STALLET

mötesplats

för Hästar & Hästfolk

Blogg

Vad dopas hästar i travsporten med?

2020-04-05

Listan kan göras lång. Frågan kvarstår, varför blir straffen så lindriga, och varför dras inte licensen in, för vissa borde det vara för evigt? Hur kan man som aktiv med licens överklaga en bevisat medveten dopning! Och efter överklagan få sänkt straff. Suck.

Orättvisan är stor. I alla fall mot övriga som följer reglementet, karenstider och sliter häcken av sig från morgon till kväll. Orättvisan ligger i att man ska behöva tävla mot hästar vars tränare inte borde haft licens, och dessutom har häst till start i samma lopp.

Hovtramp foto 

Självklart är det pinsamt för hela travsporten när dopning uppdagas, men alternativet (att de värsta djurplågarna och fuskarna fortsätter att träna och tävla) känns sämre. Hästägarna borde varit de första som drar öronen åt sig när ofattbara prestationer spränger ljudvallen.

Har de ingen etik och moral? Struntar i vad Ansvarsnämnden dömer? Bevisligen saknar åtminstone en av dem allt utom pengar. Fyller på med tio nya friska hästar hos en av de travtränare som både fick behålla licensen och har ”bett om ursäkt.” Har han bett hästarna om ursäkt? Mår de bra idag? Nähä.

 

Lånekuskarna och de schyssta travtränarna, hur ser de på detta? Minns mycket väl när Nisse från Kolmården var som värst igång och cirkusen fortsatte med hjälp av frugan, precis som vanligt.

En kvinnlig lånekusk fick frågan hur hon kunde köra åt honom –Om inte jag gör det så gör nån annan det. Sant, men…kan man inte ha lite kollegial sammanhållning så att INGEN kör åt den som är avstängd på livstid och fuskar vidare med hjälp av målvakter.

Björn Goop fick frågan nyligen, hur man kan köra åt en tränare som bevisligen fuskat, blivit dömd och fått ett alldeles för lindrigt straff. Har svårt att tro att den som så medvetet hällt otillåtna godsaker i hästarna kommer att ändra sin inställning, såvida han inte blivit religiös på kuppen.

Ansvarsnämnden i Svensk Travsport fattar de juridiska besluten, som inte sällan överklagas och ändras med hjälp av Överdomstolen. Givakt.

En riktigt grym historia (ur hästsynpunkt) glömdes bort lika fort som den uppdagades, tränaren var strax tillbaks på banan, fick behålla licensen och betalade böter på 100.000:- Javisst ja, jag glömde att han blev segerrikaste tränare på hemmabanan, hyllades på travgalan där uppe i snödrivorna. Så trevligt.

Tror knappast att ens 30.000 i böter efter oanmält ST-besök på en gård får just denna typ av hästfolk att ändra sig, det finns oftast alldeles för mycket i utredningarna som bevisar motsatsen.

Hovtramps arkiv - gammaldags medicinskåp.

Vad är det då som fuskarna ertappas med för slags dopningspreparat, förutom pillerburkar och slangar?

Ryktet gick länge om ozonpåfyllningar. Vet ärligt talat inte vart man kan gömma en så stor tunna utan att någon vet om den…Eller är alla inblandade fuskare?

Likaså blod-dopning, som oftast sker bakom lykta dörrar när personalen gått hem.

Spanska Miguel Suners hästar tog 39 segrar på fransk mark, fyra av hästarna testade positivt för kobolt, nandrolon och testosteron (Le Trot.)

Franske Fabrice Souloy använde kobolt i riklig mängd, även på svenska hästar i träning. The show must go on, det finns alltid en svåger eller kompis som kan vara målvakt för licensen, stallet är fortfarande fullt och allt är glömt och förlåtet.

När svenska hästar startar utomlands (t.ex International Trot i Usa) finns exakt angivet att läsa vad hästarna fylls på med för godsaker. Behandlingar som utförs av veterinär och är tillåtna i exempelvis New York enligt travreglementet. I Sverige har många av dessa preparat lång karenstid.

