STALLET

mötesplats

för Hästar & Hästfolk

Blogg

Rysare på riktigt

 

Foto: EAP/Einar Andersson - Tore F och Vibrante

RYSARE med frågetecken

Känd, okänd eller ökänd? Ni som var med på Solvalla under 80-talet vet vem Tore F var. Solvallakungen. Spelare, bedragare, hästägare, välj själv. Minns främst de månatliga besöken på Hästsjukhuset Solvalla, som alltid avslutade klinikbesöket med att doppa flottiga wienerbröd i kaffe tillsammans med veterinären. Rykten hopades runt Tore F, men tydligen blev hästskötare som ”Katten” Jönsson rikligt belönade vid vinst med älsklingshästen Vibrante. Tore F kom ofta strosande över publikplats, oftast med en uppmålad, högbystad rumpvickande donna under var arm.

En sak är säkert, honom glömmer man inte i första taget. Ryktet överträffar oftast sanningen, men hur fasen tänkte vissa, inte ens ett tragiskt dödsfall (kanske mord) stoppar dem. Värst av alla? Måste vara journalisten Robert Aschberg.

Storspelaren, ärkebedragaren Tore Ferdinand Petterssons namn finns i polisutredningar sen tidigt 70-tal. Han hittades skjuten, liggandes i skogen utanför Knivsta, 17 november 2004 (63 år). En hundägare såg blod i mossan, ett par fötter och en väska som stack fram under några granar. Vid närmare titt fans en spegel och pistol på marken bredvid kroppen. Uppsalapolisen bekräftade att det fanns ett “brev” intill kroppen, som han själv eller någon annan skrivit, det fastställdes aldrig. Inte heller om det var mord eller självmord, trots obduktion.

Tv-journalisten TV3 Robert Aschberg skulle mördas, om inte Solvallakungen betalade en stor skuld till en av sina värsta fiender. Det stod i brevet som hittades vid Tore F:s kropp. En tungt kriminell person fanns namngiven i brevet. Tore F dödshotades före sin död av utpressare, Aschberg var en av alla som påstod sig ha lånat Tore F pengar och förlorat 19 mkr (!) Ingen av Tores vänner och närstående trodde för en sekund att han skulle tagit livet av sig. En närstående träffade Tore kort före hans död  - han skulle aldrig klara av att skjuta sig själv. Hur pressad han än var så hade han valt en annan utväg.

 

Många reportage i Expressen blev det om "Solvallakungen". Storspelaren ägde flera av landets framgångsrikaste trav- och galopphästar, bodde i en sjurummare på Strandvägen, flyttade senare till lyxvilla på Torö utanför Nynäshamn. Han körde Rolls-Royce mellan trav och galoppbanorna och spelade för tiotusentals kronor varje vecka. Mycket pengar i dåtid. Affärsmän stod i kö för att få investera hos Tore F, svarta och vita pengar i olika affärsprojekt, som givetvis aldrig blev av.

EAP/Vibrante

Var Tore F verkligen Solvallakung? Minns honom mycket väl. Hade inte alls samma ”pondus” (tycker jag) som senare Solvallafigurer som exempelvis Joksi. Visserligen ägde Tore F travhästen Vibrante, en segermaskin hos Berndt Lindstedt och Håkan Wallner, 35 segrar på 64 starter blev det, och givetvis många besök i totoluckan. Ofta stod Tore F först i kön till utbetalningsluckan, redan innan hästarna travat I mål?! 

-Det gäller att stå först I kön så pengarna räcker, sa han vid ett tillfälle. Tore F kände alla och alla “kände” honom. När Travrondens högtravade chefredaktör en gång stoppades av en nitisk stallvakt och han inte kom in på stallbacken, gled Tore F samtidigt förbi vinkandes lite lojt med handen.

Tore F lurade allihop. I mitten på 80-talet var konkursen oundviklig, en lång rad privatpersoner (många kändisar) anmälde honom för bedrägeri. Då åtalet landade i Tingsrätt friades han, ingen enda ville vittna!? Svarta pengar? Många kända personer la sig platt i härvan. Åtskilliga var dessutom övertygade att de skulle få tillbaks sina pengar. En person begärde därefter Tore F i personlig konkurs, en skuld på en halv miljon kr, en skuld som förföljde Tore F ända fram till hans död. Skulden flyttades nämligen mellan landets värsta skalbolagskungar. I kön för utbetalning från Tore F fanns ”Gudfadern", ett par dömda rånare, Hells Angels medlemmar, alla för att återkräva pengar av "Solvallakungen". 

Tore F låg riktigt risigt till och gjorde det enda han kunde för att hålla sig flytande, lånade lite till. Vilken skådespelare han måste ha varit!  Eller var han kanske psykopat?

En överläkare där Tore F var patient lånade ut 600 000 kr till "aktie och fastighetsaffärer". Bara sådär. Fotmassörens man ställde upp med några hundra tusen när det krisade. Precis som sotaren, hantverkaren som renoverade villan, en tidigare anställd kvinna, brorsan och en av brorsans söner, alla ställde upp med lån. Inte ens kvarterets korvkioskägare klarade sig utan att låna Tore F pengar. Tiotusenlappar bytte ägare för en kommande fantastisk fastighetsaffär. Som aldrig blev av. Så klart.

Att Tore F lyckades hålla sig flytande så länge är inte konstigt, hans duperingsförmåga var ökänd. Kar de Mumma var en av dem som drog tillbaks sin anmälan mot Tore F för bedrägeri, underlag för lånet saknades tydligen. Det sägs att till och med Sören Nordin köpte några värdelösa obligationer av Tore F, för en inte lika värdelös summa. Robert Aschbergs påstående om att ha lånat ut nästan 20 mkr åt Tore F, har däremot inte fått någon trovärdighet, speciellt inte efter Tore F:s död.

 

1997 fick Tore F kontakt med en kriminalinspektör som han berättade fantastiska historier för. Om tungt kriminella som försökte utpressa honom. Uppgifter som inte höll vid närmare granskning, 1998 lades förundersökning ned. Tore F och ett par av hans vänner på Stockholmspolisen anklagade då ledningen Länskriminalen för mörkläggning. En utredning som också lades ned. Alla gick dock inte lika lätt att dupera och manipulera. Så blev Tore F utfattig, sjuk och arg. Vid en internutredning hos polisen 1998 avslöjade Tore F att han kontaktat TV3:s Robert Aschberg, som skulle få avslöja skandalen som drabbat honom. Naturligtvis inte gratis. Scoop kostar.

En Expressenreporter frågade Tore F flera år tidigare - är du inte rädd att någon du är skyldig pengar ska bli riktigt förbannad och skjuta dig? – Nej, deras enda hopp är att Tore Ferdinand Pettersson blir religiös, kommer på bättre tankar och betalar sina skulder, men sannolikheten för att det ska inträffa är mycket, mycket liten...

Robert Aschberg (född 1952) uppskattade Tore F:s sammanlagda skulder till ca 40 mkr, kanske ändå större belopp. Han misstänkte starkt att självmord/mord hade koppling till bedrägeriaffärerna. Ambition var också att Aschberg skulle skriva en ”bok” om Tore F:s liv, Solvallakungen. TV3:s bandtraktor är känd för program som Baren, Diskutabelt, Folkhemmet, Insider, Expedition Robinson, Trolljägarna och Grannfejden. En genre (janger) som inte tilltalar alla. Aschberg utgör en burdus uppenbarelse, som gärna sätter foten i dörrar och kör upp micken I ansiktet på folk.

Har manga säregna hobbies, politiskt engagemang, (o)vetenskapligt granskande, samlar på svindyra veteranbilar och tavlor med fiskargubbar. Har fått pris som Årets Folkbildare, efter att ha granskat “övernaturliga förmågor.” Föreningen Vetenskap och Folkbildnings motivering: Aschberg har för en bred publik avslöjat vattenvirvlare, hästhårsanalytiker, slagrutegångare, så kallade medier och andra utövare av pseudovetenskap som simpla charlataner.

Aschberg provade skatteavdrag för nitton miljoner han lånat ut åt Tore F. I utbyte mot lån skulle han få ett journalistiskt scoop. Kammarrätten gick på samma linje som Länsrätt och Skatteverket, lånet kunde inte anses som del av TV-3 journalistens näringsverksamhet och underkände det yrkade avdraget på 7,2 mkr. Lån och scoop försvann som en avlöning när Solvallakungen hittades död 2004. Tore F sa enligt uppgift innan han dog – jag har inte lurat Robert, han ska få sina pengar, det tar bara lite tid...

Varken Tore F eller Robert Aschberg ville avslöja vilka affärer de hade ihop. Inga kommentarer, sa Tore F. Han ville inte heller berätta varför Aschberg skrivit ut ett stort antal checkar åt honom. En check på 440 mkr. Finns det så mycket pengar? Checken kunde bara lösas in om Aschberg skrev sitt namn på den. Frågan är om TV3-medarbetaren någonsin varit god för 440 mkr?

Intervju före Tore F:s död.

Expressenjournalist: Har du så mycket pengar? Nej. Varför skrev du då ut en check på det beloppet? Det finns andra värdepapper, sa Aschberg. Tore F fick fyra checkar på 510 mkr sammanlagt av Aschberg, förutom de 19,3 mkr han lånade. Tänker du polisanmäla Tore F? Inte nu, sa Aschberg. Han måste haft jäkligt lukrativa hobbies vid sidan om jobbet på TV3 för Strix. Aschberg tog själv kontakt med fordringsägare efter Tore F:s död, fordran skulle riktas mot dödsboet. Oklart är hur det blev med den saken. Liksom boken om Solvallakungen. Kanske lika bra, en död bedragare kan ju inte försvara sig och Aschberg ger knappast trovärdigt intryck. En rysare på riktigt.

Trevlig kväll!

Hovtramp/Ilse

 

Popularitet kan man inte prenumerera på

Hovtramp/Ilse - va, ska man sela också?

Näringsförbud, nä knappast!

Privata företagare (lånekuskar) tar juridisk hjälp för att tänja på gränser till reglementet som Svensk Travsport tycker är säker arbetsmiljö, trafiksäkert, kundservice? och stressat klirr i plånboken.

Beslut att begränsa lånekuskarnas möjlighet att köra på ”flera” travbanor samma dygn är 22 mil, vilket mest anlitade kuskar protesterar mot. Hur ST kommit fram till just 22 mil? Tränare som inte kör lopp själva, anlitar lånekusk, betalar för uppsittning och provision på insprunget. Lånekuskar i toppskiktet har som yrke att åka runt och köra lopp, helst på tre olika travbanor samma dag. Men nu är det slut med det. Tjugotvå mil (22 mil) är den magiska milgränsen.

Det har faktiskt hänt (nämner inga namn) att lånekusk hyrt privatflyg för att hinna köra lopp, andra har egen chaufför och vilar under resan, medan ett rätt stort antal kuskar fått fortkörningsböter. Stressat hur man än gör.

Vad ingår i arvodet från hästägare/tränare till lånekusken?

Det var länge sen ”stjärnkuskar” värmde vanliga dödliga starthästar, hade tid att diskutera förutsättningar, före eller efter lopp. Tömmar kastas allt för ofta över direkt efter lopp på den som står närmast, lånekusken springer vidare. Vad betalar vi för? Två minuter effektiv tid? Det finns undantag, tack och lov.

En hektisk travdag i familjestallet var Jens Laursen tillgänglig, trots många uppsittningar samma travkväll. Gjorde sig omak att komma till stallet och fråga (bara en sån sak!) om och när hästen skulle värmas, hur tränaren ville ha det i loppet. Tog det lugnt efter loppet, skrittade ända in till stallet, pratade en stund och knäppte under tiden loss vagnen.

 

Kanal75 

Drömmer vi? En bekant anlitar erfarna Bo Eklöf till sina starthästar, där förslag på förändringar, goda råd och stor kompetens gett bra resultat.

Så, resten proppmätta gänget, som inte fattar vad som ingår i arvoden, släng er i väggen. Stjärnstatus omfattar även ödmjukhet, respekt för den som gjort jobbet och social kompetens. Skulle kunna räkna upp en handfull vidriga ”lånekuskar” som verkligen skämt ut sig, utan att ens fatta, men avstår.

Advokat Fishbein kliver in på lånekuskscenen.

Hittas på Juristhuset sen 20 år tillbaks ”de mobbades mesta försvarare”.

Men vem är arbetsgivaren i det här fallet? Svensk Travsport eller de tränare som anlitar lånekuskar?

Enligt Arbetsmiljölag har arbetsgivare ansvar att säkerställa god arbetsmiljö. Det handlar om rutiner, åtgärdsplaner, stöd och hjälp till drabbade. Anmälan till Arbetsmiljöverket sker utan risk för repressalier, skyddas av stark sekretess.

Vilka lånekuskar har anlitat advokat Fishbein?

Ganska förutsägbart, med få undantag. Vissa blir bara hmpfff! Har knappt torkat bakom öronen innan de fick stjärnstatus, men upptäckte hur behagligt det var att slippa tungt stalljobb och bli svettig. Inte lika tungt att bära en kuskväska. Saknar Örjan i protestgruppen, han bryr sig nog inte längre...

Hovtramp/Ilse vem kör?

Protestgruppen: Rickard N Skoglund, Ulf Ohlsson, Magnus A Djuse, Mats E Djuse, Dwight Peters, Jan-Olov Persson, Per Nordström, Oskar Kylin Blom, Tomas Pettersson, Mika Forss.

Merparten av advokat Fischbeins fall handlar om kränkningar, kanske lånekuskarna känner sig kränkta när de inte får fara runt som de vill?

Klipp advokaten:
Mekanism är att vid schism blir man oftast ensam. Chefer håller varandra om ryggen, arbetskamrater vågar inte ställa upp. Det man måste göra som utsatt är att kontakta advokat. Facket är fullständigt värdelösa, de har hela kollektivet att ta hänsyn till och företräder även motparten. Facket sitter ofta i knät på arbetsgivaren. I 500 fall har 97 procent haft kontakt med sitt fackförbund och känner sig svikna. Företagshälsovård är inte oberoende och Arbetsmiljöverket kan inte ingripa i enskilda fall.

Beslut (ST/Svensk Travsport) föregicks av omfattande diskussioner där även travrepresentanter deltog. Justering av reglementet har föreslagits utan respons. Advokaten som företräder lånekuskarna accepterar endast borttagandet av regeln, påpekar att den strider mot Konkurrens och arbetslagar. OJ! hävdar att det fanns ett egenintresse när regeln tillkom (!?) Fishbein påpekade att Robert Karlsson/ST hade personlig agenda som drivits igenom som ny Sportchef på ST. Av prestigeskäl kan han nu inte backa och ta bort regeln, hoppas att storm ska blåsa bort och kuskarna rätta in sig i ledet.

ST:s interna och externa jurister håller inte med.

Det var ord och inga visor av advokat Fishbein. Spännande fortsättning följer. Mja, respekt får man inte, den förtjänar man. Om det sen handlar om att ändra regelverk, få mer betalt för minuterna i jollen eller enbart visa stake, det får vi se när ärendet kommer upp till ytan och vad utslag blir.

Knappast bra reklam för travsport, hade det inte räckt med att Travtränarnas Riksförbund/TR:s nya förhandlare Lars G Dahlgren bokat fikamöte med ST:s Robert Karlsson och styrelsen. Bättre förhandlare får man nog leta efter, så politiskt korrekt att det smakar läskpapper i munnen.

Lars G Dahlgren arbetade som fackredaktör på Travronden i 26 år, chefredaktör på Sulkysport 2017-2020 och bytte ”karriär” för att arbeta med generalsekreterare Staffan Osterling på Travtränarnas Riksförbunds Kansli. Grattis landets travtränare, slut på skrapande med foten.

Hissa flagan och byt slogan – Vi är sporten!

Solen skiner, alltid något!

Hovtramp/Ilse

 

 

 

Minnas med fasa eller ett leende?

 

Profiler (experter "Stjärnor") marknadsförda av trav-tv älskas, hatas, hotas, men vad gör de som försvann idag? Blev vi glada, arga eller frustrerade av närvaron i Trav-TV-rutan?

Foto: Kanal75

OTW Media (Otäcka Media) startade trav-Tv med ballonger och badmössor, alla tittade! Omvänd marknadsföring de Luxe. Men. Vill aktivt travfolk sammankopplas med trams, buskis? Aha, de var inte målgruppen. Kanal75 fortsatte vissa galenskaper, men letade senare travkompetenta personer som lämpade sig i tv-rutan. Kanal 75 producerar 6 500 TV-tim/år, mer än 100 tim i veckan. ATG Live 14 timmar trav (galopp) i TV4/Tv12.

Första trav-reporter-tjejerna, minns vi?

Hovtramp/Lasse - Kristin Kaspersen och Per Skoglund

Lydia Capolicchio (eget Eventföretag/föreläsare) Gry Forsell, hon med flätorna, kortvarig i Trav-Tv (Rix Morronzoo) Petra Nordlund (Londonbo, nyhetsankare brittisk Tv). Kristin Kaspersen Trav-Tv 2000-2004, icj sluta då redaktionen ville satsa på profiler från travsporten. Ledde Travgalan i Stockholm 2019 tillsammans med Per Skoglund.

Linda Erlandsson (Rosenquist) var under lång tid stallbacksreporter, jobbar redaktionellt idag.


Hovtramp/Lasse - Jessica Almenäs

Jessica Almenäs från lokal-Tv och snödrivor i Jokkmokk, från 2:a i Fröken Sverige till VinnareV75.  Nyhetsmorgon, Fotbollsgalan, Biggest Looser, Kristallengalan, She´s got the Look (modelltävling 7:an) och långköraren Let´s Dance, Superstars, bevakade OS Sydkorea 2018, Vem kan slå Anja och Foppa, skrev löparbok, blev utbränd (tidigare Elit-basketspelare i Brahe) skilde sig, skaffade nya barn, fick insyn i Elitridsporten, idag mycket mindre synlig i Tv-rutan än tidigare.

Helt förståeligt men synd att riktiga begåvningar ska behöva överanvändas tills de inte orkar mer. Skiter faktiskt i privatliv och skriverier, en utmärkt programledare vilket man inte kan säga om alla som tog över. Hur populär Jessica än har varit tog hon aldrig upp hela platsen i TV-rutan.


Hovtramp/Lasse - Åsa Elmroth Travgalan

Åsa Elmroth, still going strong, att hon orkar! Vinter, på med vantar och mössa, sommar klippbiljett på travbanor, i synnerhet Solvalla. Gedigen utbildning med parallellt mediajobb, kanske stallbacksturerna är ren avkoppling, eller Glada Hudikteatern. Vem vet.

Inte bara tjejer trängdes förr i Tv-rutan, Thomas Nilsson (Legolas och Mack Lobell) oj vilken kompetent tillgång, så länge det varade. Honom skulle man nog ha varit mer rädd om.

