STALLET

mötesplats

för Hästar & Hästfolk

Blogg

What a ....!

 

 

 

Tv-klipp

Död eller uppstått från de döda?

Hovtramp/Lasse - Thomas Nilsson

Hur jäkla svårt är det att lägga ut RÄTT bild på RÄTT människa? Bevisligen väldigt svårt. Pinsammare kan det faktiskt inte bli. Direktsändning Idrottsgalan i TV, hur många tittar? sätter kaffet i halsen?

Vid förlagets redaktionsbord (i min ungdom) fanns på ”den ordentliga tiden” både korrekturläsare och bildredaktör med strikt ansvar för text och bild. Nä, det dög inte med typliksomtjaba, allt granskades före publicering -  grammatiskt, språkligt och tekniskt bildmässigt. Under åren på Einar Anderssons Pressbild fick absolut inga felaktiga bilder levereras eller förväxlingar ske vid registrering. Folk tog ansvar för sitt arbete.

Hovtramp/Lasse - Johnny Takter

När SVT ringer Johnny Takter och frågar om de kan ”hylla” hans nyligen bortgångne far under Idrottsgalan i TV – travtränaren Bo William Takter blir han givetvis glad, åtminstone en liten stund.Vad händer?

Thomas Nilsson (högst levande) visas på bild i Tv-rutan under Idrottsgalan som avliden, till en text som tillhör Bo W Takters bortgång och hyllning. Ett misstag som får de flesta travintresserade att reagera. Inte minst den högst levande Thomas Nilssons bekanta, släktingar och familj.

Thomas Nilsson har dessutom jobbat som expert i Trav-Tv under en period, efter att ha satt avtryck de luxe i Travhistorieboken med hästar som Legolas och Mack Lobell.

 

EAP/Einar Andersson - Johnny, Bo W och Jimmy Takter

Klipp från FB/Johnny Takter (son till Bo W Takter)

De ringer ifrån SVT …. Och undrar min kommentar till att dom hyllar min Far …. Men lägger ut en bild ifrån Idrottsgalan 2021 … på Thomas Nilsson ( för övrigt en fantastisk tränare ) …. Hur svarar man ? I ärlighetens namn  Jag har pratat med en vän i två timmar  och inte ( tyvärr) sett Idrottsgalan …. Kul ändå att dom respekterar min Far Vi kan bekräfta att vi uppenbarligen har använt fel bild. Det är uppenbart att det är fel, säger Idrottsgalans vd, Stephan Rimér, till Expressen och beklagar det inträffade.

Thomas Nilsson själv säger till tidningen att han inte såg sändningen men att han tycker det var märkligt att hans foto var med, han är ju de facto inte död!

– Det var tråkigt för Bo William. Han ska hedras på alla sätt och då ska det inte sjabblas bort, säger Nilsson.

Nä, Stephan Rimér (ansvarig för Idrottsgalan i TV) det räcker faktiskt inte med en ursäkt!

En av mina absoluta få ”idoler” i svensk travhistoria ska hyllas och de ansvariga vet inte ens vem han är eller hur han sett ut!

Fy fan. Det enda jag kommer på som passar.

Hovtramp/Ilse

Vem sitter i din sulky och får jag nån tränarpension?

 

Hovtramp/Ilse  - det ska böjas i tid som krokigt ska bli...

Det var länge sen det gick så höga här vågor i travstallen. De nya uppsittningsarvodena för kuskar/lånekuskar svämmar över i poddar, inlägg på nätet och i de få facktidningar (2) som finns för travintresserade.

 

Att välja kusk på en liten travbana kan bli något helt annat i slutänden. Kusken som tackat ja kommer inte ens den dagen. Frågan kvarstår - sjuk, låtsassjuk, valbar men fick för få eller för ”dåliga” uppsittningar? Vad får man istället?

Travbanan tar fram tio-i-topp-listan, sätter upp en ny kusk, utan att fråga tränaren. Nä, jag vill inte att den elaka jäveln kör min snälla häst! Då får man stryka. Helst utan att det blir startförbud eller krav på veterinärintyg, transporthinder kanske? Svårt om häst bor på travbanan.

Om kusken själv kör häst han/hon äger? Får 100 procent och förlorar bara fem. Om kusken både tränar och kör och har mellan 10-15 procent i provision? Är regelförändringen genomtänkt? Nä just det, varken Untersteiner eller Kihlström var med när pappersvändarna tog beslut.

Men...tränaren/kuskarna är ju invalda i Svensk Travsport just för dessa ändamål, nämligen att skingra dimman vid möten och sittningar inför reglementsändringar?

Vad sa ST:s sportchef Robert Karlsson egentligen?

– Vi vet att det finns de här möjligheterna också. Det finns även fortsatt utrymme i reglementet att diskvalificera om händelsen har avgörande utgång, det är en generell regel man måste sätta in. Jag tycker inte att det är ogenomtänkt, men visst i undantagsfall äger man ju en häst själv. Vår regel är inget som är heltäckande men vi valde detta då vi tyckte det var den mest lämpliga nivån. Det är omöjligt att sätta nivåer för alla undantag. Vi har gått in i detta med öppna ögon.

Ojojoj, här var det väl inga öppna ögon, snarare stängda! Ge Robert nyckeln till databasen så han får se hur många travtränare som äger/deläger sina hästar...eftersom de flesta hästarna har rymt till ett fåtal stortränare. Ska alla dammluckor stängas och hål täppas till måste kompetens införskaffas snarast på ST, man blir ju mörkrädd. Här hade definitivt Kihlström och Untersteiner behövt sitta med!

 

Nä, det är inte bara kusken Dagfinn Aarum som undrat vart bötesbeloppspengarna tar vägen? Det är betydligt fler.

Här kommer ett klipp från ST:s senaste tillskott i högen av sportchefer. Hmpff, är de 4 eller 5 sportchefer på ST nu?

Bötesbeloppen ingår i resultaträkningen”

Facit: 2021 blev det klirr i kassan på ST, åtta miljoner kronor i böter.

Enligt sportchefen finns inga oegentligheter eller tveksamheter i frågan.

– Det är egentligen inget konstigt alls. Bötesbeloppen går som en intäktspost i resultaträkningen. Det står att läsa i årsredovisningen. De som varit med en längre tid vet att pengarna tidigare avsattes till en tränarpension, men det är länge sedan det upphörde, jag kan inte exakt år, men då öronmärkte ST pengarna till det. ST har en årlig kostnad på 4-4,5 miljoner för det periodiska understödet för A-tränare, vilket i praktiken blir mer än hälften av det totala bötesbeloppet förra året. I övrigt går de resterande pengarna till ordinarie verksamheter.

 

Anmärkning: tränarpension upphörde men Robert Karlsson vet inte varför eller när...hupp! den upphörde redan på stenåldern, men då satte dåvarande STC en gräns, eftersom de ville behålla de ökade bötesbeloppen själva, en ansenlig summa pengar, och värre blir det!

Kuskar får varken ”fibbla” med tömmar eller rycksnören, inte höja armen över axelhöjd, knappt torka lervälling från glasögonen med böjt huvud, kan missuppfattas och ge böter.

 

Facit: A-tränare födda 1965 eller tidigare har tränarpension att kvittera ut när de väljer att avsluta A-licensen.

Eftersom jag inte litar på någon i ”huset” numera har dokumentet införskaffats från jurist på ST, finns i mitt dokumentsarkiv vid behov.

 

”Tränarpension” kopia från jurist/ST

Periodiskt understöd (tränarpension) som utbetalas till A-tränare har följande förutsättningar: Licens ska ha erhållits före 1999 och varit gällande till det år tränaren fyller 60 år. I vissa fall, efter dispensansökan, ST tillsammans med TR godkänt att understöd p.g.a skada/sjukdom får plockas ut från 55 års ålder.

Trevlig måndag!

Hovtramp/Ilse

 

 

 

Här krävs mer än möten...

KÄRA SVENSK TRAVSPORT OCH ATG

Ni har varit mina bästa vänner sen mitten på 60-talet.

Vilka hästar jag träffat, vilka segrar, vilken prestations och vinstpress man minskat i vikt av, vilka långa dagar och korta nätter det blev under en lång tid. Fantastiska travresor, med häst och kamera. Men vad hände sen?

De aktiva är missnöjda i parti och minut.

Utan att få gehör. Alla i hästsporten vill ha mer pengar, otroligt mycket mer medinflytande, självklart innan beslut och reglementsförändringar. Nä, det hjälper inte att be om ursäkt efteråt! Tyder enbart på obefintlig respekt från ST:s budbärare Robert Karlsson mot de aktiva. Hur kan en hel församling ”glömma bort” att nya påhitt borde sanktionerats av de två invalda för tränarnas räkning, Örjan Kihlström och Johan Untersteiner?

Ska de där två bara vara galjonsfigurer?

Så jäkla trött på att ST:s gembärare kör över aktiva och gör precis som de vill! Fast till slut blir missnöjet för stort ochTR/Travtränarnas representanter blir tvungna att lyfta på arslet.

Hovtramp/Lasse - Westholm i köptagen...

Jörgen Westholm gjorde ett skarpt uttalande i veckan, han satt ju faktiskt (14 år) i TR:s toppskikt, men lyckades inte få så värst mycket gehör för sina många gånger vettiga förslag.

Vettigaste hittills, ända sen Kurt Kyrk gick omkring och domderade på Solvalla stallbacke som tränarboss. Där vilade inga ledsamheter och sparades inte på ord.

Vet ni hur många de aktiva är tillsammans?

Tänk bara tanken - om alla med licens strejkar från att anmäla, köra eller rida häst samma dag? Om ingen enda anmälde nån av de där 15.928 hästarna i träning! Om alla 4.282 med licens tog en sovmorgon istället för att lasta transporten, tog en fika i lugn och ro och funderade på vad en gemensam aktion skulle betyda, inte minst för ATG och ST.

  

Kära ST, ni kommer förmodligen att sitta kvar på era stolar, oavsett vilka hitte-på-lekar ni tvingar aktiva att delta i. Nä, inte för att ni är så jäkla kompetenta, utan för att oppositionen (travtränarna) är så urbota usla på att göra gemensam sak. Alla pratar bara i egen sak, vill ha strålkastarljus och gillamarkeringar. De skiter säkert i hur det går för sämre lottade kollegor. Även om de skulle vara de sista stortränarna med hästar i stallet och utan motstånd. Många kör säkert så länge lampan lyser och saknar helt vi-känsla.

Landets journalistkår har konverterat till speljournalister och tipsexperter, skrapar med foten och följer manus. Många mickbärare gullar hellre med skattesmitare och dopare istället för att värna om travsport!

Är ni som sitter där i Tv-kanalerna medvetna om hur många aktiva det finns i travsport? Nähä, inte det. Antagligen därför ni envisas med att intervjua samma kuskar och tränare oavsett om de är först eller sist i mål. Några få tränare och catchdrivers som turas om att svara på samma trista frågor. Mickbärarna verkar tro att det är lånekuskarna som planerar hästarnas framtid, för helskotta släpp fram tränarna! Även om det skulle råka vara en bonnläpp i leriga gummibrallor som just medverkat till att ni åkte ut på V75 eller V86. Alla kan vinna, eller hur?

 

Nä. Ni kommer inte undan med allt. Vissa beslut sätter djupa hål i ekonomin för de som håller er med hästar och lön. Vad ska ni jiddra om när fotfolket ledsnat? Redan nu är det glest med anmälningar till många lopp, det finns lediga platser titt som tätt. Inte undra på, med V75 åtta dagar i rad, V64 och V86 förutom Lunchtrav och ramlopp som ska fyllas med starthästar. Kortsiktiga lösningar som bara gör en förbannad!

Förmodligen finns en baktanke även med 1500-lappen. Kanske nåt ljushuvud kläckte idén att slänga åt de där gnällspikarna och utfyllningarna i loppen en allmosa. Under förutsättning att de är oplacerade och inte galopperat. Helt säker på att finns nån skatteteknisk uträkning med höjningen (oms, moms, förskott, kvittning) som innebär ökad förtjänst... till kassavalvet.Den ”valda” styrelsen har år efter år satt sig vid dukat smörgåsbord av arvoden och trevliga fikastunder, utan att ens tillfråga fotfolket hur de vill ha det! Ibland har gjorts rena missbedömningar följda av infantila bortförklaringar. Även när det handlat om viktiga beslut. Hårresande senfärdighet med rejäla klavertramp har ”drabbat” styrelsen som de gemensamt blundar för. Nån fick visserligen foten med omedelbar verkan, nån sa upp sig självmant.

Ludde Kolgjini har råd att säga vad han tycker...

Fast det handlar ju inte om att hitta en syndabock, snarare att täppa till felaktigheter de själva skapat. Hade hoppats på betydligt mer av en handfull ”valda” styrelsemedlemmar. Skulle aldrig ha förekommit i civila näringslivet. Inte en vecka ens. Har faktiskt varit näringslivsjournalist under ett antal år och träffat betydligt mäktigare personer än handläggare och gembärare. Så varför lyssnar inte ST? Saknar verklighetsuppkoppling? Välj in rätt folk som företräder de aktiva, är inte Jörgen Westholm intresserad? Kanske Ludde Kolgjini skulle gilla att sätta sprätt på tillställningarna, har någon frågat?

Ibland funderar man ifall det handlar om ointresse eller inkompetens? På riktigt. Enkla saker blir segslitna årslånga förhandlingar, löften flyttas och skjuts upp vecka efter vecka. Att någon enstaka får sparken är ingen tröst, när egentligen hela avdelningen borde ha lättat på rumpan. Jurister hoppar av mitt i värsta förhandlingen svensk travsport någonsin haft och nytillsatta verkar ha somnat på sin post. Nä, det finns knappt ingen aktiv som glömmer eller är nöjda med dessa kurragömmalekar. De flesta vågar inte säga vad de tycker, och det handlar definitivt inte om tystnadskultur, de pratar nämligen med varandra. Nästan allihop. Undantag är de som har något att tjäna på eländet.

Hovtramp/Lasse - fantastisk häst...räv bland hermelinerna

De dagar jag vaknar upp snäll, efter att ha tittat på bilder av alla fantastiska hästar man lärt känna, försöker jag skyla över med att ni där i Silvergrisen inte förstår bättre. Jag satt ju faktiskt i huset hela sju år och såg er varje dag i trapphusen, deltog i meningslösa möten men trevliga aktiviteter. När jag inte tittar på fantastiska bilder av gamla passhästar blir jag svart i ögonen och tror att ni faktiskt vet vad ni gör, struntar i resultat och konsekvenser bara ni får behålla ert rum med utsikt över travbanan.

Grattis till makten och härligheten!

Hovtramp/Ilse 

 

ORD mot ORD

När travsportens överdomstol (herregud, finns den?) agerar som det gäller liv eller död och ord står mot ord. Kusken säger en sak, måldomare och funktionärer något annan. Alltså. Ord mot ord. Ljuger kusken eller har rättsskiparna egna uppfattningar om "de där" som står vid skranket? Man är faktiskt inte mer skyldig för att man gråter, protokollföraren behöver definitivt inte skriva i officiella beslut att kusken bryter ihop.

Självklart ska drivningsreglement finnas och spödrivning helst helt förbjudas. Det är jag den första att skriva under på. Samtidigt måste travsportens avlönade kontrollanter visa respekt och lyssna på motparten. Får en känsla av att så inte alltid är fallet. Den som körde eller red hästen har det rätta svaret. Eller inte.

lögndetektor med elstöt

Filmsekvenser måste vara glasklara för att användas som bevismaterial. Har frågat ATG (lopparkiv/Live-inspelningar) vid ett par behovstillfällen efter film som 1) spelats över/raderats på travbanan 2) kunde inte zooma in ”tillräckligt” för att visa hur kusken hämtade kraft nerifrån banan och klappade till hästrumpan, men tre rejäla märken blev det. ATG kunde dessvärre inte hjälpa till, men en polisutredare som senare utredde ”fallet” på uppdrag av banveterinärs polisanmälan var av annan åsikt.

Kusken i länken har varit i blåsväder tidigare, fast då handlade det om ansvarsfrågan, eller rättare sagt bristande ansvar (kännedom om karensregler.) Ibland är ekipagekontrollanter och funktionärer uppmärksamma, fast det beror dessvärre ibland på vilka de gillar, och motsatsen. Bevis finns, ryttare/kusk berättade om byte av bantillhörighet, på grund av ideliga påhopp från anställd på travbanans inskrivning, men jobbade även som ekipagekontrollant och i dopingbox. Sanningshalt vet bara inblandade, men offret var rejält frustrerad och ledsen, kan intygas.Tvingas inse att det ibland beror på VEM som sitter i heta stolen eller får stå i givakt inför övermyndighet. Sila mygg och svälj elefanter.
Kanske en minneslucka uppstod hos just den här kusken, kanske inte. Bara kusken vet om pisken verkligen fanns i munnen eller på hästens rumpa. Beslutsdokument känns i allafall tveksamt. Den här gången sköt man inte heller upp eller ställde in förhör på grund av Corona! Pfuiii.

