STALLET

mötesplats

för Hästar & Hästfolk

Blogg

Har "överheten" för stor kostym?

2021-11-21

.

Länsstyrelsen går Jordbruksverkets och banveterinärernas ärenden numera, på gott och ont. Det krävs ordentligt med travsportkompetens, förutom vanligt sunt bonnförnuft för att hantera spödrivning när man vänder papper och kopierar dokument.

Har faktiskt bara anlitat Länsstyrelsen en enda gång, då en hästägare vägrade hämta sin travhäst och var skyldig mer än hästen var värd. Då blev det fart!

Otroligt många ”hästmänniskor” har tagit ställning för att få bort spödrivning i travlopp. Nätet svämmar över av tyckanden och åsikter. Norge har piskfritt i lopp, kanske dags här hemma att ta piskan ifrån de som missbrukat den? Då menar jag definitivt inte Jocke Löfgren, det kändes mer som ett justitiemord, även efter filmtitt flera gånger. 

Lika många ”hästmänniskor” tar de riktiga syndarna i försvar. Både de som borde veta bättre, och de som mörkar och de som enbart vill vara ”kompis” med mattpiskarna. Ett gäng lånekuskar har satt i system att smiska snyggt, på sträckor där svårigheter uppstår att följa för domartornet. Riktiga trollkonstnärer vet precis hur hårt de ska slå, med töm eller pisk. Oavsett ärende måste det ändå finnas rejäl travkompetens, rim och reson, även hos myndighetsutövare. Vilket det knappast gjort senaste tiden, anmälningar står som spön i backen.

 

Hovtramp foto

Lex Dino Dollar och reglementsändring ska inte få varenda gembärare på Länsstyrelsen att ta på sig poliskostym och agera (ibland utan kompetens) eller ens rejäl kännedom i ärendet. Vad är då meningen, vad är syftet? Bilda prejudikat för kommande fall?

 

Så här skrev en i travsport mycket insatt och god vän när artikeln om Johan Untersteiner publicerades: Länsstyrelserna börjar få tuppkammar nu. Det är den enda myndighet som inte är demokratiskt tillsatt. En rest från Feodalsamhället. Kungens knektar, lägg ner skiten!

Reglementet skärps ytterligare från januari 2022, för många ”märken” har hittats på hästar efter lopp, det är orsaken. Drivning är därmed inte tillåtet längre, körspö får bara användas för lätt maning utan kraft och vid korrigering. Advokat Jesper Arvenberg (han med Propulsion i knät) påstår i intervju att myndigheterna känner sig nonchalerade av Svensk Travsport, något som ST:s VD Maria Croon inte håller med om. Hon tycker tvärt emot att ST haft en bra dialog med alla myndigheter. Någon som är förvånad?

 

Hovtramp/Lasse - Johan Untersteiner

Johan Untersteiner åtalas för djurplågeri. Va!?

Press och media dreglade omgående och satte rubriker som misshandel hos travtränare, utan att avslöja vem eller vad.

Nästa rubrik - stjärntränare åtalad. Lösnummer och feta rubriker säljer.

Citat Johan Untersteiner– Jag känner mig slängd under bussen eftersom jag gjort allt enligt sportens reglemente.

Åklagare Carina Pedersen håller definitivt inte med, hon tycker det finns tillräckliga skäl för åtal. Kanske behövs det prejudicerande pekpinnar inför nya spödrivningsreglementet. På nya året blir det nog svårt för kuskar att ligga ner i ”bajken” den superlätta amerikanska vagnen. Armen kan ju faktiskt hamna över axelhöjd, och då är det klippt!

Johan Untersteiner åtalas för två fall av djurplågeri i samband med travtävlingar, efter polisanmälningar från Länsstyrelsen. Efter en V75-seger på Jägersro upptäcktes ett märke på hästen, som veterinär trodde (antog) kom från körspöet.

