STALLET

mötesplats

för Hästar & Hästfolk

Blogg

Är gult fult?

2021-08-16

 

Gult är fult, eller?

?

Alessandro Gocciadoro har visserligen gul-röd dress, men omnämns ofta som "gul kusk." Han ser ut som en snäll kille, och italienska bekanta lovordar honom som både hästvänlig, seriös och duktig, välj själv!

Mycket skulle jag vilja veta om den italienska tränaren stationerad i Sverige. Synd att man inte är en fluga på hans stallvägg. Har hittills inte sett någon enda artikel eller reportage från Söderby gård eller från den italienska anläggningen hos fantomtränaren. Väntar fortfarande med spänning. Är det bara jag som är nyfiken på hur personalen och hästarna trivs på Söderby gård? Vilket foder använder de, vilken VETERINÄR de har? Nu bränns det!

Nä, det är bara jag som är nyfiken på hur de tränar och ”vårdar” alla dessa juveler. Finns det bara tipsnissar kvar på redaktionerna och rövslickare i Trav-Tv-rutan? Skärp er, om ST/Svensk Travsport gör sitt jobb (före och efter lopp) så gör ert jobb före, lite grävande journalistik med inslag av Gazetta dello Sports research vore inte helt fel, gratzie.

 

Klipp från rosa sportbilagan före start i Prix d´Amerique 2021:

Jag känner mig säker, siktar inte på andraplats, hoppas också på lite tur"

Gocciadoro född 1975 i Parma, tränare, kusk, företagare. På mindre än tio år har proffset från skapat ett imperium med 120 hästar som under 2020 vann 44 Grands Prix och 369 lopp, varav Alessandro tog hem 290 som kusk och vann flera stora mästerskap.

Vivid Wise As – managerad av Gocciadoro hade segertid i Cagnes-sur-Mer på 1.09,7, vilket gjorde hästen till Europas snabbaste år 2020.

Fast i den här gigantiska travkampen vann inte Vivid Wise As, han var inte ens placerad. Konstigt. Eller också blev hästen plötsligt en helt vanlig häst, liksom den svenska deltagaren Power, som också var oplacerad.


P d´A 2021 vann Face Time Bourbon med svenska Björn Goop. Segertiden skrevs till 1.10,8/2700 meter. Jodå, Gocciadoro fanns minsann med där också i P d´A startlistan 2021.

För er som redan glömt hur det gick i P d´A:

Prispengar (euro) till de sju först placerade: 450 000-250 000-140 000-80 000-50 000-20 000-10 000.

  1. Face Time Bourbon – Björn Goop
  2. Davidson du Pont – Jean-Michel Bazire
  3. Gu d´Héripré – Franck Nivard
  4. Délia du Pommereux – Éric Raffin
  5. Bahia Quesnot – Junior Guelpa
  6. Diable de Vauvert – Gabriele Gelormini
  7. Feliciano – David Thomain
  8. Chica des Joudes – Alain Laurent
  9. Drôle de Jet – Pierre Vercruysse

Oplacerade: Féerie Wood – Alexandre Abrivard, Valokaja Hindö – Nicolas Bazire, Power – Robert Bergh, Tony Gio – Yoann Lebourgeois, Vivid Wise As – Alessandro Gocciadoro, Billie de Montfort – Jean-Philippe Monclin, Looking Superb – Franois Lagadeuc, Moni Viking – Matthieu Abrivard, Victor Ferm – Christophe Martens.

Vill direkt framhålla att jag INTE är AVUNDSJUK på varken på gul kusks resultat eller framgångar, men vill bli övertygad om att det inte ligger nån hund begraven och inte nån kennel heller! Vet inte ens om jag orkar med en ny Proppen-Gate, travsporten har haft nog av tveksamma utredningar och sin totala handlingsförlamning.

