STALLET

mötesplats

för Hästar & Hästfolk

Blogg

Man blir så trött

Ett brev betyder så mycket!

 …fast hade det inte varit lite lättare? om Svensk Travsports VD och styrelseledamöter haft ett digitalt alternativt fysiskt möte med STAD:s två avhoppande juristledamöter…Skämsiga diskussioner på samtliga travsidor.

Svensk Travsport all inclusive står tydligen bakom VDs hopknåpade brev, med tanke på handläggningstid av "Proppen-Gate/Propulsion" (1 år) och reglementets skutt bort från strikt tränaransvar (med påföljande anmälningsförbud under utredningens gång) kan man bara konstatera att här borde lika många huvuden rulla som i Stockholms blodbad.

Say No More.

   

                                              Foto/Italiensk media

Solvalla travbana välkomnar sin nya travtränare som ”klarat” tvådagarskursen i Hästsportens Hus och etablerat sig. Mer ökänd än känd, osociala media kokar över men kan knappast åtgärda problemet, då inga domar finns och allt är förlåtet. Medhjälparen Jori Turja (saknar licens i Sverige, Finland och Italien) vet hur en slipsten ska dras, vad skönt att Svensk Travsport tar hand om alla som fallit utanför boxen. Då slipper vi aktiva bekymra oss.

Klipp från Solvallas hemsida:

HALLÅ DÄR ALESSANDRO GOCCIADORO

16 april 2021

...som från denna vecka är Solvallatränare! I fjol gick du kursen för utländska tränare i regi Svensk Travsport. Hur var det?

 – Ärligt talat var det väldigt roligt och intressant! Jag lärde mig mycket nytt och hade spännande dagar, säger Alessandro.

Fakta: Filial är godkänd på Söderby Gård, där det finns 15 hästar.

Är det några speciella lopp du har i sikte?

 – Jag har några väldigt intressanta hästar i Sverige. Ska jag lyfta fram några är det Cash Maker som jag går för Breeders Course och E3 med, Allegra Gifont är siktet mot European Championship for Mares, Bepi Bi får ta sig an Fyraåringseliten och så Vernissage Grif som jag siktar riktigt högt med.

 Hur många hästar har du i träning totalt?

– 120 om jag räknar med tvååringarna. Jag håller till i Noceto, nära Parma i norra Italien.

Grattis gul kusk!

 

Hovtramp/Lasse

Kan man cykla för att man får en cykel?

Godkänd montéprestation krävs i Monté-SM 2021, rids på Åby 9 oktober. Tidigare har svenskfödda hästar fått tävla i Monté-SM, oavsett om hästen tidigare startat i monté eller inte. Från i år ändras villkoren, SM-deltagarna ska ha minst en godkänd montéprestation i bagaget.

Behöver inte alla startmontéhästar visa  att de är inridna (inte insuttna) ?

Har nyligen betraktat en häst som släpptes ut i lopp, knappt inriden och definitivt inte riden i en framrusande flock hästar i hög fart. Är detta förenligt med säkerhet? Tränare som chansar på detta sätt slipper ju utsättas för eventuella incidenter, då en inlånad ryttare sitter i sadeln. Ryttaren var inte informerad, frågad och klart. Här finns det kontrolljobb att utföra för SMR i Silvergrisen.

Huvudregel - hästar som tjänat minst 200 000 kronor behöver inte göra montékval innan de startar i ett montélopp första gången, vilket mindre rutinerade hästar måste göra. Mindre rutinerade? Det handlar väl för farao inte om antal lopp, det handlar om en helt annan disciplin än sulky!

Där hästar kommer nära varandra, det skriks och tjoas på sina håll som i de värsta ponnylopp och där åtskilliga hästar sällan eller aldrig tränar i klunga, eller ens tillsammas med andra sadelhästar.

Monté-SM ingår i V75-spel, då är det extra viktigt att spelarna kan bedöma hästens förutsättningar på ett så bra sätt som möjligt.

Spelarna!? Alla lopp är lika viktiga för ryttarna, ur säkerhetssynpunkt! Ingen ryttare eller konkurrerande häst ska behöva fällas som plockepinn i ett lopp för att någon anmält en knappt insutten häst eller en otillräckligt tränad ryttare. Titta gärna på förebilden Frankrikes bestämmelser, krav och kriterier för att hästar och ryttare över huvud taget ska få delta.

- Vi tycker det är värdefullt att montésporten får synas på bästa sändningstid ihop med de övriga SM-loppen. Samtidigt är det förstås önskvärt att spelarna inte känner onödig osäkerhet inför Monté-SM.

Därför skärper vi propositionen något och lägger till att alla SM-hästar tidigare ska ha gjort minst en godkänd montéprestation, i kval eller lopp. Vi vill berätta detta redan nu så att tränarna till eventuella kandidater för Monté-SM kan planera sommarens matchning på ett så bra sätt som möjligt, säger Svensk Travsports t f sportchef Per Wetterholm.

Hovtramp/Ilse

Godkänd eller inte godkänd häst, en barockt inkompetent regeländring! Är spelarna viktigare än ryttarna? Tydligen. Är en häst som tjänat 200.000 i sulky mer rutinerad med sadel på ryggen än en häst som tjänat mindre, men är formad med ryttare på ryggen? Vem fan vet om hästen som tjänat 200.000 över huvud taget haft en ryttare på ryggen?

En häst är en häst oavsett kronor den tjänat. En ryttare är en ryttare oavsett hur många gånger man suttit i en sadel. Talang och teknik, två skilda saker men rutin kan eventuellt täcka vissa brister i bas och grund.

Monté är ointressant både som spelobjekt och ur publiksynpunkt så länge den drivs av folk som inte begriper. Som Ingemar Stenmark sa – man kan int förklar för den som inte begrip. Det hade han förbannat rätt i.  

 

Vad är en junior? Vad är Juniorchans?

Är det kuskar födda mellan 1945 och….så ser JUNIORCHANS ut för dagen, då ett antal lopp redan körts. Nä, det hjälper INTE att sätta upp sig som tillgänglig kusk 16-18 år gammal, det skiter både tränare och kuskar fullkomligt i. De nyttjar loppen som poängplock istället för provlopp, där de inte får betalt som i Juniorchansen.

I dagens JUNIORCHANS fanns EN enda junior, fick köra sin mammas häst. Resten var överåriga, rutinerade kuskar. Svensk Travsport och travbanor runt om i landet, LÄS kriterierna. Hur tänkte propositionsmakarna egentligen när möjligheten för ungdomar 16-18 år (350 lopp) infördes i tävlingskalendern?

Om inte tränarna vill anmäla till loppen och inte ungdomarna har några hästar att köra får man väl ÄNDRA på anmälningsreglerna! Loppen som gått av stapeln visar på enstaka juniorer som fått trängas med elitkuskar, lånekuskar, de som redan har häcken full av lopp, varenda dag på varenda travbana. Var det så man tänkte när loppen instiftades?

Enda skillnad, är att prispengar betalas ut och poäng kan tillgodoräknas, men att loppen inte är spelbara. Kör inte loppen (slöseri) om inte minst hälften av deltagarna är UNGDOMAR, JUNIORER. Och då menar jag inte att unga elitkuskar som Magnus A Djuse och Kevin Osvcarsson heller ska få köra i loppen. De är redan elitkuskar och etablerade.

Hur jävla svårt kan det vara!

Hovtramp/Ilse

Känd eller ökänd? Bestäm själv.

 

Är en avhoppad travtränare/hästhandlare tillräckligt intressant som person för att medverka i Travrondens artikelserie med 20 frågor?

Hade kunnat vara, men…den där grävande journalisten ställde ju aldrig frågorna som travsportens aktiva väntat på. Intresset för om man väljer pannkaka eller finsk memma är nog inte lika intressant som varför licensen avslutades så hastigt.

Tänker på alla de stackars tränare och delägande hästägare som stått där med tom box, de som blev av med sin bästa häst, eftersom de inte hade råd att bjuda över ”köparen” med sitt obegränsade bankfack i bakfickan.

Blev det nån förlikning med Svensk Travsports ekonomiavdelning eller bara ett litet tackåhej? Varför fick du så bråttom Kari? Intressantaste frågan som Travrondens journalist glömde.

Blev det nån flytt för Korpen från jättegården i Holm? Blev det nån skilsmässa från fru Travsport, Marjaana Alaviuhkola, och hur gick det med alla hästbolagen i olika ägandekonstellationer? Tveksamma skilsmässor, kanske var det bara en pappersdrake?

B-licens och brevlåda finns säkert i Finland, men den återupprättade trenden med vinster i Sverige har förmodligen en erfaren tränare i ryggen. En som pekar med hela handen, bestämmer var hästar ska bo och hur de ska tränas. Untersteiner junior byggde ju sin gård ”Drömgården” på gården i Holm, där även Karis dotter Hanna Lähdekorpi samlar på fina starthästar (16 på träningslistan) B-tränarlicens och personal parallellt med veterinärjobb. Hanna vinner lopp titt som tätt men fler Lähdekorpis gör bra ifrån sig i travsporten, Lina, Maja och Petter, alla med licens och knutna till travsporten.Snabbfacit till Korpens karriär
Kari Lähdekorpi ”slutade” som travtränare med raketfart 2012, ”flyttade hem” till Finland efter en milt sagt framgångsrik tid i Sverige.
Nä, riktigt så var det nog inte. Eller? Ett 15-tal skalbolag moderskeppet och otaliga konstellationer balanserande på kanten till skattereglernas avgrund med eget momsupplägg, genomskådade (överlistade) förmodligen Svensk Travsports TDS (Travtränarnas Debiterings System).

Ett genidrag som Factoringbolaget ST nog inte hade räknat med. Försörjde häst-shoppingen och bäddade för storvinster på travbanorna.

Korpen fick efter hemkomst till Finland enligt egen utsago truga för att medverka i finsk travTV, trots tiotalet hästar som väntade på husses ankomst, placerade hos kompistränare med licens. Tio hästar i träning, knappast gratis.Vad hände? Först annonserade Korpen time-out 2012, extremt kortvarig då Persos Seaman strax efter segrade och passerade delmål, 3000 segrar. Karriär inleddes från början i samarbete med Veijo Heiskanen och Lennart Kusken Forsgren, innan egen proffslicens kvitterades ut i mitten av 90-talet.

Många fantastiska travhästar samlades i snabbväxande tävlingsstallet, bland större segrar kan nämnas Sprintermästaren - Profit Ås 2005, Elitloppsförsök 2006 - Hot Shot Knick, Olympiatravet 2007 - Gentleman, Danskt Travderby 2011 - Peak, Finlandia Ajo och många fler. Lähdekorpi röstades fram till Årets Tränare 2004. Åren 2007 och 2008 stod han på toppen av sin karriär med två raka tränarchampionat, 31 och 30 miljoner kronor intravat, 320 segrar till stallet i Halmstad under 2008.

Kari Lähdekorpis (ex) fru Marjaana Alaviuhkola, Svensk Travsports Ordförande driver veterinärklinik som svällt både på bredden och höjden till ett stort djursjukhus, synnerligen lukrativt sen ATG klinikerna slog igen.

Bakgrund: Kari Lähdekorpi och Marjaana Alaviuhkola kom till Sverige 1985 där Korpen blev travkung 2007 och frun framgångsrik ägare till snabbväxande Hallands Djursjukhus. Tillsammans omsatte deras företag över 80 miljoner. Korpen hade monopol på att köpa upp och sälja svenska travhästar till Finland, dessvärre en marknad som snabbt mättades. Träna hästar i stället? Med känt resultat. Stall Lähdekorpi hade under sin storhetstid 24 anställda och ca 30 mkr i årsomsättning. Basen fanns och finns fortfarande i Holms prästgård, Halmstad, där kilometerlånga rader vitmålade staket och många miljoner investerats i gårdens träningsanläggning.

Under en period hade Korpen 150 hästar på träningslistan i Holm och på filialen Veka utanför Falkenberg. Omkring 70 hästar var Karis egna. Bara tanken på att föda 70 hästar själv kan ju orsaka kalla fötter...

Citat Korpen – Inte många yrkesval är mer utsatta än en travtränares. Resultat är det enda som räknas, det går inte att leva på gamla meriter.

Ex-fru Marjaanas veterinärjobb vid Hallands Djursjukhus blev grundplåt till Holms gård 1986. Efter fyra år med egen praktik blev hon delägare i Djursjukhuset med hjälp av Falkenbergs Sparbank, 2005 ensam ägare. En lokal bank som månar om bygden passar mig, sa hon i en tidig intervju. Djursjukhuset sysselsätter ca 60 p. häst är specialområde som snabbt fyrdubblade omsättning, runt 50-55 mkr och ett antal filialer.

 

Många rykten har florerat runt Korpen under hela hans karriär, inte minst efter V75-vinnaren Tacticals positiva dopningsprov, både A och B-prov som analyseras i Frankrike var positiva. Korpen hotade as usual med att sluta som travtränare (november 2006.) Men helt plötsligt, gällde inte nolltolerans längre, dåvarande STC:s expertgrupp med Peter Forssberg i spetsen frikände häst och hämtade tillbaks böteslapp på 30.000, hästen fick behålla både seger och prispengar.

Hur i hela friden gick det till? Analysdata från Lab visade på förekomst av Trimetoprim (Sulfapreparat) men Tacticals dopningsprov skulle ur djurskyddssynpunkt betraktas som negativt. ? Förklaring från experterna var att det är skillnad på den påvisade substansen och antiinflammatoriska substanser, därför friade man, trots nolltolerans. Så, vad ska vi då med dopningens nolltolerans till?

Man vill ju inte ens tänka på att dopning förekommer i travlopp. Trodde faktiskt att Sverige var vaccinerade sedan Elitloppet 2006, då både vinnaren och 2:an i loppets Final var dopade. Jag de Bellouet med Diklofenak (smärtstillande, antiinflammatoriskt.) 2:an Lets Go med ökände Holger Ehlert som tränare hade spår av Etakrynsyra, ett vätskedrivande medel (hjärt/blodtrycksbesvär) i hästvärlden maskerande substans för att dölja andra dopningspreparat.

Det är roligt nästan jämt.

Hovtramp/Ilse

 

 

 

Allt kan hända, både i Italien och Sverige...

 

 

Foto: Hovtramp/Lasse

Kidnappas hästar? Varför i hela friden kidnappar någon en häst? Av samma skäl som i maffialand, någon har glömt att pröjsa för sitt ”beskydd” eller vägrat att slicka skorna på indrivargänget som kom på besök. Alternativt – den dumma hästägaren ska straffas.

Den absolut mest kända kidnappningen någonsin handlar om en häst vid namn Shergar. En fullblodshingst med vit bläs och fyra vita strumpor, född 1978 och uppfödd av Aga Kahn IV i Kildare, Irland. Aga Khan IV andlig ledare för miljoner ismailimuslimer i Pakistan och vissa delar av Afrika. Hästavelsimperiumet omfattade ca 500 hästar och han var vid tidpunkten god för 2 miljarder pund. Shergar var fallen e.Sire Greate Nephew u.Dame Sharmeen och tillhörde irländska eliten, har namngett storloppet Shergar Cup. Shergar startade åtta gånger och vann sex lopp, Epsom Derby 1981 vann hingsten med största marginal i löpningens historia, strax efter vann han Irländska Derbyt med fyra längder.

Sex maskerade män ordentligt beväpnade tvingade Shergars skötare Fitzgerald att lasta hingsten i deras transport. Shergar återfanns aldrig och dödades förmodligen redan några dagar efter kidnappningen. Hästskötaren tvingades in i en annan bil och släpptes av sju mil från gården med hotbrev om 2 miljoner pund om Shergar skulle lämnas tillbaks levande. Redan dagen efter hörde kidnapparna av sig och ville ha betalt. Efter fyra dagar upphörde ”möjligheten” att betala lösensumman som Aga Khan hela tiden blånekade att betala, då han antog att detta skulle efterföljas av många fler kidnappningar av värdefulla hästar.

Polis och utredare har gissat att den verklige skurken var en dömd mördare, tidigare IRA-ledare som skjutit sig ut ur fängelset, var på fri fot och behövde pengar snabbt. Det kidnapparna inte visste? var att det fanns 34 delägare i hingsten Shergar och att kalabalik skulle bryta ut hos alla galoppentusiaster i hela landet. Den vackra hingstens speciella teckning gjorde det mycket svårt att till och med gömma undan honom.

Många razzior gjordes i jakten på Shergar och många vapengömmor hittades samtidigt. Sean O Callaghan, dubbelagent och författare till boken Angivaren beskrev kidnappningen ingående och har även namngett kidnapparen. Flera år efter händelsen hittades ett hästhuvud med två kulhål i pannan, men efter flera undersökningar pekade det på en yngre häst. Shergars öde blev även en Hollywoodfilm 1999, spelad av svenska Ian Holm och Mickey Rourke med Dennis Leiston som regissör.

stuteribild

Italiens dåtida bästa avelshingst Lemon Dra stals ur sin box i april 2006 och har aldrig återfunnits. Den 20-åriga fyrfaldiga championhingsten kidnappades från stuteriet Acienda Agricola Mariano utanför Parma. Hingsten var född 1986 e.Sharif Di Jesolo u.Daneo IT/Accero IT. Fler kidnappningar har förekommit, men inte av lika dyrbara hästar. 

Equinox Bi född 2001 e.Valley Boss Bi u.Personal Banner/Royal Prestige försvann ifrån sitt stall 2007 utanför Padua, Venedig hos svenska Jan Nordin. Två månader tidigare hade hästen vunnit ett större lopp i Toronto och kördes mestadels i lopp av Maurio Biasuzzi. Hingsten tävlade fram till 2007, 27 starter, 12 segrar med 9.456037 kronor. En av få hästar som återfunnits efter kidnappning i Italien. Även här misstänktes italienska maffian ligga bakom. En kedja klipptes av i grinden in mot gården. Avelsverksamheten var planerad till Blue Chip Farm Wallkill, New York.

