STALLET

mötesplats

för Hästar & Hästfolk

Blogg

Med ett rep om halsen...

2021-08-22

Foto: Hovtramp/Ilse - spilta

Spilta! Jag ryser på hästarnas bekostnad. Vilka jäkla kvarglömda forntida dumheter som många ridskolor knyter upp sina hästar i fortfarande. Hur skönt är det att stå fastbunden i ett trångt utrymme och inte kunna varken rulla runt eller ligga på rygg där du kissat och bajsat? Prova!

Har under många års tid haft en hästprofil på en högstadieskola, med både ridning och körning av häst. Efter ett antal terminer på ”ridskola” kändes det som man ville ha lite mer än bara dessa ridlektioner för eleverna. Nä, jag var inte nöjd. Allt berodde på vilken ridinstruktör som var vaken tidig morgonen när mina ”tio fotbollsgrabbar” och två tjejer skulle sadla och rida. Det man inte vet brukar ju fungera, så det var ändå två roliga läsår på ridskola med häst på schemat. Halv-vuxna fotbollsgrabbar som satt på bänken i plugget och pratade om hästar som de skulle rida nästa gång. Fantastisk situation.

Hovtramp/Ilse - fotbollskille med rastahår somnar på lataste hästen....

Järfälla ridskola i tidigare Öhmans regi var helt lysande. Det enda som störde var spiltorna i den gamla stallavdelningen. Lite trångt var det allt att tampas med vissa halvblod i spiltorna, speciellt för grabbar som aldrig sadlat och ridit tidigare. Men, vi hjälptes åt och sadlarna kom på...

Just den här ridskolan fick problem med Kommunenes nitiska handläggare, shettisen Thomas utrymme var för litet. Thomas hade 2,5 kvadratmeter att röra sig på men nu krävdes 4 kvadratmeter (A-ponny.) Efter lite ”pennfight” i lokaltidningen gav sig Tekniska Miljökontoret och drog tillbaks det ”vite” som utlovats. Tomas ena vägg flyttades, vips var det klart. Lagom box för en shettis som knappt aldrig var inomhus. Länsstyrelsen (tog över ärendet) motiverade med -om hästen står still och är uppbunden (i en spilta) behöver den inte så mycket utrymme…Ska såna handläggare över huvud taget jobba med djur?

Thomas signerar Första Ponnyboken i Jakobsbergs galleria...

På travskolan dit hästprofilen senare flyttade, fanns inga spiltor. I travets värld är detta en styggelse. Hästar ska kunna röra sig även inomhus och ha det skönt när de inte jobbar. Fattar inte att ridfolket inte fattar! Men å andra sidan var det inte länge sen en galoppbekant fortfarande hade ”bäddar” i sina boxar, som mockades ut på våren med traktorskopa. Man trodde knappt det var sant. Inte ens K1 är så nostalgiska att de behållit denna helkorkade ammoniafyllda tradition.

Jordbruksverkets nya hästhållningsregler 2019

NU, till problemet. SPILTORNA som finns kvar i mängder av ridstallar av enbart en enda orsak, ekonomin! Jordbruksverkets banveterinärer kan stänga en hel travbana med omedelbar verkan, visa ut halta hästar bakvägen och ta beslut som inte kan överklagas. Men spiltor får man tydligen ha. Från 1 mars 2019 gällde de nya hästhållningsreglerna. Jordbruksverket ville öka möjligheterna för de som önskade utveckla sin hästhållning och hitta nya sätt att uppfylla hästarnas behov. Det lät ju jättebra, eller hur? Föreskrifterna avslutades med att – något förbud mot spiltor finns inte, däremot kommer inte nybyggda stall att få inrätta spiltor. Så var det med det.

När de nya reglerna presenterades blev man först glad, men inte så länge. Vid tillfället för undersökningen 2019 hade Ridsportförbundet en siffra på att 2.917 hästar i Sverige stod uppbundna i spilta. Fördelade på 206 ridskolor (totalt fanns 406 ridskolor, vissa är privata.) Beroende på var ridskolorna låg, kunde det skilja sig mycket. I Stockholm stod just då 667 hästar i spiltor i 25 olika stall. Ridsportförbundets ”synpunkter” vilade på alla dessa ekonomiska katastrofer som ridskolor runtom i landet skulle behöva tampas med. Prio 1 var en rimlig övergångsperiod.

Ungefär som förbudet mot taggtråd, finns fortfarande efter tjugo års förbud. Men hästarna då, som drar runt både ridskolor och de anställdas löner, hur viktiga är de? Förslag från Svenska Ridsportförbundet var att bygga om spiltor till boxar eller hålla nån form av grupphästhållning (utedrift på travspråk) vilket ur hästsynpunkt inte alls skulle vara fel. Hästar är flockdjur och föds utan skor och täcke. De problem som skulle uppstå med hästar som inte kom överens skulle lösa sig betydligt snabbare än i de tvåbentas värld. Hästarnas hierarki fungerar mycket bättre, alla får sin nummerlapp. Precis som i kön till ICA:s delikatessdisk.

Förslaget från Jordbruksverket var egentligen en kompromiss, alla ridverksamheter skulle få chansen att se över sina stall, spiltor skulle ha upphört helt 2025. Självklart borde andra nödvändigheter som ordentliga duschar, omklädningsrum komma efter hästarnas välfärd. Hästar måste väl gå först, utan hästar ingen verksamhet! Jordbruksverket fick i uppdrag att utreda om det skulle bli totalförbud mot spiltor. Redan 2007 fanns förbud vid stallbyggen att uppföra spiltor. Kommuner får givetvis hjälpa till ekonomiskt, ridhus fyller en stor social funktion, precis som övrig idrott. Nä, det känns bara korkat att vissa ridskolor kom dragande med att de skulle gå i konkurs om de tvingades bygga om. Varför inte titta över de utrymmen som redan finns, fundera på hur hästar vill ha det, alternativt stäng! Klarar ni inte det är ni inte värda att driva en hästverksamhet. 

Hovtramp/Ilse

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)