STALLET

mötesplats

för Hästar & Hästfolk

Blogg

Korkade hästaffärer och några till...

2021-12-21

 

Köp inte häst av vem som helst!

…och definitivt inte utan att ta reda på så mycket som möjligt om hästens tidigare liv. Travhästar går visserligen att följa på Svensk Travsport.se vad gäller resultat, stam, ägare och tidigare tränare, men ibland går det alldeles för fort och blir både dyrt och besvärligt!

Det finns även aktivt travfolk med licens som skrattar hela vägen till banken, går över lik och struntar fullkomligt i vad de säljer, bara de själva blir av med ett problem.

Ett av många onödiga hästköp som slutade i Tingsrätten

Säljaren stämdes i efterhand för intygsfusk i en milt sagt infekterad hästaffär. Tidigare ägare sålde en lovande travhäst för 100 000 och det fanns naturligtvis intyg på att den var fullt frisk. Vald tränare till hästen var välrenommerad med bra rykte. Utan Anmärkning intyg kräver ett böjprov, genomgång av hela hästen och alla intyg i ordning, vilket ibland går alldeles för fort eller bottnar i att veterinären inte ens kan utföra ett ordentligt böjprov. Har sett det själv på landslagsnivå i ridsport, pfuii. Fick lust att hjälpa till, då hade hästen sluppit starta den dagen.

Att hästen var fullt frisk utan dolda fel var grundförutsättning för hästköpet. Köparen betonade särskilt att han inte ville upptäcka några osteochondroser (lösa benbitar) att hästen var friröntgad med intyg och godkänd av veterinär. Säljaren intygade att så var fallet. Hästen betalades och åkte vidare till sin nya travtränare. Under nästan två års tid behandlades sedan hästen för sina rörelsestörningar och diffusa hälta, utan att hästen travade godkänt eller kunde starta. Katastrof.

MEN. Vem har inte en kompis som är veterinär eller en marsvinsveterinär som inte ens kan skilja på en ganasch och en gamash. Passar bra när man säljer medvetna problem. Köpare stämde säljaren på 280 000 kronor.

Problemen uppdagades när hästen startade. Efter ett travlopp i nya regin skadade sig hästen när den sprang barfota på hårt underlag och hälta uppstod. Då bestämde sig ägaren att gå till botten med problemen, travhästen fick genomgå en helkroppsröntgen för dyra pengar. Lösa benbitar hittades omgående i ett bakben, osteochondros vilket säljaren inte hade nämnt när hästen bytte ägare.

Efter operation återgick hästen i träning, men ett antal hältundersökningar och operation är långt ifrån gratis. Därför tog köparen fallet till stämning i domstol. Summan 280.000:- tillkom alltså för att ”laga” 100.000 kronorshästen, förutom att säljaren mörkat lösa benbitar. Ett faktum som även syntes på tidigare röntgenbilder men inte nämndes vid försäljning. Som köpare finns ingen rätt att få ta del av hästens tidigare veterinärvård och åtgärdanden, något man borde ändra på omgående. Alla som köper häst köper alltså grisen i säcken.

Foto: EAP/Ilse röntgar Ego Boy

Under min aktiva kliniktid på stenåldern var det många tränare och hästägare som kom in och frågade efter tidigare behandlingar och röntgenplåtar. Något som tillhörde den aktuella hästägaren vid behandlingsdatum. Konfidentiellt material. Många gånger fick man bita sig i tungan när man hade kännedom om diagnoser och röntgenbilder. Klinikbehandlingar omfattar ju lite mer än hältor. Enda bonus var att man visste själv vilka hästar man inte skulle köpa under den här perioden…

Den här köparen hade i allafall torrt på fötterna, bevis fanns via tidigare röngenplåtar att hästaffären mörkats av säljaren. 280.000 i utgifter som betalades tillbaks. Långt ifrån alla har sån tur.

