STALLET

mötesplats

för Hästar & Hästfolk

Blogg

Floskler eller meningslös värdegrund?

2021-11-27

Kanske bara ett spel för gallerierna?

Eftersom konstateras kan, att alla de där väl valda orden på Svensk Travsports hemsida stämmer ju inte! 

Som när politiker leker demokrati i Svensk Riksdag och glömmer att duka en tallrik till alla, eller att demokrati betyder folkstyre, inte styrt av minoritets och enfrågepartier som får oss övriga att skämmas. Så känns det när aktiva travmänniskor blir överkörda av organisationen och (man vet aldrig) kanske utskrattade på insidan i styrelserummet.

Medans aktiva som håller sig till reglementet, tror att licens och försäkring täcker olyckor och rättskydd (hahaha!) och att de kan få ”hjälp” av sin egen organisation när de v(ä)rkligen behöver det. Ska vara bussig och inte upprepa de senaste fem årens hjälpbehov. Men de finns, i en mapp i datorn med juridisk och djuridisk akuthjälp.

Så känns det just nu eftersom det där brevet till oss aktiva aldrig kommer! Ni vet, det där brevet som betyder så mycket. Inte minst de som väntar på att strikt tränaransvar ska återupprättas, en rättvis reglementshantering utövas och försenade prispengar delas ut

Jag skiter faktiskt i om Redén får flytta till USA och stall Zet stängs ner, rätt ska vara rätt! Svensk Travsport borde skrika rätt ut – hit med stålarna, ha satt startförbud ända från början av eländet och klämma fram med det där beskedet innan alla aktiva tröttnar…istället för att snällt kvitta från Stall Zet insprungna prispengar och låtsas som om deras arbete sköts efter regelboken, de är inte ens nära...

Klipp från hemsida: Att bekämpa dopning är en av Svensk Travsports viktigaste uppgifter. Vi tar fler dopningsprover varje år än vad som görs i hela svenska humanidrotten. Begreppet dopning har för travsport en mycket striktare definition än inom humanidrott där det är tillåtet att tävla med olika läkemedel. Dopning häst är enligt djurskyddslagens föreskrifter, behandlingar eller åtgärder som vid tävling/träning kan medföra positiva eller negativa förändringar av hästens aktuella prestationsförmåga eller temperament. I travsporten utgår vi ifrån att enbart friska hästar skall tävla. Vilket betyder att det är nolltolerans mot läkemedel och andra behandlingar i samband med tävling och träning som kan jämställas med träning. Usch! Man blir lätt trött på floskler, känns som på möten med Skolinspektionen.

Anmärkning – reglementet gäller alla utom tränare Daniel Redén, Stall Zet och Propulsion?

Klipp från hemsida:
Varje år tar vi ca 4 500 dopningsprov, främst i samband med tävling, men även på hästar i träning och hos våra uppfödare. Det är fler prover än vad som totalt tas inom all övrig sport i Sverige per år. Glädjande är det få prover som är positiva, som regel handlar det om antiinflammatoriska, smärtstillande substanser.


Inom svensk travsport finns ett tränaransvar som är strikt.

Det innebär att tränaren alltid är ansvarig för de hästar han tränar. Rättsliga instanser avgör om en häst fått i sig en otillåten substans genom avsiktlig handling, oaktsamhet eller om det ligger utom tränarens kontroll, alternativt att tränaren inte kan visa hur det skett. Vi utreder alla positiva dopningsprov. Svensk travsport har ett mycket gott anseende internationellt. Våra regler är bland de strängaste i världen.

Anmärkning: Propulsionskandalen nådde faktiskt ända fram till Vita Huset och Trump, så lite solkigt har väl ändå ST:s anseende blivit?

Utvecklingen i modern travsport har konverterat från Fenylbutazon till milkshake

Fakta: Innan det kan bevisas att häst dopats måste finnas en metod för att hitta substansen i dopingprovet, man vill också veta hur länge substansen utsöndras, och kan påvisas, om substansen haft effekt på hästen och dess prestation.

Forskare har genomfört försök med läkemedel och ämnen som svärtat ner hästsporten. Hästar har ”matats” eller tillförts ämnen, prover tagits och hästarnas prestationsförmåga undersökts. Mellan 1977-2002 undersöktes bland annat Fenylbutazon och morfin, fodertillskott, bikarbonat och kreatin. Så några år har Hästhälsan haft på sig, eller hur. Mata dopingsnurran!