Johan Edlund (unik fotbollsreferent!) blev inventarie innan han gick vidare till redaktörsbiten. Hann gifta sig med Jessica Almenäs, och skilja sig.

Vilka gömmer vi inte i första taget? Anledningen varierar...

Benny Haag, Sven Melander, Patric Skoglund, Challe Berglund och Lasse Brandeby, Daniel Olsson (nytt jobb Menhammar) Stefan HUltman (sjukskriven ATG Live.)

Benny Haag jobbade i hela fem år i Trav-Tv, fick höga tittarsiffror, blev mordhotad och hade livvakt efter badmösseuppträdandet och annat trams. Arbetar idag med föreläsning, skriver böcker och terapeaut med egna erfarenheter i ämnet alkohol.

Ralf Vadsmo (konverterat till Svenska Spel!) spelexpert V86, V75 slutade efter sju år av ”personliga skäl.” Inte enbart på grund av de sex barnen, lite ”lägenhetsaffärer” solkade ryktet. Hoppade även in i Norsk Trav-Tv som expert och var ofta synlig på Skrubbs-travet.

Micke Nybrink – fastskruvad i Trav-Tv och på Trav365 som krönikör alternativt retsticka. Vokabulär och skriftspråk ifrågasätter om det är underhållning eller inkompetens. Känner en av hans lekkamrater (tipster/ex aktiv) så vissa dumheter borde han lärt sig och skulle stannat utanför Tv-rutan. Fast det är ju inte aktiva Trav-Tv vänder sig till, folket i stugorna vill ha buskis och lyssna på galenskaper som inte stämmer. Det värsta? Att dom där i stugorna tror att det Micke säger är sant.

Med Internets genomslagskraft (som kommunikationsministern Ines Uusman sa ”var bara en fluga”) slår travsidor, tips och galenskaper knut på sig själva i Cyber-rymden. Diskussionerna går heta på travsidor, vem i Trav-Tv är urusel, mindre usel och borde försvunnit från jorden yta.

Mest utskälld hittills? Peter Andersson (tipster) hatobjekt nr 1.

Programledare Per Skoglund lekte också med plastkossor tillsammans med Peter, men han fick inget skäll alls. Svårt att hitta någon ”bättre” även om utsvävningarna tenderat att öka lavinartat. Säkert bara trött.

Skoglund Kändes som en riktig tillgång när han dök upp i Solvallas vinnarcirkeln, blev snabbt uppköpt av Trav-Tv och Nyhetsmorgon. Hittade travsambo, tog körlicens, körde lopp, vann ett lopp, sen tröt krafterna. Per ser ganska ansträngd och trött ut när han handlar mat i Bålsta. Fått lite kritik också när han lekt veterinär i TV-rutan, det kanske man ska akta sig för som programledare. Även plastkossor och buskis kan han hoppa över. Bäst hittills, men trötthetsrynkorna går inte att sminka över längre.

 

Vilka tjejer slåss om platsen i Trav-Tv-rutan idag?

Mycket tjejer blir det. Jennifer Tillman, Sandra Mårtensson, Elin Gustafsson, Kajsa Gustafsson, Paula Ahlström och några till. Kanske för många. Prioriterad kompetens kan inte enbart vara travbakgrund, RÖSTEN får inte skära genom märg och ben eller  i falsett, hur duktiga de än är på att bedöma värmningar inför V75.

Bla-bla-bla och idiotiska ej genomtänkta frågor på fel ställen är inte heller optimalt. Som Johnny Takter svarade när hurtig reporter frågade –hur känns det? efter galopp i Sveriges största lopp. Vad han svarade? –Ja, vad fan tror du, jag är lycklig! Kanal75 ska nog leta på fler ställen än där lampan lyser starkast.

ATG Live är strålande exempel. Orkar inte ens lyssna. Andra älskar det. Säkert nostalgitripp från E-läktaren på Solvalla. Mundiarré avlöser skrattsalvor, inbördes beundran. Verkar vara det lyssnarna vill ha, då så.

Hovtramp/Ilse - fullblod

Närliggande ATG galoppstudion har däremot kvicktänkta helt neutrala experter med pokerface. Att de har tränarlicens och starthästar i sändningen kanske däremot inte är optimalt, lämpligt. Bisittare som delar fågelbo utan adress med garanterat ljusskygg är väl inte heller "trevligt". Precis som i travsporten - vet alla i galoppen allt som händer, har hänt och kommer att hända. Något för Kanal75 att fundera över, nu.

 

Hovtramp/Lasse - Skräcken in action

Snart dags att ladda upp för Solvalla, vilka lopp, vilka hästar, vilka tränare, vilka hästskötare, vilka kuskar, måste bevakas på plats!

Trevlig kväll, Hovtramp/Ilse

 

 

 

 

 

 

 

Ett brev betyder hur mycket?

 

 

Kan inte låta bli. Sorry

Dissekering VD-brev Maria Croon ST/Svensk Travsport

VD-brevet till fotfolket (de aktiva.)

Förr fanns grupper som kallade sig mössor och hattar, borgare och bönder och det fanns fortfarande ståndare och pistiller i hästfodret. Idag finns till största del i hästsammanhang svansviftare, papperspellar, slipsnissar och med lite tur enstaka fynd med travbakgrund. Överallt, inte bara i det silvriga höghuset Solvalla. Kan man sortera i två högar - behövs och slöseri med aktivas pengar. Oj vilken vinst!

Spela mera, skit i konsekvenserna.

Två spelbolag har nyligen skrivit samarbetsavtal med ST.

Klipp Maria Croon: Det har varit en av mina målsättningar sen omreglering av spelmarknaden genomfördes, att få in nya samarbetspartners från spelmarknaden. Ett långsiktigt arbete som vi glädjande kunde komma i mål med under maj. Vilka är VI som är så glada? Är det alla aktiva utövare?

Kindred Group/Unibet och Svenska Spel & Casino ska öka på prispengar i travlopp? Jag ser fram emot utvecklingen och hur vi tillsammans ska få intresset för travsport att växa ytterligare. Va?

På Casinon? Ska travhästar slussas in vid roulettborden? Det är en spännande framtid som ligger framför oss.

Ja, j-t spännande, med den interna ”politik” som bedrivs för de aktivas ihoptravade pengar så lär travsportens framtid bli mer än ”spännande”. Vad tjänar vi aktiva på samarbetsavtalen i kronor och ören, utan att det spills på vägen?

När man läser VD-brevet kommer man oooosökt att tänka på the Iron Lade (järnladyn) Margreth Thatcher, som talade till brittiska folket (undersåtarna) och berättade att ”vi” hade blivit farmor. En hopsvetsad grupp handplockade, likvärdiga personer, som tycker likadant alternativt tiger. Dags att byta jobb? Fråga aktiva i travsporten vad de tycker, de enda som vet hur man täpper till stolligheter. Nedan några utvalda problem som avlönade inte ens begriper att det är ett problem!

 

Propositionerna – aktivas bibel. Proppmakarna glömmer bort geografiskt hästunderlag på landets travbanor? En hel sommarsäsong utan ett enda lopp där det INTE bjuds in mångmiljonärer. "Stjärnor" kommer resande som får dugliga hästar att se ut som jävla statister, alternativt se stjärnor och få blodsmak i munnen.

Hovtramp/Ilse - havre och hö är gott

Svårt att få poäng, tjäna havre i samma lopp som mångmiljonärer. Inte en gång, varenda gång man öppnar propphäftet, alternativ - hästen får ruttna i boxen. Försvarstal från proppmakare och styrelsemedlemmar på fel stol - publiken vill se stjärnor!? Vilken publik, vore det inte bättre att värna om det fåtal A-tränare med hästägare som håller ut på småbanorna. Så länge lånekuskgänget tar upp plats i vartenda lopp, odds och jackpottor urvattnas samtidigt som intresset för spel dalar, borde det varit dags att sätta i kontakten i proppverkstan. Spelare? De letar odds, inte favoriter som hämtar prispengar och knappt ger tillbaks satsade kronor.  

 

Bötespåföljder!

Ett löjes skimmer över travsporten. En dokusåpa och riklig sidoinkomst för travbanor. Resultatlistor (småbanor som inte får lika stort ”bistånd” från storebror) visar hur man anstränger sig att hitta syndare. Överlevnadsbidrag verkar vara enda sätt att få hjulen att rulla? Kavla upp ärmarna och bjud publiken på något värt namnet underhållning så löser sig resten! Använd lokala förmågor och se till att ingen vill missa en travdag under den korta sommarsäsongen. Hur svårt kan det vara?

Hovtramp/Lasse 

Kusk som torkar av igengrodda glasögon i spöregn, rättar till trassligt rycksnöre – får omgående böteslapp - övrig drivning 1500 spänn. Hittar de snabbutbildade i domarbåsen inget annat att anmärka på blir det 300 spänn för ett ”hittepå” brott.

Visste ni att häst kan bli avstängd för att kusken tar upp istället för att köra ihjäl den? Startförbud 10 dagar för dålig prestation, i ett lopp som öppnas 1.07,6, 1.10,5 och 13-tid sista biten, hästar som har långt, långt kvar till miljonen och en bra bit till halvmiljonen. Nä, det var inget fel på hästen, inte på kusken heller, men nån 11-tid fanns inte i hästkroppen hur kusken än letade. Fingertoppskänsla hade varit på sin plats.

 

Ja,just det, domarbrist.

Åtminstone brist på nödvändig kompetens, på sina håll en total katastrof. En mindre travbana hade bara överåriga gubbs utan reaktionsförmåga i hytten, en annan bana använder mest underåriga, snabbutbildat ponnyfolk. Inget personligt, men saknas arbetslivserfarenhet och vuxentravbakgrund är det nog bättre att köpa in domare från närliggande idrotter, ersätt snabbt de som inte har tillräckligt på fötterna, pronto.

 

Gjorde nyligen en omsorgsfull CV- research på ett par olika mindre travbanors funktionärs-stab, blev inte glad. Det finns mängder av seriösa tränare som ”slutat” träna/köra lopp, kan regelboken med förbundna ögon och har inga personliga åsikter om folk som kör/rider lopp. Titta hellre två gånger på löpfilmen än tryck på kass-knappen. Att skilja på SAK och PERSON verkar svårast av allt, speciellt vid mindre banor. Alla känner någon som känner någon, risk ökar för personligt tyckande.

Nummer ett, utbilda rätt sorts folk. Den som håller i utbildning för domare och travtränare måste ha rejäl fingertoppskänsla och is i magen. Skyll inte på att det fanns inga andra sökanden. Risken är överhängande att travsporten hamnar i samma dilemma som Polishögskolan, intagningskrav sänks för att det finns inga sökanden som klarar kraven,

Hovtramp/Ilse 

Granskning visade på sina håll klart avsaknad av nödvändig praktisk utbildning, tränarbakgrund, loppmeriter eller likvärdig kompetens. Nä, travskolekurs är definitivt inte tillräckligt för att sitta i ett torn. Tränat shettisar, bas och grund, absolut inte en droppe mer. Domare från andra idrotter, som aldrig satt sin fot på en travbana lär sig paragrafer och reglementet över en natt. Minskar jävsituationer, borgar för strikta(re) domslut och mindre galenskaper.

Sambon säger när jag vet något han inte vet -var han dum mot dig 1968? lite sant, men svårt är det att måla om en zebra eller cykla utan cykel.

Trevlig kväll!

Hovtramp/Ilse

 

Bitch is back

 

Hovtramp/Lasse - Final witch

Prata klokt

...sa min farmor för över 60 år sen.

Vad menas, vem riktar de sig till? Fick läsa en reglementstext tre gånger innan det sa pling. Nä, trött på folk som leker myndighet och inte ens kan uttrycka sig klokt. Vore det inte bättre att skriva så folk begriper?

Bara ett litet problem. Citat Ingemar Stenmark - Man kan int förklar för den som int begrip!

Lite luddig text, eller kanske jag är för petig (vill inte fatta...)

Svensk Travsport reglemente:

För förseelsen ”felaktigt bruk av körspö” (typkod 401) och förseelsen ”övrig felaktig drivning” (typkod 402) tillämpas påföljden för en andragångsförseelse redan vid en förstagångsförseelse och påföljden för en tredjegångsförseelse vid en andragångs förseelse.

Blev nån klokare?

 

Coin Perdu har vunnit Svensk Uppfödningslöpning och långa E3-Finalen.

I senaste start sattes rekord som åttaåring. Men nu är karriären över.

–Vår skyldighet är att vara vaksamma på minsta signal, nu har vi fått den signalen, meddelar stall Båth i ett pressmeddelande.

Den skyldigheten var något nytt för mig! Har en nära gråtande, numera fattig vän som hade häst i träning hos nämnda tränare. Oj, vad spännande med en riktig tränare, vaksam på minsta signal. "Hästen" startade på Solvalla i ett årgångslopp med en kota lika tjock som en telefonstolpe. Vad hände? Naturligtvis small hela kotan i loppet. Inte ens en ”skithäst” var det, men nu vete fan. Nä, någon rabatt gick inte att få på sista fakturan, det kostade 17.000 i alla fall. Bra jobbat? fast nämnda vaksamhet, nä den verkar inte finnas? Synsam nästa?

 

privat foto, efter start                         efter två månaders rehab hemma hos ägare

Coin Perdu är fortfarande en fantastisk häst, kanske tack vare en mycket duktig hästskötare under hela storhetstiden. 

Total: 35/21-4-1 intravat: 5.902.500kr (27 färdigregistrerade avkommor födda 2020) och högt skattat avelsvärde. Ljus framtid för hingsten alltså.

5 maj 2022 vann Coin Perdu sin sista start med lånekusk Erik Adielsson på Skrubbs, Gotland och fick 25.000 för besväret. Varför inte betala ut prispengarna direkt? Nä, det var inte kul att starta i samma lopp och endast i brist på andra lopp under hela j-a sommaren. Men grattis då.

 

Johan Untersteiner blev nästa tränare/kusk på spölistan med rättslig påföljd. Trist, men samtidigt ska djurskydd bevakas även i stridens hetta. Fel eller rätt, beror på vem man frågar - hästen, advokaten eller veterinären? Överklagad påföljd (60 dagsböter a 300 spänn) två olika anmälningar från två travlopp. Opulent Tile Jägersro och Stand by Ken Åby, hästarna som granskats av veterinär efter lopp.

”Länsstyrelsen anser att Johan Untersteiner har gjort sig skyldig till brott mot djurskyddslagen/djurplågeri då han utsatt hästen Opulent Tile för misshandel genom spödrivning...”, skrev Länsstyrelsen i anmälan efter V75-seger med Opulent Tile 2020.

Hovtramp/Ilse - Johan Untersteiner som ponnytravkusk

Johan Untersteiner basar över hela Untersteiner-stallet (225 hästar) som tränare, fader Peter har inga hästar på listan längre. En smått omänsklig, övermäktig uppgift, tänk tanken att morgonfodra 225 hästar…Enbart det moraliska och ekonomiska ansvaret skulle framkalla migrän. Har följt Johan sen ponnytravtiden, väluppfostrad, korrekt, självklart kan ansvar för så många hästar (hästägare) bli vem som helst övermäktig. Tänk om alla ringer samma dag, eller sms:ar, pfuiii! Överklagan gjord.

 

Le Trot - "gul kusk" Gocciadoro

Vad vore Gott och Blandat utan gul kusk, Alessandro Gocciadoro?

Konstateras kan, att hans ”vinnarglädje” före mål gladde väldigt många, även mig men att regelverket inte längre var så noga. För hur förklarar man annars de båda uppåtsträckta armarna högt upp i luften med flaxande tömmar, bakom en helt fantastisk häst, på något tung bana?

Det vete fan.

Vernissage Grif (IT) var sex längder före resten (statister) och såg dessutom oförbrukad ut i mål. Mot hästar som Clic Bait,  Milliondollarrhyme, vilket underdjur! Javisst ja, Gocca fick faktiskt 300 spänn i böter för att ha kört utan att spänna hakband på hjälmen och glömt säkerhetesväst i stallet. Fredrik Larsson med Milliondollarrhyme däremot, fick 7000 i böter, för att ha kört en kort sträcka i halvspår.

Vem sa att världen är rättvis?

 

Svenska travtränares samröre med avstängda franska tränare?

Ingen rök utan eld

Men rubriken (Sulkysport juni 2022) "fritt fram för dopare" fick franska advokaten att sätta calvadosen i vrångstrupen.

Läs ”dementin” av Florence Gaudilliere advokat, som Sulkysport publicerade, för rättvisans skull...

Timo Nurmos samarbetar med i Frankrike avstängda paret Stéphanie Lepetit och Gaëtan Marcque. Björn Goop har konvalescenter hos samma avstängda Lepetit och Marcque. Björn Goop dementerar - de tränar inte mina hästar...kanske hyr Goopstallet box med egen personal för att träna i strandvattnet, i nordvästra Frankrikes Utah Beach.

Beslut om avstängning utfärdades av franska inrikesministeriet och gäller från nov 2020, men det var enligt advokaten inte doping det handlade om.

Timo Nurmos har haft hästar hos tränarparet i Frankrike, under flera år, på gården och vid Grosbois. Hästar som vunnit lopp, och vunnit överlägset (Canaka B.F i Toulouse.) Fina Canaka B.F avled senare vid fölning 2017.

Beau Mec, Carlos Lightning och Twigs Tarzan har också betat franskt gräs.

 

Hej då Hajom!

Robert Bergh är och har alltid varit rubrikernas man. Många med plånbok har anlitat hans tränartjänster, inte minst hockeygäng och näringslivsmoguler. Rubriker när press och media slickat sig om munnen har handlat om allt från betalningsanmärkningar, Casinobesök, tjafs om Diamanten med Foppas ökända farsa, och senast Hail Mary-gänget och storfräsare som SRF Stable som valt att flytta till andra travtränare.

Hur man än gör och vad man än tycker.

Duktig tränare med förmåga att sätta hästar i ordning inför storlopp, år efter år. Åbytravets Hajom var länge på tapeten av diverse orsaker, men anläggningen bör vara en av de bästa att träna häst på i Sverige. En ren Bergh-produkt precis som Hail Mary och Diamanten. Vi glömmer fort - Rambrico, Let Me Fly, Simb Zipper, Remington Crown, Hilda Zonett, Nahar…Say No More.

Hovtramp/Simon Hoas - Nahar vinner Elitloppet med Bergh

Har man vunnit över 3.500 kusksegrar och 4300 tränarsegrar, kört in 400mkr behöver man inte ta någon ”skit” från de som egentligen hade velat gjort tränarjobbet själv, men inte klarar av det. Många banchampionat har staplats upp i Norrland, och gården finns ju kvar.

Ingen blir ju yngre och kanske följer sonen (A-tränare) med på ”köpet” och avlastar verksamheten. Bergh bygger säkert en ny rakbana mellan träden med Redénsand som underlag och får en rejäl nystart i norrlandsluften. Billigare och bättre kan det nog inte bli. Glöm bara inte att öppna alla bruna kuvert, resten är du ju redan bättre än många andra på, spännande fortsättning följer, kavla upp ärmarna alla norrlandstränare!