Efter ca tre veckor kunde hingsten hämtas hem nästan 40 mil därifrån, där han strosade omkring på en fotbollsplan utanför Montegiorgio på italienska östkusten! En privatperson kontaktade polisen som såg till att hingsten kom hem igen till ägaren Scuderia Gina Biasuzzi. Ingen vet om lösensumma betalades ut eller att kidnapparna helt enkelt tröttnade på hästen.

Avelshingsten Daguet Rapide född 2000 försvann från sitt stall utanför Bologna 2008. Hingsten startade en gång i Sverige, vann Fyraåringseliten på Solvalla med sin tränare/ägaren Jean-Pierre Dubois i sulkyn. Har även vunnit italienska Derbyt, GP UET, GP d'Europa och GP Continentale. Daguet Rapide som avelshingst, skulle ha varit en enorm förlust för Europeisk avel om han inte återfanns. Vid försvinnandet värderades hingsten till mellan 20-30 mkr. Stuteriägaren Marco Folli misstänkte omgående italienska maffian. Flera lösgående vakthundar hade drogats och elektriskt styrda grindar forcerats. I juli 2009, över ett år senare hittades hingsten promenerande på en strand i den syditalienska orten Licola Pozzuoli och transporterades tillbaks till Bologna, där beväpnade vakter vakade utanför stalldörrarna, dygnet runt. Lösensumma begärdes förmodligen men ingen vet om den betalades ut…

2005 var svenska Ove Kristoffersson verksam i Italien för Scuderia Sandra di Jesolo då två hästar som aldrig återfanns försvann, sto efter Viking Kronos och Drottning Sund. Även svenska Dan Hultbergs topphäst Mack Swede e.Mack Lobell försvann redan hösten 1999. Några dagar efter Mack Swedes kidnappning inkom tips att hästen tävlat på en ”privat” travbana i södra Italien, det fanns till och med film från loppet, men när hästens uppstallningsplats letats upp var han försvunnen…

I början av mars 2017 kidnappades stjärnhästen Unicka och stallkompisen Vampire Dany, Gran Criterium ettan e.Conway Hall från sina boxar, länge fanns inte ett enda livstecken. Tränare Eric Bondo (inte helt okänd…) kommenterade omgående till Cavallo Magazine och travservice.dk att han först trott att hästarna låg ner i sina boxar men stallpersonalen konstaterade snabbt att båda hästarna var försvunna. Unicka, Italiens nästa storstjärna, dotter till Love You vann Derbyt och flera större lopp, Orsi Mangelli, Nazionale Filly och Carlo Cacciari. Unicka vann 13 av sina 15 starter.

Björn Lindblom var verksam i Italien många år och fick smaka på en hel del, trots den hårding han är. – I de fall hästarna kommit tillbaks har man kommit överens med vissa personer, var ett av hans uttalanden.

Vilka travhästar i Italien har återfunnits? Vilka betalade lösen…

Carnauba 1975 – hittades efter 3 månader, Wayne Eden 1975 återfanns efter 23 dagar, Unicorno Trio 1998 återfanns aldrig, inte heller Mack Swede 1999, Faba di Jesolo 2005, Gazelle Kronos 2005, Lemon Dra 2006. Equinox Bi återfanns efter 45 dagar. Forever Runner försvann 2008 och återfanns aldrig, Daquet Rapide 2009 återfanns efter 11 månader. Iglesias 2009 återfanns efter 2 månader och Martino Alonso 2009 återfanns efter sex månader. Skyline Dany 2014 återfanns aldrig och inte heller Oneghin del Ronco 2015. Förmodligen är det bara Gudfadern som vet vart alla försvunna hästar tog vägen.

Har det hänt i Sverige?

Som alla säkert vet är travhästar frysmärkta, chippade och svårt att göra sig av med, en travhäst tappar sitt värde både som tävlingshäst och i aveln, då DNA och blodtypning ingår i registrering.

Ridhästar då? Eller hästar som ”bara” stjäls för att slaktas utomland i icke nogräknade länder. Svar ja. Det händer, ca 5000 hästar "saknas" varje år.

På granngården i Upplands-Bro kidnappades för några år sedan två småväxta shetlandsponnies dom gick i en hage gränsande till landsvägen. Alla efterlysningar som kan tänkas gjordes utan att hästarna återfanns. "Någon" som kört förbi på natten hade sett en äldre Mercedes med två karlar som stoppat in hästarna i bakutrymmet på bilen. Varför detta inte togs på allvar från början fanns ingen uppgift om. Efter flera år, köptes den ena shettisen av en familj som började forska om bakgrunden, vilket ledde till familjen som förlorat sin shettis. Jodå, shettisen fick ”komma hem” igen. Den andra lilla ponnyn försvann för evigt.

Kidnappning eller ”undangömd travhäst” inte så länge sen. Travtränare Tomas Malmqvist fick (först) licens indragen för att ha gömt en hästägares häst i nästan sex månader. En av Sveriges framgångsrikare tränare med hundratalet hästar på träningslistan då ”kidnappningen” skedde. Överklagan från tränaren godtogs och allt fortsatte som vanligt utom att ärendet då hamnade i civil domstol. Svensk Travsport är ingen myndighet, även om de tycks tro det ibland. En process som hästägarna naturligtvis förlorade och fick betala, inklusive rättegångskostnader. Var hästen hade varit i sex månader? En hästskötare från ett annat stall upptäckte hästen i en avlägsen hage och kollade upp frysmärkningen. Då uppdagades hela historien, inklusive osämjan mellan tränare och hästägarna. Tydligen är det ”lagligt” att gömma andras hästar i sex månader och licensen är helig, ridå.

Hovtramp/Ilse

Legitimerade hot och sms-uppsägning från TV-rutan!

 

Expressens ”tipsexpert” Fredrik Edholm skrev i sin krönika att travtränare med starthästar ska svara när ”pressen” ringer och hänvisar till omsättning som ATG förfogar över och totospelarna vill få ta del av.

Har faktiskt en del erfarenhet med tillverkning av tips inför dåtida V65 när fem travtränare valdes ut varje vecka för att berätta om sina vinstchanser och hemligheter med hästen som hänt inför start. Kan lugnt säga att det var riktigt jobbigt att få in alla tips i tid före deadline och tryckning.

Varför? Travtränarna och lärlingarna körde nämligen häst, och hästskötarna hade fullt upp att hinna med jobbet innan det blev mörkt. Det jobb som aldrig tar slut för någon i travbranschen. Hästar är ett sätt att leva, inte enbart ett "jobb" och definitivt inte ett 9-5 jobb.

I viss mån kan jag förstå ”tipsnissar och experter” men även travtränarna. Det finns alltid en orsak när någon svarar på det sätt som redovisades i krönikan, alternativt finns faktiskt travtränare som vill undvika att både synas och höras för mycket. Först utnämns de nämligen som stjärntränare med stjärnhästar och Elitloppet nästa, sen omnämns de som rena floppar och bortstyrningar, efter mål.

Fredrik Edholm försökte kolla upp läget inför start i föregående V75-3, med hästen Zeolit som Jari Åkerfeldt äger och tränar. Citat Jari Åkerfeldt – Det är inget personligt mot er men jag har bestämt mig för att inte uttala mig till någon media under den här veckan.

Citat Fredrik Edholm – sådana här påhitt är en uppenbar skymf mot spelarna och borde kunna beivras på något sätt för att statuera exempel.

Fredrik har en krönika i Expressen och borde ha känt till att Jari Åkerfeldt blev uppsagd från Trav-Tv via ett litet sms, från att medverka som stallbacksreferent. Hans tjänster behövdes inte framledes eftersom han var för tråkig. Snygg uppsägning av en personalchef. Kan ju faktiskt ha påverkat att Jari Åkerfeldt valde att inte uttala sig för någon press?

Han skrev senare själv på Twitter – som jag uttryckte mig i telefon så har jag valt att inte uttala mig i media p.g.a direkta hot från spelare. Är det OK? Nu häller du tändvätska på brasan och legitimerar hot mot oss aktiva.

Två orsaker alltså, en rent oförskämd uppsägning och sen direkta hot från spelare! DET skrev inte Fredrik Edholm något om i Expressen?!

Hovtramp foto - partner eller bara ett factoringbolag?

Mjuka värden eller hard cash?

Bengt Adielsson är en välkänd hästsportjournalist av ”gamla” välskrivande nästan utdöda stammen. Krönikan är nästan alltid läsvärd. ATG ska dra in pengarna och ST/Svensk Travsport ska värna om de mjuka värdena. Utnötta floskler i min värld, motsvarar knappast det som expedieras från Svensk Travsports örnnäste idag.

Citat krönika Bengt Adielsson – Jag blir betryck när ungdomsloppen inte visas på ATG Live och inte finns med i lopparkivet. Inte en spänn att tjäna på de totolösa loppen? Nä, just det.

Hur ska man uppfatta den meningen? Vart tog de mjuka värdena i svensk travsport vägen? For de ut med juniorkuskarna i slaskvattnet? Hästägarnas hästar och travtränarna får del via prispengar, precis som kuskar. Utan poäng däremot blir det inga lopp för hästen. Hur skulle man annars ha agerat när det är förbjudet att spela på minderåriga kuskar? Ta bort dem helt från möjlighet att ta ungdomslicens och komma in i travsporten tidigt? Alternativet är just icke spelbara totolopp.

Juniorchansen handlar om ca 350 lopp om året där UNGA kuskar har chans att få köra lopp. Dessa lopp URARTADE redan från början, förstoringsglas behövs för att upptäcka juniorkuskar i loppen. Under en vecka har två Juniorlopp frusit inne och suddats ut. Det fanns inga juniorer som ville köra? Jodå, det finns i hela Sverige.

Foto: Hovtramp/Lasse - önskescenario, bike och amerikansk kusk?

Det fanns knappt några tränare som vill anmäla häst med junior i sulkyn. I  Juniorloppen ser tränarna sin chans att anmäla relativt poänglösa hästar med rutinerade lånekuskar och ringrävar, gubbligan. Juniorer får stå bredvid och titta på. Juniorchansen borde ha bevakats bättre och dörrar stängts för överåriga kuskar, annars BYT NAMN! Juniorchansens lopp ska inte vara möjligt att köra som kusk om man inte är en UNG människa, en JUNIOR som vill hoppa på travtåget.

Skäms lånekuskar/catchdrivers som tackar ja till dessa styrningar, skäms tränare som inte hjälper unga kuskar att komma in i matchen. Det finns ju både P21 och P22-lopp att delta i. De här propositionerna känns ungefär som på Skatteverket eller Försäkringskassan, tolkningsrätt åt fel håll. Om inte Svensk Travsport kan ordna något så enkelt så strö då inte mjuka värden och andra floskler omkring er i alla sammanhang. Juniorlopp visas inte på ATG eller i Lopparkivet? är det några som behöver se sin styrning både en och flera gånger är det väl orutinerade kuskar? 

Två exempel på nyligen körda Junior/Ungdomslopp:

Juniorchans Umeå mars 2021: 10 startande, EN ungdomskusk (född 2004) resten var födda 1952,1961, 1071, 1976, 1979, 1982, 1988, 1998, 2000.

Juniochans Mantorp 28 mars lopp 1: UNGDOMSKUSKEN född 2004 vann! Två ungdomskuskar födda 2004 deltog. När var övriga kuskar födda då? 1943, 1951, 1955, 1980, 1982, 1984, 1987,1997.

Gör om och gör rätt!

Hovtramp/ilse

 

Vilket dravel, hur många puckon finns det?

 

Vilket dravel! Den där trista typen i Trav TV studion berättade precis att hästar efter Love You gillar att gå barfota. Han vet inte ens skillnad mellan gamasch och ganasch, utan att vara elak, när ska vi slippa honom?
Visst är genetik spännande... men tyvärr Peter, det behövs två individer för att det ska bli en avkomma, risken (chansen) är dessvärre lika stor att vissa spermier blir mer lik sin mamma. Har han inte ens hört den där låten som After Dark-gänget sjöng om - Mamma är lik sin mamma...
 
Hovtramp/Lasse - första svenska historiska totoloppet monté 
 
Hovtramp/Lasse - Vincennes, Paris 1994 - fransk monté
 
Svajpade över till Larven (Atg Live) nä, det var lika lila där.
Bamse berättade för sina fans att rida lätt i monte’ stör hästen. Nu får väl ändå någon kompetent (om de finns?) i kulissen ge somliga ett manus. Betvivlar starkt att objektet över huvud taget suttit kvar i en sadel nån längre stund. Möjligtvis i lumpen, undrar om han hade extremkorta stigläder och rumpan rätt upp i galoppsits då? Föregångaren fransk monté red länge lätt sits på länga stigläder under hela loppen, utan att störa varken häst eller medtävlare, men med svenska mått mätt skulle det nog inte finnas många ryttare kvar med ork, balans och styrka nog...
 
 
Veckans skröna, förlåt krönika (Sexpressen) av Robert Bergh
 
Förbud önskas mot jänkarvagnar ...saynomore.
När blir det rättvist i utrustningsreglementet? Kanske när alla har råd att hosta upp 100 papp för en sulky? Om obligatorisk vagn vore en billigare multiflexvariant, FCS Custom för 102.000 eller Chrono för bara 99.000, blev det rättvisare då? Visst finns billigare tävlingsvagnar, inte minst begagnade, men är man sponsrad så kör man ju bara i en enda sorts vagn, eller hur? Stavas Custom. Kan ha fel, men oddset är lågt. Men...då blir ju hela krönikan omvänd marknadsföring för Custom? Och Robert Bergh får motivera sitt bortval av jänkarvagnar bättre...

Ungefär som när Ingemar Stenmark alltid släpade med skidorna i Tv-rutan vid sina korthuggna intervjuer, och märket ELAN lös lång väg. När min gamla kollega Ann Uvhagen (kliniken Solvalla) hade kunnat bära dem åt honom en stund, hon startade ju själv i Lufthansa Cup och var snabb i vändningarna...Det är reklam på riktigt.

Eller om Björn Borg hållt i FEL racket i TV, press och Media, då hade bankkontot omgående skenat åt fel håll. Tänk bara tanken, om Kung Zlatan helt plötsligt skulle visa sig i en T-shirt från Jula eller Rusta, då skulle märket snabbt få en högre status.

Så fungerar marknadsföring. Alltså inte bara som av en händelse, att Sexpressens krönikör Robert Bergh vurmar för att förbjuda jänkarvagnar, har han en sponsor vill de nog inte se honom i en sån. Lite skenhelig krönika i så fall som kräver mer än uppmärksamhet av de på andra sidan planket och trycker gilla utan att fundera på bakgrunden.

Lika illa som när Tarzan vecka innan krönika i samma tidning tyckte det var dags för Malmroth på Solvalla att bjuda in lite amerikaner till Elitloppet, den sista Corona-söndagen i maj. Med gällande reserestriktioner och pågående virusabort på häst blir det nog svårt att smuggla in utländska hästar över gränserna? Fast kanske Tarzan menade senast importerade amerikanare i sitt eget stall, de som redan är här?
Det finns ju några att välja på för Anders Malmroth, bara att åka ut till Tillinge, blunda och peka. 

Capricornus f-17 importerad 2020, Destiny Laughed f-17 importerad 2020, Hollywood Story f-17 importerad 2020, Chestnut Hill h f-17 importerad 2020, Clic Bait h f-16 importerad 2017. Med flera...orkar inte mer...se Svensk Travsport Tarzans träningslista...

Registrera mera, men snälla Jordbruksverket, berätta för bövelen inte varför för de aktiva...för det handlar definitivt inte enbart om det som föreskrivs, och dessutom får många skicka efter blankett i pappersformat, eftersom Geo Map inte hittar en bråkdel av alla stallen. Glöm inte skicka in, vite (böter) väntar för de som är olydiga, Storebror vill se hela dig.
Stalltips - hypotes - det handlar förmodligen om hur många hästar som dör i virusmutationer, kanske lite om gödselhantering och ändå mindre om Hästhälsa, för vart tar de stackars 5000 slakthästarna vägen varje år, alla de som ”bara” saknas i registren. 
 
Hittade en "rolig" text om just registreringen till Jordbruksverket, skriven av en arg tjej, läs gärna och fundera.
 
Hovtramp/Ilse

KVINNORNAS DAG är äntligen här!

 

 

Hovtramp arkiv - kan själv!

Internationella Kvinnodagen, behövs den fortfarande?

I trav och galoppvärlden är det ingen som höjer på ögonbrynen när en kvinna vinner lopp, det handlar absolut inte om kön, bara att komma först i mål! I galoppsporten har förvisso kvinnor haft lättare att rida på extremlåga vikter, i travsulkyn spelar det ingen roll om du är tjock eller smal, såvida det inte är sju sek. tung bana och du kör häst i ponnystorlek.

Svensk Montésport (går ej att jämföra med fransk förebild) minimivikt 65kg, vilket gör att de flesta kvinnor inte ens behöver banta och kan behålla trivselvikt. Så värst många killar som rider monté finns inte i Sverige, orsakerna är många men främst de geografiskt utspridda loppen, normalt max ett lopp per tävlingsdag och långa, kostsamma resvägar för låga prispengar som knappast lockar.

Kvinnor har under senare år könskvoterats in i flera populära yrkesgrupper. SLU/Veterinärhögskolan är ett exempel. Även i politik och näringsliv är det allt fler kvinnor som samsas i toppen och många unga tjejer klarar sig själva och blir framgångsrika i tidigare otänkbara yrkesbranscher. Så värst många svenska Hollywoodfruar finns inte, de flesta har rest till Hollywood, där män verkar ha helt andra förutsättningar att hitta högpresterande, intelligenta kvinnor att umgås med.

Kvinnliga politiker har vi däremot alldeles för gott om, kvinnliga ministrar och partiledare står på kö, så fort nån blir utbränd kommer en ny…kvinna. I SVT:s korridorer i TV-huset verkar kvinnor också vara överrepresenterade. Dyker det upp någon manlig TV-hallåa eller programledare i TV-rutan är de sällan någon som orsakar fuktiga ögon eller våta drömmar, det är nästan så man längtar efter en oborstad GV eller en plump Janne Josefsson, de är ju i alla fall tveklöst män.

