STALLET

mötesplats

för Hästar & Hästfolk

Blogg

Finn fem fel eller fler...

2021-08-06

Hovtramp/Ilse - skåda häst i mun, den här saknade flera tänder...

...det finns givetvis fler fel än fem, men vi ska väl inte döda travsporten helt. Det finns inte mycket som kan mäta sig med att umgås med en häst. Ingen är den andra lik, tjusningen. Positiva sidan av travsport.

Men för den skull behöver man ju inte försköna allt som händer på travbanor och i stall. Mycket får man se och höra om man sover på loftet uppepå stallet några nätter. Hästsportjournalister med läsvärda scoop eller intressanta pappers-reportage är sällsynta, desto fler trängs i gruppen tipsexperter, snart inflation i den fållan. Störst grupp hänger på gillaknappen Facebook, oavsett om det gäller en olydig kusk som blivit frikänd eller en som skriker ut sin ilska över domarnas orättvisor. Händer inte enbart i travsport - kändisar, våld, blod, porr och galenskap prioriteras i all media (får mest utrymme, säljer bäst.)Fel nr.1

V86 onsdag kväll, norsk kusk tror på vinst  - berättar i trav-TV att hästen är klart gynnad av körspö, vilket inte är tillåtet i norska travlopp. Gynnad? Jaha, då måste ju hästen veta hur ett spö smakar...känns inte bra.

Fler idiotiska påståenden, experter i Trav-Tv
Skyldig att vinna! Det finns inga hästar som är skyldiga ett jäkla dugg, varje vinst ska ses som en bonus, oavsett prislapp. Det är DJUR!

Kom snett på det. Kom punschigt på det. Vadå snett och punschigt...Tror det var minsta studiomedlemmen som började använde uttrycket frekvent. Låter bara imbecillt.

Flest antal dumma kommentarer har experten som kom in via en reff-tävling, vinner med många längder. Första pris alla kategorier får dock den som springande och flåsande hann upp Johnny Takter, som precis förlorat med en favorit i ett storlopp - hur känns det? Vad han svarade? Vafan tror du, helt underbart!

Fel nr.2

Inhiberat straff. Nä, nte avskrivet, uppskjutet. 10 april fick Joakim Lövgren tio dagars avstängning och 4000 kronor i böter efter att märken upptäckts på hästen Piccadilly efter ett lopp på Jägersro, ett straff som senare skärptes ytterligare. Lövgren dömdes till att inte få använda sitt körspö under ett helt år och parerade med att ta en paus. ST hjälpte Joakim Lövgren i kampen mot Länsstyrelsen i Kristianstad. Fattas bara.

  

– Jag har blivit utsatt för en horribel dom. Att en tjänsteman kan besluta om att ge en kusk förbud att köra med körspö är horribelt. Hade jag varit catchdriver hade jag förlorat hela min inkomst. Ingen sätter upp en kusk som inte får använda körspö på en orutinerad häst, säger Lövgren.

Här begicks nog ett fel på riktigt. Känns inte rättvist, lopparkivet visar aktuellt lopp. Ibland går det för långt, exempelvis när Länsstyrelsens handläggare vill sätta djurförbud på en tränare/kusk som inte har någon likhet med tidigare uppmärksammade fall. En seriös yrkesutövare, knappt några böter ens i garderoben. Ett rykte finns om att Lövgren blivit utsatt av aktivister. Polisanmälan lämnades vidare av banveterinär, så skäms nu alla ni som hoppade på fel person. När ärendet prövas i Förvaltningsrätten är inte bestämt. Överklagan från Lövgrens advokat var något i hästväg och sågade de båda tjänstemännen som utfärdat domen vid knäna.

Fel nr.3

Hovtramp/Lasse

Svensk galopp, vad i hela friden sker bakom kulisserna?

Man undrar v(ä)rkligen. Senast var det den tillförordnade VD’n som tackade för sig. Tidigare VD raden fick skulden för både hinderparkens oförsvarbara kostnader och en hel del andra trista snedsprång. Och blev den femtielfte i raden som lämnade VD-stolen. Han som var så trevlig, och kunnig! Styrelsen verkar inte heller speciellt sammansvetsad och Bro Parks licensierade tränare borde haft mer att säga till om, alla utom en.

Fel nr.4

Lika men ack så olika!
Rantanen Tuomas, 3000 kr, avstängning 210712-220320, felaktigt bruk av körspö. Banveterinär Ingrid Myrin- Karlsson

Ingrid Myrin jobbade samtidigt med mig på Solvalla Hästsjukhus i många år. Vi umgicks en hel del både med och utan häst. Min allra första häst gick på rehab-vila hemma hos henne. Minns att hennes pappa var överläkare och hon krockade hans guldfärgade sportbil med halmbalar i baksätet. Idag är hon banveterinär på Kalmar. Jordbruksverkets banveterinärer har oinskränkt makt, oavsett vad vi tycker.