Foto: Hovtramp/Lasse - Propulsion

Kanske är det då äntligen dags att tvinga fram beslut i Propulsion-ärendet eller ska stall Zets tränare/ägare kvitta hela skulden innan beslut sker? Franska travförbundet har begärt in varenda krona hästen tjänat i franska lopp, där gick det fort! Kanske återbetalningen till ST bara är en chimär för att lugna aktiva som bestulits, vem vet.

Astronomiska summor kan hittas och återfinns i bokslutet?

Eller tar ST-kvittningar samma väg som det totala bötesbeloppet 2021 (över sju miljoner kronor)...rakt ner i stora arkivet, det svarta hålet?

Årsredovisning 2020 – tjofadderittanlambo!

Hovtramp foto

Håll ut, snart V86 och alla kan vinna!

Hovtramp/Ilse

Den som söker finner!

 

Kompetenta, självgående hästskötare i travsporten är bristvara. De gamla har tagit slut. Generationsskifte, biologiska klockan med barn och familj är svårt att underhålla utan gnissel. Varje år blir ett antal hästskötare skadade, utslitna, utbrända, sönderstressade, det finns många orsaker till att duktiga hästskötare slutar sitt jobb.

Tjejer stannat (generellt) längre kvar än grabbarna. Kanske är vårdandet starkare drift hos damer och grabbar är mer fokuserade på att bli förstemän, egen travtränare eller kusk (catchdrivers.) Alla varianter finns. Beydligt fler tjejer söker i alla fall till tränarutbildning på Wången än för några år sen. Tränarkurs 2021 - nio tjejer och två killar, måste vara rekord. Normalt 50/50. Samtidigt har ett antal (båda kön) lämnat in A-licens efter några års slit utan att få ekonomin att gå ihop.

Foto: Wången

Från vänster: Lina Tallberger (Bergsåker), Sandra Eriksson (Boden), Hanna Forslin (Hagmyren), Maria T Karlsson (Kalmar), Lisa Skogh (Solvalla), Jenny Wästerhed (Hagmyren), Emma E Johansson (Kalmar), Marcus Schön (Solvalla). Främre raden: Anna Rogell (Jägersro), Katariina Palomäki (Boden), Viktor Ideborn Flink (Eskilstuna).

Hästskötare då...hur många nya behövs det?

Svar: många!
Är unga sökande medvetna om vad hästskötarjobbet innebär?
Fullvuxna med kompetens är självklart mer eftertraktade.
Dugliga som inte vill bli tränare eller lånekusk är värda sin vikt i guld.
Självklart är det lika många olika arbetsförhållanden som tränare, beroende på var och hos vem man jobbar.

Gnället i kapellet handlar om lön, arbetstid och arbetstid.

När ATG kräks lopp middag och kväll är det inte lätt att vara tränare eller hästskötare. Betydligt lättare att vara ”bara kusk” vilket många catchdrivers upptäckt. Lunchtrav betyder att ”någon” som inte ens alltid finns måste sköta stalljobb hemma, när tränare och hästskötare åker på travtävling.

På riktigt. Hur bevakar hästskötarna rättigheter och skyldigheter?
Långt ifrån alla jobbar avtalsenligt, är med i Kommunal (facket) däremot borde alla vara med i A-kassan. Varför är de inte med i facket? För att avgift är på tok för hög! Vid problem (arbetslöshet, olyckstillbud, problem med arbetsgivare) är facket värt pengarna flera gånger om. Långt ifrån alla travtränare intresserar sig för sina anställda, inte ens när de skadats. Dagens sanning, som juridiskt ombud finns det några stycken i pärmarna. Däremot är intresset stort för hur hästskötarnas ansvarstyngda arbete med hästägarnas hästar fortlöper.

Foto: Hovtramp/Lasse

Med 254 hästar i stallarna räcker det nog inte ens med två proffs. Om hästskötarna har ca 9 hästar att ta hand om blir personalstyrkan 28-29 anställda, finns det verkligen så stora fikarum och duschutrymmen? Trösten är att de kanske inte varken hinner fika eller gå på toa.

Hur ser jobbet ut för hästskötare?
Om ingenting händer (fast det gör det ju) morgonfodras vid 6-tiden, sen är det dags för hage, med höpåse över axeln, det finns inte ens tid att gå ut med en häst i taget, det blir en i varje hand. Hästar som inte går i hage får nöja sig med skrittmaskin. Dags för skitskottning de Luxe. Förhoppningsvis finns fungerande ramp så man slipper ramla ner i skitcontainern eller tappa kärran på vägen, suck, alltför vanligt.

Foto: Hovtramp/Lasse

Dags för del två. Påfyllning av strö i boxar, hö och silage som hämtas och mäts upp, vattenpåfyllning i extrahinkar i boxar. Hinner man ta en fika och gå på toa? Fortkörning, motionsturer, inkörning, starthästar, veterinärbesök. Allt ska hinnas med. Veckans starthästar måste få lite extra pyssel och kanske en extreme make over. Lerig årstid blir benen oftare duschade än hela hästen. Extra får de som förtjänat det. Betalar inte alla hästägare lika? Får hästar som inte levererar i loppen samma uppmärksamhet? Hmpff.


Foto: Hovtramp/Ilse - matvrak

Solarium, massage, laser, nya skor, packa selpåsar, kvällsfodra, så blev klockan sju på kvällen. Orkar man mata tvättmaskinen med ett lerigt täcke, sopa gången, smörja använda benskydd, kratta! För helvete, tränaren vill ha krattat utanför min dörr, ingår det verkligen? Nä, på med kameran, stäng dörrarna ordentligt och go’natt! Eller… kratta, kom ihåg att hästhälsa börjar med hygien. Plastsilage, balsnören och skräp bor i soporna, stallet är en arbetsplats.


Exempel på en travdag med lång resa och tre starthästar.

Nä, det kommer ingen avbytare i hemmastallet. Suck, morgonfodring 05.00, ut i hagarna innan det är ljust med de sex hästarna som inte ska starta. Snabbskottning boxar, in med hö, strö, fyll på hinkvatten. Här finns inget utrymme för varken vila eller Volvo, vovve och villa. Nä, inte ens familj och ungar, dagis öppnar 7.00 och de ska väl kanske hämtas också. Någon vänlig själ (tvingas) ta in hästarna mot kvällen, så värst mycket ryktning eller omspikning av tappskor blir det nog inte.

Lunch? Hinner inte, transportören väntar, fintäcken på, ben bandagerade (12 ben) omspikade dojor, klippta på huvud, pärlglans i svans och man, nysmorda prylar i selpåsar. Äntligen, chauffören sitter i hytten, pratar i mobil och äter macka, jaha får väl lasta hästar och tävlingsvagnar (tungt) själv då. Hungrig. Trött. Kissnödig.

Foto: Hovtramp/Lasse - hästskötaren värmer...

Trettio mil, ingenting egentligen i travsammanhang. ATG och Travsporten bestämmer. Fast det är trettio mil hem också. Starthäst i sista loppet, suck. Tre hästar ska värmas, en lånekusk har ”tid” att göra sitt jobb, två värmningar blir hästskötarens eller tränarens problem. Tränaren? Han åkte med en hästägare, sitter på stallfiket och äter lagad mat. Jaja.

Tre olika lånekuskar blev det med ungdomslopp, amatörlopp och ett V75-försök, tre hästar, tre resultat. Vems ”fel” är det om hästarna inte presterar? För helskotta, inga omstarter nu och absolut inga dopingprov, det finns inte tid till! Hur går det då? Jävla gäststall att stå i också, den arkitekten skulle man vilja ta ett snack med.

Usch, skramligt, trångt, duschspiltor mitt i stallet, ånga och fukt tät som Lutzendimman. Knappast optimalt för starthästar och definitivt inte möjligt att kyla benen efter lopp. Det får bli kylkuddar. Vad kostar en gästbox? 350-600 spänn. Kan man sela i transporten eller utomhus för att slippa stress och oljud? Svar nej.

Tre värmningar, tre hästar = sex på och avselningar, checkrem på och av och tömmar tas emot efter loppen vid travbanan. Långt ifrån alla lånekuskar lämnar hästen i stallet. Innan hemresa ska hästar, vagnar och prylar duschas och plockas ihop. Vagnar skruvas isär och torkas torra. Hur gick det med lunch och middag? Inte så bra, men på vissa travbanor får hästskötarna hämta macka, dricka eller kaffe, överlevnadskit...

Nä, obekväm arbetstid, reseersättning, utselningspeng är det långt ifrån alla hästskötare som får i lönekuvertet. En proffstränare ”glömde” till och med att betala in skatt hela året för hästskötaren, kom som restskatt året efter, fast då hade han redan slutat...Travtränare idag, hoppas han inte gör likadant med sin personal.


Foto: Hovtramp/Ilse

Vissa tränare vill helst ha finsk personal, finnar är tydligen pålitligare, uthålligare än svenskar. Jo, nog verkar det vara viss skillnad. Vad är en bal på slottet mot 12 passhästar och dygnetruntjobb. En extränare (finne) ”slutade” hastigt men ville under sin glansperiod ha enbart finsk personal, fast av andra orsaker enligt tidigare anställd.
Tränaren skrev tydligen kontrakt med personalen, typ tystnadsplikt.

Hästskötare kan inte klonas. Synd. Men, visst fanns det undantag bland hästskötarna även förr. Med en enda elithäst att ta hand om, ändå glömde hon huvudlaget inför en STOR tävling, långt hemifrån. Minns det som igår. Hade väl annat för sig på travresorna, hästen radade upp storsegrar. Nä, livet är inte alltid rättvist.

Travsporten är som en enda stor bubbla.

Många hästskötare lever ”häst.” Travresor blir belöningen, om det går bra i loppen förstås. Umgänget med jämnåriga finns på travbanan, de flesta hinner knappt äta och sova innan det är dags att börja om igen. Att hitta nån att ”leva ihop med” utanför travbubblan är en utopi, enklast är att hitta någon som redan fattar vad det handlar om. Hästar är inget jobb, det är ett sätt att leva.

Som hästägare, välj rätt tränare så blir det rätt hästskötare.

Hästskötaren är hästens viktigaste person. Det inte hästägarna tänker på är att tränaren har minst 13 yrkesroller samtidigt. Prio 1 - hitta rätt hästskötare, men också rätt hästskötare till varje häst.

Tränaren är företagsledare, personalchef, utbildare, handledare och måste kunna handskas med problem som uppstår. Kontakt med hästägare är tidskrävande diplomati på hög nivå. Här ska lirkas, tänjas, övertalas och smöras. Som presschef måste relation med press&media vårdas, stor del av marknadsföringen. Husveterinär är tränaren automatiskt, förväntas känna alla hästar som tagits emot i träning. Hupp!

Mindre skavanker kan man inte att anlita veterinär till,

tränaren måste ha egen kompetens och erfarenhet. Ekonomichef och inköpschef är varenda tränare, alla inköp granskas innan revisorn tar över. Hästskötare som inte är rädd om utrustningen måste uppfostras. Foder, vagnar, allt måste planeras, finnas och skötas om, tränaren är även materialförvaltare. Äntligen kväll. Nä, nån sekreterare finns sällan, allt som hänt under dagen bokförs på rätt ställe, suck.

I travsport är det stor omsättning av personal hos vissa tränare, orsaker finns säkert. Hästskötare efterfrågas jämt. Självgående personal spar tid och problem, speciellt för tränaren. Just nu är det Per Lennartsson, Lars I Nilsson, Eric Martinsson, Conrad Lugauer och gratiskusken Jonas Gylling som söker stallfolk.

Vet exakt vilken tränare jag skulle valt att jobba åt om jag var ung igen, under förutsättning att ingen favvo-personal, sambo eller tränarfru snodde mina passhästar när man jobbat arslet av sig för att de skulle vinna lopp. Nä, allt är inte lika gulligt som på Trav-tv, långt ifrån.

Foto: Hovtramp/Lasse

Många reportage har det blivit under åren, besök bjuden och objuden, tittat på fortkörning eller stallar. Det räcker oftast med ett kort besök för att bilda sig en uppfattning om den där berömda filosofin som tränarna skryter med finns på plats. Som i alla yrken finns det några som slunkit igenom utbildningen utan att ha granskats i sömmarna.

Bristvara i storstallar är framför allt stressfri miljö, social kompetens och handledning av personal. På vissa håll fanns inte ens tillräcklig anatomikunskap hos tränaren för att åtgärda problem innan det uppstod problem. Fast med rätt hästägare som hade råd att pröjsa gick det ju bra ändå. Åtminstone ett tag.

Foto: Hovtramp/Lasse 

Välkommen till travsportens underbara värld, där du aldrig blir fullärd, får många blåmärken, ryggdunkas och hyllas när du lyckas ta dig till vinnarcirkeln.

Hovtramp/Ilse

    

Läget i travsporten?

Foto: Lasse/Hovtramp

Läget i travsporten just nu?

Vad tycker jag? Känns som det är mycket onödigt tjafs på sociala media, sånt som borde stannat inom stallet. Tränare tjänar nog mer på att önska lycka till när hästägare flyttar sina hästar. Vissa hästägare får ju dessutom ångra sig bittert. Men, så länge det är hästägarnas häst och inga andra överenskommelser finns, så flytta på. Lycka Till!

Robert Bergh har över en natt "tappat" hästar, men har ändå 117 stycken kvar i stallet. Vem fan har 117 hästar? Jaja, han är duktig. Måste vara första gången så många flyttar på en gång från Bergh-stallet. Tre tunga hästägare - Rune/Mellby Gård, SRF Stable och Hail Mary gänget med sina 9 hästar har flyttat. Personligen tror jag inte det är särskilt lätt att ”få till” Bergh-produkter på ett nytt ställe. Tränarens tunga, hårda träningsfilosofi, backe upp och backe ner ger många utslitna kroppsdelar. Som ska underhållas på rätt sätt och av rätt kompetens. Näpp, i det här fallet går det inte lika bra med selleri. 

Förslitningsskador är oundvikliga, carpus (framknän som inte finns) sen och gaffelbandsskador. Dessutom, jäkligt trist när elithästar som presterar i storlopp tvingas byta miljö och (kanske) förlora sin trygghet i onödan. Vilket givetvis helt beror på hur hästen trivts med hästskötare, närmiljön och den vård och skötsel de fått. Travhästar som presterar får det bra överallt, men resten?

Hovtramp/Ilse - köper många hästar...

Press och media dreglar över travtränares uttalanden om hästägare som ”jag har aldrig gillat dom”. Diamanten är ett utmärkt exempel, Hail Mary kan bli nästa slöseri med en extremt duktig häst, åtminstone om allt ska gå reglementsenligt till. Nä, litar definitivt inte på hästens nya tränare.

Hovtramp/Simon Hoas - Nahar, vilken häst, en riktig Bergh-produkt

Robert Bergh ”tappade” ju tidigare Stall Forspro AB:s Diamanten, som skulle få flytta runt hos tre olika tränare innan Foppas farsa lugnade ner sig. Vem vill flyttas runt som en möbel? Daniel Wäjersten har fått ärva Berghs Fifty Cent Piece och Rome Pays Off.. Moonstone (SRF Stable) packar också väskan från Berg-stallet. Något stämmer inte, läget?

Hovtramp/Ilse - Untersteiners buss

Untersteiner x 2 ( nybildat popstall) har 254 hästar tillsammans! Stackars den som morgonfodrar. Äsch, de har säkert maskinell utfodring, lucka öppnas i boxen och pang kommer fodret i krubban. Nä, gillar inte det. Vill att alla hästar ska ses av en hästskötare innan de äter morgonfoder. Det finns faktiskt hästar som skiter i krubban, då blir ju inte morgonfodret så gott. Nån av de 254 hästarna kanske är sjuk, har ont i magen, inte ens ska ha sitt foder. Allt kan hända och händer.

Huvva, hur ska Johan och Peter kunna hålla reda på namnet på personalen, 28-29 stycken, för att inte tala om hästarnas namn...hur kul låter det? Vad svarar Peter när jag ringer och frågar -hur mår Brunte idag?
Tänk om alla 254 hästägarna ringer samma dag och frågar hur hästen mår, då blir det ingen tid att träna precis...

Hovtramp/Lasse - Svante Båth med fru


Svante Båth har just nu 122 hästar i stallarna och ger intryck av att ha ett välsmort maskineri med pålitlig personal. Fast vid ett par besök på gården kändes en smula opersonligt, stressigt, utom i en enda avdelning där två elithästarna bodde. De fick allt och lite till. Vad fick resten?

Hovtramp/Lasse - Roger Walmann

Roger Walmann har ca 40 hästar i stallet, SRF Stable hade tidigare dubbelt så många under flera år hos tränaren men har flyttat till trendiga tränare, som inte skyr några medel för att vara först i mål..Man undrar ju ändå hur det skulle kännas att fakturera 84 hästar till samma hästägare under lång tid och helt säkert veta att de betalar! Läget?