Att den här dagen behöver uppmärksammas i andra länder är helt klart. Stampat jordgolv och kruka med vatten på huvudet låter ju inte så kul. Inte heller inlindad i tygskynken och bli inlåst. I Sverige har vi både fittstim och olika grader av feminister och FI-anhängare. Vi kan i princip tycka vad vi vill och bete oss hur som helst, om vi är svenska kvinnor.

Bara min åsikt. Vi kanske rent av behöver en internationell mansdag? Jämlikhet är något självklart i min värld, utom möjligen när det ska födas barn. Den lilla detaljen verkar man ju också ha löst under senare år, både i hästbranschen och hemma hos alla som lever i partnerskap med en likadan. Om man får ha några åsikter, och det får man, är nog det naturliga bäst, i den mån det går att uppfylla.

Embryotransfer och surrogatston är inte mitt val men när det gäller tvåbenta får de göra precis som de vill, så länge det inte drabbar någon annan. Hästar kan alldeles för sällan välja sin partner, blir glad varje gång jag upptäcker en frigående hingst med sina ston.

Hur ser det ut i travsportens könsfördelning? Är det fortfarande kvinnor och tjejer som drar det tunga lasset bakom kulisserna och killar, män som kör lopp? Kvinnliga lärlingar har ökat från 36% till 52% under senaste tioårsperiod och ca 9% av proffstränarna (runt 400) är kvinnor. Handlar det om tradition, kultur eller biologiska klockan?

Vilka manliga proffstränare har tagit ut pappaledighet? Eller ”vabbat” med vård av sjukt barn? Finns de? En liten ljusning har i alla fall skett på senare år, kvinnliga kuskar vågar ta för sig, flyttar inte på sig i loppen bara för att nån proppmätt manlig lånekusk skriker åt dem.

Veterinärskrået är ett ”bra” exempel på inkvoterad utveckling, för kvinnor. År 2009 inleddes en grupptalan om könsdiskriminering i Uppsala Tingsrätt. 44 kvinnor krävde 100.000 spänn vardera i skadestånd då enbart män fått förtur till veterinärutbildningen. Branschen (veterinärvård) ägs idag av främst två jätteföretag som köpt upp 60% av marknaden och mängder av nya veterinärer kläcks varje år.

Vilken kvinna var först med att ha tagit veterinärexamen i Sverige? Waldy Bergegren(1891-1983) tog sin examen 1921 och blev senare stadsveterinär i Norrköping. Först i världen? Kan ha varit en kvinna som tog examen 1903 (Mignon Nicholson) i USA.

Hösten 2018 var 91% av de antagna till Veterinärhögskolan i Uppsala kvinnor, och 2019 visar statistik att ca 75% av alla yrkesverksamma veterinärer i Sverige är kvinnor.1945 fanns det ca 550 veterinärer i Sverige, 1% var kvinnor.

Första kvinnliga proffstränaren i Sverige 1977 anses vara Ann-Marie Johansson-Härdin från Romme travbana. Hon var även första kvinna att vinna Rikstotolopp (Pargas 1975.) Gunnel Fredriksson, Boden har haft sin licens länge, och tävlar idag mot sin egen proffsdotter Hanna Olovsson. Det finns givetvis många fler kvinnor som både tränar, kör och rider lopp idag utan att någon tycker det är konstigt.

Läser man äldre travhistoria så var nog Signe Björnberg (Sigge Stark) född 1896 första svenska kvinna med licens (tillstånd) att delta som kusk i travlopp, och att vinna som en hel karl stod det i tidningen efter en vinst med kallblodet Påla-Britta. Mer känd som folkkär författare med över 100 romaner, 600 noveller och mängder av artiklar om hästar, hundar och gårdsliv. Sigges kvinnohistoria, inte minst i travbranschen, är väl värd att ta del av.

Sigge gifte sig 1926 med travtränaren, lantbrukaren Gösta Björnberg och tog hand om ett stort antal travhästar, inte minst när maken och stallgrabben inkallades som soldater, då var det bara att ta över det mesta i stall Hazard, inklusive köra travlopp. Karlstadtidningen skrev i en artikel 1940 att ”fru Björnberg succékörde på Färjestadstravet.” En seger med El Paso, andrapris med Påla-Britta och fjärdepris med Helen.

Den här spännande kvinnan dog 1964 i lungcancer, 67 år gammal. Rekommenderar starkt att läsa biografin om hennes liv, präglat av slit och släp, fattigdom och hunger, utom för hennes hästar och hundar...

Min mor mindes Sigge Stark väl från storgården Ekeby i Kundby Rimbo, där Sigge och maken huserade under en period med sina djur. Min mamma (född 1928) var ung hönspiga på gården och mindes Sigge som en otroligt stark kvinna, som inte pratade och var gift med en elak man som sällan var hemma. Hon hade ett förkläde med två fickor, där det en sommar satt en ekorrunge i varje ficka.

I travsportens toppregioner finns många starka kvinnor, de flesta ”stadda vid kassa” och toppar även i näringslivet. I travsportens (och galoppens bubbla) väljs med förkärlek in varandra, vilket gör att de flesta organisationer och föreningar tenderar till ”klubbar för inbördes beundran” som sällan släpper in avvikande åsikter eller förändringsbenägna. De blir ett hot istället för en tillgång och får trots både kompetens och lång erfarenhet fundera på vad som sades på ”styrelsemötena.” Det som inte går att läsa i mötesprotokoll. Studera gärna länken med kvinnfolk i travsporten, fundera på hur de nått sina positioner och om det är någon du skulle ha valt själv.

Att rösta fram personer till topp-positioner är inte lätt, valbara med ytterst tveksam tidigare bakgrund kan både vara en fullträff och ett potthål. Har man (exempel) varit gift med en av svensk travsports största trollkonstnärer har man ju god kännedom om de flesta kryphål och kan täppa till dem, om man vill. Alternativt, bara njuta av positionen och fika i lugn och ro.

Hovtramp/Ilse

 

Vart tar alla stjärnor vägen?

 

Hästar som travat både fort och länge!

 

Travhästar är elitidrottare och måste prestera… för att få behålla sin hästägare, box och travtränare. Annars blir det för dyrt! Träna på längden, backträning, intervaller, heatkörning och snabbjobb minst två gånger i veckan sliter, beroende på anatomiska förutsättningar, talang, tränarkompetens och ”träningsfilosofi.” Alla sätt är bra utom de dåliga.

 

Hovtramp/Ilse

Redan vid inkörning börjar ”problem” för vissa hästar. Fast egentligen är det ju inte hästen som har problem, det handlar mer om hantering från den som tar betalt av sin kund för en tjänst. Har upplevt en mängd olika varianter på nära håll. Det vi borde vara överens om, är att sparka på liggande unghäst aldrig ska förekomma, använda pisk och stövelspark på unga individer vars ägare betalar dyra pengar för något helt annat, ska aldrig omfattas av tystnadskultur. Eller hur?

Social hantering, övning, upprepning och vänliga ord kan göra underverk, även med den mest avogt inställda unghäst. Vid inkörning och hantering formas individerna för all framtid. Glöm inte det. 

Inte ens de bästa ”travstjärnorna” håller ihop skadefria hur länge som helst. Unghästar behöver tid att växa, vilket är svårt att göra samtidigt som de måste prestera farter som de normalt bara gör under flykt. Växtperiod är lätt att känna igen för den som har kunskap, övriga får vara uppmärksamma på hur guldklimpen uppför sig.

 

Boken Unghästen av Docent Åke Åsheim/Hästsjukhuset, Solvalla borde alla nykläckta travtränare fått i present av Wången, den boken blir aldrig gammal! Förmånen att ha fått renskriva text och knäppa alla dessa röntgenbilder som användes i forskningen av unghästars tillväxt, blev en lärdom för livet. Tack Åke.

Elithästar från de mest rekommenderade stuterierna, framgångsrikaste uppfödarna, avkommor efter mestpresterande hingstar och utvalda fölston, vart tar alla avkommor vägen? Elitauktioner med dyrköpta individer tränas och tävlar generellt alldeles för kort tid! Varför försvinner så många ut bakvägen och unghingstar går till avelsboxen?

Hästar som skadas under träning och tävling är alldeles för många. Varför? Svaret är enkelt, för stora stallverksamheter, stress under arbetstid, för dålig kompetens anatomiskt och träningsfysiologiskt. Den omtalade filosofin, den har däremot precis alla.

Inte många hingstar och ston som vunnit stora segrar har lagt tävlingsskorna på hyllan frivilligt. Många har fått bestående, oidentifierade skador som gör att de inte kan fortsätta. Trots husveterinärer i givakt. Nä, byta ledvätska, ”fylla på blod” och andra centrifugerade godsaker håller inte i längden, allt har ett slut. Man kan laga det som är berört, men inte det som är förstört.

Sen och gaffelbandsskador som återkommer (!) flera gånger på samma ben (suck) är mer ett kvitto på oidentifierade belastningsskador. Det ögat ser är inte alltid problemet.

Travhästar startar definitivt inte lika ofta som för bara några årtionden sen, och syns som äldre inte lika länge på travbanorna. Fart dödar.

Här är några exempel på äldre hästar som startade ofta, några utan att ens vinna ett enda lopp…Har mycket svårt att tro att någon tränare skulle orka hålla igång på samma sätt idag. Tänk bara tanken att starta en häst 338 gånger och få segerdefilera en enda gång!

Kallbloden har generellt fler starter på kontot än varmbloden. Knixen startade 95 gånger utan att sticka nosen först. Sigge B (född 1979 e.Solspenter u.Menja B.) startade 184 gånger utan att vinna, stackars ägare. Vinnsnopp (född 1973 e.Janar u.Vinnbläsa) startade 338 gånger men vann bara en enda gång! Primer (född 1984 e.Gyllbest u.Greiprima) gjorde 166 starter utan en enda seger.

Välkända travidoler travade oftare och flera år i stenhårt sällskap och verkar ha hållt ihop mycket bättre än dagens stjärnor. Trots den överanvändning av tuppkam och alla tänkbara hjälpmedel som finns idag. Före stötvågs och frekvensmaskinernas inträde, laserapparater och andra tekniska prylar var det lika ont om i början av 90-talet.

Hade faktiskt några tekniska hjälpmedel i mitt konvalescent och karantänstall på 80-talet, bland annat en ombyggd slipmaskin som vibrerade och gick att använda som stimulerande massage av stela leder. Noggrann genomgång av alla hästar varje kväll, stretchning och långa avkopplande promenader verkar det vara ont om idag. Har förmodligen ersatts med skrittvindor, stora veterinärlådan och dyra fakturor. Synd. En trevlig tid med massor av social hantering och payback.

   

Bilder ur Travboken 1997 foto:Hovtramp/Lasse - Ilse jobbar med Nimble One

Några av alla de slitvargar som tjusade publiken kan vi kosta på oss.

Foto: Kanal75 - Copiad med sin skötare Anette

Copiad (Erik Berglöf) med två Elitloppssegrar 1994 och 1995, startade 81 gånger och vann 50 lopp. Var en sväng som avelshingst bakom järnridån innan han fick återvända hem till sin gamla hästskötare.

Hovtramp/Lasse - Zoogin

Zoogin (Åke Svanstedt) vann rader med klassiska lopp, en av Sveriges mest framgångsrika travhästar. Kung Åke (El ON i min värld) hade hjälp av sin bror Kjell, som följde hästen i 96 starter och 51 segrar.

Scandal Play (Lars Marklund) kördes i lopp av Bo Eklöv, senare lärare på Wången. Hästen vann Guld-divisionen hela 22 gånger, bland annat sju raka segrar. 153 starter och 50 segrar.

Vart tar de vägen? Alla dessa dyrköpta unghästar på selekterade unghästauktioner, champagne, visslingar och rop. Hälften av dessa fantastiska individer som rosat travbanorna i Sverige och Europa bor efter att ha tävlar färdigt på Travkompaniets Menhammar eller hos Stall Stefan Melander stall TZ, som avelshingstar och Elit-ston. Hade gärna sett dem tävla några år till, gick alla sönder?!

Guld-divisionen hade definitivt behövt lite högre spänning och fler unika individer som mäter krafterna mot varandra. Vad hände? Gick de ”sönder” eller tröttnade på att tävla? Självklart ska hästar helst avgå med flaggan i topp, men för oss som ibland hamnar bakom kulisserna känns det så jäkla synd att så många travhästar avgår för tidigt.

Största nutida problem? Snabbutbildning, där marknadsföring och media träning har hög prioritet, men för få besök görs i slakthus, med dissekering och diagnosticering av skador, helst orsakade av träning och tävling. Det skulle få vilken senare stressad tränare som helst att värma upp och framför allt, värma ur hästen bättre efter lopp och träning. Lånekuskar som kastar tömmarna på tränarna direkt efter lopp tar inget ansvar för hästarna...pfuiii.

Tid (kostar pengar) och är problem även för framgångsrika travtränare. Stora stall som selar ut mängder med hästar under en tävlingsdag ser man sällan träcka en häst efteråt. Idag finns (knappt) inga hästskötare som viger sitt liv lika mycket åt alla passhästarna. Vem hinner promenera i skogen med en stressad individ eller lägger ner lika mycket tid på sin ”sämsta” passhäst som den mestvinnande. Varför?

   

Hovtramp/Lasse - Carola och Ina Scot        Ilse träcker Magic Pearl

Tiden finns inte, hästfolket lever inte med sina hästar som på 70-80-90-talet. Allt har ett slut. Var så säker på att den häst som vinner storlopp och syns i Tv-rutan får sina promenader och extra allt, men de övriga då? De där som lägger öronen bakåt redan i boxen för att slippa backträning, eftersom de ”sluppit” massage och extra omsorg, de som lägger sig ner med vagn i ren protest, backar eller i sämsta fall hugger och slåss? Tog man reda på orsakerna eller försvann de ut bakvägen till tränare som får betydligt mindre betalt och har bättre kunskap? Borde inte alla hästar få samma uppmärksamhet, betalar inte hästägare lika mycket i träningsavgift?

Alla vet svaret.

Det finns givetvis orsaker, till allting. Det man upplevt är inte alltid rumsrent och tas inte alltid ens upp vid anmälningar till Svensk Travsport. Tandlösa besök från ST:s inspektörer förbokas ofta hos tränaren eller varnas från insidan. Under senare tid görs oväntade besök, tack.

Utpekad elaking och hästplågare som varnas hinner givetvis rätta till det mesta, både i stallet och veterinärjournalerna, innan ”hästhälsan” är på plats. Pratade nyligen med en frustrerad utredare hos djurpolisen (blev uppringd.) Som insåg att man faktiskt kan ha erfarenhet från båda sidorna av staketet. Det mesta göms i snö men kommer upp i tö. Till slut kommer sanningen fram via hästskötare som fått nog, grannar som inte tål se eländet längre, hästägare som kommer vid "fel tillfälle" och många fler. Bakom anmälningar som avfärdats som avundsjukt förtal eller utan tillräckliga bevis. fortsätter galenskaperna. Trist men sant. Vill du göra något så gör det själv.

Förhoppningsvis har spankingen upphört hos travtränaren ? där det förekommit. Att ingen enda person skulle ha vetat om riktiga övergrepp och andra galenskaper är bara ett trist kvitto i travsporten. Ett exempel är väl knäppgöken som varit anställd hos stortränare och kört V75-lopp, det låter inte rimligt att ingen ser vad en anställd gör! Någon enda måste väl ha anat oråd när stona blivit regelrätt påsatta i boxen? Det fanns ju både film och mängder med bevis att tillgå, i efterhand, mål kommer upp i Tingsrätten juni 2021.

Om hästen själv får välja, blir det inte alltid hos de som syns och hörs mest…

Hovtramp/Ilse

 

 

Expert eller speltorsk?

 

Spelexpert utan att ha klappat en enda häst?

Spelexpert, är det ett jobb? Med riktig lön? Men...de där som enbart kört lopp i badkaret eller i lopp-akivet, de där som berättar för oss om det som inte ens tränaren vet! Vilka är det? Gafflar om vad olika utrustningar har för praktisk betydelse för oddsen och vem som sa vad, för en vecka sen alltså. Enbart vissa uttryck kan ju få en att fundera var de haft sin undervisning någonstans? –kom fel på det…gick bra i ett lopp samma tid förra året, har fantastiska gener... suck man tar sig för pannan! Så få se nu, vad har alla de där experterna för bakgrund? Har de jobbat med levande hästar nån gång? Kanske de bara varit hästägare på fakturor? Eller kompis med gänget som redan kommit in i studion från kylan?

Oavsett vilket. Ett ytterst litet fåtal personer har blivit lyckliga och suttit nöjda med sina större totospelvinster. Knappt någon av miljonärerna slutade spela efter storvinst, men de slapp i alla fall stapla lådor på ICA, sälja grönsaker, köra buss eller sortera skruvar i nån fabrik. Åtminstone ett tag. En storspelare jag känt väldigt länge dog av plötsligt hjärtstopp, dagen efter en av de största totovinsterna i Sverige! 

En annan storspelare som inte ens betalade sina räkningar blev bara fetare, ändå snålare och olyckligare, han slutade i princip precis där han började. Med två tomma händer och en bunt bruna kuvert. Ett par storspelare som ofta satt på uteläktaren Solvalla fick in ett par storvinster, men fortsatte att spela tills pengarna var helt slut, och hamnade till sist hos spelmissbrukarnas hjälpstation.

Foto: Hovtramp - är detta gänget som spelar skjortan av oss? Nä.

Foto: Spelvärde.se - så här ser de ut, experterna!

Spelvärde.se – är en populär samling grabbar och tipsnördar. Skrapade faktiskt av ren nyfikenhet lite på de självutnämnda experternas bakgrund, hittade lite godsaker som kanske kan vara kul att veta.

Expert i travsport eller travspel är inte något man föds som, eller kan kalla sig efter en praovecka hos stortränare eller en ENDA storvinst, är inte det falsk marknadsföring? Åtminstone omvänd marknadsföring för de som vet sanningen. Så här såg det ut i CV hos spelvärde.se grabbgänget (Gud förbjude, där kommer inga käringar in?) :

En expert kom in via pokerspel, gillar spelkonstruktioner och enligt texten lever han och andas trav….i lopparkivet.

