STALLET

mötesplats

för Hästar & Hästfolk

Blogg

Abdikera och konvertera mera...

2021-11-15

Helgonförklarade idoler har också lik i garderoben ibland. De är ju faktiskt helt vanliga människor som vill tjäna pengar, kanske gå genvägar och komma fram. De som vinner mest blir ständigt utsatta för både osanna och sanna rykten. När bevis finns tillgängligt kommer saken i ett helt annat läge. En gång är ingen gång men tre är två gånger för mycket.

Tredje gången gillt för Kung Åke, i dopningssammanhang alltså.

...och då räknas inte de svenska synderna in i facit.

Hovtramp/Lasse - Zoogin

Inte EL-OFF heller, preskriberat med hjälp av Silly-Billy, annars hade knappast inresetillstånd till det förlovade landet kunnat inhämtas, där råder total noll-tolerans. Ting ska ju vara tre, men nu åker kronan på sne?

Vilka godsaker använder amerikanska tränare för att komma först över mållinjen? Säg något de inte använder. När svenska tränare startar hästar ”over there” försvinner deras anatomiska kunskaper, eller också har de aldrig haft några. Biverkningar och förstörda organ, vad är det för något? Frågar man ex-svenskar på plats i USA så hänvisar de bara till värdlandets generösa reglemente, skit i hästarna. Fast detta säger ju mer om de tvåbenta så kallade tränarna än hästarna.

Hovtramp/Lasse - Hambostart

I amerikanska travprogram sätts exempelvis L (Lasix) ut vid hästens namn. Övriga medikamenter som använts går också att läsa sig till, har sparat ner program och listor på svenska gästhästar och tränare i USA (VM-loppet) ingen rolig läsning precis.

Fast Dexametason vill ju inte Åke Svanstedt kännas vid över huvud taget och svarar i en intervju att det hela är underligt och att han först misstänkte sabotage.

2-åriga Captain Corey kissade positivt efter seger i Standardbred på Delaware County Fair den 23/9 2021. De 23.000 dollarna är absolut i fara. Provet visade 68 pikogram Dexametason (kortisonpreparat) där högst tillåtna värde är 5 pikogram. Hoppsan! Captain Corey vann ju tidigare Hambletonian (4,3mkr) så det är ingen dålig pålle precis.

1000 dollar i böter blev det också när Captain Cowboy lämnade ett positivt dopningsprov med….Dexametason…efter seger i USA.

Nä, det måste ha blivit något fel i provtagningen eller på laboratoriet, sa tränaren i en intervju. Självklart.Två veterinärer servar stall Svanstedt och skulle något fel inträffa efter behandling får även amerikanska veterinärer bestraffning.

2016 i USA stängdes Åke Svanstedt av 30 dagar för dopning när Resolve och Blue Muse visade positiva prov. Vid det tillfället överklagades fallet och gick i så fall vidare till civilrätt. Båda hästarna låg över gränsvärdet, Resolve skyhögt över. Preparatet? Dexametason.

Dexametason, en syntetisk drog som är 50ggr mer potent än människans mest potenta glukokortikoid, kortisol. Ojdå!

Används i akutvård för behandling av inflammationer och allergiska reaktioner, vid cancersjukdomar och motverkar kräkning vid behandling med cytostatika, vid hjärnödem, svullnad av hjärnan/hjärntumör. Dexametason Abcur används för att kontrollera binjurebarkens och hypofysens funktion. Ja, jag har genomgått cytostatikabehandling och har en nära släkting med ödem vid hjärnbalken. Vilket betyder att biverkningar kan garanteras och intygas.

Vad i helvete är Kung Åkes hästar behäftade med för åkommor? Veterinär på postorder? Hästskötare importerade utan etik och moral? Oavsett vilket. Fy fan!

