STALLET

mötesplats

för Hästar & Hästfolk

Blogg

Vad är väl en bal på slottet mot Travgalan?

2021-11-07

Hovtramp foto

ÅRETS NOMINERADE ÄR…

Vilka var det som vann 2021? Vi fick ju inte ens vara där, minns du? Bäst, störst, vackrast, snabbast eller kanske dyrast. Nu är det dags att rösta.

SHK/Svenska Hästsportjournalisternas klubb är gammal i gården, ända sedan 1958 firas Årets pristagare vid Travgala i Stockholm och tidigare Göteborg. En festlig, påkostad tillställning för inbjudna nominerade, några gratisätare och ATG:s avlägsna kompisar, förutom oss SHK-medlemmar.

Vi betalar numera för strålkastarljuset, vilket är en principsak att gnälla om, med tanke på all reklam ATG/hästsporten åtnjuter, och vad som ligger i bankfacket och aldrig kommer de aktiva till godo. Det finns fler som brinner för hästar och sporten på insidan av travbubblan än i ATG:s lokaler, och ingen klarar sig utan den andra.

SHK har som syfte att bevaka och belysa det som sker på landets banor med text och kamera, stort som smått. Så värsta mycket reportage har vi väl inte kunnat smacka i oss under pandemiåren, då det av naturliga orsaker varit stiltje på travbanorna för alla utom ATG.

Hade Hästsport Magasin fortfarande funnits hade mina egna sidor fyllts av smaskiga hemma-hos-reportage hos vaccinerade hästar och kuskar. Ett utmärkt tillfälle att behålla (upprätthålla) och öka intresset för travsugna presumtiva kunder, enstaka spelare och så lite klapp på axeln åt de aktiva.

Krånglet för hästägare att ”komma in på travbanorna” när deras hästar startat under pandemin minimerades till ATG-Live, så även för oss SHK-medlemmar. Blev själv nekad att komma in på Örebro-travet när min egen häst startade, hade tänkt använda både kamera och vara tränaren behjälplig i stallet, vilket i detta fall skulle behövts utan att ljuga.

Men nä, enbart ATG hade tillträde under pandemin, så chict. Chefen på travbanan avancerade strax efter till hövding i Silvergrisen, så nu kan vi nog vara säkra på att problemen blir rätt hanterade.

Hur fasen ska man tänka när man ska nominera Årets hästar och travfolk 2021? Det känns ju inte så kul att rösta på nån som fuskat eller använt Doktor Död alternativt hela medicinskåpet för att komma först i mål. Lika trist som att rösta på Årets Kusk och upptäcka att det bara finns lånekuskar i den kategorin! De där som åker omkring på varenda travbana i hela landet, ibland till flera travbanor samma dag! Ända tills de får spunk och blir tvungna att efter svimningsanfall ta en hel dags vila. Nä, en riktig KUSK, som både kör och tränar ska självklart prisas.

Kanske två kategorier kuskar behövs kära SHK.

Det handlar inte enbart om hur många lopp en kusk kör, det handlar lika mycket om HUR de kör, eller hur? En bonus är ju också om de är seriösa hemma i stallet, om de över huvud taget jobbar i ett stall?

Kuskar som även tränar sina starthästar är i skymundan. Om hästarna dessutom ser välmående och harmoniska ut, motsatsen till stressade, uppvisslade unghästar, är de värda min röst. Unga individer som måste fälla ut vingarna för att hinna med, alternativt strutta i mål sist, känns lika trist.Easy come, easy go. Förbrukade som tre-åringar?

Jaha, så hur ska vi rösta nu då? Finns det någon tränare som inte har några lik i garderoben, kvarglömda slangar på hatthyllan eller låser in sig i stallet för egentid med hästarna, när personalen gått hem? Ja, det finns ganska många, men de syns inte. För syns man inte så finns man inte. Trav-Tv och tipsjagarna är enbart intresserade av presumtiva vinnare. Som en proffstränare utan talets gåva sa - man kanske måste skälla eller moona i Tv för att få uppmärksamhet...

Blev så jävla glad när ingen hade alla rätt på V86 senast. Äntligen lite proppar värda namnet. Bläddrade i travtipsen efteråt, snacka om lång näsa för tips-skribenterna, alternativt kanske de gullar med fel tränare?Hur många av dem kommer ihåg vinnarna från 2020 års prisutdelning? Möjligtvis Hail Mary, men sen då?

Så här ser kategorierna ut som vi ska rösta på:

Årets Tvååring, Årets Treåring, Årets Fyraåring, Årets Äldre, Årets Sto, Årets Kallblod: Svenskfödd, i träning hos i Sverige licensierad tränare.

Årets Häst: I träning hos i Sverige licensierad tränare. Va? Fritt fram för importer? Nä, stäng gränserna till Travgalan, närproducerat med svensk kvalité, vi bor ju i Sverige, inte Svärje, ännu.

Årets Tränare, Årets Kusk: I Sverige licensierad tränare/kusk. Nä, det vore inte speciellt kul om gul kusk blev årets tränare eller en elak, arrogant jävel som kastar tömmarna på en efter lopp blir Årets Kusk, stor chans faktiskt att han blir årets (låne)kusk.

Årets Komet: Vad är en komet? Nån som gjort något extra av enklare material? Som bevisligen uträttat något i sulkyn, oavsett häst? Som den amerikanska tränaren sa – anyone can drive a good horse.