Hovtramp/Ilse

Vilken soppa!

 

En otäck soppa!

Det drar ihop sig för FBI:s dopningsutredning, de ser nu ett ljus i tunneln.

Vad rör det oss svenska travhästutövare? En hel del faktiskt, eftersom ett stort antal importerade hästar kan vara både ”behandlade” och fallfärdiga. Nä, det står dessvärre inte i veterinärjournalen, veterinären hos René Allard är nämligen en av de häktade. Suck.

Känner faktiskt bara till en enda häst som importerats 2019 från René Allards träningsstall till Sverige, men det finns alldeles säkert många fler. Seismic Wave US (född 2015) i Timo Nurmos träning. Radade upp segrar i början,11 segrar, men senaste start under Elitloppshelgen blev det galopp med Björn Goop och ettorna i programraden bleknar. Man får ju verkligen hoppas att denna fantastiska häst undersökts på längden och tvären vid ankomsten, det vore ju trist annars.

skärmdump amerikansk tv

Vem fasen är då denna tränare, som med berått mod matar travhästar med giftet Red Acid, så att (minst) tre hästar avlider! Äntligen rannsakas och granskas denna fantastiska tränare. Nä, det räcker inte alls med fem års fängelse i min värld, så många hästar som säkert fått plikta för denna avarts skull.

 

Efter ett par års idogt spaningsarbete lyckades FBI-gruppen samla bevis tillräckligt för att häkta René Allard, och en liten del av det jättenätverk som handlat med och dopat tävlingshästar. Allards stall beskrevs vid FBI:s telefonavlyssning som ett dödsläger och vid tillslaget återfanns mängder av illegala substanser, bland annat Glycopyrronium, adrenalinpreparat och det mänskliga proteinet Thymosin beta-4 som hästarna dopats med. Ha! det där sist nämnda har faktiskt jag och min dotter tittat närmare på vid ett par obduktioner på slakthus (hingst och valack). Intressant att icke okända THX-doktorn Elis Sandbergs närbesläktade produkter använts i dopningsutredning USA. Jodå, det finns bilder från besöket, men besparar er dem...

Travtränare Rene Allard är 29:e person som häktats i den största dopingskandalen hittills (USA) och växer för varje dag. Veterinärer, kuskar, hästägare, tränare står inför skranket och kan glömma fortsatt verksamhet med hästar. I det ”förlovade landet” gör man det ordentligt, eller inte alls.

René Allard har varit avstängd tidigare för dopningsbrott, flera travbanor har dessutom portat honom. 2019 sprang hästar tränade av Allard in 5,8 miljoner dollar, vann 339 lopp. På tredje plats i amerikanska ligan bland framgångsrikaste travtränare i USA, före ”svenskarna” Marcus Melander och Åke Svanstedt. Senaste resultat, Allard låg vid häktningen på andra plats på största travbanan i New York. Richard Banca (låg före) har även han häktats, misstänkt för dopingbrott. Finns några seriösa tränare kvar?


Allards (häktade) veterinär Grasso startade upp ett kundprogram med lönsam distribution av felmärkta dopningspreparat, som lurade åtskilliga tjänstemän och tillsynsmyndigheter i amerikansk travsport. I utredningen kan man läsa hur Grasso inte enbart tog emot betalning i utbyte mot recept av kraftfulla, prestationshöjande läkemedel. I Labbet tillverkades och skapades läkemedel med otillåtna substanser, prestationshöjande med ytterst skadliga biverkningar. Hur många hästar gömdes undan, gick till slakt? Grasso är direkt skyldig till ett flertal korrupta tränares tävlingsvinster (ca 47 miljoner dollar.)  

En mer medioker tränare utan meriter (exempel) köpte förfalskade, felmärkta droger av Grasso och fick ett uppsving utan like. Han höjde sina tränaravgifter i det snabbt fullbelagda stallet, resultat - hästarna tjänade tillsammans ca16 miljoner dollar. Häktad, galler och payback time.

 

I Sverige har det fikats och doppats bullar alldeles för länge, handläggare på Svensk Travsport med chefsposter har tidigare umgåtts med aktiva tränare på bröllop, fester och trevligheter av alla de slag. Svårt att tro att samma tjänsteman nästa morgon åkte ut på oannonserat besök, hem till samma travtränare, med hela provtagningskittet? Tja, vissa tränare blev ju till och med varnade inför kommande besök, hur gick det till?

En mindre ”betydande tränare” åtnjöt inte alls samma förmån, blev inte ett dugg varnad. Där klampade ST:s handläggare in på privat mark, i tränarens hus, undersökte kylskåp och skafferi utan att vara juridisk myndighet med husrannsakningstillstånd. Jodå, ST upplevs på många håll som en myndighet och då ställer sig uppskrämda småtränare i givakt?

Under senare år har Svensk Travsports oannonserade besök och husförhör skärpts upp betydligt, det görs oannonserade besök på gårdar och i stall, inför tävling och ökad bevakning inför storlopp, ökad mängd dopningsprover. Förhoppningen är att ST-gänget inte ”glömmer” bort att smyga även på populära stortränare med extrema hästuppvisningar. Kanske har idogt letandet gett resultat? För visst blir man fundersam när travtränare med stallet fullt av hästar hoppar av cirkusen, över en natt. Bara så där.

I USA är det betydligt hårdare puckar. Razzian i New York genomfördes av FBI, ”diverse dopingpreparat” konfiskerades hos nämnda stortränaren Rene Allard. Som häktades och riskerar fem års fängelsestraff. Dessvärre bara en av många skurkar, hittills har 29 personer häktats.

FBI har framgångsrikt använt telefonavlyssning, där personer pratat om Allards stall som ett ”dödsläger” efter att de tre hästarna plötsligt dött. En av hästarna dog på operationsbordet, med tredubbla hjärtslag och extremt hög andhämtning. Allard har erkänt sig skyldig narkotikaförbrytelse och missbruk av dopningspreparat mellan 2015 till 2020. Droger som har felmärkts med avsikt av leverantör/veterinär och inköpts regelbundet, i syfte att vilseleda vid eventuella kontroller. En överenskommelse har skett mellan Allard och amerikanska regeringen, 125.000 USD ska betalas varav 75.000 USD senast 13 september 2022.

I Svensk Travsport gör vi inte på detta sättet. Där fortsätter tränares hästar att startanmälas och starta, i väntan på Överdomstolens slutliga beslut. Nä, det gäller inte alla tränare. Vissa kan inte ens startanmäla häst om de är skyldiga fem spänn. I detta speciella fall tog det ”bara” 2,5 år att utreda dopningsmisstankarna. Hästarnas under tiden insprungna vinstpengar användes som kvittning, några kännbarare straff i förhållande till den skam som dragits över resten av oss har inte utdelats. Redovisas avbetalningen/kvittningen i årsredovisningen? Konfidentiellt material? Nä.

I Svensk Travsport ska vi vara snälla, inte dumma.

Det gullas och ikläds offerkoftor, anskrämliga poddar producerades där tränaren svamlade om stjärnkikare och promenader i Alaska istället för att berätta hur i h-e denna enorma dopningsskandal ens kunde uppkomma. Uppmärksammades ända bort i Vita Huset av dåvarande president Trump. Har jäkligt svårt att bara snällt glömma dessa orättvisa, reglementsvidriga hanteringar på insidan av kåken där vi aktiva betalar deras lön. Usch!

En liten förbättring har tacksamt skett under senare tid, utredare och handfasta spaningsledare har inhandlats av ST, Detention Barn (övervakningsstall) ha införts vid storlopp, just nu undrar man ju över var alla gästande hästar ska uppstallas till helgen på ”lilla” Östersund, och var hästskötarna som åkt långt till storloppet Jämtlands Stora Pris ska sova?

Hovtramp foto - varmt ute, ingen dusch

Ja, jag har varit på Östersund en enda gång, och aldrig mer. Fick sela mina två starthästar ensam mellan två träd, på baksidan av ett stall, tränaren där ”betald gästbox” tillhandahölls tyckte att vi från andra banor kom och stal deras pengar…Hoppas de är lite vänligare inställda vid lördagens storlopp Jämtlands Stora Pris.

As usual. The Show must go on.

Gnäll och konstruktiv kritik, båda behövs!

Dyrt att besöka Solvalla en Elitloppshelg?

Tja, det beror på hur gärna man vill uppleva folkfesten, både som publik och aktiv. Det kostar. Travsidorna på nätet gick varma efter Elitloppsfesten, både ris och ros. Konstruktiv kritik kan förändra, förbättra, främst beroende på vem det är som som yttrar sig... 

Hovtramp/Ilse

ATG:s främsta fan (tror han jobbar där) berättade som vanligt för oss vanliga dödliga på FB hur ”framtiden är här” och hur vi ska tvingas agera. Oavsett detta dravel kan denna besservisser aldrig tvinga oss att klappa händerna åt stängda totoluckor och hutlösa gourmetpriser på restaurang.

På publikplats sågs inga sura miner, däremot dränktes allt normal samtalston av trumsolon, busvisslingar, handklappningar och tjut så fort en häst visade sig på banan. Missnöjet riktades framför allt av att spel endast kunde genomföras i mobil, med ATG-konto som i princip kroppsvisiterar ditt bank-konto. Dyrt inträde och program för vanliga dödliga, nästan en femhundring, men vad kostar ett krogbesök?

Det som borde diskuterats, var trängseln på stallbacken. Hästar och kuskar kom inte ens fram, slog på tvärstopp när folk i sociala samtalsgrupper inte flyttade på sig och i högtalaren hördes utrop med – lämna plats och företräde för hästarna! Man tar sig för pannan.

Billigaste bestraffningen under festen bör ha varit Jonas Gyllings 2000 spänn, eftersom hästen som lämnades ensam på travbanan i fem varv tvingade resten av deltagarna i loppet att gömma sig och få en ofrivillig väntepaus på ….minuter som det tog att fånga in hästen. Visst kan olyckor hända, men dessa dagar kräver rutinerade kuskar, så. En väntan på travbanan som helt klart ändrade ordningsföljd i mål, för åtskilliga hästar.

Franska gästen och stjärnkusken Matthieu Abrivard lånekusk till Alessandro Gocciadoros Vivid Wise tog en fjärdeplats i Elitloppet värd 625 000kr.Efter loppet bötfälldes han med 50 000 kr och tre dagars avstängning.

– Drivningen är alldeles för yvig. Han har tömmarna väldigt högt uppe, över axelhöjd – och dessutom är det två slag med körspöet som vi tydligt kan se sker med kraft, säger riksdomaren Pär-Olof Grannas

Då återstår frågan...

Har de utländska ”gästerna” förstått innebörd av skärpta drivningsregler? De som pratar knackig engelska eller inte alls? Har utländska kuskar samlats (ja, det har de) och fått höra att armar inte får vara över axelhöjd? Sedan tidigare år finns redan en kraftig protest från franska stjärntränare som gör att många tränare inte deltar längre. Tror knappast detta förbättrar relationerna inför kommande storlopp. Trist.

Hovtramp/Ilse - Gocciadoro

ST/Svensk travsport var dessutom på besök hos Gocciadoro

...för att undersöka Wivid Vise As under fredagen på Solvalla, före stundande kraftprov i jakten på nervsnittning, som rapporterats in till ST:s veterinäravdelning av "någon". Numera finns ju även en "sån" visselblådartelefon, där vem som helst kan anmäla anonymt.

Mattias Falkbåge, avdelnings- och utredningschef för sektion hästvälfärd på Svensk Travsport genomförde "besöket" tillsammans med Martin Fälling spaningsledare och Jesper Holm utredare.  

Efter att ha rakat hästens fyra karleder gjordes undersökningen, samtidigt som förhör hölls med Alessandro Gocciadoro och hans fru Sinead Sernicoli. 

Wivid Vise As har boots på framhovarna i lopp, så det var nog inte optimalt att raka karleder (alla fyra benen) innan Elitloppet på Solvalla.

Hovtramp/Ilse - arkivbild, licenslösa Jori Turja längst t.vänster

Karlederna? Är det här nya vägen till nerver för hovleder och hov? Måste fundera, trots klinikbakgrund många år. Bevisligen har ST:s avdelning mot fusk och nervsnittning haft nån kurs med Kurt, som inte vi andra känner till. Måste vara en italiensk kurs. Skit samma, några ärrbildningar hittades i alla fall inte, så till och med managern Jori Turja kunde pusta ut. Vivid Wise As kördes av Matthieu Abrivard i Elitloppet, trea i försök och fyra i Elitloppets Final.

Bestraffningar under Elitloppsfesten:
Djuse Magnus A, 2000 kr, kört/ridit för tidigt över startlinjen.
Gylling Jonas, 2000 kr, stört medtävlare nedtagning av galopperande häst.
Malmqvist Martin, 2000 kr, kört/ridit för tidigt över startlinjen.
Smedman Julia, 2000 kr, kört/ridit för tidigt över startlinjen
Grift Henk A.J., 300 kr, sen ankomst till defilering.
Henry Nathalie, 3000 kr, övrig felaktig drivning.
Herleiksplass Matilde, 3000 kr, felaktigt bruk av körspö.
Huygens Hanna, 3000 kr, felaktigt bruk av körspö
Melander Gunnar, 21.700 kr, avstängd 220612-220709, stört medtävlare.
Brouwer Micha,10.000 kr, avstängd 220612-220616 dålig anslutning startbil. Brouwer Micha, 10.000 kr, för att ha lämnat fördel åt medtävlare.
Hagoort Paul J P, 1500 kr ej rapporterat korrekt sko-/utrustningsinfo.
Eriksson Sandra 5000 kr, avstängd 220612-220616, dålig anslutning efter startbil.
Abrivard Matthieu, 50000 kr, avstängning 220612-220614, felaktigt bruk av körspö.
Elias Marc, 2000 kr, för snäv körning/ridning.
Kolgjini Dante, 3000 kr avstängd 220612-220625, felaktigt bruk av körspö.
Kolgjini Dante, 2000 kr, för snäv körning/ridning.

…En inte obetydande summa (inkomst) direkt in i kassavalvet för Svensk Travsport, 117.500 enbart i böter under en av tre dagar.Vem blev segerrikaste tränare under Elitloppsfesten? Vem fick den ROSA hjälmen? Alessandro Gocciadoro blev segerrikaste tränare och fick en rosa tränarchampion-hjälm från AP Hjelm Design. Fem segrar, med Cinderella Jet, Abbys Wise As, Bepi Bi (försök och final i Sweden Cup) och Zeudi AMG.

 

Är vi riktigt säkra på att prover togs på alla Elitloppsdeltagare?

Svar ja. Förhoppningsvis hittas inga förbjudna substanser, inga gästboxar har kontaminerats, inga medicinerande, antibiotikastinna hästskötare, transportörer, hästägare har klappat starthästarna eller kissat i smyg i nån gästbox. Nu för tiden kan man inte ens spilla CocaCola eller kaffe i närheten av hästen.

Nittionio procent av alla som deltar under en Elitloppshelg är medvetna om risker med att klappa häst och klampa runt, undantag söndagsmorgon var bara ett italienskt gäng unga killar, såg ut som Hip-Hoppare i guldprydda jackor, träningsbrallor, NYkepsar och onödigt högljudda så klart, men är det fest så är det.

En enda hästskötare såg ut som hon sovit i en torktumlare, med fimp i munnen vid avlastning där halm ramlade ut från transporten samtidigt som hästen lastades av. Blev förvånad de luxe när jag såg vems häst det var.

Har hästskötare tagit helt slut? Hade förväntat mig en fräsch människa med stallsponsrade kläder, inte en ohygienisk uppenbarelse ovärdig denna publikfest. Jaja, man kan visst bli j-t trött som hästskötare med lång resa dessutom, men här fanns dessvärre inga förmildrande omständigheter. Även tobak (nikotin) ger utslag på dopningsprov. Suck.

Dopningsprov togs på samtliga i Elitloppet:

CLICK BAIT (US)
DON FANUCCI ZET
ETONNANT* (FR)
HAIL MARY
MISTER F.DAAG* (DE)
NIGHT BRODDE
VIVID WISE AS* (IT)
ÖNAS PRINCE

Nu är det bara ett år till nästa gång!

Hovtramp/Ilse

 

 

 

 

Vass eller kass, bedöm själv...

De står bredbent på jorden med armarna i kors, invaggade i tron på sin egen odödlighet. Åtminstone tipsters och storspelare på hästar, mest travhästar. Att vinna stort en (1) gång, kan till och med Harry Boy göra.

  

Att lägga stora jättesystem för pengar som ”vanliga spelare” inte kan drömma om, är som att starta sin bronsdivisionshäst mot Elitskiktet, ett visst försprång utan handikapp kan ju skymtas. Eller hur?

Känner igen en ”spelmissbrukare” och tipstorsk när jag ser dem, har god insikt och många års privata studier i ämnet, pfuiii.

Storhelger som Elitloppsdagar är tipsexperterna i sitt esse, som julafton för barn. De babblar och gissar veckor i förväg, Tv-tippar, skryter, skrävlar efter fika med utvalda fabrikstränare, där de äger ett par svans-strån. Sen publiceras tips i de överlevande tipstidningarna. Alternativt i egna spalter, krönikor, fortfarande med armar i kors. Inte många kvinnor som tippar? vill inte bli omsprungna och generade?

 

Tarzan i Expressen som krönikör har alltid något spännande att tillägga. Åtminstone när det handlar om USA, det förlovade landet. För riktigt hästfolk är hela den amerikanska hästsporten en sanning med modifikation. Mammon skördar fler offer där än vad det föds hästar

 

Så här gick det för proffsen, men de har ju annat att göra än att tippa...

Hur går det på liret för experterna då?

Tja, får man nämna alla favoriter i alla lopp, då går det jättebra. Hur ser deras egen inlämnade kupong ut (den de inte visar)? För ”nånting” eller någon, måste ju betala även deras räkningar varje månad.

Hovtramp/Lasse - Einar Andersson mästerfotograf

5 tippar V75 (uppföljare till 5 tippar V65) som salig Einar Andersson knäckte ide’n till, Solvalla lördag 28 maj (se ovan) visade lärlingen vart skåpet skulle stå, närmast full pott. Bra koll på "motståndet."

Nä, är inte ett dugg avundsjuk på ”storvinnarna V75”, har på nära håll sett hur för mycket pengar på en gång, fyller fickorna men tömmer hjärnkontoret.

En viktig sak till, hästar är inte enbart till för SPEL, anrika tidskrifter som en gång startades av hästintresserade borde inte slå knut på sig själva med spelprodukter. Fatta, att utan hästar blir det inget spel.