Svensktränade hästar i just det ovan angivna loppet för ett par år sedan fylldes på ordentligt för att prestera. Utelämnar hästarnas/tränarnas namn. Man kan ju ändå konstatera att nu är det betydligt lättare att skilja agnarna från vetet. Känns definitivt inte lika trivsamt att se alla gulliga bilder och texter på FaceBook från proffsen efter den utlandsresan.

Gastrogard x2, Polyglycan (ledvätska) och vätskeersättning.

Fenylbutazon (antiinflammatoriskt)

Gastrogard x2, vätskeersättning, HCG/Human Choronic Gonahtropin (hormonpreparat!) B-vitamin, B12

Vätskeersättning och Fenylbutazon

Vätskeersättning, Vitamin C, B12, B-vitamin, Vätskeersättning, Arginine (aminosyra) polyglycan och acetylicystein…samma häst, puh (tur att ägaren ”lämnade” in sin A-licens i Sverige, man skäms…)

Nandrolon som ibland hittas i dopningstester är en anabol steroid och testosteron är ju manligt könshormon, låter inte som man kan fylla på hur som helst.

Ketoprofen och Fluxinin (antiinflammatoriskt, smärtstillande) har också hittats i svenska dopingtester, hur tänker man då?

Karenstider i Sverige:

Gastro Gard 96 timmar (används på magsårshästar)
Akupunktur 96 timmar
Polyglucan 14 dygn
HCG – förbudet till hingst
Acetylicystein – sju dygn
Fenylbutazon – 14 dygn
Vitaminer – 96 timmar

Härliga påfyllningar, man tar seden dit man kommer, eller hur? En stor eloge till Hans R Strömberg och Daniel Redén, de enda svenskarna som inte fyllde på sina starthästar.

En av de svenska hästarna, deltagare i nämnda International Trot, kom ju dessutom från en stor travfabrik, där hästägare med kompani samtliga är ex.proffs, veterinärer, driver klinik och en i familjen är jurist. Så lämpligt. Som grädde på moset är starkast utvald att leda oss övriga i Svensk Travsport. En sak är säker, starthästen hade många kunniga omkring sig.

Hur tänker man rent etiskt och moraliskt om den svenska djurhälsan byts ut till karamellfabrik bara för att man startar utomlands? Tror faktiskt inte ansvarig tränare i nämnda exempel hade ett skit att säga till om.

 

Ansvarsnämnden och Överdomstolen har tidigare dissekerats (finns på Hovtramps sida) och innehåller en milt sagt blandad skara människor. Där hade man ju velat se exempelvis ST:s överveterinär, som har lång erfarenhet av både fusk och preparat, inte bara i hästsammanhang. Juridisk kompetens i kombination med travsport.

Inte så många orkar gå till botten med skvallret på ”osociala media” och söka fakta i domar, beslut eller har rätt källa. Grävande journalister är det också ont om. De flesta nöjer sig med Flashback, Aftonbladet eller Expressen och Facebook. Vilket i sin tur i det närmaste är tragiskt och kräver mycket övrigt att önska.

Med ”rätt hjälp” kan utsatt person till och med få fel fast de har rätt. Det är stor skillnad på slarv och medveten dopning.

Här kommer några läsvärda länkar i efterhand för den som orkar och vill veta mer. Trevlig läsning.

 

https://www.travsport.se/SysSiteAssets/organisation/beslut/ansvars--och-disciplinnamnden/2020-01-16-2.pdf

 

https://www.travsport.se/arkiv/nyheter/2019/september/overdomstolen-faststaller-ansvarsnamndens-beslut--men-sanker-botesbeloppet/

Disciplinärende/Code of Conduct, inte så farligt, eller hur...

https://www.travsport.se/SysSiteAssets/organisation/beslut/ansvars--och-disciplinnamnden/2019-11-15.pdf

 

https://www.travsport.se/SysSiteAssets/organisation/beslut/ansvars--och-disciplinnamnden/2019-06-25.pdf

 

https://www.travsport.se/SysSiteAssets/organisation/beslut/ansvars--och-disciplinnamnden/2018-03-29-3.pdf

 

Hovtramp/Ilse

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)