För storhästägare är det säkert strålkastarljuset som är huvudsaken, först, störst och bäst. Skit i hur hästen mår. Gillar definitivt inte när slipsnissar och miljardärer vill bestämma vilka dojor hästen ska ha i lopp eller hur den ska tränas. Anlitar man professionell travtränare så vet man både premisserna och konceptet. Kommunikation borde vara information. Gå hem och lek på skrivbordet. By the way, SRF Stable har nu 140 hästar hos ett 20-tal olika tränare.

Hovtramp/Lasse - Timo Nurmos

Timo Nurmos har 135 hästar och massor av finsk dygnetrunt personal. Känner ett par stycken som slavat (jobbat) hos Nurmos, halvt utbrända och saknade liv utanför travbubblan under lång tid. De levde häst.

Liljendahl Reijo har 21 hästar i träning och säljer gården på Julmyra, flyttar till gamla arbetsplatsen Alby i Upplands-Väsby hos Stig H Johansson...undrar vem som köper Julmyra, förstår faktiskt att han flyttar, av ganska många orsaker. Var faktiskt med och hjälpte till vid bygget av stall och hus. Bättre fly än illa fäkta.

Hovtramp foto - flytta?

Travtränare har i alla tider ”tappat” hästar till kollegor, speciellt elithästar. Alla hästägare vill stå i vinnarcirkeln och som Stig H:s forna hästägare sa - det ska vara ITTOR i raden. Inte ens Nestorn i svensk travsport slapp dessa krävande gubbar i långrock och hatt.Minns 2010 - Kari "Korpen" Lähdekorpi tappade miljonhästen Quantum Joyride till Fleming Jensen. Korpen hade stallarna fulla och bytte hästar (köpte in) som andra byter underbrallor. Den absolut största hästtjuven i svensk travhistoria blev av med en bra häst! Inte vanligt på den tiden. Den fantastiska tränaren "slutade" och försvann lika fort som en avlöning, nä inte riktigt sant. Skymtas fortfarande på familjegården i Holm och har häst hos dottern.

TR-bild - välj rätt tränare, så undviks problem...

Hästägare köper en tjänst av vald travtränare, en tjänst som de inte kan utföra själva. Lika säkert som Amen i kyrkan, så fort det går lite för bra, då börjar eländet! Tro mig. Inget nytt under solen, det finns mängder av forntida exempel, precis som färska. En sak är säkert, i travsport finns alltid en pågående cirkusföreställning.

Hovtramp/Ilse

 

 

 

Rättsskydd? Nä, det har du inte råd med.

 

Hovtramp foto 

Rättsskyddet i travlicensen, nä det ingår inte för vanliga dödliga.

Svensk Travsports utvalda ”rättsskyddspartner” SKARP Advokatbyrå AB. Kanske var Lindorff alldeles för dyra? eller också fick de inga kunder. Aktiva travmänniskor har normalt inte råd att anlita juristhjälp för 800:-/tim, de flesta köper hellre hö och havre och går vidare trots förlusten.

Vad kan Svensk Travsports ”hjälp” advokatfirman SKARP hjälpa dig med?

En travtränarfaktura på 4.445 spänn som en hästägare vägrade betala sin anlitade A-tränare, dras senare av Svensk Travsport tillbaks från tränarens avräkning (TDS) vilket betyder att tränaren förlorar 4.445 kronor. Eftersom Svensk Travsport förskotterar och kvittar, som alla factoringbolag gör. Här fanns både avtal om uppsägningstid och utfört travtränarjobb. Jaha, vad gör man då? 

Tackålov att det inte var ett högre belopp. Tränaren ringer jurist på ST som hänvisar till ST:s TDS-handläggare, som i sin tur hänvisar till advokat på ST:s partner SKARP. Om Kronofogden hade hanterat skulden hade den för 300 spänn hamnat i Tingsrätten som ett småmål, förenklat tvistemål. Timtaxa enligt rättshjälpslagen är 1.425:- + moms.

Vill man anlita SKARP:s advokat kostar det 1.525:-/tim, exkl.moms. Hur många timmar tror ni att det kan bli innan advokaten är färdig? Schysst hjälp från Svensk Travsport? I ett mål där tränaren max kan ”vinna” tillbaks sina 4.445 kronor + 1.445:- för ombud. Fast, den part som "vinner" småmål har begränsad möjlighet att få tillbaks ombudskostnaden.

Sammanfattningsvis kommer travtränaren att få betala mer för ST:s partners hjälp än den summa skulden handlar om. Är aktiva nöjda med den rättsskyddshjälp de kan få via Svensk Travsport och licensen?

Ett brev betyder så "mycket"

En professionell travtränare vände sig som kund till kontoret som sköter bokföring, LRF, numera Ludwig&Co. Akut hjälp önskades för att kontakt med tidigare hyresvärd som sagt upp kontrakt utan laga skäl, inte ens berättat att stallet var utlagt till försäljning.

Juristen på Ludwig&Co expedierar ofta hästfolk och åtar sig ”fallet” för travtränarens räkning. Travtränaren skickar in sitt underlag via mail (hyreskontrakt och kvitton betalda hyror) och inväntar råd från juristen.

Då kommer chocken, för ett (1) enda brev som skickats av juristen till motparten/hyresvärden debiteras/faktureras för detta brev på 1,5 sida travtränaren 8.169,86. Vad göra? Bryta ihop i fosterställning eller vägra betala? Vad skulle det ha kostat att driva målet med den juristen ända upp i Tingsrätten, det törs man inte ens tänka på...

När tränaren inte omgående kan betala 8.169 kronor och 86 öre för BREVET skickas ärendet vidare av juristen till Kronofogdemyndigheten och brevet kostar nu istället 9.583,74. Ska man svimma eller skrika högt? Är det så man behandlar sina hästsportkunder på Ludwig&Co?

Självklart låter man inte dylika dumheter passera obemärkt. Börja med att bestrida kostnaden. Avsluta bokföringshjälp med LRF/Ludwig&Co fort som fan. Finns säkert nån liten gembärare som kan göra det minst lika bra och dessutom brinner för sin uppgift. Det egentliga ärendet avhandlades senare i Tingsrätten som ett förenklat tvistemål och travtränaren fick sin upprättelse. Utan ombudskostnader.

Däremot återstår att se vad som händer när Advokatsamfundets Konsumentgrupp granskat klart ”brevet” från juristen.

Enligt advokatsamfundets riktlinjer skall arvode vara skäligt. Skäligheten bestäms utifrån följande faktorer; tidsåtgång, uppdragets art, storlek och svårighetsgrad, tidspress och uppnått resultat.

Om det inte är möjligt att nå en lösning i samförstånd kan klienten få saken prövad inom ramen för Advokatsamfundets konsumenttvistnämnd. Advokat är skyldig att medverka i Konsumenttvistnämndens prövning, om en lösning i samförstånd inte kunnat uppnås.

Stalltips – be alltid om en offert (kostnad) innan du anlitar advokat i ett juridiskt ärende.

Hovtramp/Ilse

Hovtramp/Lasse foto

 

Nä, inte nu igen!

 


Svensk Travsport känns som danska ölet ”Hvergang!” Eller i alla fall med återkommande planeringsproblem varje vinter…

Isbanor, tjäl-lossning och vinterväglag är svårt att planera och förutse, det vet vi och kan vara överens om. Men, som ansvariga för travtävlingar, planera för helskotta i tid, hästar åker från hela landet för att tävla. Inget man gör på en kafferast. 

Åker man från Gotland för att tävla på Eskilstuna vill man inte få ett sms precis när man anlänt från ön till Nynäshamn med Destination Gotland över havet, med häst…

  

Idag tisdag skulle det ha travats V64 på Eskilstuna, men…

Klipp från tränare:

På väg från Gotland till Eskilstuna för att tävla på v64. Då detta sms kommer!! Festligt av ST och Eskilstuna kl 09.34- när man redan sitter på båten. Så nu hemresa då Romme inte är aktuellt. Tycker ST borde införa en 24 h regel gällande banflytt. Känns inte roligt och stackars häst som får åka båt en hel dag, kostar både tid och pengar.

 

 

Travbanorna måste omgående börja ta ansvar, ställa in tävlingar med ett dygns marginal, hur svårt kan det vara! Hoppas inte på att det ska ske ett under och förstör inte massor med dagar för aktiva i trav och galoppsport. Att åka och tävla är inte bara att stoppa in hästen i transporten. Verksamhet hemma (stallet!) måste fungera när du är borta, med personal, tid, pengar….

Klipp från ST/Svensk Travsport:

Ersättningar. Enligt Svensk Travsports allmänna bestämmelser får hästägare kompensation för inställda travtävlingarna. Nä. Inte riktigt så. Det är en sanning med modifikation!

 

 – Hästägarna får transportersättning på 3 kronor per kilometer tur och retur, räknat från hästens hemmabana och den avståndstabell som finns.

För gotlänningar utbetalas däremot enbart resan på VÄG, sträckan över VATTEN betalas INTE. Hur står det till, mig veterligt är det bara Jesus som gått på vattnet. Gör om och gör rätt!

 

Kompensation betyder väl att du blir nöjd?

Nähä, inte det, inte alltid. Vädrets makter rår ingen på, djurskydd går alltid först och så ska det vara! Jordbruksverkets banveterinär bestämmer enhälligt och kan stänga vilken tävling som helst och även stryka häst trots att du själv tycker hästen är i tävlingsmässigt skick. Däremot hur travbanornas ansvariga sportfolk agerar inför inställda travtävlingar är en helt annan sak och varierar stort.

Vid rena misstag som drabbar starthästar betalas oftast ut ett fjärdepris till hästägaren, men själva starten, eventuella poäng och allt jobb inför loppet går ju åt skogen.

Foto: Hovtramp/Ilse

V75 Bollnäs 1/1 20222 lopp 10 blev Jamaica Boko struken.

I resultatlistan står transporthinder, inte ens sant. Här har ”någon” halkat med pekfingret, hästen var laddad och skulle starta. Alla ändringar i datorn görs av behöriga med egen inloggningskod, så vems finger som tryckte på nödbroms är inte svårt att upptäcka.

Hästägare och tränare blev naturligtvis inte glada, så jäkla ofta är det inte V75 på Bollnäs, Jamaica Bokos hemmabana.

Tränare Mikael Cedergren fick i alla fall sin V75-seger, med Tale of Jacks som hade Linus Lönn i sulkyn. Självklart svider säkert tanken på att det kunde ha blivit en dubbel, två V75-segrar.

Micke Cedergren har jag träffat på Skrubbs och under festligare former. Varför han flyttade från Gotland till Runemo Gård utanför Bollnäs (ägare Erik-Olov Parhans) vet jag inte, men kan ju gissa att det finns betydligt fler hästägare än på ön och Skrubbs.

Det fåtal uthålliga proffs som finns på ön har ständigt sjå med att ta sig över vattnet, mot Kalmar eller Nynäshamn och vidare, det är varken billigt eller bekvämt. Sommartid skickas hästar till ön för att gå på sommarkollo och förhoppningsvis få lite tätare starter och enklare motstånd. Så har det alltid varit. Vintertid känns det inte speciellt trångt på Skrubbs travbana...


Har det hänt förr att hästar stryks av misstag ur travlopp? Jadå. Häst ”glömdes bort” vid anmälning till Kriteriet på Solvalla, det blev ett jäkla liv. Självklart, här väntar man och hoppas i tre långa år, har för en gångs skull en hyfsad häst, och vad händer…

Tvärtom har faktiskt också hänt. En häst i ett av uttagningsloppen till Svenskt Trav-Oaks (Fanny Chenal) kom med i loppet trots att inte fjärde insats var betald. Vid anmälningar skulle hästen ha fått ej-godkänd-stämpel i datorn, eftersom inte sista insats var betald. Detta var en utlandsägd häst, där betalningar matas in manuellt. Hoppas det inte var en italienare som ägde hästen, eftersom ingenting mer hände. Hästen blev givetvis struken när startlistor publicerades.

En häst som rest från Bollnäs till Östersund för att starta ropades ut som struken i högtalaren precis när tränaren skulle värma hästen – struken! Ingen visste varför. Tränaren gick vid ankomst in på inskrivningen för att hämta vojlock och kolla läget, ingen andades något om att hästen var struken. Just den här gången kompenserades med ett fjärdepris (5.300:- ) dessutom lovades hästägarna något extra nästa gång de kom till travbanan. Förhoppningsvis blev det mer än en fruktstund eller varmkorv.

När häst stryks från lopp blir det tio dagars startförbud. Vid det här tillfället stod det struken för hälta, lite värre, eftersom det blir både startförbud och behövs veterinärintyg. Travbanan borde ha betalt veterinärkoll och stilleståndsersättning under tid för anmälningsförbud.

Välj in rätt folk på rätt stolar så uppstår inte problem i onödan.

Hovtramp/Ilse

 

Femhundra spänn för två minuter?

 

Hovtramp/Lasse - kusktrio

Vad handlar det om?

Ungefär lika mycket som det kostar på massagesalongerna. Nä, det handlar om hur mycket lånekuskar ”tjänar” på sina uppsittningar i lopp. Beror ju helt på vilka hästar de får köra, hästarnas dagsform, kapacitet och deras egen popularitet.

Som en mindre tränare sa – det är ju inte så lätt att köra om en Porsche med en folkvagn. Nä, så länge Redén tillåts starta i svenska travlopp kan du fortsätta att pilla navelludd. Han och Ågerup kan köpa precis vad de vill, inte ens lönt att anmäla till samma lopp. Att inte fler kollegor reagerat är en gåta. Väntar de på ett frikännande och sen tas strikt tränaransvar bort från reglementet.

Det är lätt att göra bort sig som lånekusk, så jäkla styva i korken ska de nog inte vara. Här kan Erik Adielsson ha en kurs för de obehagligaste. De yngsta har ju oftast ingen aning om alla umbäranden som mindre tränare får stå ut med. Undantag finns givetvis. Men ungtuppar som går genvägar, knappt har jobbat sig svettiga innan kurserna, får fantastiska chanser och tror sedan att de är odödliga.

Hovtramp/Ilse - får göra allt själv...

De vet förmodligen inte ens hur trav-Sverige i gemen ser ut, i stallen hos de som jobbar på riktigt och inte ens kan fuska. Hästarna ska ut oavsett om de har Corona eller ryggskott efter alla skoningar. Nä, det finns ingen annan. De mokkar sina boxar själva, hagar hästarna och kör träningsjobb, vårdar och har kompetens som sparar in på veterinära utgifter. Hästarna har oftast både bättre kläder och mat än de själva. Javisst kan man lämna tillbaks licensen, men hästar är faktiskt ingenting man bara slutar med. Hästar är ett sätt att leva. Borde få mycket mer respekt av lånekuskarna, somliga dög ju inte ens som tränare.

Flera av nämnda lånekuskar som höjer till en femhundring på nya året har definitivt råd att lägga av direkt, och bara titta på trav-lopp på tv. Gnäll från de som bara åker runt med en väska? Eller kostnadsökning (indexreglering) som gör det lönsamt att åka runt och ”bara” köra lopp?

Påslaget som ST lägger på hästägarnas oplacerade hästar från 2022 ska alltså ätas upp direkt av lånekuskarnas prishöjning? Oavsett A eller B-tränare. Då hoppas jag innerligt att lärlingar får fler chanser och mindre tränare kör sina hästar själva! Ser fram som fan mot sommarens tävlingar på Skrubbs redan nu. Hejdå lånekuskar med rockstjärnestatus. Äntligen!

Tog fram räknesnurran på skoj. Nu ska vi se vem som har råd att gnälla!

Stefan Persson A-tränare (född -73) har initierat höjningen av uppsittningsavgiften i lopp. 500 spänn vill han ha, för det mesta kör han så många lopp en tävlingsdag att det finns ingen tid att varken värma hästen, prata med tränaren om dagsform, hämta och lämna hästen i stallet, femhundringen avser minuterna han lånar hästen på travbanan.

Persson har 2021 kört 1.385 lopp (162-147-146) 16.280.721:- Perssons ”lön” blir då med 5/10% på intravat belopp (beräknat på 7%) 1.139.650:- Om man som Persson kört 1.385 lopp under året x 500 i uppsittningsavgift blir det 692.500:- något mindre under 2021, 350:-? X 1.385 lopp, ojdå det blir ”bara” 484.750:- Stackars lånekusken Persson. 

Catchdrivern tycker det blev dyrt med bilkörning mellan de olika travbanorna. Han körde tydligen 11.000 mil 2020, men glömde? att i deklaration får han ju faktiskt dra av 18,50 per mil (9,50 diesel) och allt över 11.000:- i utgifter är avdragsgillt, så någon ren förlust är det inte i slutänden, och vem behöver inte ha en bil att ta sig till jobbet med?

Stefan Persson är ett utmärkt exempel. Han får 5% av A-tränare som lånekusk på det han kör in, av B-tränare 10%. Örebro V75 29/12 körde han i 9 lopp, resultat inkört 227.500:- (d0-0-dgu-1-3-4-3-4-2) Hästarna i de nio loppen tränades av 6st  A-tränare (5%) och 3 B-tränare (10%)  inkört i procentandel på Örebro för Perssons del blir 7.275:- + uppsittningsavgift 9x 350? = 3.150:- + milavdrag senare för bilresa. Hyfsad dagsförtjänst för Persson trots 3 oplacerade hästar. Fast enbart utgifter för de tränarna med oplacerade hästar.

