STALLET

mötesplats

för Hästar & Hästfolk

Blogg

Hårda eller mjuka klappar i år? Välj själv.

2021-12-24

 

Att välja rätt är en konst!

Franska Travförbundet är inga mespottor, det blir en stenhård julklapp till Stall Zet Ågerup och Daniel Redén. Franska handläggare på förbundet är inte bara snigel och grodätare, de har lite stake också! Det som ST saknar.

Idag skriver franska travförbundet att Propulsion är diskad i alla starter han gjort i Frankrike, totalt handlar det om att 593.600 euro ska återbetalas. ST "kvittar" insprungna Stall Zet pengar från reglementsenligt men ej avstängd tränare och hästägare, VISA kvittningsbeskedet, det ärinte era utan VÅRA pengar!

 

Året som skenade iväg

Vart är vi på väg? Har tåget spårat ur? Inte lätt att hänga med i de där svängarna för inbördes beundran.

Blir det Så mycket bättre? I hästsporten? Ja, om aktiva går samman och sätter ner foten, inte bara tänker på sig själva och håller käften! Något är riktigt fel i det sammanhanget, från början till slut.

Står vi ut med stjärnorna på ”slottet” (experterna i Tv-rutan) en säsong til? eller blir det bonnläpparnas mundiarré på Lajven? Tack för travbanornas egna utsändningar, inget larv, inget vass eller kass, inga onödiga ryggdunk och smörande i vinnarcirkeln. Älskar Visbytravets egen utsändning, Solvallas är också hyfsad, i brist på annat.

Bonde söker fru? Nä, bönderna har konverterat till travtränare, det kläcks hur många som helst, verkar vara en lukrativ bransch? TV-deltagare Farmen och för första gången ska jag följa programmet, där en nyligen avhoppad A-tränare deltar. Cecilia Ahlborg. Spännande de luxe!

Anders knackar på - ST behöver Anders hjälp i både Propulsionhärvan och på sina objudna resor till aktiva som misstänks för fuffens med hästarna. Nä, saft och bullar är ute, sparka in dörren, släpa ut djurplågarna med hjälp av Anders. Det finns inget äkta hästfolk som med berått mod förkortar livet på andras hästar.

Mask Singers, värsta lågvattenmärket ever! Nä, allt gott kommer inte från USA, v(ä)rkligen inte. Trav och galoppsporten har också begåvats med ett par utklädda jeppar, långt ifrån så seriösa som man hade önskat. I galoppens toppskikt firar en bevisligen skuldtyngd, redan dömd person stora framgångar med sin interimlicens, inte bara ett år...

Lasse/Hovtramp foto - Sheikh Mo i Dubai, UAE

Som om detta inte var nog, hyllas pajasen av galoppjournalisten som borde vetat bättre! Och Travrondens politiskt korrekta journalist avböjer att utreda den långt ifrån diskreta historien som finns i bakgrunden, publicerad och klar.

Kanske man ska prata på mailen med Sheikh Mohammed Bin Rashid Al Maktoum om tränarens kommande Dubai-starter. Under en lång period sågs vi ju faktiskt varje dag på tracken, inklusive privata fester i öknen, Hovtramp är nog ett av få foto&reportageteam som fått göra reportage på Blue Stable hos Sheikh Mo…I travsporten släpper man in elefanten i styrelserummet, skyller på varandra, avsätter och tillsätter, här behövs ett större blodbyte och lite vitaminer, kanske lite intravenös påfyllning åt STAD:s medlemmar så det händer något!

BLIR DET EN TOM SÄCK I ÅR IGEN till de aktiva?

Hittar vi några guldkorn från året som gått? Ja, hästarna. Hästar är ett sätt att leva, oavsett ras och om det är trav, galopp eller ridsport. 

 

När hästar vinner på V86 till 97ggr pengarna och visar noll på streckspelet, då blir jag glad! På riktigt. Amatören Håkan Petterssons häst på Solvalla, Prince Will med Sjöström som lånekusk. Frun Gith sköter hästen, hon såg helt chockad ut och kom till Solvalla direkt efter sjukhusvistelse av den allvarligare sorten. Mer sånt behövs, experter och storspelare sitter där och funderar på hur en enda spelare med en Flex-Harry kunde ha Prince Will med på två hästar. Fundera mera…

Vad får hästfolket i julklapp av sina respektive organisationer?

Svaret är ingenting. De "folkvalda" är inte ens medvetna om bristerna!