Hovtramp/Ilse

Triamcinolonacetonid hittades i ett prov på en svensk starthäst, B-provet skickades till ett franskt laboratorium.

Tränaren hade strikt följt veterinärs rekommendation om 28 dagar för kortison, väntade ytterligare en vecka (35 dagar) men provet visade sig ändå positivt. Fanns latent i hästkroppen. DEN tränaren dömdes på strikt tränaransvar, fick läsa om sig själv som dopare. Strikt tränaransvar, ja.

Triamcinolonacetonid, en glukokortikoid används att dämpa immunreaktioner och inflammatoriska processer, finns enligt uppgift inte i registrerat läkemedel för häst i Sverige. Finns på humansidan i nässpray, örondroppar, krämer och injektionslösningar, vissa används flitigt även inom hästpraktik.

Sen har vi ju ozon och oxygen att brottas med också...

Lite ozon eller oxygen kan väl inte skada? Nä, in med hästarna i tunnan bara (de lever ju kortare än människor så varför inte…)

Att tillföra ozon i blodet på en människa kan vetenskapligt bevisat ge dödliga biverkningar, oftast i form av propp i lungornas artärer. Men hästarnas lungor då? Knappast annorlunda rent biologiskt? Hmpfff. Varför inte mäta blodgaser i prov? Det kanske redan görs i hemlighet?

Veterinärer (utländska) tycker ozonbehandling av häst är ”väldigt bra läkemedel.” Kanske äger de tunnan hästarna tvingas in i? Det är inte förbjudet att behandla hästar med ozon, så länge det inte bryter mot djurskyddslagen. Hupp! Fast i samband med start är det förbjuden substans i karenslistan. Kan man lita på stortränarna som köpt egna ozontunnor? Ozontillförsel ökar den syrebärande förmågan i blodomlopp, vilket givetvis borde vara prestationshöjande?

Blodgas kan mätas i prov, ungefär vad milkshakeprovtagning handlar om. Skulle man leta efter ozon i dopingprov skulle man alltså hitta det. Nä, tror inte någon letar efter det, förmodligen finns bara välkända substanser i dopnings-snurran. Ingen tröst att man fryser in hårprov så länge de inte analyseras, om några år har ju fuskarna dragit sig tillbaka och räknar pengar.

Fodertillskott baseras på växtriket och örter, några är dopningsklassade så det gäller att se upp. Minns växter som rena dynamiten från förr, alternativ till lugnande eller uppiggande medel. Godkända fodertillskott finns listade hos Jordbruksverket. Vissa vitamintillskott i innehåller förbjudna (karensbelagda) örter. Vitaminer som injiceras i häst har alltid fyra dagars karens.

Fuskarna ligger alltid stegen före, mycket lånas från humanmedicin. När idrottare åker fast för dopning kan man ge sig fan på att nån oseriös på hästsidan provar preparaten. Ibland undrar man ju faktiskt för sig själv när man ser smått fantastiska prestationer på travbanan. Är det möjligt?

För att vara exakt, rent överjävliga, oförklarliga prestationer. Vilken planet kommer hästarna ifrån? Eller är det tränarna som är så mycket bättre än övriga? Hmpff. Man blir så trött. Vissa fick ju jäkligt bråttom att emigrera när det drog ihop sig i försäljningskedjan Kobolt, andra bytte inriktning på Bolagsverket och döljer nätbutik bakom trevliga livsmedel.

 

Meldonium (C₆H₁₄N₂O₂) finns på Wadas observationslista sen 2015, klassas som dopning och har fällt ett antal idrottare som plockepinn. Motverkar nedsatt arteriell blodtillförsel, Ischemi, alltså musklernas syrebrist. Har förmodligen provats även av de som kallar sig hästfolk.

Hjärtinfarkt är en av akuta åkommor som Ischemi förorsakar. Meldonium stimulerar cellernas energicentral, mitokondrierna. Hm, det är här näring och syre omvandlas till energi som cellerna kan använda, det vi och hästarna behöver vid fysisk ansträngning.

Nä, det känns inte kul att veta att fuskarna ligger mil före dopningslabben. Gör de inte det, har fuskarna mörkats för att inte dra ytterligare skam över svensk trav och galoppsport. Naturliga prestationer är det i alla fall definitivt inte som visats upp, så mycket har i alla fall jag hunnit uppleva både i träning, tävling och kliniksammanhang.

Trevlig lördag!

Hovtramp/Ilse

 

 

.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)