 

Hovtramp/Lasse - Björn Goop

Björn Goop (född -76) A-tränare och lånekusk både i Sverige och utomlands (FR) Björn har 135 hästar hemma i stallet! Hur i helskotta hinner han ha kontakt med alla hästägare, hästskötare och ta ansvar för 135 hästar? Hmpff, jag hade ett jättejobb med bara en (1) bra starthäst, 30/12 har Björn kört 1.198 lopp (190-173-150) 33.564.904:-

Mamma Annika (bilhandlardotter) har förmodligen jättekoll på vartenda kvitto och bomullstuss, är säker på att det inte går någon nöd på Björns fakturering. Har tagit del av hans hästägarfaktura en gång av misstag, häst som tävlat utomlands i Björns regi. Ska man skicka hästen dit måste man nog vara miljonär, åtminstone om det tillkommer ca 60.000 enbart för franska veterinärtjänster, många påfyllningar som nästan gick jämt upp med insprungna prispengar.

 

Hovtramp/Lasse - Örjan Kihlström, alltid med en växel kvar...

Örjan Kihlström A-tränare (född -62) hade häst i träning senast 1996,enbart  lånekusk. 30/12 har Örjan kört 1.021 lopp i Sverige och utomlands. Resultat 213-148-105 och 53.981.400:- Örjan intervjuades senaste V75-dag om uppsittningsavgift och tyckte han klarade sig bra och hade inte så mycket att tillägga.

Som Solvallatränaren Walman sa – om Stefan Persson ska ha 500 spänn för att sitta upp i sulkyn vågar jag inte ens tänka på hur mycket Örjan vill ha, då får vi fundera. Walman, alltid lika frispråkig och påläst.

 

Hovtramp/Lasse - stalljobb på riktigt

Carl-Johan Jepson (född -77) A-tränare men har inte tränat häst sedan 2011, har kört 1.346 lopp 2021 (166-168-155) 20.524.749:- En populär lånekusk, men vid ett par tillfällen när jag varit närvarande riktigt jäkla otrevlig, arrogant och nedvärderande. Det har han inte råd med, tappade min respekt för honom redan i grisfösarmålet, har inte ändrat uppfattning. Han borde varit mycket mer rädd om kontakter med tränare, speciellt de som kan betydligt mer än han nånsin kunnat. Sen finns det ju alltid omständigheter i vartenda travlopp, men den här jeppen varken lyssnar, kommunicerar eller är intresserad. Bara min åsikt och bara de som varit närvarande håller med, resten trycker gilla oavsett vad han gör. Det kommer ju nya lopp hela tiden, och köra häst det kan han.

 

Ulf Ohlsson, Rikard N Skoglund, Magnus A Djuse, Carl Johan Jepson och Stefan Persson kommer att ta ut en avgift på 350-500 kronor – oavsett om de kör en amatör- eller proffstränad häst från 2022.

– Vi har alltid tagit ut avgifter för amatörtränade hästar och jag tycker inte det är mer än rätt att vi tar ut en avgift av proffstränare också, sa Ulf Ohlsson.

Mikael Melefors, ordförande för Travhästägarna kallar tränarnas prisökning för ”kartellbildning”.

– Vi försöker göra det bättre för svensk travsport. Jag tycker det är osmakligt. Att catchdrivers ska stå först i kön och ta del av den här prisökningen som äntligen höjt femhundringen för oplacerade hästar i travlopp. Det tycker jag är direkt osmakligt.

TR/Travtränarnas Riksförbund (ideell förening för travtränare med professionell tränarlicens) passerar för det mesta obemärkt och vill bara att allt ska rulla på som vanligt. Ordföranden Jan Halberg har i Expressen berättat att beslutet väckt starka reaktioner bland medlemmarna. Tja, om alla som tränar häst drog åt samma håll och vågade tycka skulle resten (ST, lånekuskar...) få stå där med fingrarna i munnen.

Magnus A Djuse (född 2000) med körlicens K1 (25 mkr 2021) uttalade sig lite kryptiskt om att det finns tränare som har A-licens för att slippa betala en avgift till lånekuskar. Fakta – A-tränare betalar normalt 5% om inget annat överenskommits med lånekusken.

 

Klipp Expressen: – Det är många tävlingsdagar man går back på. Jag tror inte det finns någon annan bransch där du gör ett arbete och inte får betalt, säger stjärnkusken Carl Johan Jepson.

Carl Johan Jepson tar från 1 februari en avgift om 350 kronor för att sitta upp bakom en häst under lopp.(Ja, nåt annat lär man ju inte få hjälp med, värmning, värdefull information…nä glöm det, superproffs gör inga fel.)

– Jag kör runt 9000 mil om året och tar inte ut någon reseersättning. Jag har kört in över 20 mkr senaste två åren, det låter jättemycket. Men tar du ut en mediumlön blir det ingenting över. Det är många tävlingsdagar man går back på.

Klipp SulkySport: Stefan Persson  

– Det är arbete kvällar och helger. Som det är nu flera gånger man åker hem, räknar i huvudet och inser att man fått betala för att arbeta. Det är inte jätteofta det händer, men det är dyrt att hålla sig med bil och diesel.

Stefan Persson kommer att ta ut en uppsittningsavgift om 500 kr för att köra både proffs- och amatörtränade hästar.

– Jag står inför det här valet och har bestämt mig. Jag behöver framför allt täcka resekostnader och kunna stoppa undan lite pengar till pension. Är det så att det här utmynnar i att jag inte längre får några uppdrag som catchdriver så får det helt enkelt bli så.

Carl Johan Jepson och Stefan Persson är inte ensamma.

Ulf Ohlsson och Rikard N Skoglund väljer samma väg liksom uppstickaren unga Magnus A Djuse.

Personligen tror jag inte det blir någon större skillnad. Någon tränare kanske hellre sätter upp en lärling i stället för mig i vissa lopp. Det tror jag dock är positivt för travet i stort, konstaterar Skoglund.

Magnus A Djuse jämför med att det är normalt att ta uppsittningsavgift i andra travländer. Allt har blivit dyrare, både transport och bötesbelopp i loppen. Nu har jag tur att det går så pass bra så jag personligen behöver inte ta en avgift men jag vet att det underlättar för många i branschen, säger Djuse som kommer ta ut en avgift om 350 kr, som Carl Johan Jepson, Rikard N Skoglund och Ulf Ohlsson.

Återstår att följa de första månaderna på nya året och kuskarnas uppsittningar. Spännande fortsättning följer.

Hovtramp/Lasse - Dino Dollar

Nä, barnbarnet får definitivt köra Dino Dollar i loppen, lägger inte en spänn på arroganta, ointresserade kuskar. Det är jag klar med.

Trevlig kväll!

Hovtramp/Ilse

 

.

En lyckad skatteflykt, ur hästsynpunkt...

 

 

Foto: Kanal75/francetrotters - Mickey Viking

Vem lyckades prångla sig in i den franska stamboken?

Nä, det går inte! Dessutom med en ickefransk travhäst? Min erfarenhet är att fransmän är fyrkantigare än en sockerbit och har suttit vakt på sin stambok ända sen eldkvarn brann. Så hur gick det här till?

Pouvoirs doux comment est-ce arrivé?

Haha, je suis Ulf Berner

Foto: EAP/Einar Andersson - Ulf Berner med fru

Berner var en rolig prick i dåtida travsport, orädd och myntade flera uttryck som man inte glömmer

Livet är roligare när man har pengar! 

- Jag kommer i alla fall inte att dö nyfiken...

Redan på 1950-talet jobbade Berner faktiskt på Åbytravet, han var den som ringde i upploppsklockan. Efter det var han fast i travsport, spel och travhästar.

Minns honom ganska väl från Solvalla under 1970 och 1980-talet. Proppmätt företagare, storhästägare och välkänd storspelare. Idag kanske mer känd genom Tom Alandhs dokumentärfilmer – En rufflares väg, - En rufflares väg tur och retur och - Vad hände med rufflaren?

Med miljoner kronor i skatteskulder och miljonhästar i stallarna. Med sin hingst Mickey Viking reste han till Frankrike på 1980-talet och lämnade honom i träning hos Jean Lou Peupion, gift med svenska Anki.

Under 1970-talet jobbade Berner upp en fabrik som tillverkade träfanér, i Småland. Han jobbade sig faktiskt upp från fabriksgolvet till VD-stolen och köpte sen företaget. Hästägare hade han varit tidigare, men bara till mediokra hästar. Nu fanns det pengar till de stora stjärnorna!

Lånat foto av Ulf Berner

Under en semesterresa till Florida i mitten på 70-talet köpte han flera dyrbara kanoner och lät företaget stå för kostnaderna. Då vaknade Skatteverket. Varför betalade företaget Berners privata jetsetliv och en massa travhästar? Här började granskningen med lupp.

Tror det var 1979 som Berner flyttade tillbaks till Sverige, tog tillbaks VD-stolen på företaget och startade samtidigt ett stuteri i Sala. Eget stambord på Solvalla travbana imponerade på de flesta och Berner var ett välkänt namn på travbanan. I hans ägo fanns travhästar som U.S.Thor Viking.

1983 var träfanérföretaget drivet i botten och konkurs oundviklig. Åklagaren plockade in Berner som ansåg sig vara utfattig och arbetslös. Med miljoner kronor i skatteskulder och indraget pass lyckades han ändå fly ifrån det sjunkande skeppet. Frankrike hade inget emot hästar som U.S Thor Viking och Mickey Viking. Peupion tränade Mickey Viking i nästan två år och hästen vann flera större lopp, tex Prix de Washington på Enghien

Historien som sedan utspelade sig efteråt är i det närmaste otrolig, rufflaren Berner har i princip räddat hela den franska trav-aveln!

Foto: Hovtramp/Lasse - Bold Eagle

Hade inte Mickey Viking prånglats in i franska stamboken hade varken Ready Cash eller Bold Eagle funnits. Det som hände var att Peupion köpte Mickey Viking av Berner, som var tvungen att få loss pengar som inte Kronofogden kom åt. Nästan en miljon kronor var dåtida köpesumma. Tränare Peupion hade sett Stig H Johansson vinna några lopp med hingsten och hade även följt Mickey Vikings mamma, Misty Sister och pappan Bonefish på plats i USA (som skötare till Une de Mai.)

Senare såldes Mickey Viking till ett franskt stadsstuteri som avelshingst, och i den länge stängda, franska stamboken fanns snart Mickey Viking. Efter att Peupion nekats betäcka egna ston med hingsten. Det gick inte. Att sälja till ett stadsstuteriet var enda möjlighet för att få betäcka med Mickey Viking. Första amerikanska hingst i fransk trav-avel. Av misstag.

En av Mickey Vikings delägare var ett känt namn i fransk travsport, stamboken var inte öppen och stuteriet gjorde tydligen lite som de tyckte själva. Hingsten betäckte dessvärre bara under ett enda år, han avlivades efter att ha fått diagnosen hjärntumör. Men hans blodslinjer lever verkligen vidare. Flera avkommor är avelshingstar. Mickey är farfar till Jag de Belloeuet (39 mkr) och Ready Cash (dubbel P d Á-seger och 39mkr intravat.) Även stamfader åt Bold Eagle (med dubbla P d Á-segrar.)

Vad hände med rufflaren? 
Tom Alandh återvände till Ulf Berner 2004 som då var handikappad och levde enligt egen utsago utblottad. Annat var det på 1970-talet och i början av 1980-talet när Berner levde internationellt jetset-liv med privatflyg och hade många kända travhästar. Berner drabbades av hjärnblödning 1991 i Italien men återvände efter en sväng till Spanien sedan hem till Sverige. Trots skatteskulder på över tio miljoner kronor fick han både vård och pension. Vi är snälla i Sverige.

Ulf Berner avled 2010, skulle då fylla 71 år. Tom Alandh sa – det har varit existensiellt intressant att ha fått följa Berner, från att ha haft allting fram till till ingenting och i slutänden hamna på ett ålderdomshem i Mölndal som sjukling.

Hur det har gått med franska stamboken? Fransoserna kanske ändrar sig när de ser alla framgångar som Mickey Viking är skuld till…

Jag har visserligen bara bott ett år i Paris, men kan nästan säkert säga att fransmännen inte kommer att släppa en enda amerikansk hingst över tröskeln igen, den som redan gett upphov till den nya franska stammen kan de dessvärre inte göra så mycket åt. Eller?

C´est La Vie.

Hovtramp/Ilse

Rappakalja och expertkommentarer är inte samma sak! 

 

 

Råkade slå på ATG-larven av misstag i väntan på travbanans utsändning av V75, det händer inte speciellt ofta då min personliga åsikt är att detta program övervägande del av tiden är en höhö-kanal för tipstorskar och staketkuskar.

Expertkommentarerna haglade och ibland måste man v(ä)rkligen höja på ögonbrynen. Var experten helt borta i historiken, eller hade han glömt ta sina vitaminpiller?

 

Linus Boy i monte’ på Solvalla med Jonathan Carre’ vann lätt efter perfekt väntan och ett härligt serverat lopp av den franske ryttaren med massor av meriter, innan han kom till Sverige..

Hultman säger ?! att han inte begriper varför Jonathan Carre’ ibland rider LÄTT på hästryggen och ser ut som ett guppande flöte! Hade nog varit bättre att vår nationalidol haft munskydd just då i all fall...

 

Hovtramp foto - klassisk sits med långa läder 1994 Vincenne, Paris

I fransk klassisk monte’ red ALLA ryttare lätt, så reds även i montens begynnelse i Sverige. Ojdå, jag var faktiskt en av de tre personer som initierade och jobbade fram svensk monte’ på Solvalla 1993-1998.

Hupp, sen tog det hastigt slut, efterträdarna lyckades lägga ner både aktiviteter (träning på travbanan) och 120 medlemmar i klubbverksamhet, över en natt. Alla som var med just då vet varför. Inte minst hur det gick till på Stormötet där Ninni Larsson från Hammarstrand kom resande och försökte få igång en rikstäckande montéklubb. Ridå. Nä, inte på grund av Ninni, samma lilla snäppa som just nu är föremål för handläggning över sitt eget huvud. Nä, advokaten är inte klar än, men snart.

Hovtramp foto - franska Philippe

Vet Hultman och kollegor inte hur modern monte’ridstil kom till!? Nä, det var inte franska ryttaren Philippe Masschaele som introducerade den. Vid Elitloppsmonte’ och även vinst 2016 och även 2018 vann en liten, tunn fransyska, Marie Bacsich och introducerade samtidigt en ny ridstil, ett mellanting mellan galoppsits och travridning, tillkommen för de som inte orkade rida lätt ett helt lopp och med extremkorta stigläder.

 

 

Hovtramp foto/Lasse - franska Marie Bacsich

Vilket i sin tur med extremkorta stigläder senare orsakade många avramlingar och olyckor, innan ryttarna hittat stilen och balans hittats. (finns i Hovtramps arkiv.) Den som ramlade av mest av alla kröp senare in i Silvergrisen och lyckades som ansvarig för svensk monté ändra på monte’licensens praktiska utformning. På ett sätt som inte har ett skit att göra med varken monte’ryttare eller disciplinen monte.’ Vilket i sin tur gjorde att endast ett fåtal ryttare blev kvar i sporten och bytte (byter) plats med varandra, ett litet toppskikt med Jonathan Carre, Emilia Leo och Sofia Adolfsson i toppen.

Det dummaste uttalandet på mycket länge var det som kom från Hultman, tyvärr - guppa som ett flöte…han måste nog tänka lite mer på sitt rykte, inte minst om han ska ta betalt för att hjälpa aktiva med både balansering och problemhästar....


Groda två kom strax efter, när samma expert uttalade sig om travhästen Pride Farming.


Hovtramp/Lasse - Pride Farming 1994 med Roger Malmqvist

Larvet på Lajven fortsatte. Hultman kom plötsligt efter alla dessa år ihåg just Pride Farming som han hade i träning en period och även vann Big Noon-pokalen med. Före Menhammar, 1992.

Klipp från kvällspress: 

– Jag kan beskriva exakt vad som hände. Hästen kändes dålig i travet på sista långsidan och samtidigt kom Hans-Ivar Wall åkande med Lady Snärt. Det var första gången jag höll mig kall i ett travlopp, jag släppte förbi den och hon ledde med flera längder in på upploppet. Men Priden kom tillbaka och vann på 1.16,5, som var svenskt rekord på den tiden.

Samtalet ATG-Live som irriterade mig handlade om en defekt på travhästars bakben, harhaser. Att Pride Farming hade ”en sån” stämmer inte ens, både röntgen och senare behandling hos nästa tränare visade något helt annat. Blir lite less på att dessa självutnämnda experter inte ens har rätt fakta, och sprider till en stor lyssnarskara som tror det är sant och slickar sig om munnen.

