STALLET

mötesplats

för Hästar & Hästfolk

Blogg

Hänt i vecket eller bränt i häcken?

2021-08-19

 

Hänt något? vilken information vill vi egentligen ha? 

Trav och galoppsporten har helt andra ”problem” att brottas med än RIDSPORTEN. Varför då? Ta vilken liten lokal ridtävling var som helst, i nån okänd håla. Fullsatta läktare! Kö för att få rida. Kö för att få ”borsta” på nån kuse som medryttare och hästskötare. Varför i hela friden går folk man ur huse för att få se nån halvskaplig ryttare får en ballong i förstapris? Svaret är att ridsport är mer tillgänglig än trav och galoppsport.

Alla vill ha ”biljett” till Elitloppet eller Jubileumspokalen, men en regnig kväll på Solvalla i november då står du där som den sista entusiasten med ett paraply, vid mål på upploppsrakan. Dagens travsport består av ”experter” som trängs i Tv-rutorna och i SPEL-magasin. Du kan inte ens KÖPA eller prenumerera på BARA den del som handlar om hästar (Travronden) en anrik utgåva som konverterat från levande hästar och hårt kämpande aktiva till snudd på enbart spel. The show must go on, frågan är bara hur länge det ”riktiga” hästfolket står ut, orka kämpa.

De som går till stallet varje morgon (före jobbet) och kämpar (efter jobbet) mot mörker, snöglopp, propositioner gjorda för miljonhästar och stress mot klockan och hästar som inte ens får chansen att lufta sig i travlopp. Varför? Bra fråga. 

Lasse/Hovtramp

Catchdrivers byter plats med varandra från Åmål till Visby. Hemmakuskar får stå där och beundra de celebra besöken. Vart tog den äkta breddsporten vägen? När du äntligen kommer ut i travlopp med hästen har du bara en (1) chans, du FÅR inte misslyckas eftersom du köpt en häst utan poäng, lagat den och kämpat i ur och skur. Allt beror nu på ett enda lopp om det blir en fortsättning.

Nä. Du vill inte låna ut hästen till nån lånekusk som varken lyssnar eller kanske till och med spöar skiten ur din bästa kompis. Givetvis bakom skymd stolpe eller domartorn. Som de där proppmätta som inte ens orkar värma din häst naturligtvis känner till på varenda bana. Men du vill ju ha din häst LÄNGE.

Lasse/Hovtramp - redan invigda...

Hur ska travsport bli roligare och tillgängligare för alla som inte är bjudna? Tja, man ska inte ha dyra marknadsmoguler som letar enbart där lampan lyser starkast, i travprogram eller på egna travbanan. Gör som i USA, bjud på er själva, gör något ovanligt! Inte bara en (1) gång om året, ofta, och se till att alla får vara med. Här uppstår intressekonflikt mellan de aktiva, marknadsförarnas och medias grunduppdrag. Kolliderar med travsportens ekonomiska modell där spelinformation är det som får hjulet att rulla framåt. Trist, enformigt, framför allt blodlöst.

Exempel på att ”bredda” travsport som underhållning…

Travlopp för tjockisar med licens, kuskar av hamburgermodell, många tränare deltog. Travlopp för enbart färgade kuskar (har faktiskt hänt i USA!) Galopphäst mot travhäst, snabbast? Världens snabbaste löpare (Sverige) mot rekordsnabb häst. Ardennergalopp på travbanan. Varför inte ett lopp där amatörer (B-tränare med körlicens) kör mot catchdrivers, sistnämnda givetvis med ”sämre” hästar eller handikapp.  

Underhållning mellan travloppen.

Anders Malmroth (Solvalla) är pappa till Fuxloppet som kördes onsdag 18/8 på Solvalla. Enda problem, det var en urusel proposition! Faktiskt fjärde gången loppet kördes. Rolig underhållning men fel ”propp.”

Kvällens sista dans, foxtrot…blev det v(ä)rkligen för stackars Alone, som helt ensam utan danspartner med 100m tillägg blev en statist i loppet. Var det värt 500 spänn? Mycket jobb.

Loppet är utskrivet som en fri handicap där fuxar handicapas av sportchefen. Prispott höjdes i år, förstapriset 80.000 kr, grunddistans 2140m voltstart. Ett år till nästa gång.

Varmt och kallt i samma lopp? Hot n´Cold

Umåkers recept med 400m tillägg för varmblod över medeldistans. 2020 vann faktiskt kallblodet Slotts Elden (e.Bork Edin) som kördes av Ingvar Nyberg med 75.000 spänn i förstapris och 1.26,5 från 2.160. Snabbast av varmbloden var Rossi Palema (4:a) med Mats E Djuse som sprang 1.13,5/2.560m.

2021 startade fem kallblod från 2.140m, fem kallblod hade 20m tillägg och fem varmblod startade med 420m tillägg. Varmblodet ImportedfromDetroit vann loppet på tiden 1.13,3/2.560 m. Trean i loppet Lättis, bäst av kallbloden, klockades till 1.27,0/2.160 m.


Hovtramp foto arkiv

SKILDA VÄRLDAR? Blanda trav och galopp i ett andelsägande runt gemensamma hästar? Varför inte. Ett varmblod, ett kallblod och ett fullblod!

Klipp: Stall Skilda Världar har 30 andelar, inköpspriset (för en del i alla tre hästar) är 7.500 kronor plus moms. Beräknad månadsavgift fram till årsskiftet är cirka 1.000 kronor per månad plus moms, från 1 januari 2022 cirka 1.500 kronor per månad plus moms.Skilda Världar administreras av Stall Båths ägarbolag Caracolas AB, innebärande att varje delägare ansvarar för sin egen momsredovisning.