Foto: ALN/Martin Langels - Corkys hästägargäng, stall Corkad.

Corky är ytterligare exempel på ”korkat” ärende vid domstol.

Corky tävlade redan som 2-åring i USA, hamnade så småningom i Sverige. Aktiv 2012-1018 med 6,9 mkr (45/12-11-5) Corky såldes till Stall Corkad för 625.000 dollar! Här fanns givetvis även ett förväntat avelsvärde.

Stig H Johansson (som haft Victory Tilly åt ICA-handlarna stall Kalas/Corkad) blev lycklig tränare i Sverige. Corky hann göra tre starter för Stig H innan problem uppstod. Roterande testiklar tvingade fram en medicinsk kastrering. Av den blivande avelshingsten!

Hovtramp foto/Lasse - Jimmy och Christina Takter i sitt hus i USA

Stall Corkad stämde tidigare ägaren Christina Takter på fyra mkr, samt 263.746skr för testikelfel och ett flertal andra mindre defekter som uppdagats efter försäljning. Stall Corkad ansåg att tidigare ägare varit medvetna om problemen.

Rättegången (2017) i Stockholms Tingsrätt kallade vittnen, bl.a Stig H, Daniel Redén? Erik Adielson, Jimmy och Johnny Takter. Som sakkunnig (hingsthållare) kallades Lutfi Kolgjini.

Staffan Uvabäck (lånat foto)

Takters advokat (Staffan Uvabäck så klart!) ordnade en liten käck förlikning mellan parterna, varför förhandlingarna i Tingsrätten uteblev. Förlikningen hemligstämplades och Lars Deckeman (Stall Corkads advokat) var nöjd efter väl förrättat värv.

https://sulkysport.se/ekfalk-vann-corky-malet/

Året efter kom en ny stämningsansökan in till Attunda Tingsrätt, där Stall Corkad vill ha ytterligare 520.000 dollar i skadestånd, och ansåg att hästen bara var värd 5000 dollar vid köptillfället, samt åtta (8) miljoner för uteblivet avelsvärde, riktat mot Stig H och Erik Adielsson, tränare, kusk och som godkänt köpet av Corky.

Samtidigt friades Anders Ekfalck Veterinär Solvalla som stämts av stall Corkad ICA handlarna (Johan Högberg, Bo Paulsson och Anders Arnefjord.) Borde kanske varit stall Korkad istället. Stämningen gällde felaktig veterinärbedömning. Nu hör det till saken (har haft flera hingstar i stallet!) att hingst kan både fungera normalt och ibland ha uppdragna testiklar, enstaka är kryptochida men vid undersökningstillfället fanns två testiklar som inte var vridna (roterade.) Den stämningen fick i allafall de mätta ICA-handlarna betala, rättegångskostnader och anlitande av juridiskt ombud, summa 1,2 mkr. 

Tack för kaffet och nästa gång om det blir någon, var inte så jäkla korkade, läs på lite om biologi, träningsfysiologi och bete er inte som att allt, precis allt går att köpa för pengar.

Ord mot ord blev det under rättegången. Corky hade aldrig köpts av ICA-handlarna om undersökningen utförts på rätt sätt av Ekfalck. Det hävdade i allafall advokat Lars Deckeman i sin slutplädering.

Som om detta inte var nog...dök Daniel Söderberg. välkänd veterinär upp. Han hade ”många strängar på sin lyra” under sin aktiva tid, vågar inte ens skriva vad han kallades för som husveterinär på bl.a Furuby och Tillinge med flera storgårdar.  Lärde många hästar flyga och kunde alla knep som var värda att pröva för att nå mål. På gott och ont. En av mina tidigare klinikchefer (Docent) sa i alla fall i ett obetänksamt ögonblick – jag ångrar att jag nånsin tog honom under mina vingars beskydd! Ojdå.

God Jul och Gott Nytt Häst-År!

Hovtramp/Ilse&Lasse

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)