Egentligen har svensk travsport nog av kvackare och oseriöst hästfolk själva, men efter ett grundligt besök på insidan i amerikansk travsport och efter dissekering och obducering av importerade amerikanska travhästar är gränsen nådd. De som vet håller käften och tystnadskultur råder. Det är ingen som tänker på den stackars hästägaren som i god tro köpt en amerikansk pålle "once in a lifetime." Ja, för dyra pengar.

Hovtramp/Ilse - antik provtagning

Den provtagning som tas efter lopp i Sverige omfattar inte det som neutraliserats med andra preparat eller synliggör den påfyllning som skett, i sämsta fall samma morgon som start. Det kan inte ens hundar lukta sig till eller veterinär ens bestämma när nålsticket skett, men snart så.

Den tidigare utskrattade hårprovtagningen (man och svans) gör mycket nytta, idag finns dessutom laboratorium som hittar det mesta av tillförda medel och biverkningar, men det är inte den dopingsnurran som bara ger utslag på kända träffar. 

Att genvägar är senvägar har många trav och galopphästar fått uppleva. Vissa biverkningar går inte ens att reparera. Ett franskt besök med start är det inte enbart transport och uppehälle som kostar. Här tillkommer behandlingar och preparat på fakturan som man måste googla för att över huvud taget fatta vad i hela friden hästen utsatts för.

Hovtramp foto - Let´s Go, dopad i Elitloppet för några år sen...

Har följt ett par hästar när de återvänt till Sverige, och det är inte enbart prispengar som är problemet. Precis som i Sverige finns det veterinärer och veterinärer även i Frankrike åt svenska tränare. En gång i tiden var veterinäryrket byggt på kompetens och ett kall, idag får man vara glad om nån orkar komma akut och skriva ut lite Metacam.

Så glad att ha fått uppleva travsport när veckans höjdpunkt var V65 och man dreglade över startlistorna på faxen. Eller det gäng veterinärer som hade något värt att betala för.

Dessvärre är trav och galoppsport inget man bara slutar med, det är ett sätt att leva. Den utveckling (förändring) som skett i svensk travsport kanske passar nutida nyrika och risk-kapitalister, de som har råd att peka på auktionerna. De vet ju inte ens vad de går miste om. För vanliga dödliga är andelsägandet nog enda chansen att lukta häst.

Med lopp fulla av lånekuskar och stortränare som fyllt stallen blir det bara smulor kvar åt de som inte vill ha hundra hästar i stallet och jobbar på i det tysta med hästar som blivit över eller körts sönder av stortränarna. I galoppsporten känns det däremot precis som det alltid har gjort, har du tillräckligt bra häst får du vara med och leka, men extremt få släpps in i klubben för inbördes beundran. Det var lättare att bli insläppt i gemenskapen i Dubai än på Täby galopp. Fast mycket fick man uppleva. The bitter true.

Hovtramp/Lasse

Varför man fortsätter?

Nä, gillar verkligen inte ATG:s – För att hästar ger allt. Hästar är individer med olika behov och borde behandlas med mycket mer respekt, oavsett resultat. Behandla din ”sämsta häst” som den bästa, så får du se på fan!

Det finns mycket som kan bli bättre i både travsportens och galoppens organisationer, men då krävs ett rejält blodbyte och att de aktiva lyfter på locket i gemensamma aktioner. Det är lätt att glömma att utan hästar att spela på är det mycket som stannar upp. Tänk på det lite oftare, speciellt ni som sitter på stolarna i styrelserummen.

Trevlig kväll!

Hovtramp/Ilse

Antal kommentarer: 1

2021-11-19 10:18:47 - Lena Larsson, info@hastdoktorn.se

Hej!
Jag håller med dig i vad du skriver, men vill upplysa om att dexametason är ett vanligt använt ledpreparat i Sverige också. Dexaject är registrerat för behandling av ledinflammationer hos häst. Karenstid tävling är dessutom bara 14 dygn. Så det används nog en hel del, både här och där.
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)