STALLET

mötesplats

för Hästar & Hästfolk

Blogg

Ansvarslös och odisciplinerad?

2021-09-27

 

I Svensk Trav och Galoppsport tas besluten i Ansvars och Disciplinnämnden, i värsta fall överklagas ärendet och hamnar i Överdomstolen, givakt!

Efter senaste veckans "rapporter" och uttalanden i Trav-Tv...

Kommer jag osökt att tänka uttrycket… how dare you!

Vissa politiskt korrekta skribenter kallar det för kullerbytta...

Hur kan man i rådande situation direkt i svensk trav-Tv negligera något som för resten av landets travutövare är självklart, strikt tränaransvar. Att inte ta till sig de egna importerade hästarnas historik ger bara ett löjes skimmer över förnekelserna. Om man dessutom handlat ett antal hästar av samma ärkeskurk, då borde nog språkkunskaperna uppdaterats rejält. Den infantila hejarklacken på nätet bryr jag mig inte ett skvatt om efter alla år i hästsporten på insidan. Enbart diskussion om vems ansvaret för exporthandlingar och veterinärintyg är, Svensk Travsport eller ansvarig tränares, är så självklar att de som diskuterar detta delade ansvar borde läsa något så enkelt som reglementet.

Ingenting som ansvarstagande tränare avfärdar med axelryckning och (citat) …alla de där papperna lägger jag ifrån mig...ja, vi har märkt det och nu får du ta ditt ansvar. (nytt citat) vet inte Maria Croon VD Svensk Travsport att det finns en överdomstol…I min värld ett arrogant uttalande av en förklädd målvakt.

Även om Välkända Advokaten säkert kan vända fel till rätt, så är du rökt i min värld! Att skämma ut en hel sport, både lokalt och globalt borde inte vara gratis. Du får fortsätta att fika med lilla Danne som aldrig nådde dina ”höjder” som tränare och köra lopp i badkaret med Micke Nyfiken när han kommer cyklande. Den du borde ha bjudit på fika vill nog inte komma, hon fick säkert nog av dig redan när ni skulle dela på Ågerups slantar. Bara ett enda ord passar i den här soppan- usch!

Foto:  Lasse/Hovtramp -dopinghåv

Åtskilligt fler har kommit för billigt undan från överhögheten i Silvergrisen.

Ansvars och Disciplinnämnden har juridiskt kompetenta ledamöter,  välkänd, avdankad senioråklagare sitter på toppen av isberget med två helt nya STAD-medlemmar att fika med. Två advokater tar upp stor plats i trav och galoppsport för dyra pengar, Jesper Arvenberg och Staffan Uvabäck, så fort det vankas medial uppmärksamhet.

(Tackålov!) har det valts in Johan Untersteiner och Örjan Kihlström som ledamöter i Svensk Travsports reglementskommitté. Hoppas v(ä)rkligen att dessa tillfrågas tillräckligt ofta.

Vid titt i backspegeln under beslut och domslut Svensk Travsport finns många kryptiska beslut, åtminstone för oss vanliga hästmänniskor som vet hur det går till på både ut och insidan. Travsportens sandlåda är inte större än att ”alla” vet, och om de inte vet frågar de någon som vet. Storfamiljen travfolk både ljuger, ålar sig ur knipor, försvarar sin egen vattvälling och nätmobben pekar finger åt de som vill ha nolltolerans och lika villkor för alla. Ibland får syndare rätt fast de har fel, eller i somliga fall, fel fast de har rätt! I något av uppräknade ”domslut” har jag tyvärr varit skyldig till att djurplågare med följe fick en väntad sorti, ut från travsportens högkvarter.

Vilket inte hjälper ett dugg, för oss som vill tävla på lika villkor, inte förkortar hästars liv med dopningspreparat, intravenös cocktail eller fusk. Nä, bara konstaterar fakta, de är snabbt tillbaks, så fort beträdelseförbud upphör och böter betalats. Målvakter finns det gott om, skulle kunna räkna upp en handfull men nöjer mig med licenslösa Jori Turja, en A-tränare bästa vän med ”behandlare” som sällan kommer att sluta tjäna pengar på hästfolkets genvägar.

