STALLET

mötesplats

för Hästar & Hästfolk

Blogg

Partydagen är här!

2021-07-14

 

Lasse/Hovtramp - kransar (Jonna Hoas design)

Gotlandslöpningen och Ringmurens lopp, V86 en (1) gång om året.

Största travdagen på Skrubbs, men hur många gotlänningar får vara med och leka? Nä, propositionerna inbjuder varken hemmahästar, hemmakuskar, poäng tillräckligt för att delta så det stör den här dagen.

Kanske dags att döpa om V86-dagen till Party eller vänskapsdagen?

Nästa fråga på ett Hästägaremöte/Tränarmöte?

Kan Gotlands nybakade travledning lägga in ytterligare ett lopp/alternativt byta ut ett lopp den här största dagen? Det vore ju riktigt läckert att se ett fett sponsrat travlopp där enbart hemmahästar och hemmakuskar fick delta. Damma av kostymen och kom loss (på mötena alltså!) Bevara Gotland gotländsk, åtminstone en gång om året i ett enda lopp! Vilket odds det skulle bli, kryddat med underhållning på hög nivå! 

Gotlandslöpningen har blivit en fastlandslöpning, då måste man förnya sig...publiken vill ha underhållning och spelarna odds, var så säker. Kanske även Russ-SM kunde gå av stapeln denna dag, är bättre värd än att gömmas och glömmas för den stora publiken. Russens ö.

Stalltips! Defilering inför varje lopp kan visa upp det bästa ön har att bjuda på. Avelshingst i vagn eller sadel, bästa (mestvinnande) russ leder defilering i ett lopp och mestvinnande shettis i ett annat lopp. Skulle nog vilja se en raketsträcka på 500 meterTournamentos göra upp också, innan loppen kommer igång, i full mundering med riddardräkter!

Lasse/Hovtramp

På publikplats till gotländskt coverband äts självklart helgrillat får och gris med Gotlands Bryggeris öl och Dricku till. Den här dagen ska bevaras gotländsk, inte utarmas enbart som ett party för fastlandsfolk. De får givetvis fylla upp hela publikplatsen och även delta i lagom mängd i loppen. Trevlig gästfrihet för gästande tränare kan vara studiebesök i samlad grupp till Gotlands utvalda stuterier, buss hämtar och lämnar så att ingen gästtränare smiter. Köp gotländsk unghäst när ni ändå är här och slipp vänta på auktion. Då, först då, kan det vara legalt att bjuda gästande tränare och kuskar på övernattning och förtäring.

Under en trist period förgylldes ö-travet med hjälp av dåvarande sportchef, kompis och tjena med handplockade fastlandskuskar, som enligt dem själva fick bistånd till sin resa för att köra ö-tränarnas hästar. V86-festen det året blev en rejäl fest med drinkbiljetter och trevligheter... för inblandade. Handplockade VIP-platser på restaurangläktaren. Hemmapubliken fick nöja sig med varmkorv från russkiosken.

Ja, vi var där. Samma sportchef kallade mig subba, fast han försvann å andra sidan snabbt ut genom en bakdörr. Travsällskap är ideella medlemsorganisationer som ska bygga främst i den egna rähjongen, för överlevnad, inte slösa bort bidrag till lånekuskar.

Lasse/Hovtramp

Sju proffstränare är stationerade på Skrubbstravet. Tillsammans har de 92 hästar i träning just nu, sommartid alltså…då är byteshandeln med fastlandstränare och hästägare i full gång, men de här tränarna får oftast betydligt mindre betalt än sina kollegor på andra sidan pölen, oavsett kompetens.

Gotlandstravet just den här V86-onsdagen har blivit ett Mekka för landets travfolk, alla ska tydligen dit. Inte ens Corona och båtfärjan med ej åtgärdade tjutande billarm runt starthästarna stoppar deltagande. Årets drabbning enligt program 14 juli 2021 visar 22 tränare/kuskar som gästar de 10 loppen med tillsammans 65 hästar, finns så många gästboxar?