En var hjärnan bakom en storvinst 2009, köpte in ett antal travhästar, jobbade hos en A-tränare en tid och kanske kan berätta för övriga hur det går till i det verkliga travlivet.

En gick ut gymnasiet och livnärde sig sedan på spel fram till rekryteringen till Spelvärde 2015, kallas Jesus i spelkretsar (inte trav) kretsar, där krävs betydligt mer...

Ung kille som parallellt med studier livnärt sig på spel (trav och fotboll. ) Älskar att ”klocka hästar” gillar statistik, har suttit på Jägersros läktare.

En expert har bakgrund från Guiden och Travronden, har numera vigt sitt liv åt att analysera lopp.

V86-experten har besökt många travbanor och samlade som liten torskbongar i plastkassar.

En stark tipster (redaktionens omdöme) ägnar alla dygnets timmar åt analys inför travlopp.

Ansvarig utgivare för Spelvärde.se och grundare, hade som ambition att starta en tipstjänst som han själv skulle velat ha som kund, bra tänkt!

Har bara lite svårt att förstå hur dessa självutnämnda experter ska kunna förstå och redogöra för viktiga balans och utrustningsändringar, kunna göra djupgående analyser/intervjuer som ingen annan har gjort?

Det travtränare/kuskar och lånekuskar är minst intresserade av inför viktiga lopp, är nog den press och media hysteri som råder. Att som kusk analysera sitt eget lopp innan lopp, avslöja sina tilltänkta drag, är det så smart? Om tio olika tipsjägare ringer samma dag, hur ska tränaren då hinna köra och träna häst? Hur lånekuskar ska kunna analysera en häst de inte ens känner, bara träffar som hastigast på stallbacken, är ju rena gissningstävlingen. Skulle de avslöja tränarens körorder? Tror knappast det. Dessutom, populära lånekuskar har ju inte ens tid att värma hästarna åt sina uppdragsgivare!

Under Pressbilds-åren gjorde jag faktiskt Fem tippar V65 under ett antal år, valde bilder, tränare/kuskar som hade starthäst när lördagen äntligen kom. EAP/Einar Anderssons idé. Spännande tid med många kontakter, för på den tiden ville ju alla synas i pressutskick i samtliga landsortstidningar och Travronden.

Remy övervakade som en hök (vilka tippande tränare som valdes ut alltså) och skrek som kniven satt i honom om fel tränare hamnat i tipsen. Minns speciellt en gång, en häst skulle starta som jag haft som motstånd till min egen snabbloppare ett par gånger, tränades av en liten tränare med få hästar i stallet och skulle dessutom köra hästen själv...

Letade länge efter porträttbild och lät tränaren vara med som en av 5 tippare. Kände mig så nöjd, hästen var i fin författning och tränaren var så glad att få vara med. Sköttes via telefon och fax. Dörren slets upp så fort tips levererats för tryckning. Gissa vem? Den nästan två meter långa chefen skrek redan i dörren – vem i helvete har valt ut den där tränaren? Dessutom ska han ju köra själv också, han kan ju för fan inte ens köra en skitkärra! Gissa vem som vann loppet…

Experterna som guidar oss i Trav-Tv kan man ju också fundera över, när man ändå håller på. Vem släppte in dem i TV-studion? Bra fråga. Så värst många rätt har åtminstone inte experten Peter Andersson haft under lång period, vad kan vi ha missat? Borde nog ha börjat med något annat, för någon tipsexpert är han definitivt inte…Gissa vad han har för yrke i botten…EKONOM.

Hur han fick jobbet som en av de mest omdiskuterade travexperterna? Enkelt, titta efter på länken!

Hur gick det med hans V75-tips då? Har lite elakt sparat ner ett gäng V75- omgångar där Peter tippat mellan 192-720 rader. Så här många rätt av 7 möjliga blev det: 2-5-4-4-1-4-5-4-1-5-3.

Ett enda rätt står för V75 Skellefteå och V75 Dannero. Skulle kanske ha fortsatt som ekonom, för speciellt rolig är han ju inte ens när han försöker vara rolig. Lekte med uppblåsbara kossor tillsammans med Per Skoglund i TV-reklam. Sistnämnde borde vetat bättre, har ju i alla fall ”hästar hemma” och tog körlicens, vann ett lopp med sambons tränade häst.

Nä, badmössornas tid är nog förbi, välkommen tillbaks Lennart ”Kusken” Forsgren även om du är 70+ kompetens är inget man köper på postorder. Det hjälper inte ens att ha vunnit storlopp med fantastiska hästar, inte säkert att man passar i media bruset för det. Såvida vi inte ska ha badmössor och höhö-skämt som mer drabbar än roar. Man behöver inte vara proppmätt för att fatta att professionalism är något klart underskattat i Trav-Tv.

  

Hovtramp/Lasse - historisk målgång Elitloppsförsök Jennifer Tillman- Royal Fighter

Tjejer kan! Har betydligt mer travkompetens än grabbarna i TV-studion! Sandra gift Mårtensson har lång bakgrund i travsport, både i sulky och monté och började med ponnytrav. Jennifer Tillman har lika lång travbakgrund hon, första kvinnliga kusk som vunnit ett Elitloppsförsök. Elin Gustavsson var både proffstränare med eget stall och provade som privat-tränare för Stall Zet på Furuby, där Daniel Redén verkar idag.

Olyckan i ett travlopp satte stopp för det mesta.

Tre tjejer som vet vad de pratar om, när det gäller travlopp och travsport!

Trevlig kväll!

Hovtramp/Ilse

 

Den som ingen stjärna e ska stjärnor se...

 

Hovtramps arkiv, vild unghäst som fick allt men ändå inte hade lust

Vem myntade uttrycket - den som ingen stjärna e ska stjärnor se, hängde upp käken (checkremmen) 6-7 hål och satte tunga boots eller blyfyllda skor på hästen? Vilken tur, preskriberat (70-tal.)

Historisk bild ur bok, avfotograferad D Patch

Hästar som travat både fort och länge!

Travhästar kan jämföras med tvåbenta elitidrottare, måste prestera… för att få behålla sin hästägare, sin box och sin travtränare. Annars blir det för dyrt. Träna på längden, backträning, intervaller, heatkörning och snabbjobb minst två gånger i veckan sliter olika, helt beroende på anatomiska förutsättningar, talang, tränarkompetens och ”träningsfilosofi.” Alla sätt är bra utom de dåliga.

Foto: Hovtramp/Ilse

Redan vid inkörning börjar ”problem” med vissa hästar. Fast egentligen är det ju inte hästen som har problem, det är hanteringen hos de som tar betalt av sin kund, för en tjänst. Har upplevt en mängd olika varianter, både bra och dåliga. Det vi borde vara överens om är att sparka på liggande unghäst  inte får förekomma, använda pisk och stövelspark på ung individ vars ägare betalar dyra pengar, borde inte omfattas av rådande tystnadskultur. Eller hur? Social hantering, övning, upprepning och vänliga ord kan göra underverk, även med den mest avogt inställda unghäst. Vid inkörning och hantering formas individerna för all framtid.

Hållbarheten då?

Inte ens ”travstjärnorna” håller hur länge som helst. Unghästar behöver tid att växa, vilket är svårt att göra samtidigt som de tvingas prestera farter de normalt bara gör under flykt. Växtperioder är lätta att upptäcka för den som har kunskapen, övriga, var uppmärksam på hur guldklimpen uppför sig.

  

                                                  Foto: Svensk Galopp

Boken Unghästen av Docent Åke Åsheim/Hästsjukhuset Solvalla borde alla nykläckta travtränare fått i läxa, även om den är ålderstigen. Enbart förmånen att ha fått renskriva texten i boken och knäppa alla dessa röntgenbilder som användes i forskningen av unghästars tillväxt, blev en lärdom för livet. Tack Åke.

Hovtramp foto - Elitauktion

Elithästar från de mest rekommenderade stuterierna, framgångsrikaste uppfödarna, avkommor efter mestpresterande hingstar och rikaste, genetiskt utvalda fölstona, vart tar avkommorna vägen?

Elitauktioner med dyrköpta individer tränas och tävlar generellt alldeles för kort tid. Varför försvinner så många travhästar ut bakvägen eller hingstar till avelsboxen, varför blir så många skadade under träning och tävling nu för tiden? Alldeles för många. Svaret är enkelt, för stora stallverksamheter, för dålig kompetens, både anatomiskt och träningsfysiologiskt. Den omtalade filosofin, den har däremot alla.

Inte många av dessa underbara hingstar och ston (som hämtat stora segrar på travbanorna) har lagt tävlingsskorna på hyllan frivilligt. Många har fått bestående, alternativt oidentifierade skador som gör att de inte kan fortsätta att tävla. Trots veterinärer i givakt. Nä, byta ledvätska, ”fylla på blod” och centrifugerade godsaker håller inte i längden, allt har ett slut. Man kan laga det som är berört, men inte det som är förstört.

Hovtramp/Ilse - obduktion av travhäst

Sen och gaffelbandsskador som återkommer flera gånger på samma ben (!) är mer ett kvitto på fel veterinär, oidentifierade skador och uppkomna belastningsskador. Det ögat ser är sällan problemet. Faktum kvarstår dock - sporthästar startar inte lika ofta som för några årtionden sen och syns inte lika länge på travbanorna. Fart dödar.

Här kommer några exempel på äldre hästar som startade väldigt ofta, utan att ens vinna…Har svårt att tro att någon enda nutida tränare skulle orka hålla igång på samma sätt idag. Tänk bara tanken att starta din häst 338 gånger och bara få segerdefilera en enda gång!

Knixen startade 95 gånger utan att sticka nosen först. Sigge B (född 1979 Solspenter-Menja B.) startade 184 gånger utan en enda vinst, stackars ägaren! Vinnsnopp (född 1973 Janar-Vinnbläsa) startade 338 gånger och vann en enda gång! Kallblodet Primer (född 1984 e.Gyllbest-Greiprima) gjorde 166 starter utan seger. Snacka om uthålliga tränare och ägare. Finns inte idag?

Vart tog de vägen allihop? Dyrköpta unghästar, selekterade unghästauktioner, champagne, visslingar och rop. Hälften av dessa fantastiska individer som senare rosat travbanorna både i Sverige och Europa. Många lever och bor på Menhammar eller hos Stall TZ, som avelshingstar och Elit-ston. Hade gärna sett dem tävla några år till, trots digra pengar på kontot.

Dagens tunna Guld-division hade behövt lite mer spänning och fler unika individer som mäter krafterna mot varandra. Vad hände? Gick de ”sönder” eller tröttnade de på att tävla? Självklart ska man avgå med flaggan i topp men för oss som ibland hamnar bakom kulisserna känns det bara som så jäkla synd på alla dessa rara ärtor…

Största nutida problem? Snabbutbildning, tränarlicens där marknadsföring och mediaträning har hög prioritet, men få besök i slakthus med dissekering och diagnosticering av skador, helst orsakade av träning och tävling. Skulle få vilken stressad tränare som helst att värma upp och framför allt, värma UR efter lopp och träning.

Foto: Hovtramp/Lasse 

Tid (kostar pengar) säkert största problem för framgångsrika tränare. Idag finns (knappt) några hästskötare kvar som viger sitt liv åt passhästarna, promenerar i skogen med stressade individer eller lägger ner lika mycket tid på sin ”sämsta” passhäst (prestation) som den bästa. Varför? Tiden finns inte, hästfolket lever inte med sina hästar som på 70-80-90-talet. Allt har ett slut.

Foto: Hovtramp/Ilse

Men. Var så säker på att den häst som vinner storlopp och syns i Tv-rutan får sina promenader och extra allt, och då undrar ju hästägarna, vad får de övriga pållarna då? Vad får de där hästarna som lägger öronen bakåt redan i boxen? Kanske vill de slippa backträning, de har ju ”sluppit” massage och extra omsorg. Eller de som lägger sig ner med vagn i protest, backar eller i sämsta fall hugger och slåss?

Foto: Hovtramp/Lasse

Tog man reda på orsakerna eller försvann de ut bakvägen till någon som får betydligt mindre betalt men har bättre kunskap? Borde inte alla hästar få samma uppmärksamhet, betalar inte alla hästägare lika mycket i träningsavgift?

Det finns givetvis olika orsaker, till allting. Det man upplevt är inte alltid rumsrent och inte ens anmälningar till Svensk Travsports handläggare tas alltid på allvar. Tandlösa besök från ST:s inspektörer förbokas och varnas från kompisar på insidan. Utpekad elaking och hästplågare hinner rätta till det mesta, i stallet och i veterinärjournalerna innan ”hästhälsan” är på plats. Nyligen hörde en frustrerad utredare hos djurpolisen (blev uppringd) av sig. Som läst en blogg och insåg att man faktiskt kan ha erfarenhet från båda sidor av staketet.

Det som göms i snö kommer upp i tö. Till slut kommer sanningen alltid fram, via hästskötare som fått nog, boxgrannar som inte tål att se eländet längre och flyttar, hästägare som kommer vid fel tillfälle. Bakom anmälningar som avfärdats som avundsjukt förtal,utan tillräckliga bevis, fortsätter galenskaperna. Trist=sant. Vill du göra något, gör det själv.

Foto: Hovtramp/Lasse - vad händer?

Förhoppningsvis har spanking upphört hos travtränarna där det förekommit under året som gått. Att ingen enda person skulle ha vetat om dessa övergrepp och galenskaper är ett trist kvitto i travsporten. Ett annat trist exempel är den knäppgök som varit anställd hos stortränare och kört V75-lopp, låter inte rimligt. Någon måste väl ha anat oråd när stona blivit regelrätt påsatta i boxen? Det fanns ju både film och konversationer att tillgå, i efterhand, målet kommer upp Tingsrätten i juni 2021.

Om hästen själv får välja, inte alltid hos den som syns och hörs mest...

Hovtramp/Ilse

Skyll dig själv, vi pröjsar inte!

 

 

Foto/Svensk Travsport

Otjänlig travbana, tjäl-lossning, inställda travtävlingar

När väderomslag visar från -15 och snödrivor till +8 och gegga på några ynka dagar, borde man ju begripa att det inte går att köra travtävlingar och ställa in tävlingarna i tid. Men det sista som överger beslutsfattarna är tydligen hoppet.

Förr i tiden visste alla vad en tjäl-lossning var och framför allt vad det betydde rent praktiskt. Idag behövs tydligen lite mer än SMHI, alla travbanor vill genomföra sina tävlingar, trots att det varken går att springa omkring med spjutbrodd eller hakar i hästskorna, man glömmer lätt bort att det enda som gäller är gummistövlar!

Hovtramp foto - startbil

När startbilen inte gick att använda idag på Örebro provade man med linjestart, inget kuskar övar så ofta på precis. Loppet startas då med en master (häst nr.5) och om den hästen galopperar blir det häst nr 4 som tar kommandot. 

I travsammanhang är det Jordbruksverkets anlitade banveterinär som bestämmer, och det hjälper inte ett dugg vad tränare, travbanans personal eller hästägare tycker. Banveterinär är enväldig domare.

G75 på Örebro med Jackpott för spelarna ställdes in idag, efter tre körda travlopp. Kanske skulle inga lopp över huvud taget ha körts? När travbanan meddelade att tävlingarna ställdes in efter tredje loppet, inför G75-1 (lopp 4) hade redan 22 hästar strukits av sina tränare.

Några gästande tränare och hästar på Örebro hade lång väg att åka, exempelvis från Årjäng, Rättvik, Färjestad och Gotland. Ingen resa man gör på en kafferast precis. För att åka från Visby till fastlandet reser hästarna med Destination Gotlands båtar till Nynäshamn (eller Oskarshamn) sedan återstår väg från fastlandet till travbanan med hästtransport.

Vid ett tidigare tillfälle reste Gotlandshästar från Visby till Färjestad, och var framme på travbanan under eftermiddagen. Då meddelades att travtävlingarna hade flyttats till Solvalla! Med bara några timmar kvar till start, en omöjlig situation för de som trampade omkring på Färjestads stallbacke. Jahaja, naturens nycker kan ju ingen rå för, men med tanke på spelpotten borde väl resenärerna som inte skulle hinna fram till Solvalla och inte heller hinna med båten tillbaks samma kväll mot Visby, fått någon form av ersättning!

Läser man innantill i reglementet om inställda travtävlingar ersätts färdväg efter antal körda mil. Bara ett litet problem uppstod för Gotlandshästarna, Svensk Travsport räknar bort milen över vattnet!

Det är nämligen ingen väg, det är vatten, så vad blev det kvar? Tjoflöjt! 10 timmars resväg i onödan, extrapersonal i hemmastallet som knappast jobbar gratis och några kronor inte ens värda namnet tillbaks på kontot. Hur i hela friden tänkte den som skrev den klausulen åt Svensk Travsport?

Samma sak idag, vid dagens tävlingar på Örebro. Gotlandsresenären med tre starthästar lär ju inte ens få tillbaks så det räcker till en måltid på hemvägen på båten. Hoppas hästarna från Rättvik och Årjäng håller sig på vägen, kör de över några broar räknas väl de sträckorna också bort!

Dags för blodbyte i travfabrikens kontorskorridorer. In med folk som har praktisk erfarenhet av travsport och framför allt kan tänka. Förstår att en del tjänstemän blir kortvariga på sina jobb, vissa kan för mycket och andra får ingenting gjort.

Foto: Hovtramp arkiv

Hovtramp/Ilse

Spermier till salu?

 

Hovtramp/Lasse - Propulsion med Örjan Kihlström

Vem bestämmer om Propulsions spermier ska spridas i Sverige?

Efter den kanske största? travskandal som drabbat svensk travsport gick det fort! Hingsten emigrerade med hjälpa av sin tränare/ägare Stall Zet och Daniel Redén snabbt som tusan till USA, där det är tillåtet att betäcka med nervsnittade hingstar. det är ju avelssäsong för bövelen!

