STALLET

mötesplats

för Hästar & Hästfolk

Blogg

Ett brev betyder så mycket...

2021-08-20

 

Brevet vi väntat på är snart här. Det tog bara 2 år.

Nä, Svensk Travsport gör ingen skillnad på rik och fattig, de älskar alla lika mycket, eftersom det är de aktiva som betalar deras lön. Reglementet följs till punkt och pricka, i allafall om det är en liten B-tränare som "varit stygg" eller hur. Miljardärer med privattränare och målvakter kalkylerar med böter, de stålarna finns redan i potten. Vi vanliga dödliga får däremot pröjsa, blir avstängda från lopp, oavsett om vi är skyldiga ST en tia eller några hundralappar. Rättvist system, när det saknas minst 26 miljoner i vårt gemensamma kassavalv?

Fredagsbrev från "Proppen-gate"

Tjena mossan (ST) tjena stabben (ATG)

här e brev från älsklingsgrabben (guess who!)

De va kul på kolonien, vi bodde 182 små kusar i en

stor barack med massa sängar

å på svenskgården fanns de drängar

men nu har jag lärt mej jöka

flugit hit till vackra damer som vill spöka

 

Mina fossar e som nya

varken värker eller linkar

dom fyller på här och ja pinkar

De finns piller för precis allt,

kanske blir det comeback,

bara dom i Svärje kan ta det kallt

No Money No honey

De e bara en skröna!

det bästa som hänt

är att varje ny dag få en ny böna

Stona pröjsar för mina spermier dyra

Hambovinnare? då krävs minst en lyra

Slantar till böter? De e en piss i Missisippi,

snart kommer gänget, jag möter!

Här vill jag stanna, Yippeeee!

Ps. hade jag kunnat bättre svengelska hade jag fattat vad nerved betyder. DS

Veterinärintyget som kom bort...

 

 

Det här är nervsnittning

Nervsnittning är en fysisk eller kemisk åtgärd för att ta bort eller minska känseln på en viss del av hästen. Vad gäller det omtalade fallet med travhästen Propulsion ska han ha genomgått en fysisk variant, en diodlaser, som gjordes efter att han enligt veterinärprotokollet lidit av ”kronisk hälta i framhovarna”.

Ingreppet innebär att man skär av en nerv, smärta eller över huvud taget känsel försvinner då, i den del som snittats.

I Sverige är nervsnittning en förbjuden åtgärd och det är heller inte tillåtet att tävla under svensk licens med en häst som utsatts för ingreppet i annat land. I USA är det däremot tillåtet – både ingreppet och att tävla med en häst som genomgått det.

Nervsnittningen är i sig inte prestationshöjande, men den innebär att en häst som egentligen skulle ha ont av en skada kan tävlas eftersom den inte känner någon smärta.

Lasse/Hovtramp - Propulsion

Resumé i Proppen-Gate:

Detta har hänt:

✓ 31 maj: Propulsion vinner Elitloppet

✓ 2 juni: Norska tgn.no går ut med uppgifterna om att Propulsion uppges nervsnittad, något som är förbjudet att tävla med.

✓ 3 juni: Svensk Travsport sätter startförbud på Propulsion och en utredning inleds.

✓ 5 juni: Daniel Redén uttalar sig för första gången i en text på sin hemsida.

✓ 6 juni: Svensk Travsport tar in experthjälp i form av en extern jurist: – Jag tror den här personen kommer bli viktig i utredningen, sa Maria Croon, vd för ST.

✓ 8 juni: Ägare till hästar som slutat bakom Propulsion i lopp kräver miljonbelopp av förbundet Svensk Travsport.

✓ 12 juni: ST meddelar när utredningen kan vara klar: ”Utredningen om Propulsion pågår med hög intensitet. Jag förstår att många väntar på svar, men ett omfattande arbete återstår och frågeställningarna är många och komplexa. Det är angeläget att alla fakta kommer fram och att alla parter ska höras så det kommer troligen ta veckor innan utredningen är klar”, skrev Maria Croon.

✓ 3 juli: Daniel Redén uttalar sig för första gången i media efter att bomben briserade. Till Trav365 sa han: – En ren knockout - jävligt tungt mentalt.

✓ 7 juli: Svensk Travsports säkerhetschef Steen Morten Johansen får sparken, mitt under brinnande utredning: – ST vill lägga skulden på mig, sa Johansen till Travronden.

✓ 20 augusti: Meddelande om att utredningen kring Propulsion försenas. – Jag kan inte säga ett exakt datum, säger Maria Croon.

 16 oktober: Tidningen Sulkysport och dess ansvarige utgivare Claes Freidenvall går ut med uppgifter att han utsatts för ett dataintrång då hans slagningar på sitt låsta Pathway-konto (amerikanska motsvarigheten till att söka sportinfo på travsport.se) figurerar i utredningen, vilket han meddelats och förhörts om. Tidningen förbereder en anmälan till Datainspektionen för brott mot GDPR.

22 oktober: Redéns juridiska ombud, Jesper Arvenberg, går ut med stark kritik gällande Svensk Travsports utredning och metoder: – Det är ju skrämmande hur en organisation som ST kan medverka till att detta skett, säger Jesper Arvenberg till Travronden.

 29 oktober: Svensk Travsport presenterar sin interna och externa utredning. Förbundet fastställer att Propulsion nervsnittades den 27 april 2015. Alla Propulsions resultat i Sverige stryks och 26,3 miljoner kronor ska återbetalas till nya hästägare

Spännande fortsättning följer, nästa vecka ska vi äntligen få reda på vad vi övriga och aktiva ska tycka om den här propp-soppan. Enbart böter åt en miljardär med målvakt känns väl sådär…Hur vi än gör finns ett reglemente, och det här ”fallet” kommer antingen ST vill eller inte att bilda prejudikat för kommande fall, eller hur!? Om nu reglementet och strikt tränaransvar ska följas.

Trevlig Helg!

Hovtramp/Ilse

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)