STALLET

mötesplats

för Hästar & Hästfolk

Blogg

Vargen kommer!

2021-07-11

 

 

Missförstå mig rätt, det finns stor likhet mellan ST/Svensk Travsport just nu och samhället utanför bubblan. De flesta tvåbenta styrs av andra människors tyckande, saluförda åsikter på osociala media, källgranskning? och utan att båda sidor fått komma till tals. När travsport tenderar att bli lekplats enbart för snor-rika människor som köper sina segrar, ett fåtal travfabriker och utdöende släkte kallat hästskötare. Då hjälper det inte ens att uppgradera hästskötarna till hippologer, skitjobbet kvarstår och allt ingår, precis allt. 

När lånekusk blev ett yrke för tränare som 1) inte dög som travtränare 2) var jäkligt trötta på att vara företagare med ekonomiskt och moraliskt ansvar 3) inte dög till varken det ena eller andra men måste försörja sig. Då lurpassar vargen.

Organisationen Svensk Travsport bygger hela korthuset på aktiva travmänniskor, oss medlemmar. Tjänstemän, handläggare och sportchefer staplade på varandra bor i en stor silvergrotta och flyttar gem mellan sig. Här finns massor av pengar att spara om ”vi” aktiva satt ner foten i vår egen organisation. ST leker också myndighet med egen domstol och ett antal tjänstemän som aktiva aldrig någonsin skulle ha valt. Ungefär som i politiken. Insläppta av kompisar, släktingar eller i värsta fall, de som enbart kommit in på grund av att de är styrelseproffs och vet hur man behandlar undersåtar. Ja, jag har jobbat i Silvergrisen i sju långa år. Många trappsteg att fundera över blev det.

Hovtramp/Ilse

Utanför bubblan finns likvärdiga monopol, ATG, ST och resten av de som tjänar pengar på oss övriga dumskallar. Nä, jag klappar inte händerna åt att alla butiker i vartenda köpcentrum kommer att bli näthandel - utom fantastiska ICA, med osund monopolställning liksom ICA Apotek och ICA Post och icke att förglömma…ICA ATG. Konkurrens är nyttig om den utövas på lika villkor, men det gör den inte! Och varför i hela friden ska ARLA få äga och bestämma levnadsvillkor för varenda bonde och kossa, osunt. Eller Scan ska utan att göra någon nytta alls som märks för vanvårdade grisar utan liv värt namnet, varför ska de ha monopol i varenda livsmedelsbutiks kyldisk.

Svensk Travsport, för dagen en lika osund organisation som ovan nämnda exempel. Man ”lånar” travtränarnas kunder, kallar dem sina egna och tycker att man gör hästfolket en tjänst. När det blir för besvärligt skapar man underbolag och factoringbolaget får hjälp med ”fakturorna.” ST bestämmer med rätt tjänstemän i sina egna ojuridiska domstolar och håller aktiva i strypgrepp, oavsett vilken del i reglementet som gynnar dem själva. Varje faktura kostar ca 92 spänn extra och bygger på att nykläckta Wången-travmänniskor knappast vet vad de skriver på för avtal om de jojnar TDS, eller vad det kommer att kosta i förlängningen att ta hjälp av storebror.

Så värst mycket hjälp ingår varken i försäkring eller licens, punkt. Hänvisning till partners för 800 spänn i timmen kallas juridisk hjälp. Välkänt faktum, att papper och fakturor är inte hästmänniskors starka sida och något de flesta vill slippa ”pyssla” med när de kommer hem från stallet eller tävlingsbanan. Det kan bli lika dyrt och besvärligt att krångla sig ur, och så värst mycket hjälp blev det ju inte heller då när det behövdes! Finns ett otal dåliga exempel, så fresta mig icke! Som ideellt juridiskt ombud för aktiva hästmänniskor som inte har råd med advokat finns underlag så det räcker för att få vårt kära ST att skämmas.

Hovtramp/Ilse

Grundbulten för att alla dessa handläggares och tjänstemän ska få sin lön är just de aktiva hästmänniskorna. Utan hästfolk ingen lön. Lektion 1 som nykläckt proffstränare borde vara att där de sätter sin namnteckning är det lika viktigt att känna till innehåll som i strikt tränaransvar och karenslistor. Hade aktiva travmänniskor haft mer att säga till om i organisationerna och valt rätt förhandlare och tjänstemän, hade fler haft mer att säga till om och kompetensen om travsport skjutit rejält i höjden.

