STALLET

mötesplats

för Hästar & Hästfolk

Blogg

Har inte alla hästar hemma?

2021-11-28

 

Hade han inte alla hästar hemma?

Personligen tycker jag det här är en tragedi, även om många godtrogna med plånboken i hand råkat illa ut. Vad i hela friden handlar det om?

Hästskojare eller skojade bara? På den gamla goda tiden lurades hästskojare med arsenik och brännvin när de sålde hästar på marknaden, idag är bedrägerierna betydligt mer förfinade, svårare att genomskåda.

Det lät ju så bra, intyg fanns och försäljaren hade ju för bövelen tränarlicens och var känd från både V75 och V86. Tycker faktiskt mest synd om hästskojarens familj, ofta skäms vi människor mer för närstående som ställer till det, än för oss själva.

Lagen om bedrägeri, kapitel 9 i Brottsbalken.

Bedrägeri blir fängelse i högst två år, för grovt bedrägeri lägst sex månader, högst sex år. Bedrägligt beteende straffas med böter eller fängelse i högst sex månader. Bedrägligt beteende? mildare variant av bedrägeri, under 1000 kronor.

Press och media dreglar och gnuggar händerna, alla frågar VEM, det är viktigast. Silhuett läggs ut i slaskpress inklusive trav-media, nu klirrar det rejält i redaktionskassan! Den som har en bedragare i familjen inkluderas inte sällan i problemen. HUR kunde detta hända? Fanns ingen närstående som såg, hörde eller undrade vad som pågick? Nä, bakom de flesta bedrägerifall döljer sig en utstuderat skicklig och ”seriös” manipulativ person, som knappt någon har haft anledning att misstänka.

Hästskojaren är född 1990 och uppdagades alldeles försent, proffslicens drogs in 15/6 2021, då var skadan redan skedd. FUP/Förundersökningsprotokoll (lägger inte ut, känner igen flera inblandade) visar på en lång och framgångsrik bedrägerihärva, där det finns ett tjugotal grundlurade inklusive en lyxbilhandlare, som kommer att sitta i Tingsrätten i hela tre dagar (början av december.)

Störst uppmärksamhet fick en V75-häst som ”såldes” av hästskojaren och dessutom vann V75-lopp direkt efter betalningen.

Nä, hästen var inte ens till salu! Den verkliga hästägaren lät trav365 skriva om händelsen, i syfte att varna andra. Crazy First Loves seger var helt odramatisk, efterspelet desto tristare. Bedragaren hade sålt hästen utan ägarens vetskap, och köparen hade BETALT. Vem vill inte ha en V75-häst, som dessutom skulle starta strax efter att pengarna överlämnats!

Frågan kvarstår, vilken professionellt licensierad människa gör så? Vad ska hända i resten av hans liv? Gick tränarkurs, fick licens, första större vinst kom redan i februari 2019. Nöjde sig inte med att vara proffs och vinna lopp? Här måste det ligga inte bara en hund begraven?

Vad hände sen?

Tja, lurar man till och med nära travsportvänner får man nog stå sitt kast. Väljer länkar istället för min egen text, eftersom flera travbekanta ingår i de stackars grundlurades skara.

 

Inte bara i trav och galoppsport hästskojare figurerar…antagligen betydligt vanligare i ridsporten.

Hästskojare får hästförbud

Två kvinnor påstod sig förmedla hästar åt andra, men i Länsstyrelsens ögon är de två förtappade hästskojare som sysslar med skumraskaffärer och djurplågeri. Med omedelbar verkan förbjöds de att hålla och sälja hästar. Bryts förbudet väntar dryga viten.

Trevlig söndag trots trist läsning!

Hovtramp/Ilse

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)