STALLET

mötesplats

för Hästar & Hästfolk

Blogg

Kvitta vinster mot förluster?

Vanligt förekommande fenomen i trav och galoppsport.

Rune Andersson (Mellby gård) med ett otal ägda företag i portföljen, nu är du inte längre min idol, fy skäms!

Mellby gård och Rune Andersson har sedan 1986 bedrivit omfattande travverksamhet, uppfödning och träning av travhästar. Lutfi Kolgjini kan tacka sin lyckliga stjärna för Rune. Ett antal Mellby-hästar bor hos olika proffstränare och 92 hästar finns just nu i Mellby-samlingen.

Foto: Hovtramp/Lasse

Hästarna föds upp men säljs inte (som normalt) på auktion, placeras hos travtränare eller (plockas bort) leasas ut, de bästa stona blir fölston på Mellby gård efter tävlingskarriär.

 

Foto: Lotta Fernvall - Rune Andersson

Rune har figurerat i många rubriker som hästägare tillsammans med rika kompisar som Göran Falk (Falk-bolagen, kött och slakteribranschen) Lars Uggla (revisor) och Ulf Eriksson (byggföretaget MOAB-gruppen). Tänk bara tanken att ha dessa välbeställda herrar i stallet, svårt att misslyckas då.

 

Foto: Hovtramp/Lasse - Going Kronos och Lutfi Kolgjini

Lutfi Kolgjinis vinstlott blev Going Kronos, inköpt på auktion i Milano, september 2005 för 64 000 euro. Rune Andersson var en av fem delägare i den senare världsstjärnan och avelshingsten. 2008 sålde Lutfi sin andel i Going Kronos till Rune Andersson, och välkända Mellby Gårds hästägardress kom till användning.


Foto: Hovtramp/Lasse - Legolas.bet reklam Solvalla under Elitloppet

Svensk Travsport drog igång konflikt med miljardären Rune Anderssons om namnet Legolas.bet spelbolag, även grundare av Travrondens konkurrent SulkySport.

Legolas (efter död stjärnhäst) hamnade i namnbråk som ST Svensk Travsport tydligen ansåg sig ha rätten till? inte Legolas hästägare eller uppfödare alltså. Fan ta ST om nån animerad häst i cybervärlden döps efter nån av mina döda hästar.

Lutfi Kolgjini kritiserade givetvis namnbråket. – Det är ett stort jävla skämt. Jag är inte emot ATG på något sätt, men rätt ska vara rätt och nu har de fel.

Rune har en doktorshatt, har nyligen utnämnts till agronomie hedersdoktor vid SLU:s fakultet (landskapsarkitektur, växtproduktions och trädgård).

Lika positivt låter det inte om Rune Anderssons ”skolimperium”.

Aftonbladet tycker att Rune är travkung och en lyxputte, rubriken var inte precis positiv - Travkungen tjänar storkovan på elever – trots betygsröran!

Inte bara storhästägare, även största ägare i Kapp-Ahl och skolkoncernen Academedia plus ett antal andra större företag som trängs i aktieportföljen.

Sonen Johan Andersson är VD för skolkoncernen.

Ett (tidigare) populärt val till gymnasiet var Cybergymnasiet, där man just nu enligt AB sparar in på skolmat med soppdagar och har matvakter för matsvinn (kastad mat). Nationalencyklopedin är för dyrt (herregud, en piss i Missisippi!)

Johan Levin (Academias skolchef) tycker inte eleverna har behov av uppslagsverk, de kanske inte ens förstår texten, NE.se är betydligt mer avancerad än Wikipedia (som vem som helst kan skriva/ändra på) och kräver rejäl källgranskning.

VD-sonen Johan Andersson vet hur man tjänar pengar på skolor, men har nog inte förstått att både lärare (känner ett par stycken) och elever på Cybergymnasiet är på krigsstigen. Han är säkert hellre på travbanan än i plugget.

Ett år efter skolkoncernen Academedias kvalitetsrapport står det inget om att mängder av betyg tydligen strykts över och ”höjts” på högst tvivelaktiga sätt, av rektorerna på Cybergymnasiet, där det går 1000 elever.

Uppdrag granskning nästa? De gillar att göra bort skolor och rektorer, här finns en rejäl anledning. Sorry Rune och Johan.

När betygen är högre än genomsnittets får skolor bra rykte och fler sökande. Ungefär som när Avelsvärderingsnämndens och Menhammars Daniel Olsson höjer en Menhammarhingst till skyarna, men gör tummen ner för "Kalle Petterssons" häst.

  

”Trenden med stigande betygsresultat inom gymnasieskolan fortsätter” går att läsa i Academediarapporten, höga medelbetyg är bevis för deras goda kvalite i verksamheten. Betygscirkusen utreddes så småningom, fast av den egna ledningen...

Academedias höjdare plockade ut rejäla bonusar 2021, där även Cybergymnasiets toppar fick smaka. Trots vetskap om allvarliga brister på skolan, delades upphottade löner och bonusar ut för 3,5mkr, 185 mkr blev vinsten i Academia vid senaste bokslut.

 

Elever med läs och skrivsvårigheter stämmer illa med skolans krav att minst 85 % ska uppnå godkänt vid avslut. Skolchef Johan Levin, Academedia kommenterar inte lärartäthet på skolan och påpekar att många elever kom med underkända slutbetyg från åk 9...

– Låt mig vänta tills jag analyserat siffror. Skolbudget utgår från skolledning och rektor, det finns inga nyckeltal på hur många lärare som ska finnas. Lärartäthet är 18,3 elever per lärare på skolan, snitt i Sverige är 12.

Den här skolhistorien är säkert inte avslutad, press och media kommer att såga Academia vid fotknölarna, Cybergymnasiet tömmas på lärare (elever?) och Uppdrag Granskning sätter foten i skolporten och ställer ledningen mot väggen. Tror inte Rune bryr sig, han har så många andra bolag att leka med. Men vi kan ju konstatera en sak.

Det är fult att tjäna pengar i Sverige.

Hovtramp/Ilse

 

 

 

Kritisera mera, eller "låt gå" ?

 

Kritisera mera eller åtgärda problem, helst igår!
Vad säljer flest lösnummer? våld, porr och blod. Oavsett om det handlar om två eller fyrbenta.
 
Man blir lätt trött på allt utom hästar - gängvåld, krishantering och klimatångest, pfuii! ...hellre skumma ”hästvärlden” och bena ut vilka som är ”korrupta” eller bara helt enkelt lågbegåvade. Ska fundera på om det finns några ljusglimtar, blir lätt färgad av alla juridiska dokuments baksida, som ligger på skrivbordet.
 
 
...mycket skriverier om hästexporten till Malta just nu.
Precis som i Sverige så lever många travhästar livets glada dagar och så finns det även en del ”hästfolk” som inte borde ha en enda häst.
 
  
 
Hovtramps reportage i Hästsport från Malta och Gozo
för några år sen blev mest positiv läsning och många nya bekantskaper. Hälsade på exsvenska hästar och fyllde bildarkivet.
 
 
Josefin Johansson på Expressen, publicerade en riktig drapa om Maltas hästar och hästägare. Hon svarade inte på mitt mail - om det är klipp och klistra eller egen Maltaresa och uppfattning? facit enkelt oavsett ämne -
skandaliserande lösnummer säljer!
 
Ryktet spred sig ända till Malta, flera amatörtränare och ett par hästägare tog illa vid sig, finns på min messenger. 
Travronden däremot, hittade genast en ny medarbetare som förmodligen inte är så nogräknad med etik och moral, grattis!
  
 
Hovtramp foto - pressmöte, Maria Croon längst till vänster
 
Ännu ett mesigt uttalande av ST:s kvinnliga hövding
Maria Croon, VD Svensk Travsport, undviker ord som JÄV och olämplig utnämning (Expressen) beträffande Daniel Olssons dubbla roller som försäljningschef på Menhammar och medlem i Avelsvärderingsnämnd.
(O)sociala media gick i spinn i försvar för Daniel Olssons bristande omdöme och oförmåga att inse sin egen jävsituation.
 
Expressen krönika: Hon jamsar hit och dit i stället för att säga vad hon borde säga: – Det är oacceptabelt. Och ska åtgärdas omedelbart
 

Hovtramp/Lasse - Margareta Wallenius Kleberg
 
Menhammar Stuteri och hela travsportens "Maggan" föder varje år upp ca 80 travföl efter egna (och ibland någon uppstallad) avelshingst. Avelsvärderingsnämnden beslutar om hingstars avelsgodkännande och har mandat att hissa eller dissa, vilket bestämmer hingstarnas framtida karriär. Inte minst därför ska väl inte Menhammars medarbetare Daniel Olsson sitta på DEN stolen. Vad är det folk inte förstår?
 

Maria Croon - ”Kommer diskutera med Daniel”

Det innebär att försäljningschefen på Menhammar i nuvarande läge bedömer både Menhammars och andra uppfödares hästar i Avelsvärderingsnämnden. Har svårt att tro att det är Maggans verk.
 
Går det att sitta på dubbla stolar som Daniel Olsson nu gör?
– När Daniel valdes in i nämnden hade han en annan position. Formellt så är det Svensk Travsports styrelse som beslutar om nämndens ledamöter årligen och detta är givetvis en parameter att ta ställning till inför 2023.
 
Hur hanterar Croon som chef den uppkomna situationen?
– Det här har kommit på mitt bord nu. Jag kommer tillsammans med nämnden diskutera läget. Det är viktigt att våra nämnder och kommittéer uppfattas som trovärdiga.
 
- Har du själv reflekterat över att Daniel Olsson, försäljningschef på Menhammar, bedömer andra konkurrenters hästar?
– Jag kommer diskutera med Daniel och nämnden hur vi ska hantera den här frågan framåt, säger Maria Croon.
Var det svar på frågan? Nä.
 
 
Årskort till travbanorna, ST pudlar.
...men är det inte travbanorna som bestämmer om sina egna travbanor? Om de inte ens har mandat att bestämma om petitesser, då förstår man ju varför det ser ut som det gör i travsportens tidigare underbara värld. Fortfarande ett DIGITALT årskort, sorry alla som inte lever i mobilen.
 
Klipp ST Maria Croon senaste VD-brev:
En glädjande nyhet är att det årskort för travsportens aktiva som infördes förra året inför 2023 kommer vara ännu mer förmånligt. Nu kommer nämligen årskortet innebära fritt inträde på publikplats under alla tävlingsdagar, hela året. Det innebär att kortet gäller som inträde såväl under Elitloppshelgen som en breddloppstävling." Det är givetvis glädjande för alla kortinnehavare som besöker travbanor när det är större travdagar, Elitloppet t ex. Vi (ST?) missunnar ingen fritt inträde.
 
 
Kommer travbanorna att få bistånd från ST för förlorad biljettförsäljning?
En rimlig symbolisk kostnad för entre’ har nog inte många besökare något emot, men cirkusen med Elitloppsbiljetter... både tröttsamt och skämmigt!
 
Bortsett från oetiska biljettförsäljningar till storloppsdagar, vart tog banornas självbestämmanderätt vägen när det gäller inträde eller inte? Har ST kört över travsällskapen? beslutsordning? Har ST övertagit samtliga travbanors lokala affärsverksamhet?
 
 
Matts Olsson - förkortat klipp - måste bara visa! 
Facit till travsportens orättvisa.
 
En som varit med ängre i gamet är Mathias Alm. Proffstränare ett tag men fick aldrig rörelsen att lyfta. Driver stall med sambon Louise Frumerie och vann med 7-årige Nille Sånna. En valack som inte är någon stjärna men som gnetar på i det tysta, snuddar vid 300 000. Alm gav hästen perfekt resa i rygg på ledaren och gled enkelt förbi via open stretch.
 
– Det roligaste var att få visa att hästen fungerade. Om det sen är 40 000 eller 10 000 i förstapris är skit samma, sa Mathias med ett stänk av bitterhet i rösten.
 
Nille Sånna tävlade Halmstad 10/10, fick tio dagars startförbud för dålig prestation. – Vad kunde jag göra? Satt i tredje inner och fick en stentrött Forest Man i knäet 700 kvar. Vi drogs hopplöst sist och när vi fick fritt var täten nästan inne på upploppet. Ingen mening att driva Nille Sånna i det läget, förklarade Alm.
 
Bakläxa till Halmstads domarkår i det racet!
 
Trevlig lördag!
Hovtramp/Ilse
 

 

Senaste åren?

 

Foto: skolfoto Wången

Hur lång tid är det?

”Väldigt grabbigt” låter inte bra varken på en skola eller på något annat ställe som utbildar och ska föregå med gott exempel.

Gymnasieskolan vid Riksanläggningen Wången har ”senaste åren” haft problem med stökigheter, elever beskriver klimatet som "väldigt grabbigt". Vilket i klartext betyder att "grabbarna" fått hållas tills bubblan sprack!

Polismyndigheten anmälde en Wången-elev misstänkt för sexuella ofredanden. Lokala medier i Jämtland har rapporterat om återkommande problem på Hästnäringens riksanläggning sedan 2017...fem år i v(ä)rkligheten.

Foto: Hovtramp/Ilse 

Vid Wången finns olika gymnasieprogram med hästinriktning, för eleverna vid travskolan har klimatet enligt uppgift varit särskilt tufft. Blivande hippologer och travtränare har tydligen deltagit i urartade fester, elever har stängts av, hoppat av utbildningen och ett vaktbolag (!) har övervakat elevboendet.

