STALLET

mötesplats

för Hästar & Hästfolk

Blogg

Lätt som en plätt!

2021-09-01

Hovtramp/Lasse - en framgångsrik tränare med "laddad" häst...

Tänkte jag skulle bli travtränare, är det svårt?

Nä, de kläcks i parti och minut, bara att söka! Det finns nästan 400 proffstränare och 3.300 B-tränare (amatörer som tränar egna eller närståendes hästar.)  Problem som uppstår för de nykläckta är att ett fåtal proffs delar på nästan alla hästar som finns! Utvalda, dyrt inköpta travhästar. De bor hos proffs med 100-200 hästar i stallet. I databasen finns 63.000 registrerade travhästar, 90% varmblod, resten kallblod. Varje hästägares förhoppning är självklart att hästen startar i något av de 8.200 lopp som körs (varmblod.)

Tränare som vill ha järnkoll eller de som inte hittat några kunder, slåss om smulorna som blir över. I snitt har mindre tränare 10-15 hästar i stallet. Skrämmande siffra för de där med ny licens är att ca 5% av landets proffstränare har 20-25% av befintliga hästar. Smulorna som resten slåss om är det som blivit över när fabrikstränarna rensat bland guldkornen, de 8.000 travhästarna i proffsträning.

Hovtramp - Årets tränarstatyett

Hästen som alla vill ha är stam-mässigt eftertraktad och dyrast i inköp. Att Propulsions helbror Damien kostade nästan tio miljoner och "bara" har kvalat på Romme gör ingenting alls, inte för den som har för mycket. Dyraste auktionshäst hittills Aristoteles Face såldes för 4,7mkr och har väl tjänat runt en tusenlapp. Lämnas kvar när lampan släckts i auktionshallen är hästar som behöver mer omsorg, längre tid eller som ingen enda ville ha. 

Har alltid undrat hur stortränare ”hinner” med så många hästar i stallet. Hur ofta kör de just min häst? Vet de ens hur den ser ut? Tveksamt. Fast fakturan säger att den får otroligt bra omvårdnad och visar att massör, equiterapeut, hästtandläkare och veterinär minsann tittat till just min häst, utan att vi ens diskuterat detta. Vilket givetvis tillkommer på träningsavgiften.

Vad kostar det då en månad hos en ”större, populär tränare” ?

Exempel:
1 och 2 åringar:425:-/dag (t.o.m. 31/8 som 2-åring) Övriga : 450:-/dag.
Pris inkluderar normal skoning och avmaskning. Moms tillkommer. Provision 12% på inkörda pengar (10% tränare, 2% personal att dela lika)
Tillkommer: veterinär, transport och övriga tävlingskostnader. Månadsavgift ca 14.000:- om det inte händer något eller häst startar.

Minsta träningsavgift? Hittade en landsortstränare som debiterade 165:-/dygn alltså 4.195:-/månad, vilket enbart en box åt en ponny kostar i Stockholmsområdet…

Hovtramp/Ilse - travtränare sm gör allt själv...

Man kan inte ens säga att en enda med proffstränarlicens får ”skylla sig själv.”  Hästar är ett sätt att leva, mycket mer än ett vanligt ”jobb.” Det finns många tränare med hög kompetens, specialnischade med lång erfarenhet, som ändå har tomt stall. Alternativt har de valt att jobba med ett mindre antal hästar för att de själva är mer häst än människa, och knappt någon ens vet att de finns! De klarar sällan av att marknadsföra sin verksamhet, bara närmaste kretsen känner till dem.

Enstaka starter på V75 och V86 ger inga miljonhästar till stallet och den egna plånboken räcker inte vid auktion. Några få proffs agerar privattränare och låser sig till en enda hästägare. En Solvallatränare fakturerade under sin glansperiod 84 hästar åt samma hästägare. Varje månad. Mindre tränare med hög kompetens löper risk att bli styrd med järnhand av nån gubbe (alltid en gubbe) som helst hade velat träna och och köra själv, men inte klarar av det! Men gnälla och komma med måsten gör de. Det finns en hel hög dåliga exempel på ”gubbar” som plockat upp någon duktig mindre tränare. En sån "gubbe" har starthäst i kväll på V86 med egen tränare som gör som han säger. Delad glädje är dubbel glädje.

Hovtramp/Lasse 

Nutida problem, det verkar fattas anatomi och travträningsfysiologi hos yngre förmågor med proffslicens. Hur vet man det? Jo, det är rena hältutredningen så fort man besöker en travbana och tittar på värmningar. Nä, inte alla hästar är ömfotade. Det finns alltid orsak till huvudstång (borde vara förbjudet.) Tränare blir man inte på en kvart. Genvägar blir senvägar, dyrköpta hästar slängs på soptippen. Pedagogik och marknadsföring går att lära sig från en bok, men utan tillräckligt med praktiska kunskaper i lärarleden är det nog svårt att övertyga blivande proffs vad de bör kunna. Lite mer än marnadsföring, faktiskt.