Foto: Kanal75 - ett av flera franska storlopp där Pride Farming var 3:a

Pride Farming (född 1989) sköttes under i stort sett hela sin karriär oavsett tränare, av Bosse Östman, ägdes av stall Farming och Call-Olle (Carl-Olovf Johansson) på Fituna Säteri. En trevlig och seriös uppfödare och hästägare av stora mått. Han hade faktiskt en häst i träning även hos mitt ex (Michel Harvester) en märr som jag gillade skarpt och hade önskat ett helt annat slut.

 

Pride Farming efter Songcan u.Fame Hammering ”spattade” mycket riktigt med höger bak (enligt Bosse) men hade liksom många Songcan avkommor genetiska skelettförändringar, i detta fall på vänster has.

Ja, jag jobbade faktiskt sju år med häströntgen på Solvalla. Pride Farming åtgärdades av veterinär med femdagarskur (skriver inte preparat) och slapp sedan problemen. Men nån harhas var det definitivt aldrig frågan om. 1994 vann Pride Farming Harper Hanovers på Solvalla med dåvarande tränaren Roger Malmqvist, 2:a var Queen L med Stig H Johansson.

Under sin travkarriär sprang Pride Farming in 4 913 720 kronor. Morfar Express Gaxe fick Pride Farmings mamma Fame Hammering tillsammans med stoet Breadstick från USA.

Peter Karlsson var b-tränare på Solvalla och svärson till Carl-Olovf och Stall Farming. Han tog över tränaransvar för Pride Farming tills han slutade tävla och med bollarna i behåll fick träffa en hel del ston. Det blev 44 avkommor, Lukas Farming var nog en av de bättre.

Oavsett tränare, största del av Pridens aktiva period var det Bosse som tränade, skötte, vårdade och reste runt med hästen i Europa. Minns denna period mycket väl, av flera orsaker som kanske inte ens är lämpliga att berätta, även om de är preskriberade idag. Kan i alla fall avslöja att många på Fituna runt Pride Farming varken var tacksamma eller hade insikt om sin egen kompetens. De orkade inte ens vara snälla mot den som stod bakom framgångarna. Det enda jag just då kunde bistå med var en extra tavla från Pressbild på hästens rikstotovinster, annars hade nog inte hästskötaren och privattränaren fått någon alls…

Foto: Tomas Oneborg - Carl-Olof

Den mångåriga arrendatorn Carl-Olof och svärsonen Peter Karlsson nekades att köpa Fituna Säteri, och då uppstod givetvis problem.

Fituna Säteri hade som hästgård gamla anor, många kända travtränare har fyllt stallarna med häst. Timo Nurmos var en av de större tränarna och hyresgästaerna, men fick dessvärre uppleva den stora branden 2013 på Fituna Säteri, som i princip tog med sig hela gården i lågorna.

En historisk epok gick därmed i graven.

Trevlig kväll!

Hovtramp/Ilse

Hårda eller mjuka klappar i år? Välj själv.

 

Att välja rätt är en konst!

Franska Travförbundet är inga mespottor, det blir en stenhård julklapp till Stall Zet Ågerup och Daniel Redén. Franska handläggare på förbundet är inte bara snigel och grodätare, de har lite stake också! Det som ST saknar.

Idag skriver franska travförbundet att Propulsion är diskad i alla starter han gjort i Frankrike, totalt handlar det om att 593.600 euro ska återbetalas. ST "kvittar" insprungna Stall Zet pengar från reglementsenligt men ej avstängd tränare och hästägare, VISA kvittningsbeskedet, det ärinte era utan VÅRA pengar!

 

Året som skenade iväg

Vart är vi på väg? Har tåget spårat ur? Inte lätt att hänga med i de där svängarna för inbördes beundran.

Blir det Så mycket bättre? I hästsporten? Ja, om aktiva går samman och sätter ner foten, inte bara tänker på sig själva och håller käften! Något är riktigt fel i det sammanhanget, från början till slut.

Står vi ut med stjärnorna på ”slottet” (experterna i Tv-rutan) en säsong til? eller blir det bonnläpparnas mundiarré på Lajven? Tack för travbanornas egna utsändningar, inget larv, inget vass eller kass, inga onödiga ryggdunk och smörande i vinnarcirkeln. Älskar Visbytravets egen utsändning, Solvallas är också hyfsad, i brist på annat.

Bonde söker fru? Nä, bönderna har konverterat till travtränare, det kläcks hur många som helst, verkar vara en lukrativ bransch? TV-deltagare Farmen och för första gången ska jag följa programmet, där en nyligen avhoppad A-tränare deltar. Cecilia Ahlborg. Spännande de luxe!

Anders knackar på - ST behöver Anders hjälp i både Propulsionhärvan och på sina objudna resor till aktiva som misstänks för fuffens med hästarna. Nä, saft och bullar är ute, sparka in dörren, släpa ut djurplågarna med hjälp av Anders. Det finns inget äkta hästfolk som med berått mod förkortar livet på andras hästar.

Mask Singers, värsta lågvattenmärket ever! Nä, allt gott kommer inte från USA, v(ä)rkligen inte. Trav och galoppsporten har också begåvats med ett par utklädda jeppar, långt ifrån så seriösa som man hade önskat. I galoppens toppskikt firar en bevisligen skuldtyngd, redan dömd person stora framgångar med sin interimlicens, inte bara ett år...

Lasse/Hovtramp foto - Sheikh Mo i Dubai, UAE

Som om detta inte var nog, hyllas pajasen av galoppjournalisten som borde vetat bättre! Och Travrondens politiskt korrekta journalist avböjer att utreda den långt ifrån diskreta historien som finns i bakgrunden, publicerad och klar.

Kanske man ska prata på mailen med Sheikh Mohammed Bin Rashid Al Maktoum om tränarens kommande Dubai-starter. Under en lång period sågs vi ju faktiskt varje dag på tracken, inklusive privata fester i öknen, Hovtramp är nog ett av få foto&reportageteam som fått göra reportage på Blue Stable hos Sheikh Mo…I travsporten släpper man in elefanten i styrelserummet, skyller på varandra, avsätter och tillsätter, här behövs ett större blodbyte och lite vitaminer, kanske lite intravenös påfyllning åt STAD:s medlemmar så det händer något!

BLIR DET EN TOM SÄCK I ÅR IGEN till de aktiva?

Hittar vi några guldkorn från året som gått? Ja, hästarna. Hästar är ett sätt att leva, oavsett ras och om det är trav, galopp eller ridsport. 

 

När hästar vinner på V86 till 97ggr pengarna och visar noll på streckspelet, då blir jag glad! På riktigt. Amatören Håkan Petterssons häst på Solvalla, Prince Will med Sjöström som lånekusk. Frun Gith sköter hästen, hon såg helt chockad ut och kom till Solvalla direkt efter sjukhusvistelse av den allvarligare sorten. Mer sånt behövs, experter och storspelare sitter där och funderar på hur en enda spelare med en Flex-Harry kunde ha Prince Will med på två hästar. Fundera mera…

Vad får hästfolket i julklapp av sina respektive organisationer?

Svaret är ingenting. De "folkvalda" är inte ens medvetna om bristerna!

Det som saknas främst är ett fungerande rättsskydd, juridisk hjälp från en kompetent avdelning på ST, inte hos en partner som kostar 800 + moms/tim eller (dåligt exempel) 8.900 för akut ”hjälp” åt en A-tränare från LRF:s seniorjurist att skriva ett (1) enda brev! Skäligt, knappast! Har bett Advokatsamfundet granska ärendet. En travtränare som är deras bokföringskund! Återkommer med detta om inte upprättelse erhålls.

 

Lasse/Hovtramp foto

Försäkringar som enbart kostar pengar, uttagna via licens, olycksfall i mängder som avslås från handläggare på hästsportens valda försäkringspartners, och ingen hjälp finns att få! Inte undra på att folk tappar sugen, faller i fosterställning och skiter i alltihop. Det var ju hästar de ville ägna sig åt, inte juridiska dokument.

Har under året haft ett tiotal gratisfall åt aktiva på skrivbordet som juridiskt ombud, när ingen hjälp kunnat erhållas trots licens, dyra försäkringar och glasklara utbetalningsbara ärenden.

Det här måste både trav och galoppsporten ta tag i omgående, inrätta kompetent juridisk hjälp i kontorskomplexen åt de som behöver, det är långt ifrån ok att enbart hänvisa till partners på dyra advokatbyråer. Har några riktigt otäcka ärenden på lager, så här får det inte gå till.

 

Svensk Travsport och Svensk Galopp har av olika skäl låtit tala om sig under det gångna året. 

Banunderlaget, som bevisligen inte fungerat på Bro Galopp senaste åren. Ta hjälp, hur svårt kan det vara? Ska aktivas hästar tappa form eller tvingas åka till Norge och Danmark för att tävla i rätt propositioner? Ser inte bättre ut. Var rädd om den lilla galopp vi har i Sverige och använd Bro Galopps anläggning betydligt bättre än hittills! En fantastisk anläggning som gjord för aktiviteter och event, pengar in till aktiva och banans behov.

Virrvarret i Svensk Galopps styrelserum är inte heller nån höjdare. Dessa extremkorta inhopp börjar dra ett löjes skimmer över sig. Trodde faktiskt att när Reuterskiöld J:r kom in i finrummet skulle det ske en hel del aktiva kunde ha nytta av. Men poff var han ute i kylan igen. Ja, rykten går men fick ett bra intryck vid en längre pratstund på Travgalan för några år sen. Fördel med VD som varit aktiv är att de vet vad som behövs.

Strax efter dök en kvinnlig VD från Enköping upp, som inte ens besvarade relevanta frågor, trots presskort SHK. Och suck, nu är det en ny ”gube i låddan” igen. Få se om han svarar, det finns många obesvarade frågor och dessvärre en del marknadsföring och reklam som definitivt inte borde ha skett. Med bakgrund från Silvergrisen, Pressbild och Solvalla kan man ju lätt räkna ut hur galoppjournalisten som saluför rufflare tänkte, men för bövelen vad det är frågan om. Ett misstag på riktigt.

 

Svensk Travsport har också en hel del ogjort och behöver skynda sig att kränga fram rätt beslut och ta sitt ansvar i svensk travsports största skandal. Digital uppkoppling i jättehuset önskas i julklapp åt ST och Stad, så de kan ha sina möten på nätet (slipper skylla på Corona!) Man tror inte sina öron. Har ju själv varit ombud i Tingsrätten uppkopplad via nätet, just på grund av Corona. Då kan STAD:s nya jurister och deltagare äntligen bestämma efter snart tre år om Daniel Reden är VD, hästägare tränare och har något strikt ansvar för verksamheten i Stall Zet.

Om INTE, ändra reglementet så att vi alla med häst i stallet kan få en betydligt problemfriare hästvardag!

En väckarklocka behövs samtidigt i julklapp åt sportcheferna på ST, som nyligen ordnade ett digitalt stormöte öppet för frågor om, för och med aktiva. En V86-onsdag 17-19? Bara ett litet problem, aktivt hästfolk fodrar sina hästar den tiden, många är inte ens klara i stallet. Åtskilliga tränare, kuskar, hästskötare och hästägare är på väg till trav-onsdag, sitter i transporten eller ska precis värma starthästarna på travbanan. Vem valde dag och tid? Kalle Anka?

 

Önskar även en julklapp åt oss hästsportjournalister.

En extrem make over till pressrummet på Solvalla, skäms för dessa trista, urblekta och händelselösa ytor. Måste allt vara gratis för att det ska hända? Här kommer folk flygande från andra sidan jordklotet till Elitloppet och vad får de se. Skulle faktiskt kunna fixa ett pressrum värt namnet, fyllt av pressbilder, nostalgitrippar och pressmässig miljö. Har besökt pressrum på många ställen i världen, men Solvallas tar priset alla kategorier - urtrist, bortglömt och allt utom läget är under all kritik.

Kom just på att jag faktiskt är utbildad dekoratör. Nä, jag ville aldrig kliva omkring i NK:s skyltfönster, fixar privat istället när andan faller på. det behövs även lite uppgradering på fler håll på Solvalla travbana. Ett tjusigt glasmonster till sekreteriat finns at beskåda på Solvalla en trappa upp och en välkomnande inskrivning, men den förlåter inte bristerna av resten...

 

Hovtramp/Ilse

Gäststallet innanför grindarna på Solvalla, katastrof ända sen eldkvarn brann! En starthäst som ska förberedas och värmas behöver lugn och ro, avskildhet och vila innan det är dags. Står aldrig i det stallet själv, men var hantlangare nyligen med två hästar. Vid besöket var det iskallt i hela stallet, skramligt, ånga som värsta Lutzendimman efter dusch så man knappt såg hästarna!

För många spolierar miljön säkert resten av kvällen. Boxar på båda sidorna om duscharna, herregud vilken hästlös arkitekt ritade det här? Den stackars hästen närmast duschboxen hade ett helt vått täcke, långväga starthäst! Som om det inte var nog så räckte inte med bomull och huva på den lilla nervösa märren som skulle debutera för en landsortstränare.

Hon skakade som ett asplöv av allt liv runt omkring och mådde definitivt inte bra varken av skrammel, stress, flyttanden av vagnar, ut och in i dörrarna, kallt och stökigt! Är det ingen som märkt att detta är allt annat än acceptabelt, inte minst nu när boxhyran går upp! Hade aldrig stått där med starthäst, finns inte på kartan.

Hovtramp foto

En dusch ska väl för helskotta inte ligga inne i ett gäststall, bygg duschar på utsidan. Nu. De som redan finns kan vara kvar till kylning med slang efter lopp. Vilket inte kan ske idag, för få duschar. Vi kan ju faktiskt flyga till månen. 

 

Hovtramp foto

VD Croon på ST behöver förmodligen en Synsamundersökning i julklapp? Senaste nyhetsbrev handlar mer om världsfrånvända floskler och drömmar – rubrik: med blicken framåt och titt i backspegeln. Vi lever nu. För bövelen, ryck huvan och tussarna!

FB:s nättroll och påhejare till dumheter på travsidorna börjar bli pinsamt värre. Ja, man kan sluta titta. Staketkuskar kan man stå ut med men rena personpåhopp, kränkningar och allt annat än relevanta diskussioner. Välj ut de värsta, ge dem en obligatorisk kurs i etik och moral, resten av dumbommarna som trycker gilla på rena påhopp kan få en läsförståelsekurs på SFI, det finns säkert plats även för svenskar som inte kan uttrycka sig utan att kräkas samtidigt.

 

SVT (våra pengar!) som lät producent Jana begå våldtäkt på nationalskalden Evert Taube, inte i bara ett program utan tre. Fyllskallar och barfotapajaser blandade med barnbarnet Kleerup som inte kunde ta en ren ton. Varför inte låta Evert sjunga själv, eller Sven-Bertil! Vakna SVT, här behövs mer än urryckare, smack on the head (som John Cleese sa.)

 

Hovtramp foto

Winter burst? Engelsmän kliar sig säkert i huvudet, vintern sprack?

Åtta omgångar V75 på nio dagar? När ska aktiva fira jul? När hästarna tar slut i Sverige stoppar ATG in bistånd till Skive och Bjerke, istället för att lägga extra pengar på svenska hästar? De enda som spricker i detta sammanhang är väl spelarna, alla dessa V75 dagar i rad gläder väl mest ”experterna” i tv-rutan sm ”jobbar” och aktiva som normalt inte har poäng tillräckligt att komma med i V75-lopp. Skit i julen, julklappar, gemenskap, lägg de surt förvärvade pengarna på V75 istället! Alla kan ju vinna enlgt ATG. Spricka, sprack spruckit, jaha, men nästa gång!

Det går att spela på nästan allt! Spelade du på om Gävlebocken skulle brinna upp i år? Ja, den brann upp.

 

Hovtramp/Lasse

Nä, vi är inte riktigt så bittra, frustrerade som det kanske verkar i bloggarna! Men då i stort sett samtliga "kollegor" ingår i tystnadsklubben och hellre spelar på hästar än bevakar det som händer i hästsporten, medan de aktiva har fullt upp att hinna med stalljobbet innan det blir mörkt, kan det ju vara skönt att få lite information från down under.

God Jul och Gott Nytt Häst-År!

Hovtramp Foto&Reportage

Ilse och Lasse

 

Korkade hästaffärer och några till...

 

Köp inte häst av vem som helst!

…och definitivt inte utan att ta reda på så mycket som möjligt om hästens tidigare liv. Travhästar går visserligen att följa på Svensk Travsport.se vad gäller resultat, stam, ägare och tidigare tränare, men ibland går det alldeles för fort och blir både dyrt och besvärligt!

Det finns även aktivt travfolk med licens som skrattar hela vägen till banken, går över lik och struntar fullkomligt i vad de säljer, bara de själva blir av med ett problem.

Ett av många onödiga hästköp som slutade i Tingsrätten

Säljaren stämdes i efterhand för intygsfusk i en milt sagt infekterad hästaffär. Tidigare ägare sålde en lovande travhäst för 100 000 och det fanns naturligtvis intyg på att den var fullt frisk. Vald tränare till hästen var välrenommerad med bra rykte. Utan Anmärkning intyg kräver ett böjprov, genomgång av hela hästen och alla intyg i ordning, vilket ibland går alldeles för fort eller bottnar i att veterinären inte ens kan utföra ett ordentligt böjprov. Har sett det själv på landslagsnivå i ridsport, pfuii. Fick lust att hjälpa till, då hade hästen sluppit starta den dagen.