Tre kvinnliga elever har tagit kontakt med polisen i Östersund och berättat vad de utsatts för. Vilket ledde till att Polismyndigheten anmält en 20-årig elev, misstänkt för sexuella ofredanden. Ärendet fick hög prioritet, då det var ”barn” under 18 år inblandade. Barn och barn? festande och sexumgänge har krupit långt ner i åldrarna och Wångens ledning borde ha ingripit för länge sen, sållat agnarna från vetet vid antagning.

2018 riskerade Wången att tappa sitt riksrekryteringsintag till gymnasieutbildningen inom travet.

– Vi fick nej men begärde omprövning hos Skolverket, sa Johan Sundberg, VD på Wången. Han poängterade att det finns et visst motstånd bland landets kommuner när det gäller riksrekryteringsintag.

– Det blir ökade kostnader för kommunerna, helst skulle de nog inte vilja ha något gymnasium alls med riksrekryteringsintag. Det har också med tiden blivit svårare att få bifall för riksrekryteringsintag och allt viktigare med bra ansökningar.

Vad är bra ansökningar? Mängden ansökningar eller hästintresserade elever? Grundbult för riksrekryteringsintag är att gymnasieskolan ifråga är unik.

– Vi tycker Wången uppfyller kraven, men det framkom kanske inte tillräckligt tydligt vid vår ansökan. Behovet av välutbildade hästskötare inom travet är större än någonsin, vilket inte minst landets proffstränare intygar. Så det skulle vara väldigt dåligt för alla berörda om inte Wången fick fortsätta med ett riksrekryterande intag.

Ulf Hörnberg, vice VD ST är styrelseordförande i Wången. Karolina Lagerlund är VD på HNS och vice styrelseordförande.

Vittnesmål om tystnadskultur, fylla och sexism på Wångens travgymnasium fick till slut styrelsen att reagera.

 tystnadskulturen tycker jag är särskilt allvarlig, sa Hörnberg.

– Inga former av kränkande beteenden, trakasserier eller liknande är något jag någonsin accepterar, sa Lagerlund.

Wångens VD Håkan Karlsson håller (naturligtvis) inte med.

Polisanmälan gällde en elev som ska ha ofredat två flickor, 16 och 18 år gamla, verbalt genom kränkande kommentarer men även utsatt dem för sexuellt ofredande fysiskt.

 

”Grabbig” stämning på skolan, vad betyder det i klartext?

Jo, det handlar bland annat om att anmäld elev ska ha försökt dra ned byxorna på en flicka bakifrån, när hon stod och gjorde smörgåsar. En annan flicka ska eleven ha blottat sig för. Enligt uppgifter till polisen ska det under längre tid ha varit en ”grabbig” stämning på skolan som yttrat sig på olika vis, främst kränkande kommentarer från flera "grabbar" på skolan mot flickor, men även fysiska ofredanden, enligt polisanmälan.

Uppmärksammade problem?

Redan 2017 uppmärksammades Wångens stökigheter, då borde ju problemen vara lösta vid det här laget? Är det ingen som följer upp ansökningar och de antagna eleverna?

2017 rapporterades om ett flitigt alkoholintag vissa elever på skolan. Två elever polisanmäldes och fyra elever fick skriftliga varningar av rektorn.

Skolan är (har varit) trav-Sveriges stolthet, agera nu!

Jag känner rätt många som gått både proffs och hästskötarutbildningen på Wången, så VD Håkan Karlsson ska nog dra både huvan och norsken. Redan på stenåldern föredrog vissa ”elever” att ta "bonnledigt" och prioritera casinobesök framför lektioner, men då åtgärdades problemen.

Wången har anmälts till Skolinspektionen och DO för sexuella trakasserier och diskriminering. Skämsigt! En elev är polisanmäld för sexuellt ofredande, två elever har stängts av från elevhemmet.

– Det är polisen själv som upprättat anmälan, enligt Jenny Örn, åklagare och förundersökningsledare.

 

Foto: Lasse/Hovtramp

Är det blivande proffstränare, lärlingar och hästskötare vi pratar om? Förhoppningsvis inte. Fast det har ju passerat fem år sedan 2017, det kanske är ledningen som ska bytas ut?

Antagning till hästrelaterade utbildningar borde kanske ha en speed-date som i Bonde söker fru, för det är nog ingen aktiv proffstränare som vill ha en suput som tafsar och kränker sina arbetskollegor...tror inte det.

Hovtramp/Ilse

När exekutiv är exklusiv!

 


Att deläga häst kan bli dyrt...

Att deläga galopphästen Flightline är fasansfullt mycket dyrare. 

En ägarandel på 2,5 procent i hästen såldes nyligen på auktion

ca 50 miljoner kronor. 

I september 2022 meddelade Farishs Lane's End Farm i Kentucky att Flightline kommer att syndikeras och stallas upp på stuteriet när tävlingskarriär avslutats.

Dagen efter Flightline segrat i Breeders' Cup Classic, meddelade Lane’s End att tävlingskarriär avslutats och att betäckningsavgift skulle meddelas senare.

Den 7 november 2022 auktionerades en ägandeandel på 2,5% ut på Keeneland's November Breeding Stock Sale, där vinnande budgivaren även kommer att få tillgång till framtida avel. Agent Fred Seitz, ägare av Brookdale Farm i Versailles, Kentucky hade högsta bud, 4,6 miljoner dollar, på uppdrag av en anonym klient. Auktionspriset gör att Flightline nu värderas till 184 miljoner dollar.

 

Här kommer ett billigare alternativ för den som vill fynda en duglig galopphäst, men skynda på!

Försäljningstillfälle

https://auktionstorget.kronofogden.se/91119.html

auktionstorget.kronofogden.se (Lösöre & fordon slagauktion/anbud)

Auktion 2022-11-14 kl 14:00 Jägersro, Jägersrovägen 212, Malmö.

Visning av hästar: kl. 13:00 – 14:00 vid ledvolten.

 

 

F63939 – Krigardrottning - Kronofogden kommer via slagauktion att sälja

galopphästen Krigardrottning. Engelskt fullblod. Sto.

Registreringsnummer 72IRE4529352T. Chipnummer 985101045293521.

Vinstsumma: 133.500 kr, Handicap: 76/76

Iakttagna brister/fel:

Hästen har strax före utmätning haft kolik och vårdats på djursjukhus, därav sämre hull. Hemgångsråd från veterinär på djursjukhuset följs.

 

F63940 – Ode To My Mother - Kronofogden kommer via slagauktion sälja :

Galopphästen Ode To My Mother. Engelskt fullblod. Sto.

Registreringsnummer 72IRE45336673T. Chipnummer 985101045336673.

Vinstsumma: 133.500 kr Handicap: 76/76

Iakttagna brister/fel:

Hästen har strax före utmätningen haft kolik och vårdats på djursjukhus, därav sämre hull. Hemgångsråden från veterinär på djursjukhuset följs.

 

F63941 – Uchchaihshravas Kronofogden kommer via slagauktion sälja:

Galopphästen Uchchaihshravas. Engelskt fullblod. Sto.

Registreringsnummer 372IRE45334050T. Chipnummer 985101045334050.

Vinstsumma: 131.092 kr Handicap: 79/80

Iakttagna brister/fel:

Hästen har strax före utmätningen haft kolik och vårdats på djursjukhus, därav sämre hull. Hemgångsråden från veterinär på djursjukhuset följs.

Ingen veterinärbesiktning har skett. Om det finns en önskar om veterinärbesiktning görs detta i så fall på intressentens egna initiativ och bekostnad och detta måste då ske under visningstiden. Det finns ingen veterinär på plats att tillgå. När auktionen påbörjas ska detta vara klart.

 

Hur i hela friden hamnade de här dugliga galopphästarna hos Kronofogden på en exekutiv auktion?

En lång och otrevlig story, endast bråkdelar har framkommit i press och media. Rädsla för repressalier och ett Galoppförbund med handlingsförlamning har låtit åtskilliga prispengar och stallhyror rinna rätt ut i sanden och hamna på blåskontot.

Tränarens interimlicens drogs in (avslutades) 220228

 

Tränaren som det skrivits spaltmetrar om

Kahlil De Burca inledde sin tränngsverksamhet i Sverige 2019, redan 2020 blev det 34 segrar och 43 segrar 2021. En riktigt duktig tränare med hästägare bakom sig som har råd att handla dyrt. Men det hjälps inte när brittiska hemländer inte förnyade tränarlicens. Skrev en blogg tidigare på Hovtramp, men skummade bara lite på ytan efter att ha haft kontakt med utsatta personer som fick både polisbeskydd och avråddes från att driva sitt ärende vidare, trots att olyckan då redan varit framme.

Av de 18 hästar som fanns i de Burcas stall på Bro galopp säljs tre fullblod som Kronofogdens hantlangare hann konfiskera till sin exekutiva auktion. Övriga galopphästar (de var ju 18 från början) flyttades först hem till advokaten, som helt plötsligt blev både tränare/ägare. Ett annat gäng hästar exporterades iväg redan i somras, när det brändes under fötterna. Efter starter i Dubai, där Burca fick interimlicens av galoppsällskapet exporterades några hästar (stannade kvar) i UAE/Förenade Arabemiraten och andra fullblod exporterades vidare till Frankrike. Tre brittiska länder där tränaren tidigare haft licens (fråntagen licensrättighet) har säkert också fått ta del av de helt fantastiska fullbloden, det finns faktiskt folk till allt. Mammon talks.

Kronofogdemyndighet/KFM är den myndighet som verkställer utmätning. För att hålla exekutiv auktion krävs exekutionstitel, t.ex. en dom från Tingsrätt, där det framgår att gäldenären har en betalningsförpliktelse (skuld) till en borgenär.

Skillnad mellan generalexekution och specialexekution (t.ex. konkurs). När det handlar om konkurs beslagtas all egendom hos gäldenären, vid utmätning till det värde skulderna uppgår till. Enligt utmätningsordning i svensk rätt (UB, Utsökningsbalken) gäller att utmätning ska vara så effektiv som möjligt. Om skulden består av pengar, handlar utmätning i första hand om att hitta täckande skuldbelopp, men KFM utmäter även egendom, som säljs för att få in pengar till skulden.

Hoppas ni blev lite klokare?

Hovtramp/Ilse

 

Rimligt, utkastad på livstid och jäv!

Vad tycker de aktiva är rimligt?

 ...är det verkligen rimligt att travsporten får nöja sig med en dryg miljard i totala prispengar? Travsportens registrerade spelintäkter låg runt 6,3 miljarder 2020 och 6,1 miljarder 2021. Och vart i hela friden tog pengarna från den sänkta spelskatten vägen? Den återbäringen måste väl vara minst en halv miljard?

 

Hästsportjournalister utan koll?

Vid nyliga V75 på Bjerke i Norge (med svenskt bistånd) riktades intervjuer inför tävlingsdagen mot ATLE Hamre (han får ju inte ens beträda travbanan!)

 

Klipp:

Stall Hamre dominerar med elva starthästar.

– VI har vårt bästa år så här långt, säger ATLE Hamre.

– 19 miljoner inkört och 190 segrar.

Kan faktiskt vara den största skurk som någonsin figurerat i travsport. Livstids avstängd från travbanan och avslag på flera nådeansökningar.

Har visserligen suttit av sina gärningar och skakat galler ett par gånger (hot, svindel, bedrägeri och misshandel) men vad hjälpte det! Kom ut och hittade på nya dumheter.

Men vilken tränare han var innan han gled in på fel väg! 

Jobbar ihop med brorsan Frode, men får inte besöka travbanan ens för att köra snabbjobb, vilket han självklart gjorde (och uppmärksammades) så stackars Frode fick det hett om öronen som ansvarig tränare. Sågs förresten även på stallbacken Solvalla vid Elitloppsdags, hur han nu kom in där, kanske åkte han bak i hästbussen.

Podtoppen bryr sig inte om moraliska petitesser. 

Foto: Mantorpsfotografen - sportchef Elebring ängst t.vänster

Hästen vann men fick inte behålla vinsten…

Korrigerat resultat i lopp 8 på Mantorp 221031

I åttonde loppet på Mantorp startade Estrella Diamante utan att vara startberättigad. Hästen fråndömdes senare sina prispengar, i efterhand, efter beslut från Svensk Travsport och resultatlistan med övriga prispengar korrigerades.

Anledning?

Delägare till Estrella Diamante är Mantorps travbanas sportchef Roger Elebring, HB Stall E.E. Enligt 10 § 4 i tävlingsreglementet framgår att hästens delägare, sportchef, propositionsskrivare och handicaper, är registrerad som ägare i det ägarregister som ST handhar, och får därmed inte starta på en bana där Elebring tjänstgör.

Estrella Diamant var inte startberättigad i loppet och ska (33 § 3 st.)  tävlingsreglementet, fråndömas prispengar och enligt nionde stycket samma paragraf flyttades efterföljande hästar i prislistan upp.

 

Konstigt att en sportchef och dessutom proppskrivare inte kan sitt eget reglemente!?

Eller hoppades han att ingen skulle märka något? Bara han själv vet.

Hovtramp/Ilse

Hovtramp foto - Picture Ås

 

Varning för en blodig historia...

Om du är känslig ska du inte läsa bloggen som handlar om hästslakt.

Foto: EAP/Einar Andersson

Att äta upp sina vänner, eller inte...

En högst individuell fråga. Att äta upp sin bästa hästkompis passar inte alla, medans andra säkert kan äta både häst, kanin och kanske hund (utomlands). Etisk fråga, jag vet vad jag tycker i alla fall.