Lusläste samtliga utgåvor inför storhelgen på Solvalla, många ”tips” verkar då rakt inte ha kommit från travtränare, särskilt inte från de som har 100-236 hästar i stallet. Hur skulle det gått till? hur många hästar kör de själva i jobben? Gissningsvis kanske de känner igen fem av de bästa hästarna i hagen. Vore kul att ställa några väl uttänkta frågor om utvald häst, speciellt nån som de kanske inte ens kommer ihåg att de har i stallet. Utom vid fakturering.

Lyssnade faktiskt på en Pod, vilket jag inte gör normalt. Konstateras kan, att de gubbseb med några år på nacken och bakgrund på stallbacken tänker lika om mycket. Vi ser vad som händer, kan läsa mellan raderna. Ja, vi ser om en starthäst i Elitloppet blir trött, får mjölksyra, borde tagit av sig skorna i finalen istället för att slå ihop och galoppera. Vi ser med friska ögon och egen erfarenhet att när kusk vänder på spöt och petar hästen i rumpan i värmning (på bortre lång där inte så många befinner sig) så får hästen vingar och pullnätet på nosen sitter inte i vägen, förrän till start.

Arkivbild Solvalla travbana/EAP

Skiter i att kommentera Elitloppets Final och dagens 19.591 besökare, eftersom bästa hästen (enligt mig) vann. Resten är bara avundsjuka och felbedömningar. Såg den harmoniska individen redan tidigt på söndagsmorgonen, innan handklappningar och trumsolon satte igång. Se min FB där ligger flera bilder av Etonnant, What a Horse, eller - le plus beau et le meilleur de toutes les catégories!

 

Foto: EAP/Einar Anderssons arkiv

Varför inte ära den som äras bör?

Säger som på TrottoSport-podden – nä, Bosse Takter kom inte in i Hall of Fame i år heller. Varken som avelshingst eller uppfödare av Jimmy Takter, redan invald. Synd att inte fler i vår anrika klubb SHK Hästsportjournalister förstår att det är något ovanligt när sand blir guld.

Träffade en snubbe på pressmötet i fredags som inte alls var på samma våglängd, och dessutom sitter i Styrelsen Hall of Fame. Ett levande facit, Bosse kommer aldrig in så länge somliga sitter där.

Liv Haslie (Norges första kvinnliga proffs) blev invald. En otroligt gladlynt, rolig person som jag faktiskt gästat på gården i Norge och varit på många fester tillsammans med, efter Damklubbsmatcher. Gården, naturskönt belägen efter skumpande på slingrande norska grusvägar, i det oändliga. Oförglömlig resa där vi blev av med vår svenska busschaufför. Han hoppade av jobbet och blev second trainer i många år hos Liv. Om han tränade Liv eller hästarna är oklart. Har nog faktiskt en Super8-film därifrån, värd att ta fram…

 

Hovtramp/Lasse - gammal arkivbild negativ - Pride Farming

Blir också lite förvånad, med anledning av anrika Grupp1-loppet Harper Hanovers, Solvalla. Många vinnare i loppet näms men inte bandtraktorn, slitvargen Pride Farming. Borde fått ett eget lopp för länge sen, uppkallat efter sig själv på Solvalla. Åtminstone nämnas när tidigare vinnare hyllas. Kentucky Fibber med Knutte Lindblom (vann 1969) hade också kunnat nämnas, men då måste väl alla de där småglina med fläskotlettsfrisyr börja slå på google. Gammal är äldst, det är definitivt inga lopp man glömmer. I statistikern Jens Sjödens analys nämndes hästar som vunnit loppet en gång (1) och Max Flukt med två, 2005, 2006. De som vunnit loppet två gånger förutom Max Flukt, är Tibur med Bertil Rogell 1970, 1971. Den franska hästen Flambeu des Pins både 2002 och 2003 samt Pride Farming 1994 och 1997.

Styrkeprovet 3.140m är uppkallat efter ”järnhästen” Harper Hanover e.Peter Volo u.Sister Bertha/Dillon Axworthy som föddes 1932 på HanoverShoe Farm, dog 1942 av tarmvred. 139ggr resultat: 55-30-19.

Pride Farming från Fituna Säteri, Sorunda ägdes av Call-Olle Johansson innan svärsonen Peter Karlsson tog fast taktpinnen. Hästen tränades och sköttes under största delen inklusive alla starter runt om i Europa, av Bosse Östman, även om det stod "nånting annat" i program.

 

Hovtramp/Ilse - Songcan som äldre på Skråmsta Stuteri

Pride Farming e.Songcan (värdebokstav A) u.Fame Hammering/Express Gaxe startade 88 gånger, 23-17-14, travade in en ansenlig summa i dåtid. Hingsten individbedömdes 1994 som godkänd men vid avkommebedömning 2002 blev det ej godkänd. 44 avkommor (1049 starter/52 segrar) bästa avkomma Farming Way (FI) exporterad till Finland - 108 starter/33-14-10

Pride Farming själv startade som 3-åring och därefter regelbundet i tre säsonger, en av de främsta i sin kull. Blev som 3-åring fyra i Svenskt Travkriterium och vann Kriterierevanschen. Har segrat i Big Noon-pokalen och Grose Prijs der Lage Landen, samt Harper Hanovers lopp (2 gånger) på Solvalla, där Queen L ena gången blev 2:a, efter just Pride Farming.

Kan så här i efterhand (preskriberat) inte minnas någon annan som fått så lite beröm för så många års skötsel och träning av samma häst. Vissa i kretsen runt hästen var dessutom både falska och elaka, snodde till och med pristavlorna som hästskötaren ska ha från alla Rikstotolopp. Men då gjorde vi nya tavlor på Pressbild&Reklam, så Bosse fick dem i efterhand. Höjden av otacksamhet från kretsen runt en bra häst! Det finns fler...

Nä, världen är inte rättvis och vissa kommer aldrig fram...

Trevlig kväll!  Hovtramp/Ilse 

 

Många frågetecken blir det...

 

De flesta frågor som hänger i luften får man aldrig svar på!

Fransoser och italienare "lekte" med svenska hästar både fredag och lördag. I morgon gäller det, vem orkar prestera i två heat, samma dag? Om det regnar, vem sätter nosen först då, både stark och speedig? Omöjligt getingbo att rodda i, spelar nog på kusk istället. Vilken kusk är absolut kallast, mest svårläst, kan låtas att han kör ett P21 lopp när han kör Elitloppsfinal? - lätt! Försöksheat är kanske preparé, men finalen! Nu hoppas man bara dopingprover fredag och lördag är ok, vi orkar inte mer.

Lyssnade på Trav-experterna idag, lyssnade noga. Kalla det gärna konstruktiv kritik, experter är ju full-lärda eller hur? Här kommer några axplock från dagens undervisning till oss vanliga dödliga.

 

Hovtramp/Lasse - huvudstång

Väldigt,väldigt bra hjälpmedel är en huvudstång (Jennifer Tillman) Är hon dåligt anatomiskt bevandrad, eller tror hon v(ä)rkligen på riktigt att huvudstång tillhör normal utrustning för fräscha travhästar, utan påbörjan av en oupptäckt ajaj?! Man tar sig för pannan. Lura inte folket i stugorna att tvångsutrustningar är något normalt. För bövelen.

Huvudstång på insidan, vill hästen bada i Bällstaån på innerplan? Det finns stänger på sulkyn att stötta rulliga hästar med, vid behov. Räcker inte det, ring veterinär! Huvudstång hindrar hästen från att hålla huvud och hals snett, bestämmer tvingande färdriktning. Huvudstång som används ska vara teleskopmodell och inte sitta på under defilering.

Visst finns enstaka undantag, hästar som vill springa hem vid utgång från travbanan, som till och med lär sig olika travbanors utgångar, men då beror det på helt andra saker. Alla hästar hittar hem. Hem till tryggheten, för bråkigt och mycket oväsen runt omkring, har dåliga videofilmer i huvudet från tidigare tillfällen. Har bara haft ”en sån häst” under alla år, blev bättre med dubbla öronhuvor och fick dispens att köra med checkrem på, eftersom ingen sprang tillräckligt fort för att ”käka” på hästen. Nä, han stannade inte ens för vinnarcirkel och täckespåläggningar, hem fort!

En förhandstippad favorit tappade båda framskorna i V75-loppet idag, händer knappt och dessutom en långväga gäst och favorit, blev 3:a ändå. Kan det verkligen hända, båda dojorna? Svar ja.

Hittade en tack och lov ovanlig straffpåföljd i resultatlistorna idag.

(Sårskada, startförbud 220528-220607) Böter 3000 kr tränaren för att ha försökt starta häst som ej var i tävlingsmässigt skick. Undrar hur de såren såg ut? skönt att banveterinär gör sitt jobb. Lite mer kompetens kan man väl begära av en tränare som gått Wången, även om de är födda 1990. 

 

Freudiansk felsägning? Per Skoglund i direkt-TV lördag:

Epimethus – ägs och har fötts upp av Daniel Reden, enda häst han äger.

Inkom 6:a idag lopp 8 Solvalla. ST/Svensk Tavsport: Stall Zet (Redén Daniel) Antal ägda hästar: 186

I Sverige vill vi givetvis ha besök till Elitloppet av hästar som ger de svenska en rejäl match, åtföljda av seriösa tränare, kuskar och hästägare. Dopingbrott och tveksam hästhållning har vi haft nog av. Funderar på hur noga man behöver vara som arrangör för att fylla Elitloppet med hästar och tränare som har rent mjöl i påsen.

Franska tränarna Thierry Duvaldestin och Bertrand le Beller lekte veterinärer rapporterades det i Bulletin de la S.E.C.F Böter 6000 Euro.

Diable de Vauvert (FR) från Bertrand le Bellers stall var idag lördag ostoppbar i Harper Hanovers Lopp på Solvalla med italienska kusken Gabriele Galormini. Harpers är ett anrikt lopp över 3140m, ett styrkeprov. Från spår15 med 40m tillägg var Diable favorit redan innan program torkat. En miljon trillade snabbt in på kontot. I senaste franska start segrade hästen på 1.11,5 över 2.875m. Näst senast vann han över Elitloppsaktuelle Etonnant och Prix d'Amérique-tvåan Galius.

Bertrand le Beller blev avstängd ett helt år (2017) för att ha koldioxid-dopat hästen Austine de Vauvert och i oktober 2021 injicerat 12 hästar med ett otillåtet preparat (glukokortikoider) bötfälldes igen. Sex av de 12 injicerade hästarna diskades i resultatlistor men Beller fick behålla licens.

Le Beller har avtjänat sitt straff och fått tillbaks licens i Frankrike  då får häst och tränare starta i Sverige, enligt reglementet. Bertrand Le Beller bötfälldes med 6.000 euro, en ansenlig summa. Le Beller fick konstigt nog behålla sin tränarlicens. Solvalla kan bara stoppa tränare och hästar att delta i rena inbjudningslopp. Vad man än tycker, Solvalla kan inte leka domstol och respekt får man ju inte, den måste man förtjäna.

 

Holger Ehlert, arkivfoto

Egentligen inte så mycket bättre att Katja Melkko (en av mina favoriter) tog emot tyska Holger Ehlerts häst i träning, Bästa Nesta. Startar under Elitlopps-söndag Solvalla. Ehlert lär inte få besöka Solvalla sen skandalen 2006 då Let´s Go var dopad med Etakrynsyra i Elitloppets Final, där Enrico Bellei körde, inkom 2:a och fråntogs prispengar från Finalen. I kval-heaten togs inga dopingprov, prispengar kunde inte tas tillbaks. Jag de Bellouet var först i mål, även den hästen var dopad, så svenska Conny Nobell och Björn Goop ”vann Elitloppet.”

Samma år, 2006 i slutet av maj, var Ehlerts häst Edgar Bi dopad med Etakrynsyra i ett större lopp på Vincenne. Hästen hade intagit medlet under ca ett halvår, inhämtats på recept från italiensk veterinär. Tydligen utan problem i pasta-landet och tillåtet? Ehlert har varit verksam länge i Italien, flera gånger på tapeten med dopinghästar och misstankar om uppgjorda travlopp.

2013 startade han svensk filial i Märsta. Fram till 2019 har han deltagit i fem Elitlopp (2002, 2004, 2005, 2006 (2 hästar) och 2013. Ehlert vart inbjuden 2013 med Nesta Effe som kördes av Roberto Vecchione. 2017 var det dags igen, positivt dopingprov lämnades av Urlo Jet (Bensolylekgonin) Ekogonin Metylester finns vanligtvis i Kokain. Hoppsan!  Böter och lång avstängning som Ehlert senare lyckades få hävd?! Vad fasen kostade det att få domen hävd? Kan bara hända i Italien.

Hovtramp/Lasse - Ringostar Treb och Wilhelm Paal

Ehlert reste till Sverige med välkända Ringostar Treb och Unicorno Sim, Ringo deltog i Sweden Cup, där han vann försök och blev 3:a i Final. Unicorno Sim var med i Fyraårings-Eliten, oplacerad. Bara två dagar senare stängdes hästarna av i Italien där de lämnat positiva tester för Fenylbutazon, prov som tagits i mars samma år. Några prov vid Sverigebesöket togs tydligen inte…

Hovtramp/Lasse - Ringostar Treb vinner Elitloppet!

Ringostar Treb flyttades då till Jerry Riordan, som etablerat sig i Sverige och vann Elitloppet med hästen. 2019 i juni testade Ehlerttränad häst Valent SF positivt på Hydroflumetazid, vätskedrivande ämne (förbjudet). Hästen stängdes av en månad under utredningens gång.

I juli 2020 opererade Holger Ehlert bort en hjärntumör.

Och i morgon startar Nästa Effe för Katja Melkko i lopp 12 på Solvalla. Ägs och är uppfödd av Holger Ehlert. Ger mig fan på att han sitter på uteläktaren när det är dags. Den gubben blir man aldrig av med.

Stalltips till ST, glöm inte dopingprov i lopp 12 söndag.

Hovtramp/Ilse

Resande i korta varor med bäst-före-datum

Tysk veterinärbok

Neeej, inte nu igen!

Fast i dopingkontroll - fast det låter mer som nån som blir gripen i tullen med knark i attacheportföljen. Oftast handlar det om en kvarglömd effekt i hästen, som tidigare veternärbehandling i karensfacit inte tillåter. En risktagning som alla aktiva måste vara medvetna om. Speciellt (som i detta fall) när medlet inte ens finns i Sverige. 

Positivt A-prov av Il Forte

Travhästen Il Forte, tränad av Jarl Olsson B- tränare på Jägersro, lämnade positivt A-prov efter travlopp Kalmar 5 mars 2022, med 110.000:- i förstapris. Il Forte ledde från start till mål - 500 1.07.9 (6 Il Forte), 1000 1.11.2 (6 Il Forte) sista 500 1.11.5 och hästen kom i mål på 1.11,1 Segermarginal: 3.5 längd, ODDS: 71,76ggr!

Den 26 mars vann Il Forte igen, på Solvalla Klass II-Final med 220.000 i förstapris, det loppet minns nog de flesta som tittade, Il Forte och lånekusken Ginman vann med 10 längder, utklassade sina konkurrenter efter ledning från start till mål (500 9.6  Il Forte 1000 13.2 Il Forte sista 500 12.3. Nu höjdes många ögonbryn, en osannolik prestation och hästen har inte ens varit på semester i Italien.

Il Forte, 4-årig hingst har startat 17 gånger (resultat: 5-1-2) tre av segrarna har tagits med lånekusken Oskar Ginman från Kalmar. Urinprov efter Kalmarloppet visade i analys av A-prov förekomst av substansen Metylprednisolon som översteg rapporteringsnivå. B-prov skickades till ett franskt laboratorium, utredning har påbörjats av Svensk Travsport.

Il Forte har självklart startförbud tills B-prov analyserats.

 

Hovtramp foto

Med viss klinikerfarenhet kan konstateras att slaskpressen (Sexpressen och Ap-bladet) älskar att skriva ordet dopad. I många fall en sanning med modifikation, då vissa substanser envisas med att stanna längre kvar i hästkroppen, så karensregler suddas ut och dopingprov ger utslag. Vissa medikamenter finns inte ens i Sverige, speciellt inte i Glimåkra där hästen bor. Metylprednisolon finns inte i något registrerat läkemedel för häst i Sverige, just på grund av sin långvariga effekt och långsamma utsöndring. Alla seriösa veterinärer vet att medlet inte ska användas på tävlingshästar, även om det inhandlats på veterinärens semester i länder där man är mindre nogräknad.

 

Vad sa B-tränaren? Bara en vanlig kortisonbehandling då Il Forte haft det jobbigt med knäna. Han fick i bägge baknäna och i en framkota inför loppet. Vi har fyllt i karenstid och han var behandlad 30 dagar före loppet, men ibland kan det ligga kvar, säger hästens tränare Jarl Olsson.

 

Mest intressant, vilket inte framgått mågonstans, är vilken VETERINÄR anlitar Jarl Olsson? Ska inte veterinär vara medveten om att det används ett preparat som inte finns i Sverige? Den här gången går det inte att skylla på fästingmedel eller avmaskningsmedel som vissa stortränare gjort. Att inte Expressen”journalisten” frågade ens en gång vilken veterinär som behandlat Il Forte är både tjänstefel och konstigt, då medlet inte ens FINNS i Sverige! Kringresande kvackare är det gott om i hästsporten, vissa skrupelfria har veterinärlegitimation, hoppas Svensk Travsport lusläser veterinärjournal och har ett utvecklingssamtal med både tränare och veterinär. Metylprednisolon är en långvarig glukokortikoid med antiinflammatorisk, antiallergisk och immunosuppressiv effekt.

All inclusive!

Grattis ni som hann spela till oddset 71,76 inget som kan krävas tillbaks.

Hovtramp/Ilse

 

 

Konsten att dela ut proppar!

Konsten att skriva proppar så det inte känns som käftsmällar!

Tävlingsunderlaget är det viktigaste tränare har, utan lopp ingen start, utan placeringar inga poäng… och inga lopp. I Sverige har väldigt få tränare råd att köra preparélopp inför större uppgifter, alla startpoäng räknas i kampen om platserna i de mest penningstinna loppen.

Vilka skriver ut tävlingsunderlag? Nä, inte samma tvåbenta som publicerar KUSK-listor i travprogam och glömmer TRÄNAR-listor! Värre än värst, program-makaren på Romme som lägger in startande kuskar under rubriken SÅ BRA ÄR DAGENS KUSKAR. Vart är vi egentligen på väg? Hur kommer man ”tillbaks på spåret”?

Sportchef, propositionsskrivare, handicaper och sekreterare, ska finnas på travbanorna. Varje travsällskap utser verkställande tjänsteman till tävlingsverksamheten, som utför styrelsens och måldomarnämndens beslut och är sällskapets kontaktman mot ST/Svensk Travsport rörande tävlingsfrågor. En tjänsteman som kallas sportchef i reglementet.

