STALLET

mötesplats

för Hästar & Hästfolk

Blogg

Döda fiskar simmar mot strömmen...

2021-08-25

 

...eller döda fiskar följer strömmen, välj själv!

Mitt eget alternativ är obekvämt, våga öppna käften! Vad samlar du på? gillamarkeringar på FB eller att bli betraktad som orädd och stark?

De flesta tvåbenta gömmer sig bakom pseudonymer och anmäler precis vad som helst - anonymt! Varför då? Det finns massor av svar, men inget av dem är speciellt roliga.

Det handlar inte enbart om feghet, snarare om konsekvenser. Att våga simma mot strömmen är inte bara ett trendbrott, det kan sluta med att du få sitta ensam i en hörna på arbetsmötet, i tränarrummet och i värsta fall blir utputtad från både jobb och bekantskapskrets med andra ord du blir regelrätt utfryst av de politiskt korrekta, PK-folket.

Tanken slog mig, varför inte ge Uppdrag granskning eller Kalla Fakta ett tips, där någon söker jobb med diger kompetens i CV.  Arbetsintervju i exempelvis en skola, på en redaktion eller likvärdig social inrättning. Allt går utmärkt, du har i princip redan fått "jobbet" tills du får frågan – vad gör du på din fritid?  Och du svarar – jag är fritidspolitiker i SD, och så glömde jag säga att jag har en partner av samma kön. Skulle velat prova den varianten med dold kamera, kunde ha blivit ett intressant program i ett land med demokrati och åsiktsfrihet. Ja, jag har gjort research åt dylika TV-program bakom kulisserna...

Fegheten är total, inte minst i hästsport. När djur nästan svultit ihjäl (alternativt ligger döda) i ett stall anmäls detta anonymt. Eller en häst som håller på att svälta ihjäl i ett vanligt privatstall för att hästägaren inte fodrar sin häst. Har faktiskt upplevt båda dessa trauman för länge sedan och var den som vågade öppna stalldörren, båda gångerna.

Värsta scenariot. En premierad avelshingst och två halvdöda travhästar, utsvultna och uttorkade i ett stängt, mörkt stall. Fick dessvärre vetskap om galenskaperna alldeles för sent, ingen i hela byn funderade.

Utom en ung tjej som informerade om att ”ingen varit där” inga spår fanns i snön. Hon var så ung att hon var orolig för att kaninen som bodde i stallet inte skulle ha fått mat...Bland det värsta jag upplevt trots bakgrund i klinikvärlden och hade en veterinär att akutringa till.

Hästägaren fick i alla fall upprättelse som ägare till en av Sveriges bästa travhästar (Elitloppsvinnare) senare avelshingst, men lånade nog aldrig mer ut häst till nån ung flicka som älskade att galoppera på gröna ängar. Droger är ingen förmildrande omständighet och i senare beslut hade leasingtagaren (tjejen) angett som skäl för döda och halvdöda hästar att - älgar hade skrämt dem så att de skenat och blivit magra.

Ridsportförbundet är knappast bättre än Travsporten när det handlar om att se skogen för alla träd. De har tagit ifrån en erfaren och omtyckt dressyrdomare möjligheter att ”jobba” vilket snudd på innebär näringsförbud, efter att ha vågat anmäla en ridinstruktör som gett sig på elever både fysiskt och verbalt. För vem vill (vågar) tycka annorlunda än den där stollen på ridsportförbundet med mandat att döma, en dom som inte ens går att överklaga.

   

I travsport gömmer sig handläggarna som går aktivas ärenden bakom Besvärsnämnden, STAD och Överdomstolen (givakt!) låser dörrarna (lyckta dörrar) för ärenden som är högst offentliga och berör många fler än inblandade parter.

Exempelvis Proppen-Gate som startar idag onsdag och pågår i tre dagar, efter nästan två års förhalning. Ärendet behandlar om Daniel Redén och Ågerup Stall Zet har skadat travsporten eller travsportens anseende hos allmänheten, och om tränaren har strikt tränaransvar och har brutit mot dopningsrestriktionerna.

Tänk om, det hade varit nån liten B-tränare, då hade det inte blivit många starter under utredningens gång, frågan är om licensen hade dragits in. Skillnad mellan fattiga och rika, oavsett vad man tycker.

Besvärsnämndens beslut går inte att överklaga inom ST/Svensk Travsport (undantag stambokföring och avelsvärdering) beslut överklagas till Jordbruksverket.