Så frågan kvarstår. Vad är skillnaden på denna böter/avstängning och tidigare Oskar Kylin-Bloms 3000 i böter och långlånga avstängning på Visby Skrubbs av banveterinär Madeleine Ansen? Körförbud utdömdes för felaktigt bruk av körspö (401:D1). Häst besiktigad av veterinär, ej godkänd. Ärendet överlämnades till ST.

Samma förseelse och straff men den senare frikänd via ST och överklagan. Visserligen ändrades regelverket efteråt (Lex Dino Dollar) men man undrar ju v(ä)rkligen hur två identiska brott och straff kan behandlas så olika? Skillnaden är nog att den unga kusken var ärlig och erkände att han förivrat sig, den andra grät ut och orsakade storm på nätet, till pryglarens fördel. Hur är folk funtade egentligen? piskrapp visades på bild och hade ingenting med tunn päls att göra, filmsekvens och banveterinärens foto fanns att tillgå, men lånekusken hade häst i kallbodskriteriet och därför inhiberades straffet efter att ST haft diskussion med kusken… från 3000 och tre månader till noll (0).

Ivrigt påhejad av dumskallar som inte känner till varken hur lånekuskar är starka i handlederna och kan utdela lika hårda smällar med töm samtidigt som de rycker i snören (urryckare, norsk) och inte ens behöver piska med pisken, men sånt begriper ju inte hästlösa fans på nätsidor. Likhet inför lagen? knappast. Lånekuskar med högt rang får sällan böter, kan i princip bete sig nästan hur som helst, trots avsaknad av social kompetens både i, under och efter lopp!

Nä, börjar bli trött på att yngre, mindre erfarna kuskar och även äldre med betydligt högre kompetens än gaphalsarna, får ta skit från betalda lånekuskar, som inte ens har tid att värma eller hämta hästen i stallet, samma häst som de tar betalt för att köra. En handfull lånekuskar hasplar ur sig en massa oförtjänt dravel, vart tog uppförandekoden vägen? Ingen vågar anmäla dessa proppmätta, stroppiga lånekuskar som inte vet hur man uppför sig på en travbana. Här kommer några exempel på lånekuskar med dålig självinsikt.

Hovtramp/Lasse - kuskar på bilden har ingenting med text att göra

En jeppe skrek i högan sky efter lopp, på stallbacken. Orsak, oplacerad V75-häst, svindyr, ny i tränarens lilla stall, startade första gången i ny regi. Vad han skrek? att tränarens häst inte dög, fast med mycket olämpligt ordval och degraderade dessutom tränarens mångåriga kompetens. Flera på stallbacken hörde. Någon föreslog ST och uppförandekod, men de verkar ju inte bry sig, har någon enda blivit hängd där?

En delägare som gick bakom var nära att rycka pajasen ur sulkyn. Själv dög han varken som tränare när det begav sig eller i en rätts-sal, där han blåljög som vittne. Har numera bra meriter som lånekusk i sulkyn. Vilket inte ger honom rätt att chikanera kollegor med betydligt bättre meriter som tränare än vad han själv någonsin haft! Dessutom hade just denna häst sålts med hjärtmuskelinflammation, sviterna visade sig först EFTER detta lopp.

Samma jeppe skrek en harang mindre lämpliga ord åt en kvinnlig tränare som åkt långt med sin häst som underpresterade den dagen. Ett fint sto som tävlat väl under lång tid och hade en sämre dag. Så den ”jeppen” rekommenderas åtminstone inte i min eller hennes värld. En riktig bonnlort, kan förmodligen inte ens skilja på ganasch och gamasch.

Skrikhals två, kvinnlig kusk med hybris, skrek i högan sky till ung kusk som vägrade flytta på sig, släppa ner henne till bättre position i lopp. Vilket ledde till att hon kravlade på utsidan, blev hängande i dödens och därför? var han tydligen en bortskämd och ouppfostrad skitunge som åkt på en räkmacka. Skriker man så till en ung konkurrent när man kör av banan mot stallbacken? Samma kusk skrek tidigare fitta åt en medtävlare som inte heller släppte sin position. Hördes alldeles för väl även från ringside. Fina föredömen, eller hur?

Hovtramp/Ilse

Skrikhals tre får nog priset i alla fall! Unghäst som inte ville vara med och volta sammanfattade lånekusken med att tränaren borde hålla på med kaninuppfödning istället för trav. Hade förmodligen glömt sitt eget CV, vilket varken uppförandemässigt (han bad om ursäkt offentligt vid ett tillfälle i pressen efter att ha hotat en amatör) och med åtskilliga ovänner där man handlar foder och utrustning. Reklam ska du få. Stalltips: tjacka en spegel!

Fel nr 5.

Krönikörer eller är det gratis marknadsföring av sig själva?
Vad är en krönika? Vad ska den innehålla? Svar nyheter, åsikter.