Propositionsskrivaren utarbetar förslag till tävlingsunderlag, propositioner. Travsällskap anmäler till ST vem som upprätthåller befattning som sportchef, propositionsskrivare, handicaper och sekreterare. Då vet vi.

Långt före tiden man kunde gå in på ”nätet” och se vilka tränare som anmält häst, lusläste man gamla program med ifyllda tider, placeringar och odds. När Trav&Galoppronden helgade ändamålen, följde man slaviskt Fem tippar V65, som var de roligaste loppen att starta i lördagar.

Under pressbildstiden i Silvergrisen låg Fem tippar under en period på mitt bord. Då gällde det att hitta tränare (som oftast körde själva i lopp) med chans att vinna. Med bild och tips, varje vecka. Självklart var Stig H självskriven att tippa, varenda vecka (ibland mot sin vilja.) Krav från Remy en trappa upp. Prånglade vid ett tillfälle in en mindre landsortstränare från en norrlandsbana som körde V65, eftersom jag tyckte att hela travsporten skulle leva. Tränaren hade en enda bra häst i stallet, den var startanmäld. Fick leta rejält för att hitta bild på tränaren i arkivet, redigera och retuschera, men det gick.

Hovtramp/Lasse - Ilse & Remy

Remy kom nerklampande lagom till pressutskick skulle postas till landsortstidningarna. -Vem fan har stoppat in den där odugliga tränaren i tipset, han klarar ju inte ens av att köra en skitkärra! Gissa vem som vann på V65, det kändes riktigt skönt!

Propositionshäftet kom hem i brevlådan, ersatte kioskdeckare och dagstidningar, viktigast var att hitta lämpliga lopp åt hästen/hästarna. Tänk bara, man startanmälde hästar på telefon, väntade tills äggklockan plingade 13.00, först då kunde man ta ut startlistorna på faxen! Man väntade febrigt, önskade sig startspår, lagom konkurrens och vilka hästar som kom med i loppen. En spännande tid som inte kan ersättas med nutida expresstrav, lånekuskar och fabriksstallar.

Hovtramp foto

Proppar som skrivs för Skrubbs/Visby ökade nyfikenheten rejält efter sista travdag, förresten redan gången innan. Vem skriver proposition åt en enda häst, som dessutom har över 3mkr på kontot? Övriga klart dugliga hästar blev rena statister. Nä, det var ingen storloppsdag, vanligt vardagstrav. Är det meningen att en enda helt överlägsen häst ska ha en egen propp, vinna med åtta längder på 11-tid på regntung bana för småpengar? Vem har glömt stoppknapp vid 1mkr insprunget, under i princip hela sommaren?  

Om man inte vill åka båt, vill tävla på hemmabana men inga vettiga lopp finns. Visbys propositioner skrivs av Mattias Stenby på ST, ansvarig sportchef är Mikael Ogestad, som sagt upp sig ? efter bara ett års jobb. Varför stannar sportchefer så kort tid? Är inte det ett ganska kul jobb?

Något ”lämpligt lopp hittas inte för hästar med ca 300.000 - 500.000. Bara spårtrappor att klampa omkring i, inga handikappmetrar ens i breddlopp. Hur slipper man miljonärer, i breddlopp startar en häst med nästan 2mkr på kontot och poäng som räcker på fastlandet.

Vem planerade in Breddlopp på Skrubbs Elitloppslördag, what! Där rök chansen att vara ledig för hemmatränarna, eftersom alla andra tränare som brukar gästa travbanan, är på Elitloppet! Så synd.

Hovtramp foto - Skrubbs - så mysig travbana!

Tittade som av en händelse på geografiskt hästunderlag Skrubbs, alltså hästar som vill ha stoppknapp för mångmiljonärer i sitt lopp, slippa bli statister i vartenda lopp för att proppar ser ut som de gör. Stjärnorna kan faktiskt starta i både V75 och V86, eller på den enda storloppsdagen på Skrubbs. Det känns faktiskt ”konstigt” att mångmiljonärer ska stå samma start som övriga. Nä, jag skulle inte vilja springa mot Ben Johnsson, inte ens när jag var ung, snabb och sprang i Skolmästerskapen.

Det finns 7 travtränare med proffslicens på Skrubbs, och förstås en hel massa amatörer/B-tränare. Hästunderlag hos enbart proffs (tränarlistor) visar 19 hästar i stallarna med 200-800.000 på kontot. Räcker till ett lopp eller två, med stängt vid 1mkr, sommarsäsongen är kort!

Franskt travlopp, arkivbild

Bodde ett år i Paris, där gick travtränarna ihop och tog saken i egna händer. Konkurrenter på banan, men höll ihop för att få bästa möjliga reglemente och tävlingsunderlag. Den som inte höll sig till bestämmelser fick det hett om öronen. I Sverige har det väl inte hänt något speciellt sen Eldkvarn brann, TR/Tränarnas Riksförbund har inte lyckats ändra på speciellt mycket under årens gång. Några eldsjälar har försökt, men stött på patrull. Tränarstrejk har genomförts av de som haft råd att både strejka och göra sin röst hörd, helt utanför TR-boxen i egen regi.  År efter år, same, same, same.

Fast nu 2022 lyckades TR äntligen mejsla in Jan Halberg/TR med skohorn i ST:s styrelse, representant för travtränarna. Har inte funnits tidigare! Fast först efter att ha publicerat skämskuddar åt Styrelsen och skrikit rätt ut, ett fall framåt oavsett. Travbanornas egna representanter innehåller också på sina håll mycket övrigt att önska, åtminstone om det ska bli något gjort av väsentligare karaktär för de aktiva, de som kör runt travsporten åt övriga. Man blir lätt trött.

 

Hovtramp/Ilse

 

 

 

 

 

Kommer publiken, eller inte?

 

Hovtramp/Ilse - E-spring under Elitloppet!

Sällan/aldrig kritiseras trav och galoppens styrande av press&media, för vem vill senare bli inbjuden med armbågen eller sitta i skamvrån? De flesta med presskort i SHK/hästsportjournalisterna är rena tipsexperter. Någon vann visst en miljon (en gång) och blev genast expert i kvällspressen, en annan blev uppköpt av speltidning i pappersformat (TravRonden/ex.Trav&Galoppronden, V75-Guiden.) Sportdelen (reportage om hästar och hästfolk, får du inte ens prenumerera på utan att betala för SPEL-delen samtidigt, har försökt. 

Nyheten att Svensk Travsport nu låter Unibet vara med och leka med travsporten kom säkert som en chock för ATG? Men är det fri konkurrens så är det, annars blir det monopol. Just det. Övriga ca 60-talet licensierade spelbolag får klara sig bäst de kan av egen kraft. Saknar Legolas, lades ner, synd eftersom finansiärerna deltog i travsporten på riktigt.

För aktiva är det prispengar som gäller, för sämre lottade är nådebidraget för oplacerade hästar en välgärning, räcker till utselningsavgift och gästbox. Spela eller sela?

Få aktiva tränare kan kallas för ”spelare” även om det givetvis går att sympatilira på egna stallet eller rita ihop en kupong till V86 eller V75, för spänningens skull. Seriösa tränare har nog med att övervaka sina starthästar och se till att de motsvarar spelarnas förväntningar. Finns givetvis undantag, tränare som bevisligen spelar ”för mycket” vilket också straffar sig i längden. Ingen bra marknadsföring ens med "goda vänner” som givetvis också är hästägare.

 

Hovtramp foto

Vad har då IT-tekniken ställt till med? Spelkassorna försvann från travbanan och alla som vill spela tvingas ha ett ATG-konto. Samt svara på kärleksbrev i kampen mot penningtvätt. Hur mycket spelar du för? Vad tjänar du? Men för bövelen! Förr i tiden var det vanligt att hämta ut större vinst på Depechkontoret och senare sälja ”bongen” till nån som låg risigt till med skattemyndigheten och inte kunde förklara sina tillgångar. Då hjälpte en vinstbong från V5 eller dåtida V65. Förhindrade helt klart sköntaxering och vinnaren fick ytterligare ”vinst” på ca 10% av summan.

Minns som igår en ”stackars” populär artist som råkade i klorna på skattefogden, och frågade runt på Solvalla efter nån som vunnit en större summa pengar och hade bongen kvar. Självklart kände man nån ”sån” med starthästar i stallet och jobb på travbanan. Efter diffusa tips lyckades artisten hitta rätt snubbe, och köpte sin bong. Visserligen ska man inte uppmuntra det Skatteverket kallar bedrägeri och undanhållande av skatt, men i det här fallet var det nog bara oförmågan att hålla reda på kvitton som förorsakat problemet. Som löstes med en vinstbong. Fick senare en inbjudan till en flott restaurang i Stockholm, där artisten bjöd på middag och uppträdde. Ibland är Skattmasen bara dum och elak, och folk slarviga utan att förstå konsekvenserna.

 

När publiken försvann från travbanorna och Live-uppkopplingarna i Tv-apparaten tog över, då slutade värmningsfansen att fylla uteläktaren på Solvalla (E-läktaren.) Där hade de suttit i åratal, med sina tidtagar-ur och program, efter att ha flexat ut från jobbet. Där satt regelbundet han med miljonvinsten (som dog dagen efter storvinst) en nuvarande sportchef, Micke Nyfiken och många andra.

På Solvallas gamla restaurang, Valla Krog, hade flera tränare egna bord och många utan starthäst hängde i baren. Den något luggslitna och murriga miljön lockade mycket mer än dåligt tillagade och serverade måltider till ”Gourmetpriser” och dessutom i öppna landskap i nuvarande restaurangkomplexen. Vem vill bli sedd när man är där inkognito? De sociala samtalen mellan spelandet försvann i kön till totokassorna högst upp, helt plötsligt satt alla vid sina bord med en mobil i handen, så kul.

Expresstävlingarna har enbart en funktion att fylla, de har bättrat på spelkassan för spelbolagen. Att saxa mellan två travbanor och ibland idka bistånd till Danmark och Norge gynnar nog främst ATG. Bengt Adielsson (Expressen) anser att travbanorna avfolkades med Expresstravet.

Sen kom dråpslaget, myndighetskravet på legitimation vid allt spel. Då blir det svårt att gömma större vinster. Vem vill få frågor från ett spelbolag som - hur mycket spelar du? Hur mycket tjänar du i månaden? Vad anser du att du har råd att spela för? Har du någon förmögenhet? What! Fast man kan ju alltid göra som B-tränaren med för många hästar, skriva om en del på familj, grannar, vänner, då blir inte vinsten lika stor och med tillräckligt många andelar på spel och hästar blir det skattebefriat snudd på. Ingen förmögenhet kvar. Så Synd.

 


Sista dråpslaget mot trogna banbesökare var att ta bort totoluckorna, skrev Adielsson. Inte bara ren besparing (personal) där försvann de sista kämparna som vill se loppen på travbanan och spela i en totolucka. Minns fortfarande hur många svettades, stressade i ivern att ”hinna spela” innan loppet kom iväg.

Lika arga blev de när de missade ett spel för att nån ”kärring” inte kunde bestämma sig längst fram i kön. Kom att tänka på den fina damen i Systemkön, som ville ha hjälp med varenda vinsort och vad som passade till de olika rätterna som skulle serveras på middagen. Tog säkert en halvtimme och alla köer var lika långa på fredagseftermiddan strax före stängning. Gubben i blåbyxor med verktyg i fickorna slängde fram en hundring på disken, tittade på kassörskan och sa högt – passar en halvpanna brännvin till falukorv? Köer är på både gott och ont.

Gävle travbana ska ha en eloge, de har fattat att det finns alla sorters publik på travbanan. I programmet syns denna text:

Gävle V75 21/5 - SPELKASSOR ÖPPNA IDAG

Tre spelkassor med ATG-spelvärd är öppen i publikhallen och en spelkassa är öppen på restaurangen.

Det finns andelsspel att köpa till V4® och V75®. OBS! Endast kortbetalning. Vinster återbetalas till konto. Kom ihåg att spela i god tid!

Hovtramp/Ilse

 

 

Vinstpress eller sedelpress?

 

 

Hur tänkte dom nu, vad är viktigast, pengarna eller sporten?

Kan gälla samtliga inlägg denna gång. En del tänker för mycket och de flesta för lite. Elitloppet närmar sig i skentrav och Solvallas knutar brinner. Enda dagen på året travbanan kan liknas vid en folkfest, med inslag av det mesta som går på två ben.

16 hästar delas in i två försök med åtta hästar i varje försök. De fyra främst placerade hästarna i varje försök är kvalificerade till Elitloppets final. Just nu finns 12 hästar inbjudna, 4 till väntar på rosa biljett.

Don Fanucci Zet (titelförsvarare) hos tränare Daniel Redén/Stall Zet

Snowstorm Hanover (från Tarzan, förvandlad hos Daniel Redén)

Hail Mary - från Bergh till Daniel Redén, ägaren på köpet (hu!)

Whos Who – Travkompaniets häst hos Pasi Aikio på Menhammar

Önas Prince – Per Nordström

Admiral As – reijo Liljendahl

Etonnant (FR) Richard Westerink

Extreme (DK) Steen Juul

Perfetto (Ca) Dagfinn Henriksen

Vernissage Grif (IT) Alessandro Gocciadoro, (filial i Sverige)

Wivid Wise As (IT) Alessandro Gocciadoro

Cokstile (IT) Erik Bondo

Vilka hästar får de sista 4 biljetterna?

Måste vi inte ha en Eriksundshäst i Elitloppet? V75 lördag på Gävle, där trillar vinnaren säkert in i Elitloppsfältet. Kanske även något wildcard så vi får slut på denna väntan. Frågan är bara, blir det Milliondollarrhyme, Beads, Brambling eller Clic Bait som vinner?

Skulle skratta högt om det blev någon av övriga deltagare som vann – Beartime, Gareth Boko, Seismic Wave, Tycoon Conway Hall eller Mindyourvalue W.F. Varken Jerry Riordan eller Robert Bergh är ju någon bluff när det ska ställas i ordning till storlopp, det vet vi. Hoppas för bövelen att vi slipper se fel Hamre smyga omkring under Elitloppet eller tidigare dopingfälldx2, hoppas det blir en praktskräll på Gävle!

   

Bepi bi, var det hästen/hästarna eller skötaren som inte orkade åka till V86-tävlingarna på Åby i onsdags? Både Bepi Bi och Caramel Club ströks för transporthinder. Gammal arkivbild lades ut på nätet med punka. Skötaren på filialen Söderby gård utanför Upplands-Väsby (körde transporten?) hade förmodligen haft bråda dagar att lasta om mellan Solvalla, Mantorp och helgen i Charlottenlund 15/5, Danmark där Zeudi Amg (IT) vann och Vitruvio blev 5:a. Många mil (utom för Örjan Kihlström kusken) som förmodligen flög.

Alessandro Gocciadoro (född -75) har proffslicens på Solvalla som hemmabana, när han inte är hemma i Italien. Filialen på Söderby gård utanför Sthlm visar 28 hästar, ej svenskregistrerade på tränarlistan i Sverige, tillfälligt här för träning och tävling. Mycket jobb.

Så, var det punka på hästarna eller transporten? Åkte man kanske ”hemifrån” för sent utan marginal? Att inte hinna fram till V86-tävlingar i tid med två hästar i lopp som kan innebära start i Sweden Cup?

Pfuii! Nästan varenda byhåla med bensinmack kan hyra ut hästsläp och buss kan fixas på två röda millesekunder, efter vägen bor massor av travfolk. Tror fan inte att någon, inte ens gul kusk, missar chansen att vara med i Sweden Cup under Elitloppshelgen. Det var väl inte från Parma i Italien man skulle åka mot Åby? enligt ST-listan står ju hästarna på svenska filialen utanför Solvalla. Konstig strykning, kanske hade de käkat för mycket godsaker till lunch, karenslistan har ju 96 timmar och fjorton dagar att välja på. Gul kusks hästar fanns med på aprils PRE-prover, flera stycken. Inte ens lite starkliniment funkar nu för tiden för nära start. Här ligger inte en hund begraven, kanske en hel kennel (som Bo Östman brukar säga.) 

Arkivbild Bepi Bi snabbjobb

Någon dag senare gick Bepi Bi och en kompis fort inne på Solvalla, och då menar jag fort. Såg tydligen kanon ut och formen verkade strålande. I vivi devono vedere!

A-tränare kan förlora licensen – riskerar konkurs

Som vanligt ligger en svart skuggperson uppe på medias rubriker. Nä, vem är det nu då som slarvat med skatt, moms eller något ändå värre? Alla undrar så klart vem men får vänta tills det kommer på löpsedlarna. Aj då. Inte första gången och inte sista. Somliga passar definitivt inte att ha tränarlicens, varken som person, kusk eller tränare.

Det borde intagningen på Wången upptäckt redan när det begav sig vid intervjuerna. Lite fingertoppskänsla måste väl även licensgruppen ha, man ärver ju varken talang eller social kompetens bara för att farsan är duktig och har lyckats vända skutan ett flertal gånger. Lite slarv där också, eller mycket faktiskt. Man kan inte heller som proffstränare räkna med att alltid bli räddad av familj eller sitt travsällskap, speciellt inte om man dessutom är oseriös, skiter i att betala räkningar, men handlar friskt, vilket tyder på dåligt omdöme. Hoppas personalen fått sin lön och skatten är inbetald.

Omslaget och rubriktexten på Spel-Ronden:

Duon som gör V75 enkelt. Vem i helskotta vill ha en enkel V75:a och några kronor i vinst!? Mormor ute i skogen? Man spelar väl inte vecka efter vecka för att vinna några fisiga kronor! Dummare än dumt, och dessutom på omslag till Spel-Ronden. Har det brunnit på redaktionen?

Nu tar vi nya tag!

Hovtramp/Ilse

 

 

Omkörd, utkörd och bortkörd

 

SLU undersökning 2018 - vart tar travhästar vägen?

Årsredovisning ST 2019 - sid.59 finns export/import av travhästar

Klipp och nedkortat: Svensk Travsport/ST har under längre tid sett behov av att få fart på lokal travkultur och stärka travsporten även hästar under den yttersta eliten. Ett steg är att återinföra lärlingslopp och amatörlopp. Lärling: kusk/ ryttare med huvudsaklig sysselsättning anställd i travstall. För att återskapa den viktiga tillhörighetskänsla som funnits kring amatör- och lärlings- grupper förr.

Samt möjlighet för travsällskap att i vissa propositioner ge företräde till hästar som tränas i den egna hemmaregionen. T.ex.att hemmabanans hästar alltid garanteras fem platser i loppet, oavsett hästar som är anmälda från andra banregioner. Syfte är att underlätta för tränarna att matcha hemmahästar utan att behöva resa så långt. Hemmaföreträdet kommer dock bara gälla i lopp av lite lägre klass, breddlopp och noll-lopp. I större och rikare lopp finns inga geografiska begränsningar, där hästar med bäst prestationer i första hand får utrymme i startlistan.