STAD/Svensk Travsports Ansvars-och Disciplinnämnd (sex ledamöter) hanterar ärenden som kommer från ST och STAD:s beslut kan överklagas hos Överdomstol. Vilken handlingsförlamning och vilket slöseri med tid på hög nivå!

Överdomstolen hanterar ärenden som gått vidare från STAD, fem ledamöter och tre suppleanter där ordföranden och minst en ledamot måste ha juridisk kompetens.

Här kommer två exempel på anmälningar i travsporten som negligerats och hamnat i stora arkivet (sopkorgen.)

En hovslagare, hästutbildare och travskoleansvarig på travbana, som under flera år härjade och regelrätt trakasserade, hotade och utnyttjade sin maktposition på ett sällan skådat sätt. Egenmäktigt förfarande, förföljde och utsatte sina offer ända hem till bostaden, hotade och använde personalens inloggningar på kontoret för att övervaka kommunikation, ett synnerligen sjukt beteende.

Ja, jag företrädde en av de utsatta, som fick psykiska problem och var sjukskriven under lång tid. Informerade givetvis sportchef med kopior på anmälan, för kännedom. Hur agerade man på travbanan? VD besökte offret i bostaden och hon erbjöds upprättelse i form av psykologisk hjälp. Den andra utsatta, en ung elev tvingades ta tillbaks sin anmälan, vete fasen hur det gick till, hoppade av sin utbildning. Denna manipulativa person och travskolechef träffade jag ett antal gånger, inte minst vid licensutbildning och förundrades varför han inte entledigades från tjänst omedelbart. Personalen i stallet formligen smög runt väggarna och åtlydde minsta vink i hans närhet. Det tog alldeles för lång tid!

Han var faktiskt en rätt duktig (men elak) kusk, som satte sig i respekt även hos normalt ganska loja travskolehästar, de knåpade åt sig både segrar och kusken deltog i Amatörbästen. Stängdes av från tjänst långt efter anmälan, hann med att trakassera de som inte vågade säga ifrån ytterligare. I CV fanns redan en avstängning i fyra månader (2007) för bruk av körspö, spöade 3:an i loppet Get in Solo 25 gånger under loppets gång. Trots allt, duktig men hårdhänt kusk, som fick köra åt de största tränarna på Solvalla och hade hela 22% vinst, körde in nästan 350.000 enbart som lånekusk för flera år sen. Ponnytravtränarlicens på Solvalla avslutades 2016 och b-tränarlicens Åby (dit han emigrerade) avslutades 2017. Återfinns på Linkedin, tjänar antagligen uppehället som hovslagare. Stalltips: Nä, lämna inte honom ensam med häst.

En annan ung kusk med körlicens kör fortfarande omkring på travbanorna åt b-tränare, har tidigare haft hästar på egen träningslista. Uppmärksammades i ett pedofilmål (nedlagt) men har lurat åtskilliga häst-tjejer på både det ena och det andra. Slaktade en travhäst som han leasade av en ung kvinna som blev sjuk och hamnade på sjukhus. Låtsastränade, låtsasexporterade till Finland och kom in med regelbundna träningsrapporter.

Hästen var registrerad och försäkrad på rättmätig ägare, som leasat ut hästen under sin sjukdomsperiod. Han tröttnade och slaktade hennes häst. Slaktpengarna gick rakt in på hans eget Nordeakonto (ett pucko på riktigt) och fallet provades senare i domstol. "Kusken" är fortfarande aktuell med körlicens. Ja, jag hjälpte tjejen, men ärendet strandade i högre instans, hon hade glömt en inbetalningsavgift och fick då dra runt allting själv en gång till, och avsluta ärendet.

Informerade sportchefen på travbanan redan när ärendet pågick. Jodå, han som slaktade en annans häst har körlicensen kvar och är själv helt oförstående. Hästen är fortfarande stulen och död och kusken har körlicens på nationalarenan.

Bara ett litet stalltips, ta ingen skit och anmäl innan det är för sent!

Hovtramp/Ilse

 

 

Antal kommentarer: 1

2021-08-26 15:33:24 - zazza, zazzza@carlen.se

Du är bara bäst. Att dom som pekas ut indirekt inte får stora skälvan är konstigt, näinte bovarna, dom skäms aldrig, utan de som duckar och inte vågar reda ut och bestraffa ljugande och ytterst djurplågare. Han som härjar som travskolechef?? kan väl inte vara okänd på plats. Varför är det då tjejerna som ska backa varje gång. Bra att du finns men skit att du ska behöva skriva om idioter inom sporten. PS/jag håller ändå på DR, han har säkert varit i god tro, men.....(heart)
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)