STALLET

mötesplats

för Hästar & Hästfolk

Blogg

Vem lurar vem?

2021-07-19

 

Enkelt. Blir lika arg varje gång det kliver in oseriösa, nyrika hästägare på travscenen. Alltid samma sak. Mindre hårt arbetande och seriösa travtränarna blir ”lurade” - på ett eller annat sätt. Antingen ska de göra grovjobbet åt någon fabrikstränare utan att de vet om det, eller också tvingas de agera som nån slags privattränare åt hästägaren – som redan kan allt, vill bestämma precis allting, men inte kan ett skit om travhästar eller travträning!

 

SAGARI STABLE, stallet som försvann…

Under sin extremt korta glansperiod var Sagari Stable ett helägt bolag av Victoria Invest AB. Sagari Stable AB fokuserade på tävlingsverksamhet och avel inom travsport. Fokus är/var unghästar, men bara de med blått blod.. Företagen som döljer sig bakom stallet är många liksom styrelseuppdragen. Välkänt är att det man förlorar på gungorna tar man igen på karusellen. ”Kusinen” Sagari Nutrition & Supplements AB distribuerar produkter framtagna speciellt för högpresterande tävlingshästar. Så lämpligt.

Början på sagan var så spännande! Åtminstone fanns det åtskilliga traventusiaster som klappade händerna åt de två grabbarnas dyrbara inrop på auktion. Självklart var det även många travtränare som slickade sig om munnen och svansade runt, villiga att ta del av kakan. Skit samma hur grundplåten hade införskaffats, så länge fakturorna betalas. Så fungerar det även i travbranschen.

Dessvärre var det inte enbart travsporten som fick sig en rejäl smäll, ett stackars fotbollslag lurades in i glamour-härvan av grabbana från Malmö. Sagari Stables Alexander Huhtinen och James Roselin pumpade in pengar även i en fotbolls-satsning på Österlen, spelare köptes in och framtiden såg ljus ut för fotbollslaget. Men inte så länge att det räckte till en fotbolls-säsong. 

Samtidigt som moderbolaget Victoria Invest ståtade med en obetald skatteskuld på ca en miljon kronor att betalas med vändande post. Två revisorer lämnade drömbolaget samtidigt som personalen och säljarna. Bolagsjuristen Jennie Metz Abrahamsson försvarade vattvällingen med  - vi är inte det enda bolaget som drabbats av Covid19, skulden kommer att betalas inom en snar framtid (mars-2020.)

Malmögrabbarna James Roselin och Alexander Huhtinen var de som fanns bakom fasaderna på Sagari Stables. Ett flertal miljoninköp gjordes på en rad selekterade unghästauktioner, inte minst på Menhammars Internetauktion.

– Vi vill bli en av de stora, sa Alexander Huhtinen till Trav365 som klämde dit rubriken ”Satsar stort med kärlek till sporten”

Alexander Huhtinen kom närmast från Virtway Invest, ett bolag som tjänade stora pengar med väldigt tvivelaktiga metoder, Alexander hette dessutom Åblom i efternamn tidigare...De två kollegorna etablerade sig som en spännande framtidsaktör i travsporten. De var behövda!

Readly Express-avkomman Escada (född 2019) ropades som 1-åring in som det dyraste stoet på auktionen, pris 1.175 000 kronor. I press och media berättades det vitt och brett om den nya trav-satsningen och alla undrade givetvis vem som skulle få dessa fantastiska 1-åringar i träning.

 

Lasse/Hovtramp - auktion

Två kompisar från Malmö, båda tidigare etablerade säljare och intresserade av travsport. So far so good. Hösten 2019 kläcktes idén om att starta ett eget stall och stoet Escada fick snabbt flera svindyra kompisar inköpta av stall Sagari. Ers Excellence (1.575 000 kronor) och en tidigare inköpt ettåring efter Varenne, Hankypanky Haven. Två hästar togs också hem från Italien och dessutom fanns redan ett par kallblod i stallet och sen tidigare travhästen Rampant efter Raja Mirchi. Planerna var stora, vidlyftiga, globala, ett av många uttalanden i press från hösten 2019:

– Vi har även valt att satsa en del på finska travet. Många avrådde oss men vi tror på det vi gör. Galoppsport är också intressant och vi för diskussioner med flera tränare. Det enda som saknas för tillfället är en avkomma till Ready Cash och vi är öppna för förslag.

– Vi vill vinna och ha kul! (vem vill inte det?) Vi vill bli en av de stora i travsporten med många investerare i ryggen. För närvarande har vi ett trettiotal hästar och vi känner oss nöjda för i år.

– Vi har tydligt fokus på unghästar men har också ett antal starthästar igång. Ganyboy vann Bronsdivisionen på Lindesberg med 110 000 kronor i förstapris.(Leif Witasp tränare/Kaj Widell agerade lånekusk) Idag finns hästen hos Adrian Kolgjini, ägare AnnivAB (tidigare SagariStable) Alexander Huhtinen.