Nä, det finns en mängd kryphål för precis allt som hjärnan kan fundera ut. De som på riktigt vigt sitt liv åt travhästar och kämpar för att hålla huvudet ovanför vattenytan, ha råd att fortsätta sitt livsverk är oftast inte sämre än de som fakturerar en enda hästägare för hundratalet häst, faktiskt tvärtom i många fall. Det handlar ju trots allt om anatomi, träningsfysiologi och levande individer, hästar, eller hur.

Hovtramp/Ilse

Det finns en hake. De som kämpar i det tysta har inte lika stor käft och ljuger inte lika mycket. Marknadsföring har blivit viktigare än travträning och hästhållning, etik och moral rann ut med badvattnet på Wången. Eller kanske med riskkapitalisternas satsningar i svensk travsport. Köp, slit och släng. Köp dyrt som travtränare med andras pengar, lev låtsasliv och få press och medias uppmärksamhet, monopol på strålkastarljus. När häst vinner blir det segerintervju, när häst inte vinner blir det uppföljning om varför hästen inte vann! Vinnaren var ändå bara en ganska okänd landsortstränare och reportern är bara en spelnisse. Oftast blir det ingen intervju med tränaren, utan med lånekusken! Som nog får vara glad om hon/han känner igen hästen i hagen.

I princip kan stortränare med en enda hästägare bete sig precis hur som helst, hur regelvidrigt det än är. Det finns alltid något litet kryphål, hållhakar, bytestjänster och dyrköpta advokater som kommer med goda råd. Svensk Travsport är inte hemma. Du kan till och med driva en näthandel, år efter år sälja olagliga dopningsmedel och parallellt ha en tränarlicens. Ända tills en av hästarna helt självmant käkat anaboler, och ingen vet hur det gått till! Lite futtiga böter blir det, men licensen finns kvar och anabolhästens hästkompisar startar för fullt. Trots ”tränarens” tidigare kriminellt förflutna liv och ett antal (6) domar fortsätter allt precis som förut. I detta fall med hjälp av ST.

Till skillnad mot den som är skyldig ST några ynka spänn på en faktura, då blir det omedelbart anmälningsförbud. Såvida du inte känner nån på ST. Om du kommer på obestånd, då kanske travsällskapet kan pröjsa din restskatt, eller varför inte upphäva 500 betalningsanmärkningar, det är ju absolut inte ditt fel att du inte betalar dina räkningar. Du kan också med rätt lekkamrater får två år extra på dig att starta dina fantastiska hästar, i väntan på en utredning som borde varit klar 1 juni 2020. Ska det verkligen ta år innan något händer, och sen händer ingenting!

Lånekuskarna i toppskiktet skiter fullkomligt i vem de kör åt, det är helt tydligt. Lite målvakter och Koboltdomar hindrar inte kuskar att köra, inte heller åt den ”tränare” som umgås med dopning, trots att mestvinnande championatskusk borde haft råd att tacka nej. Minns en kvinnlig kusk som körde häst åt Kolmården-Nils när många andra avstod. Så här uttryckte hon sig – om inte jag kör så gör nån annan det. Travkuskar har inget ”kall” som veterinärer och präster borde ha, men lite etik och moral hade ju inte varit fel. Fast man kan ju alltid bli TV-expert när man inte orkar kämpa i stallet eller loppen längre.

Trots att man numerakan tillverka travhästar i laboratorium med genmanipulation, hitta precis vad som helst på ett DNA via hårprov, fortsätter fantastiska hästar att leverera långt efter att mjölksyran brunnit ut och vinner storlopp i parti och minut. Självklart uppstår fuskrykten, alla som jobbat med hästar vet ju att det finns maxgräns för vad en häst tål. Ibland får en enda travtränare skulden för vad många har ”pysslat med” och blir ensam avstängd med näringsförbud och beträdelseförbud på travbanan. En utvald tränare får ta hela skulden för att han har handlat prestationsförhöjande godsaker. Alla frågar - av vem? - han ni vet som var kurir åt honom ni vet, ja alla vet men eftersom åtskilliga tränare handlat av samma godisförsäljare läggs locket på och tystnadskultur råder.

Hundarna är begravda. Inte lätt att börja rota i vem som sålt och vilka som köpt. Lättare är det om man VET vad man letar efter, då blir det träff på miljötekniska laboratoriet men inte alltid vid de dopningslab dit prov skickas på travhästar för ca 4000 styck, såvida inte B-provet går till Frankrike eller Malta. Kanske finns det fler sätt att lösa positiva dopningsprover på, bakom kulisserna? De fantastiska travhästar som snabbt som krutrök exporterats iväg och stona som kröp in i fölboxen lite för snabbt, gärna utomlands, går givetvis fria oavsett vad de ätit till lunch.