Hade det varit ett sto som kunde bli Årets Komet hade jag röstat på Ottilia Fri från lilla Gotland. Vilken resa! Han som gav bort den märren har nog ångrat sig, åtminstone lite…Här skulle ett klädsamt hederspris på Travgalan ha gynnat en ung, färsk amatörtränare som aldrig tidigare hade klappat en häst. Han blev kär i en häst-tjej, kär i hästen och gjorde allt rätt! Senast 2:a på V75! Heja Johan, Helena, Hasse och Ann-Britt!

I Sverige licensierad tränare, kusk eller montéryttare med nykomlingsstatus och som slagit igenom under året.

Då är det lågt odds på att Kometen delas ut till någon som inte behöver utmärkelsen. Exempelvis Daniel Wäjersten, som visserligen varit proffs i 2 år men rosat marknaden rejält och har 91 hästar i stallet. Undrar om han känner igen allihop om de skulle gått i samma hage…Vilket ansvar! Emilia Leo (A-licens 2020) rider, kör lopp och tränar vilket faktiskt är en bedrift att orka. Magnus A Djuse.(född 2000) har redan nu kört in nästan 22mkr. Alla dessa tre är bedrifter på olika sätt, men det är svårt för resten att hitta till skogen när träden står i vägen.

Nu har jag tänkt och det luktar nästan bränt.

Mitt bidrag till SHK:s nomineringar kommer att se ut så här:

Årets 2-åring blir den som vinner finalen Svensk Uppfödningslöpning. Väntar tills de travat i mål, som tur är finns ju 2:or i loppen också. Ett av kvalen till Svensk Uppfödningslöpning vanns ju av finska Tetrick Wanda* finskägd, finsktränad häst exporterad till USA 2020, hur gick det här till? Nä, den röstar jag definitivt inte på. Sommerbrise (Per Nordström) vann också sitt kval, vilken tur. Putsa till finalen!

Årets 3-åring

Global Cashflow (Peter Untersteiner) 2:a i Svenskt Travkriterium Final och vann Breeder Crown Semi Final, räcker långt oavsett kusk. Vältränad, harmonisk häst. Nä, han vann inte Svenskt Trav-Kriterium, det gjorde Fransesco Zet, Daniel Redén-tränad häst, stallet utan ägare som just nu betalar av på springnotan 26,3mkr till ST. Skulle inte förvåna mig om kollegorna i SHK röstar på Stall Zets hästar, trots omständigheter och ST:s regelförvridningar.

Hovtramp foto/Lasse - Timo med bästa skötaren

Årets 4-åring

måste ändå trots tränaren säga Calgary Games. Gillar inte finsk sisu men den här kusen verkar hålla för både det ena och andra. Känner ett par tidigare hästskötare från Nurmos stall, en måste ha rekord som orkade slava i sju år. Det är inget fel att lägga ner sig på sina passhästar men lite feedback utom på travgalan hade väl varit klädsamt.

Calgary Games vann senast UET Grand Prix och tidigare Svenskt Trav Derby, är avelspremierad snabbt och snyggt. Många Menhammarston ska gå före i spermiekön. Vilken häst, vilket tränarjobb, men trots det hade jag själv inte velat göra ett enda svettigt dagsverke hos finnen, sticker hellre nålar i ögonen.

Hovtramp foto - Panne d´Moteur, pappa till San Moteur

Foto: ALN Pressbild - Önas Prince och Per Nordström

Årets Äldre

Nu blev det svårt! Hjärtat säger Pannes son San Moteur född 2017, gillar inställningen på både häst och Goops farbror Arvidsson. Men så var han struken idag... till det viktigaste loppet, Breeders Crown Final, förkyld. Fan trot. Men även om han hade startat, hjärnan protesterar, det ska stå Önas Prince. Som gång på gång levererar och Per Nordström som tidigare kämpat så jäkla hårt i motvind men nu verkar lika avslappnad som hingsten. Det bästa ekipaget på travbanorna på länge.

Årets Sto

Nä, tänker inte följa strömmen och säga fantastiska och bästa hästen Honey Mearas, den där fancluben kan cykla och fika själva. Barbro Kronos som levt lite i skymundan av plastigt motstånd får min röst. Tränaren verkar rejäl och seriös och stoet ser stadigt harmonisk ut och levererar i parti och minut.

Årets kallblod

Eftersom nästan alla kallblod är släkt medvarandra och efter Järvsöfaks och eran nu gått i graven säger jag Tangen Haap, Björn Karlssons älskling. Så kul att just den yngre travkillen fått fram en så bra häst, kanske pappa finns där i bakgrunden, vem minns inte hans många unika kallblod. Kanske borde sagt Melanders Månlykke A.M men eftersom jag inte är snäll gör jag inte det. Fantastiska hästar, men fler behöver synas.

Hovtramp/Ilse - rösta rätt säger hingsten!

Årets tränare

Lättaste valet! Per Nordström. Reserv får bli Hans-Ove Sundberg, han som alltid haft minst en fantastisk raket i stallet under alla år och nu slutar som A-tränare. Kommentarer överflödiga.

Årets kusk

Per Lennartsson, samma här, kommenterare överflödiga.

Nä, det blir nog inte många rätt här inte... Massan och folket i stugorna ser ju bara det som syns i Tv-rutan, kanske lika bra det!

Det är nämligen lika jobbigt att veta att de inte vet, som att veta för mycket som inte är lika roligt att veta.

  

Hovtramp foto/Lasse - Andreas, Magnus och Martin, vilka artister!

Underhållningen på Travgalorna har det verkligen inte varit något fel på, hoppas att inte ATG tar rygg på P3 Guld nu, leker politiskt korrekta och pröjsar för nån rappare på nästa travgala i februari 2022.

Trevlig söndagskväll!

Hovtramp/Ilse

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)