Testosteron vet de flesta vad det är (åtminstone killar och män.) En härlig anabol som återställer snöpta testiklar (på valacker) åtminstone i hjärncellerna och muskelmassan, men dessvärre är absolut förbjudet dopningsklassat och tidigare? medfört livslångt förbud att starta hästen.

Tydligen inte längre. Hur kan annars Testosteron (oavsett bevis om vem som tillfört hästen detta) tillåta kusen att starta efter krympt avstängning till ett år. Hur är detta möjligt? 2:a efter ett år i skamvrån. Man kanske direkt ska använda den fantastiska nätbutiken som travtränaren (B-licens) deläger, nyligen omregistrerade och har gömt bakom livsmedel. Fylla på med Cannabis, DMSO och lite testosteron-preparat, det verkar fungera jättebra.

Lite böter efter allvarliga incidenter kan man väl pröjsa som Årets Tränare på hemmabanan. Finns åtskilliga utropstecken i protokollet, men med 100.000 till ST blev allt som vanligt och allt var förlåtet.

Tidigare hos ST säkerhetsanställde Johan Nilsson (expolis/exproffstränare) fick tips och körde efter den obehöriga behandlaren till ”rätt” stall och konfronterade dem under pågående behandling. Ledpunktioner fanns, och Nilsson var inte dummare än att han rakade området på hästen och hittade sårskorpor, både gamla och nya. Tränaren angav att en veterinär hade utfört ledbehandlingen men ville inte !? namnge vilken veterinär. Fanns inte heller i hästens behandlingsjournal. Bröt mot § 2,38,71, men fick behålla licensen och köpte sig fri. Yiiihaaa!

Vissa glömmer alldeles för fort, speciellt de som anlitat quickfix "behandlaren."

En av de allvarligaste dopningshärvorna i Sverige, som fick sin upprinnelse med lite hjälp. Det finns faktiskt folk som vill ha en ren travsport, tack. Nä, så lätt blir man inte av med en populär alternativbehandlare och kvackare, inte så länge det går att köpa allt som behövs och kunderna står i kö. Snabba vägar till vinnarcirkeln, hästar lever ändå inte så länge. Avstängd, jaja men inte på Malta, under tiden man får ta det lugnt på hemmaplan. Så fungerar det.

Press och Media har förkärlek för ordet DOPNING, oavsett hur hästens dopningsprov uppkommit. Nyfikenheten är stor. VEM? Travtränaren blir en BOV, även om han låg på sjukhuset när hästen startades och försteman hade tagit fel på en dags medicinering i journalen. STRIKT tränaransvar och 10.000 i böter. Även PROVISION togs tillbaks, BÅDE av hästägaren och tränaren. Heja ST!

Även nestor Stig H råkade ut för DOPNING på sin tid. En tass-salva i hagen från en hund kontaminerade det kommande dopningsprovet efter vinst. Skandal, innan ärendet fick sin upplösning. Jodå, strikt tränaransvar, ingen tass-salva i hagen, bara att pröjsa.

Hovtramp/Lasse -  J.M Bazire

Spödrivning i travlopp kammar in mest böter till Svensk Travsport. Lyft inte armen över axelhöjd, §60…då kostar det!

15.000 blev det i böter för fransk kusk + avstängning. (beslut 16/5 2021) DÅ fanns det film från ATG/Kanal75 minsann. Men inte när undertecknad efterfrågade som jur.ombud vid allvarlig travolycka, tyvärr, film kom bort. Tror ni kusken kör fler lopp i Sverige? Nä. Örjan Kihlström och Johan Untersteiner har efterfrågat regeländring (båda är ledamöter i ST/Reglemnetskommitté) Nä, inget har hänt och Eric Raffin kommer inte tillbaks. Inte mångåriga Elitloppsdeltagaren J.M Bazire heller.

Här kommer några utvalda "beslut" från Svensk Travsport...