Att hästen var fullt frisk utan dolda fel var grundförutsättning för hästköpet. Köparen betonade särskilt att han inte ville upptäcka några osteochondroser (lösa benbitar) att hästen var friröntgad med intyg och godkänd av veterinär. Säljaren intygade att så var fallet. Hästen betalades och åkte vidare till sin nya travtränare. Under nästan två års tid behandlades sedan hästen för sina rörelsestörningar och diffusa hälta, utan att hästen travade godkänt eller kunde starta. Katastrof.

MEN. Vem har inte en kompis som är veterinär eller en marsvinsveterinär som inte ens kan skilja på en ganasch och en gamash. Passar bra när man säljer medvetna problem. Köpare stämde säljaren på 280 000 kronor.

Problemen uppdagades när hästen startade. Efter ett travlopp i nya regin skadade sig hästen när den sprang barfota på hårt underlag och hälta uppstod. Då bestämde sig ägaren att gå till botten med problemen, travhästen fick genomgå en helkroppsröntgen för dyra pengar. Lösa benbitar hittades omgående i ett bakben, osteochondros vilket säljaren inte hade nämnt när hästen bytte ägare.

Efter operation återgick hästen i träning, men ett antal hältundersökningar och operation är långt ifrån gratis. Därför tog köparen fallet till stämning i domstol. Summan 280.000:- tillkom alltså för att ”laga” 100.000 kronorshästen, förutom att säljaren mörkat lösa benbitar. Ett faktum som även syntes på tidigare röntgenbilder men inte nämndes vid försäljning. Som köpare finns ingen rätt att få ta del av hästens tidigare veterinärvård och åtgärdanden, något man borde ändra på omgående. Alla som köper häst köper alltså grisen i säcken.

Foto: EAP/Ilse röntgar Ego Boy

Under min aktiva kliniktid på stenåldern var det många tränare och hästägare som kom in och frågade efter tidigare behandlingar och röntgenplåtar. Något som tillhörde den aktuella hästägaren vid behandlingsdatum. Konfidentiellt material. Många gånger fick man bita sig i tungan när man hade kännedom om diagnoser och röntgenbilder. Klinikbehandlingar omfattar ju lite mer än hältor. Enda bonus var att man visste själv vilka hästar man inte skulle köpa under den här perioden…

Den här köparen hade i allafall torrt på fötterna, bevis fanns via tidigare röngenplåtar att hästaffären mörkats av säljaren. 280.000 i utgifter som betalades tillbaks. Långt ifrån alla har sån tur.

Foto: ALN/Martin Langels - Corkys hästägargäng, stall Corkad.

Corky är ytterligare exempel på ”korkat” ärende vid domstol.

Corky tävlade redan som 2-åring i USA, hamnade så småningom i Sverige. Aktiv 2012-1018 med 6,9 mkr (45/12-11-5) Corky såldes till Stall Corkad för 625.000 dollar! Här fanns givetvis även ett förväntat avelsvärde.

Stig H Johansson (som haft Victory Tilly åt ICA-handlarna stall Kalas/Corkad) blev lycklig tränare i Sverige. Corky hann göra tre starter för Stig H innan problem uppstod. Roterande testiklar tvingade fram en medicinsk kastrering. Av den blivande avelshingsten!

Hovtramp foto/Lasse - Jimmy och Christina Takter i sitt hus i USA

Stall Corkad stämde tidigare ägaren Christina Takter på fyra mkr, samt 263.746skr för testikelfel och ett flertal andra mindre defekter som uppdagats efter försäljning. Stall Corkad ansåg att tidigare ägare varit medvetna om problemen.

Rättegången (2017) i Stockholms Tingsrätt kallade vittnen, bl.a Stig H, Daniel Redén? Erik Adielson, Jimmy och Johnny Takter. Som sakkunnig (hingsthållare) kallades Lutfi Kolgjini.

Staffan Uvabäck (lånat foto)

Takters advokat (Staffan Uvabäck så klart!) ordnade en liten käck förlikning mellan parterna, varför förhandlingarna i Tingsrätten uteblev. Förlikningen hemligstämplades och Lars Deckeman (Stall Corkads advokat) var nöjd efter väl förrättat värv.

https://sulkysport.se/ekfalk-vann-corky-malet/

Året efter kom en ny stämningsansökan in till Attunda Tingsrätt, där Stall Corkad vill ha ytterligare 520.000 dollar i skadestånd, och ansåg att hästen bara var värd 5000 dollar vid köptillfället, samt åtta (8) miljoner för uteblivet avelsvärde, riktat mot Stig H och Erik Adielsson, tränare, kusk och som godkänt köpet av Corky.

Samtidigt friades Anders Ekfalck Veterinär Solvalla som stämts av stall Corkad ICA handlarna (Johan Högberg, Bo Paulsson och Anders Arnefjord.) Borde kanske varit stall Korkad istället. Stämningen gällde felaktig veterinärbedömning. Nu hör det till saken (har haft flera hingstar i stallet!) att hingst kan både fungera normalt och ibland ha uppdragna testiklar, enstaka är kryptochida men vid undersökningstillfället fanns två testiklar som inte var vridna (roterade.) Den stämningen fick i allafall de mätta ICA-handlarna betala, rättegångskostnader och anlitande av juridiskt ombud, summa 1,2 mkr. 

Tack för kaffet och nästa gång om det blir någon, var inte så jäkla korkade, läs på lite om biologi, träningsfysiologi och bete er inte som att allt, precis allt går att köpa för pengar.

Ord mot ord blev det under rättegången. Corky hade aldrig köpts av ICA-handlarna om undersökningen utförts på rätt sätt av Ekfalck. Det hävdade i allafall advokat Lars Deckeman i sin slutplädering.

Som om detta inte var nog...dök Daniel Söderberg. välkänd veterinär upp. Han hade ”många strängar på sin lyra” under sin aktiva tid, vågar inte ens skriva vad han kallades för som husveterinär på bl.a Furuby och Tillinge med flera storgårdar.  Lärde många hästar flyga och kunde alla knep som var värda att pröva för att nå mål. På gott och ont. En av mina tidigare klinikchefer (Docent) sa i alla fall i ett obetänksamt ögonblick – jag ångrar att jag nånsin tog honom under mina vingars beskydd! Ojdå.

God Jul och Gott Nytt Häst-År!

Hovtramp/Ilse&Lasse

Vem bestämmer? Regelverket, tränaren eller lånekusken?

 

I de flesta fall bestämmer hästägaren, vad vi än tycker.

Undantag är när travlopp körs, då är det reglementet som dedikerar villkoren. Men det är inte alltid det följs, långt ifrån. Domarkåren ger sig sällan i klinsch med landets "toppkuskar" oavsett om de är seriösa yrkesutövare eller far runt landet med divalater. Den matchen undviker de.

Är spelarna nöjda med gårdagens prestationer i Super Lights Minne på Romme, V75 Guld-division igår? Alla de som spikade Milliondollarrhyme som finåkte in i mål efter värsta konkurrenternas boxningsmatch. Jodå. Men...resten av alla spelare? Knappast.

Är tränarna nöjda med styrningarna för On Track Piraten och Milligans School? Jag skulle inte vara det.

Är ägarna nöjda med samma styrningar? Jag skulle inte vara det.

Stall Mörkermasse (On Track Piraten) på travgala - Hovtramp foto

Lånekusken Erik Adielsson tog omgående på sig den väluppfostrade dumstruten inför press och media, lika mån om att behålla sitt ofelbara rykte som vanligt. Örjan Kihlström är alltid en svårläst stubbe i intervjuer efter lopp, säger varken bu eller bä. Bästa pokerfacet i svensk travsport.

Är domarkåren på Romme nöjda med de två lånekuskarnas styrning? (Örjan Kihlström och Erik Adielsson.) 

De borde inte vara det, åtminstone inte om reglementet ska följas.

Visserligen vann förhandsfavoriten och mångas spik, men loppet!

Vilken häst fick loppet direkt serverat? vilka två hästar sprang längre, fortare, fick sämre löpningsförhållande än övriga på grund av kuskarna?Milligans School och On Track Piraten, som vunnit loppet två gånger och borde fått jogga runt utan dessa överfall för att få behålla täten. Sämsta på länge. Detta handlar inte om att spika fel häst, det handlar om lånekuskar som leker med andras hästar, tappar huvudet i ett pristyngt lopp och förhoppningsvis fick sina fiskar varma av respektive tränare. Milligans School och On Track Piraten är värda bättre styrningar och betydligt seriösare lopp än vad de fick.

 

I reglementet och vid klagomål och prövning står uttryckligen att:

 "Att vid bestridande avgöra om en körsven avsiktligt underlåtit att köra hästen för bästa placering är i allmänhet förenat med en komplicerad bevisprövning. I synnerhet som påföljd vid fällande dom blir ingripande måste beviskravet ställas högt.

RH 1997:111

Beslut fattat av ett organ inom Svenska Travsportens Centralförbund avseende påföljd för travtränare, som befunnits ha överträtt bestämmelse i Tävlingsreglemente för Svensk Travsport, har ansetts kunna prövas av allmän domstol på materiell grund. Kuskar då?


Sofia Aronsson fick det jobbigt värre

efter ett uttalande inför V75-lopp med Anna Mix.

Skulle köras "snällt."

 


Kanal75/Martin Wikner - Anna Mix/Sofia Aronsson

Det blev ett jäkla liv på press och media när de fick ta del av uttalandet från svenska tränaren att Anna Mix skulle köras snällt i det kommande loppet. I franska lopp går det säkert att köra smygare och preparé, men inte i svenska travlopp. 

Anna Mix, född 2010, fransk varmblodig travhäst tävlade 2013–2018, i sulky och montélopp. Hon tränades av Franck Leblanc i Frankrike, i Sverige tränades hon av Sofia Aronsson.

Det här var ingen lätt individ att handskas med. Hon krånglade, bestämde själv och när hon hade lust vann hon hur lätt som helst. 76 starter, 19 segrar och 1 320 757 euro intravat. Anna Mix vann bland annat Europeiskt championat för ston, Prix de Croix Prix de Bretagne och Olympiamontén (2018) då Josefine Ivehag red.

Anna Mix kvalade även till 2017 års Prix d'Amérique på Vincenne i Paris. I starten vägrader hon att vända upp, efter två omstarter ströks hon, och blev därefter utestängd från voltstartslopp på Vincenne på obestämd tid. Åby Nordic Monté Trophy upprepade Anna Mix sina startproblem, med franska ryttaren Franck Nivard på ryggen. Sofia försökte leda runt Anna Mix, men de som stod i närheten på banan påstod att hon totalvägrade så fort hon hörde franska språket. Hästminne? Man vet aldrig.

TR-Bild - Hail Mary

Veckan som gick känns som ett riktigt lågvattenmärke.

Hovtramp foto - Årets tränare Robert Bergh

Travsportens stortränare har väl inte precis visat upp sina bästa sidor. Varför inte bara bita ihop och gå vidare som minst 400 kollegor med färre hästar i stallet får göra när samma stortränare gång på gång manipulerar och snor både hästar och hästägare på löpande band för de som får stå där med mössan i hand. Visa lite integritet, berätta inte vilken tandkräm du använder, vilka hästägare och kollegor du inte gillar, speciellt inte i poddar och slaskpress. Lågvattenmärke. Väx upp.

Bara min åsikt, men jag är inte tränare, alla får tycka vad de vill så länge åsiktsfrihet råder. Fortsätt ni storfräsare att kasta skit på varandra, då blir det fler hästar över åt resten. Eller också hamnar alla starthästar hos de tio största stallen och lånekuskarna turas om att byta plats med varandra. 

Den som lever får se.

Hovtramp/Ilse

 

 

 

Flyttlådan

Den enes bröd är den andres död?

Denna aldrig sinande jakt efter en "bättre" tränare, mer insprungna pengar och mycket mer strålkastarljus har funnits i alla tider.

Minns mycket väl en av de travhästar jag lagt ner mest tid på under alla år, hästägarna ville ”flytta” efter resultat 13-7-10 men de fick aldrig mer en krona på travbanan. Jag led varje gång jag såg hästen stå och hänga med huvudet i nån gästbox, utan att få en spänn med sig hem. Vissa hästar flyttar man bara inte. Får ont i hjärtat när jag tänker på den tid vi hade tillsammans och alla fantastiska segrar. 

Kommer även osökt att tänka på att dessa flyttningar sällan leder till något gott, men den som lever får se och det kan ju säkert vara dags med miljöombyte, åtminstone för de hästar som inte levererat. Idag är det ju hästskötaren som är den viktigast av dem alla, tränare med hundra hästar får väl vara glada om de känner igen dem i hagen...Sen kan man ju fundera på om ungdomlig nybörjarglädje kan ersätta gedigen kompetens införskaffad under många år. Återstår att se. Spännande fortsättning följer.

 

Hovtramp foto                                                   Hovtramp foto

Menhammar Suteri med sina historiska anor (menhammar.com) är lika gamla i gården som Solvalla travbana. Menhammar Stuteri med Margareta Wallenius-Kleberg i spetsen är både uppfödare och har stallet fullt med framgångsrika tävlingshästar. Från Big Noon till Maharajah och Who´s Who.

Hovtramp foto/Lasse - Hultman och Maharajah

Tidigare var det Stefan Hultman som managerade stallet, senare blev det Pasi Aikio. Menhammar har varit vinstrikaste uppfödare 14 år i sträck och lär väl behålla titeln även i år, just nu har uppfödningarna sprungit in 37.861.806SEK fördelade över landets travtränare.

Travkompaniets stall på Menhammar är välkänt och framgångsrikt, Inte minst för sina festtält under Elitloppshelgen och egen jätteläktare på nationalarenan Solvalla. Som ”andelsägare” i Travkompaniet slåss man om frisk luft och prisrosetter, men får social gemenskap på köpet. Vill du veta mer om Travkompaniet, vem startade egentligen den briljanta framgångssagan och vilka jobbar med tävlingshästarna? Travkompaniet.se/om-oss

Har personligen inte speciellt bra erfarenheter av andels-stall, även om undantag givetvis säkert finns. Deltog med ärmarna uppkavlade i två välkända andelsstall under ett par års tid i familjestallet, enda problem var donnan som managerade ekonomin och i slutänden försökte både manipulera hästägare, stjäla hästar och blev dessutom aldrig klar med ”bokföringen.” Man lär så länge man lever, pfui.

Nya travtränare kläckta på Wången.

En av dem är tidigare hästskötaren till Maharajah – Lisa Skogh.

Menhammars huvudtränare Pasi Aikio får nu dela med sig till förra hästskötaren Lisa Skogh som plockar ut proffslicens efter nyår. Sex hästar ska manageras av Lisa, som tidigare stått på Aikios träningslista. Nä, Whos Who blir kvar i sin box, avelsgodkänd sedan 2020 (83poäng!)

Hovtramp foto/Lasse - Maharajah med Lisa Skogh vid sidan

Alone följer med Lisa (1,8mkr på kontot)

Lisa som har meriter från vinst i  Prix d'Amerique och som skötare till Maharajah. Nu blir hon proffstränare. - Jag är väldigt glad och tacksam över att Menhammar har givit mig chansen. Det skall bli väldigt roligt och inspirerande att få börja jobba som egen tränare, berättar hon i ett pressutskick från Travkompaniet.

Sex hästar byter box för Travkompaniets räkning på Yttersta, Ekerö Alone (e. Maharajah), 1.11,0am/1.864.400 kr, 

Cheek To Cheek (e. Trixton), 1.13,3ak/117.300 kr, 

Dark Honey (e. Maharajah), 1.16,4m/65.000 kr, 

Daylight (e. Jocose), 1.18,8m/8.000 kr,

Även tvååringarna Equniox (e. Maharajah-Rising Sun) och Eyewitness (e. From Above-Underworld följer med på tåget.

Travkompaniet behåller tolv hästar hos Pasi Aikio, storstjärnan Who’s Who, 1.10,7ak/11.880.559 kr blir kvar i sin box. Avelsarbete tar upp tid, men hingsten har faktiskt inte startat sedan tredjeplatsen i Sundsvall Open Trot den 28 augusti.

Flyttlådan

Nä, Robert Bergh är nog inte glad just nu. Fast å andra sidan har han ju själv tidigare ärvt mindre tränares bästa reklamhästar, så han lär ju veta vad det handlar om. När nio hästar byter tränare blir en personal arbetslös, såvida inte nya hästar trillar in på träningslistan direkt.

Gänget runt Hail Mary (Derbyvinnaren) har ledsnat på att vänta på framgångar och flyttar till Daniel Redén, Johan Untersteiner och Daniel Wäljertsten. Hail Mary är en typisk Bergh-produkt, lite tung och klampig och stark som en kolstybbshäst. Finns säkert i bakhuvudet på ägargänget med Mehdi Yazdanpanah i spetsen. Redén ska ju ändå till Paris med Don Fanucci Zet, så…

Åke Lindblom är en annan riktigt duktig hästkarl och suverän på att få till franska lokomotiv. Fast det hjälpte ju inte. Lugdunum, Saveur med flera riktiga reklamhästar bytte tränare trots väluträttat arbete på travbanorna. Hästägaren bestämmer.

