STALLET

mötesplats

för Hästar & Hästfolk

Blogg

Dagisloppet

2021-11-09

 

 

Dagisloppet under lupp!

Det är få travhästägare och tränare förunnat att ha en så tidig häst att de kan starta i SVENSK Uppfödningslöpning. Minns som igår hur stort det var när familjens lilla Starfruit lade öronen bakåt och vann försöket med lånekusk, och hur det putsades fram till Finalen på Jägersro, där det dessvärre blev galopp. Men allt ståhej runtomkring och värdeökningen på stoet finns kvar i minnet. Tidiga prestationer blir sällan ärrrade krigare. De flesta unghästar förblir just unghästar.

Starfruit senare Estlandsägd blev mamma till bland annat Star Costashorta och Fruit Costashorta med många segrar på kontot.

 

Hovtramp/Lasse - Starfruit och Tony Wallin (lånekusk) Stall Hoas

Årets upplaga av Svensk Uppfödningslöpning är spännande av flera orsaker. Ska någon enda häst i startfältet kunna utmana den utomjordiska favoriten?

Per Nordström har vunnit de två senaste gångerna - och har 2021 två deltagare i finalen. Julia Sisu blev tvåa bakom Tetrick Wania, och Sommerbrise vann det andra försöket efter ledning från start till mål. 

Vilka får vara med i drabbningen för 2-åringarna?

Svensk Travsport: Till Svensk Uppfödningslöpning 2021 kan svenskfödda hästar födda 2019 och i Svensk Travsports (ST) register för varmblod anmälas. ST har medgivit att svenskfödd häst som intagits i ST:s register och därefter exporterats får starta i Svensk Uppfödningslöpning, oavsett vilka regler som i övrigt gäller för sådana hästar.

 

DÄRFÖR kan Tetrick Wania* född i Finland med finskregistrerad uppfödare, ägare och tränare fram till 2020 05 26, registreras som svenskfödd och starta i Svensk Uppfödningslöpning.

Tveksamt i min värld, men med tanke på alla tvåbenta importer vi välkomnar är man ju inte ens förvånad. Avelsföreningen däremot, kanske borde sätta sig ner och fundera på vad SVENSKT och NÄRPRODUCERAT står för. Tappad värdegrund? Varför inte gynna svenska uppfödare och sluta gulla med alla som köper sig in i strålkastarljuset.

På svensk travsport kan man läsa att Terick Wania* är exporterad till USA. Befinner sig hästen i USA, Finland och Sverige samtidigt? Exporterad, borde väl ha lämnat landet då? Importerad igen? Nä. Här kommer svaret – moderstoet är svenskregistrerad. Så chict.

Hovtramp/Lasse

Tur att vi lagt uppfödarleken på hyllan. Röstar i allafall omgående för ändrade kriterier för att få starta i SVENSK Uppfödningslöpning.

Hur skitkul är det att äntligen fått fram en hyfsad pursvensk 2-åring och efter mörk anmälan få möta genmanipulerade spermier eller hybrider!

Bara benbrott emot, eller?

Svar från Svensk Travsport Claes Broberg:

Är väl egentligen Avelsavdelningen som kan detta bättre än mig.

Men i huvudsak är det så här.

Tetrick Wania är svenskfödd eftersom modern är svenskregistrerad och Tetrick Wania i övrigt uppfyllt kriterier för att bli svenskfödd.

Se regler nedan under punkt 2. Nationalitet på uppfödaren har ingen betydelse.

Tetrick Wania exporterades till USA för att säljas på auktion där. Uppenbarligen tog ägaren hem hästen till Finland efter det och den står därmed

kvar som exporterad till USA i vårt register.

Detta verkar i sig inte korrekt men påverkar inte hästens födelseland och/eller starträttigheter.

SVENSK Uppfödningslöpning

Varmblodiga- Uttagningslopp Svensk Uppfödningslöpning 2021

Mörk anmälan. 2-åriga svenska som kvarstår efter första insatsen. Körsvenskrav kat. 1. Körsvenner födda 031102 eller tidigare.

Svensk Uppfödningslöpning 2021 körs på Jägersro lördag 20 november med ett förstapris på 700 000 kr. Övriga regler kring uttagningsloppen, se jagersro.se.

Häst som kvalificerar sig för final är skyldig att starta i finalen.

Startanmälningsavgiften till detta lopp är 2 120 kr inkl. moms.

1640 m. Autostart. 12 startande.

Pris: 100.000-50.000-29.000-17.500-11.500-9.000 (6 priser)

Hederspris till segrande hästs ägare, tränare, körsven, uppfödare och hästskötare. Hederstäcke till segrande häst.

Halvrad tillåts t.o.m tisdag 26 oktober.

Hästen under luppen:

Tetrick Wania* 19-3530 UELN: 75200211S193530

Hingst Född 2019-05-06  Ras varmblodig travare

Ägare Rekilä Riina, Finland                                                        

Uppfödare Rekilä Riina, Finland

Tränare Rekilä Riina, a-tränare

Exporterad till USA 2020

Tränare Tränarhistorik saknas

Rekilä Riina Född1981A-licens (utland): träna, köra (AU)

Ägare fr.o.m 2019 05 06 t.o.m 2020 05 26 Rekilä Riina, Finland

 

Jaha, då återstår bara Finalen för 2-åriga "svenska" travhästar.

Trevlig tisdag!

Hovtramp/Ilse

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)