STALLET

mötesplats

för Hästar & Hästfolk

Blogg

Vem bestämmer? Regelverket, tränaren eller lånekusken?

2021-12-19

 

I de flesta fall bestämmer hästägaren, vad vi än tycker.

Undantag är när travlopp körs, då är det reglementet som dedikerar villkoren. Men det är inte alltid det följs, långt ifrån. Domarkåren ger sig sällan i klinsch med landets "toppkuskar" oavsett om de är seriösa yrkesutövare eller far runt landet med divalater. Den matchen undviker de.

Är spelarna nöjda med gårdagens prestationer i Super Lights Minne på Romme, V75 Guld-division igår? Alla de som spikade Milliondollarrhyme som finåkte in i mål efter värsta konkurrenternas boxningsmatch. Jodå. Men...resten av alla spelare? Knappast.

Är tränarna nöjda med styrningarna för On Track Piraten och Milligans School? Jag skulle inte vara det.

Är ägarna nöjda med samma styrningar? Jag skulle inte vara det.

Stall Mörkermasse (On Track Piraten) på travgala - Hovtramp foto

Lånekusken Erik Adielsson tog omgående på sig den väluppfostrade dumstruten inför press och media, lika mån om att behålla sitt ofelbara rykte som vanligt. Örjan Kihlström är alltid en svårläst stubbe i intervjuer efter lopp, säger varken bu eller bä. Bästa pokerfacet i svensk travsport.

Är domarkåren på Romme nöjda med de två lånekuskarnas styrning? (Örjan Kihlström och Erik Adielsson.) 

De borde inte vara det, åtminstone inte om reglementet ska följas.

Visserligen vann förhandsfavoriten och mångas spik, men loppet!

Vilken häst fick loppet direkt serverat? vilka två hästar sprang längre, fortare, fick sämre löpningsförhållande än övriga på grund av kuskarna?Milligans School och On Track Piraten, som vunnit loppet två gånger och borde fått jogga runt utan dessa överfall för att få behålla täten. Sämsta på länge. Detta handlar inte om att spika fel häst, det handlar om lånekuskar som leker med andras hästar, tappar huvudet i ett pristyngt lopp och förhoppningsvis fick sina fiskar varma av respektive tränare. Milligans School och On Track Piraten är värda bättre styrningar och betydligt seriösare lopp än vad de fick.

 

I reglementet och vid klagomål och prövning står uttryckligen att:

 "Att vid bestridande avgöra om en körsven avsiktligt underlåtit att köra hästen för bästa placering är i allmänhet förenat med en komplicerad bevisprövning. I synnerhet som påföljd vid fällande dom blir ingripande måste beviskravet ställas högt.

RH 1997:111

Beslut fattat av ett organ inom Svenska Travsportens Centralförbund avseende påföljd för travtränare, som befunnits ha överträtt bestämmelse i Tävlingsreglemente för Svensk Travsport, har ansetts kunna prövas av allmän domstol på materiell grund. Kuskar då?


Sofia Aronsson fick det jobbigt värre

efter ett uttalande inför V75-lopp med Anna Mix.

Skulle köras "snällt."

 


Kanal75/Martin Wikner - Anna Mix/Sofia Aronsson

Det blev ett jäkla liv på press och media när de fick ta del av uttalandet från svenska tränaren att Anna Mix skulle köras snällt i det kommande loppet. I franska lopp går det säkert att köra smygare och preparé, men inte i svenska travlopp. 

Anna Mix, född 2010, fransk varmblodig travhäst tävlade 2013–2018, i sulky och montélopp. Hon tränades av Franck Leblanc i Frankrike, i Sverige tränades hon av Sofia Aronsson.

Det här var ingen lätt individ att handskas med. Hon krånglade, bestämde själv och när hon hade lust vann hon hur lätt som helst. 76 starter, 19 segrar och 1 320 757 euro intravat. Anna Mix vann bland annat Europeiskt championat för ston, Prix de Croix Prix de Bretagne och Olympiamontén (2018) då Josefine Ivehag red.

Anna Mix kvalade även till 2017 års Prix d'Amérique på Vincenne i Paris. I starten vägrader hon att vända upp, efter två omstarter ströks hon, och blev därefter utestängd från voltstartslopp på Vincenne på obestämd tid. Åby Nordic Monté Trophy upprepade Anna Mix sina startproblem, med franska ryttaren Franck Nivard på ryggen. Sofia försökte leda runt Anna Mix, men de som stod i närheten på banan påstod att hon totalvägrade så fort hon hörde franska språket. Hästminne? Man vet aldrig.

TR-Bild - Hail Mary

Veckan som gick känns som ett riktigt lågvattenmärke.

Hovtramp foto - Årets tränare Robert Bergh

Travsportens stortränare har väl inte precis visat upp sina bästa sidor. Varför inte bara bita ihop och gå vidare som minst 400 kollegor med färre hästar i stallet får göra när samma stortränare gång på gång manipulerar och snor både hästar och hästägare på löpande band för de som får stå där med mössan i hand. Visa lite integritet, berätta inte vilken tandkräm du använder, vilka hästägare och kollegor du inte gillar, speciellt inte i poddar och slaskpress. Lågvattenmärke. Väx upp.

Bara min åsikt, men jag är inte tränare, alla får tycka vad de vill så länge åsiktsfrihet råder. Fortsätt ni storfräsare att kasta skit på varandra, då blir det fler hästar över åt resten. Eller också hamnar alla starthästar hos de tio största stallen och lånekuskarna turas om att byta plats med varandra. 

Den som lever får se.

Hovtramp/Ilse

 

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)