Delar inte travtränare Claes Svenssons uppfattning,

Samtidigt som hästkött förstörs (destrueras) importeras 150 - 400 ton hästkött varje år. Det kan säkert finnas nån svensk häst i köttberget, som haft otur att hamna i Italien eller andra icke nogräknade länder. Ökad slakt i Sverige skulle minska hästköttimporten men kanske främst, öka livsmedelssäkerheten. 

Orsakerna till minskad hästslakt i Sverige är flera. Många hästägare fasar för att behöva lämna sin häst till ett slakteri, och anlitar istället veterinär hjälp eller avlivningsföretag.

Efter en rejäl köttskandal 2013 är det ändå färre slakterier som tar emot häst för slakt. Exempelvis på häst-täta ön Gotland finns inte ens ett slakteri – för häst. ”Köttfusket” handlade inte om dåligt eller otjänligt kött, stora partier med kött som transporterats till butiker var ”felmärkta” (ommärkta). Slakterierna är rädda för att livsmedelsprodukter ska kontamineras av hästkött från medicinerade hästar och att slakteriet ska hamna på löpsedlarna. I värsta fall kan det innebära att bönder avstår från att lämna sina djur till slakterier som hanterar häst, just för att undvika risk för kontaminering av sina ega slaktdjur.

Hovtramp/Ilse

Hästslakt är en så liten del av total slakt i Sverige att den riskerar att försvinna helt, vilket kan innebära att svenskt hästkött försvinner från butikerna. Läkemedelsanvändning och hantering av hästpass stoppar många hästar från att få slaktas.

Regler som förhindrar att vi äter hästkött med medicinrester, finns men efterlevs inte alltid. Kunskap om läkemedel och karenstider är inte vad det borde vara. Vissa veterinärer frågar inte ens efter pass eller skriver in läkemedelsanvändning i journalanteckningarna, då är det ju fritt fram att slakta på slakteri, eller hur. Livsmedelsverkets veterinärer gör kontroller på slakterierna, men inte i tillräcklig utsträckning.

Behandlande veterinärer borde också obligatoriskt upplysa hästägare om vad som gäller, när vissa läkemedel används, att hästen när det är dags inte kommer att få slaktas för livsmedel utan istället för slaktpengar får hästägaren betala mellan 11 000- 15 000 kr för bränning (kremering). Ca 6.500 hästar kremeras varje år och går till energiåtervinning, biofoder, fetter och biobränsle i form av köttmjöl. Biomassan används till bland annat fjärrvärme. Några djurparker i Sverige tar också emot hästar, slaktar dem på plats för att utfordra andra djur i parken, ca hundra hästar per år. 2011 (har ingen uppdatering) ansökte 1.122 personer om att få begrava sin häst hos Länsstyrelsen och Kommun, tillstånd som kostar nån tusing.

Har hästen behandlats med läkemedel som ger livstids karens är avlivning utanför slakteriet enda alternativ. En kostsam avlivning kan komma plötsligt. Hästägare kan även betalt av slakteriet för kött som kan användas i livsmedelskedjan. Pris varierar beroende på hästens storlek. Vid slakt av stor häst (ca 500 kg) kan ca hälften av kroppsvikten användas till livsmedel.

Vissa läkemedelsbehandlingar måste antecknas i Hästpass. Vilka det handlar om anges på det som kallas Hästlistan eller sexmånaderslistan samt läkemedel med livstids karens.

 

Hästpass

För att få in en ökad mängd hästkött i livsmedelskedjan måste fler hästägare välja slakterislakt som alternativ, butiker och restauranger måste ta in och marknadsföra hästkött på matsedeln och konsumenter välja att köpa och äta svenskt hästkött. Vilket många givetvis hoppas att det inte kommer att hända.

 

Hovtramp/Ilse

Gjorde några besök på ett slakteri i utbildningssyfte för några år sen. Nä, långt ifrån nöjd, trots att det var ett litet slakteri på landet där två hästar skulle slaktas den dagen. Det finns mycket övrigt att önska, som ganska enkelt skulle bespara djuren ett sista lidande.

Jodå, jag och dottern fick så vi teg, men hittade en hel del värdefullt vetande om sen och gaffelband, tymus och lite till. Slakteriets personal var trevliga och korrekta både mot oss och alla slaktdjur, men kunde självklart inte påverka byggnadens utrymmen och hade nog vant sig vid den kakafonin av råmanden och ångestladadde skrik från slaktdjur som väntade på sin ”tur.”

Något för veterinärer att ta tag i (om de nu har kvar det där som kallas för "kall" ) hur svårt kan det vara, ljudisolering och avskilda slaktutrymmen.

Livsmedel måste säljas med korrekta innehållsförteckningar, om lasagnen innehåller hästkött ska det framgå av förpackningen. Det gör det inte. Som konsument ska man kunna lita på innehållsdeklaration, en hel vetenskap som går att hitta facit till hos Livsmedelsverket och Jordbruksverket (undantag från regeln är ex. genmodifierade grönsaker). Börjar man kontrollera alla biprodukter och bindningsmedel som finns i människorföda, häst och hundfoder längtar man efter självhushåll.

Världen är inte längre vad den ibland ser ut att vara, och vi bara glider med utan att protestera.

Trevlig kväll och ha en utsökt EKO-middag!

Hovtramp/Ilse

Hovtramp/Ilse - matvrak...

 

 

 

 

Slutsålt, bristvara!

Hovtramp/Lasse - hästskötare

HÄSTSKÖTARBRIST?

…i ridsport, galopp och travsport saknas hästskötare med kompetens och arbetserfarenhet. Man kan ju som gammal i gården förstå att det är verkligen inget drömjobb för de stackare som slavar runt i stallen idag.

Idag brinner inte duktigt hästfolk för sitt jobb, de blir utbrända av betydligt sämre arbetsförhållanden än på min tid. Unga killar upptäcker snabbt att det var inte så kul att köra dyngkärra, mycket roligare att köra häst. Lånekusk (catchdriver) verkar vara ett bra ”yrke” då slipper man ju allt skitjobb och gör det man gillar bäst, kör häst.

Hovtramp/Ilse

Försteman hos stortränare är inte heller så dumt, lite kontorsjobb med anmälningar och hästaffärer, stall och personalansvar, alltså övervaka tränarens jobb. Vad ska tränaren göra då? Prata med press och media inför alla tävlingar hästarna är anmälda till. Kanske hinner svara nån hästägare emellanåt också, åtminstone på sms. Så vem gör hästjobbet? Svar: hästskötarna, övervägande del yngre tjejer.

Hovtramp/Ilse - många travresor blir det...

V(ä)rkligheten för tjejer i hästskötaryrket, ingen dans på rosor

Fysiskt tungt arbete (du hinner definitivt inte gå på Gym) minimal ledighet, kvällstävling på travbanor långt borta (du vill självklart ta hand om passhästen själv) tidiga mornar (morgonfodring i stallet) ersättare vid sjukdom (du jobbar själv utom vid sjukhusvistelse) tandläkare/läkare blir eftersatta utflykter (utom akut) Ett liv med hästar helt enkelt.

För så värst mycket social samvaro blir det inte med kollegor, snabbfika och kortlunch, om du vill hinna vårda resten av ditt liv innan solen går ner. Antal passhästar har ökat i takt med brist på hästskötare, når snart katastrofala höjder. Dygnet har bara 24 timmar, får alla passhästar lika mycket uppmärksamhet? Nä. Men hästägarna betalar ju lika mycket?

Familj och barn? Endast tänkbart om någon annan löser alla världsliga problem, handlar mat, lämna/hämta på dagis, utvecklingssamtal i plugget, ta hand om ungen vid lovdagar, planeringsdagar på dagis (!) och ta ledigt för VAB (vård av sjukt barn).

 

Ett liv med hästar är ett cirkusliv, allt kretsar runt stall och jobb. Anledning till att så många hästskötare idag är pur-unga, kommer direkt från plugget, de gamla har tagit slut. Orsak till att tonnisar inte har den kompetens som krävs, och saknar arbetslivserfarenhet. Faktiskt inte deras fel. Saknas handledare och tränare som insett vikten av att ta hand om personal, då blir det som det blir. Det tar några år innan man upptäcker begynnande skador och lär sig ”läsa häst.” En del lär sig ju aldrig. Fortfarande intresserad av jobb som hästskötare?

Snittlönen hästskötare är 26.100kr/mån., men å andra sidan hinner man ju knappt göra av med några pengar…Åtskilliga yngre har ingen aning om vilka försäkringar och arbetsavtal som gäller, ändå färre har A-Kassa eller är med i ”facket.” Sistnämnda är på tok för dyrt för en hästskötare.

Hovtramp/Lasse - Reijo (t.vä) på travgala

Klipp intervju

Förändring som skett över tid (travtränare Reijo Liljendahl)

När jag jobbade (35 år!) hos Stig H hade vi ett par hundra hästar och ständig kö på arbetssökande. När jag började som tränare hade jag fullt kompetent personal och hundra hästar i träning. Några år senare blev det drastisk brist på hästskötare, då var jag tvungen att dra ned antal hästar, jag orkade inte bära lasset själv. – Jag beundrar de som driver storstall, det är ett ständigt gissel med personal.

Det är brist på kompetenta hästskötare, vad det nu kan bero på är svårt att specifikt peka på. Ungdomar och människor som är intresserade av travsport har minskat. Sen kan man konstatera att travskolor producerar för dåligt med kompetenta hästskötare, till travstallar framför allt. 

Nu handlar det ju även om hur tränaren är - som person, chef, handledare, pedagog och utbildare. Jaså, inte det. Man lär sig tydligen den hårda vägen idag, många blåmärken blir det. Något har definitivt hänt, det hade i alla fall Reijo rätt i..

Anja Westberg, fackförbundet Kommunal menar att det gradvis skett tapp på hästskötare i travsporten, men inte i andra discipliner inom hästskötaryrket. Att ridsport inte drabbats kan bero på att de har större upptagningsområde och etablerad ridskoleverksamhet.

Delvis sant, men det finns ingen annan hästdisciplin som har så mycket slavarbete eller gratisjobbare som ridsport, här är Kommunal ute och cyklar! Svensk Travsport lanserade en satsning att fler skulle starta travskolor vilket förhoppningsvis skulle öka rekryteringen till travsporten på sikt. Så värst många nya travskolor blev det inte.

De var ganska lata och bekväma

Malin Andersson arbetade 12 år som hästskötare hos Lutfi Kolgjini och har upplevt minskat intresse från hästskötare över tid. - När jag började och vi fick praktikanter från travskolor var de intresserade och arbetsvilliga, sen blev det ganska stor skillnad sista åren, jag vet inte om det är slump, men de flesta praktikanterna var ganska lata och bekväma. De ville helst bara köra häst, praktikanterna som kom de första fem åren förstod att man behövde göra lite tråkiga saker också.  

– Allt har ökat i kostnader för tränare, men hade man höjt träningsavgiften i takt med kostnader skulle knappt ingen ha råd med häst i träning.

– hästskötarna får fler passhästar i stället, när jag började hade vi sex passhästar, på slutet hade vi åtta, en del har ändå fler idag. Men det är så tränarna måste göra, de har inget annat val, allt måste gå runt på något sätt och prispengar ökar inte på samma sätt som allt annat.

 

De flesta stortränare söker hästskötare, bara att välja arbetsgivare.

Tränare Jörgen Westholm söker folk, skrev en roman om sin verksamhet.

Utdrag: specificerades arbetsuppgifter:

• Skötsel och träning av hästar

• Skötsel av stallet

• Utselning vid trav

• Helgjobb var tredje helg

• Vara en god ambassadör för varumärket Team Westholm

Kvalifikationer/kompetens:

• Erfarenhet av hästar. Rid- och travkunskaper är meriterande

• BE-körkort är ett plus

• Trivas att arbeta i team

• Förmåga att se lösningar på problem

• Gilla att ta eget ansvar

Anmärkning: det stod ingenting om avtalsenlig lön och ob-tillägg? Hm, lite enkelriktat, kanske därför det är svårt att hitta ”rätt” personal?

Utdrag: Tjänsten är 100% vi tillämpar provanställning på 6 månader.

Team Westholm finns i Sala, 10 mil norr om Stockholm och med många travbanor i en nära radie. Vi kallar oss för Sveriges närmaste travanläggning. Idag har vi cirka 110 hästar i träning, i tre olika stall med cirka 2 km emellan i Sala, samt i filial på Grosbois i Frankrike med 10 hästar. Vi har jättefina träningsmöjligheter med världens enda rakbana under tak, en längre rakbana, backe, samt två rundbanor, fina slingor och oändligt med hagar fördelat på 75 hektar. De senaste åren har vi gått all time high vinstmässigt varje år och siktar nu ännu högre. Gå gärna in på vår hemsida och titta för mer information.


Mest frispråkiga och ”skrämmande” inlägg från en A-tränare

som inte hittat kompetenta hästskötare, gör att man nästan blir nyfiken på verksamheten, bakom kulisserna. Vad händer? Man kan ju inte bara få respekt, det är ömsesidigt. Blev nästan förskräckt när jag läste inlägget. Tränaren har ju fina hästar och ger ett hyfsat intryck vid intervjuer. 

Hupp och Herreminskapare! Här skräddes inte orden precis!

