STALLET

mötesplats

för Hästar & Hästfolk

Blogg

Allt kan hända, och händer!

2021-10-01

 

måste nog vara...

Hovtramp/Lasse

2 x Bergh Robert, en där travtränaren visar tvättbrädan och vill ha beröm, sen kom krönika om Stall Zets målvakt Daniel Redén i offerkofta!

Så skönt... att någon enda aktiv stortränare vågar öppna mun och säga vad de egentligen tycker! Risken är att det blir som när man var liten – Elvis eller Tommy, och du måste välja! Stall Zet eller Robert Bergh?

Även om det finns några gamla lik gömda även i Berghs garderob måste man nog ändå tycka att uttalandet mot en ”kollega” och konkurrent är modigt. Så många som hävdat att strikt tränaransvar gäller och nervsnittning är jämförbart med dopning och har fått stå ut med Stall Zet fanclubens många infantila påhopp.

Faktum kvarstår, Svensk Travsport (alla aktivas pengar tillsammans) har fått punga ut med Ågerups skuld 26,3mkr efter att Propulsions prispengar strukits och betalats ut till de rättmätiga odopade hästarna i prislistorna.

Alla dessa rövslickare och oinvigda som förmodligen aldrig sett en hästrumpa ifrån vagnen men som ändå trycker gilla och klappar händerna åt alla inlägg på trav-sidor som handlar om Stall Zet, nu måste de välja, Stall Zet och Daniel Redén eller Robert Bergh? Nu blev det svårt, för man kan inte både tycka och tycka! Offerkoftan eller ”elaka stortränaren”?


Lasse/Hovtramp

På tal om tjockisar…

Är överviktiga travtränare bara sönderstressade, korvkioskhungriga eller är de smällfeta av ohejdad vana? Kan man lita på en tungviktare av större modell som pratar om hur viktigt det är att hästen fodras rätt, tränar rätt, och inte bär på överflödiga kilon, i ambition att få den perfekta tävlingskroppen och kunna prestera i lopp?

Vägen till mål består av allt som är lättviktigt, enligt tipsexperterna.

En sanning med modifikation. Trender styr. Vem vill inte stajla vid start. Superlätta, svindyra sulkies, hästskor i material så lätta att de knappt väger alls, det mesta i travsportens utrustning ska väga så lite som möjligt och inte belasta hästen i onödan.

Hovtramp foto

En rad olika material och fiberblandningar blev till slut hästskor där komposit med kolfiber visade bäst mekaniska egenskaper och vägde lättast, 60% lättare än lättaste aluminiumskon, om det nu är barfota man strävar efter. När barfotaförbud gäller får experter och tipsnissar huvudbry, härligt! Vilka hästar kan tävla med brodd, knappast alla sen och gaffelbandsskadade. Då blir karriären kort.

Järnskor och PG-beslag i alla ära, de behövs fortfarande eftersom det handlar om något som åtskilliga experter oftast inte begriper, nämligen att det är individer på fyra ben som tävlar, lika olika som en skock tonåringar på två ben. En järnsko väger 3-400 gram, lättaste plastskon ca 50gram, aluminium Ultra Light är lite tyngre än plast men slits fortast. Alla skor är en del av hästens balansering, för att inte ska slå ihop benen och galoppera och förhoppningsvis även bli snabbare med rätt skor.

Hovtramp foto

Populära amerikanska sulkyn Spyder Original kostar 65.000:- utan hjul, med hjul tillkommer 5.000:- Löjligt pris! Sulkyn väger 21 kg, rambredd 118cm, skakellängd 203cm. Måste man ha en sån där svindyr sulky? Nä, det går faktiskt precis lika bra med en vanlig vagn, bara den är godkänd. Alla hästar får inte ens plats i alla sorts vagnar, och dessutom körs ju både volt och autolopp i Sverige. Det gäller alltså att välja rätt tränare, häst, skötare, skor, sulky och utrustning i lopp.

Citat. Anyone can drive a good horse (amerikansk tränare)

Egentligen är svaret på vikt ganska enkelt, vad gör ondast att släppa på stortån, en lätt eller tung sten? Vad är lättast att dra runt på en travbana, en tung eller en lätt kusk?

 

I USA körs många ”annorlunda travlopp” för att skapa publik intresse. Vad sägs om att spela i ett lopp för endast färgade eller judiska kuskar, kuskar som väger 200 pound eller mer. 1 pound = 0.4536 kilo (90,7 kg) alltså - tjockisarnas egen kuskmatch!

Kuskarna vägs in framför publik och kör ut till det tyngsta travloppet i sällskap med övriga tungviktare, utan att skämmas det minsta. Efter loppet bjuds på flottiga hamburgare med pommes frites, och självklart en jättestor, kaloririk öl!

Hovtramp/Lasse

I Sverige framhävs ofta att kuskvikt bara har betydelse om travbanan är mer än sju sekunder långsam, men det kan ju vara ett sätt att behålla kuskarnas trivselvikt. Kuskar över lag är idag lättviktiga och underhåller kroppen fysiskt, inte minst efter alla dessa lånekuskars tillkomst. Tjockisar hittas numera främst i tränarkåren. 

 

 

Hovtramp/Lasse

Toppkuskarnas längd och vikt:

Björn Goop: 179 cm, 63 kilo

Erik Adielsson: 174 cm, 65 kilo

Lutfi Kolgjini: 174 cm, 66 kilo

Johnny Takter: 183 cm, 76 kilo

Ulf Ohlsson: 175 cm, 68 kilo

Örjan Kihlström: 168 cm, 65 kilo

Mikael J Andersson: 176 cm, 75 kilo

Carl-Erik Lindblom: 167, 52 kilo

Conrad Lugaer: 184 cm, 88 kilo

Joakim Lövgren: 185 cm, 78 kilo

Fredrik Persson: 180 cm, 80 kilo

Jan-Olov Persson: 187 cm, 85 kilo

Johan Untersteiner: 180 cm, 70 kilo

Thomas Uhrberg: 171 cm, 75 kilo

Peter Untersteiner: 178 cm, 78 kilo

Vill man ha en superlätt myggviktare med låg mankhöjd finns ju alltid Daniel Olsson, som kör lopp när han inte agerar expert i TV-rutan. Kanske kortaste, lättaste svenska kusken?

Är lätta kuskar en tung fördel?

Då borde kuskens vikt vara utsatt i programraden inför spel? Om det nu är så jäkla viktigt hur mycket sulkyn och skorna väger? Borde det inte vara lättare (oavsett häst) att dra en kusk som väger 60kg istället för 90kg? I USA får spelarna veta exakt hur mycket kuskarna väger i programmet, tror inte ens att någon expert velat veta detta i Sverige?

Har nog heller aldrig hört någon kritisera tjocka kuskar, annat än i smyg. Har någonn sett en tjock travkusk i sammanhang som populära TV-serien Biggest Looser, nä tänkte väl det! Däremot förbarmade sig dietisten (2008) över en tjock amatörtränare (Stall Rosa.) Han hade åtminstone insikt om att han inte kom i den rosa dressen.

Veckans utropstecken!

Trodde först att det var ett skämt, men sen kom det en mer skattevänlig version av samma inlägg. Har lite svårt att förstå varför man ska betala för något som är gratis, nämligen goda råd till vänner.

Funderar på allvar om jag ska börja ta betalt för alla tjänster och Tingsrättsärenden som vänner åtnjuter när de råkat illa ut (juridiskt) och behöver hjälp…Nä, det kommer inte att hända, det finns andra sätt att betala igen utan swish. Usch.

  

 

Trevlig Helg!

Hovtramp/Ilse

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)