Som hästägaren sa till nestor Stig H en gång för länge sen – det ska vara bara ittor i programraden!

Eller han som klagade när Uffe Nordin hade stall på Solvalla. Han fick hästen i bara grimman och blev ombedd att lämna stallet. Nä, han visste inte ens hur man ledde en häst. Långrocken klafsade runt benen och hatten kom på sned. Gubben blev ledd av hästen rakt över stallplan, till Jim Fricks stall. Som vips fick en ny häst i träning.

Tur att alla inte vet det man vet. Det vore för jäkligt.

Trevlig kväll!

Hovtramp/Ilse

 

 

 

Bokslut i travfabriken

 

Hovtramp foto - Silvergrisen

Svensk Travsports överdomstol (givakt!) förnekar sig inte!

Först förhalas Stall Zet/Ågerup-Redéns Propulsion-ärende i två långa år innnan ST äntligen kvittar mot insprunget, kan man få se kvittningarna?...sen ska alla aktiva behöva se på hur Stall Zets målvakt/Daniel Redén skördar framgångar vecka efter vecka utan att någon travtränarkollega med lite stake vågar sätta ner foten, samla ihop övriga 495 proffs och säga – nu är det nog!

....tänkbar tränare som törs såga ifrån...

Pröjsa det ni är skyldiga och Redén, tacka dessa dyselektiska handläggare för att du varken blivit avstängd från att anmäla hästar till lopp eller behövt avstå från strålkastarljuset. Att trav-TV:s oljiga experter inte kan sit eget reglemente och vissa har häst hos dig, gullar och intervjuar i tid och otid på bästa sändningstid gör inte saken bättre. En skurk är alltid en skurk, även med en ny keps.

Förhandlingarna i Propulsion-ärendet framflyttade...

Överdomstolen har beslutat att ställa in förhandlingen angående Propulsion som planerades till den 15-16 december. Detta då det enligt överdomstolens uppfattning för närvarande finns alltför många okända smittorisker med Omikronvarianten av Coronaviruset?! Ny tid för förhandling kommer att bestämmas när smittoläget klarnat. Om 2 år?

Har de hört talas om internet? Videokonferens? Digitala möten, sluta ljug för oss som pröjsar er lön!

CORONA, herregud, hade STAD/Svensk Travsport inget annat att skylla på! Man tar sig för pannan. Belägg Stall Zet stallet med kvarstad, använd Kronofogdemyndigheten och skramla in vagnar och hästar som ni gör så fort någon liten amatör eller mindre tränare oförskyllt blivit dopinganklagade, trots att det egentligen var en felmedicinering och preparatet låg kvar latent i hästkroppen.

Lika inför lagen? Knappast. Anställ handläggare som har språkkunskaper, som kan skilja på nervös och nerved och kan läsa travsportreglementet. Borde väl vara dokumenterad kompetens på ST.

  

Hovtramp/Ilse - vem är bäst 2021?

BÄST, STÖRST OCH VACKRAST?

Nu är det dags igen! Enda tröst, det lär ju inte bli Propulsion som blir Årets Häst i år. Man kanske borde rösta på On Track Piraten, det vore ju en lagom avslutning på en hiskligt lång karriär för en av få hästar som folk i stugorna kan namnet på.

Planen ligger fast med elitloppsvinnaren Don Fanucci Zet.

Efter onsdagens lopp (idag V86) på Solvalla hoppas stallet på en start i världens tuffaste travlopp.

 Foto: Malin Albinsson/TR-Bild - Per Nordström

Årets tränare (hmpff) undrar just om Per Nordström får sina välförtjänta röster nu när skandalrättegången kom upp, precis lagom till röstningen. Som bekant kan ju inte folk i gemen skilja på sak och person, än mindre osociala medias travsidors påhejare.

Vid minst fyra gånger har Nordström kört in mer än 975.000:- i ett enda lopp! Hästarna som borde ge honom Årets Tränare-pokalen är bland annat Önas Prince, Felix Orlando, Islamist Sisu och Good Vibes. Svårt att göra om och slår betydligt högre än färdiga plastprodukter från USA.

Per Nordström fälld i tingsrätten: "Domen ska överklagas"

Tingsrättens dom i målet om Ferrari Sisu kom den 11 dec 2021 mot travtränaren Per Nordström, som ska betala Jerry Bengtssons rättegångskostnader 815.269:- och skadestånd 50.000 för de hästaffärer bolaget 1609 hade delade meningar om (år 2016.)

Vad det handlade om? Det har ju faktiskt gått fem år (5år)

Djali Boko, Darling Hornline och Cashbak Pellini hämtades på Per Nordströms gård. De såldes till Göran Falk för 2,6 mkr men fick inte hämta hästarna…Per Nordström hävdade att hästarna sålts till underpris och att en likvidator skulle syna hästaffärerna. Trav 1609 AB;s företrädare Jerry Bengtsson yrkade på indragen licens för Per Nordström och ett kraftigt skadestånd.


Hovtramp/Lasse

Årets kusk, hoppas för bövelen att det inte blir en LÅNEKUSK!

Minns fortfarande idag vad salig Jim Frick väste fram med sin hesa röst – de där lånekuskarna är början till travsportens undergång.

Vem som ska utses till Årets Häst 2021 sker som vanligt genom en omröstning där alla kan vara med och lägga sin röst (SHK står för 50 % av rösterna, svenska folket för 50 %). De fyra kandidaterna presenteras av SHK (Svenska Hästsportjournalister) i mitten av januari och det gäller även Årets Kusk, Årets Tränare och Årets Kallblod.

Fast det är nog ingen risk att SHK:s styrelse tar mina röster på allvar, det har de aldrig gjort. Mina två och fyrbenta idoler är alldeles för seriösa och jojnar varken Kobolt-gänget, milkshakepåfyllarna eller de som borde smugit ut bakvägen och varit tacksamma att inga tester gett positivt utslag, ännu. Fast enligt insideuppgift ligger Frankrike, USA och Finland mil före Sverige med att dölja det som finns i hästkropparna. Det går tydligen att neutralisera det mesta med blockeringsmediciner och allsköns hokuspokus.

Men lilla bajken då, hur ska det gå 2022?

Nu får lånekuskarna börja gå på GYM, för nu kan de inte ligga ner längre i loppen. Åtminstone inte i voltstart. Nu får de börja köra häst istället för att surfa på vindpustarna.

Vilken vagn ska vi ha idag då? Och vem ska köpa alla dessa dyra vagnar som blir över? Det är ju inga billiga prylar direkt som travtränare måste ha om de ska hänga med hos hästägarna. Bara hjulen till en bike kostar lika mycket som en vanlig normal sulky.

Hovtramp/Lasse

Vilka vagnar är då "amerikansk sulky"?
Svensk Travsport klassificerar tillsammans med tillverkarna de sulkyer som finns på den svenska marknaden. Listan publiceras löpande och kan läsas på ST-sidan om utrustningsbestämelser. De sulkyer som på aktuell lista är klassificerade som amerikansk sulky är inte tillåtna i voltstartslopp från 1 januari 2022.

Sulkyer som ej finns på ST-listan – ekipagekontrollanten gör en bedömning, pfuii! Hoppas inte ekipagekontrollanten kommer direkt från ponnyfållan och har gått mer än tvådagarskurs. Annars kan det gå precis hur som helst i bedömningen. Ekipagekontrollanten kan även hindra andra typer av sulkyer från att användas i voltstartslopp (t ex egenimporter, nytillkomna modeller/märken eller felmärkta sulkyer) om ekipagekontrollanten bedömer att sulkyn bör klassas som amerikansk sulky, trots att den vid tävlingstillfället inte är upptagen på listan.

Vad händer om hästen har fel sulky?
Amerikansk sulky räknas som otillåten utrustning i voltstartslopp. Om felet upptäcks före start ska ekipaget lämna banan för att rätta till utrustningen (det vill säga byta till godkänd sulky) och tränaren får böter. Om loppet hinner starta innan felet upptäcks ska tränaren bli bestraffad i efterhand men resultatet kvarstår.

Vilka Årets julklappar kommer man ihåg?

Fick du nån bakmaskin 1988 eller en spikmatta 2009?

Nä, jag behöver nog ingen råsaftcentrifug (2013) eller robotdammsugare (2015) har ju sambon! Elcykel (2017) kan jag vara utan, slå ihjäl mig kan jag göra utan hjälp. Återvunna kläder (2018) har jag burit sen 1970 eftersom jag är rädd om allt jag betalt för, så det kan vi hoppa över.

Vad behöver Svensk Travsport i julklapp?

Handläggare med språkkunskaper, godkända av de aktiva

Blodbyte behövs på många avdelningar och nytt handplockat folk som kan kavla upp ärmarna istället för att lägga ut visselblåsartjänster, där de aktiva kan få skvallra hur de vill, på både gott och ont! Bjuder på ett par stycken gratis utan att nyttja visselblåsartjänsten.

Pedofilanklagade kusken som dessutom slaktade en sjuk hästägares häst och tog slaktpengarna till sitt eget Nordeakonto, han kör fortfarande omkring i sin skitiga dress. Stortränaren som sa upp kollegan när de inte stod ut med hans systematiska spanking av andras hästar på gården där de hyrde box, jodå, han flinar fortfarande i press och media och berättar glatt om sitt förtjusande liv i poddar från nationalarenan. Såja, nog med stalltips, börja jobba!

 

Prispengarna ökar lite försiktigt, men samtidigt vill vissa av hyrkuskarna ha mycket mer betalt för sin uppsittning,  utan att de värmt hästen, pratat med tränaren eller har tid att köra tillbaks till stallet efter loppet. Såja.

Garantipengen från ST försvinner alltså om man anlitar ”fel” hyrkusk. Om 500 spänn debiteras för varje gång lånerumpan sitter i sulkyn oavsett resultat, vem ska då betala, tränaren eller hästägaren? För ca tio år sen var höjningen på gång, men då satte nestor Stig H Johansson ner foten och höjningen uteblev. ”Vi behöver bara få ett okej kvitto” - återstår att se hur många uppsittningar det blir för de här hyrkuskarnas tvåminuter i loppen...

Till sist...här spar man inte på krutet!

Vuxenmobbing finns överallt, men ibland vågar enstaka offer och utsatta stå på sig, utan att ha en hel MeToogrupp bakom sig! Bra jobbat.

Trevlig onsdag, glöm inte beundra P d´A vinnaren på V86 ikväll.

Hovtramp/Ilse

 

Har inte alla hästar hemma?

 

Hade han inte alla hästar hemma?

Personligen tycker jag det här är en tragedi, även om många godtrogna med plånboken i hand råkat illa ut. Vad i hela friden handlar det om?

Hästskojare eller skojade bara? På den gamla goda tiden lurades hästskojare med arsenik och brännvin när de sålde hästar på marknaden, idag är bedrägerierna betydligt mer förfinade, svårare att genomskåda.

Det lät ju så bra, intyg fanns och försäljaren hade ju för bövelen tränarlicens och var känd från både V75 och V86. Tycker faktiskt mest synd om hästskojarens familj, ofta skäms vi människor mer för närstående som ställer till det, än för oss själva.

Lagen om bedrägeri, kapitel 9 i Brottsbalken.

Bedrägeri blir fängelse i högst två år, för grovt bedrägeri lägst sex månader, högst sex år. Bedrägligt beteende straffas med böter eller fängelse i högst sex månader. Bedrägligt beteende? mildare variant av bedrägeri, under 1000 kronor.

Press och media dreglar och gnuggar händerna, alla frågar VEM, det är viktigast. Silhuett läggs ut i slaskpress inklusive trav-media, nu klirrar det rejält i redaktionskassan! Den som har en bedragare i familjen inkluderas inte sällan i problemen. HUR kunde detta hända? Fanns ingen närstående som såg, hörde eller undrade vad som pågick? Nä, bakom de flesta bedrägerifall döljer sig en utstuderat skicklig och ”seriös” manipulativ person, som knappt någon har haft anledning att misstänka.

Hästskojaren är född 1990 och uppdagades alldeles försent, proffslicens drogs in 15/6 2021, då var skadan redan skedd. FUP/Förundersökningsprotokoll (lägger inte ut, känner igen flera inblandade) visar på en lång och framgångsrik bedrägerihärva, där det finns ett tjugotal grundlurade inklusive en lyxbilhandlare, som kommer att sitta i Tingsrätten i hela tre dagar (början av december.)

Störst uppmärksamhet fick en V75-häst som ”såldes” av hästskojaren och dessutom vann V75-lopp direkt efter betalningen.

Nä, hästen var inte ens till salu! Den verkliga hästägaren lät trav365 skriva om händelsen, i syfte att varna andra. Crazy First Loves seger var helt odramatisk, efterspelet desto tristare. Bedragaren hade sålt hästen utan ägarens vetskap, och köparen hade BETALT. Vem vill inte ha en V75-häst, som dessutom skulle starta strax efter att pengarna överlämnats!

Frågan kvarstår, vilken professionellt licensierad människa gör så? Vad ska hända i resten av hans liv? Gick tränarkurs, fick licens, första större vinst kom redan i februari 2019. Nöjde sig inte med att vara proffs och vinna lopp? Här måste det ligga inte bara en hund begraven?

Vad hände sen?

Tja, lurar man till och med nära travsportvänner får man nog stå sitt kast. Väljer länkar istället för min egen text, eftersom flera travbekanta ingår i de stackars grundlurades skara.

 

Inte bara i trav och galoppsport hästskojare figurerar…antagligen betydligt vanligare i ridsporten.

Hästskojare får hästförbud

Två kvinnor påstod sig förmedla hästar åt andra, men i Länsstyrelsens ögon är de två förtappade hästskojare som sysslar med skumraskaffärer och djurplågeri. Med omedelbar verkan förbjöds de att hålla och sälja hästar. Bryts förbudet väntar dryga viten.

Trevlig söndag trots trist läsning!

Hovtramp/Ilse

 

 

Floskler eller meningslös värdegrund?

Kanske bara ett spel för gallerierna?

Eftersom konstateras kan, att alla de där väl valda orden på Svensk Travsports hemsida stämmer ju inte! 

Som när politiker leker demokrati i Svensk Riksdag och glömmer att duka en tallrik till alla, eller att demokrati betyder folkstyre, inte styrt av minoritets och enfrågepartier som får oss övriga att skämmas. Så känns det när aktiva travmänniskor blir överkörda av organisationen och (man vet aldrig) kanske utskrattade på insidan i styrelserummet.

Medans aktiva som håller sig till reglementet, tror att licens och försäkring täcker olyckor och rättskydd (hahaha!) och att de kan få ”hjälp” av sin egen organisation när de v(ä)rkligen behöver det. Ska vara bussig och inte upprepa de senaste fem årens hjälpbehov. Men de finns, i en mapp i datorn med juridisk och djuridisk akuthjälp.

Så känns det just nu eftersom det där brevet till oss aktiva aldrig kommer! Ni vet, det där brevet som betyder så mycket. Inte minst de som väntar på att strikt tränaransvar ska återupprättas, en rättvis reglementshantering utövas och försenade prispengar delas ut

Jag skiter faktiskt i om Redén får flytta till USA och stall Zet stängs ner, rätt ska vara rätt! Svensk Travsport borde skrika rätt ut – hit med stålarna, ha satt startförbud ända från början av eländet och klämma fram med det där beskedet innan alla aktiva tröttnar…istället för att snällt kvitta från Stall Zet insprungna prispengar och låtsas som om deras arbete sköts efter regelboken, de är inte ens nära...

Klipp från hemsida: Att bekämpa dopning är en av Svensk Travsports viktigaste uppgifter. Vi tar fler dopningsprover varje år än vad som görs i hela svenska humanidrotten. Begreppet dopning har för travsport en mycket striktare definition än inom humanidrott där det är tillåtet att tävla med olika läkemedel. Dopning häst är enligt djurskyddslagens föreskrifter, behandlingar eller åtgärder som vid tävling/träning kan medföra positiva eller negativa förändringar av hästens aktuella prestationsförmåga eller temperament. I travsporten utgår vi ifrån att enbart friska hästar skall tävla. Vilket betyder att det är nolltolerans mot läkemedel och andra behandlingar i samband med tävling och träning som kan jämställas med träning. Usch! Man blir lätt trött på floskler, känns som på möten med Skolinspektionen.

Anmärkning – reglementet gäller alla utom tränare Daniel Redén, Stall Zet och Propulsion?

Klipp från hemsida:
Varje år tar vi ca 4 500 dopningsprov, främst i samband med tävling, men även på hästar i träning och hos våra uppfödare. Det är fler prover än vad som totalt tas inom all övrig sport i Sverige per år. Glädjande är det få prover som är positiva, som regel handlar det om antiinflammatoriska, smärtstillande substanser.


Inom svensk travsport finns ett tränaransvar som är strikt.