Klipp: NI som söker jobb och får jobb och tackar ja till jobbet och bestämmer dag o tid och 2 timmar innan ni ska börja skickar ni sms jag har fått förhinder eller skickar ni mitt i natten o säger att ni inte infinner er på jobbet dagen efter ni borde skämmas finns inga ord för hur ni beter er skulle vilja lägga ut namn o foto på er så ni inte får några jobb och varna att ni är opålitliga men vill inte sjunka till eran nivå ,och det är inte 1 utan flera ..

ni sticker på natten efter 1 dag jobb trots ni fått prova 1 vecka så att ni får se om ni trivs ni tackar ja och ser en rakt i ögonen och tycker det ska bli skoj ni har prov anställning och en månads uppsägning tid och ni bara drar eller sitter ni o gråter och har psykiska problem o depritioner och orka inte jobba ,,,,SKÄMS på er jag är så arg ni är lata och så smutsiga att man får sanera efter er i lägenheten fy vad jag är trött på den här branschen finns det inga normala vettiga renliga och som sätter hästarnas välmående först jag är så trött .. finns 8 hästar delat på 2 personer är ju dröm jobb om man vill vara hästskötare … jag förstår NU Reijo Liljedahl uttalande om hästskötare

Susanne Richter

Bevisligen räcker det inte med travskolor och Wången-utbildning, det saknas alldeles för många ingredienser för att hästskötare ska trivas och stanna kvar länge, i civila näringslivet kallas det personalvård.

När lätt blir svårt.

Hovtramp/Ilse

 

Nödvändigt eller onödigt?

Lasse/Hovtramp - vadå beteende?

Nödvändig eller onödig forskning?

Databas SLU forskningsprojekt:

Svensk Travsport och Stiftelsen Hästforskning utlyste medel till forskning för travhästars välfärd, hälsa och hållbarhet. Tre projekt beviljades: forskning om hästarnas körbarhet, hästhovar och träning/tävling i kallt klimat.

Projekten 2022

 

Hovtramp/Ilse

Bättre hov, bättre häst?

Susanne Eriksson,

Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) Beviljad: 1.930 000 kr 

Projekt handlar om hovar, bygger vidare på tidigare studier om barfotakörning. Forskarna vill undersöka om det går att avla på förmågan att tävla barfota, förbättra hovkvalitet och prestation. ST:s databas kan användas för avelsurval, och kan det förbättra djurhälsan blir man ju glad, kan även vara ekonomiskt värdefullt. Slut på veterinärfakturor och blödande fötter, utan kloning och genmanipulation?

 

Elke Hartmann, SLU Beviljade: 2.688 000 kr

Träning och tävling med travhästar vid sträng kyla och dess påverkan i luftvägarna.

Kyla och värme, hästar är inte människor! Äldre forskning visar att travhästar som tävlat när termometern visat -25 inte visat något negativt vid provtagning efteråt. Luftvägarnas längd och yta i hästens näshåla fungerar mycket bättre än människans. Nuvarande köldgräns vid travtävling är - 25 (men är det kul att köra lopp då?)

Banveterinär (Jordbruksverket) har sista ordet (djurskydd) och kan avblåsa tävlingar när som helst, vindhastighet, luftfuktighet (tät dimma) påverkar om tävlingar ska hållas.

Forskarna ska ta reda på hur tävling och träning i kall luft påverkar hästens luftvägar, om det kan orsaka lidande och nedsatt prestation. (Vet vi inte redan detta?)  Undersökningsteknik som finns idag har påvisat indikationer om att luftvägar kan påverkas av arbete i för kall luft, men det har inte utforskats. Forskningen styrs av vetenskapliga rekommendationer för träning och tävling med hästar vid extrema väderförhållanden.

Miia Riihimäki, SLU Beviljad: 2 722 000 kr.

Forskning om Travsport ur ett vetenskapligt perspektiv: hästarnas körbarhet för att förstå kopplingar mellan beteende, utrustning, optimal prestation och hästvälfärd.

Hovtramp/Ilse

Körbarhet, vet forskarna hur olika behandling unga travhästar kan få under sin inkörningsperiod? Vilket givetvis formar mentalt, fysiskt och psykiskt.

I projektet ska körbarheten studeras.

Genom intervjuer och enkäter ? till kuskar vill forskarna definiera begreppet körbarhet och studera utrustning som används under lopp och eventuella samband med hästarnas beteende. Test görs om utrustning påverkar kraften i tömmar, hästarnas beteende och rörelsemönster. Resultat kan bidra till mer välgrundade val i fråga om vilken utrustning som är lämpligast för träning och tävling, skapa ökad medvetenhet om samband mellan kraft i tömmar, hästens beteende och rörelsemönster.

 

Hovtramp/Ilse - inkörning?

Intervjuer och enkäter? Varför inte studera hästarna på plats, i träning och tävling. Det finns ju kuskar och kuskar långt ifrån alla har insikt om sin egen påverkan på hästen. Vem berättar att man orsakat så att hästen gått ut bakvägen?

Johan Hellander (Menhammars veterinär) är ordförande i Stiftelsen Hästforskning. Han påpekar att nära samarbete och finansiering från näringen är viktigt komplement till den statliga finansieringen.

Det låter som ett spännande projekt, men hoppas inte att forskarna glömmer att ta hjälp för att välja ”rätt” kuskar vid forskningen, förhoppningsvis inkluderas hantering ända från inkörning, som underlag för senare ”körbarhet.”

Har vi hört det förut?

Hovtramp foto - minst 20 liter vatten var går det åt en varm sommardag...

Det finns lika mycket ”onödiga” som välriktade projekt i forskarfabriken. Onödigt kändes det absolut att slösa bort pengar på tidigare forskning - om hästar dricker mer vatten ur hink än i vattenkopp? forskningsmedel (pengar) som hade behövts mycket bättre i SLU:s egen verksamhet.

Som en tränare på Solvalla uttryckte det – provdrick själv, men glöm inte att reglera trycket i vattenkoppen. Hästar är av naturen ganska lata, här behövdes ingen forskning, det blev mer ett kvitto på ”forskaren” som inte hade rätt bas och grund om häst.

Medel (pengar) som hade behövts mycket bättre till:

Rasthagar för kor, på då nybyggda SLU:s skrytbygge. En avdelning för forskningsdjur (kor) som framkallade gråt vid besöket. Såg framför mig farfars kor i en lång rad på väg hem från grönbete, för att mjölkas och äta.

 

Hovtramp/Ilse (SLU ko-stall)

De här stackars korna stod fastkedjade inomhus utan tillgång till sol och dagsljus. Gick en runda bakom kulisserna med bekant, fick omgående spunk. Här utbildades alltså veterinärer och ingen av dem märkte något? Sprang de bara förbi med sina provrör utan att fundera på hur korna hade det? ”Problemet” åtgärdades kvickt, som av en händelse. Rasthagar kom upp strax efter för korna. Suck, när inte de som jobbar med djurhälsa och djurskydd begriper något, måste vi vanliga dödliga lägga oss i. Eller hur.

På travbanorna runtom i landet finns mycket att förbättra med ATG-pengar, om det nu är hästhälsa som eftersträvas? I uthyrda stallar på travbanorna borde årligt besök göras av travbanans ansvariga, varför vänta till efter anmälan om mögel och avsaknad av ”luft” i uthyrda stallar? Om det luktar mögel, syns i tak och dimridån ligger tät vid dusch efter lopp och inte hyresgästen/tränaren förstår hur det inverkar på hästhälsan, måste ju travbanan ta sitt ansvar! Lyft på arslet en gång om året, dissekera anläggningen, såvida ni inte har provision från nån veterinär som har dygnetruntjour och skär guld med täljkniv. Glöm inte att även rasthagar ska rengöras, parasiter och bakterier i jord försvinner inte av sig självt!

Boxar som tränare lånar (hyr) ut vid travtävling ska motsvara kostnaden, ströade och fräscha. Att inte somliga tränare ens skäms för sin stallmiljö är en gåta. Har besökt två gäststallar på landsortsbanor, för inte alltför länge sen, som hade mycket övrigt att önska.

Nä, inte ens nationalarenan Solvalla klarar sig utan anmärkning. Visserligen är stallar tomma till vardags, bara Travskolan finns kvar. Gäststallet innanför grindarna byggdes inte 1927, men arkitekten kan knappast ha träffat hästar. Gäststallets dusch-hallar ligger mitt i smeten och blöter ner hästar i boxarna på båda sidor om dusch-hallen. För att inte tala om Lutzen-dimman av fukt vintertid, tät som brandrök. För bövelen, bygg dusch-hallar på utsidan om ni ska ta betalt! Visserligen nära till veterinär Ekfalcks halsklinik, men det är ju inte gratis precis.

Travbanornas faciliteter hade varit något att forska om, lägga medel på! Men då hade det blivit dyrt. Idag läggs ju kostnaden istället på hästägarna, halsoperationer och allergireaktioner framkallade av dålig miljö, är åkommor som egentligen inte ens finns hos häst. 

Hade gärna sett forskning om överanvändningen av antibiotika, knappt någon travhäst kan slaktas där kött tas om hand, eftersom hästarna är fullproppade med snabbfix under stora delar av sin karriär.  

 

Ingen som törs forska på hur slakthusen behandlar våra vänner?

Har tillbringat ett par dagar på ett bättre slakthus, men är långt ifrån nöjd. Vaccinerad för hela livet faktiskt. Hör fortfarande korna råma i väntan på avlivning, där de stod i långa rader, helt omedvetna var de säkert inte. Hästarna som stod på tur den dagen (inte mina) togs visserligen om hand allra först på morgonen, men vem vet vad de upplevde innan det var över. Det finns massor av brister som slakthusveterinärer enkelt kunde åtgärdat med hjälp av Jordbruksverket och djurskyddet, för minst 20 år sen! Vart tog deras ”kall” vägen? Man gråter inombords, men vad hjälper det.

Hovtramp/Ilse

 

 

 

 

 

 

 

Komik i kubik

Daniel borde vara en kandidat till Jerringpriset...

skrev Tarzan Stefan Melander i sin krönika.

Skojar han eller förstår han inte texten i Svensk Travsports reglemente? Det reglemente som han själv måste efterleva som A-tränare.

Hovtramp/Lasse - Tarzan in action

Kanske han bara provocerar för att få uppmärksamhet? Känner flera stycken som inte heller fick vara i centrum på dagis eller fick huvudrollen i skolpjäserna. Då blir det lätt så.

Imponerande 41 527 986 kronor den 31/10 är prissumman som Stall Zet kört in hittills i år, med två månader kvar av året..

Skuld 26,3 mkr efter Propulsion-gate är ett minne blott, säger Tarzan.

Reglementsbrott från Svensk Travsport säger jag, strikt tränaransvar gäller för alla utom för Stall Zet/Daniel Redén med all inclusive, som enligt djurskyddsregler betyder startförbud och avstängning från tävlingsovalen.

Att Daniel Redén är en ruggig ”hästkarl” och gjort ett fantastiskt jobb som kunnat betala tillbaka pengarna så snabbt, det håller jag med om.

Något vi andra i sporten ska vara tacksamma för när de ekonomiska orosmolnen hopas, tycker Tarzan.

Varför då? Skuldsaneringen tillfaller ju enbart ST:s TDS, en kvittning mot felaktigt utbetalda prispengar! Vore något helt annat om de lagts på prispengar...

Någon kvittning via ST/TDS har väl aldrig förekommit tidigare! Varenda krona som krävts av tränare och hästägare har ju inneburit startförbud.

Å andra sidan var det nog absolut enda sätt att få tillbaks otillåtet intjänade prispengar. Resten av den rättmätige ägarens skulder kommer varken SKV, Kronis eller nån annan att få se röken av.

23/4 2021 finns Hovtramp-blogg om mannen bakom stall Zet, Ågerup

Senast utmätningsgubbar sprang omkring hemma hos Ågerup fanns bara en fyrhjuling att konfiskera som saknade schyssta papper, allt var redan överskrivet på familjen. Den egna ön, båtar, hus och övriga tillgångar i Sverige. 

Men Jerringpriset, nu får väl Tarzan ändå lugna ner sig! Hellre ger jag det till honom själv, hans hästar har ju vunnit i stort sett allt som går att vinna, Elitloppet, Hambletonian, Prix d´Amerique…

Under en lång period var Sveriges Radio synonymt med Sven Jerring och1979 blev årets bästa svenska idrottsprestation uppkallat efter honom, Jerring-priset. Sven Jerring började på Radiotjänst 1925 med att referera Vasaloppet. Ett av hans odödliga referat är ”japaner, japaner” från OS-fotbollen 1936. Inte bara sport stod på agendan, Barnens brevlåda sändes 1.785 gånger.

Hovtramp/Lasse - Fredricson på  hästen All In

Några värdiga vinnare av Jerringpriset med hästanknytning är ryttaren Rolf-Göran Bengtsson 2011, Peder Fredricson 2016 och 2017.

Örjan Kihlström (lånekusk) var nominerad 2014 men räckte inte ända fram, så Tarzans forna stalledräng Daniel Redén känns väl (sorry) inte speciellt aktuell i min värld.

Många intervjuer och reportage har handlat om hur Redén som ung tog klivet från ridskolan (trodde man knappast) och hur han hamnade hos Tarzan och Cattis på Tillinge gård utanför Enköping, där han jobbade i många år. Forna arbetskamrater minns honom främst som morgontrött, utom när han axlade ansvar då Tarzan och Cattis tävlade.

Hovtramp/Lasse - Elin

Resten är välkänt, hur Elin Gustavsson var den som fick ansvar för Furuby gård i Örsundsbro (efter Tommy Hannés bortgång) och då Elin blev stallchef för Ågerups hästverksamhet.

När Daniel Redén senare headhuntades av Ågerup och klev in på stallgången blev det en stallchef för mycket hos Stall Zet, Elin Gustavsson blev den som lämnade stallet. Idag syns Elin ofta i trav-Tv under travtävlingar och där kommer hennes långa bakgrund från löpkörning och proffsträning väl till pass. Hon vet och kan, när resten gissar.

