STALLET

mötesplats

för Hästar & Hästfolk

Blogg

En svensk TIGER!

2021-08-27

 

En riktig svensk håller käften, alltså är tyst, tiger!

Det handlar alltså om det där med att vara solidariskt tyst med övriga i gruppen. Alternativt, våga anmäla övergrepp och galenskaper man faktisk både har sett och hört.

Alla utom en enda kniper käft, resten byter fakta med varandra i skymundan, i smyg så att ingen ska höra. Vad händer då? Finns massor av tragiska exempel. Ridsporten är dessvärre inte ett dugg bättre än trav och galoppsporten i det här avseendet, sorry. Jag får massor av mail och samtal från folk som vill ha råd, hjälp eller bara bli tröstade.

Priset för att våga bryta tystnaden?

Du kan bli utfryst, utknuffad, arbetslös och fråntagen en mångårig professionell uppgift som dressyrdomare. Arton (18) månaders avstängning kostade det att anmäla förövaren som härjat alldeles för länge utan att ansvariga ingripit. Nä, det är SvRf/Ridsportförbundet med ordföranden Ulf Brömster i spetsen som bestämmer vem som är stygg och vem som ska gå fri, trots att det finns ett facit.

Man undrar ju verkligen hur styrelsen tänkte när de ”dömde” dressyrdomaren? Va, kan det  stämma? det är ju samma ordförande som för inte så länge sen ville skapa en kultur i ridsporten där folk vågade prata! Han glömde berätta vad det kostar!

Foto: Lasse/Hovtramp

Vad gjorde hon egentligen, dressyrdomaren?

När ingen lyssnade på henne trots idogt kämpande för att få bort en kladdande och trakasserande ”ridinstruktör” skrev hon ett inlägg under alias (pseudonym) på Flashback. DET skulle hon inte gjort.

Någon vänlig själ avslöjade alias och informerade SvRf. Inlägg av andra personer avslöjade dessutom fler namn på andra kladdmakare och tafsare, direkt knutna till ridsport. Några inlägg var högst olämpliga, ett par män (inga kvinnor) klappade händerna åt möjligheten att få ”umgås” med lammkött. En av de som hoppade in på tråden och ondgjorde sig på Flashback var just den ”ridinstruktör” som det handlade om!? Hur tänkte han nu? Dessutom efter nylig rättegång och utreds nu internt av Ridsportförbundet själva...lyckta dörrar?

Foto: Hovtramp/Ilse  - Globen

Hur rimmar det med att man samtidigt dömt en dressyrdomare till arton månaders utvisning för att hon startade en tråd på Flashback. Ibland blir man så frustrerad att man behöver luft utanför bubblan, tror att det här är ett sånt tillfälle. Kan en vuxen man inte låta bli att utöva sin maktposition där unga tjejer (kanske även killar) har sin trygghet och sociala tillhörighet, ska de inte få sätta sin fot i ett stall igen!

Flashback var enligt uppgift direkt orsak till avstängningen. Enbart påståendet att beskyllningarna som dressyrdomaren kom med är ”ogrundade” ger Ridsportförbundets ordförande ett löjes skimmer. Karln det handlar om har ju för bövelen redan vistats i en rättssal, det är väl knappast ogrundat, och varför då fortsätta utredning internt? Det här ”fallet” håller inte juridiskt i en civil domstol, ordföranden med kompani ska nog akta sig innan ärendet får en helt annan bedömning. Det kan jag intyga av ren erfarenhet. Påhopp och beskyllningar som i det här fallet skulle aldrig vinna laga kraft. hmppfff. 

Ridinstruktören som nu utreds av SvRf internt har i princip fått ett kvitto av styrelsen på att det är fullkomligt legalt att fortsätta tafsa på unga människor. Jobbar ridinstruktören kvar? 

En tillsatt för att hjälpa utsatta i ridsport (medlemsombudsmannen) framförde beskedet till dressyrdomaren om avstängningen. Ett besked eller rättare sagt ett straff - juridiska utskottets beslut, som inte kan överklagas. SvRf är lika lite en myndighet som ST/Svensk Travsport men har mandat att tycka och ”döma” efter sitt eget reglemente. Håller näppeligen måttet  i civil domstol, om nu dressyrdomaren skulle vilja försvara sig och få betalt för sveda och värk. En ogrundad kränkning och ett förtal utan like. Detta påhejande från förbundet förstör säkert även den dagliga ridundervisningen, yrkesutövandet, levebrödet.

Slå tillbaks, ta press och media till hjälp, allmänheten behöver få reda på hur ärenden hanteras av Ridsportförbundet! Det handlar ju om en hel bunt småflickor och en ridlärare som grovt utnyttjat sin maktposition. Åsiktsfrihet omfattar rätt att publicera och saluföra faktiska och välgrundade åsikter. Blodbyte i SvRf:s styrelse verkar helt nödvändig, man tar sig för pannan! Kan ingen av dessa ridsportjournalister i tidningen Ridsport ställa Ulf Brömster mot väggen, vad är ni rädda för?

Man kan inte bara skriva om hästar som galopperar på de gröna ängarna, ibland måste man stävja den tystnadskultur som breder ut sig. Viss kompetens juridiskt och läsförståelse för den egna värdegrunden inkluderar etik och moral, det saknas bevisligen hos styrelsen och behöver uppgraderas snabbt. Kanske kan redaktionen på Ridsport hjälpa till.

Jahaja, med klipp nedan verkar det ju inte precis som Styrelsen och Ulf har läst på sin läxa, men det kanske är som i stora delar av skolvärlden, bara rena rama floskler...

Klipp från Tidningen Ridsport:

Dressyrdomare avstängd för ”näthat”

Svenska Ridsportförbundet har stängt av dressyrdomaren My Jeppsson Lindkvist för att hon sägs ha ägnat sig åt "skvaller och hat på nätet". Bakgrunden är de Flashbackinlägg som hon gjorde i samband med målet där en elitryttare nyligen åtalades för våldtäkt mot barn. "Min känsla är att förbundet verkligen vill göra ett exempel av mig", säger hon.

Klipp från Svenska Ridsportförbundets hemsida…

Vi arbetar för en trygg ridsport och för att tystnaden aldrig ska få tala!

Reagera och agera

Låt aldrig tystnaden tala! Inom ridsporten ska vi inte acceptera att någon blir utsatt för vare sig trakasserier, övergrepp eller näthat och hot.

Vi vill uppmuntra alla våra ledare att vara modiga och agera om något händer.

Men vi vill samtidigt vara noga med att ansvaret för arbetet med trygghetsfrågorna ligger på de vuxna i stallet. Du som ung ledare kan göra styrelsen och andra ledare i föreningen uppmärksamma på eventuella problem – men de vuxna måste agera.

 

Foto: Hovtramp/Lasse - Lussan, för länge sen.       

Vill Du läsa mer på avstängd dressyrdomares egen hemsida?

Blogg döpt till konsekvens, precis vad det är, fram till 23/2 2023…

https://nouw.com/mysdressyr

Ilse/Hovtramp

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)