Hovtramp/Lasse - Ilse Spin gäspar (eller skrattar)

Gissningsvis följer ett antal svenskfödda ston efter Propulsion till USA för att betäckas, och därefter importeras tillbaks till Sverige, som avkommor till Propulsion. Känns det reglementsenligt? Kryphål är till för att täppas till, eller hur. Tävlar alla på lika villkor, är alla är lika inför lagen? (reglementet) knappast!

Läs och begrunda. Hur i hela friden kan en nervsnittad hingst (vars ägare/tränare fått samtliga svenska tävlingsresultat strukna) hamna bland listhingstar som ska prova sina kulor och spermier i svensk avel under vecka 10 och 11 inför Avelsvärderingsnämnden? Tvärt emot gällande svenskt reglemente, både vad gäller tävlingsdelen och avelsbiten, bevisat och klart! Bara att läsa innantill. 

ASVT tar bara hand om vissa delar av svensk avel/auktioner och hänvisar till ST/Svensk Travsport där drottning Christina snällt mailar tillbaks att alla hingstar får prova sina spermier och det är upp till Avelsvärderingsnämnden att besluta om avel för Propulsion ska vara tillåten i Sverige. Blir den nervsnittade hingsten godkänd för avel så är det alltså fritt fram i fortsättningen att 1) nervsnitta alla halta elithingstar i Sverige och 2) avla på dem istället?

Uppfödare och hästägare som redan använt hingsten på sina ston har trots detta fruktansvärda misstag fått registrera sina födda avkommor, självklart har de handlat i god tro! Eller? För ingen kan väl vara så dum att man betäcker med en hingst som man vet är diskvalificerad både på tävlingsbanan och i aveln?

Nu återstår den olidliga spänningen fram tills Avelsvärderingsnämnden bestämmer sig. Självklart kan det bara bli ett svar – fortsätt med de omoraliska och ur djurskyddssynpunkt godkända galenskaperna i USA, men inte i Sverige!

Vilka sitter i respektive nämnder och avelsråd?

Vilka ingår i Avelsvärderingsnämnden, vilka personer tar det tunga beslutet om Propulsion som självklart bara kan bli ett nej?

Hovtramp/Lasse - Propulsion med Johan Untersteiner

Svensk Travsports avelschef: Christina Olsson.

Avelsråd: Ordförande Ulf Hörnberg, Christina Olsson, Staffan Philipsson och Lennart Peterson-Brodda.                                                               

ASVT: Carina Dahling-Satrell (Skråmsta Stuteri) Sven Rejnö (veterinär, uppfödare) och Håkan Persson.

Avelsvärderingsnämnd: (spänningen stiger!)

Ordförande Hans Näslund, Torsten Forssell, Bengt Larsson, Lars Johansson, Håkan Persson. Suppleanter: Matts-Olov Nord och Ulrika Lundberg ASVT, Generalsekreterare: Anders Lind.

Vem gör vad? Svensk Travsports avelsavdelning administrerar frysmärkning, identifikation, fölregistrering, nämndärenden, språngrullor, hingstkataloger, betäckningsbevis och hästpass. Ansvarar även för export, medan import delas med ST:s sportavdelning.

Med tanke på Propulsionärendet verkar det ju saknas en del?

Avelsrådet med ST:s Generalsekreterare som ordförande och representanterna från ST samt ASVT (tre platser vardera) har en rådgivande funktion i avelsfrågor till ST:s styrelse.

Avelsvärderingsnämnden: 2010 infördes en ny typ av avelsvärdering - där alla hingstar blir godkända men värderas efter fem förväntade avelsvärden. Hingstarna får poäng (max100p) efter prestation (max50 p), härstamning (max40 p) och veterinärstatus (max10 p).

Hovtramp/Lasse - propulsion med Erik Adielsson

Exteriör och temperament beskrivs. (Undrar hur det bedöms med listhingstarna...) Ledamöterna värderar, fem ledamöter och två suppleanter där minst två ledamöter och en suppleant ska vara veterinär.

Två gånger om året hålls avelsvärdering för varmblodiga travhingstar. Avkommor prövas en gång om året, hingstarna får värdeomdömen efter så som avkommorna har tävlat/presterat.

Beslut från avelsvärdering eller avkommeprövning kan överklagas hos Besvärsnämnden, som granskar bedömningarna och att beslut är baserade på rätt fakta.

ASVT Avelsföreningen är en medlemsorganisation för uppfödare och avelsintresserade. De ingår i BAS (travets aktiva) tillsammans med RST (hästägarna) TR (travtränarna) BTR (B-tränarna), Sleipner (kallblodens förening), STaR (amatörkuskarna), SPTF (ponnytravet) med flera. ASVT utser också Elit och Diplomston.

Slut på lektionen. Nu vet alla hur det går till, och vilka vi ska skylla på när Propulsion blir godkänd? för svensk avel.

Trevlig kväll!

Hovtramp/Ilse

GOTT & BLANDAT!

 

Gott och blandat!

Yngst, längst, tjockast eller äldst, då finns det hopp om att fler får köra travlopp!

Åtminstone i USA. I svensk travsport råder däremot strikt ordning och reda, åtminstone på sportkontoren och i Hästsportens Hus. Det finns fler regler och skyldigheter än rättigheter, så värst många ”roliga lopp” instiftas inte, eller?

Hovtramp/Lasse - Fuxloppet på Solvalla

Fuxloppet (instiftat av Anders Malmrot/Solvalla) blev en innovativ nyhet.

Travsporten behöver muntras upp, kanske är det dags för lite udda lopp? Tänk bara att slå upp propositionshäftet och upptäcka att i just det här loppet måste du vara färgad, judisk, äldst, längst, yngst eller tyngst - för att få delta i loppet som kusk! Det händer nog bara i USA.

Hovtramp/Lasse - tjock kusk i Italien...

Hvtramp/Lasse - tjock kusk i USA

I USA finns inga hämningar, the show must go on!

Professionella tränare har ofta ”fallguys” som tar avstängningen och böterna medan sjutton (17!) hårda piskrapp på hästrumpan i upploppsstridens hetta varken hör till ovanlighet eller leder till speciellt hårda straff för kusken. Det finns många olikheter i travsport mellan Sverige och USA, men en sak är säker - over there är dollar prio 1.

 

Dollar är motorn i amerikansk travsport. Med i Sverige otillåtna medel skördar amerikanska tränare och kuskar och även ex.svenskar som emigrerat stora framgångar. Till varje pris? Hästar går ut bakvägen i parti och minut, om de inte motsvarar förväntningarna. Under den största travhelgen Hambletonian är Hambo-loppet det enda lopp där Lasix* är förbjudet, resten av travåret är det fritt fram för Lasix, Losec (magsårsmedicin) elektrolyter fylls på intravenöst (vätska via dropp.)

Exempel: Hambodagen 2003 startade 143 hästar, 52 tävlade med Lasix i kroppen, märks i program med *L.

*Fakta om Lasix:

Kortverkande diuretikum. Aktiva substans, Furosemid, är ett sulfonamidderivat som ökar Na, Mg och Ca -utsöndring och ger mindre bikarbonatutsöndring. Vid för höga doser/flitig användning föreligger risk för biverkning (hypokalemi, hyponatremi, hypokalcemi, hypokloremisk alkalos och hypovolemi) påverkar blodkoncentration samtida läkemedel.

 

Hovtramp arkiv/auktionsprogram

Att locka publik till trav och galoppbanorna har inte varit lika lätt de senaste åren (bortsett från Corona.) Nu när man kan sitta i Tv-soffan hemma eller koppla upp mobilen direkt till travbanan var man än befinner sig, blir ett fysiskt besök inte lika intressant längre. För de flesta.

I USA, det förlovade landet tar man till nästan vilka knep som helst. Tävling varvas med Casino, enarmade banditer, karuseller, kattutställning, Bingohallar och uppträdanden av populära artister. Receptet har på senare tid nått även Canada.

Hovtramp/Lasse - Hallstalotus, kallblodstrav med historiska anor...

I jämförelsen framstår svensk travsport (historiskt kulturarv) som tämligen färglöst, trots trav-världens förmodligen högsta kvalité på hästar, tränare, hästskötare, kuskar, lopp och framför allt djurskydd.

Antal besökare på travbanorna krympte givetvis i takt med spelbutikernas Live-sändningar, direktspel och storbildsskärm ersatte besök på travbanan och spel direkt från mobilen. Spelbolagen har växt till ett 70-tal och handlar inte längre om enbart ATG.

Landets sportchefer kläcker alldeles för sällan nya, revolutionerande eller omtumlande upplevelser att locka publiken med? Knappt varma i kostymerna faller de ofta in i en traditionell kontorstrall och har inte ens tid att träffa de aktiva, märker knappt att travbanan avfolkats och hästarnas träningsmöjligheter runt många travbanor försvunnit eller minimerats till tävlingsovalen.

Hur kul är det för en häst att enbart vistas på en tävlingsbana, varenda dag? Mark runt storstadsbanor säljs för stora pengar och hästfolket tvingas flytta ut i spenaten för att kunna träna. Men spel på hästar vill man ha, och arrangera travlopp vill man göra. För att inte tala om alla tjänstemän och kontorsfolk som ska ha lön, för att organisera och delegera arbetet för alla aktiva.

Hovtramp/Lasse- elithästar och Elitlopp...

Åtskilliga travlopp upplevs idag som halvtrista eller förutsägbara, med extremt låga odds och slätstruken underhållning. Bara benbrott emot? Förutom inflation i travtävling har underlag, propparna, stor skuld i ointresset. Dörren stängs för kvalitetsmedveten breddsport och inriktar sig enbart på elit och lånekuskar. Kuskmatcher och kusktoppar underhålls med hjälp av just lånekuskar, vars möjlighet är att turas om att vinna, bakom ett fåtal stortränares snabbt utbrända ”stjärnor.”

Generationsväxling handlar inte enbart om nya sponsorer, energi borde läggas på att behålla befintliga kunder (uppfödare, hästägare) och skapa fler möjligheter, bättre trivsel och sammanhållning för de aktiva.

Sponsorer (liksom hästägare) är oftast bara intressanta för travbanan den korta tid lopp pågår, så mycket mer kontakt blir det sällan. Sponsra, pröjsa, vi hör av oss nästa år samma tid.

Sparpaket skylls på dåliga avtal (när det egentligen handlar om dåliga förhandlare!) och aktiva får lida för resultatet av förhandlingen mellan staten och hästsporten. I Sverige finns mängder av professionella förhandlare, som inte ens tillfrågats. Nä, det gick inte lika bra med selleri. På sikt kommer samma dåliga avtal att tunna ut de aktivas skara ytterligare, och det verkar som beslutsfattarna glömt det viktigaste, att utan hästar blir det svårt att arrangera spel på trav och galoppbanorna.

I USA slår man mynt av det mesta, bland annat överviktiga kuskar. Kuskens vikt har så stor betydelse att den skrivs ut i program. I kuskligans toppskikt väger man 68-70 kg, eller mindre. Sveriges toppkuskar är över lag lättviktiga, men någon egentlig viktforskning i travsport finns inte dokumenterad och betydelsen varierar med de som svarar på frågan.

Egentligen är svaret ganska enkelt, vad gör ondast att släppa på stortån, en lätt eller tung sten?

I USA körs många ”annorlunda lopp” enbart för att skapa publikt intresse. Vad sägs om att spela i ett lopp för endast färgade eller judiska kuskar, kuskar som väger 200 pound eller mer! 1 pound = 0.4536 kilo (90,7 kg) alltså - tjockisarnas egen kuskmatch!

Kuskarna vägs in framför publiken och kör ut till det tyngsta travloppet i gott sällskap, utan att skämmas. Efter lopp bjuds på flottiga hamburgare med pommes frites, och en jättestor, kaloririk öl!

I Sverige framhävs ofta att kuskvikt endast är av betydelse om banan är mer än sju sekunder långsam (bottenlös) men det kan ju vara ett sätt att behålla trivselvikten. Kuskar över lag är lättviktiga, men det finns många tjockisar i tränarkåren. Sverige är ett prasslande pappersland, sommartid är det mesta dessutom sommarstängt på många håll när det är som bäst.

För att ändra på något krävs tillstånd (dispens) som tar upp till fjorton dagar, vilket naturligtvis dämpar både lust och ork.

Juniorloppen (minderåriga kuskar) är en nyinstiftad kuskserie för att unga kuskar (under 18 år) ska få köra travlopp, men begränsning av antal vunna lopp var det dåligt med i propositionerna! Så vem får köra och hur i helskotta ska man komma ut i lopp om man tagit ungdomslicens i Travskolan, saknar egen häst och inte har familj med stallet fullt?

Ålder verkar vara av stor betydelse i svensk travsport. Just nu är hett stoff i press och media ”gratiskusken” Jonas Gylling som nyligen vunnit två lopp som ”överårig” debuterande kusk, överårig enligt press och media alltså. Men han är långt ifrån äldst! Regler ändras.

Tidigare var 67 en magisk siffra, vilket har ändrats. Ola Pettersson tog körlicens samma år som han föll för dåvarande åldersstrecket och debuterade på Solänget 2004 med egentränade Skriketrollet, 66 år fyllda.

Magnus A Djuse är född 2000 och blev yngsta kusk i Sverige att vinna 100 lopp. Han började köra lopp som 15-åring och är idag flitigt anlitad som lånekusk. Djusarna är fem till antalet och Magnus körde 2020 in över 20 mkr på 1449 starter (197-162-150) vilket blir svårslaget. En sällsynt talang som fått många uppsittningar från början och kunnat utveckla både sin teknik och rutin med alla slags travhästar…

Hovtramp/Lasse

Så frågan som kvarstår är, hur kommer nykläckta, hästlösa kuskar in i travsportens kuskliga utan att någon enda tränare eller hästägare vågar låna ut hästen?

Kanske dags att satsa på ”debutantlopp” med rejäl prissumma, ett lopp för juniorer med max 10 vinster eller en Travskole-serie där enbart travskolehästar och kuskar som (tagit licens) i travskola och saknar egna möjligheter får starta, vilka odds!

Allt är möjligt och allt är roligt utom det som är tråkigt!

Exempelvis förutsägbara lopp med låga odds…

Hovtramp/Ilse

 

 

 

 

Vem behöver bidrag?

 

 

 

Hovtramp/Lasse - Stefan Tarzan Melander

Vem behöver bidrag egentligen?

Travsporten är ett självspelande piano och den som inte har någon inkomst från hästarna försvinner med självsanering, förr eller senare. 

XL antal kronor rullar in från ATG:s spelare, varje dag, hela året om!

För att hästar ger allt!? X antal kronor rullar in från ATG i i Hästsportens Hus/Silvergrisen, och varenda hej kostar minst 20 spänn. För de aktiva. Factoringbolaget TDS/Travtränarnas Debiteringssystem får ordentligt betalt för att sköta det ”underlag” som travtränare knappar in själva på sitt konto. Vid pappersfaktura med snigelpost tillkommer x antal kronor beroende på vad som efterfrågas.

Hästsportens Hus (Silvergrisen) Hovtramp/Lasse

Samma Factoringbolag kallar travtränarnas kunder (hästägarna) för sina egna kunder (se bokföringssystem.) Jo, det är frivilligt att vara med i TDS, men det som nykläckta travtränare minst tänker på är nog bokföring? de flesta hästmänniskor har fullt upp med att marknadsföra sig som de lärt sig på licenskursen, och med att träna hästar och köra lopp…Att allt går regelrätt till förutsätter man ju när man betalar för en tjänst, eller hur? Skattemyndigheten räknar inte heller fel eller utnyttjar systemet, och inte Försäkringskassan och Försäkringsbolagen heller, visst är det bra! Man kan känna sig trygg.

 

Hovtramp/Lasse

Ett fåtal stortränare och lånekuskar har valt att sköta sin egen bokföring, utan ST:s hjälp och är inte med i Svensk Travsports TDS. En av stortränarna sa vid frågan om varför han inte hade TDS (vägrar att använda ordet hen!) 

– vem fan vill vara livegen och dessutom bli återbetalningsskyldig till belopp som tas fram på en höft, samtidigt som man ska processa om vartenda korvöre och får noll hjälp när det verkligen behövs!

En organisation som ST, med egen anställd jurist som hänvisar så fort man hostar till ett kompisadvokatbolag, som tar 800 spänn i timmen exklusive moms. Pfuii!

Självklart gick man hem och läste på. Alla aktiva har ju inte en sambo, fru, morsa eller hästkompis som sköter stora företag och kan ekonomi och bokföring. Väldigt få har en morsa som jobbar på bank och kan fixa det mesta som egentligen inte går. Behövs för att kunna utöva travsport.

De enda storfräsare som misslyckades med hästbokföringen som jag känner till, jobbade i chefsposition på Skatteverket i Spånga (de var själva hästägare) och åkte ut med buller och bång, eller rättare sagt åkte de in.

Nationalteatern hade rätt även om låten är skitgammal - Miljonärerna och skattefifflarna går fria, dom handlar aldrig bara för en tia 

och klasstillhörigheten är tydligen en förmildrande omständighet…

 

Hovtramp/Lasse - Tarzan

Tarzan Stefan Melander har en åsikt i Sexpressens krönika.

Jag gillar inte bidrag. Därför saknar jag inte heller de transportbidrag till V75 och andra STL-lopp som försvann vid årsskiftet.

Aha. Det gäller alltså att ha rätt föräldrar, alternativt plastföräldrar eller gubbe i bakgrunden med stor plånbok. Då spelar det ingen roll att man en gång börjat med tomma händer och en lånad starthäst. Eller som sketen stalldräng och skottat skit i femton år. Med rätt plånbok behövs inga bidrag för att bygga varken ”drömgård” eller inhandla ex antal avelshingstar och senare föda upp hundratals hästar. Man kan till och med få rätt, fortsätta sin näringsverksamhet fast man bevisligen haft fel.

Hur som helst, bra jobbat och grattis alla som är på den planhalvan, entrepenörer behövs i massor, men förstår självklart samtidigt att transportbidrag för travhästen som ska åka från Östersund eller Gotland inte blir lika viktigt för alla, bara som en fjärt i världsrymden för somliga, typ liksom.