Hovtramp arkiv

Efter åtskilliga år med både levande, halvdöda och döda hästar omkring mig måste man ju för fasiken få undra hur dessa ofattbara framgångar har kommit till? Det känns inte naturligt att hästar ska kunna flyga ifrån övriga och kräver förklaring både anatomiskt och träningsmässigt. Någon enstaka individ kan säkert flyga, men inte ett helt stall! Den tränaren som har dylika framgångar utan raketbränsle är inte född, ännu.

Just denna tränaren har tidigare gästat Sverige och haft boxar på Åby travbana (2013-2014) utan synliga framgångar, så han åkte hem igen. En bekant hade häst i stallet bredvid och var inte speciellt imponerad av varken det ena eller andra. Men den här gången har det gått betydligt bättre, eller hur? Så frågan återstår, var kommer dessa underdjur ifrån?

Italienske Alessandro Gocciadoro fortsätter skörda stora framgångar i Sverige. Sedan 2018 har hästar åkt ut och in på Söderby gård. Allt otäckt med lärlingen som spöade ”skiten” ur en häst i värmningen på Halmstad är glömt (Marco Pedrzzini och Zarika Bi.) Halmstadstravet stängde efter incidenten av tre italienare resten av året, men hävde straffet då italienska travförbundet ändrade reglementet, till hästarnas fördel.

Stjärnhästen Vivid Wise As flyttades till Björn Goop från Gocciadoro och startade i Elitloppet efter press och medias skriverier. Efter Elitloppet….flyttade Vivid Wise As direkt tillbaks till Gocciadoro. Samarbete mellan Björn Goop och gul kusk eller bara ett litet miljöombyte…vem vet?  chi lo sa davvero?

Efter två dagars kurs hos Svensk Travsport i Silvergrisen är svenska regelverket inpräntat i italienaren, det gjorde susen. Tack EU för öppna gränser. Filial i Sverige och täta resor för både gul kusk och hans hästar, mellan Italien och gården Söderby i Stockholmstrakten. Ibland undrar man v(ä)rkligen hur tränaren/kusken managerar sig stall. Hästarnas överljudsfart på travbanorna är någonting i hästväg. Eller hur?

2014 fälldes Gocciadoro för dopning i Italien, men friades trots att provet var positivt. 2020 fick samma gula kusk 60.000 i böter efter en razzia i hemmastallet där 61 sprutor av varierande storlek och kanyler påträffades tillsammans med 4 burkar Bijoduro (kvicksilver.)

Ett bra exempel är 4-årige Bengurion Jet, som gått från ingenstans till världseliten på extremt kort tid. Importerades till Italien 2021 och kom till Sverige i februari 2021. Vad hände i träningen under den korta perioden? Träningslistan för gul kusk var klar i maj och tränaren hälsades välkommen till Solvalla travbana och Söderby gård.

Efter att ha läst på rejält om hästarnas tidigare bakgrund måste man ändå ställa sig frågan, vad har den här tränaren som inte ens svenska stortränare har? Bättre foder? Säkert. Skickligare veterinärer? HELT säkert. Kunnigare personal? Ja, fast det räcker säkert med Jori Turja, det han inte kan om travsport är inte värt att lära sig. Även om han råkar sakna licens i både Italien, Sverige och Finland. Som av en händelse.

Hovtramp arkiv - Jori Turja längst till vänster

Om gul kusk lär sig bara hälften av Jori Turjas alla knep, så räcker det långt. Säg bara Varenne. Alla hästarna på Söderby påminner om Varenne oavsett hur de ser ut. Bara att hålla i sig, för galopperar det gör hästarna nästan aldrig. Varför? De hinner inte.

Har återupplivat lite ”gamla” artiklar i italienska tidningar och fått höra en hel del vansinnigheter från svenska vänner som jobbat åt italienska stall. Har faktiskt också rest runt själv på landsortsbanorna i Italien och upplevt en hel del. Blev inte så glad. I Italien kan vad som helst hända, och händer. På Sicilien ven kulorna över huvudet, trodde det var en filminspelning. På en annan populär italiensk ö låg sprutor och kanyler travade på hyllorna i ett för övrigt fruktansvärt ohygieniskt stall, där en svensk export stod och hängde. Grät nästan. ”Tränaren” var inte hemma, och tur var väl det. En av de tränare/kuskar som ofta deltar i landskamper, även i Sverige. Bilderna har av naturliga skäl aldrig visats men finns i arkivet. Preskriberat men inte glömt.

