STALLET

mötesplats

för Hästar & Hästfolk

Blogg

Flyttlådan

2021-12-17

Den enes bröd är den andres död?

Denna aldrig sinande jakt efter en "bättre" tränare, mer insprungna pengar och mycket mer strålkastarljus har funnits i alla tider.

Minns mycket väl en av de travhästar jag lagt ner mest tid på under alla år, hästägarna ville ”flytta” efter resultat 13-7-10 men de fick aldrig mer en krona på travbanan. Jag led varje gång jag såg hästen stå och hänga med huvudet i nån gästbox, utan att få en spänn med sig hem. Vissa hästar flyttar man bara inte. Får ont i hjärtat när jag tänker på den tid vi hade tillsammans och alla fantastiska segrar. 

Kommer även osökt att tänka på att dessa flyttningar sällan leder till något gott, men den som lever får se och det kan ju säkert vara dags med miljöombyte, åtminstone för de hästar som inte levererat. Idag är det ju hästskötaren som är den viktigast av dem alla, tränare med hundra hästar får väl vara glada om de känner igen dem i hagen...Sen kan man ju fundera på om ungdomlig nybörjarglädje kan ersätta gedigen kompetens införskaffad under många år. Återstår att se. Spännande fortsättning följer.

 

Hovtramp foto                                                   Hovtramp foto

Menhammar Suteri med sina historiska anor (menhammar.com) är lika gamla i gården som Solvalla travbana. Menhammar Stuteri med Margareta Wallenius-Kleberg i spetsen är både uppfödare och har stallet fullt med framgångsrika tävlingshästar. Från Big Noon till Maharajah och Who´s Who.

Hovtramp foto/Lasse - Hultman och Maharajah

Tidigare var det Stefan Hultman som managerade stallet, senare blev det Pasi Aikio. Menhammar har varit vinstrikaste uppfödare 14 år i sträck och lär väl behålla titeln även i år, just nu har uppfödningarna sprungit in 37.861.806SEK fördelade över landets travtränare.

Travkompaniets stall på Menhammar är välkänt och framgångsrikt, Inte minst för sina festtält under Elitloppshelgen och egen jätteläktare på nationalarenan Solvalla. Som ”andelsägare” i Travkompaniet slåss man om frisk luft och prisrosetter, men får social gemenskap på köpet. Vill du veta mer om Travkompaniet, vem startade egentligen den briljanta framgångssagan och vilka jobbar med tävlingshästarna? Travkompaniet.se/om-oss

Har personligen inte speciellt bra erfarenheter av andels-stall, även om undantag givetvis säkert finns. Deltog med ärmarna uppkavlade i två välkända andelsstall under ett par års tid i familjestallet, enda problem var donnan som managerade ekonomin och i slutänden försökte både manipulera hästägare, stjäla hästar och blev dessutom aldrig klar med ”bokföringen.” Man lär så länge man lever, pfui.

Nya travtränare kläckta på Wången.

En av dem är tidigare hästskötaren till Maharajah – Lisa Skogh.

Menhammars huvudtränare Pasi Aikio får nu dela med sig till förra hästskötaren Lisa Skogh som plockar ut proffslicens efter nyår. Sex hästar ska manageras av Lisa, som tidigare stått på Aikios träningslista. Nä, Whos Who blir kvar i sin box, avelsgodkänd sedan 2020 (83poäng!)

Hovtramp foto/Lasse - Maharajah med Lisa Skogh vid sidan

Alone följer med Lisa (1,8mkr på kontot)

Lisa som har meriter från vinst i  Prix d'Amerique och som skötare till Maharajah. Nu blir hon proffstränare. - Jag är väldigt glad och tacksam över att Menhammar har givit mig chansen. Det skall bli väldigt roligt och inspirerande att få börja jobba som egen tränare, berättar hon i ett pressutskick från Travkompaniet.

Sex hästar byter box för Travkompaniets räkning på Yttersta, Ekerö Alone (e. Maharajah), 1.11,0am/1.864.400 kr, 

Cheek To Cheek (e. Trixton), 1.13,3ak/117.300 kr, 

Dark Honey (e. Maharajah), 1.16,4m/65.000 kr, 

Daylight (e. Jocose), 1.18,8m/8.000 kr,

Även tvååringarna Equniox (e. Maharajah-Rising Sun) och Eyewitness (e. From Above-Underworld följer med på tåget.

Travkompaniet behåller tolv hästar hos Pasi Aikio, storstjärnan Who’s Who, 1.10,7ak/11.880.559 kr blir kvar i sin box. Avelsarbete tar upp tid, men hingsten har faktiskt inte startat sedan tredjeplatsen i Sundsvall Open Trot den 28 augusti.

Flyttlådan

Nä, Robert Bergh är nog inte glad just nu. Fast å andra sidan har han ju själv tidigare ärvt mindre tränares bästa reklamhästar, så han lär ju veta vad det handlar om. När nio hästar byter tränare blir en personal arbetslös, såvida inte nya hästar trillar in på träningslistan direkt.

Gänget runt Hail Mary (Derbyvinnaren) har ledsnat på att vänta på framgångar och flyttar till Daniel Redén, Johan Untersteiner och Daniel Wäljertsten. Hail Mary är en typisk Bergh-produkt, lite tung och klampig och stark som en kolstybbshäst. Finns säkert i bakhuvudet på ägargänget med Mehdi Yazdanpanah i spetsen. Redén ska ju ändå till Paris med Don Fanucci Zet, så…

Åke Lindblom är en annan riktigt duktig hästkarl och suverän på att få till franska lokomotiv. Fast det hjälpte ju inte. Lugdunum, Saveur med flera riktiga reklamhästar bytte tränare trots väluträttat arbete på travbanorna. Hästägaren bestämmer.

Som hästägaren sa till nestor Stig H en gång för länge sen – det ska vara bara ittor i programraden!

Eller han som klagade när Uffe Nordin hade stall på Solvalla. Han fick hästen i bara grimman och blev ombedd att lämna stallet. Nä, han visste inte ens hur man ledde en häst. Långrocken klafsade runt benen och hatten kom på sned. Gubben blev ledd av hästen rakt över stallplan, till Jim Fricks stall. Som vips fick en ny häst i träning.

Tur att alla inte vet det man vet. Det vore för jäkligt.

Trevlig kväll!

Hovtramp/Ilse

 

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)