STALLET

mötesplats

för Hästar & Hästfolk

Blogg

Travmänniskor gnäller inte i onödan...

2021-08-21

 

Information, eller inte.

Information bygger väl på att mottagaren har fått meddelandet, eller hur?  I dagens Björnkollen (Björn Goop) togs ämnet upp, när aktiva travmänniskor på väg till stora tävlingar med välfylld prispott inte hinner förbereda sina hästar i tid! Var Björn bara lite gnällig? Nä, faktiskt inte och att inte fler aktiva reagerat är en gåta. Är Björn den enda travtränare/kusk som har ”råd” att vara ”obekväm?” Den absolut enda i hela trav-Sverige som inte är rädd för att själv råka illa ut och betraktas som "obekväm" av banans funktionärer, senare då när han väl sitter i jollen?

Lasse/Hovtramp - Björn Goop

Att förbereda sig för travtävling med hästar som miljoner spelare följer och satsar pengar på, är inget självspelande piano. Om resvägen ändras på nån timme från hemmabana till en travbana 16,7 mil därifrån, krävs faktiskt lite planering, med tid som plötsligt inte finns!

HÄSTEN (viktigast) ska hinna äta, kissa, bajsa och förberedas för att TÄVLA. Nu blev det jobbigt att hinna skaffa hästtransport, chaufför och ordna på ett helt annat sätt för de hästar som står kvar hemma i stallet! Kan någon hjälpa till? Knappast gratis med extrafolk...

Foto: Mika Ahtikainen och Filip Karlsson - Gävle fredag

Publicerad (frdagstävlingarnas 20/8 - flytt från Gävle till Solvalla) publicerades 19 augusti på ST/Svensk Travsport. Fick alla aktiva som skulle starta meddelandet via sms?

Beslutet om att köra lördagtävlingarna på Gävle fattades under fredagsmorgon av Gävletravet, i samråd med Svensk Travsport.

Däremot kom meddelandet om att V75-tävlingarna på Gävle skulle gå av stapeln på Gävletravet väldigt sent till de aktiva (tävlande) eller inte alls.

V75 med stora tävlingar publicerat på Gävletravets hemsida, samma dag.

Kopia: Published 21 AUGUSTI, 2021

Klipp från Gävletravets hemsida lördag:

Till aktiva och publik:
Alla aktiva och publik som kommer med bil till Gävletravet rekommenderas att ta avfart Gävle Norra. Detta för att undvika de centrala delarna av Gävle som fortsatt lider av sviterna från det stora regnovädret och översvämningarna som följde.

När eländet är över oss...

Inte sällan kommer Försäkringsjättarna undan helt när oplanerade halvkatastrofer inträffar, ingen ekonomisk hjälp. Kan vara bra att veta.

Force majeur (franska för övermakt) juridisk term för övermäktiga krafter, oväntade eller oförutsägbara händelser med effekter som inte kan hanteras som vanligt, används av Försäkringsbolagen, försäkringsfall som inte gäller enligt rättsligt bindande avtal och vägrar att ersättas.

Hovtramp/Lasse - nattliga transporter

Ett trist exempel på utebliven ersättning och en skitjobbig resa med häst.

Tävlingar på Färjestad flyttades till Solvalla. Aktiva tränare på väg från Gotland fick meddelandet att tävlingarna var flyttade till Solvalla, precis när de anlänt från Visby-Nynäshamn till Färjestad som ligger i Karlstad.

Tränaren ringde mig från hästbussen från Färjestads stallbacke så fort de anlänt, han tyckte det såg lite tomt ut...vad hade hänt? Hade han tagit fel dag? Jag ringde Anders Malmroth på Solvalla som direkt svarade att jodå, tävlingarna skulle gå på Solvalla. Vart tog då alla dessa omtalade sms från arrangören vägen? 

Nä, återstod bara att vända hästbussen hemåt mot Visby. Att busköra för att hinna till tävlingarna på Solvalla var redan kört och hinna med kvällsfärjan tillbaks gick inte heller, nä, den var fullbokad. Så då återstod bara hotell för tränare, hästskötare och hund, gästbox för hästen och avfärd tidigt nästa morgon (långt före hotellfrukost) mot BOKAD båtbiljett.

Utgår reseersättning för tränare och häst? Jovisst, men ”vägen” över vattnet tur och retur räknas inte av ST/Svensk Travsport, så då var det väl knappt lönt att strida om någon ersättning, för den hade inte ens räckt till hotellnatten...kanske ett par lyxräkmackor på charterbåten...

Hur långt tid tar det mellan Visby och Färjestad? 7 timmar och 33 minuter, det är exakt 51,9km, men då räknar ju inte ST:s ekonomiavdelning hela vägen, de drar bort resan över vattnet tur&retur.

Reglementet då, hur är det utformat egentligen?
ÄNDRINGAR I ARRANGEMANG

Sällskap har rätt att vidta erforderliga ändringar i arrangemangen såsom att inställa lopp eller tävlingar i dess helhet (se närmare i 28 § i Tävlingsreglementet). Om lopp måste inställas på grund av brand-, vatten-, inbrotts- och/eller maskinskada, på grund av att tävlingsbanan inte kan användas till följd av strömavbrott eller klimat eller av måldomarnämnden avbrutet lopp, ersätts hästägaren för transportkostnader för häst som inte fått starta med 3 kr/km från hästens hemmabana. Ersättning understigande 250 kr utbetalas ej.

Tack för kaffet, det betalade jag själv!

Ilse/Hovtramp

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)