Ganska konstigt, precis det som behövs och har efterfrågats, har ST-sportcheferna läst min blogg? frågan är, kommer det att hända och när? Tills dess, vart tar hyllvärmarna och de poänglösa hästarna vägen?


Total export av svenska hästar 2019: 685 stycken, total import 495 stycken. Några hästar i exportlistan tycker man ju uppriktigt synd om, såvida de inte är fölston eller avelshingstar…

Export till Danmark, 183 stycken, där behövs påfyllning. Estland 23 stycken, säkert många inkörningar som är ”billigare” där än i Sverige, och säkert inte sämre... Finland 179 exporterade, ojojoj nu blir det finsk sisu och risbastu för de som stannat i loppen i Sverige. Frankrike 19 stycken, säkert bara svenskar som startat utomlands? varför skulle fransoser importera svenska hästar? Flera svenska tränare har filial i Frankrike och några har låtsasfilialer, inkvarterade hos kollegor (låter bra.)

Hovtramp italienskt foto - nä, men är det inte, jodå...

Italien, 28 hästar exporterade, säkert en hel del svenska starthästar i Italien? 53 importerade till Sverige, förmodligen italienska filialer i Sverige, gul kusk med flera som vill säkra prispengarna, det verkar svårt att få ut vinstpengar i Italien…

Litauen, en svenski häst exporterad, säkert avelshingst som inte dög i Sverige (inte fick full bok.) Money talks.

Hovtramp foto - Malta, bild från större reportage

Malta (nu blir det spännande!) 5 importerade hästar från Malta? Nästan säkert hjälpgruppen som räddar svenska vanvårdade, omhändertagna travhästar? Exporterade till Malta, 69 hästar, nån som vet hur de mår? Ja, Hovtramp har varit där och hälsat på. Förhoppningsvis bättre idag.

Rumänien! 2 hästar exporterade, hoppas de får mat. Ryssland, 10 hästar exporterade från Sverige, undras just vilka? Tjeckien, fyra svenska hästar har bytt nationalitet.

Hovtramp foto - amerikansk gäst på Solvalla

USA, inte importerar väl de svenska hästar? Jodå, 14 stycken, Propulsion och svenska ston som ska betäckas och senare föla i Sverige = svenskregistrerade föl från ston betäckta (inseminerade) utomlands (t.ex.Irland) med hingst som inte är godkänd i Sverige, typ Propulsion.

Import från USA - 76 stycken, känner en av dem väldigt väl. I efterhand måste man ju ställa sig frågande till om dessa Lasixbehandlade produkter klarar av svenska travlopp utan påfyllning. Nä, det gjorde de inte så åtminstone ett par stycken har preparerats med andra godsaker, som tog två (2) år att laga hjälpligt, efter omsorgsfull analys.

Så, vad händer travhästar efter utebliven eller avslutad karriär?

Ja, det kan man ju v(ä)rkligen undra. Vi vet i alla fall, att ett helt gäng travhästar exporteras varje år, och går en milt sagt oviss framtid till mötes.

Malta-folket köper gärna svenska hästar, även mediokra valacker och hingstar, ston slipper upplevelsen, då hagmark i princip saknas och fölston är lätt räknade. Ja, vi har varit där och hälsat på ett par hästar som hade det till och med bättre än i Sverige och några som man helst vill glömma.

 

Andra travhästar hamnar bakom järnridån, inte minst svenska avelshingstar utan väntande harem. Är bokningsbok tom kan de hamna precis var som helst. Inte ens Elitloppsvinnare klarar sig från export. Money talks, eller är det kanske bussigt bistånd?

 

Hovtramp - Iceland

Iceland 13,1l, 10,2ak, *11,6am , 99 starter 25-9-13,  fick efter Elitlopp och intjänade 9.656.832:- prova spermierna i Italien, men deporterades  till Slovenien! Jaså, de har travsport där. Det som inte ” fungerar” i Italien med egna cocktails, fungerar nog inte över huvud taget. Då undrar man ju givetvis vart alla valacker tar vägen?

Slitvargen Digital Ink till exempel, efter Robert Bergh-period. Kanske är han vaktmästare på föl och uppfostringsfabriken i Heby? Hoppas det.

Ett större antal travhästar ”försvinner” spårlöst varje år.

Med medicinering i hästpasset uteblir slaktmöjlighet med återbäring. För att slaktas som livsmedel och hamna på macka får ingen antibiotika finnas i kroppen. Möjligheten att tjäna de sista ”insprungna” (slakt) pengarna uteblir då och bekanta med gevär och egen mark tar hand om ett stort antal,  för en överenskommen summa kronor.

Nödslakt, fast den är långt ifrån gratis. Vanligast att anlita är Svensk Lantbrukstjänst, som tar hand om ”rubbet” för hisnande kronor.

 

Hovtramp/Ilse - Edgy vann den här dagen, men bet skötaren först...

Faktaundersökning från SLU/Svenskt Lantbruksuniversitet 2018:

Travhästar efter avslutad karriär: 

44 % blev rid-, hobby- eller sällskapshästar.

29 % av hästarna avlivades eller slaktades (särskilt hingstar).

23 % användes till avel (särskilt ston).

4 % av hästarna gick andra öden till mötes.

Varför slutade travhästarna tävla?                                                             

Orsak. varför hästar avslutade tävlingskarriär lämnades in för 1.183 hästar. Att hästen ådragit sig skada under tävling eller träning var vanligaste orsak. Andra respektive tredje vanligaste orsak var att hästen inte hade motivation, eller att hästen inte var kapabel eller snabb nog. Resultat visar att den minst vanliga (kända orsak) till att hästen togs ur träning var bristande lönsamhet.

Orsak till avslut var relativt jämnt mellan hingst, valack och sto. Skador var vanligaste orsak hos samtliga kön, dock hade valacker även hög andel som avslutade karriär på grund av att de ansågs omotiverade för travtävling. Den andelen var mycket större hos valacker, 16,8 % högre än hos ston eller hingstar, som låg på 9,4 % respektive 7,4 %.

 

• 43 procent avslutade karriär på grund av skador eller sjukdomar.

• 31 procent slutade för att de var för talanglösa/långsamma.

• 11 procent slutade för att de uppnått högsta tillåtna ålder vid travtävling.

• 8 procent slutade på grund av att de skulle gå vidare i avel.

• 7 procent slutade på grund av andra anledningar.

 

Vad händer hästar som aldrig börjat tävla?

• Vid fyra års ålder tog de flesta tränarna beslut om hästen skulle börja tävla eller inte. Anledning till att de inte började tävla var oftast för att de var för dåliga/långsamma.

• 41 procent av dessa hästar blev rid-, hobby- eller sällskapshästar.

• 40 procent avlivades eller slaktades.

• 12 procent användes till avel.

• 7 procent av hästarna gick andra öden till mötes.

 Källa: Svenska travhästars tävlingskarriärer – Lisa Lönnman, SLU, 2015.

Hovtramp/Ilse

Du som har jobbet, skärp dig!

.

Hovtramp/Lasse -Duxieme Piscous

Skärp er program-makare!

Variera för bövelen omslagen på travbaneprogrammen, är så j-a trött på samma nunor, varenda gång, har ni noll kreativ fantasi? ta hjälp!

Minns med glädje tiden på EAP/Pressbild i Hästsportens Hus när ”Bolla” program-makare från Solvalla sekreteriat letade efter häftiga, otroliga och roliga bilder, varenda vecka. Utan att klippa av varken ben eller viktiga detaljer för nån löjlig annons, rätt över fotot. Vart tog inlevelsen vägen? Vi vet hur Örjan, Erik och Redén ser ut vid det här laget.

Efterlys!

Saknas. TRÄNARE (statistik) vill inte ha enbart KUSKLISTA i banprogram. Ska man v(ä)rkligen behöva påpeka en så jävla självklar sak. Om man följer vissa tränares starter, utan att kunna namn på varenda kuse i aktuellt stall, så ska man väl direkt kunna se om tränaren har några hästar till start den dagen, i respektive banprogram. 

Men, nä, det gick inte att hitta, i flera banprogram fanns bara listor, på samma utnötta lånekuskar som startar den dagen på travbanan. Personligen skiter jag väl i vika lånekuskar som gästar travbanan, vill bara veta, och kräver att få veta vilka hästar TRÄNAREN jag letar efter startar. Letade nyss i Bollnäs program 14 maj, jodå kusklista fanns med lånekuskar staplade på varandra, och i vilka lopp de kör. Men, jag vill veta om just den TRÄNAREN startar hästar den här dagen! Omslag får däremot godkänt, ovanligt kreativt med en helt vanlig tjej. I Will Survive och Theres Henriksson vid andra raka segern. Foto: Christer Norin/ALN.

Hovtramp foto - vem startar den här dagen?

Alternativ 1 när bara lånekuskar presenteras i programmet är att bläddra igenom alla lopp, leta efter tränaren.

Alternativ 2, sappa in på Svensk Travsport, leta reda på tränarens kommande starter, de du inte kommer att hitta, om du inte har exakt rätt stavning på tränarens namn, inklusive såna där små tecken som ’ och på rätt ställe. Rede’n, Vide’n, nä det gick inte, tecknet på fel ställe (enligt ST).

Alternativ 3, nu börjar jag bli trött, slår namn på en häst jag minns från stallet på sökfunktion (stava rätt)!  Då först får jag rätt stavning på tränarens namn, eventuella starter och lånekuskar. Hade varit betydligt enklare om banprogram publicerat en kusklista och en TRÄNARlista. Suck.

 

EAP/Einar Andersson Örjan med pappa Ivar

Solvalla fredag 13 maj har Örjan på omslaget, javisst ja han fyller ju 60 år! Men han fyller inte år varenda vecka, eller hur? I Solvallas banprogram finns både dagens tränare och dagens körsvenner. Tack, då slapp jag leta ihjäl mig efter bekanta.

Umåker 13 maj Damklubbens Dag, Örjan på omslaget!? och bara KUSK- statistik. Va fasen, Umåkers travbana långt upp i norr, lägg för helskotta in bilder på damklubbare, hemmahästar eller hemmakuskar!

Romme travbana, letar efter en speciell tränare och häst. Men fredag 13 maj finns bara travbanans lista med ”så bra är dagens kuskar” och Kim Eriksson (Mantorp) på omslag. Fick alltså inte veta om tränaren jag känner startar hästen jag följer, det var mycket viktigare att lägga in en helt löjlig och missvisande ”lista” på lånekuskar och nån enstaka tränare som kör sin häst själv. Tränarna på hemmabanan var inte så viktiga?

Vad är det för folk som anställs på travbanorna? Verkar inte ha bas och grund i att marknadsföra sin egen hemmabana. Samma bana som betalar deras lön. Undrar om de får nån fika i hemmatränarnas stallar? Bara de som är på plats vet svaret.

Hela travsporten ska leva? Vi är travsporten! (ST/svensk travsports annonskampanj) Vilka vi? Kanske dags att nån av de 4,5 sportcheferna på ST hjälper till vid travbanornas programproduktion. ST ”hjälper ju till” med så mycket annat i de aktivas travsport, inte minst propositionerna (tävlingsunderlag) som i vissa delar av landet helt saknar verklighetsuppkoppling, geografiskt och verkar ha noll koll på befintligt hästunderlag i startbar ålder.

Hovtramp foto

Alla de där hästarna... som antingen inte kommer med i lopp (poänglösa hyllvärmare) eller riktigt duktiga hästar upp till miljonen kr intravat, som gång efter annan tvingas möta tillresta avelshingstar och V75 Eliten, på sin egen hemmabana med ”lånestjärnor” i sulkyn. För helskotta, stäng loppen vid en (1) miljon så dugliga hästar slipper bli förnedrade. Hur svårt kan det vara? Många blindstyren på landets sportsekreteriat borde jobba mer undanskymt, till exempel på en inskrivning eller i vaktkuren.

Lika så styrelsefolk som valts in av kompisar och bara jobbar för sitt eget bästa med bytestjänster, egna upphandlingar så fort en planka ska köpas och det ska bestämmas om dyrköpta investeringar, istället för prispengar. Nä, bytesaffärerna syns inte alltid i årsredovisningarna. Ansvarsfrihet har beviljats för Styrelsen, pfuiii! Fakturera mera.

Alternativ för sportanställda, läs på hemmarähjongens befintliga hästunderlag och sluta smöra för ”stjärnkuskar” och Elithästar, värna om den EGNA travbanans fortsatta liv, undvik undergång, ert eget jobb.

Hovtramp/Ilse

Kärleken till hästen, pfuii!

 

behåll dina kunder...

Kärleken till hästen!?

En sanning med modifikation. Åtminstone vad jag tror och sett bevis på.

Pfuiii, kärlek till strålkastarljus och omvärldens beundran är nog större. Tänker på vad en av mina få travidoler sa vid ett tillfälle. – Jag känner igen en idiot när jag ser den (citat: Kjell P.Dahlström). Say No more.

Hovtramp/Lasse - Robert Bergh

Måste ha varit en plåga att ha Hail Mary-gänget i stallet för tränare Robert Bergh? När man som tränare inte får göra sitt jobb, bestämma träningsupplägg och starter, då går det fort utför. Säga vad man vill, men träna, det kan han!

Hovtramp/Simon Hoas - Nahar och Robert Bergh

Bergh har tränat och kört stjärnhästar som Hilda Zonett, Tsar d'Inverne, Remington Crown, Adrian Chip, Kadett C.D., Nahar, Diamanten, Digital Ink, Nimbus C.D., Muscle Hustle, Hail Mary, Power och Fifty Cent Piece. Han tog sin hittills största seger i Elitloppet (2013), med Nahar, har även vunnit Svenskt Trav-Kriterium (1996, 1999, 2000, 2019), Svenskt Travderby (1997, 2001, 2003, 2020) Prix de France (2003) och Grand Prix l’UET (2011, 2020).

Robert Bergh utsågs till "Årets Komet" Travgalan 1992. Därefter har han utsetts till "Årets Tränare" två gånger (2013, 2014). 2014 blev hans stall Sveriges vinstrikaste träningsstall med 30mkr inkört under året. Berghs stall blev även säsongens seger- och vinstrikaste 2017. Så inte fan beror det på prestationerna om hästägarna flyttar sina hästar. Kanske tål de inte att höra sanningen? Berghs sanning.

Samtidigt funderar man ju över tränarens sociala förmåga med sina kunder. Rikaste travhästägarna i svensk travsport flyttar sina hästar från Bergh-stallet, Lennart Ågren, Rune Andersson, ”Foppa” Peter Forsberg med sin erkänt jobbiga farsa och senast Hail Mary-gänget. Trots alla fantastiska vinster, en lika fantastisk träningsanläggning och den enda travtränare? som klarat nästan 500 betalningsanmärkningar utan att förlora licensen.

Kollegor i samma ålder berömmer ofta Bergh som tränare, hans träningskompetens som unik och gillar honom som person. Alltså, bara de som varit på plats har svaren. Inte Aftonbladet, inte Expressen eller osociala media, de gissar bara. När Bergh dessutom uttalade sig i de två slasktidningarna om hur skönt det var att bli av med Hail Marys ägarföreträdare, då fattar ju vem som helst att här har det brunnit...

Hovtramp/Ilse - rikast bestämmer, eller hur?

Har faktiskt upplevt detsamma, fast inte med nån Hail Mary i stallet, dock med ett gäng hyfsade starthästar ägda av en ”Hemköpsknodd” nästan lika idiotisk som Stall Kalas berönda ICA-handlare. Nä, det var inte ett dugg kul att vara slav åt en inkompetent tjockis, som ägde både hus, stall och ett antal hästar. Han lade sig i precis allt, och tog dessutom hem stenhårda överblivna bullar till stallets fikarum från sin butik. Skrev säkert av dem i bokföringen också. Kändes som -det duger åt er.

Jodå, han körde några vingliga hästägarlopp, hade egen uppfödning och lyssnade inte på proffstränaren, tvärtom. Kom ofta in strax före start i gäststallet, vände på hovarna, hade åsikter om skoning och balans utan att kunna ett enda skit. Kompetensen räckte knappt till att hålla sig kvar i långvagnen i fortkörningen hemma på rundbanan. Han fattade aldrig det där med prepare´, han trodde att snabbjobb var tävling. Fast jag har fortfarande banrekordet på den 1200m banan, inte frivilligt men...

Hovtramp foto

Men gården var helt underbar, rakbana byggdes till efter tränarens önskemål, rundbanan var rätt doserad och det fanns obegränsat med markarealer av skog, att släppa ut hästar i. De glömde snabbt sina jobb och skenade ut med svansen i vädret, mot grinden till friheten, varje morgon, ett helt gäng. Gick inte ens att ha grimskaft på flockledaren, bara att åka med.

Otacksam tränare och sambo? Nä. Målade boxar, kostade på fikarum, kontor och rensade upp hela gården (gratis) åt tjocksmocken. Hästarna trivdes och gick som på räls, nästan allihop. Men en dag fick tränaren nog. Gnället på allt och alla hade nu fått bäst-före-datum. Bullpåsen med förstenade kanelbullar kastades i väggen. Väggen höll.

Nya stallet och gården var inte sämre, tvärtom. Det enda var att nu blev det måla igen. inuti boxar, utanpå boxar, fixa stallkontor, selkammare, laga hagar. Mycket hagmark fanns, rensades och stängdes så att 22 hästar gick i samma hage. Som på dagis, ut och in oavsett träningspass. Vilket race det blev när alla skulle in! Värre kölista än på ICA:s delikatessdisk.

Snacka om att hästar har koll på turordning. Hierarkin i hästvärlden är naturlig, starkast bestämmer. Fast flockledaren är inte alltid den man tror, den som är högst i rang har alltid en slav som utför tjänsterna. Segrarna trillade in. Roliga år blev det med trevligt travfolk som närmsta granne, och många både trevliga och mindre trevliga hästägare. Minns de flesta, på gott och ont. Ångrar ingenting, möjligtvis den tillfälliga sinnesförvirringen vid val av partner. Säkert ömsesidigt, så mycket har han nog aldrig jobbat, varken förr eller senare. Bra lärdom.

Det som inte dödar härdar.

Trevlig kväll!

Hovtramp foto

 

Gräddfil önskas!

Foto: Hovtramp/Lasse - liten tränare patar allvar med hästen

Examen eller inte, det är frågan?

Att ifrågasätta innehåll i en utbildning hjälper föga, det ingår att närvara fysiskt och leverera. Är uppgift att hålla föredrag om sin kommande affärsplan, så är det en del av bedömningsunderlag. Kan knappast ifrågasättas, oavsett hur meningslöst kursdeltagaren än tycker det är. Det här kan jag, det här har jag redan gjort, jag måste vara ledig. Är det avslut i tränarfabriken? Jamen ni vet ju redan vad jag kan, läs på Svensk Travsport. Nä, det är bara utomlands du kan köpa en studentmössa utan att vara där. Det går inte ens att fuska på högskoleprovet längre.