Det innebär att tränaren alltid är ansvarig för de hästar han tränar. Rättsliga instanser avgör om en häst fått i sig en otillåten substans genom avsiktlig handling, oaktsamhet eller om det ligger utom tränarens kontroll, alternativt att tränaren inte kan visa hur det skett. Vi utreder alla positiva dopningsprov. Svensk travsport har ett mycket gott anseende internationellt. Våra regler är bland de strängaste i världen.

Anmärkning: Propulsionskandalen nådde faktiskt ända fram till Vita Huset och Trump, så lite solkigt har väl ändå ST:s anseende blivit?

Utvecklingen i modern travsport har konverterat från Fenylbutazon till milkshake

Fakta: Innan det kan bevisas att häst dopats måste finnas en metod för att hitta substansen i dopingprovet, man vill också veta hur länge substansen utsöndras, och kan påvisas, om substansen haft effekt på hästen och dess prestation.

Forskare har genomfört försök med läkemedel och ämnen som svärtat ner hästsporten. Hästar har ”matats” eller tillförts ämnen, prover tagits och hästarnas prestationsförmåga undersökts. Mellan 1977-2002 undersöktes bland annat Fenylbutazon och morfin, fodertillskott, bikarbonat och kreatin. Så några år har Hästhälsan haft på sig, eller hur. Mata dopingsnurran!


Hovtramp/Ilse

Triamcinolonacetonid hittades i ett prov på en svensk starthäst, B-provet skickades till ett franskt laboratorium.

Tränaren hade strikt följt veterinärs rekommendation om 28 dagar för kortison, väntade ytterligare en vecka (35 dagar) men provet visade sig ändå positivt. Fanns latent i hästkroppen. DEN tränaren dömdes på strikt tränaransvar, fick läsa om sig själv som dopare. Strikt tränaransvar, ja.

Triamcinolonacetonid, en glukokortikoid används att dämpa immunreaktioner och inflammatoriska processer, finns enligt uppgift inte i registrerat läkemedel för häst i Sverige. Finns på humansidan i nässpray, örondroppar, krämer och injektionslösningar, vissa används flitigt även inom hästpraktik.

Sen har vi ju ozon och oxygen att brottas med också...

Lite ozon eller oxygen kan väl inte skada? Nä, in med hästarna i tunnan bara (de lever ju kortare än människor så varför inte…)

Att tillföra ozon i blodet på en människa kan vetenskapligt bevisat ge dödliga biverkningar, oftast i form av propp i lungornas artärer. Men hästarnas lungor då? Knappast annorlunda rent biologiskt? Hmpfff. Varför inte mäta blodgaser i prov? Det kanske redan görs i hemlighet?

Veterinärer (utländska) tycker ozonbehandling av häst är ”väldigt bra läkemedel.” Kanske äger de tunnan hästarna tvingas in i? Det är inte förbjudet att behandla hästar med ozon, så länge det inte bryter mot djurskyddslagen. Hupp! Fast i samband med start är det förbjuden substans i karenslistan. Kan man lita på stortränarna som köpt egna ozontunnor? Ozontillförsel ökar den syrebärande förmågan i blodomlopp, vilket givetvis borde vara prestationshöjande?

Blodgas kan mätas i prov, ungefär vad milkshakeprovtagning handlar om. Skulle man leta efter ozon i dopingprov skulle man alltså hitta det. Nä, tror inte någon letar efter det, förmodligen finns bara välkända substanser i dopnings-snurran. Ingen tröst att man fryser in hårprov så länge de inte analyseras, om några år har ju fuskarna dragit sig tillbaka och räknar pengar.

Fodertillskott baseras på växtriket och örter, några är dopningsklassade så det gäller att se upp. Minns växter som rena dynamiten från förr, alternativ till lugnande eller uppiggande medel. Godkända fodertillskott finns listade hos Jordbruksverket. Vissa vitamintillskott i innehåller förbjudna (karensbelagda) örter. Vitaminer som injiceras i häst har alltid fyra dagars karens.

Fuskarna ligger alltid stegen före, mycket lånas från humanmedicin. När idrottare åker fast för dopning kan man ge sig fan på att nån oseriös på hästsidan provar preparaten. Ibland undrar man ju faktiskt för sig själv när man ser smått fantastiska prestationer på travbanan. Är det möjligt?

För att vara exakt, rent överjävliga, oförklarliga prestationer. Vilken planet kommer hästarna ifrån? Eller är det tränarna som är så mycket bättre än övriga? Hmpff. Man blir så trött. Vissa fick ju jäkligt bråttom att emigrera när det drog ihop sig i försäljningskedjan Kobolt, andra bytte inriktning på Bolagsverket och döljer nätbutik bakom trevliga livsmedel.

 

Meldonium (C₆H₁₄N₂O₂) finns på Wadas observationslista sen 2015, klassas som dopning och har fällt ett antal idrottare som plockepinn. Motverkar nedsatt arteriell blodtillförsel, Ischemi, alltså musklernas syrebrist. Har förmodligen provats även av de som kallar sig hästfolk.

Hjärtinfarkt är en av akuta åkommor som Ischemi förorsakar. Meldonium stimulerar cellernas energicentral, mitokondrierna. Hm, det är här näring och syre omvandlas till energi som cellerna kan använda, det vi och hästarna behöver vid fysisk ansträngning.

Nä, det känns inte kul att veta att fuskarna ligger mil före dopningslabben. Gör de inte det, har fuskarna mörkats för att inte dra ytterligare skam över svensk trav och galoppsport. Naturliga prestationer är det i alla fall definitivt inte som visats upp, så mycket har i alla fall jag hunnit uppleva både i träning, tävling och kliniksammanhang.

Trevlig lördag!

Hovtramp/Ilse

 

 

.

Hittar inga frågetecken, bara utropstecken!

 

Citat: det är ett stort frågetecken...

Anders Lindqvist funderar...

Inte mycket att fundera över i min värld, det finns ju redan ett facit. Demontränaren Fabrice Souloy med sina fantastiska resultat blev ju först avstängd 15 år för konstaterad Koboltdopning, många svenska hästar fanns med i dopningshärvan...

Hovtramp/Lasse - Fabrice Souloy

Han är inte välkommen i Norge (de funderar) övriga skandinaviska länder med travsport har förmodligen inte heller tänkt hälsa honom välkommen. Tja, bortsett från Sverige förstås, här är det mesta tillåtet och förlåtet, något strikt tränaransvar har ju inte varit på tapeten i Silvergrisen på länge, så han har nog snart en Elitloppshäst igen. Den kalibern och muskelstyrkan finns absolut i hans stall för dagen.

Souloy fick senare straffrabatt de Luxe i sitt hemland Frankrike där han medvetet förkortat livet på ett antal hästar, som han inte ens äger! DET var ungefär vad hästägarna fick för träningsfakturan, förutom glassigt strålkastarljus och storvinster innan bubblan sprack.

Under tiden tränarlicens var indragen i Frankrike hittades snabb lösning på ”problemet” som vi nolltoleransare orsakat den fantastiska travtränaren. Många hästägare stannade dessutom KVAR och steppade bara rakt över gården till svågerns stall, en tidigare relativt osynlig amatör som fick bli målvakt och tränare av Frankrikes bästa hästar.

När franska lagboken öppnades igen fanns en näringslivsregel att fem år är maxavstängning för näringsidkare, så välkommen tillbaka. Det gick oerhört snabbt när 80-talet hästar ! steppade tillbaks över borggården till sitt gamla stall på gården. Suck.

2021 har Souloys hästar gjort ca 300 starter med 50-talet segrar, hittills alltså med december kvar att tävla, just nu 38% plats i körda lopp.

   

Inför drabbning under franska vinter-meetinget finns Vincennes dragplåster Prix de Amerique och Prix de Cornulier som grädden på moset inom räckhåll. Souloy-stallet har redan hämtat delar av priskakan i Prix Marcel Laurent, där ny storstjärna stack nosen först, Ampia Mede SM. Suck. Givetvis aktuell för största loppet i slutet på januari, giganternas kamp Prix d’ Amerique. Framgången följdes snabbt upp med två vinster i 3-åringslopp större modell, Prix Abel Bassigny och Prix Rene du Corta med pållarna Italian Vera och Ideal ligneries.

Citat: – Innan dopningsdomen har man blivit imponerad över hur duktigt tränare han måste vara. Nu vet man inte (Anders Lindqvist med fransk tränarlicens.)

Höga Koboltvärden är ingenting man glömmer bara sisådär.

Hästarna dopningstestades urinprov, gränsvärde kobolt är 100 ng/ml. Your Highness visade 395 ng/ml, Lionel 468 ng/ml, Timone EK 271 ng/ml och Un Mec d'Heripres 521 ng/ml (Oslos Grand Prix.) Efter Elitloppet hade Un Mec d'Heripres 400 ng/ml i försöket och 371 ng/ml i Finalen.

Hovtramp/Lasse - Nuncio

Nuncio, som istället tilldömdes segern i Oslo GP, hade 1,22 ng/ml kobolt i sitt dopningsprov.

 

Expressen foto - Uvabäck och Souloy

Klipp från intervju med Staffan Uvabäck – Souloy har kallats den koboltmisstänkte skurktränaren, innan han ens var dömd här i Norden? 

Ja, men han är ju tidigare dömd för koboltdopning i Frankrike, efter fallet med Lover Face?

– Ja, det är han. Då fick han ett år, och det var väl i princip på det strikta tränaransvaret där, sa Staffan Uvabäck.

 

Ska vi ha det så här? Den som medvetet tar livet av andras travhästar borde väl inte få visa sig på en travbana igen. Näringslivsregeln är en sak, oetiskt, omoraliskt och medveten dopning är något helt annat.

En skurk är alltid en skurk.

Hovtramp/Ilse

Har "överheten" för stor kostym?

.

Länsstyrelsen går Jordbruksverkets och banveterinärernas ärenden numera, på gott och ont. Det krävs ordentligt med travsportkompetens, förutom vanligt sunt bonnförnuft för att hantera spödrivning när man vänder papper och kopierar dokument.

Har faktiskt bara anlitat Länsstyrelsen en enda gång, då en hästägare vägrade hämta sin travhäst och var skyldig mer än hästen var värd. Då blev det fart!

Otroligt många ”hästmänniskor” har tagit ställning för att få bort spödrivning i travlopp. Nätet svämmar över av tyckanden och åsikter. Norge har piskfritt i lopp, kanske dags här hemma att ta piskan ifrån de som missbrukat den? Då menar jag definitivt inte Jocke Löfgren, det kändes mer som ett justitiemord, även efter filmtitt flera gånger. 

Lika många ”hästmänniskor” tar de riktiga syndarna i försvar. Både de som borde veta bättre, och de som mörkar och de som enbart vill vara ”kompis” med mattpiskarna. Ett gäng lånekuskar har satt i system att smiska snyggt, på sträckor där svårigheter uppstår att följa för domartornet. Riktiga trollkonstnärer vet precis hur hårt de ska slå, med töm eller pisk. Oavsett ärende måste det ändå finnas rejäl travkompetens, rim och reson, även hos myndighetsutövare. Vilket det knappast gjort senaste tiden, anmälningar står som spön i backen.

 

Hovtramp foto

Lex Dino Dollar och reglementsändring ska inte få varenda gembärare på Länsstyrelsen att ta på sig poliskostym och agera (ibland utan kompetens) eller ens rejäl kännedom i ärendet. Vad är då meningen, vad är syftet? Bilda prejudikat för kommande fall?

 

Så här skrev en i travsport mycket insatt och god vän när artikeln om Johan Untersteiner publicerades: Länsstyrelserna börjar få tuppkammar nu. Det är den enda myndighet som inte är demokratiskt tillsatt. En rest från Feodalsamhället. Kungens knektar, lägg ner skiten!

Reglementet skärps ytterligare från januari 2022, för många ”märken” har hittats på hästar efter lopp, det är orsaken. Drivning är därmed inte tillåtet längre, körspö får bara användas för lätt maning utan kraft och vid korrigering. Advokat Jesper Arvenberg (han med Propulsion i knät) påstår i intervju att myndigheterna känner sig nonchalerade av Svensk Travsport, något som ST:s VD Maria Croon inte håller med om. Hon tycker tvärt emot att ST haft en bra dialog med alla myndigheter. Någon som är förvånad?

 

Hovtramp/Lasse - Johan Untersteiner

Johan Untersteiner åtalas för djurplågeri. Va!?

Press och media dreglade omgående och satte rubriker som misshandel hos travtränare, utan att avslöja vem eller vad.

Nästa rubrik - stjärntränare åtalad. Lösnummer och feta rubriker säljer.

Citat Johan Untersteiner– Jag känner mig slängd under bussen eftersom jag gjort allt enligt sportens reglemente.

Åklagare Carina Pedersen håller definitivt inte med, hon tycker det finns tillräckliga skäl för åtal. Kanske behövs det prejudicerande pekpinnar inför nya spödrivningsreglementet. På nya året blir det nog svårt för kuskar att ligga ner i ”bajken” den superlätta amerikanska vagnen. Armen kan ju faktiskt hamna över axelhöjd, och då är det klippt!

Johan Untersteiner åtalas för två fall av djurplågeri i samband med travtävlingar, efter polisanmälningar från Länsstyrelsen. Efter en V75-seger på Jägersro upptäcktes ett märke på hästen, som veterinär trodde (antog) kom från körspöet.

Citat efteråt från banveterinär: ”Hästen har utsatts för en smärta som inte varit obetydlig i intensitet och varaktighet.

Länsveterinärens bedömning var att hästen lidit både fysiskt och psykiskt, så skrev i allafall Länsstyrelsen Skåne i sin polisanmälan.

I resultatlistan från aktuellt lopp utdelades inga böter för någon drivningsförseelse? av domarna på Jägersro travbana. Men märken upptäcktes å hästen. Banveterinär har normalt inte tid att hinna se alla hästar, speciellt inte på väg ut från travovalen efter lopp, då kommer de i rask takt. Banveterinär har hjälp av tävlingsfunktionärer som direktrapporterar. Någon månad senare inträffade nästa incident för Johan på Åby och där dömdes han för felaktig drivning, efter att ha haft armen ovanför axelhöjd. Vilket polisanmäldes senare av Länsstyrelsen Västra Götaland. Kontroll efter loppet enligt banveterinär - hästen hade ”tydliga märken efter spö” på höger sida av lår, så står det i anmälan.

Jänkarvagnarna gör att kuskar ofta ligger ned, ibland hamnar armen för högt upp. Inte ovanför axelhöjd, rätta inte till glasögon eller fumla efter rycksnören, då blir det dyrt och elakt.

När Johan ifrågasätter veterinärens upptäckt pekar han på ett märke långt ned på hästbaken, mot lårskanken. Ett märke som kan ha kommit från precis vad som helst, i hagen, i boxen, tillsammans med hästkompisar. Men eftersom kusken valt att ligga ner i vagnen "kan" ju märket även ha kommit från pisken, bara han själv vet. Övriga gissar.

Johan påpekar att han upplever bedömningarna godtyckliga och nekar till brott. Åklagaren tycker tvärtemot att det finns tillräckliga skäl för att prova fallet – Då blir det tingsrätten. Hoppas Tingsrättens notarier kikar i lopparkivet och tar del av resultatlistor. Har besökt Tingsrätterna ett antal gånger som ombud, har svårt att tro att någon av dem jag träffat ens har varit på en travbana. Möjligtvis en galoppbana.

Hovtramp/Lasse 

Fast Johans familj har säkert nån trevlig advokat på lut, Uvabäck eller Arvenberg är ju välkända i travsammanhang. I värsta fall (fast då blir det svindyrt!) finns ju Silly-Billy. Han som (liknelse) påstod att lampan var släckt fast den var tänd.

Inte enbart Johan Untersteiner är i blåsväder, ett ytterligare trist djurskyddsärende på samma travbana Halmstad är också på tapeten.

Riccardo Bianchi har dömts till dubbla dagsböter för att ha saknat tillstånd att bedriva verksamhet (enligt Länsstyrelsen) samt brustit i tillsyn av en häst...Hur gör man då om man är proffstränare? Glömmer att fodra, glömmer att släppa ut i hage, ska leta rätt på FUP/undersökningsprotokoll. Licensen finns ju kvar så då överlevde väl hästen.

Så vad händer nu? Enbart lånekuskar kommer att köra travlopp, ingen normalt fattig kusk kommer att riskera böter för att armen far upp i vädret eller att de tvingas sitta rätt upp med en eldgaffel i ryggen i jänkarbajken. För annars kanske armen hamnar över axelhöjd.

Vore det inte käckt om reglementsfolket tog lite hjälp av sina professionellt aktiva, då blir det rätt från början och vi slipper en massa trista artiklar som drar ner travsporten i gyttjan. Flera stycken framgångsrika catchdrivers sitter ju i både den ena och den andra travsportkommittén i Silvergrisen. Ring Örjan vetja, han kan säkert sortera agnarna från vetet, är dessutom delägare av travskola/utbildningsanstalt och har väl ingenting mer att bevisa. Vore intressant att höra hans åsikt lite oftare, när han nu ändå sitter där.

Trevlig söndagskväll!

Hovtramp/Ilse