Fick en idé. Tänk om det finns en annan äldre häst i nån av dessa pälskroppar som travar runt i stora tävlingar, kanske nån äldre snabbloppare som har bytt chip med dessa 4-5 åriga raketer. Kanske Varenne kan låna ut sitt chip, man vet aldrig. Kan man klona får kan man väl byta ut ett chip? Hoppas inte det. Kanske döljer sig till och med kidnappade och aldrig återfunna Lemon Dra i någon av dessa fantastiska travmaskiner, vem vet.

Som Travronden skriver: fyraårige Bengurion Jet (e. Maharajah) är ett förvandlingsnummer modell större. Den italienskfödde hästen (e.Maharajah u.Love Me Tender/Supergill) föddes i Sverige exporterades till Italien 2021 och är nu tillbaks i Sverige för tillfällig tävling och har utvecklats enormt hos Gocciadoro.

I fyraåringsloppet Prix Cagnes-sur-Mer med 200 000 kronor till vinnaren blev det total uppvisning från ledning. Sista femhundringen lämnades konkurrenterna och han försvann över mål på formidabla 1.08,8/1 640a.

Vilket också var nytt rekord, tre tiondelar från Homicide Hunters världsrekord. Stackars tvåan i samma lopp Toto Barosso han kunde bara trava 1.10,5 och var därmed snudd på distanserad! Känns som något som inte ens kan hända.

Vi som jobbat med häst och vet hur anatomi och träningsfysiologi fungerar, vet ju också att det är mycket som inte kommer att glida upp till ytan, oavsett vad alla dessa tester och analyser visar. Nä, gul kusk är inte ensam med hästar som käkat raketbränsle och kan passera mjölksyretrösklar på ett helt annat sätt än normala hästar, det finns en handfull tränare till som borde hjärnscreenas och sättas i lögndetektor.

Hovtramp arkiv

Efter att ha genomlidit Anaboler, Kobolt, nervsnittning, Ozontunnor, Epo och blodbyten, vätskepåfyllning samma morgon som start? och diverse andra florerande rykten, börjar man bli en smula frustrerad. Visserligen har man ju upplevt hästar som formligen flyger fram när kusken petar lätt med spöet i rumpan för att få en extra växel. Elström i rumpan framkallar definitivt snabba rekord, har dessvärre kännedom om hur tröga hästar blir som nya, preskriberat. Fungerar, tro mig.

Likaså kan man ju som vissa tränare ”leka med unghästarna” genom att jaga dem på rakbanan med fyrhjuling, Eller vissla samtidigt som man ”petar till dem” i rumpan hemma i snabbjobb, då är femhundra spänn i böter för oljud i lopp billigt jämfört med förstapriset. Hästar är inte dumma och de flesta tar till flykt.

Kan inte riktigt släppa Bengurion Jet. Efter tränarbyte från Marco Smorgan med A-licens i AU (har någon hört talas om honom?) flyttades hästen till Gocciadoro och kom på träningslistan i Sverige maj 2021, sen har sannerligen mycket hänt under extremt kort tid, eller hur?

Fem raka segrar, från att ha vunnit ett enda lopp tidigare har hästen rusat runt travovalen på 1.08,8! Någon semester i grön hage blev det inte efteråt. Startade och inkom 7:a i långloppet 3.140a Åby Stora Pris, där 13,5 betalade 30,000 spänn och Milligan School satte nytt världsrekord, 1.11,9 (say no more!) ingen var ens i närheten, en lika overklig och fantastisk insats det också!