Någon Jerring-kandidat har vi nog inte skådat ännu i travsporten, men det ska bli roligt när den första tar emot priset!

Hovtramp/Ilse

 

 

 

Ett välkommet besök?

 

...eller ett oväntat besök?

Ska man darra eller sätta på en fika?

När ST/Svensk Travsports ”välfärdsavdelning” kommer på hembesök och det kallas campkontroll...stall och hästkontroll på travtränares anläggningar, som granskas av Travarhälsans egna regionkontrollanter. Ett både nödvändigt och välriktat initiativ, men ibland måste man ändå få undra om inte kontrollanten hade för låg kompetens?

Hovtramp/exempelbild

När travhästar liknar revbenspjäll och strax före kontroll skenat runt utan kusk i ett snabbjobb. men får godkänt av kontrollant samma eftermiddag, utan att ha granskats närmare liksom ”tränaren” ? då måste man ju för fasen få börja fundera.

Den som granskar verksamhet måste ju för bövelen veta vad som är acceptabelt och vad som kräver mer ingående förklaring, med fokus på hästhälsa och stallmiljö. Nä, det går inte lika bra med folk som bara ”ääälskaar hästar” anatomisk och träningsfysiologisk kompetens, lång arbetslivserfarenhet verkar vara klart underskattat på sina håll.

Gäller självklart även kommunernas djurskyddsinspektörer!

Har vid flera tillfällen varit åskådare (ombud) när kommunens utsända gjort besök efter (såklart) anonyma anmälningar, ”kontroller” där man glömde det viktigaste av allt - var fanns fodret och i vilken hage gick hästarna? Viktigare inslag var gjuten betongplatta för hästskit, boxutrymmet i cm och rätt utrustad hästtransport? Djurplågaren som svalt hästarna för att han var stenpank kom i andra hand. Ja, han hade professionell travtränarlicens. Efter kort kurs på plats undrar man ju fortfarande - Vem utbildar vem?

Den så kallade ”tränaren” med licens hos svensk travsport hade dessutom sålt en häst till en ung häst-tjej (föräldrar pröjsade 25.000!) en häst som han inte ens ägde (Menhammar leasad häst) och som svalt snudd på ihjäl tillsammans med ett par travhästar till och en mindre ponny. 

 

Innan tränarlicens drogs in och hästarna äntligen fick ordentligt med mat tills de omplacerades. Hästar som levt länge på allmosor från övriga i stallet, fyllde faktiskt på vatten i tomma hinkar och slängde in överblivet strö i boxar flera gånger, suck. Svårt att fodra svältande hästars boxgrannar och bara gå förbi vissa boxar med hö och havrekärran...

Inspektörn från kommunen frågade till slut var den fantastiska tränaren förvarade fodret, men det fanns bara några kvarglömda strån kvar på skullen, och fodertunnor var tomma. Snodde han foder av övriga i stallet innan bubblan brast? Antagligen.

Jodå, tränaren fick ganska snabbt tillbaks sin ränarlicens av ST, suck. Hur man nu kan negligera (preskribera) att hästar stod på betong-golvet utan strö att ligga på och hade halvt svultit ihjäl. Ej att förglömma, att Kommunens djurskyddsinspektör behövde ”hjälp” för att inse fakta.

 

Vid ett annat tillfälle bad goda vänner (hyrde box i ett mindre stall) om akut hjälp. Rädda för represalier och uttalade hot. Åkte dit i sällskap med anmälaren. Ja, jag kan de juridiska reglerna. Behövdes ingen lupp för att konstatera både längre svält och undernäring.

Ett storvuxet halvblodssto som fick mat avpassat för en shettis, och något foder förutom en extremt liten hötuss fanns inte att hitta i foderkammaren tillhörig den hästägaren. Övriga i stallet gav stoet av sitt eget foder, vilket förmodligen räddade livhanken. Hästägaren var helt oförstående och red dessutom en hel del på det magra, orkeslösa stoet. När hästägaren konfronterades av samlad trupp upprörda hästägare i stallet blev situationen hotfullt obehaglig.

Slutade med att veterinär skulle tillkallas för att intyga att stoet var i lagom hull och en extremt liten tuss hö räckte för dagsbehov. Jodå, veterinär besiktigade stoet samma vecka, och klämde upp sitt u.a- intyg på boxdörren!? Då brast det för resten av hästägarna. Revben stack ut på stoet och höftknölarna liknade en indisk ko.

Eftersom veterinären även tjänstgjorde som banveterinär i travet och vi var flyktigt bekanta blev det en enkel match, räckte med ett telefonsamtal. Ska man be nån fara åt helvete ska de se fram emot resan.

Hästägaren till stoet fick omgående en foderrekommendation på boxdörren av samma veterinär, uppmaning att köpa hö och havre som syntes, att lagra i foderrum. Nytt datum för inspektion fanns längst ner. Nä, vissa borde inte få äga häst, andra borde fundera på sitt veterinära ”kall”.

Hovtramp foto

Svensk travsport har ca 3.500 tränare i databas (knappt 400) är proffs, resten B-tränare, de senare före regeländringar var rena hobbyamatörer, oftast med annan huvudsaklig försörjning. Efter ST:s innovativa ändringar är gräns hårfin mellan A och B- tränare. Åtskilliga hästägare har därmed minskat träningsutgift hos framgångsrika amatörtränare. Det är ju en viss skillnad mellan att betala ca 15.000 i månaden (om inget oförutsett händer...) och skicka hästen till nån som tar 5000-8000 spänn och inte sällan får likvärdigt resultat i slutänden. Hupp!

Hos fabrikstränare är hästägare främst hänvisad till hästskötaren, som förhoppningsvis har nödvändig kompetens, anatomiskt och träningsfysiologiskt. Ojdå, hmpff, alltför många sen och gaffelbandsskador upptäcks först efter lopp, vilket givetvis har en orsak.

Trots de där minimum 15.000 som svider varje månad för hästägaren. Fast med över hundra hästar i stallet är det nog svårt att känna igen pållarna, prio ett är att hitta kompetent personal. Vilket i nuläge är smått omöjligt. Från travskolan direkt till stortränare, med ansvar för minst 8 passhästar, det är ingen höjdare, och då blir det dyrt....för hästägaren.

Med färre hästar i stallet kan tränaren givetvis ha bättre koll och framför allt hinna vårda (kommunicera) sina kunder, de som betalar kalaset...

 

Hovtramp/Ilse - gästbox

Ibland räcker det med att låna en gästbox av proffstränare på en annan travbana, för att konstatera att här fanns varken harmoni eller trevlig energi. Inte ens trevliga hästmänniskor. Dessutom. Man slänger inte gamla balsnören och ihopsopade äldre skitkorvar i hörn!

Nä, man sopar upp, varje dag, speciellt om man får gäster som betalar för boxlån. Att hästar trivs bäst i äldre boxmiljö betyder inte att det ska lukta mögel i stallet, saknas lysen och att högtryckstvätt verkade vara ett minne blott. Travbanan hade definitivt inte gjort sin årliga kontroll! Där kör man V75 idag 29/10, hoppas gästande tränare slipper låna box i det stallet! Tränaren måste ha glömt bort att hästägare är kunder. Fikarum möblerat med överblivet skräpgods och toalett som liknade skitig pissoar. Trevligt. Nä. Jodå, tränaren deltar i ATG Talang, det kan han och personalen v(ä)rkligen behöva!

Hovtramp/Ilse - bra reklam?

Hygien, grund för all hälsa verkar vara underskattat vid landets utbildningar, från Travskolor till Wången? alternativt är tiden ur led eftersom det kläcks fler och fler olämpliga licensinnehavare. Ge dem en ryktborste i tid, högtrycksspruta, kärra och spade att mocka hagar med, en kratta och var noga med att lära ut foderförvaring...berätta gärna varför.

Foto: EAP/Einar Andersson- Takters

Minns med glädje en vecka i Bo W Takters stall, för länge sen. Inte ett strå låg på gången efter kvällsfodringen, svarta träckfiltar på varenda box, krattat utanför och nytorkat golv i fikarum och toalett. En helt normal rutin, eller som tränaren sa - hästarna bor här.

Trevlig helg!

Hovtramp/Ilse

Ett värdelöst svar är också ett svar...

 

Ett värdelöst svar är också ett svar?

Ett ”transparent” svar på en insändare från Svensk Travsports hövding.

För en tid sedan publicerades insändaren "Svårare än så är det inte" i Travronden, ett öppet brev från Stefan Larsson hästägare riktat till Anders Källström.

Har läst och begrundat Källströms svar, vilka kräver både upplysning och tillrättavisanden (yrkesskada). Hjälper ordföranden lite (rättar) eftersom han verkar stå på helt fel sida om staketet eller sakna insikt.

klipp från svar:

Hej Stefan!
Delar helt uppfattningen att hästägarna är en viktig och avgörande del i svensk travsport.

(Tacka fan för det, vad skulle folket i Silvergrisen göra annars?)

Satsningen på nya digitala hästägarkortet är ett viktigt led för att förbättra och fördjupa relationen med hästägarna.

­Fördjupa? Vad pratar han om? Tror knappast de sista entusiasterna (hästägare 75+ och uppåt) är glada åt digitala kort, finns åtskilliga bevis på travnätet!Tidigare har det funnits många olika modeller och nivåer (?) runt om i landet. Ett viktigt syfte är att alla hästägare, även delägare, nu får ett unikt och gemensamt årskort. 15 000 personer har digitalt tagit ut ­årskort.

Ps. Har hövdingen tittat i databas på antalet aktiva, hästägare och delägare, svar näää. Äldre tidigare trogna besökare som inte lever digitalt, åkte därmed ut med badvattnet. Besök på stallbacken när häst startar stoppades, tränare får välja vem av hästägarna (om det är flera) som får klappa sin häst. Vem föder vem i travsporten?Från 2023 är förhoppning att detta kort skall gälla alla dagar, alla banor och hela året. Med digitala årskortet får vi en unik informations­kanal där Svensk Travsport och banorna kan ­kommunicera före, under och efter ­respektive arrangemang. (?) Även den kanalen innebär mycket för att placera hästägarna i centrum i vår kommunikation.

Rent svammel! Kommunicera hur då? På ST:s hemsida? Proffstränare kan ju på vissa håll bara be travbanan om en biljett till stallbacken per häst.Din andra fråga handlar om ­prispengar. ATGs ekonomiska leverans (spel) till Svensk Travsport och Svensk Galopp innebär att ca 35 procent av nettoomsättning går tillbaka till sporten.

Ps. Hur mycket går därefter till omkostnader i Silvergrisen, till alla handläggare travade på varandra och hur mycket tillfaller uppfödare/hästägare/tränare (prispengar) ? DET vore bättre svar än friserade årsredovisningar och konverterade siffror.

Den ”vinstnivån” och att 98 procent av utdelningsbara medel går till ägarna (stämmer inte, visa faktiska siffror tack!) skapar en viktig och avgörande förutsättning för travsportens utveckling (avveckling).

Prissummorna har under 2022 ökat med cirka 8% jämfört med 2021. Det innebär en historisk hög nivå.

Ps.glömdes inte hövdingen att åtskilliga travlopp dragits in under nästa år de prispengarna omfördelas eller innehålls...Vår förmåga att göra rätt prioriteringar känns viktigare än någonsin. Vi är mitt uppe i budgetarbetet för 2023 och jag kan garantera dig att styrelse och ledning tar denna fråga på största allvar.

Ps.tror knappast att val av styrelsemedlemmar och ledning blivit detsamma om aktiva gemensamt fått rösta och välja vilka som skulle sitta där. Många tomma stolar skulle det bli innan blodbytet och slut på galjonsfigurer och svågerpolitik.

Hovtramp/Lasse

Vissa trender inom travsport är inte nya. Jämför vi med år 2000 har vi betydligt färre travhästar (och vad betor det på!) färre licenser (ja, vem f-n hittar tillräckligt med hästägare idag?) och en publik utveckling som varit negativ under många år (eftersom de flesta travbanor inte är tillräckligt kompetenta att underhålla ens sin stampublik!)

Ett faktum långt före pandemin! Självklart enklare att stanna hemma och spela på mobilen istället, speciellt onsdagar med V86, för vem fasen vill se bara ”hälften” av loppen på banan, resten på en tv-skärm! Hur kul är det? Värmning, provstart, del av spel som lämnas in, hur fasen tänkte man?

Styrelsen har tagit initiativ till ­projekt Travets Framtidsagenda.

Tre områden 1) Aktiva 2) Anläggningar och 3) Publik, arbetar nu tre olika arbetsgrupper med att ta fram underlag för åtgärder på dessa tre huvudområden. Vi ska inte forma en önskelista. Vi ska gå från ”det här borde vi göra” till ”det här gör vi”.

Är inte detta travbanornas jobb? ST äger inte travbanorna, däremot är ”utpressningen” med biståndspengar något som aldrig behövdes förr för att driva en travbana. Vem vill lägga 50 spänn på program, lika mycket i entre’ när man ändå kommer att spela bort mycket mer! Gör som på Hambot, ge folk en keps och program gratis, ta en larvigt skälig summa för entre’ och se till att vi har kul!

Stefan. Jag har stor respekt för ditt ­engagemang och din omsorg över sporten och hästägarna. De frågor och förutsättningar vi står inför är utmanande, för travsporten och hela samhället. Jag hoppas att vi samlas kring viljan och ambitionen att ta oss igenom svårigheterna och att du, jag och alla andra inom travsporten skall känna stolthet över allt det goda som vi dagligen levererar runt om i landet.