Hästarna är utvalda av Svante Båth och Julian McLaren (snart svärson?) som kommer att träna talangerna.

Bara en liten undran. Hur ser en 1-årig talang ut?

Varmblodssto 1 år GAIA WINE
S.J.’s Caviar – Yquem Wine

Kallblodshingst 1 år MONSTER ELDEN
Lome Elden – Birk Terna

Fullblodssto 1 år SWING FOR THE FENCES
Uppercut Action – Mashaer

Lasse/Hovtramp - arg!

Kan med gott samvete säga att andelsägande inte alltid fungerat i min värld, men skam den som ger sig, man lär av misstagen (att välja rätt partners.) Det var inget fel på varken Stall Rolandz eller Arvingarnas medlemmar, problem började när ansvarig hade noll-koll på finanser, rusade runt och kindpussades vid fel tillfällen och inte avslutade koncepten på ett juste (schysst) sätt. Nä, inte elakt ett dugg. Skulle visa sig vara en helt riktigt beskyllning. Önskar ingen enda tvåbent olycka, trots trista omständigheter och mycket jobb att sopa upp resterna. Karma är utformat så att alla får sin beskärda del av kakan, förr eller senare.

Som travtränare råder strikt tränaransvar (inte alla.) Du måste kunna läsa och förstå travsportens reglemente och propositionernas innebörd.  

Vill bara understryka att Sibylle Tinter är en duktig tränare!

Kate Baldwin och Namanga Bo från Sibylle Tinters stall ströks från Prix Maharajah - European Championship for Mares, Sto-EM. Anledning var sen ankomst till det obligatoriska (nyinstiftat) övervakningsstallet.

I proposition framgår tydligt att hästar skulle vara på plats i övervakningsstallet senast 16:00 tävlingsdagen. Sibylle Tinters starthästar Kate Baldwin och Namanga Bo anlände 17:35. ST/Svensk Travsport beslöt då att stryka hästarna enligt 5§ i antidopningsreglementet: 

”Häst som inte anlänt till övervakningsstallet senast den tidpunkt ST bestämt kan av ST förbjudas delta i loppet”.

Utöver propositionstext har samtliga berörda tränare meddelats om tidpunkt för inställande i övervakningsstall via SMS.

Tillägg: Svensk Travsport kan besluta att låta häst starta trots sen ankomst, om det finns giltigt skäl såsom trafikolycka som orsakat försening eller annat som tränaren inte kunnat rå över. Något sådant skäl fanns inte i det aktuella fallet.

Kate Baldwin och Namanga Bo var Sybille Tinters bidrag till Sto-EM som ST valde att stryka när de inte infann sig i tid. Sibylle Tinter höll inte med.

– Att det inte fanns någon annan möjlighet än att stryka hästarna tycker jag är en skandal

Syftet med övervakningsstall är att säkerställa att hästar mår bra och att inget tillförts dem, svarade ST:s utredningschef Mattias Falkbåge.

– Jag tycker det har blivit ett missförstånd. Jag upplevde inte att det gällde mina hästar. Jag var medveten om att det fanns ett dopingstall men jag trodde bara att det var för hästarna som skulle starta i Jubileumspokalen, sa tränaren Sibylle Tinter. 

ST kontaktade via sms. De skulle höra en förklaring på varför jag var sen, då sa jag som det var, att jag missade detta. Då sa de att de hade skickat sms. Det var ett sånt sms från Svensk Travsport som man alltid får, det stod inte: ”Hej Sybille, här är viktig information”. Det var bara ett vanligt informations-sms som man bara läser över. 

Kommer osökt...att tänka på en viss VD för Stall Zet som inte läste det finstilta (eller inte förstod innebörd av "nerved.") 

De strukna stonas tyska ägare är Hans Ulrich Bornmann, och Sybille Tinter är orolig över framtiden. Att hästarna stryks kan slå ut min rörelse. 12 av hästarna på min träningslista har samma ägare. Så om han tjurar till nu och väljer att ta hem sina hästar så står jag inför en oklar framtid. 

Ilse/Hovtramp - ID-kontroll

Dopingreglementets påföljd visar att ST har möjlighet att stryka häst om den inte kommer i tid. Syftet med övervakningsstall är att säkerställa att hästarna mår bra och att inget tillförts. Då behövs utsatt tidsgräns till klockan 16.00.

Det nya konceptet kommer från USA och är inne på andra året.

SÅ MOTIVERAR SVENSK TRAVSPORT BESLUTET

I Prix Maharajah - European Championship for Mares tillämpar Svensk Travsport övervakningsstall. Kravet, som framgår av propositionen, var att hästarna skulle vara på plats i övervakningsstallet senast 16:00 på tävlingsdagen. De aktuella hästarna, Kate Baldwin och Namanga Bo, anlände inte förrän 17:35 till stallet. Därför har ST beslutat att stryka hästarna i loppet, enligt 5§ i antidopningsreglementet: ”Häst som inte anlänt till övervakningsstallet senast den tidpunkt ST bestämt kan av ST förbjudas delta i loppet”.

Utöver villkor i propositionstext har hästarnas tränare också meddelats om tidpunkt för inställande i övervakningsstallet via SMS.

Svensk Travsport kan besluta att låta hästarna starta trots sen ankomst om det finns giltigt skäl såsom en trafikolycka som orsakat försening eller annat som tränaren inte kunnat rå över. Något sådant skäl finns inte i det aktuella fallet.”

Källa: Svensk Travsport. 

Så kan det gå, och hoppas verkligen att Sibylle Tinter får behålla hästarna. I krig och kärlek (och travträning) är allt, precis allt tilåtet. Det har vi lärt oss.

Hovtramp/Ilse

 

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)