 

Le Trot - Alessandro Gocciadoro

Gul kusk (Alessandro Gocciadoro) och ”lärlingen” Marco Pedrazzini blev avstängda 6 månader och böter (§31 och §70) överklagades och gul kusk blev helt frikänd medan lärlingen som spöat Zarrina Bi i värmning med hårda enhandsdrivningar fick körförbud 18 mån och 20.000 i böter. Vad Zarrina Bi fick? Hon slapp starta den dagen.

B-licensierad kusk fick 3000 i böter och körförbud (beslut 22/1 2021) för olömplig behandling (kod 228) slag med töm och pisk, saxade hästen i volten och det fanns tydliga märken på hästen. Frikändes av Överdomstolen, då det fanns en förklaring rent hästmässigt för att undvika ett olyckstillbud. Skönt att någon förstår och lyssnar!

Felaktigt bruk av körspö och en hand över axelhöjd, benämning, samt körförbud kostade 10.000 för A-licensierad kusk. Överdomstolen fastställde måldomarens beslut (16/5 2021.) Förstapriset i loppet var 1.000.000, därarv bötesbelopp.

Hovtramp/Ilse - Adrian Kolgjini

A1-licensierad tränare fick 3000 i böter för att ej ha hållt rakt spår på upplopp (kod 208) Överdomstol upphävde måldomarnämndens beslut och frikände. Godtog förklaring efter filmtitt, vilket kunde ha gjorts redan i måldomarnämnden. Det finns ibland orsaker till att hästar i trånga situationer byter spår, alla som sitter i en måldomarnämnden borde obligatoriskt ha kört lopp själva.

SKULD till Svensk Travsport eller till någon aktiv.

Det känner vi igen, eller hur? En B1-licensierad leasingtagare/tränare var skyldig den riktiga hästägaren 23.289 spänn, och blev direkt av med licensen när inte betalning kom in. Såja, här följde man reglementet. Startförbud tills skuld var betald, indragning av licens och upphörande av leasing. Klappat och klart på ST.

Lasse/Hovtramp - arg!

Den som inte inställer sig i TID för provtagning under tävlingsdag (§7) riskerar böter. I detta fall 10.000 +2 mån. körförbud. (Beslut 8/5 2019)

Att tränare/kusk kör flera lopp, tidsbrist? Värmer flera hästar? Det tyckte inte STAD:s jurister var en tillräcklig orsak, men faktiskt ändrade Överdomstolen beslutet.

Olämpligt uppförande då? (Kod 641) Gävle Travsällskap var inga fegisar och tyckte tränare/kusk skulle ha 4.000 i böter och 10 dagars vila som avstängd. Släpstart, vände sig mot funktionär och krävde omstart i loppet… Ljög?  videofilm senare visade helt annat än att kusken ”var på väg att tappa en töm” hästen konstrade, gick i passgång och ärendet blev olämpligt uppträdande och osportsligt mot övriga i loppet. Överdomstolen fastställde måldomarnämndens beslut. (Beslut 2/8 2019)

Ett axplock i beslutshögen visar hur Svensk Travsport gjort besök i stallar hos licensierade utan att anmäla sig i förväg, vilket gett utslag, eller rättare sagt tillslag. Otillåtna medel (Penovet, Cederolja) ej korrigerade behandlingsjournaler, stötvågsbehandling innan start (10 dygn.) Fynd av Ketoprofen och Flunixin, populära cocktails som ges intravenöst, smärtstillar och är antiinflammatoriska. Vissa receptbelagda medel är givetvis godkänt att ha, men att förvara Phenylarthrite på en hylla i stallet helt öppet är väl inte optimalt. Just den tränaren kunde inte förstå hur den hade hamnat där. Stall tips - städa oftare.

För det mesta (ska erkännas) har måldomare rätt i sina bedömningar, de har dels videofilm bråde framifrån och dessutom löpfilm att tillgå, varför inte så stora misstag borde kunna hända. Däremot känns inte alltid de olika travbanornas utvalda som sitter i måldomarnämnderna lika pålästa överallt, tillräcklig kompetens saknas när förklaringar som utdelats inte varit styrkta i reglementet. I enstaka fall har till och med egna värderingar (rent tyckande eller förutfattade meningar) fått styra senare beslut.

Men...hur vi än gör och vad vi än tycker – domarn dömer.

Hovtramp/Ilse

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)