Strypgrepp på landets travbanor, kör över proffstränarnas önskemål och släpper till slut in en representant i möteslokalen efter högljudda protester från TR/travtränarnas Riksförbunds medlemmar, de som ser till att du Anders och Co har jobb! Ni märker ju inte ens att propositionerna urvattnat både V75, V86 så att till och med storspelarna snart överger ATG.

Hovtramp/Lasse - pressmöte på Solvalla

Vid senaste pressmöte på Solvalla tog sambon upp frågan med ST:s sportchef Robert Karlsson  hur i h-e man kunde lägga förutsägbara lopp med mordvinnare inom V75-ramen? Svaret från Robert var att skulle man lägga lopp med exempelvis Månlykke AM utanför V75 som ett vanligt ramlopp skulle han få gå med störthjälm på huvudet.

Jaha, var det inte intresset för högre utdelningar på V75 det handlade om? Skiter faktiskt fullkomligt i om han får gå med störtkruka på skallen, jag vill ha tillbaks spännande travlopp och svårfunna, höga utdelningar!
Vad är det för människor som ”vi” aktiva representeras av, varken Anders eller Robert verkar ha insikt om vad ”travets framtidsagenda” behöver.

Suck.

Hovtramp/Ilse

Nya kostymer, igen!

Öl, Casinospel och sms-lån...

Foto: Jari Välitalo - spel åkte ut och sms-lån ersatte...

Foto: Untersteiner hemsida

Tävlingsdressar och spelreklam

Regleringen kring reklam på tävlingsdress finns i Tävlingsreglementet 44 § ”Körsvens/ryttares utrustning” på Svensk Travsports hemsida.

Svensk Travsport förtydligar regelverk från 3 november 2022, då får ingen spelrelaterad reklam förekomma på tävlingsdressar eller ekipage. Nuvarande tävlingsdressar med felaktig reklamsponsor måste åtgärdas för att få användas vid tävling.

En liten stilla undran bara...trav och galoppsport lever ju av SPEL, fast bara undertecknat ATG. Monopolställningen är stenklar, ingen annan får vara med och leka. Spelar du över disk är det ATG- ombud, var finns alla övriga licensierade spelombud? Svar: i cyberrymden.

Finns inga synliga konkurrenter. Trodde en gång att Legolas skulle ta upp kampen, men de tröttnade visst i halvlek. Ska bli spännande att se vilka kuskar som får byta dress.

Inte bara Casinospel och sms-lån som trav och galoppsport borde sluppit, ölreklam har väl inte heller på travdressar att göra, kuskar alkotestas ju obligatoriskt före lopp. Tränare är ju visserligen egna företagare men borde väl för fasen vara måna om att vara bra föredömen istället för att uppmuntra folk till öldrickande, sms-lån och Casinobesök.

Johan Untersteiner bytte nyligen huvudsponsor – från Åledsföretaget LinSon till Cashbuddy, efter nästan 20 år, när han fick erbjudande av Cashbuddy som inte gick att tacka nej till. Tänker då osökt på Gudfadern - I gave him an offer he could’nt refuse!

Cashbuddys policy

Snabba sms-lån, du behöver inte ens ha någon säkerhet och det gör inget om du har lite betalningsanmärkningar i bagaget. Så rent hypotetiskt kan du sms-låna med mobilen från uteläktaren på Solvalla, om torskbongarna ätit upp sparkontot och du bara mååååste lägga in spel på en rysare som nyss såg fin ut i värmningen.

Etiskt försvarbart? Moraliskt? Passar Casbuddy fortfarande på en kuskdress? Tycker inte det. Tankarna går till easy come easy go och  spelmissbruk. Fler än man tror.

Om Cashbuddy

Cashbuddy AB är ett konsumentkreditinstitut med tillstånd hos Finansinspektionen. Vi är en annorlunda långivare eftersom vi fokuserar på din framtida betalningsförmåga snarare än på hur din ekonomiska situation varit förut.

Hovtramp/Ilse - muddring efter egen öl och sprit i vakten...

Öl-reklam är väl inte heller så kul att se på travbanan. Vill vi ha detta ölskvimpande (typ Elitloppshelg) när loppen går? Många i öltältet på publikplats har ju ingen aning om vem som vann loppen ens en gång. Viktigast verkar vara att ingen medhavd sprit eller öl kommer in på området, däremot kan du köpa hur mycket dyr öl du vill på insidan.

Hur tänkte man på dress-avdelningen i Silvergrisen? Betydligt enklare för kusken att svara på, profit eller procent, han som kör i dressen ger ju mångfalt igen av reklam till Sofiero med alla sina segrar. 

 

Casino-kväll med inbjuden välkänd travtränare på plats som lockbete, hur tänkte travtränaren nu egentligen? 

2019 besökte 825.000 personer Casino Cosmopol, undrar hur många som vann innan kvällen var slut? Casinot i Sundsvall lades ner, det enda Casinot som inte var lönsamt...

Jättebra för de travtränare som varit stamkunder där tidigare. känner faktiskt inte någon som blivit miljonär på Casinobesök. Däremot känner jag en tidigare stamgäst, som numera blockat sig själv från besök. Ja, det fanns en anledning. Inte nog med att man ska spela bort pengarna på insidan, det kostar 120 spänn för att komma in också. Räckte med besök en gång, fick rysningar enbart av att vistas i lokalen. Nä, inte bara spel, lättklädda damer hade stenkoll på vilka gubbar som vann och slog lovar runt de bord där markerna staplades på hög eller klirret från enarmade banditer berättade om vinst. Usch. Tacka vet jag stallet och travbanan.

Man blir så lätt trött...

Hovtramp/Ilse

 

 

 

 

 

 

 

Ring ST om du ska registrera en målvakt...

Blod är tjockare än vatten, rädda det som räddas kan!

Målvakter, nja...ett antal tränarbyten behövdes för att kunna reda upp eländet med egna och de bästa hästarna, eller som ägaren till eländet sa - jag ska städa upp skiten efter mig.

Pontiac SW; Dina Vendil, Drama Vendil och Wilda Simon rasslade över från Nicklas Westerholms träningslista till sambons (B-tränare) träningslista. Så egentligen är det väl ingen större skillnad, utom att stallet krympt betydligt och resten av hästarna flyttat till andra travtränare. Wilda Simon skulle ha startat nyligen, men tränarbytet registrerades för sent, efter anmälningstid til loppet, så den starten brann inne.

Även Nicklas mamma Kristiina Westerholm (född 1968) fick väcka upp sin B-tränarlicens, och pling, efter fem års vila var stallet fullt igen av riktigt bra travhästar och startade som vanligt direkt efter ”tränarbytet.”

Tråkigt är bara förnamnet, när travtränare inte sköter sin verksamhet. Det tar ju som bekant några månader att skrapa ihop skatteskulder i miljonklassen och få ihop hundratals obetalda räkningar hos Kronofogden. Till slut brister bubblan.

Kände för länge sen en Kronofogdekommissarie, konstigt yrkesval i min värld, men nån måste ju utföra de tjänsterna också. Tänker givetvis då på en travtränare från förr, som fick besök av min bekant, efter revision av Skattmasen eftersom det saknades både revisor, inlämnad deklaration och bokföring. Några pärmar fanns inte att hämta, däremot en svart sopsäck med alla inkommande brev och räkningar från sista kalenderåret. För sent ska syndaren vakna.

De flesta tränare sköter sig och Svensk Travsport kan med ett enkelt knapptryck ta reda på motsatsen. När hästägare inte betalar sina travfakturor (via TDS/ST) spelar det ingen roll om det handlar om en hundralapp eller tusenlappar som diffar vid månadsavräkningen, hästägarens häst får startförbud, vilket knappast gynnar varken tränare eller hästägare.

Hovtramp/Lasse - Propulsion

Enda kända undantag är Stall Zet/Daniel Redén som fått ”kvitta” 26,3 mkr till ST mot inkommande vinster från jättestallet, fortsätta att tävla trots miljonskulder och bristande tränaransvar. Vad f-n är skillnaden? Och varför har inte landets aktiva travtränare gemensamt reagerat på regelbrottet? Invalda "representanter" i ST från tränarfållan verkar inte få så värst mycket gjort i förhållande till de arvoden som dras från de aktivas konto.

Väntar med spänning på nästa ”fall” som ska få kvitta sina skulder till ST, för alla aktiva ska väl behandlas lika? nä, någon reglementsändring har inte skett. Enda förbehåll är att det ska finnas F-skattsedel hos travtränaren, skulder står man ju bevisligen ut med på ST…

Frågan kvarstår...

Vem sköter ruljansen åt vem? 

Hovtramp/Ilse

 

 

Protestera mera!

 

Protestera mera...

…men välj rätt tillfällen!

Vad i hela friden är det frågan om?

A-tränaren/ryttaren/kusken Emilia Leo och B-tränaren David Persson gör en anmälningsprotest mot en förutbestämd ryttarproposition, inför Sundbyholms Monté Ryttarmatch 11-12 nov.

Anmälningsprotesten går ut på att Leo/Persson anmält alla hästar de hittat i sina stall till de två loppen. Tål man inte att rida okända hästar i en RYTTARMATCH och dela med sig av segrar, kanske man ska ställa sig framför spegeln och fråga sig vem man är…

Hovtramp/Lasse - Travgala Emilia Leo

Protest mot att det i ryttarmatchen inte går att VÄLJA häst, ryttare lottas på anmälda hästar. För att det ska kunna kallas kusk/ryttarmatch ska det självklart lottas! Vad är det elitryttare och partner inte förstår?

Så jäkla trött på alla dessa förutsägbara montélopp där två, tre elitryttare gör upp om att vara först i mål, givetvis i sadeln på de bästa, snabbaste hästarna med bäst dagsform.

Ska ingen annan ryttare än denna lilla elitgrädda någonsin få chans att visa upp sin kompetens i sadeln? Jo, i en ryttarmatch, där hästar och ryttare lottas på ett så likvärdigt sätt som är möjligt, när det handlar om travhästar med outtalad dagsform!

David Persson är B-tränare på Axevalla, 23 hästar på tränarlistan, över 3mkr inkört, 34 segrar på 226 starter. Alltså, ingen ”vanlig” B-tränare som måste varva med att dela ut tidningar eller jobba nattskift för att kunna mata hästarna.

Emilia Leo (född 1992) tog ut A-licens 2020, tränar 23 hästar vid Kvistgårdarna intill Romme travbana. Som montéryttare och kusk har hon skördat stora framgångar och travat in hela 4,5mkr hittills i år. Leo är även en av deltagarna i ATG Talang. Kanske dags att lägga in lite föreläsning om ödmjukhet i den handplockade samlingen redan framgångsrika ymgre som Hasse Backe m.fl ska coacha mentalt.

Bortsett från allt annat (talang, framgångar) måste även mestvinnande ryttare och partner respektera hur en tävlingsproposition är tänkt!

Hovtramp/Lasse

Att enbart rida sina ”egna” och samma hästar, alltid få det bästa som går att sitta på i lopp, är betydligt enklare än att rida på det som ”blev över” och inte sällan hästar som kanske inte ens har i lopp att göra.

ont om uppsittningar är det för ”övriga ryttare” utanför elitskiktet och har varit ända sedan monténs inträde. Vilket knappast främjar montésporten, varken på bredden eller underifrån.

Sundbyholms proposition: 2140 m. Monté. Autostart. 12 startande.

Pris: 40.000-20.000-11.000-7.500-6.400-5.400-3.000 samt 3.000 kr till övriga ej distanserade/diskvalificerade som fullföljer lopp, lägst 1.500 kr. Hederspris segrande hästs ägare, ryttare/tränare och hästskötare.

I Montéseriens final 2022 deltar 12 främsta ryttarna från grundserien (Undantag från paragraf 41 ST Tävlingsreglemente). Hästar seedas (delas in) i två grupper i prop.12 lördag och prop.12 söndag, ryttarna tilldelas genom lottning (en A-häst, en B-häst) alltså en häst i varje avdelning.

Om loppet inte blir fullt tas ryttare ut i ordning de placerat sig efter grundseriens försök. Poängskala: 25-15-12-10-8-7-6-5-4-3-2-1.

Diskvalificerat, distanserat/utgånget ekipage 0 p, struken häst 6 p. Ryttare måste vinna ett av de två finalloppen för att bli slutsegrare, ryttare som vinner final får även ett presentkort värt 9.000 kr.

 

Hovtramp/Lasse -Stefan Eriksson marknadschef

Sundbyholms proposition för att främja montésport borde gratulerats istället för att få Leos och Perssons barnsliga, egotrippade protester kastade över sig. Väx upp eller avstå från att anmäla!

Sundbyholms travbana (Eskilstuna) är en av få travbanor som bjuder på konstant underhållning. En taggad hemmapublik avstår sällan från travtävlingar. Vid större tävlingar bussas det från centrum, stallfik, hästägarrum och publikläktare är långt ifrån tomma.

För vem vill missa alla dessa roliga marknader, mässor, danstävlingar, och mängder av artistuppträdanden som marknadschefen har i sitt kontaktnät. Aktiva uppmärksammas på många sätt och det som händer utanför travbanan involveras ofta vid travtävling. En trogen och mångårig ledningsgrupp med rätt folk på rätt plats är värda en stor eloge!

Protestera behöver däremot inte vara fel, protester saknas på rätt ställen.