Citat efteråt från banveterinär: ”Hästen har utsatts för en smärta som inte varit obetydlig i intensitet och varaktighet.

Länsveterinärens bedömning var att hästen lidit både fysiskt och psykiskt, så skrev i allafall Länsstyrelsen Skåne i sin polisanmälan.

I resultatlistan från aktuellt lopp utdelades inga böter för någon drivningsförseelse? av domarna på Jägersro travbana. Men märken upptäcktes å hästen. Banveterinär har normalt inte tid att hinna se alla hästar, speciellt inte på väg ut från travovalen efter lopp, då kommer de i rask takt. Banveterinär har hjälp av tävlingsfunktionärer som direktrapporterar. Någon månad senare inträffade nästa incident för Johan på Åby och där dömdes han för felaktig drivning, efter att ha haft armen ovanför axelhöjd. Vilket polisanmäldes senare av Länsstyrelsen Västra Götaland. Kontroll efter loppet enligt banveterinär - hästen hade ”tydliga märken efter spö” på höger sida av lår, så står det i anmälan.

Jänkarvagnarna gör att kuskar ofta ligger ned, ibland hamnar armen för högt upp. Inte ovanför axelhöjd, rätta inte till glasögon eller fumla efter rycksnören, då blir det dyrt och elakt.

När Johan ifrågasätter veterinärens upptäckt pekar han på ett märke långt ned på hästbaken, mot lårskanken. Ett märke som kan ha kommit från precis vad som helst, i hagen, i boxen, tillsammans med hästkompisar. Men eftersom kusken valt att ligga ner i vagnen "kan" ju märket även ha kommit från pisken, bara han själv vet. Övriga gissar.

Johan påpekar att han upplever bedömningarna godtyckliga och nekar till brott. Åklagaren tycker tvärtemot att det finns tillräckliga skäl för att prova fallet – Då blir det tingsrätten. Hoppas Tingsrättens notarier kikar i lopparkivet och tar del av resultatlistor. Har besökt Tingsrätterna ett antal gånger som ombud, har svårt att tro att någon av dem jag träffat ens har varit på en travbana. Möjligtvis en galoppbana.

Hovtramp/Lasse 

Fast Johans familj har säkert nån trevlig advokat på lut, Uvabäck eller Arvenberg är ju välkända i travsammanhang. I värsta fall (fast då blir det svindyrt!) finns ju Silly-Billy. Han som (liknelse) påstod att lampan var släckt fast den var tänd.

Inte enbart Johan Untersteiner är i blåsväder, ett ytterligare trist djurskyddsärende på samma travbana Halmstad är också på tapeten.

Riccardo Bianchi har dömts till dubbla dagsböter för att ha saknat tillstånd att bedriva verksamhet (enligt Länsstyrelsen) samt brustit i tillsyn av en häst...Hur gör man då om man är proffstränare? Glömmer att fodra, glömmer att släppa ut i hage, ska leta rätt på FUP/undersökningsprotokoll. Licensen finns ju kvar så då överlevde väl hästen.

Så vad händer nu? Enbart lånekuskar kommer att köra travlopp, ingen normalt fattig kusk kommer att riskera böter för att armen far upp i vädret eller att de tvingas sitta rätt upp med en eldgaffel i ryggen i jänkarbajken. För annars kanske armen hamnar över axelhöjd.

Vore det inte käckt om reglementsfolket tog lite hjälp av sina professionellt aktiva, då blir det rätt från början och vi slipper en massa trista artiklar som drar ner travsporten i gyttjan. Flera stycken framgångsrika catchdrivers sitter ju i både den ena och den andra travsportkommittén i Silvergrisen. Ring Örjan vetja, han kan säkert sortera agnarna från vetet, är dessutom delägare av travskola/utbildningsanstalt och har väl ingenting mer att bevisa. Vore intressant att höra hans åsikt lite oftare, när han nu ändå sitter där.

Trevlig söndagskväll!

Hovtramp/Ilse

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)