 

Hovtramp/Ilse

Vilket även omfattar ledare på travskolor, här skulle många verksamheter ute i landet tjäna på att kompetens köptes in utifrån, av proffstränare eller proffsryttare, åtminstone när det handlar om fullvuxna travhästar. Man kan inte lära ut eller hålla kurs i det man inte själv kan. Ännu sämre, låna in ponnyfolk som själva har mycket att putsa på och definitivt inte tillräcklig utbildning för något annat än lekis och nybörjare. Alla sätt är bra utom de dåliga, kvalitet är mycket viktigare än kvantitet.

Förr hade travbanor stort inflytande över vilka som kom in på proffstränarkursen. Nådiga nicken från travbanans chef eller sportchef var helt nödvändig. Ansökningar skulle styrkas från banan där licensen skulle utfärdas. Ett utmärkt sätt eftersom hemmabanan oftast vet vilka aktiva som är lämpliga. Förr jobbade lärlingar (drängar) många år med skitgörat i stallen innan de fick hålla i ett par tömmar, än mindre köra lopp! Minns som igår hur hästskötare med körlicens slet för att få en enda uppsittning i ett lärlingslopp. Det var inte ens säkert de fick köra sina egna passhästar, om det fanns någon som tränaren tyckte var ”duktigare.” På min tid var tjejer guld värda, de hade omskötta, förberedda passhästar och väldigt få av oss körde travlopp. Så många killkompisar man fick. Dagens unga ”stjärnkuskar” har ofta på sin höjd praktiserat hos ett par fabrikstränare eller varit på semester några veckor i USA, Frankrike. De som gått den långa vägen är lätt räknade och de märks. 

Lokalt inflytande från travbanan försvann, den stred mot EU-rätten! Travbanorna hade dock vetorätt, om krav var uppfyllda hos sökande men de inte ansågs lämpliga kunde banan om de ville, sätta stopp. Lärlingar som ville bli tränare fick stå i kö och travbanorna hade turordning för vilka som skulle släppas fram. Ett koncept fyllt med missnöje, vissa travbanor använde maktutövande och eget tyckande.

Klipp Trav365

Lutfi Kolgjini fick vänta länge på att Jägersro skulle godkänna licens. Stefan Tarzan Melander på Solvalla nekades också licens, skäl var att han samtidigt drev fotofirma. I bestämmelser finns fortfarande att travträning ska vara huvudsaklig uppgift. Man kan ju verkligen undra då om ST/Svensk Travsport s handläggare är blinda och döva, proffstränare med entrepenörsanda finns som driver 14 bolag parallellt, samtidigt som de är i ”stallet.” Någonting stämmer inte…

Kursplatser har utökats rejält, under 90-talet kom 12 in på tränarkursen av de 25-30 som sökte. Idag sker utbildning för trav och galopptränare på Hästsportens Hus (Solvalla) och Wången (Östersund.) Wången, före detta hingststation för kallblodiga hingstar, med ett årligt bejublat hingstutsläpp. När proffstränarlicensernas kravlista gjordes om räckte det med fem års jobb i travstall för att söka proffslicens. Idag får inte hemmabanan ha synpunkt på vilka som kommer in eller inte på utbildningen. Efter en 2-dagars intervju i Hästsportens Hus med ST:s licenskommitté, tillstyrks eller avslås proffstränarutbildning. ST må ha ordentlig koll på vilka som söker till utbildningen, inga svarta får med allvarliga brott i bagaget får smita igenom. Vilket dessvärre har hänt...

De som gick trav eller galopp proffstränarkurs 2018 har haft nästan tre år på sig att synas. Hur gick det för de som hämtade ut licensen?

Foto/Wången/Emma Roos

Stående från vänster: Marko Korpi, Samu Sundström, Maria Lundgren, Magnus Träff, Anton Sverre, Helena Ehn, William Eriksson, Anita Gottås Löjdahl, Felicia Wester (hippologstudent), Andre von Dabrowski, Isabella Gustafsson (hippologstudent), Daniel Selin, Jessika Sidbäck, Nadja Bellander, Sandra Loumala Stående på knä från vänster: John Quigely, Susanne Berneklint, Jan-Erik Neuroth, Raphael Freire, Dennis Palmqvist, Madelene Karlsson Frånvarande vid fotografering: Laura Myllymaa, trav. 

Några har klarat sig skapligt, en har ST ryckt licensen av och en är tragiskt avliden. Några tränare fick prova på rejält vad tränaryrket hade att erbjuda med just "dessa gubbar" - de som vill flytta så fort det inte blev vinst, en blev senare enbart kusk och en tog ut B-tränarlicens. Bäst har det gått för galopptränaren Susanne Berneklint som haft stora framgångar i både svenska storlopp och i Dubai, från början en duktig ryttare hos Mischa Kahn, kanske den bästa galopptränare som funnits i Sverige. 

Frågan kvarstår, är det lönt att söka till proffstränarkurs?

Kriterier för att lyckas. Har du munläder och gott självförtroende, på gränsen till narcissism, sök. Orkar du gaffla med stekargäng som har fläsk-kotlettsfrisyr, hänger på Stureplan och redan kan allt, eller företagsmoguler som vill kvitta vinster mot förluster? kan du servera nödlögner snyggt och har du rätt husveterinär? Bra, då kan du söka.

Hovtramp/Ilse

 

 

 

 

 

 

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)