STALLET

mötesplats

för Hästar & Hästfolk

Blogg

Snart vet vi...

2021-09-19

 

 

Hovtramp/Lasse - fullblod

…vilka som vann loppen på Bro Park, årets största galopp-dag

Hörde precis Kyo Sakamoto sjunga en ”gammal goding” Sukiyaki, den som ATG använder i sin TV-reklam för spel...Alla kan vinna…

Vad är det då vi ska fatta utom att det är jättesvårt för oinvigda att fatta, när det handlar om galopp. Travsport är betydligt enklare att sätta sig in i, bortsett från alla expertfloskler om sulkies, skobyten, barfota och det som händer i hästarnas programrad - davs, kub, dug…som spelare och publik väntas förstå.

Två tankar dök direkt upp med fokus på galopp och Japan. Hur ”liten” svensk galopp är i jämförelsen med andra länders, exempelvis Japan, USA, UAE, Hongkong….

Var faktiskt festchaufför åt ett glatt gäng efter ett Elitlopp på Solvalla, där även en tränare från Hongkong trängdes i baksätet på min bil. Färden gick till Stockholms innekrogar, trängseln var tät i köerna och vi nekades komma in på första stället eftersom en av de utländska hästskötarna inte föll dörrvakten i smaken. Det gick betydligt bättre på en dyrare krog med bättre service. Hongkong-tränaren beskrev sig själv som "liten" tränare, och innan kvällen var slut fick jag faktiskt hans visitkort, i händelse om vi skulle besöka Hongkong någon gång. Blev tvungen att fråga hur många hästar han managerade hemma i stallet. Bara 104 svarade han. Suck.

Efter att ha lyssnat på Kyo Sakamotos Sukiyaki och Sayonara kom en japansk flashback från Dubai 1997. Hur sorgligt Dubai World Cup 1997 slutade för åtminstone en deltagare, den japanska hästen.

Glömmer aldrig den där trevliga japanska hästägartanten i miniformat och ägarna Kanamoni Mori Shoji Co, Ltd. Hur hon beundrade sitt fantastiska galopp sto Hokuto Vega (JPN) varje morgon i en hel vecka på gamla tracken ”Nad Al Sheba”i Dubai,  före drabbningen i världens högst doterade galopplöpning. Där gick hon omkring i sina välsittande hattar och cocktailklänningar i sanden för att se när arbetsryttaren red ut på stoet, tidig morgon innan solen vaknade.

Hovtramp/Lasse - Sheikh Mo

Tränaren Takao Nakano och ryttaren Corey Nakatani  tog senare över det sista finslipandet inför loppet. Minns det som igår. Stoet bröt benet och förlorade livet i sitt sista stora lopp medan fokus givetvis låg på vilken häst som skulle vinna 28 mkr. Sheikh Mo (Mohammed Bin Rashid Al Maktoum) och hans bröder och kusiner vet hur en fest ska gå till, de äger allt, köper allt och snudd på rensar på auktionerna runtom i världen, och hämtar sen ut sin egen vinstpott. För det mesta.

Stora pengar byter ägare med hjälp av spel på fullblod runtom i världen, utom i Sverige där insatserna är små jämfört med travsport och fotboll. En kul dag på Happy Valley (Hongkong) är omsättningen i 9 lopp ca 1,5 miljarder kj. I jämförelse med Sverige har ATG 10ggr så stor omsättning under ett år, ca 15 miljarder på ca 8.200 lopp.

Hovtramp/Ilse - på vågen ska vikten stämma!

Idag, när Stockholms Stora Cup rids har svensk galopp sin största dag för året. Som involverad i galoppsport under ett antal år ligger givetvis fokus på hästen med stort H. Hoppas givetvis att en mindre tränare som både rider och tränar sin häst ska få revansch efter förra årets 2:a. Känns lite som Jätten mot Goliat, men under har hänt förr!

Hovtramp/Lasse - Dubai-galopp, här går det undan!

En spännande tid finns i dagboken med dugliga galopphästar i hemmastallet. Många roliga besök blev det på Täby galopp, i träning och när hästar startade. Tränaren som styrde vårt hästägargäng hade många innovativa idéer, var absolut före sin tid. På fältet utanför stallet stod en hembyggd startbox, rullmattan gick varm i logen och är honom evigt tacksam för den anatomiska och träningsfysiologiska kunskap både jag och min dotter fick ta del av.

Hovtramp

Hade givetvis som av en händelse första tjing på marktjänst, en viktig del av tävlandet. Det var inte lika intressant för resten av gänget att fodra, fixa hästar, leda ut och in till hagar, sadla och sadla av. Fullblod har dessutom mer "hyss" för sig än travhästar...

Hästar har inbyggd biologisk klocka, med fasta rutiner fungerade det mesta även om tränaren saknade klocka och jockeyn blev tvungen att sitta större delen av tiden i stallbastun. Nä, inte utan sällskap, därifrån hördes ofta högljudda röster och glada skratt. När ”gänget” roade sig i Baden-Baden, Övrevoll eller på Jägersro måste ju självklart någon ta hand om resten av hästarna, eller hur. Minns många av hästarna med glädje och visste precis hur de ville ha det för att leverera.

Supersprintrekordhållaren i hörnboxen var född med platta öron och visade alla tänder om rutinerna bröts. Ingen som inte hörde till stallet vågade ens öppna boxdörren eller kvällsfodra. En fantastisk häst som gärna skojade med sin omgivning. Derbydeltagaren med långa, gracila ben levererade alla dagar utom just den viktigaste dagen. Lång resa och dammig gästbox. Saknar dem (nästan) allihop. Allroy (dotters häst) Smargan, Original, Make or Break, Fearless Flight, Psalm, Altan och många fler.

Hovtramp/Lasse - Kotten med Frankie Dettori på ryggen

Ett återfall under senare år var familjens egen galopphäst, där stod han mitt bland alla travarna. Nä, han fick inte vara med de andra. Vilken resa och vilket resultat det blev! Familjen Hoas dress tog efter komplicerad rehab-period flera segrar och hästen var helt fantastisk som individ.

Man vet aldrig, kan bli ett nytt återfall med rätt ingredienser.

Hovtramp/Ilse

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)