Men var så säker, det finns alltid nån som vet, sitter inne med information som tål kritisk granskning och kan skilja agnarna från vetet. Det bör man kunna om man arbetar med hästar, levande material som inte fått välja själva. Det är inte av en händelse som visselblåsartjänst inrättats på Svensk Travsport, Uppförandekoden har inte används så det stör precis. Tystnadskultur som råder straffar inte fuskare, den straffar folk som INTE klappar händerna åt fuskare och sätter munkavle på de flesta av ren rädsla att bli den som ”skvallrade” och satte igång flodvågen på osociala media, se bara hur det gick i MeToo.

Vilka bestämmer i Svensk Travsport, gubbmaffian? Alla utom en, han var kriminell.

Den som informerar om regelbrott blir uthängd och utfryst för evigt, för att ha tagit strid för en ren travsport och gått hästarnas ärenden. Låter inte friskt, men det är så det fungerar. Så länge de flesta travmänniskor enbart tänker på sig själva och jublar när någon kollega svälter ihjäl kommer inte travsport att utvecklas framåt. De som slutade är oftast inte sämre än de som har licensen kvar, de svalt ihjäl för att de varken fuskade eller ljög, vägrade prostituera sig med en enda jobbig hästägare eller ta skit av ett gäng gubbtjyvar till hästägare som helst hade velat träna själva men inte skulle klarat av det.

Jodå, det finns jobbiga kärringar också. En jag kände väl ville veta vad hon fick för pengarna (tre hästar i träning hos populär tränare.) Hon ringde och frågade hur fortkörningen gått för hennes tre telningar. Jodå, de hade presterat allihop, snart startklara. Det tränaren inte visste - var att ”kärringen” låg och smög på en kulle sen tidig morgon utanför stallet och såg sina hästar ledas ut i hagen vid 8-tiden på morgonen. Nä, de leddes inte in igen, och de fick inte låna nån vagn den dagen i alla fall. Den enda häst som gick ett snabbjobb var tränarens egen häst, som skulle ut i V65-lopp. Nä, då blir man inte gammal som tränare, och käringen höll inte tyst, så här blev det tre hästar mindre på träningslistan. En rätt duktig tränare, men lat så in i…Har alltid omgett sig med kvinnliga slavar, alla förvissade om att bli tränarfruar och slippa mocka skit.

Inte ens tränare med ett gediget CV klarar sig om de är för ärliga och tycker för mycket om häst för att jaga livet ur dem, eller använda spö som lite mer än vägvisare. Om man kan laga hästar som andra kört sönder får man sällan behålla dem när de är startklara, trots att det tog 40 år att hitta egna recept och facit till skador som kollegorna inte ens vet namnet på. Vilka kan skilja på gamasch och en ganasch…Testa inte, för bövelen.

Utvecklingen går mot att några få tränare tränar samtliga hästar, som alla körs av lånekuskar som byter plats med varandra i loppen. Stalldörrarna på stallbackarna är numera stängda, förr var de vidöppna och alla umgicks och hjälptes åt, utom i loppen. Ingen vet vad som händer bakom de stängda dörrarna när alla gått hem, inte ens hästskötarna. De sju dödssynderna är inte begravda, avundsjuka och missunnsamhet hänger ständigt i luften och skrupler som etik och moral gäller inte längre. Frustrerad? Nä, förbannad på att hästar som inte kan välja varken ägare, tränare, hästskötare eller ens kan försvara sig, offras och smyger ut bakvägen för ofta. Det handlar inte enbart om prispengar, vissa hästägare behöver inte en enda krona till, det handlar om att köpa rätt hästar, köpa vinster och köpa strålkastarljus. Idag har jag varit duktig.

Alldeles för många hästar offras innan de hunnit leva klart, fullproppade med DMSO, Metacam i överflöd och byten av ledvätska tills det rinner ur öronen på dem. Andra fylls på med vätskeblandningar tills de egna kroppsfunktionerna upphör. Ibland samma dag som start. 96 timmar? jaja. Någon var så fullproppad med godsaker att det gav utslag på en vetscanning med…hör och häpna…träsprit. Nä, det stod inte i veterinärjournalen, men vissa veterinärer och tränare förnekar sig inte, de går över lik och inte ens döda hästar öppnar ögonen.

Proteinbutiken är fortfarande öppen! Hoppas för bövelen att Svensk Travsports vet.avdelning kontrollerar vilka som handlat dopningspreparat och förbjudna produkter, stalltips de egentligen borde pröjsat för! Hade i så fall skänkt pengarna direkt till katthemmet på Gotland eller sponsrat nån ung hästlös kusk. Alla köpare är lika skyldiga som han som har både butik och licens kvar och startar hästar som om ingenting hade hänt!

Nä vargen kommer inte, den är redan här!

Hovtramp/Ilse

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)