Landets professionella travtränare borde gemensamt protesterat mot en rad beslut, tagna av Svensk Travsports tjänstemän, över deras huvuden. Sammanhållning finns inte, alla tränare kör sitt eget race, få undantag. När galjonsfigurer, pappersuppfödare och näringslivsfolk väljs in i beslutande styrelser och får bestämma över aktivt travfolk, utan att de ens fått vara med och rösta eller tycka, blir resultatet därefter, och protester hade varit på sin plats. Vem föder vem?

Hovtramp/Ilse

 

 

 

 

HYBRIS!


Hybris, på riktigt!

Press och media skapar ”stjärnor” av unga talanger på löpande band, som till slut blir så övertygade om sin egen odödlighet att de tror att de kan bära sig åt hur som helst. Knappt hinner licensen torka och de vita handskarna kommit på förrän de glömmer det viktigaste av allt, ödmjukhet och respekt. Verkar vara en bortglömd detalj på licensutbildningarna.

Att kalla domarkåren för idioter i en vinnarcirkel ger inga pluspoäng, speciellt inte när filmsekvens från loppet visar något helt annat.
Oavsett framgångarna på Solängets travbana i Örrnsköldsvik med tre segrar på V75 via lånehästarna Antonio Trot, Knutte Sting och Laredo Boko, krävs betydligt bättre självinsikt.

Domarna granskade löpningsfilmen, där kusken gick ut snävt mot The Oak L.A. och Jenny Engfors, ca 700 meter från mål.
Efter lång väntan kom resultatet: Laredo Boko fick behålla segern.

Foto: TR-Bild

I vinnarcirkeln påtalade Tuppkycklingen att han var orolig för domarnas bedömning ”eftersom det sitter dårar där uppe”.Äntligen blev det lite fart på domarna i ostkupan, 2 000 kronor i böter för snäv körning och 5 000 kronor i böter för olämpligt uppträdande.


– Vi ansåg att det var grovt, man säger inte så. Därför gjorde vi en markering. Det här är något jag kommer att ta med mig i gruppen med riksdomare för att diskutera vidare men bestraffningen står fast. Jag tror inte att sådant uttalande hade accepterats i exempelvis hockey eller fotboll, sa riksdomaren Jan Törnqvist.
Beslutet kan inte överklagas.

...är benägen att hålla med, i stridens hetta måste även skitungar lära sig att uppföra sig, oavsett om det svider eller inte. Vett och etikett är en bortglömd ingrediens i licensutbildningen. 

TJÄNSTGÖRANDE FUNKTIONÄRER
Måldomare: Annika Eklund
Måldomarnämnd: Per-Olof Wiklund, Sören Agnemo, Sandra Swärdsudd
Bandomare: Hans Lind
Bandomarnämnd: Caroline Lundgren, Benny Jonsson
Riksdomare STL, lopp 5-11: Jan Törnqvist

Hovtramp/Ilse

Nu är det kört!

Hovtramp foto - långa, långa resor med häst...

VM-loppets vara eller inte vara...

VM-promotorn Klaus Koch (ansvarig för europeiska starthästar) kan pusta ut för den här gången. Hans val av ”svensk” representant i VM-loppet (Kennedy) fick många ögonbryn att höjas, inte minst Tarzans i Expressenkrönikan. Fast han hade nog hellre sett en repris av sin egen bedrift, Man on the moon, med en ny egentränad representant? Klaus Koch var inte sen att svara på Tarzans "kritik." 

Bengt Adielsson krönika var inte heller nådig inför VM-loppet.

-Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta när Kennedy representerar Sverige. Tränas i Italien (Santa Croce sullÁrno, Pisa) av danske Erik Bondo.

- Om Koch jobbat lite hade han kanske hittat någon bättre representant för Sverige...

 

I lördags avgjordes Yonkers International Trot, VM-loppet, med förstapris 500.000 dollar. Sju länder representerade, bland andra Ecurie D. och Etonnant Elitloppsvinnare) och danske tolvåringen Tycoon Conway Hall (Fleming Jensen).Loppet finns på  ATG.se där drivningar och vansinneskörningar inte lät vänta på sig. Frågan kvarstår, ska Sverige v(ä)rkligen visa dylika lopp, när hästar utsätts för regelrätt spanking och kuskar helt tappar huvudet under loppet?

Dessutom, transporter med många omlastningar och övernattningar från Europa till USA, vistelsen i karantän flera dagar vid ankomst är verkligen ingen semester för hästar som ska tävla på elitnivå. Tveksam tillställning.

Vann Kennedy? Nä. Och inte Kung Åke heller, det var en av hans sämre styrningar för övrigt. Cokstile (hästen med nio liv) vann loppet med Vincenzo dell´Anunziata som hade piskan i högsta hugg hela loppet på Yonkers Raceway, överlägsen vinnare 1.10,8a/2011m.

2:a i loppet blev Back of the Neck och 3:a It´s Academic. Franske Etonnant galopperade efter att tempot forcerats till överljudshastighet och flera kuskar får nog gå hem och fundera över sina styrningar.

Cokstile är historiens mestvinnande norskfödda travhäst och ingen skugga ska falla över den vinsten!

Drivningen av Cokstile rörde däremot upp heta känslor hos bl.a norska Frode Hamre, som känner hästen väl och kallade vinnande kusk för en - fryktelig gris, en av de verste jag mott i lopsbanan. Beste hesten vant med den verste italienske griskusken!  Frode Hamre körde själv Stoletheshow i loppet.

VM-loppet ställdes in både 2020 och 2021 på grund av ”ekonomiska problem” under Coronapandemin. Senaste upplaga kördes 2019 och vanns av Zacon Gio (Italien) med Roberto Vecchione (Holger Ehlert) som deltog även 2022, 2018 vann svenska Cruzado Dela Noche (Marcus Melander).

Ideal du Gazeau har vunnit flest gånger, 1981, 1982, 1983.

His Majesty vinner VM 1995 / Tz foto

Hovtramp foto - His Majesty

Sverige har haft flera vinnare i VM-loppet, inte minst Peace Corps (Stig H Johansson) Callit (Karl O Johansson) Atas Fighter L (Torbjörn Jansson) och His Majesty, managerade av Tarzan, Catharina Lundström och Annelie Henriksson.

Redan 1992 vann Torbjörn Jansson VM-loppet med Atas Fighter L, i ett av de märkligaste VM-lopp som körts! Olycka tidigt i loppet gjorde att flera kuskar trodde loppet skulle blåsas av, 1.100m före mål körde Jansson fram utanpå ledande jänkaren - är inte loppet avblåst? Flera hästar och kuskar låg då i en stor hög på travbanan bakom dem. Jänkaren svarade go for it! Endast tre hästar fanns kvar i loppet efter kraschen, Jansson fick fritt invändigt till slut och blev först över mål.

Äldre veterinärkopia från USA:

Hovtramp foto/sparad från tidigare lopp i USA

Over there pumpas många hästar fulla med godsaker under tiden de står i karantän (detention barn) före lopp..Svenskar på vift är inte ett dugg bättre än amerikaner och ex-svenskar tar snabbt seden dit de kommer. Givetvis på bekostnad av hästarna. Åtskilliga USA-importer till Sverige är förstörda och klarar sig inte utan den "hjälp" de fått i USA. Jodå, det finns ett par analyser över inre organ på USA-importer i arkivet. Hästar som inte ens kom till vettig start på svensk mark. Det är nog ingenting ni vill se. Då tappar somliga tränare och storhästägare glorian.

Sverige med sina rigorösa drivningsregler tar inte sitt ansvar, här prioriteras spelpotten Atg kan få in på USA-lopp, istället för att agera eller bojkotta eländet! Money talks och den skenhelighet som svensk press och media uppvisar, inte minst när de gullar med exsvenska spankingkuskar (som emigrerat för åratal sen) är inget annat än skenhelighet och dubbelmoral.

Hovtramp/Ilse

 

Upp som en sol ner som en pannkaka...

Stackars alla inblandade, inte bara den utsatta som blev ett offer.

I trav, galopp och ridsport har det alltid funnits "hästfolk" som utnyttjat beroendeställningar, tafsats på unga tjejer, och för all del även på killar.

Som ung i hästmiljö fick man tidigt lära sig att sätta (oftast) äldre karlar på plats. Vänskapliga intimare knuffar blev ibland ett nyp i rumpan vilket

givetvis omedelbart blev en rak höger. Vid tävlingsresor med passhästar finns i minnet åtskilliga händelser, både frivilliga och högst ofrivilliga.

Tränare hade förr hög status och behövde oftast inte ”jaga” sällskap, lyckligt gift var definitivt inget hinder till några små snedsprång.

Förhoppningsfulla yngre hästskötare fanns gott om i stallen, många hoppades på något helt annat än bara ett ”ligg” och lite favörer i stallet,

en handfull lyckades även "vinna" tränaren till slut.

Under senare tid har ”tafsproblemen” dolts väl, ett par fall med travgubbar som fått spader har uppmärksammats, men oftast går tafsaren fri efter

att ha bett om ursäkt, och offret får stå där med hela med skammen.

Ridsport har haft betydligt flera ”offer” och senast kända är Hästgården, som exfrun nu slår mynt av både som bokutgåva, artiklar och filminspelning.

Man kan ju krasst undra varför hon inte ingrep när det var dags, då hade flera unga människor sluppit få sitt liv förstört. 

Riktiga övergrepp där senare dom bevisat sanningshalt är mindre vanliga, våldtäktsoffer har svårt att göra sin röst hörd, bevis måste vara

övertydliga för att förövaren ska fällas. Under 2021 anmäldes ca 27.600 sexuelbrott, 9.962 rubricerades som våldtäkt.

Under 2018 tillkom oaktsam våldtäkt i brottsbalken. Antalet anmälningar som lett till fällande dom har därmed ökat markant.

Från 190 fällande domar 2017 till 341 fällande domar år 2020 (nära

80%) och 2019 blev det 333 fällande domar.

Iblad måste man ta sig en rejäl funderare, hur kunde det hända?

Inte länge sen glädjen stod högt i tak, vad hände sen?

En framgångsrik exjockey, duktig tränare, dessutom sambo med proffstränare och delaktig i ett framgångsrikt tävlingsstall.

Ger sig på en ung praktikant under en "trevlig" grillkväll där åtskilliga kollegor deltar och festar.

Licensen avslutades 31/7 2022 och efter en längre period häktad blev det nu att skaka galler minst 2,5 år.

Tragiskt från början till slut! Övergreppet (våldtäkt) inträffade i slutet av maj då praktikanten under grillkvällen

släpades in i ett övernattningsrum innanför angränsande stall på Bro Galoppbana.

Brott förnekades men frihetsberövandet ända sen i början av sommaren talade sitt tydliga språk. En hel hög med

vittnen kallades till rättegången, som deltagit vid grlllfesten. I bevsiningen fanns chatt och sms som styrker brott.

En otroligt omfattande Dom från Attunda Tingsrätt (officiella handlingar) hade med rätt författare räckt till en deckare i galoppmiljö! Lägger inte ut domen, har läst och kräks rätt ut.

Utsattheten och bindningen till utvalda hästar som yngre tjejer ofta fäster sig starkt vid, i kombination med att få vistas i ett framgångsrikt

tävlingsstall ska väl för fasen inte ge en enda person rätt att varken kladda, tafsa eller förgripa sig på någon!

Världen är full av frivilliga sexobjekt, det är otroligt fegt att ge sig på en ung människa som förmodligen inte ens kunde försvara sig av ren rädsla.

Här hjälper inte skadestånd och dom, en hel värld har raserats för en ung människa som bara hade en önskan, att lyckas i galoppsporten.

 


Hovtramp/Ilse

 

 

 

 

 

 

Spelskandal?

Sanning eller skröna? 

Just nu visas Spelskandalen i SVT/Play, där även travsporten får sig en släng av sleven. Hur mycket är sanning? En spelskandal har i alla fall bevisligen hänt…

Hästfolk utan skrupler har alltid funnits, skillnaden är att förr var inte metoderna lika finodlade som idag. Lite senap i rumpan eller arsenik under läppen kunde få fart på vilken latmask som helst. I något modernare tid kördes grisfösaren i rumpan på åtskilliga stjärnor i träning, som givetvis levererade i lopp så fort kusken petade lite med bakvänt spö i värmningen. Idag behövs minst två laboratorier för att bestämma halten av kroppsegna ämnen i hästkraken som vann storlopp och fick övriga att se ut som bleka statister.

Länge sen, men har dock hänt!

Pulemjot - Åby Stora Pris 1968 foto: EAP/Einar Andersson

Söndag 21 januari 1968 genomfördes en större spelskandal och åtskilliga turer blev det med inblandade innan skyldiga kunde gripas, spelkuppen kallades för ”Pulemjot-affären”. Pulemjot var född 1961, e.Minjon SU u.Povilika SU

Inför sista avdelningen på en V5:a återstod åtta kuponger med fyra rätt. I sista loppet var ryska skimmeln Pulemjot favorit, på förhand dunderspik.
Pulemjot tappade fart redan från start i loppet och kördes strax efter av banan och utgick. Vid förhör med lärlingen som kört hästen påstod han att båda bakskorna ramlat av direkt på isbanan och att det var för farligt att fullfölja loppet.

En ensam vinnare fanns kvar på V5 (46 984 kronor) spelaren hade två hästar på sin kupong och hade inte ens tagit med storfavoriten Pulemjot. 20 kuponger för totalt 2 900 kronor hade lämnats in, vinnande system visade sig vara just denna vinstkupong. Alla kupongerna saknade markering för favoriten. Utbetalning av vinsten stoppades och spelaren polisanmäldes.