 

 

Ilse/Hovtramp - gäststall Skrubbs

V-86 dagen startar 65 hästar i 10 lopp – så här ser det ut 2021:

Lopp 1 -      9 gästhästar 6 hemmhästar 3 G-kuskar och 12 lånekuskar

Lopp 2 -      7 gästhästar 3 hemmahästar 1 G-kusk och 9 lånekuskar

Lopp 3 -      7 gästhästar 4 hemmahästar 3 G-kuskar och 8 lånekuskar

Lopp 4 -      5 gästhästar 7 hemmahästar 3 G-kuskar och 9 lånekuskar

Lopp 5 -      6 gästhästar 8 hemmahästar 2 G-kuskar och 12 lånekuskar

Lopp 6 -      12 gästhästar och 12 lånekuskar

Lopp 7 -      6 gästhästar 7 hemmahästar 4 G-kuskar och 9 lånekuskar

Lopp 8 -      5 gästhästar 6 hemmahästar 4 G-kuskar och 7 lånekuskar

Lopp 9 GOTLANDSLÖPNINGEN

8 gästhästar 2 hemmahästar 1 G-kusk 9 lånekuskar

Lasse/Hovtramp

Lopp 10 RINGMURENS LOPP

11 gästhästar 4 hemmahästar 2 G-kuskar 13 lånekuskar

Vart tog Gotland vägen?

Lägg in ett lopp för enbart Gotlandstränare och Gotlandskuskar, prissumma som inte ens fastlandshästägare kan motstå, men prioritera de gotlandshästar som vill vara med i loppet, även om de inte har poäng! Lotta hästarna på kuskarna, ojojoj!

Varför inte passa på att visa gästerna lite GOTLAND, resten har vi ju redan med V75 alla dagar året runt och V75 saknas fortfarande på ön.

Har stor tilltro till nuvarande ledning, där verkar alla hästar vara hemma. Ser fram emot 2022 när Corona förhoppningsvis avslutats och ett sponsrat lopp för enbart Gotlandskuskar och hästar läggs i dagordningen.

Hovtramp/Lasse - Romanesque Björn Goop vann Gotlandslöpningen 2020

När vann en gotlandshäst senast Gotlandslöpningen, har det hänt? Alla vet ju att öns tränare som orkar hålla ut fyller stallen med 1) sina egna hästar 2) sekunda varor, sönderkörda, trötta hästar från fastlandet 3) sommarhästar till billigt pris eller med hopp om livet (procent på insprungna) 4) inkörningar till billigare pris…så inte kan det vara speciellt lätt att konkurrera med fastlandet, inte med de förutsättningarna.

Gotlandslöpningen startade 1987 med Bosse Boss och Stig H. Sen kom Stig H fyra år i rad med Piper Cub, Stig H med Clipton 1983, och halvgotlänningen Roger Malmqvist med  Pride Farming 1994 (Bo Östman privattränare, alltså den som gjorde jobbet i alla år.) Fru Dahlström (Helen A Johansson) vann med Picaroon 1995, sen var det dags för Stig H igen 1996 med Storstadsbusen, Stig H med Au Revoir H 1999

År 2000 BEX PRIDE hemmahäst med Örjan Kihlström som lånekusk tränad av Esa Lukkari…tillbaks till ordningen med Stig H och Digger Crown (3 segrar) Victory Tilly 2004 men sedan kom ett par års mer udda inslag och därefter fyra vinnare från Stall Zet år 2015, 2017, 2018, 2019. Nä, nu blev det tråkigt tråkigt tråkigt, förutsägbart, bara ställa ut skorna på banan och hämta prispengarna, inte ens något motstånd, Örjanx3 och Ulf Ohlssonx1.  2020 gjorde sig Björn Goop besvär från Värmland och hämtade segern med Romanesque, så med facit i hand är detta en travfest för fastlandskuskar och tränare - med få udda inslag av Gotland. Mer ballonger åt folket!

Hovtramp/Ilse

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)