Valet av travtränare föll (förvånande för många) på Leif Witasp och hans dotter Kajsa Frick i Rättvik, som fyllde upp boxarna snabbt med Sagari Stables hästar. Självklart ett uppsving som knappt någon aktiv travmänniska hade tackat nej till. 1-åringar med stam som fick konkurrenterna att dregla brukar inte hamna på Rättvikstravet. Om något löfte fanns till fortsatt travträning efter inkörning förtäljde inte historien, men helt klart fylldes boxarna med kvalitet istället för kvantitet.

Leif Witasp och Kajsa Frick uttalade sig efter att samarbetet med Sagari Stable upphört: – En rolig grej att vara med på samtidigt som man var lite halvt ”bakrädd” när det kom så många hästar i träning från en och samma ägare. Efterhand växte det dock fram att det inte skulle hålla riktigt, de låg på lite för mycket…

Exempel på Sagari Stables shopping, travhästar inkörda i Rättvik:

Eye Opener h. Cantab Hall-Katla Celeber Menhammar (300.000:-)

Ers Excellence h. Villiam-His Highness Menhammar 1.575.000:- blev näst högsta bud auktion och bubbel klirrade i glasen.

Roman Tile (NO) h.Muscle Hill-Caddie in Love

Escada s. Readly Express-Hanna Menhammar 1.175.000:- dyraste auktionsköp den kvällen.

Efter uppstarten av Sagari Stable behövdes kompetens, då hämtades  Linn Andersson in som rådgivare, men samarbetet blev kortvarigt.

Bylgiahuset i Malmö - sjätte våningen där bor Victoria Invest AB

Vad döljer sig bakom storsatsningen och vart tog hästarna vägen efteråt?

Press och Media jagade vilt de två kompisarna James Roselin och Alexander Huhtinen. Sydsvenskan gjorde ett tappert försök liksom kvällstidningarna, men upptäckte bara en svårutredd härva av hästar och bolag. Sagari Stable var lekstuga för Victoria Invest och Huhtinens och Roselins Financial Services. Sydsvenskans träff med Huhtinen bekräftade att han hoppat av Victoria Invest, men han påstod samtidigt att bolaget i runda slängar fått in ca 50 mkr på telefonförsäljning av aktier! Sydsvenskan följde upp med att kontakta ett flertal ”aktieägare” som fortfarande undrar vart de satsade pengarna har tagit vägen?

April 2021 uppdagades att otroligt många skåningar gått in i Victoria Invest med tillsammans miljontals kronor. Inte en skåning, utan flera hundra. Över 50 miljoner samlades in med löfte om smarta investeringar och snabba vinster. Där hamnade (troligtvis) mångmiljonbelopp på travhästar och fotbolls-satsningen på Österlen. Revisor 1 hoppade av i farten, kassaflöde var på upphällningen, personal försvann när de inte fick lön och en del av travhästarna såldes vidare för snabba cash!

I Bylgiahuset (en koloss i Malmö hamn) låg huvudkontor för Victoria Invest, på sjätte våningen. Victoria Invest (559219-6751) kontrolleras av James Roselin Sagari Holding AB. Sagari Stable blev en svår härva att nysta upp. Alexander Huhtinen blev kvar som ordförande i Sagari Holding AB, som redovisar att det finns några miljoner aktier i Victoria Invest. Utan sanningsenliga bokslut blir det nog svårt att sätta ett värde på aktieinnehavet.

I näringslivets skuggkorridorer är det vanligt förekommande att blåsa upp aktieinnehav i onoterade bolag…Alexander Huhtinens förra ”arbetsgivare” (Wirtway Invest) är inblandade och går att hitta för den som letar, i ett bolag som heter Cardeon, vilka hade en helt misslyckad emission där bara 20% var tecknade. Är man envis och funderar på vad Cardeon pysslar med, hittar man inga travhästar men flera olika lösningar till cancerns gåta. Sanningshalten av detta är svår att utröna.

Efter travkraschen har Sagari Stables hästar köpts upp och hamnat hos ett antal travtränare, aktiv är fortfarande ANNIV AB (Alexander Huhtinen) f.d Huhtinen Financial Services och f.d Sagari Holding AB. Suck.

Auktion hos Lutfi Kolgjini

Nio av Sagari Stables travhästar, varav ett fölsto, bor numera hos Lutfi och Adrian Kolgjini, efter att ha ramlat runt först hos Leif Witasp, Ola Samuelsson, Veijo Heiskanen och med slutstation Lutfi och Adrian Kolgjini. De sistnämnda är nog inte lönt att ”fucka” med, de vet hur man behandlar hästägare på båda sidor om staketet. Lutfi köpte förresten själv HankyPanky Haven av Sagari Stable. Dyringen Escada hamnade däremot efter försäljning hos tränare Markus B.Svedberg.

Slutet på sagan. Det finns en kull travhästar födda 2019 som allihop måste springa in minst en miljon kronor för att komma på plus. Spännande fortsättning följer. Tänk på att det föds nya hästskojare varje år, så misströsta inte!

Hovtramp/Ilse

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)