Fast är det viktigare att vara med hästen inför ett storlopp (vilket jag säkert också skulle tyckt) så är det så, men som regelverket ser ut fungerar det inte att varken utebli, flexa, vabba eller ta ledigt. En kurs är en kurs och innehållet är det du valt.

En kvinnlig deltagare tränarutbildningen ville ha det mesta av sin utbildning på distans (färskt barn hemma) men det är ju inte blöjbyten som ska bedömas och allt måste ju lösas innan man börjar en utbildning. Görs avkall på utbildningarnas regler är man illa ute, då är det snart tomt i skolsalen, och det måste ju för bövelen vara lika för alla! En ska på begravning, en ska på bröllop, en vill ”vabba” men det håller ju inte. Tydlig framförhållning måste man nog ha även som blivande travtränare, oavsett kön. Lösa problem blir man ju tvungen till även senare, varenda dag. Så fort man fått licens och ska träna/tävla med häst finns ett antal "problem" att lösa.

Stora prisfeta lopp hägrar och trängas i gräddans sammanhang, kan till viss del förstå att starthäst gick före tränarutbildningen. Stoet vann ju dessutom försöket och skulle delta i Final, samtidigt som ett föredrag på Wången skulle hållas. Dessvärre gick inte Donna Summer lika bra i finalen med sambon Emilia Leo i sulkyn, kubuag. Är helt säker på att Emilia hade klarat av att starta själv, nu blev ett helt år bortkastat i onödan. Lagen om allsköns jävlighet.

Utbildningens upplägg kan man ju tycka en hel del om, prio 1 borde ju varit anatomi och träningsfysiologi, med tanke på hur många sönderkörda hästar som går ut bakvägen, vartenda år. Marknadsföring i all ära, men det måste ju finnas något att marknadsföra också. Ordet tränarfilosofi har fått sorgkanter, att ha en filosofi i sin hästverksamhet står för att man kan leverera det man saluför på sin nya hemsida. Hygien och städade stallar är klart underskattat. Tur att dessa unga tränare inte var lärlingar i Bosse Takters eller Uffe Nordins stall. Där krattade man och lagade inte hagar med balsnören. Gäststallar på travbanan var rena och luktade gott, man fick inte ammoniakdoft i näsan och hade utsikt över gamla sopor i ett hörn man fått låna på nåder till starthästen. nä, inte gratis. Speciellt inte på travdagar när gästboxar lånas ut. Pedagogik och personalhantering verkar inte heller vid diverse stallbesök vara nån speciellt viktig punkt på skolagendan, mer som en ömmande tå.

Hovtramp/Ilse

Unga människor som på sin höjd kan kalla sig hippolog får ta alldeles för stort ansvar fast de knappt kan skilja på en ganasch och en gamasch. Förutom tungt, fysiskt arbete utan att ha fått ergonomisk utbildning i hur man sparar på rygg, armar och ben. Sätt en stegräknare på tränarna, vore ett j-t kul experiment. Nä, för 600 spänn om dagen förväntar man sig nog som hästägare lite mer än en osynlig travtränare, en starthäst som är nedbräckt redan före start och vid besök på gården ett igengrott stall. Det finns högtryckstvätt och vi kan flyga till månen.

En isbelagd stallplan hos samma stortränare och underåriga helgarbetare som hade fullt schå att ta sig till stallet från hagarna med busiga unghästar. Noll tränaransvar. Undrar hur försäkringsbiten ser ut om det händer något. Jaså, bara det vanliga, det räcker inte..

Vad innehåller en tränarutbildning? Kan man med nykläckt licens verkligen managera 150 hästar direkt? Här ingår ju (i bästa/sämsta fall) 150 hästägare och 12-15 hästskötare. Det går, men säkert inte hur länge som helst. Ansvar som unga människor av naturliga skäl inte hunnit växa in i (avsaknad av arbetslivserfarenhet och tid.)

TRÄNARKURS FÖR BLIVANDE A-TRÄNARE

Proffstränarkurs är för de som vill satsa på en professionell tränarrörelse inom travsporten, en obligatorisk utbildning för proffstränarlicens.

A-tränarkurs är uppdelad i fyra delar:

Tränarkurs steg 1 ekonomi och företagande, för behörighet till nästa steg.

Tränarkurs steg 2, förberedande kurs på Svenskt Travsport, Hästsportens hus

Tränarkurs steg 3, två veckor på Wången, genomförd kan A-tränarlicens tas ut.

Tränarkurs steg 4, genomförs två år efter steg 2.

Huvudman för utbildningarna är Hästsportens Folkhögskola.

Proffstränarkurs ingår även i universitetsutbildning hippologprogram, Wången

WÅNGEN - foto Wångens hemsida

Wången tillsammans med Flyinge och Strömsholm är Hästnäringens Riksanläggningar med gemensamt uppdrag att förse hästnäringen med rätt kunskap och kompetens för branschens och näringens fortsatta utveckling.

Wången, utanför Östersund, hur i hela friden hamnade utbildningen där? Jodå, det finns ett svar, men bara en gissning. Dåvarande ledning hade sitt smultronställe i närheten och högt rang inom idrottsvärlden. Hingsstation Wången med sitt årliga och populära hingstutsläpp lades ner och så blev det Wången skola istället.

Många historier har under årens lopp berättats från tränarutbildningarna. Nuvarande stortränare tyckte det var mycket roligare på Casinot, smet ut för många gånger och fick gå om delar av utbildningen. En av Sveriges största hästägare/tränare idag, nekades ett ”antal” gånger att börja. Efter oslagbara resultat på travbanan blev motståndargänget i Silvergrisen tvungna att ge sig. En nutida ung travtränare var tydligen raka motsatsen, satt med vässad penna beredd varenda lektion. Hade ingen förståelse för slarv eller sen ankomst och var inte heller speciellt social med sina kurskamrater. Olikheterna hos de blivande proffsen formar även hästägarna i stallet. Det är inga konstigheter att en samling hockeyproffs föredrar en viss tränare, det ska ju vara lite kul att äga häst också. Åtminstone så länge man är överens och storsegrarna radar upp sig.

Bakgrund (bas och grund) är långt ifrån tillräcklig hos många tränaraspiranter idag. Kanske som på Polishögskolan, fulla hus med sänkta krav? Fakturera mera.

Foto: Einar Andersson - Frances Bulwark, Sören, Olle

För inte allt för länge sen stod drängar med kepsen i hand och bad tränaren om en rekommendation till hemmabanans travsällskap. Skillnaden är att då hade de i regel slavat x antal år hos tränaren med för många passhästar och fick leka både hovslagare och husveterinär, vilket givetvis gav ett visst kompetensfacit.

Under senare år har licenskrav lättats upp, somliga har knappt hunnit jobbat på mer än ett ställe innan de ska bli egna tränare. Inget fel med ambitioner, men det måste finnas lite allsidig kompetens också.

Minns en ung travtränare som skrev in sig i dåtida praktverket telefonkatalogen som en blivande Elitloppsvinnare. Nä, så blev det inte. Pojken med guldbyxorna. Osynliga framgångar med dyrköpta guldhästar och två fruar samtidigt blev för mycket. Inga vidare meriter, vad blir man istället? Chef på ett stort försäkringsbolag med för trång kostym och överflödiga kilon att bära på. Ja, jag kände honom som ung hästskötare med gigantiskt stora framtidsplaner och inte alltid ens snäll mot hästar som var oplacerade efter lopp.

 

Hovtramp/Lasse - Ilse och Magic Pearl

En annan extremt framgångsrik hästskötare hämtade ut sin licens för snabbt och tog sig vatten över huvudet. Främst när han berättade hur duktig han var och hur värdelösa kollegorna var. Turnerade som lärling runt hela Europa med en framgångsrik travhäst och jobbade under ett antal år åt de ”bästa” tränarna. Blev en av 90-talets hetaste travtränare, fyllde stallet i Avesta, där det fanns det mesta i träningsväg inklusive engagerad, kompetent personal. Jo, vi hade faktiskt en lovande unghäst i hans träning. På den tiden man trodde på finsk träning. Det gick över. De hästar som överlevde blev visserligen bra, men resten. Övertränad, startade med hjärtmuskelinflammation och gick inte att ”laga.” Man lär sig av andras misstag, men dyrt blev det.

Funderar att gå Wången? Då hoppas man att Skolinspektionens krav infriats.

Vanligt med nedsättande kommentarer på Wången under 2017. Otrygghet, kränkningar och bristande studiero. Så såg vardagen ut på Wångens travskola, enligt utredning som Skolinspektionen publicerat

Utredning om sexofredanden på Wången lades ned

Förundersökningen kring misstänkta sexofredanden på Wången lades ned. I det ena fallet bedömde åklagaren att det inte begåtts brott och i det andra fallet ”att det i vart fall inte kunde bevisas” sa åklagaren till P4 Jämtland. Två elever kom in på polisstationen i Östersund och berättade att de blivit kränkta både verbalt och fysiskt på skolan.

Utredning lades ned, såklart. Det fanns inga bevis. En gammaldags jargong på skolan (enligt artikeln) tjejer ska mocka och killar köra lopp, det låter ju jämlikt och trevligt, eller hur. Man får ju hoppas att skolans ledning rättat till missförhållandena, unga människor måste känna trygghet för att kunna leverera. Känner faktiskt en som går sista delen just nu, ska kontrollera läget i höst.

 

Ett förslag från statliga spelutredningen kan betyda att travskolan Wången kan gå miste om tiotals miljoner i ekonomiskt stöd. Hästnäringens Riksorganisation/HNS får årligen ca 50 mkr för olika projekt samt att driva riksanläggningarna inom hästsport, däribland Wången. Pengarna erhålls genom statlig överenskommelse från överskott av vinst som ATG/Aktiebolaget Trav och galopp gör på spel trav och galopp.

När spelmonopol slopades föreslog statliga spelutredningen att pengar till HNS och vidare till Wången, skulle betalas på frivillig basis. Hur radikala förändringar som skett när ATG fått avgöra summan finns förmodligen i Wångens årsredovisning, har inte hittat.

Sänkt spelskatt ger givetvis ATG mer vinst, men konkurrens på spelmarknaden och tvånget att betala bolagsskatt kan säkert minska bidrag till Wången, men å andra sidan, vad ska ATG:s kunder spela på om ingen startar några travhästar längre..

Trevlig tisdag!

Hovtramp/Ilse

 

 

När är det roligt på travbanan?

 

Hail Mary, snart på banan igen, roligt?

Roliga travtävlingar, finns det?

Ja, ute i landet på småbanorna och nån enstaka gång på V75 och V86. Främst känns det roligt (tycker jag) när helt otippade hästar vinner till höga odds! När amatörkuskar, lärlingar och montéryttare vinner till odds som pekar rakt upp i skyn. Experter, tipsnissar och storspelare sitter där med sin ogarderade spik, och undrar hur fasen gick det här till!

Förutsägbara lopp blir man lätt trött på. Alldeles för många såna. Urvattnat, glädjelöst. Underhållning, det är när snabbutbildade experter i Tv-rutan, på Live-dravlet och alla flåshurtiga med mikrofon på stallbackarna  tappar masken. Samma personer som för nån timme sen tyckte att det var bara att ställa ut skorna, så skulle spiken vinna. Här gullas det till förbannelse med samma jäkla stortränare och lånekuskar varenda travdag, oavsett resultat. Vart tog breddsporten vägen?

Värsta uttrycket? Skyldig att vinna. Det finns inga hästar som är skyldiga att vinna, alla lopp ska köras. Lånekuskar som byter häst med varandra från storstall med 200 hästar, blir jag lätt trött på. Ändå tröttare när man råkat hälsa på i fabriken, för att titta till en häst åt bekant som bor i andra änden av landet, och hittar något helt annat än man tänkt sig. I förhållande till fakturorna alltså. 

En söndag i november med snålblåst. Hämta en ung, bil-lös helg-jobbare på travgård utan ordentliga bussar. Nä, här får de tydligen ta eget ansvar, för allt. All inclusive. Ingen personal, försteman i sikte när ”hästar” ska in från hagarna. Skolösa unghingstar vill gå på två ben på glansis över stallbacken. Sandat? Banpersonal har inte sandat innan de gick till helg, inte ett sandkorn i sikte. Ansvarslöst är bara förnamnet, att låta oerfarna tonnisar ta ansvar för hästägares dyrköpta travhästar. Följdes upp.

Skyller på att det finns inget folk att få tag i, personalen måste vara ledig ibland. Men jobba själv då, du behöver svettas och ta reda på hur dina 150 hästar mår. Har tjocka stortränaren aldrig hört talas om ansvar och kompetens. Tror knappt nån enda skulle ha hört ett rop på hjälp, om unghingsten slagit omkull helgjobbaren och sen dragit runt med svansen i vädret för att leta efter ston. Blev förskräckt. Nä, så var det fan inte på min tid. Då hade man helgjobb en gång i månaden och var aldrig helt ensam i ett storstall, det fanns alltid nån på plats som tog ansvar.

  

Hovtramp/Ilse - Elin Larsson

Lite roligare var det i lördags!

Elin Larsson åkte ända till Gotland för att rida en montéhäst. Fick ett sent sms av tränaren och vann sitt första lopp. DET var roligt. Att i sin 59:e start få vinna lopp och äntligen få sitta på en häst som dög att vinna med två längder. Segerintervjun, den glömmer vi sent. Hästen hade ett passande namn, She´s My Secret (b-tränare Fredrik Gränefjord) Flitiga montéryttare som får rida det andra inte klarar av och underskattas eftersom de aldrig syns i press och media. Grattis på riktigt!

Även vinsten samma dag för Nidalee i sista loppet på Skrubbs var jättekul! Isprinsessan Nidalee, familjens uppfödning som såg ut att må bra och trivas med livet. Stod faktiskt upp och skrek när hon lyckades peta in huvudet först över mållinjen med Moa Jakobsson i sulkyn.

När är det roligt att titta på travlopp? Jo, när alla tipsexperter har fel och åker ut med badvattnet, som Micke Nybrink spolat i för en vecka sen. När Paw Mahony storskrällde på Romme i Diamantstoet V75 med sin egen R.K Queen, då blev det dödstyst i studion. Experterna såg ut som fiollådor i fejan. Femte största skräll i V75, odds 156,55 och 0,25% på V75. Där stod de, chockade i studion, Tjong i medaljongen!

Nä, mindre tränare finns inte i press och medias värld, varför? Enkelt, det är svårt att vinna lopp med sönderkörda smulor som blivit över efter fabrikstränare. Sånt tar tid att laga, kostar pengar som ingen hästägare vill satsa, och stortränaren sa ju att det var en skithäst! Inte bara en stackars häst som går ut bakvägen, det vimlar av halvtrasiga starthästar.

Fart dödar, det vet vi, men inte hela sanningen. Kompetent personal saknas, kanske inte kul att vara gift med jobbet och ta ansvar för något man kanske inte ens hunnit lära sig. Lättvindiga licenser delas ut, vem tar ansvar för alla halta, uppdrgana, avmagrade hästar som knuffas ut i lopp? Den utbildning som erbjuds är långt ifrån tillräcklig!

  

Hovtramp/Ilse - häst efter 3 månader        samma häst, till salu från licensierad

Även om travsport måste ha rejäl påfyllning underifrån, är det inte försvarbart att stämpla ut kreti och pleti från tränarutbildning och dela ut b-tränarlicenser till folk som inte ens vet hur man sköter en travhäst. Kursverksamheten i travskolorna lär inte heller alltid ut tillräckligt för att köra ponnytravlopp. Vad är puls, tidtagning, distans? Fakturera mera. Har några riktigt dåliga exempel på lager. Usch!

Nu tar jag semester från skrivbordet och bloggverkstan. Ska umgås med ”bara häst” och kommer hem om nån vecka med kameran full...

Hovtramp/Ilse

 

Vi är travsporten?

 

Vad sa du, sa du?

...att det är fan sista gången det här ämnet ventileras!

Vad betyder STRIKT? sträng, hård, rigorös. Bra, då vet vi.

STRIKT TRÄNARANSVAR/Svensk Travsport

Inom svensk travsport finns ett tränaransvar som är strikt. Det innebär att tränaren alltid är ansvarig för de hästar han tränar.

Kan man verkligen bli förbannad på en krönika? Svar ja.

SulkySports Chefsredaktör Claes Freidenvall behöver uppgradera ordkunskap och juridisk kompetens? Har alltid betraktat den mannen som politiskt överkorrekt, vattenkammad, en ordentlig pappersdrake, under Travrondsåren överarbetade, på gränsen till tråkiga artiklar och reportage. Men (som i Let´s Dance) Tony har ofta rätt...


Hovtramp/Lasse - Ilse och Tony

Att jämföra växter i en hage ! med veterinärjournaler som åligger varenda travtränare att inhämta, fylla i med hjälp av behandlande stallveterinär, bevaka med strikt tränaransvar, vad är så svårt att förstå? Enbart rubrik i Freidenwalls krönika – Att ärva ansvar - nackhåren reser sig utan hjälp.

   

Vet han v(ä)rkligen inte? Är det på riktigt elelr vill han ha uppmärksamhet? Vi ärver ju till och med skulder i ett dödsbo, som ”kvittas” innan eventuellt överskott utdelas till närmast anhöriga arvtagare.

Att ta någon i försvar som bevisligen uppgraderat sin egen vetskap med ideliga knapptryck och personligt lösen, på Pathways Usa-sida!? Samma kille som inte ens veta vem man jobbar åt? inte ha en aaaning om nånting, huvudperson i den största skandal som drabbat svensk travsport (hittills.) Åtminstone i spaltmeter, till och med VITA HUSET, expresident Trump kommenterade!

Samma Redén (oavsett målvakt eller inte) som köpt hästar i parti av (ö)känd ”hästhandlare” under flera år. Skada är redan skedd, ska definitivt inte tas i försvar av en enda journalist inklusive Freidenwall som borde vetat bättre och har spaltutrymme att skriva vettigare saker i.  

Alternativ till plåster - omförhandla STRIKT TRÄNARANSVAR, men se då för bövelen till att representant från TRAVTRÄNARNA snabbt skottas in i Styrelsen. Alternativ 2 – ST:s VD Maria Croon LexRedén-anmäler ST, eftersom ST bär halva ansvaret och skulden.

Finns det några travtränare som är tillräckligt rika, modiga eller stridslystna och som vågar ta strid mot Svensk Travsport?

 

Svar: Robert Bergh, Stefan Melander, Jörgen Westholm och Lutfi Kolgjini

De som bevisligen har både kompetens och törs ge svar på tal, vågar vara obekväma hamnar sällan där de behövs allra bäst, på en stol i styrelserummen. För där sitter ju redan kompisinvalda som följt med badvattnet och sällan opponerar sig. En gråzon som ställer till besvär för alla aktiva utövare. Som dessutom betalar deras arvoden och lön.