Klipp/citat Tarzan: men jag har samtidigt respekt för vad det kostar för att åka och starta med en proffstränad häst från Boden på Solvalla. Därför är jag säker på att det kommer påverka fälten på V75 framöver. Att vissa kommer dra sig för att åka långt på chans. Men kanske är det ett beslut som ligger rätt i tiden. Däremot tycker jag att det är anmärkningsvärt att ingen reagerat över att transportbidraget är borttaget.

Är det ingen som bryr sig längre?

Som svar på Tarzans fråga konstateras att, nä, ingen verkar bry sig om någonting längre. Bara på Facebook och Twitter. Där diskuteras öppet när någon varit ”stygg” utan att ens ha kontrollerat fakta innan fingret hamnar på gillaknappen. Man tycker fortfarande hellre synd om och gullar med ”populära” kuskar som stängts av för spödrivning, istället för att tycka synd om hästen! Ibland hjälper det till och med att gråta ut i pressen, glorior ska inte hamna på sned och då viker sig reglementets budbärare för mobben.

Helt klart är i alla fall att det sedan länge halvt insomnade Travtränarnas Riksförbund inte bryr sig varken om att upphandla nytt försäkringsavtal för aktiva, istället för det bolag som egentligen är FYRA inblandade försäkringsbolag, beroende på vad som ska ersättas.

Ersättas, ett ord som riktigt blöder och glöder vid blotta tanken, för bolagen alltså. Finns knappt inga så stora vinnare som försäkringsbolag, möjligtvis Systembolaget och Skatteverket då. Alltför många aktiva utförsäkras av Länsförsäkringar efter diverse skador som finstilt/ändrats och inte omfattar typen av skada.

Hovtramp/Lasse

En hel hög aktiva kuskar och tränare har enbart egna upphandlade försäkringar, eller inga alls. Något att fundera över och säger som Tarzan – är det ingen som bryr sig längre?

Hovtramp/Ilse

Snart dags för den alternativa Travgalan på Trav-TV. Lika förutsägbart vem som vinner utmärkelserna som att Danny vinner svenska Mellon? Kanske. Hur det kommer sig? Tjänster och gentjänster? Skit i hur hästarna vann, strunta i att tränaren indirekt borde haft anmälnings och startförbud.

Alternativt ändra regelverket, enda problem blir då att det redan har HÄNT. Strikt tränaransvar gäller om du har satt på en magnetknäkappa på starthästen, då stryks hästen ur loppet och Svensk Travsport utreder snabbt som tusan och straffar tränaren som inte läst på i karenslistan.

Hovtramp/Lasse - Propulsion

När Propp-tränarens advokat och Svensk Travsport bråkar om ”slasken” (utsorterad information av ringa värde) tar det minst två månader ytterligare, innan Proppen dras ur på Furuby. Inget strikt tränaransvar där inte. Tänk bara om, det hade varit en mindre travtränare som glömt att läsa på sina egna dokument om importhästen, eller inte ens kunnat tillräckligt med engelska för att kunna utläsa veterinära beskrivningar.

Vad hade hänt då? DET svaret vet vi alla. Det är ett jävla gullande med tränare som håller pengaflödet flytande och känns varken rättvist eller reglementsenligt. Det är bevisligen skillnad på folk och folk!

Tur att man inte berättar allt man vet.

Hovtramp/Ilse

En kördress för mycket?

 

Foto: Hovtramp/Ilse - AKO-Bengtssons dress

Minns med glädje hästägardressarna, på den tiden när hästägare hade råd att ha egen häst och dress, det fanns välkända dressar och var glasklart vems häst som tävlade. Stuterierna hade ofta egna tävlingsdressar. Väsby Stuteris välkända dress tävlade under många år med lika kända Frances Bulwark och Frances Nibs.

Foto: Hovtramp/Lasse - Stefan Hultman

Menhammar Stuteri tävlar fortfarande med sin egen dress oavsett tränare och Travkompaniets utvalda starthästar. En reklampelare för verksamheten när det går bra. 

Travkuskarnas och ryttarnas dressar är ofta fullsmockade med sponsorers namn, många har flera sponsorer på samma dress. Svensk Travsports regler gäller för var någonstans reklamen får lov att synas. Nutida montéryttare med rumpan rätt upp i vädret, provade att sätta reklam rakt över skinkan bak, men då sa ST stopp.

En sponsors önskemål är ju att synas i TV, press och media, varför sponsoravtal med utvald kusk eller ryttare kan bli ett riktigt klipp, för de som vinner ofta. Elitkuskar (lånekuskar/catchdrivers) som kör lopp varje dag och ibland på flera banor samma dag får säkert massor av förslag från företag som vill sponsra, för att synas i trav-TV sändningar och travmedia.

Hur ska travets aktiva tänka, bör man ta hänsyn till etik och moral eller är det den sponsor som betalar bäst som vinner utrymmet på dressen? Förmodligen innehåller vissa travtränares sponsoravtal mycket mer än dressen, även de anställda hästskötarna behöver ju bära sponsorkläder när det vankas tävling, och på sina håll sponsras tränare med jättelika hästbussar, mot att reklamen är tydlig. Enda krav, att kuskarna och ryttarna syns i vinnarcirklarna.

Foto: Hovtramp/Ilse

I travsportens reglementen finns klausuler som innehåller pekpinnar, etik och moral. Exempelvis när en fölunge ska döpas. Adolf Hitler och Dirty Dick är minnen blott, även om en och annan häst smiter emellan stolarna på ST, för hur kul är det att heta Ugly eller Fluffy, Corky eller nåt annat korkat namn, när det finns så många namn att välja på. Precis som sponsorer.

Svensk Travsport: reklam får bäras på dressens fram- och baksida. Placering av reklam på ärmarna är förbjuden. Reklamen får bara täcka maximalt 450 kvadratcentimeter på fram- respektive baksidan. Dessutom får den inte täcka mönster så att den förändrar dressens utseende för mycket. På banområde, tävlingsbana och innerplan i samband med tävling får ekipagen inte bära reklam för spelbolag, spelformer eller andra varumärken knutna till spel. Det är också förbjudet att bära dressreklam för företag, organisationer och personer som är verksamma inom krigsindustri eller pornografi. Det är förbjudet att marknadsföra alkoholvarumärken i kategorin starksprit samt tobak i alla former.
Svensk Travsport ska godkänna reklam (företaget) samt dressens utseende.

Sofieros öl säljs i alkoholstyrkorna 2,25%, 2,8%, 3,5%, 4,6%, 5,2%, 5,9% respektive 7,5%.

 

Björn Goops hemsida  -Sofiero sponsor             Johan Untersteiner - Cash Buddy 

Senaste dressbyte är Johan Untersteiner, som länge haft samma dress och sponsor, precis som Untersteiner den äldre, Peter. Valet på ny sponsor föll på Cash Buddy, ett företag som lånar ut snabba cash utan säkerhet. Sms-lån, privatlån och suck…Lyxfällan nästa?

Skuldränta? Jomenvisst, fast det beror så klart helt på lånestorlek. Ett prisexempel är 25.000 med lånetid 5 år. Bunden årsränta 26,05% effektiv årsränta 29,40% vilket i slutänden blir 44.955 spänn när lånet är betalt.

 

Självklart ska företag som agerar bank kunna ”tjäna” på sin utlåning, men man vågar ju knappast tänka på vad ett extremt snabbt sms-lån under Internet-auktion kan kosta. Var och en får givetvis göra som den vill, men nog föredrar jag reklam för takpannor (Benders) och något litet Plåtslageri (Emilia Leo) som plötsligt får massor av nya kunder!

Hovtramp/Lasse - Jos Verbeek

Det finns ju även kuskar som kör i princip reklamfritt på sina dressar, eftersom de inte behöver någon marknadsföring, de marknadsför sig så fort de visar sig på travbanan!

För mig personligen är valet lätt, i jämförelsen med Casinon, sms-lån, förtäckt porr och andra tveksamma sponsorer. Skulle en populär lånekusk få köra i Elitloppet om hen bytte till en SD-dress veckan innan? Skulle det fortfarande vara sponsring eller finns det någon finstilt klausul om att politik inte får blandas in i travsportreklam?

Se bara hur det gick för EL-ON som i många år sponsrade Åke Svanstedt, beviset på att all reklam är reklam? Det spelade tydligen ingen roll att det blev EL-OFF, omvänd reklam är också reklam, syns man inte så finns man inte...och man kan ju alltid skjuta budbäraren istället.

Är hästägare i gemen så demokratiska att de låter den populära kusken välja själv vilken reklam som ska fylla dressen, utan att ens bry sig? Man får tydligen bli sponsrad av både ölbolag och sms-låneinstitut. Med tanke på regelverket kvarstår alltså frågan. Åsiktsfrihet och tryckfrihet i all ära, men det verkar ju bara vara ett spel för gallerierna, fakturera mera!

Hovtramp Ilse i rombrutig hästägardress i siden...

Trevlig kväll!

Vinna eller försvinna?

 

 

 

Vart tar travsportens unga hästar vägen?

...alla de som inte syns till senare på travbanan? Har travtränaren berättat att din unghäst är talanglös och det är bättre att du köper en ny?

Eller är hästen sent utvecklad och behöver mer tid? Som hästägare kanske du till slut tröttnar på att bara betala räkningar utan att ens få ett par positiva sms från tränaren?

Hovtramp/Lasse

Hur många unghästar går ut bakvägen eller skadas av forcering i träning, hur många unga hästar tål (inte) den farten som stressats fram till 2-års lopp? Ett antal unga individer får varje år mentala psykbryt av träning, tävling och på sina håll även av de tvåbenta som omger dem...

Varje häst är en unik individ med olika behov, har proffsen tid med sånt idag? Det mesta handlar definitivt om ekonomi och tid. Är övertygad om att elithästar behandlas som de kungar och drottningar de är, men resten då? Den dag tränare behandlar sin ”sämsta” häst som sin bästa kommer de att bli förvånade.

Hovtramp/Ilse

Alla aktiva är inte lika ”snälla” bara för att de har en licens från Svensk Travsport, och långt ifrån alla har samma hästkunskap.

Däremot verkar marknadsföring och fakturering ha hög prioritet under utbildningen. Med kraftigt ökad förekomst i lopp av spödrivning (böter och avstängningar) undrar man ju hur det ser ut hos tränarna under träningspassen. En häst som inte vet vad en pisk är - fattar ju inte poängen. Eller hur. Unga hästar får ett antal chanser i lopp, blir det bara ”ägg” i raden saknas poäng för att kunna tävla.

Hovtramp/Lasse

Det hjälper inte ens att avelshingsten man valde hade fulltecknad bok och stoet tillhört eliten. Det finns inga garantier i avel. En tredjedel av alla unghästar i startbar ålder kommer inte ens till start, så redan här har 33 procent av hästägarna förlorat sina satsade kronor.

Hovtramp/Lasse

En travhäst kan kosta allt från gratis (blev inte såld under auktion) till miljonen kronor, auktioner är den plats där både rika och nyrika slåss om att få vifta med handen och ha en utvald, populär tränare bredvid sig. Runt 100.000:- är en realistisk summa för en unghäst, vid auktion tillkommer moms 5%. Försäkring är frivillig men kostar runt 7-8.000:-/år. Transport till tränarens stall, veterinärkostnad vaccinering, tandläkare (1.500:-) lite verkning/hovslageri och kanske ett täcke och en grimma, så är summan redan uppe i + ca 5.000:-

Inkörningsavgift hos travtränare ligger runt 3-400:-/dag, alltså ca 12.000:- per månad och hos vissa tränare ingår skoning. Hästen körs in under ca 3 månader, om inget inträffar. Under uppträning hos större tränare rullar allt på rationellt med två jobb i veckan. Om inte tränaren eller hästskötaren har koll på unghästens växtperioder tillkommer med all säkerhet ett par veterinärundersökningar, röntgen, ledsköljningar och behandling. Anmälningsavgift till årgångslopp är frivilligt, men de flesta hästägare betalar insats till åtminstone något utvalt lopp.

Vad har hundratusenkronorshästen kostat totalt när den fyller tre år? Runt 150-170.000:- Alltså innan hästen kommit ut på travbanan för premielopp eller kval och du inte ens vet om den kommer att prestera (betala tillbaks pengarna.)

Att följa unghästens utveckling fram till start är både spännande och nervöst, många hästägare lever med sin häst trots att de varken kör eller borstar på den. Tjusningen med att hästen kommer ut till start i ett travlopp är obetalbar, oavsett resultat. Så mycket förhoppningar, så mycket förväntningar, så många försvarstal när det inte gick som man hoppats, så många orsaker till varför det inte gick som man tänkt.

Det enda som är säkert, är att det aldrig är enbart hästens fel. Hur går det om man kan välja nästan vilka hästar man vill i jätteflocken? Med de bästa stamtavlorna och hästskötare och tränare som trivs med sitt jobb och inte (direkt) behöver tänka lika mycket som många andra på sin försörjning och utgifter, utan kan koncentrera sig på uppgiften! Vilken drömtillvaro, eller?

 

Ilse och Lasse/Hovtramp gjorde ett (av många) stuteribesök 2014 på Sveriges förnämsta och mest välskötta stuteri. Min åsikt. Menhammar Stuteri (Margareta Wallenius Kleberg) hade vid besöket via Travkompaniet ett antal hästar i träning på Yttersta hos dåvarande tränaren Stefan Hultman. De båda whiteboardtavlorna visar Avelsplanering (den veckan) och hästar i tävlingsstallet, som fanns på tränarens träningslista.

Hovtramp/Lasse

Hur tävlade de och vilka resultat fick de på travbanan?

Bättre hästar att jobba med finns nog knappast, varken stam-mässigt eller med de träningsmöjligheter som finns på gården. Facit längre ner för nämnda hästar från Stall Hultmans träningslista.

Hovtramp/Lasse

Hovtramp/Ilse

Hovtramp/Lasse - venkatesh gul nr.7

Venkatesh, valack f.2009 e.Varenne u.Honey Face/Viking Kronos 71 starter/18-10-1 - 3,3mkr intravat. Tränades vid vårt besök av Stefan Hultman, senare av Aikio Pasi som tog över träningen på gården och sist av Lutfi Kolgjini som startade hästen i Frankrike 2017, där 14 starter blev 2-2-0 och 1.055.421 skr. (pensionär och ridhäst idag.)

Survival Kit, valack f.2011 e.Going Kronos u.Klipspringer US/Banker Hall, 68 starter/15-6-8 – 937.500:- Hästen började sin bana hos Stefan Hultman, därefter Ulrica Wällstedt (som jobbade på gården innan hon blev A-tränare) tillbaks till Stefan Hultman och vidare till Magnus Träff där samtliga 15 segrar togs. Gjorde även 2 montéstarter hos avslutande B-tränare Mikael Lagergren Bollnäs.

Sugar Daddy, valack f.2011 e.Going Kronos u.Suger Step/Sugarcane Hanover, 85 starter/20-9-9 – 1.082.250:- Tränades av Stefan Hultman, Ulrica Wällstedt och sist Magnus Träff. Samtliga 20 segrar togs hos Magnus Träff.

Baleo Josselyn (imp. FR) valack f.2011 e.Coctail Jet u.Hezia Josselyn FR/Buvetier Danou, 9 starter/2-4-0 och 83.700:- tränades av Stefan Hultman, Ann-C Laitinen B-tränare och Daniel Redén/Stall Zet där allt resultat (utom 1 seger) togs, död 2020.

Bering FR (exp.2018) valack f.2012 e.Sam Bourbon u.Nigella/Cedre du Vivier FR, inga resultat Sverige.

Diego M.Boko, valack 2010 (död 2018) e.Cantab Hall u.Ineke Boko/Rule the Wind US gjorde sammanlagt 58 starter/7-8-7 851.185:- tränades av Olle Alsén, Stefan Hultman, Aikio Pasi, alla resultat från Stefan Hultman.

Ille Faciet valack f.2011 död 2016 Enjoy Lavec – Fama Currit/Viking Kronos 30 starter/4-6-2 intravat 326.510:-Stefan Hultman och Peter Untersteiner tog 2 segrar var.

Le Lahar valack 2010 (död 2018) e.Deweycheatumnhowe US u.Richly Possessed/Self Possessed. Hann med 22 starter/6-0-2 och 337.000:- tränades av Stefan Hultman, Per Lindroth, Kenth Åkerlund, Roger Walmann, Fredrik Persson och B-tränare Rättvik, många flyttar för en enda stackars häst…

Pink Elephant, valack f.2008 e.Viking kronos u.Bourbon Eyes/Smokin Yankee US 32 starter/7-5-0 intravat 678.000:- tränades av Stefan Hultman, Sofia Aronsson (3 dagar!) tillbaks till Stefan Hultman och sist av Aikio Pasi. Om jag inte minns fel togs hästen över av en tidigare skötare och syntes i licenslopp på Solvalla.

Posterized (imp. 2013 från USA) hingst f.2011 (död) e.Muscle Hill u.D.Liteful Hanover US/Revenue gjorde 6 starter/0-0-0 men med startprissumma i Sverige på 750.000:- som förmodligen inte fungerade motståndsmässigt, alternativt skadades i träning.

Scotch Whisky, valack f.2011 e.Going Kronos u.Bourbon Eyes/Smokin Yankee, 59 starter/11-6-3 233.569:- tränad av Stefan Hultman.

Song and Danceman, valack f.2011 e. Viking kronos u. Tapdancer/Tibur, 4 starter/1-0-1 och 32.650:- Stefan Hultman, Stig H Johansson, Ulrica Wällstedt, resultat endast från Stig H:s träning.

Stronghold, valack f.2011 e.From Above u.Glued/Sugarcane Hanover 88 starter/5-7-6 och 387.575:- Stefan Hultman, Lutfi Kolgjini (Lutfi samtliga resultat.)

Hovtramp Ilse & Lasse

 

 

 

 

 

 

Din Rubrik

Exempeltext. För att ändra till din egen text, klicka på knappen med en penna på sig.