Folk från travbanan gick ut med metalldetektorer i snödrivorna kring banan för att försöka hitta bakskorna. Enligt ryktet hittades en sko, men det fanns inga bevis för att den kom från just Pulemjot. Bevis saknades och till slut betalades vinsten ut till en man i 40-årsåldern från Uppsala. Åklagaren som öppnat förundersökningen lade ned ärendet i brist på bevis efter förhör med alla inblandade..Några droppar varmt gav vinnande kallt!

1962 infördes besiktning av nordsvenskar som vunnit över 10.000kr och hade rekord under 1.40.

1964 typbesiktigades ca 150 hästar, sex hästar blev utslagna och fråntogs alla rättigheter till start och avel.

Göken e.Solo u.Skrymersdocka, Påven e.Pavin u.Mjösvinnstjärna, Toftejänta e.Tofteruggen u.Primsy, Miranda e.Mindin u.Solsippan, Vera e.Pavin u.Centy, Seiviva e.Torvinn u Seiva.

Blodtypning kom igång 1969 och nordsvenk travare blev första ras i världen där härstamningskontroll genom blodtypning blev obligatorisk.

Travtränaren Ola Johansson höll till på Gävletravet och hade bland annat vinstmaskinen Fanör B. som vann 34 lopp under sin karriär.

Ola tränade även kallblodstjärnan Remvikson, en svart hingst med rykte om att ha stamtavlan i o-ordning. Redan i slutet av 60-talet travade Remvikson 20-fart kortare bitar och kunde speeda ner sina konkurrenter utan besvär. När Västra Sörmland körde ett lopp för kallblod stod Remvikson nästan ett halvt varv efter övriga i tillägg, vilket inte hindrade honom från att vinna….

Remvikson angavs att vara efter hingsten Viking, och blev godkänd både i typbesiktning och senare av premieringsnämnden. Moderstoet Remnora/Remin NO var av en normal kallblodsmodell. När blodtypning av hästar infördes visade det sig att Viking definitivt inte kunde vara far till Remvikson. Rykte spreds att varmblodet Pernod var Remviksons fadershingst och utslagningen av Olas stjärna blev en praktsmäll för hela kallblodssporten. Remvikson hade vunnit ”massor av lopp” som senare raderades ut från Svensk Travsports hemsida, även hans prestationer och stam är borttagen.

Mest synd om? Alla de stoägare som betäckt med Remvikson för att få en egen snabbloppsstjärna och inte ens fick fortsätta att tävla. Hade inte varit något problem idag, det är utslagna hingsten Propulsion ett lysande exempel på. Svenska ston åker på en liten semester till Irland eller Italien och insemineras med proppen-spermier, återvänder till svensk mark och fölar svenska avkommor…När ska galenskapen ta slut? Svar: När alla ryggdunkare och mesproppar försvunnit från Hästsportens Hus.

Trevlig torsdag!

Hovtramp/Ilse

 

Inkomst de Luxe för travsällskap, utgift för kuskar

 

Det börjar bli tjatigt…

Böter hjälperbevisligen inte. Konstateras kan att lånekuskar i toppskiktet knappt får några böter för drivning eller pisk på hästrumpan. Kan ha orsak i att elitkuskar som Goop, Adielsson, Jepson har så förfinade ”maningsrörelser” och spanking med pisken i jollen att de sällan eller aldrig bötfälls. Vanliga bonnkuskar och vardagskuskar får böter så fort de rättar till glasögonen eller ändrar ställning i sulkyn. 

Nya drivnings (påföljds) mallen

 

Regelverk Svensk Travsport för aktiva


En travdag var det extra roligt på travbanan, åtminstone i domarhytten som för travbanans räkning gjorde sig en rejäl hacka på kuskarnas framfart. Det travbanan inte fick inte på publikentré och programförsäljning tog man snabbt igen på böter i loppen. Något av ett rekord, kanske hade samtliga i hytten varit på kurs, alternativt besökt Synsam. Fan vet.

Samma travdag! hupp...

    

      

Ibland blir det till och med riktigt fel när ST/Svensk Travsport i sin iver att bötfälla folk, drar böterna från hästägaren! Handläggaren kanske ska städa istället? Det drogs alltså böter på hästägaren (!) istället för kusken.


 

Örjan Kihlström får inte ofta böter, men när han sent omsider tillfrågades om han ville köra Hambletonian i USA, då strök han sig från de svenska uppsittningarna. Vem fasen hade inte gjort det! Fast det kostade honom faktiskt 100.000 i böter.

Det finns ett lagstadgat förbud mot dubbelbestraffning i Sverige vilket framgår av rättsprincipen ne bis in idem som betyder "icke samma sak två gånger". (ST använder sig av upprepade böter i nya påföljdsmallen) Europeiska konventionen om mänskliga rättigheter (EKMR), sjunde tilläggsprotokollet artikel 4 enligt 2 Kap. 19§ regeringsform får inte svensk lag strida mot bestämmelse i EKMR, förbud mot dubbelbestraffning.

Ne bis in idem "icke två gånger i samma sak"

Så då kan man ju fråga sig hur ”travsporten” kan ha egna regler, vem har godkänt dem, håller de i en civilrättslig förhandling? Nä, Svensk Travsport är ingen myndighet även om de har egna jurister, Överdomstol och en massa annan skrämselpropaganda.  I travsport delas ju ofta ut BÅDE böter och avstängning till samma kusk. Jaja, det finns säkert något finstilt som tjänstemännen i Silvergrisen förhandlat fram…

Nu är det färdigkört!


Expressen är snabba när det är något som säljer lösnummer!

Äntligen drogs A-licensen för Nicklas Westerholm. Hur länge ska man kunna vara utan F-skattsedel innan A-licensen dras? Länge är svaret.

Inte bara TDS-skuld till ST, även om det är det enda som de bryr sig om! De skiter fullkomligt i alla övriga som tränaren är skyldig pengar för varor, transporter, hö, havre, tror knappt de ens bryr sig om de tre millarna i skatteskuld heller. Orsak till att F-skattsedel drogs in. Utan F-skattsedel ingen licens. Ett näringsförbud med andra ord.

Tja, 35 hästar ska nu få nya tränare på studs, såvida inte sambon snabbt övertar hela kalaset som målvakt, eller pappa Bergh kanske. Blod är ju tjockare än vatten och han om någon vet ju hur det känns att ha 498 Kronisförelägganden. Kan man inte sköta sig och inte ens uppträda trevligt på travbanorna mot kollegor, är det bättre att jobba i skyddad verkstad. Nicklas kör lopp sista gången i morgon 12/10. Kan inte vara kul att gå in i tränarrummet bland kollegor, han får nog byta om i hästbussen. Att vara schysst, föregå med gott exempel, är inget den licenslöse är känd för.

 

Olämplig dress” bestraffas

Igår tävlade Flemming Jensen i sina nya dress på Färjestad, men eftersom han gör reklam för en spelklubb i Danmark kommer han att bestraffas av Svensk Travsport. Men hur i h-e kan då Johan Untersteiner köra omkring i CashBuddy? Snabblån (typ sms) som verkligen inte gynnar varken speltorskar eller yngre människor! Oetisk reklam.

Hovtramp/Ilse

Björn Goop kör omkring i ÖL-reklam sen urminnes tider, är det lämpligt i en alkoholfri sport? Hur fasen tänker ST:s handläggare när de godkänner dressar? Nä, de tänker inte alls. Bara en tidsfråga tills nån kusk kör omkring med Thai-massage eller Dildo-reklam på dressen.

Sist men inte minst 

Råkade av en händelse se att Travstart.se på sin hemsida lär oss övriga okunniga på travguiden hur travsport går till. Eller hur?

Klipp: Travspel och casino är två av de mest populära spelaktiviteterna i världen. Trav är en form av hästkapplöpning där hästarna måste galoppera i en viss takt runt en bana. Casinospel är och andra sidan ett hasardspel där man satsar på resultatet av en viss händelse.

Man blir så lätt trött…

Hovtramp/Ilse

Onödiga problem som gör ont!

Hovtramp/Lasse

 

Statistik är bara skit?

Nä, inte alltid. Ibland behövs statistik och vetenskap för att få tyst på alla som sitter och bladdrar i egen sak utan kompetens i ämnet. Man kan ju stänga av TV:n, koppla bort nätsidor, men då missar man ju alla dumheter som florerar och förkortar livet på ändå fler hästar.

Var finns alla dessa ”experter”? Jo, på travsidor på nätet, i trav-tv och hos spelexperter som enbart går Mammons ärenden. En liten kurs i anatomi och träningsfysiologi hade nog inte varit fel.

 

Hovtramp/Lasse - genomskärning hov

Det är ett jäkla tjat om barfota, skoryck, skoinformation och om man ska få sätta på ett par lätta boots efter värmning, just då när man inte borde tagit av skorna. Tröttsamt. Spelmaffian sliter sitt hår om nån liten ändring görs före start, men de reagerar inte när de får 327 spänn för en V75:a som de betalt betydligt mer för. Vet de ens hur en hov fungerar?

 

Frågan ligger inte på ST/Robert Karlssons bord än, men borde kanske gjort det. Några små petitesser kan vi väl i alla fall vara överens om? Fart dödar! Underlag sliter på barfotahovar. Unga individers tillväxtzoner och växtperioder kvaddas av överforcering. Foder, vård och hästhållning påverkar hovkvalité. Fast egentligen är det ju ganska enkelt! Lika för alla hästar, om alla starthästar har fyra skor på hovarna blir det ju lika villkor. Jaja, det går lite saktare, men hästarna får längre karriärer, det blir fler profiler på travbanorna.

    Franska kuskar...


I Frankrike är det förbjudet att köra barfota med 3-åringar. Ingen som bryr sig i Sverige om motivet? Blödande hovar är väl knappast bra reklam för travsport? Speciellt när inte proffsen själva har koll på hovarna till start.

 

Hovtramp/Lasse - Ludde förnekar sig aldrig!

Ett gäng proffs fick nyligen frågan om det var dags att förbjuda 3-åringar att tävla barfota?

Lutfi Kolgjini skräder inte orden: Det är åt helvete att köra barfota med unghästar, rycker man skor straffar det sig. Ni kan inte läsa statistik på ST men det vet vi ju redan.

Jörgen Westholm, diplomatisk som vanligt: skor från 1/9 kanske?

Björn Goop: vi kan vänta med skoryck om vi kan förlänga karriären för hästarna. (Tack!)

Thomas Uhrberg: jag skiter i vad konkurrenter gör, tar sällan av skor på 3 åringar, hård körning i lopp, aveln blir snabbare, kortare karriärer, hur länge vill vi ha hästen? Är den bra som 3-åring ska den väl vara bra som 4-åring också!

Blödande hovar som inte tålde att gå barfota, det hjälper inte hästkraken ett dugg med 10.000 i böter för tränaren. Om kompetensen brister så finns den inte vid nästa start heller, och om stortränare lagt över ansvar på hästskötare har de brustit i sitt eget tränaransvar.

Stortränare som startade häst på Solvalla lämnade blodspår efter sig på väg mot gäststallet. Aha, det var för hårt banunderlag! När upptäckte man det, i värmningen?

Överkucku (TR-general just då) kom in efter lopp med blödande hov, vilket lämnade mycket övrigt att önska...

 

Det var betydligt lättare förr, när tränaren tränade, balanserade, skodde, körde jobb och lopp. Hästägarna hängde i stallet i klasar på tävlingsdagen och tiggde tips, men väldigt få vågade ifrågasätta vad tränaren gjorde och sa. Minns en gubbe i hatt och beige långrock som blev droppen för tränaren en tävlingsdag på Solvalla. Tränaren knäppte lös hästen i bara grimman, gav gubben hästen och sa – försvinn, jag är trött på ditt tjat. Skräcken lös i ansiktet på hästägaren, han hade nog aldrig hållt i en häst med bara grimma. Hästen gick själv iväg med stora kliv och gubben i ett stadigt grepp, rätt över stallplan in i stallet mitt emot. Så fick Jim Frick en ny häst i träning den dagen.

 Holgerssons barfotainsändare – ”Hissa Holger!”

Forskning från SLU (2021) förkortad version

Träna och tävla hästar utan skor är vanligt inom olika hästsportdiscipliner. Inom travsport har det länge funnits uppfattning att prestationsförmåga påverkas positivt barfota, men att barfotakörning ökar risk för galopp. Forskning har visat att det går snabbare barfota. Forskare från SLU har med Svensk travsports tävlingsdata undersökt om hästarna sprang fortare barfota, risken ökade för galopp/diskvalifikation utan skor.

Ca 75 000 tävlingsstarter, 5000 hästar med/utan skor analyserades, resultat visade att hästar sprang i snitt 0,7 sekunder snabbare per km barfota, jämfört med skor på bak- och framhovar. Skillnad, mindre än (0,3 s/km) utan skor bara på bak- eller framhovar, men snabbare än om de hade haft skor på fyra hovar.

Risk för galopp/diskvalifikation analyserades på ca111.000 starter och 6400 hästar, resultat visade att risken ökade med 15-35 % om hästarna tävlade utan skor bak och fram. Resultat, om hästarna tävlade med skor på bakhovarna ökade inte risk för galopp eller diskning.
Att tävla med skor på bakhovar verkar vara riskfristrategi som ökar prestationsförmåga.

Anna Jansson
Professor, Fakulteten för veterinärmedicin och husdjursvetenskap

Trevlig onsdag, nu sticker jag på grönbete några dagar... 

Hovtramp/Ilse