Nymodigheten på Åby med ”detention barn” övervakningsstall där bara närmast sörjande kommer in i boxarna sker från tävlingsdag klockan 10.00, men jag hade nog föredragit som i USA, ett DYGN innan start. Mycket händer en tidig morgon, inte enbart utfodring av morötter.

Hur många hästar har Gocciadoro i Sverige på Söderby gård?

Sjutton fantastiska hästar har Gul kusk i Sverige på träningslistan just nu, sköter Jori Turja allihop? På onsdag under Jubileumspokalsdagen startar fem (5) underdjur på Solvalla, vinstrikast är Vitruvio som har sprungit in 13.215.819:- och startar i ett montélopp med Jonathan Carré på ryggen, grattis Carré! Bara att få sitta på en sån häst är en vinst i sig.

Den enda hästen på träningslistan som inte presterat nåt vidare är Candelario, som bara är tre år och har tjänat 38.779:- fast med tanke på att många svenska treåringar inte ens kommer till start, så…

Så här ser de sjutton hästarna på Gocciadoros och Jori Turjas svenska träningslista ut:

Tänk om man hade de hästarna i stallet, då kunde man välja vilket jäkla lopp som helst att starta i. Vilken känsla att anmäla till lopp med 10.924 poäng!

ALLEGRA GIFONT* (IT)5 sto - 4545 poäng! 2 224 760kr

ALPAGO W.F.* (IT)5 hingst - 2280poäng! 598 718kr

ALRAJAH ONE* (IT)5 hingst 9743 poäng! 7 462 506kr

AMORNERO ROC* (IT)5 hingst 4605 poäng! 1 076 010kr

APOCALYPTO* (IT)5 valack -  2925 poäng 692 382kr

BALLA YOU S.M.* (IT)4 sto - 1735poäng! 253 515kr

BENEDETTO O.P.* (IT)4 hingst- 1471poäng! 464 235kr

BENGURION JET* (IT)4 hingst - 10 924 poäng 2173 298kr

BORBOLETTA* (IT)4 sto- 2385poäng 521 050kr

BOYS STECCA* (IT)4 hingst – 957poäng 447 780kr

BREZZA DU KRAS* (IT)4s to – 2950poäng 838 344kr

BUBBLE EFFE* (IT)4 hingst – 2676poäng 1419 773kr

CANDELARIO* (IT)3 hingst- 718poäng 38 779kr

CASH TOP* (IT) 3 hingst - 2372poäng 185 609kr

VITRUVIO* (IT)7 hingst – 845poäng 13215819kr

ZACCARIA BAR* (IT)6 hingst - 6 862poäng 3113 335kr

ZAP DI GIRIFALCO* (IT)6 hingst – 2670 poäng 1708 822kr

Man kanske skulle börja som hästskötare igen? säkert värt besväret om man får jobba åt gul kusk. De enda hästar jag betraktat på nära håll eller i smyg, som hållit överljudsfart och rusat runt på fantastiska rekord är de som fick smaka grisfösare, fast sen dess har utvecklingen ”gått framåt” med hatthyllan i selkammaren full av bikarbonat (franskt stall) Kobolt (hela Europa) zink, nickel, DMSO påfyllt på fel ställen, blod och vätskepåfyllningar och de mest fantastiska humanpreparat, ibland provade på häst. Vi kanske inte ska skjuta budbäraren, men en och annan målvakt borde säkert dissekeras i sömmarna. Inte bara italienska och franska tränare och kuskar, galenskaperna finns på betydligt närmare håll. Förhoppning är att inte maffian stuckit in foten i dörren, som i en närliggande sport, fast den maffian är inte ens italiensk.  

Kanske dags att repetera italienskakursen, en gång i tiden höll jag ju faktiskt på att bli italienska, men allt strandade på en enda valack. I Italien är en valack inte ens existensberättigad, titta gärna på Gocciadoros träningslista. En enda valack i stallet av sjutton möjliga, säkert medicinskt betingat, annars hade det inte hänt!

Si impara finché si vive e meno si conosce meglio è... 

Hovtramp/Ilse

Lasse/Hovtramp

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)