Et factum est in tricesimo anno in quarto mense in quinta mensis cum essem in medio captivorum iuxta fluvium Chobar aperti sunt caeli et vidi visiones Dei in quinta mensis ipse est annus quintus transmigrationis regis Ioachin factum est verbum Domini ad Hiezecihel filium Buzi sacerdotem in terra Chaldeorum secus flumen Chobar et facta est super eum ibi manus Domini et vidi et ecce ventus turbinis veniebat ab aquilone et nubes magna et ignis involvens et splendor in circuitu eius et de medio eius quasi species electri id est de medio ignis et ex medio eorum pinnis eorum in quattuor partibus et facies et facies autem bovis a sinistris ipsorum quattuor et facies aquilae ipsorum quattuor et facies eorum et pinnae eorum extentae desuper duae pinnae singulorum iungebantur et duae tegebant corpora eorum et unumquodque coram facie sua ambulabat ubi erat impetus spiritus illuc gradiebantur nec revertebantur cum ambularent et similitudo animalium aspectus eorum quasi carbonum ignis ardentium et quasi aspectus lampadarum haec erat visio discurrens in medio animalium splendor ignis et de igne fulgor egrediens et animalia ibant et revertebantur in similitudinem fulguris coruscantis cumque aspicerem animalia apparuit rota.

Ord som betyder något...

Hovtramp/Lasse - Ilse analyserar ord...

Hovtramps ”blogg” startades under tidigt 90-tal, av ett antal fortfarande relevanta orsaker. Parallellt med jobb i plugget och som frilansjournalist (näringsliv och hästsport) med fasta uppgifter och författare.

Just idag är jag lite arg och en smula förbannad, så det blir en uppfostringskurs istället för en vanlig blogg.

Ledorden för bloggen var: roa, oroa, beröra, röra om och uppröra.

Nytt År och nya galenskaper, Nytt År med ny energi och många förändringar, inte minst i hästsporten! Nödvändiga byten sker i trav och galoppkorridorer, friskt blod med rätt inställning till hästar och sport har förhoppningsvis inhandlats? och rätt ”biståndsförhandlare” utsedd i spelet om kronorna? Vi mot dem, ATG mot Staten, vi mot ATG, som ägs av ST

.

Att samtidigt roa, oroa, beröra, röra om och uppröra är inte det lättaste. Ett bra knep är att alltid låta någon annan läsa det du skrivit, innan du publicerar. Den text du gillade ”mest” ströks först, second opinion vinner oftast. Man kan nämligen inte skriva exakt som man vill elelr tycker.

Pressetikens grundbultar är viktigare att rätta sig efter än vad många ”skribenter” förstått. Oavsett om det finns ett presskort eller inte. Under året som gått har åtskilliga kränkningar och övertramp gjorts, av både självutnämnda ”myndigheter” utan juridiska rättigheter i civilsamhället, men även utanför trav och galoppbubblan…av enskilda skribenter.

Att kränka någon är inte att roa, möjligtvis oroa...

Att beröra är inte att lägga sig i någon annans sexuella läggning, med undantag nekrofili och tidelag.

Att röra om är att skapa irrelevant uppmärksamhet på osociala media, mer att sätta en etikett på sig själv.

Att uppröra är att göra många ledsna, besvikna, oroliga. Vad är syftet och målgruppen? Att nå ut till andra även om man går över lik? Att må lite bättre själv om någon annan blir ledsen? Vet faktiskt inte hur vissa tänker.

Har själv sågat och dokumenterat kriminella som rört sig i ”våra” travkretsar, visat domstolsunderlag när övergrepp skett mot unga människor och hästar, och även hjälpt någon enstaka narcissist eller psykopat att få respass från travsporten.

Men, har även jobbat ideellt som juridiskt och djuridiskt ombud, när tystnadskulturen täppt till käften på de som borde ha hjälpt till. Den gnutta etik och moral man förväntat sig av närmast sörjande i travsportens korridorer har bevisligen inte fungerat...och det finns ett par jeppar kvar, som inte borde gå omkring i kördress på travdagar.  

Med den frihet som råder får vi skriva precis vad vi vill. Nä, så är det faktiskt inte. Om tanken var att roa och underhålla så känns det inte etiskt riktigt att skriva nedanstående text, inte ens i ett veckobrev.

Lika illa som att trycka på gillaknappen när någon blir frikänd för övergrepp mot häst i lopp, spödrivning som liknat finsk risbastu. Kanske är det som någon person myntade – a succer is born every minut? Eller som en ärrad hästskötare sa när jag klagade – Life is a bitch and then you die.

För att inte bli långrandig tar vi ett färskt exempel som jag personligen hade struntat fullständigt i, om det hade varit första gången skribenten kränkte någon, enbart i syfte att vara rolig. Nä, det här var inte roligt, åtminstone inte för inblandade... som tog illa vid sig och började fundera på vad man har rätt att haspla ur sig?

Med presskort hade det varit knäböjning och ursäkt. Med licens hade det blivit ett fall för uppförandekoden Code of Conduct. Texten nedan är nästan i samma höhö-genre som nyliga uppståndelsen runt ”Fäbodjäntan” som från början var en old time porrfilm som blandades ihop med det oskyldiga namnet på travhästen, och gick varm på osociala media. En granne till Fäbodjäntan döpte faktiskt sin häst till Rocco S. huvudperson i en starkt erotisk film. Fast den filmen hade kanske inte FB-folket sett. Inte jag heller. Där ser ni hur en fjäder blir en höna.

Roa eller oroa ?

Klipp ur olämplig text:

Ett starkt första minne var när jag sedermera kom ner till Gotland den där försommardagen med min häst och (tar bort namnet) i sin orangefärgade VOLVO 240 skjutsade mig till mitt “sommarboende” som xxx ordnat. Jag blev avsläppt vid en villa i närheten av Säveskolan. Här skulle jag få bo i källaren hemma hos en av “bröderna Andersson” hela sommaren. Det sista xxx säger när jag lite nervöst kliver ur bilen för att knacka på dörren är, “-du (tar bort namnet) en del säger att han är lite, så där, du vet, homo. Men det är inget att bry sig om, han är jättesnäll”. Jag gick fram till dörren och knackade på. Dörren slås upp och där står husägaren och tillika en av bröderna Andersson solbränd och endast iklädd ett par tighta röda Speedobadbyxor! Det blev en “händelserik sommar” i det det där huset men som de säger, “-what happens i Säve, stays in Säve”.

Hur många bor det på Gotland? Svar: ca 60.000. Hur många har travbakgrund? Många. Hur många har ett helt gäng bröder och heter Andersson? DET vet alla på Gotland. Be sure, och det stannade INTE i Säve. Nä, jag blev inte road, mer oroad, då många på ön är bekanta eller bekantas bekanta.

Röra om och uppröra är en rubrik som Svensk Travsport får stå för, då aktiva (som betalar samtliga 350? handläggares lön) fortfarande inte fått besked gällande strikt tränaransvar i Propulsion-härvan. Svensk Travsport vill också ombilda och döpa om underbolag så fort de inte får bestämma om varenda enskild travbana och varenda krona som ligger i kassavalvet. Nu blev jag upprörd.

Hovtramp privat - Dinos rumpa

Berörd, när blev jag berörd?

Den titeln får alla som ljuger dela på. Att beröra fysiskt eller psykiskt kan vara lika illa. Inte ens lögndetektor hade hjälpt, då kuskar som spöar skiten ur travhästar inte ens är medvetna om sina handlingar, eller har insikt om vad de säger!

Beröringen av travhästars rumpor som lämnar piskmärken och numera kontrolleras av funktionärer, banveterinär efter lopp har inte hindrat varken Björn Goop eller Hans Crebas från att randa hästrumpor nyligen.

Björn Goops försvar var att hästen Matilda Cash var så ”känslig.” Skulle det hålla i en rättegång med tvåbenta, om misshandlaren urskuldar sig med att offret var så känsligt? Crebas (andragångsföreseelse) fick inte av ryckhuvan. Sanningen (utan lögndetektor) är att sättet av drivning är satt i system och görs med sådan skicklighet att inte ens domarbas begrep, eller också ljög han också? ST/Petter Johansson tog tag i eländet och ändrade i reglementet, Lex Dino Dollar, tack. Tack också till oss som blev först med att VÅGA anmäla en kusk som rent ut sagt misshandlat en häst under lopp. Vilken förljugen tystnadskultur, bilda en egen grupp på FB för ”vi som skiter i allt bara hästen vinner!”

Rörde om…

Gjorde utan konkurrens alla de som under året skapade luftslott som inte ens fanns. Ungdomsstipendier som aldrig delades ut och frös inne. Häst-utbildningar i partnerskap med skolor som inte ens hade hästutbildning. Ambassadörerna som travades i rader på den flashiga hemsidan kanske kan skänka en slant var till de uteblivna ungdoms-stipendierna, 2x10.000 kronor? Det är jättefult att lura unga ponnykuskar.

Roa, när blev jag road?

Knappast när V75-kusken nyligen sa i segerintervjun att hästen var skyldig att vinna. Skyldig? Inte heller när Svensk Travsport skrev på sin hemsida att man lägger ner Tusenklubben, där kuskar som vunnit tusen lopp dokumenteras.

Hovtramp/Lasse

När blev jag road av hästar eller travsport senast?

Av hästar, så fort jag träffar en häst. De har många fördelar som inte människor har. De ljuger inte, har bra minne och kan känna vem som är äkta och vem som är falsk. Sinnen som de flesta tvåbenta verkar ha förbrukat.

Road av travsport? När oväntade hästar vinner lopp, gärna tränade av en amatör som lägger ner hela sin själ i hästen. Nä, jag blir inte lika glad när stortränare vinner storlopp längre, har nästan som krav att de ska knipa några pokaler varje år, de har inte ens råd att misslyckas. Måste vara lika jobbigt som att ha en enda bra häst...

Hovtramp/Ilse

 

Hjul, hjul, strålande hjul!

Slutet är nära...

en mening som kan tolkas efter person och behag. Vad är det som kommer att ta slut? Hästar, hästskötare, amatörtränare? Nä, hästar och hästfolk kommer alltid att finnas, oavsett om de manageras av stortränare med flera hundra hästar i stallet eller bor med sin b-tränare och ponnykompis i en koja i skogen...

Här kommer en något försenad julklappsutdelning, men bara till de som verkligen eller v(ä)rkligen förtjänat det. Inget uttjatat ris och ros, inga expert-tryck på vass eller kass, enbart införtjänade klappar som levereras till rätt adress.

Svensk Travsports hjärntrust får en liten spark i arslet istället för julklapp, då de envisas med att hänga ut hårt kämpande småtränare som DOPARE, långt innan B-prov analyserats. Inte alltid rättvist, men då är ”travtränaren” alternativt ”stjärnkusken” uthängd i slaskpress, på osociala media och rökt. I värsta fall synonymt med näringsförbud, kunder drar som en avlöning från stallet med hästarna. Vem vill förknippas med dopare!?

URSÄKTEN, när det efter analyserat B-prov uppdagas att en foderproducent sålt…kontaminerat foder, är det inte många som ser. En av dessa Jesus-producenter som stoppar precis vad som helst i foderpåsarna. Men då är det så dags.

Svensk Travsport borde istället ägna tid att jaga ”tränare” som bevisligen fuskat med både blodpåfyllningar av centrifugerat blod, vätskepåfyllning bortom karensreglerna, haft slangar och kanyler på hatthyllan vilket blev lite böter istället för licensindragning. Suck.

Fler oanmälda hembesök. Vad hjälper nyinstiftad ”detention barn” och väktare vid storlopp, just de tränarna och den husveterinären åker säkert bara någon annanstans i Europa för att tävla med hästarna, där det inte är lika noga som i Sverige. Enda vinst, vi slipper fuskarna, just då.

Ett TACK ska ändå sportchefen Petter på ST ha, för att ha drivit igenom/ändrat spödrivningsreglementet, en Lex Dino från årsskiftet 2020/2021. Första gången !? en kusk blev anmäld för spörapp efter lopp? Första gången en banveterinär tog saken i egna händer. Nä, det hjälpte inte just då, ST:s dåvarande domarbas Jonny Staaf körde över Jorbruksverkets banveterinär med hjälp av dåvarande reglementet.  Däremot kan domarbas fundera över vilka han fikar med och varför.

Hovtramp/Lasse

Senaste V75 (26/12) fick Björn Goop (Matilda Cash) 3000 kr samt körförbud 210109-210114 för felaktigt bruk av körspö, hästen besiktades enligt nya reglementsparagrafen av veterinär S.Staaf och Susanne Demmers efter lopp och blev ej godkänd (C2).

Björn Goop är en fantastisk kusk och nominerad till Jerringpriset 2020 men borde nog inte sagt om märkena på Matilda Cash: "Hästen är superkänslig"

Har Björn verkligen sagt att Matilda Cash är superkänslig… eller är det Travrondens copys rubriksättning, för att få fler läsare? Det kan ju i så fall gälla som försvar, även när tvåbenta klappar på varandra ordentligt. Offret var så känsligt och fick så lätt blåmärken…say no more.

Så värst många hästsportjournalister finns det ju inte längre, inte ens i SHK:s eminenta klubb. Desto fler tipsnissar och mediafolk trängs i medlemsrullan. En av få som stuckit ut under året som gått är Travrondens Dennis Engelbro som ska ha en försenad julklapp för att han vågar ta upp ämnen som bränner och sticker hål på folks förutfattade meningar,speciellt de som byts på nätets travsidor. Många välskrivna artiklar i år.

 

För många misstag under trav-året 2020? Man kan skylla på handläggare, dåliga språkkunskaper, för många "kompisar" som får annorlunda behandling än vanliga dödliga, allt har en orsak och verkan.

Paragraf 70: "Den, som genom uppträdande eller verksamhet med anknytning till travsporten skadar eller kan antas skada travsportens verksamhet eller travsportens anseende hos allmänheten, kan för bestämd tid eller för alltid förbjudas deltaga i travtävlingar".

Som tränare har man ansvar, oavsett om kusk som värmer har licens eller inte. I paragraf 31 i tävlingsreglementet står tydligt: "Tränaren ansvarar för att körsven eller ryttare är lämplig att värma eller tävla med den aktuella hästen." Det kan Alessandro Gocciadoro aldrig skylla ifrån sig.

 

En väckarklocka i julklapp

till alla som stöder tystnadskulturen som råder bland svensk travsport och svensk galopps aktiva hästutövare. lika illa som enögda domare och intrig-maffian på nätets travsidor. Den som är elak mot hästar ska direkt anmälas, av den som sett eller hört, vad är folk rädda för?

Vanvård, svält, ohygieniska förhållanden, hugg och slag vid inkörning och ”travträning” kan anmälas till Länsstyrelsen och Svensk Travsport, både anonymt och med namn. Får ibland mail, sms och samtal från snälla människor som inte själva vågar anmäla.  Med tanke på hur den som anmäler (skvallrar!?) behandlas, är det förståeligt att många inte törs.Självklart måste varje enskilt fall utredas, men ibland är det redan för sent, ingen hade sett eller hört någonting...

En A-tränare som anmälde hästmisshandel blev ”utesluten” och dessutom uppsagd från sitt stall av travsällskapets representant. Den styrelsemedlemmen borde ställts inför skranket och A-tränaren tackats! Eller ska vi ha aktiva som sparkar, slår unghästar vid inkörning? Tydligen. Oavsett tycke och smak, det är skillnad på sak och person. Travbanerepresentanten sparkades däremot uppåt, han jobbar numera i Hästsportens Hus. Bra meriter, eller hur?

Hovtramp/Lasse - Propulsion 

Generösaste julklapp från Svensk Travsport?

Måste väl vara till uppfödarna (77 stycken) som betäckt och fått registrera avkommor efter ”Proppen” Propulsion, numera konverterad amerikansk avelshingst hos stall Zet (Daniel Redén och Ågerup).

Tävlingsdel har ”justerats” med placering och prispengar, efter diverse omflyttningar i loppen har x antal miljoner kronor flyttats om och anlänt till de hästar och hästägare som tidigare bara sett ryggen på Propulsion i loppen. I tävlingslistorna står numera d frd1a – diskad, fråntagen 1:a. Sorgligt men sant. Känns definitivt som den största skandal som hänt i svensk travsport. Slutet för somliga är nära, här hjälper nog varken tystnadskultur eller nödutgångar, åtminstone inte om reglementet ska följas? Skandal är bara förnamnet.

Det här är nervsnittning

Nervsnittning är en fysisk eller kemisk åtgärd för att ta bort eller minska känsel. Vad gäller det omtalade fallet med travhästen Propulsion ska han ha genomgått en fysisk variant, en diodlaser, som gjordes efter att han enligt veterinärprotokollet lidit av ”kronisk hälta i framhovarna”.

Ingreppet innebär att man skär av en nerv, smärta eller över huvud taget känsel försvinner då i den del som snittats. I Sverige är nervsnittning en förbjuden åtgärd och det är heller inte tillåtet att tävla under svensk licens med en häst som utsatts för ingreppet i annat land. I USA är det däremot tillåtet – både ingreppet och att tävla med en häst som genomgått det. Nervsnittning är i sig inte prestationshöjande, men innebär att en häst som egentligen skulle ha ont av en skada kan tävlas eftersom den inte känner smärta.

Käftsmäll från Svenska Spel, klapp på axeln från Svensk Travsport blev det till minderåriga kuskar med Ungdomslicens (16 år) vilket istället blir juniorchans…

Varför?

Spel-lagen kap8 - vadhållning får inte ske där den övervägande delen av utövarna är under 18 år, exempelvis en fotbollsmatch som innehåller 22 spelare – är två personer under 18 år kan man ha vadhållning på den match- en, men inte om det är 12 av 22 spelare som är under 18 år. Skillnaden nu är att de här föreskrifterna förbjuder all typ av vadhållning på utövare som är under 18 år, det är en utvidgning.”

Därför:

Ca 350 lopp delas ut till ”minderåriga kuskar” där ca 10% är montélopp. Juniorchans innebär att juniorer kan vara med och tävla mot äldre, och att ATG inte har något spel i loppet. I övrigt är det ett vanligt lopp med normala regler, prispengar. Loppen filmas av Kanal75 och visas på atg. Loppen körs i början av tävlingsdagen. År 2020 fanns 63 svenska licensierade kuskar/ryttare som gjort drygt 800 starter innan de fyllt 18 år.