Tarzan-krönikor i Expressen fortsätter att ständigt snegla mot USA, det egna stallets hästar, uppfödningar och lopp. Åbergs blev ett rent lokalderby. Topphästar saknades och någon internationell stjärnglans lös inte över loppet. Utan att gå in på resultat så kan man väl ändå klappa lite extra på Calle Crown och Hickothepoo, varför inte också på Cokstile?

Internationella stjärnor som vunnit Grupp1 löpningar. Face Bourbon kan ju inte starta i vartenda lopp i hela Europa, och vilka hästar saknades egentligen i Hugo Åbergs? Milligan School? Clic Bait? Eller varför inte Snowstorm Hanover, riktigt fin häst som förmodligen kommer att vinna flera stora lopp efter flytt till gamla Tarzan-drängen Daniel Redén, för miljöombyte. Halvsidan i Expressen pryds med en stor bild av Nuncio-sonen Letsdoit (Tarzanägd) som gjort en ”helgrym debut” i USA.  

Hovtramp/Lasse - Zandra Vidén

Nämndes gjordes även några av TZ-stallets tidigare stjärnor. Straightup (skickades till Paris) när Scarlet Knight, Gigant Neo och Com Hector åkt hem till Sverige. Psykologin i stallet påverkade prestationerna. Självklart, där har Tarzan helt rätt! vilken häst vill inte ha kunglig behandling och en kompetent hästskötare de kan lita på! Just Straightup startade i ett montélopp på Vincenne, där lärlingen Zandra Vidén red sitt första lopp på banan och inkom 4:a.

Den hästskötaren hade psykologisk inverkan på både Straightup och Gigant Neo, det är jag helt säker på och hade kunnat berömmas eller nämnas i texten, om nu psykologin var så viktig... Tacksamhet är en svår psykologisk bit. Det känns som den här krönikan alltmer ger reklam åt egenägda hästar och orättvisan när de inte får starta i de största loppen. Väntar fortfarande på Tarzans beröm över någon häst han inte själv äger eller tränar. OM till och med blåbären är större och bättre i USA, så varför inte flytta dit? En fantastisk entreprenör och hästfotograf, men krönikör…


Robert Bergh (alternativt spökskrivare) tycker det är dags att agera, USA har sprungit förbi Sverige vad det gäller tydlighet och regler. DET kan jag hålla med om. Skönt att någon enda travtränare vågar vara obekväm. Att bötfälla kuskar på fel ställen är att skapa problem och drar ett löjes skimmer över travsporten, det har han helt rätt i. Böter på 300 spänn för våt vojlock när det spöregnar ute känns ju sisådär liksom fot som kom upp för sent i fotsteget 300 spänn. Skapat problem har Svensk Travsports hantlangare redan gjort i fallet Daniel Redén och Propulsion. Den ansvarsfrågan verkar inte vara så viktig, att inte samtliga A-tränare går ihop och sätter ner foten är en gåta.

Hovtramp/Lasse - Hambostart

Däremot borde Bergh funderat på HUR amerikanska prestationerna tas och vilka generösa ”regler” som gäller för starthästar när tränarna fyller på vätskeblandningar FÖRE start, inte efter. En procedur som förstör kroppens egna förmågor att återställa vätskebehovet, och ingenting man SLUTAR med. Svenska VM-hästar var på besök i USA för några år sen, där skiljdes agnarna från vetet på de svenska tränarna! Har listan av påfyllningar kvar, men den ska jag bespara er. Stackars hästar, uppsprutade inför lopp med både det ena och det andra. Nä, inte On Track Piraten men flera andra välkända svenska namn. Usch!

Fel nr 6

Ryggproblem blev strykningsproblem.

Örjan Kihlström vill de flesta ha i sulkyn, men alla fick inte det under Sto-Championatet. Då krånglade kuskryggen rejält och segerkusken Kihlström bakom Honey Mearas strök sig från flera utlovade uppsittningar och körde endast i de penningstarka sammanhangen. Dubbla prispengar till Honey Mearas som ingick i premiechansen, 2,4mkr. Diana Zet vann också med Kihlström i sulkyn, visserligen bara 100 pix i första, men Redéntränat och Sto-Eliten. Däremot fick Reijo Liljendahls, Ola Samuelssons och Roger Walmanns hästar byta kusk. Är det rätt enligt reglementet att ha ont i ryggen utom i två lopp? Hittar inget svar på det i reglementet.

Fel nr 7

Nån gång ska vara den första.


Häst fick startförbud för lågt hull! Avelshingst och samtidigt tävlingshäst som startat ofta och regelbundet. 2021 har det blivit 13 starter (3-0-1) och 147.000:- DOCTOR DOXEY ZENZ (startförbud 210731-210820 (övrig)

Inte lätt att starta i Guld-division i samma lopp som Clic Bait som vann 1640a på 10,2 – på Hagmyren…Då kan vem som helst tappa både luften och kilon...

Ska fundera över Finn minst FEM positiva vibbar till nästa blogg, lovar.

 

Hovtramp/Ilse

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)