STALLET

mötesplats

för Hästar & Hästfolk

Blogg

Ska vi ha det så här?

2021-09-12

 

Av vilken orsak skickas anonyma elakheter till andra människor?

Känner man sig själv lite bättre då? Gömma sig bakom en anonym påhittad fasad är inte bara fegt, det säger mer om avsändaren än mottagaren!

Nät-troll behöver hängas ut med rätt namn och bild, i samma media där de själva spytt ut sin galla. Straffet ska vara livslång paus. Inte ens travsporten kommer undan från dessa ”små” människors trista påhopp. Det finns ett tydligt facit (enligt en bekant beteendevetare som forskat i vilka som döljer sig bakom masken.)

 

I första hand är det speltorskar som förlorat när inte favoriten (spiken) vann och de förlorat pengar. Generellt handlar det tydligen om män i 60+ som inte har något bättre för sig. Kvinnor som ställer till elände på nätet, öppet eller under pseudonym/alias har oftast en hund begraven med mottagaren. Har de fått sparken? Blivit dumpade? Orsakerna kan vara många. Man tar sig för pannan när man fått titta på facit.

Hovtramp foto

 

 

 

En häst som vunnit varenda start tidigare och sedan förlorar och blir 2:a i ett större årgångslopp har ingenting att be om ursäkt för! Speciellt inte till en korkskalle som sitter gömd bakom datorskärmen och vräker ur sig gallimatias till en travtränare han inte ens känner! Bättre straff än sin egen medicin finns knappast, vad hjälper det om någon gemvändare på Svensk Travsport talar allvar med nät-trollet och hänvisar till uppförandekod. Hitta identiteten bakom masken, häng ut där inlägget låg så alla kan se! I dylika fall handlar det inte om sak, utan person.


Hjälper anonyma anmälningar till ST?

Visselblåsartjänsten som inrättats på Svensk Travsport, hur går det? Har någon hört om den används? Fast, lite läskigt är det samtidigt, eftersom den som tillåts vara anonym kan använda tjänsten ”precis hur som helst.”

Tänk om travfolket bete sig som på vår lokalsida i byn, hupp!

- Hästen sket på min väg när de körde förbi nu igen, då hittar jag på något saftigt åt dem att bita i.

- Den där travtränaren snodde min sambo!

- Nä, nu ska den där malliga tränaren stoppas en gång för alla, visst dopar han hästarna…

Varför inte bryta tystnadskulturen, våga stå för det du sett och hört själv?! Vid allvarlig andrahandsinformation, ange att ärendet är ett sådant men värt att kontrolleras av de som har jobbet.

Foto: Lasse/Hovtramp

Att köra travlopp kräver (hög) social kompetens, de som skriker idiot, fitta, ungdjävel till konkurrenter under lopp (oavsett hur många omstarter det blir) ska anmälas och stå till svars. Absolut fel tillfälle att i lopp spy galla, när fokus måste ligga på hästen! Föreslår att speciellt de kuskar som vid upprepade tillfällen betett sig som svin (i eller på väg ut från lopp) får en ”kurs” med Licenskommitténs ansvariga och tvingas förklara sig. Utsatta måste också våga ställa kusken mot väggen, efter loppet och hjälper inte det, ta hjälp.

Skulle personligen aldrig låta någon enda tvåbent spöa på en häst med berått mod, varken i ett gäststall eller på någon stallbacke eller i ett stall. Men jag skulle nog inte heller ringa visselblåsartjänsten på ST, det finns andra sätt att markera som tar mycket bättre...

 

Har faktiskt upplevt en trist incident i ett gäststall under tävling för länge sedan, den travtränaren blev inte gammal, även om det berodde på andra omständigheter. Är man tillräckligt streetsmart kan man få en hög position som chef på ett djurförsäkringsbolag istället. Måste vara mycket säkrare lön och mindre fysiskt ansträngande, eller hur.

Maria Croon (Chef på Svensk Travsport) har ventilerat senaste tidens påhopp och nät-hot mot travtränare i pressen och tar dem förhoppningsvis på allvar, vi aktiva kan inte (som vanligt) bara nöja oss med en skrivbordsprodukt..

Ibland blir folk så uppretade att de inte ens kan styra sina känslor. Man har lust att strypa den där idioten som nyss körde i mål med lånehästen men inte hade vett att inse sin egen begränsning (speciellt i anatomi och träningsfysiologi.)

Nä, det var inte jag, finns mycket bättre sätt än att skicka en död katt. Gillar faktiskt levande katter. Att få en död katt i brevlådan, är det ett hot eller en present? Hoppas inte att tilltaget bedöms lika skrattretande som rättegången just den personen figurerade i, för i så fall är den döda katten en present...

Folk som kallar sig hästfolk och med våld ger sig på, skadar, svälter eller använder djur som sexpartner (usch, inte bara äckligt) ska släpas fram i dagsljus. De som passivt stänger stalldörren eller ”bara” råkar se eländet utan att åtgärda, är precis lika skyldiga. Har ett antal exempel på vad som ”händer” när man vågar säga ifrån, men de spar vi till ett annat tillfälle. Huvudsaken är att jag vet att de vet att jag vet! Kanske till och med läser här på bloggen, vem vet.

Orsak till att inte fler informerar om galenskaper.

Nä, det får någon annan göra, jag vill inte råka illa ut. Vad ska jag jobba med om jag får sparken för att jag skvallrar? Nummer ett. Det är stor skillnad på information och skvaller.