Hovtramp foto - Silvergrisen

Jodå, vi hade arbetslagsmöten under mina sju år i huset, där bland andra Remy Nilson/ATG satt med vid kaffebordet och såg till att vi skötte oss.

Näringsmoguler och styrelseproffs går aktivas ärenden utan tillräcklig kunskap om det som ska avhandlas. Jag säger inte att man måste ha fått x antal skenturer eller skottat skit i flera år, men praktik och teori är två skilda världar. Fast… har du en miljard på banken, förmildrande omständighet. Då behöver du inte kunna någonting. Du sitter helt plötsligt i sjutton styrelser och har arvode för allihop, du är ett styrelseproffs.

Vad kostar det att opponera sig om du bara har kunskap, erfarenhet och mål i käften? Beror på vilka som spelar i samma lag, din sociala status och antalet styrelseuppdrag. Könskvotering (senare år) har kvoterat in ett par snälla pappersdockor. Insikt om avsaknad av ”kompetens” valde även in mediatränad nickedocka från lånesulky. Nä, inga travtränare som kommer direkt till möten med andan i halsen från fortkörning i gummibrallor.

 

Hur man blir obekväm? Genom att säga och skriva det man tänker.

Floskler rapas upp om värdegrund, transparens och yttrandefrihet, spel för gallerierna. Tur att ingen lägger upp en pod, det som sas direkt efter mötet på väg ut... Nä, har upplevt samma skenhelighet överallt, oavsett ponny eller fullvuxen häst. Övriga frågor? Nä kamrater, nu fikar vi!

 

Hovtramp/Lasse - "Tarzan"

För några år sen blev Stefan Melander obekväm. 

Med sina Expressen-krönikor, som fortfarande väcker insomnade till liv. Tarzan ansågs som travsportens största HOT, i Silvergrisen alltså. Man tar sig för pannan.

Yttrandefriheten ska vi vara mycket rädda om” tyckte ST:s budbärare samtidigt som de diskuterade vad Tarzan skrev i sin krönika...

Sprida goda nyheter om svensk travsport, vem gör det? ATG och Kanal 75 kanske? Mediabolaget kostar svensk travsport ca 280 miljoner kronor/år, en timkostnad på ca 32 000 kronor dygnet runt, året runt.

Reklam ”filmer” inspelade på andra sidan jordklotet, med hästflockar som aldrig sett en travbana och skulle bli registrerade. När det finns så mycket roligt, trevligt, tittarvänligt från ”helt vanliga stall” runtom i Sverige! Skäms.

Nä, har inte glömt. Solvallas VD, sportchef och kommunikationschef dissekerade i en POD hur travsportens pressfolk ska uttrycka sig i media.

Stefan Melander, Solvalla ansågs just då som ett av de största hoten för travsporten, enligt nån flummig utredning i Silvergrisen. Kanske var ST:s sportchefer staplade på varandra avundsjuka över uppmärksamheten? Krönikan ansågs som det absolut största hotet för travsportens image! Snacka om att  öka upplaga fredagar, med hjälp av Tarzan. Ett klart infantilt påhopp som tar lång tid att svälja.

Krönikor som borde varit hemläxa i Silvergrisen för alla anställda.

 

Utdrag ur Lutfis Krönika...

Valberedning som är korrupt

Lutfi Kolgjini lider enligt egen utsago av rättvisepatos, orädd oavsett vem han munhuggs med. Här skrapas inte med foten, han har byggt sitt imperium själv. Maktmissbruk, fusk och korruption finns på agendan, oavsett om han är strejkledare eller ber nån att "go and fuck yourself." Senaste utbrott, ST:s korruption - när kompisar väljer kompisar.

Valberedningens styrelseförslag där Travtränarnas Riksförbund (TR) inte representeras och inskickade valförslag inte ens fick kippa efter luft!

– De som styr oss lever bortom verkligheten, då måste jag säga ifrån. ST försöker sig på en kupp och åsidosätta demokratin. Stadgar är lagar och alla vet hur svårt det är att ändra på en lag och så ska det vara också. Nu har vi en valberedning som är korrupt och det har jag svårt att ta till mig.

Hur fan är det möjligt?”

–Föreslagen styrelse är inte kapabel, travsporten behöver en styrelse som är stark och smart och tar tag i sportens största problem. Det gör man inte när man drivs av särintressen. En professionell styrelse borde veta hur sporten är uppbyggd och handla därefter. Mitt i dessa tider har valberedningen dessutom föreslagit en arvodeshöjning. Hur fan är det möjligt med tanke på hur det ser ut för oss aktiva?

 

Oförändrade arvoden… innebär 220 000 kr till Ordförande, 110 000 kr till vice ordförande och 90 000 kr till övriga ledamöter. 

Travtränarnas Riksförbund (TR) ska vara en maktfaktor, de företräder väldigt många. Jag tycker vi ska använda oss av helt andra stridsmetoder, som att bara stänga ner butiken, att vi samlar ihop oss och bojkottar, så kan de som vill köra de resterande loppen göra så. Man kan undra varför kallblodssporten har en styrelsemedlem och inte proffstränarna, mitt i allt demokratiskt snack.

 

Hovtramp/Lasse - Westholm och Tarzan besiktigar häst

Proffstränare Jörgen Westholm har kämpat för travsporten sen stenåldern, tröttnade av förklarliga skäl till slut. När han ”kritiserade” hemmabanan tyckte styrelseordföranden att han kunde byta bana om det inte passade. Vad är det för sorts styrelsefolk? Vem fan har valt in en dylik person på travbanan, kompisar?

Under en period satt en styrelseledamot i både Svensk Travsport och ATG:s styrelse, samtidigt! Borde man inte ha tänkt efter före? Självklart risk för jäv, inte minst när Svensk Travsport eventuellt ska teckna nya avtal -  med andra spelbolag än ATG. Borde inte nickedockan som satt på två stolar samtidigt och aldrig har några åsikter om någonting (saknar en krönika!) fattat själv, man kan ju inte både ha kakan och äta upp den.

Hovtramp/Ilse - är travsporten en bubbla?

För er som inte vet vem som representerar hemmabanan ligger här ett protokoll från ett stormöte.

Trevlig söndag med G75, för vi vill ju vinna 26 miljoner, eller hur?

Hovtramp/Ilse


Kan man få fel fast man har rätt och rätt fast man har fel?

 

Historisk  bok-bild 

Inom Svensk Travsport är svaret ja.

Svensk Travsports ÖD/Överdomstol består av fem ledamöter och tre suppleanter. Ordföranden samt minst en ledamot ska vara juridiskt utbildade. Beslut som fattas här kan inte överklagas, då överdomstolen är högsta instans inom Svensk Travsport.

Länk till Svensk Travsports nämnder och ledamöter 2021

Snabbkurs i juridik, Överdomstolens beslut…bara att rätta in sig i ledet.

Brixton Medical/Stall Zet där tränare/målvakt Daniel Redén är VD/ägare till träningslistans hästar, har inte fått sina prispengar utbetalada av Svensk Travsport sedan kvittning påbörjades. Enligt ST har 18 mkr (av 26,3mkr) kvittats, 8 mkr återstår.

Klipp: återstående skuld kommer att regleras, säger ST:s VD Maria Croon.

Kvittning innebär att den som har skuld får en motfordran hos en borgenär som får kvitta (avräkna) fordran mot skuld. Fordringar upphör att gälla när de täcker varandra. Kvittningen blir då att jämställa med en betalning.

Det så kallade beslutet i Proppen-Gate från ST, STAD och ÖD, är det ett straff? Hade inte ens tänkt nämna detta, så skämsigt är det för aktiva att ha en organisation som varken kan läsa amerikansk-engelska eller bär ”de där pappren” som Redén kallade det, till rätt bord. Det hjälper inte ett dugg att nån stackare får bära hundhuvud och får skulden (sparken) det handlar om hur reglementet ska hanteras PRESUMTIVT, från och med NU.

Straff: Propulsion får inte TÄVLA mer, är livstids avstängd….

Orka.se! Vid intresse länk till beslut, tidigare beslut och STAD:s beslut:

Är det här ”beslutet” aktiva väntat på sen Elitlopp 2020? Jaha.

Får inte tävla mer? Vet inte Maria Croon VD på ST att Propulsion skeppades iväg till USA för avel efter att dokumentet med amerikansk-engelska raden ”nerved” fladdrat runt.

Hovtramp/Lasse - insemination av sto

Jodå, det finns svenska Proppen-avkommor till svenska ston som varit på semester utomlands och inseminerats med propp-sperma. För att sen återvända hem och föla svenska avkommor. Plus avkommorna i Sverige vars moderston redan var betäckta före fakta uppdagades.

Första avkomma har redan varit ute på travbanan. Så skär man guld med tälgkniv och kringgår även avelsreglementet. Pfuiii eller Yeeihaaa! Beror på vilken sida av planket man befinner sig.

Böter? I relation till tidigare ”dömda” tränare, är 100.000 som ska inkasseras från rättmätig ägare Stall Zet Ågerup måste vara peanuts, eller en fjärt i världsrymden. I alla fall när det handlar om 26,3mkr OCH att frias från strikt tränaransvar! Vad fan handlar det om?

Delat ansvar med ST/Svensk Travsport? Jaha, i så fall ska VD Maria Croon göra en LexRedén på dem själva, eftersom det här inte följer regelverket. Fråga kvarstår, hur blir det presumtivt, framåt, för aktiva med deras strikta tränaransvar?

Några exempel på beslut från 2021 där Överdomstol lekt klart.

Svensk Travsport beslutade att hästskötaren Marco Pedrazzini som värmde Gocciadoros häst skulle dömas för brott mot §38 i tävlingsreglementet (olämpligt uppträdande) +18 månaders körförbud (hade ingen licens) samt beträdandeförbud (svenska banor) bor i Italien...under lika lång tid. 20 000 kr i böter och överklagade inte dom.

ST beslutade döma ansvarig tränare Alessandro Gocciadoro för brott mot §31 tävlingsreglementet (tränaransvar) samt §70 (skadande av travsportens anseende) till 6 mån körförbud +1 mån anmälningsförbud. ST beslöt också att återkalla godkännandet för svensk filial som Alessandro Gocciadoro bedrivit.ÖD prövade Gocciadoros överklagan och meddelade 16 juni 2020 att Gocciadoro inte ska dömas för brott mot 31§ tävlingsreglementet och inte för överträdelse av 70§. Frikänd med andra ord, Gul kusk-filial är igång även 2022 och starthäst finns inbjuden till Elitloppet.

Ansvarsnämnden
dömde Daniel Hansson B-tränare från Bollnäs enligt §12 f i Svensk Travsports Antidopningsreglemente till böter 10 000 kr,  och hästen Power Memphis avstängd från tävlande fram till enligt § 11 b) Svensk Travsports Antidopningsreglemente; gällande från 1 januari 2020.

Bara lite Testosteron (manligt könshormon) i starthästen, what! Kanske från B-tränarens egen ”godisbutik” på nätet? där säljer man allt du behöver och lite till med ST:s vetskap. Idag är den lukrativa butiken kamouflerad med fodertillskott och livsmedel. Lite Cannabisolja eller DMSO på dunk kanske? Byt namn på butiken och gå vidare.  

Ansvarsnämnden

Stephanie J Werder B-tränare Jägersro. Dynamic Raja som Stephanie är ansvarig tränare för, var anmäld till start på Halmstad 25 januari 2021. Under tävlingsdag, före lopp, kontrollerades hästen av Halmstads stallbackskontrollant där det framkom att hästen var utrustad med magnetbenskydd (transportskydd). Ansvarsnämnden dömde Werders böter till 10 000 kr. I beslut (som alla kan ladda ner på ST:s hemsida) påpekas att tränaren bröt ihop. Är det relevant information i ett beslut och är det nödvändigt att skriva?

Hovtramp foto

2020 inträffade ett flertal foderkontaminationer i hela Skandinavien, men analyserade foderprover hos travtränaren Troels Andersen påvisade inte någon foderkontamination. Inte heller hade tränaren använt just det fodret, Marstall, som påvisats i kontaminationsfall och analyser.

ST hittade inte någon vettig förklaring till positiva dopningsprovet. Troels Andersen, tränare, och strikt ansvarig för bestämmelser i Antidopningsreglemente 6§. ST yrkade ansvar enligt ”strikt” tränaransvar 12 § f) och utdömde böter till minimibelopp 10 000 kr. Suck. Här känns det lite olustigt, kan ju till och med vara sabotage? Det gick ju jäkligt bra just då och 10.000 papp är mycket pengar för en mindre tränare.

Hovtramp foto - skratta bäst som...

Överdomstolen
Enhandsdrivning, D-förseelse, är en mycket grov förseelse. ÖD kom fram till att "gratiskusken" Gyllings förseelse är unik och i viss mån svårbedömd. Även om förseelsen var snarlik enhandsdrivning fanns vissa förmildrande omständigheter, skäl att inte bedöma som annat än en grov förseelse. Ändring av överklagat beslut, dömde ÖD Gylling till böter 1500 kr + körförbud 21-11-18 – 21-12-01.

Enligt 76§ tävlingsreglemente stadgas att klagande ska betala avgift som framgår av påföljdsmall. Vid helt/delvis bifall till överklagandet återbetalas avgift. Gylling fick delvis bifall och ÖD erinrade om att han var berättigad att återfå den avgift som erlagts.

Gylling hade även begärt av ÖD enligt 79§ att ST skulle lämna bidrag för särskilda kostnader med anledning av överklagandet, 6250 kronor. (Advokathjälp, och inte vilken snubbe som helst…)
Gylling fick delvis igenom ett bifall (3000 tillbaks.)
Enligt tävlingsreglementet kan talan inte föras mot ÖD:s beslut. Så chickt.ÖVERKLAGAT BESLUT
Måldomarnämnd Färjestads Travsällskap beslut 2021-07- 03 travtränare  Per Nordström dömdes till böter 9750 spänn + avstängning sex dagar för felaktigt bruk av körspö, kod 401 i Final E3, h/v med 975000 i förstapris. Tränaren överklagade och yrkade på frikännande men ÖD fastställde Måldomarnämndens beslut. Enligt påföljdsmall var "avgiften" enligt §76 hela 9750 spänn. Nä, utan möjlighet att överklaga, bara att pröjsa!

Hovtramp/Ilse - Adrian Kolgjini

Ett enda frikänannde fanns i alla fall under 2021...grattis kusken!

Lite förvånad blev man nog? Måldomare Mats Kvint och då nykläckta domarbasen Johnny Staf tvingades backa från beslut 2021-06-28. 

Adrian Kolgjini dömdes till böter för att inte ha hålt rakt spår på upplopp. Uttagningslopp StoSprintern, förstapris 700 000 kr. Bötesbelopp enligt ST:s Påföljdsmall, 1% av halva Stosprinterns förstapris. Måldomarnämnd var enig, böter 3.500 kr (kod 208).

Adrian Kolgjini överklagade beslut och yrkade på frikännande.
Enligt ÖD:s uppfattning kan inte uteslutas att spårbytet delvis var följd av en incident med Björn Goop. Inget annat ekipage stördes och Kolgjini vann inte någon fördel, ÖD:s helhetsbedömning blev att överträdelse/spårbyte var så ringa att påföljd inte behövde utdömas.
ÖD upphävde måldomarnämndens beslut, Kolgjini frikändes.

Tävlingsreglementets 76 §, klagande erlägger avgift enligt påföljdsmall, Kolgjini fick bifall på överklagan och ÖD erinrade om att han var berättigad att återfå avgift han erlagt. Talan kunde inte föras mot ÖD:s beslut. Inte ofta ÖD är på motpartens sida, Synsam nästa för måldomarnämnden?

Måldomarnämnd Åby Travsällskap beslut 2021-05-08

Franske gästen Eric Raffin dömdes böter 15.000 kr + körförbud två dagar för felaktigt bruk av körspö (kod 401) i Paralympiatravet, Final (förstapris 1 500 000 kr.) Raffin överklagade och yrkade att påföljd upphävdes eller lindrades. ÖD med Raffins medgivande skötte ärendet genom brevväxling. Eric Raffin fransk kusk, ryttare kommer nog aldrig tillbaks till Sverige?

ÖD och Raffin tittade på måldomarnämndens övervakningsfilm, banans publikfilm och filmupptagning från Kanal 75 från loppet. 

Anmärkning: DÅ fanns film på all inclusive men inte i likvärdiga polisanmälda fall…

ÖD tog muntliga uppgifter från måldomare Magnus Sjölund och ST tog del av Raffins överklagande med yttrande genom ST:s förbundsjurist Göran Wahlman. Måldomarnämnd bedömde att Raffin hade sin ena hand över axelhöjd och drev hästen. Raffin förnekade att hans hand var över axeln i påståendet om drivning. På upploppet korrigerade Raffin hästen med körspö, han drev inte. Därtill var ekipaget så utformat att det svårligen gick att driva hästen utan att ena handen nådde över axelhöjd. Utformat? Utrustat eller utselat? Hur uttrycker de sig, kanske fel tolk...

Efter loppet studerade måldomarnämnden filmerna. Av filmupptagning från Kanal 75 i slow-motion, framgick att Raffin 120m före mål använde körspö för drivning med en hand ovanför axelhöjd. Publikfilm visade samma när film ”frystes”. På film syntes liknande men otydlig situation vid utgång sista kurvan. Hästen besiktigades efter lopp, inga märken.

Franska lånekuskar

Det fanns inte anledning till ändring, lindrigare eller allvarligare på Raffins förseelse än vad påföljdsmall föreskrev, annan påföljd än måldomarnämnd dömt kom inte i fråga. ÖD fastställde måldomarnämndens beslut

ÖVERKLAGAT BESLUT
Måldomarnämnd Hallands Travsällskap beslut 2021-01-25.
Jonas Oscarsson tilldömd böter 3.000 kr + körförbud 2021-02- 11 till 2021-03-09 för övrig felaktig drivning (kod 402) 

ÖD fastställde måldomarnämndens beslut.
I tävlingsreglemente 76§, stadgas att klagande erlägger avgift. Vid helt/delvis bifall till  återbetalas avgift. Oscarsson fick inte bifall till överklagandet och ÖD erinrade om avgift enligt påföljdsmall.
Enligt tävlingsreglemente kan inte talan föras mot ÖD:s beslut.

Måldomarnämnd gjorde bedömning att rörelserna inte hade något med manövrerandet av sidostång att göra. Det var fråga om sparkar mot hästen. Det var ingen tvekan om detta. Det gick inte att se om sparkarna träffat hästen. Enig måldomarnämnd dömde för övrig felaktig drivning.

OOps! 3000 spänn och uthängd på nätet, trots att måldomarnämnd inte kunde se om sparkar var åt hästen eller för att rätta till sidostång. Kan man få fel fast man har rätt, och om det är ord mot ord förlorar givetvis lärlingen? Bara lärlingen vet hur det var på riktigt.

Hovtramp/Ilse