Det kommer att köras två lopp med Juniorchans på breddloppsdagar, ett lopp med Juniorchans vid mindre vardagstävlingar där ATG har V5-spel. Juniorer kommer inte att tävla på tävlingsdagar med V75, V86, GS75, V64 eller V65. De två sulkyfinalerna (7 augusti och 26 december) körs utan spel. Totalt blir det ca 350 lopp med Juniorchans, men banor har möjlighet att ha Juniorchans i fler lopp om de ser ett lokalt behov.

Glasögon, ryckhuva eller nya handläggare?

ST:s stab tog inte bort ”travkusken” från anmälningslistorna till travtävlingar, av (enligt uppgift/mail) hänsyn till hans familj…

Figurerade i flera dagar i press och media men kunde väljas som ”kusk” med ett klick, åtminstone fanns namn med på valbar plats. Nä, ingen hade märkt något någonsin, varken arbetsgivare, stortränarna Jerry, Peter eller hans egen far med A-licens. Läste FUP/förundersökningsprotokoll, inget man vill delge sin värsta fiende ens. 

Julklapp från Travsällskapen till banans aktiva…

En mössa som passar alla (Solvalla) är en varm julklapp. Förhoppningsvis är det ingen travbana längre som slår in slipsar till sina tränare. Slips, var julklappen som skickades även till travbanans enda kvinnliga A-tränare för några år sedan…Hon skickade tillbaka julslipsen till Styrelsen och skrev att hon ansågs sig inte ha behov av den, just då…

Önskeklapparna - ingen dröm är för stor, eller hur?

Ridhuset Solvalla travbana blir ridhus istället för sandupplag för banpersonal.                                                   

Rena gästboxar på landets travbanor, tillräckligt med spån i boxarna.        Banveterinärer som vågar sjukskriva halta hästar.                                      Funktionärer med rätt kompetens som behandlar alla lika…                      Licenskommittéer som gör sitt jobb, alla ska inte få eller behålla licens.

...Det finns ett extremt dåligt exempel i galoppen, där skurk (ekonomiska bedrägerier) sitter kvar i orubbat bo. Likaså en beviljad travfilial i Sverige där utländsk tränare istället borde fått foten.

Domare vid travtävling med rätt kompetens, det går inte lika bra med snabbutbildad ponnypersonal eller selleri.                                                    Kameror vid travbanorna som inte begränsas av torn, träd, stolpar.            Trav-Tv medarbetare med rätt röst (skär i öronen, piper) som vågar tycka när mindre kompetenta kollegor är ute och cyklar och tror att de ska underhålla oss med leksaker och dåliga skämt, lågvattenmärke. 

Hovtramp/Lasse

Nytt år, nya hästar (har de gamla tagit slut?) nya spännande lopp och ett Elitlopp utan nervsnittade avelshingstar. Fler kuskar som använder spö som pekpinne och vägvisare, inte tortyr. Det blir säkert jättebra, eller också blir det som vanligt.

Man kan int förklar för den som int begrip! (Ingemar Stenmark.) 

Hovtramp/Ilse

Årsredovisning eller utropstecken i hästfabriken?

 

Ibland måste man få kräkas ut sin galla.

Året som gått innehöll mycket mer salt och surt än sött, åtminstone i trav och galoppsporten. Se den här ”bloggen” som en årsredovisning, kan nog jämna ut sig med trevliga hästbilder som lagts upp på Fejan och hemsidan. Slutet gott allting gott. Travsport och hästar är inget som förtjänar dålig reklam, men ibland måste alla inse fakta, att förändring behövs på både hög och låg nivå.

Blodbyte i styrelserum och maktens korridorer. Att sopa allt pinsamt under mattan måste få ett slut. Hoppas en liten prisutdelning kan väcka de som sover eller glömt rycka tussarna. Man får både tycka och ha åsikter, än så länge. De som känner sig ”kränkta” åtgärdar problemen, Nyårslöfte, eller hur?

Årets Piskrappspris går oavkortat till ”gul kusk” som även gratuleras till kommande svensk filial, efter att ha fullgjort sin uppfostringskurs på ST för utländska travtränare i Sverige.

Årets Mespottestipendium tilldelas gruppen Svensk Travsports företrädare - som under året gömt, glömt, fördröjt, mörkat, informerat långsamt, bristfälligt och knappast idkat kundservice, vad gäller de aktivas självklara och berättigade frågor.

  

privat bild

Årets Bränt i häcken pris går givetvis till den lånekusk, som klarade konsstycket att ljuga om sina piskrapp under ett lopp så ”travexperterna” i både travpress och aktiva! på osociala nätsidor svalde lögnerna och tryckte på gillaknappen. 

Årets Modigaste måste vara banveterinärskan (Jordbruksverket) som vågade utdöma maxstraff och böter åt kusk som lekt spanking med lånehäst. Ett straff som sedemera plockades bort av ST:s lakejer, då kusken skulle köra häst i kallblodskriteriet. Straffskalan ändrades efteråt (som av en händelse) efter denna händelse. Alltså en Lex Dino Dollar.

Hovtramps arkiv - där är han ju!

Årets IG i Matte tilldelas Solvallas ex VD som svärtade ner EKO-Brotts statistiken ordentligt. Vilken tur att sejouren på Solvalla blev så kort innan hela bankvalvet tömts! Den stackars travmiljardären och Kildren-bolaget får skämmas själva för sin kompis. Vem anställde?

Årets Skämskudde 2 går till Svensk Travsports tidigare handläggare, registrator på import och exportavdelningen, för sämsta möjliga insats i fallet ”Proppen ur” där avsaknad av kompetens i engelska språket varit mer än tydlig. Hästägarens och tränarens strikta tränaransvar ligger helt orört och den utsålda showen har kunnat fortsätta precis som om ingenting hade hänt. Vad hände?

 

Årets Tomtebloss – brann starkt, slocknade lika snabbt. Delas mellan ett par självklara manipulerande damer, som konstant figurerat på ”nätet” i alla tänkbara sammanhang. De kan allt, syns och hörs och uppfostrar oss övriga som "saknar kompetens". Att enbart jobba för egen vinning, utan att någon reagerar måste ändå beundras, oavsett klirr i kassan eller antal klick på FB. Tänk så skönt att bara ”blocka” alla som är dumma.

En funktion man velat ha många gånger på jobbet. Den beundran som dylika personer får, självdör oftast lika fort. Ett långsamt borttynande, när klick  krymper och klirr i kassan upphörde. Alternativt frös de in projekten. Oavsett vilket, gav de narcissismen ett ansikte.

Årets Fuskare, aktiva travtränare som stoppar in kanyler och slangar i egna och andras hästar, en medveten oupptäckt dopning. Så fantastiska hästar finns nämligen inte!

Årets Fuskare 2 – svenska tränare som fyller på litervis med Lasix och andra godsaker när de tävlar utomlands, vart tog svensk etik och moral vägen? Har veterinärlistor sparade, från svenska tränares starter utomlands, bra att kunna skilja agnarna från vetet...

  

Hovtramps arkiv

Årets Blindstyren – måste vara den bana som inte akutrycker licensen för tränare med kilometerlång, ej preskriberad ekobrottskarriär. Det blir ju inte ljusare för att man mörkar.

Årets Personalchef i omvänd bemärkelse, måste väl ändå vara den Kanal 75-chef som gav en Trav-TV-medarbetare foten på ett minst märkligt sätt, via sms. Ungefär som när ungar i 9:an dumpar varandra.

Årets Catfight får två travdamer dela på. Efterfesten till storloppet med barstoleslagsmål är väl inget vidare väl valt tillfälle att göra upp på, i närvaro av halva pressligan. Kostade den ena jobbet i TV-studion och den andra blåmärken. Usch.

Årets Magplask, två uteblivna utlovade ponnystipendium. Två unga ponnydamer som lurats med på ett travtåg som aldrig lämnade perrongen. Skit samma vilken orsak, så gör man inte.

Som tur är, trädde snäll människa in och satte lite plåster på såren. Det borde istället de många ambassadörerna ha gjort. Men de kanske fortfarande står där på perrongen?

Årets Fredspris brinner inne i år – eftersom inte ens tyckare på osociala media kan skilja på sak och person.

Nästa blogg blir snällare, jag lovar.

Vad hände sen, nån som sett dom?

Ja, vart tog alla vägen efter ponnytiden?


Otroligt många travkuskar och tränare har ponnytravbakgrund

och har tävlat med både Kat A (Shettisar) och Kat B (Gotlands-russ) innan de tagit licens för fullvuxen häst.

Travsport går i arv, i generationer. Hästar är ett sätt att leva, beroendeframkallande och svårt att sluta med helt. Många blir kvar i travbubblan även efter avslutad karriär. Alla bidrar till travsportens överlevnad - som spelare, hästägare, uppfödare, hästskötare eller amatör istället för proffs, med bara en häst i stallet istället för många.

Fysiskt tungt jobb i stallet sliter, många slutar men vill stanna kvar i travbubblan, och säljer försäkringar, hästprodukter, foder eller blir tipsexperter i press och media. Svensk Travsport och ATG sväljer otroligt mycket folk, en arbetsplats som heter duga. Det man kanske inte tänker på är att det krävs en hel hög funktionärer för en enda travtävling.

Varje år kläcks nya kuskar och tränare, som tagit ponnytravlicens, ungdomslicens eller körlicens. Hästlösa har oftast bara travskolan att hoppas på, för att ta licens och kanske få köra något enstaka travlopp. De som vuxit upp i en travfamilj fortsätter ofta i föräldrars fotspår och har givetvis lättare att hitta häst att köra lopp med. Travsport är ett dygnet-runt-jobb och när hela familjen är i stallet är det svårt att som yngre odla egna intressen. Med andra ord, många föds in i travsporten.

Här kommer några exempel på arvet i travsporten:

Ryggrad i svensk travsport, bröderna Nordin, Gösta, Gunnar och Sören behöver ingen närmare presentation. De växte upp med pappa Ernst Johan Nordin som lämnade Forsa för Solvalla redan 1927, då äldsta son Gösta blev stalldräng som 15-åring. Gösta fick sonen Rolf, travtränare på Solvalla. Sörens söner Jan och Ulf blev framgångsrika i Sverige, Italien, USA och Frankrike.

Olle Goop (6744 segrar) jobbar tillsammans med mer globala sonen Björn som körde några ponnylopp, även om han inte direkt sopade rent.

Hovtramp foto - Victor Svenstedt och Belinda III

Åke Svanstedt lämnade Sverige och EL-ON för Vero Beach, USA. Sönerna (Anders och Rickard) är travtränare i Sverige. Brorson Victor Svanstedts började med ponnytrav och har idag kusklicens, precis som pappa Kjell har.

Dalarnas stolthet i Ego Boy-distriktet Frick-släkten, är aktiva genom Jim Fricks syster, som med Leif Witasp (A-tränare) har två A-tränardöttrar, Kajsa och Katrin Frick i Rättvik. Jim Frick (5002 segrar) dog 2020 och sonen körde enstaka ponnytravlopp på Hagbyholm, för länge sen.

Erikssunds stuteri är inte enbart känt för avelshingstar, travsport har gått i arv i rakt nedstigande led sedan 1959 då Ellert Larsson köpte gården. Sönerna Björn och Bengt tränade häst många år, och lämnade senare över till Björns söner Fredrik och Henrik, aktiva som A-tränare. Björn och Bengts mer okända syster är gift med Glen Norman (A-tränare Solvalla) och har sonen Peter G Norman, A-tränare. Peters syster är också engagerad i travsport. Så något slut på Sveriges trav-Dallas blir det nog inte på länge, även om man numera även erbjuder Event och Padel.

Ponnykuskar som travat vidare till fullvuxen travsport finns uppsjöar av, här kommer några exempel:

Hovtramp foto

Flest ”hästar i stallet” (121) av tidigare ponnytravkuskar har Johan Untersteiner född 1984. 2020 har Johan kört in 20mkr som lånekusk, som tränare/kusk 13,6mkr. Många ponnylopp blev det, innan han hos Roger Walman Solvalla, skördade stora framgångar. Johan tog ut egen tränarlicens 2014.

Verksamheten har växt fort på ”Drömgården” i Holm, samma adress som Lähdekorpis. Kari Lähdekorpi proffstränare av stora mått, avslutade hastigt en jättelik verksamhet som han samtidigt drev md ett stort antal underbolag. ”Korpen” har häst i träning hos Johan, bl. a Pastore Bob. Har säkert många fingrar kvar, bakom kulisserna?

Exfru Lähdekorpi är bas för Svensk Travsport, Marjaana Alaviuhkola och driver ett av Sveriges största Djursjukhus. Som sagt, travsport är inget man slutar hastigt med, oavsett tidigare engagemang.

Lähdekorpis ungdomar började med ponnytrav, idag kör Hanna, Maja och Pekka travlopp, men alla har andra yrken som huvudsaklig sysselsättning (veterinär och jurist.) Maja Lähdekorpi vann Mini-Elitloppet med Gläntans Domino som ponnykusk.

 

Hovtramp foto

Kevin Oscarsson född 1995 har gjort raketkarriär som både lånekusk och kusk åt familjens hästar. Körde massor av ponnytravlopp och red monté på ponnyhästar. Blir A-tränare på Kalmar 2021 efter Wångens tränarutbildning. Kevin har kört in 7,6 mkr hittills 2020 och är uppväxt i stallet, tillsammans med Jim (A-tränare) Sussie (tidigare kusk/ryttare) och syster Nathalie, tidigare ponnykusk/ryttare. Kevin ska bli spännande att följa som tränare, inte minst med de träningsmöjligheter gården Blädingeås har.

Familjen Oscarsson övertog Blädingeås

efter USA-utflyttade Ann-Christin Lorentzon och John-Eric Magnusson (Gojas) olycksfall/död. Döttrarna Anna och Anette Lorentzon är verksamma med både travträning och uppfödning i USA, efter många år i ponnytravsulkyn och montésadeln i Sverige. Russet Ero blev SM-vinnare sex ggr, första russ under 1,50, travade (1970) 1.48,5 med Ann-Christin Lorentzon i sulkyn.

Hovtramp foto

Vem minns inte Snäckan, som efter 30 år ! spräckte rekordet för Ero och travade 1,39,1 (2000) med Anette Lorentzon i sulkyn. Tyson II och Lufsen II har också fått omvärlden att spärra upp ögonen. Båda tränade av Lorentzons döttrar från början, hämtade hem fulla pris-skåp...

Hovtramp foto

Hovtramp foto

Lufsen II snabbaste svenskfödda shettis (2.00,9) och Tyson II hade nog inte blivit så framgångsrik utan Anna och Anettes hjälp. Varken Tyson eller Lufsen har haft något egentligt motstånd i loppen och avslutade hos Marcus, Mattias och Mikaela Melander på Ålsta, innan hela familjen flyttade till USA.

Hovtramp foto

Svante Ericsson född 1992 är A-tränare på Eskilstuna, men började som ponnykusk. Har idag ca 30 hästar i träning och har kört in 1,6mkr 2020 och 19 i segerprocent ! ett tecken på att han (efter byte av gård/stall) trivs med livet och hästarna. Har också fått in fler dugliga hästar, som ger stallet bra reklam. Att trivas med livet och omgivningen är oerhört viktigt, annars tar energin slut.

Det finns även ponnytravkuskar som tillhört eliten, men ändå valt att inte gå vidare som tränare. Orsakerna är många, förutom att travlivet sliter och ger inte utrymme för så mycket mer än hästar, träning och tävling.

Hovtramp foto (Sandra 8 år)

Sandra Svensson (gift Mårtensson) har lång bakgrund i travsport. Började som ponnytravkusk med föräldrar som stöttade och avlastade. Med skrittavstånd till Hagbyholm togs många segrar i ponnysulkyn och senare som körkusk/hästskötare, privattränare/kusk i vuxentravet.

Hovtramp foto

Sandra vann Lilla Elitloppet och flera storlopp i ponnysulkyn, senare kusk och montéryttare, vann bland annat Elitloppsmontén. Jobbar i trav-TV-studion som expert och bisittare, tillsammans med Per Skoglund (som kört/vunnit lopp, sambo med B-tränare och egna hästar)

Micke Nybrink (ingen hästbakgrund) och Jennifer Tillman med lång bakgrund i travsport, historisk första kvinnliga vinnare av Elitloppsförsök och sambo med A-tränare. Många experter är det som trängs i Trav-Tv:n, en hel del saknar hästbakgrund, men har lyckats lira in en storvinst en gång, eller känner nån som känner nån. Ombyte förnöjer, inte minst för travtittarna.

Många har säkert både retat sig på och undrat vem den långhåriga pojken är, numera inventarie i Trav-TV4, Matteus Lillieborg. Han är faktiskt son till en A-tränare på Solvalla och hoppade in som en frisk fläkt och främmande fågel, med mikrofonen i högsta hugg. Gjorde ett antal tipsprogram tillsammans med sin mormor, som fick enorma framgångar.

Många inventarier samlas i TV-rutan när det vankas trav, men många har även fått lämna in av olika anledningar. En sålde svarta lägenheter och hade ett tveksamt förflutet, en kastade barstolar omkring sig där travfolket samlats för att festa, en annan ansågs för plump och svårstyrd, syns i en annan kanal och någon var helt enkelt för sur och föll inte tittarna på läppen. Det räcker inte alltid med gedigen travkompetens, en behaglig röst som inte skär som knivar genom luften hade också varit trevligt. Proffs på travbanan, inte alltid likvärdigt med proffs i studion.

Vilka travsändningar minns man?

Det finns faktiskt en som slår allt annat, tro mig! Det var när Glada Hudiks-gänget intervjuade kuskar och tränare under en V75-dag. Vilka frågor de fick till och hur annorlunda allt blev! Inte ofta man får se Örjan Kihlström försöka hålla sig för skratt och delta i gruppkramar precis. Bästa Travsändningen ever! Mer underhållning utan badmössor och tjafs.

Hovtramp/Ilse