Unga människor i hästsport är rädda att förlora sitt jobb och kanske främst sina passhästar. De lever med hästarna, äter, sover och ”bor” i stallet. Jag har själv gjort det i många år. Unga praktikanter kan ibland berätta en hel del som de oftast inte ens förstår innebörden av. De provar sina upplevelser på någon de litar på, för att få ett bollplank, när verkligheten blir en v(ä)rklighet.


Det går att framföra sina åsikter på många sätt utan att ens vara elak. Riktiga nät-troll publicerar dumheterna under alias/pseudonym, en påhittad adress och skickar vidriga påhopp via sms, givetvis från kort-mobiler och tror att de kan lägga ut precis vad som helst på exempelvis Facebook och Twitter, utan att behöva stå till svars.

Men så går det inte till. Har precis jagat rätt på en riktig knäppgök som inte verkar ha något eget liv och lägger ofantligt med tid på att trakassera sitt ex med ny sambo. Polisanmälan har hjälpt föga men är ändå grund för eländet om det skulle stegras. Man vet ju inte vad en förvirrad person kan ta sig till om de inte lyckas skrämma eller provocera måltavlan. Besöksförbud kan införskaffas om hotelser övergår i ren förföljelse och inte upphör.

Telefonhistorik kan alla begära ut från alla mobilföretag, där syns hur många samtal, sms som besvärat mottagaren. Datainspektion och Internetstyrelsen har de uppgifter du behöver, om det handlar om trakasseri och kränkningar som inte upphör. I sämsta fall, kan en hacker berätta vem energitjuven är! Ingen behöver gå omkring och vara bakrädd, smyga efter väggarna och knappt våga läsa sina sms, slå en blick på Facebook eller Twitter. Åtskilliga travkuskar och tränare har fått uppleva hur energi-tjuvarna skickar iväg något som de kan få ångra dyrt. Det kostar faktiskt att bete sig som en idiot!


Så här ser lagen ut om du blivit utsatt för dumheter.

Kränkning angrepp mot någons person, frihet, frid eller ära. Kränkning är en egen form av skada, varken personskada eller ekonomisk skada, som regleras i  2 kap.§3 och 5 kap.§6 skadeståndslagen. För att det ska anses vara kränkning krävs att det är en attack mot någons integritet.

Robert Aschberg gjorde TV-program om nät-troll som han letade upp med foten i dörren. Näthatarna ställdes mot väggen och han lämnade över skadeståndskrav med tv-teamet bakom ryggen. Många tycker programvinklingen är TV-underhållning andra förnedrings-tv. Tyvärr finns det bara ideella organisationer som hjälper till, myndigheterna bryr sig inte (ännu) och polisanmälningar läggs ner snabbt.

Kända travkuskar och tränare tillhör den grupp som får hat via sms och på sociala medier, speciellt om de inte vinner loppet där många spelare och experter gjort häst och kusk till favorit. Inslag som vass eller kass, spik på systemen och upphausad till tänderna är inte enbart positivt.

 

Där kom också svaret på hur vuxna, ärrade krigare kan gråta en tår i direktsändning efter vinst, eller börja stamma med gråten i halsen. Alla tål inte den press och det gatlopp de utsätts för veckan före lopp, och det har ingenting med maknadsföring och retorik att göra. Alla har rätt att vara olika, unika individerar och respekteras även om de inte är media-kåta och vill svara alla dessa tomtar som rusar omkring med en mick i handen.

 

Örjan Kihlström hetsar säkert inte upp sig i onödan men har fått ta emot hot som inte kan betraktas som kärleksfulla. Utan avsändare. En annan travtränare hotades till livet, ville inte avstå från att köra lopp och polisen såg så allvarligt på händelsen att de skickade ut bevakning.

Micke Nybrink i Trav-Tv blev ordentligt påhoppad och lovades att bli ihjälslagen. Nu tillhör han ju inte den typen av människor som verkar bry sig i onödan, men hot av den kalibern ska man nog ta på allvar, så många tokskallar som går lösa.

Var tidigare själv ganska naiv och trodde gott om alla människor (åtminstone i hästsporten.) Senare skulle det visa sig att det finns mycket som aldrig kommer ända upp till ytan och ger utsatt folk den upprättelse de förtjänat. Varför? Därför att det finns ingen organisation i de egna leden där du kan förvänta dig hjälp, åtminstone ingen juridisk hjälp.

Hemförsäkring har ett rättsskydd, hur låter det. Ska man behöva ringa sitt hemförsäkringsbolag om man behöver hjälp i travsport? Har du råd, kan du ju följa de enda råd du kommer att får, att anlita ST:s partner. Bara en enda  liten hake, det kostar minst 800 spänn i timmen.

Bara en passus...

Har en A-tränare på skrivbordet som ville ha hjälp att upprätta ett enkelt litet svarsyttrande. Ett litet futtigt brev till motparten. Det kostade 8.000:- + moms! Ett skämt! Nä det blev ingen fortsättning och just detta gör att de flesta som behöver juridisk hjälp går hem och bryter ihop, försöker glömma alltihop, oavsett vad det gäller.

Ska vi ha det så här? när ska de aktiva (valda) företrädarna i BAS-organisationerna vakna och inse att det finns massor att uppgradera, förutom att fika i Silvergrisen.

Trevlig söndagskväll i spöregnet!

Hovtramp/Ilse

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)