Det som saknas främst är ett fungerande rättsskydd, juridisk hjälp från en kompetent avdelning på ST, inte hos en partner som kostar 800 + moms/tim eller (dåligt exempel) 8.900 för akut ”hjälp” åt en A-tränare från LRF:s seniorjurist att skriva ett (1) enda brev! Skäligt, knappast! Har bett Advokatsamfundet granska ärendet. En travtränare som är deras bokföringskund! Återkommer med detta om inte upprättelse erhålls.

 

Lasse/Hovtramp foto

Försäkringar som enbart kostar pengar, uttagna via licens, olycksfall i mängder som avslås från handläggare på hästsportens valda försäkringspartners, och ingen hjälp finns att få! Inte undra på att folk tappar sugen, faller i fosterställning och skiter i alltihop. Det var ju hästar de ville ägna sig åt, inte juridiska dokument.

Har under året haft ett tiotal gratisfall åt aktiva på skrivbordet som juridiskt ombud, när ingen hjälp kunnat erhållas trots licens, dyra försäkringar och glasklara utbetalningsbara ärenden.

Det här måste både trav och galoppsporten ta tag i omgående, inrätta kompetent juridisk hjälp i kontorskomplexen åt de som behöver, det är långt ifrån ok att enbart hänvisa till partners på dyra advokatbyråer. Har några riktigt otäcka ärenden på lager, så här får det inte gå till.

 

Svensk Travsport och Svensk Galopp har av olika skäl låtit tala om sig under det gångna året. 

Banunderlaget, som bevisligen inte fungerat på Bro Galopp senaste åren. Ta hjälp, hur svårt kan det vara? Ska aktivas hästar tappa form eller tvingas åka till Norge och Danmark för att tävla i rätt propositioner? Ser inte bättre ut. Var rädd om den lilla galopp vi har i Sverige och använd Bro Galopps anläggning betydligt bättre än hittills! En fantastisk anläggning som gjord för aktiviteter och event, pengar in till aktiva och banans behov.

Virrvarret i Svensk Galopps styrelserum är inte heller nån höjdare. Dessa extremkorta inhopp börjar dra ett löjes skimmer över sig. Trodde faktiskt att när Reuterskiöld J:r kom in i finrummet skulle det ske en hel del aktiva kunde ha nytta av. Men poff var han ute i kylan igen. Ja, rykten går men fick ett bra intryck vid en längre pratstund på Travgalan för några år sen. Fördel med VD som varit aktiv är att de vet vad som behövs.

Strax efter dök en kvinnlig VD från Enköping upp, som inte ens besvarade relevanta frågor, trots presskort SHK. Och suck, nu är det en ny ”gube i låddan” igen. Få se om han svarar, det finns många obesvarade frågor och dessvärre en del marknadsföring och reklam som definitivt inte borde ha skett. Med bakgrund från Silvergrisen, Pressbild och Solvalla kan man ju lätt räkna ut hur galoppjournalisten som saluför rufflare tänkte, men för bövelen vad det är frågan om. Ett misstag på riktigt.

 

Svensk Travsport har också en hel del ogjort och behöver skynda sig att kränga fram rätt beslut och ta sitt ansvar i svensk travsports största skandal. Digital uppkoppling i jättehuset önskas i julklapp åt ST och Stad, så de kan ha sina möten på nätet (slipper skylla på Corona!) Man tror inte sina öron. Har ju själv varit ombud i Tingsrätten uppkopplad via nätet, just på grund av Corona. Då kan STAD:s nya jurister och deltagare äntligen bestämma efter snart tre år om Daniel Reden är VD, hästägare tränare och har något strikt ansvar för verksamheten i Stall Zet.

Om INTE, ändra reglementet så att vi alla med häst i stallet kan få en betydligt problemfriare hästvardag!

En väckarklocka behövs samtidigt i julklapp åt sportcheferna på ST, som nyligen ordnade ett digitalt stormöte öppet för frågor om, för och med aktiva. En V86-onsdag 17-19? Bara ett litet problem, aktivt hästfolk fodrar sina hästar den tiden, många är inte ens klara i stallet. Åtskilliga tränare, kuskar, hästskötare och hästägare är på väg till trav-onsdag, sitter i transporten eller ska precis värma starthästarna på travbanan. Vem valde dag och tid? Kalle Anka?

 

Önskar även en julklapp åt oss hästsportjournalister.

En extrem make over till pressrummet på Solvalla, skäms för dessa trista, urblekta och händelselösa ytor. Måste allt vara gratis för att det ska hända? Här kommer folk flygande från andra sidan jordklotet till Elitloppet och vad får de se. Skulle faktiskt kunna fixa ett pressrum värt namnet, fyllt av pressbilder, nostalgitrippar och pressmässig miljö. Har besökt pressrum på många ställen i världen, men Solvallas tar priset alla kategorier - urtrist, bortglömt och allt utom läget är under all kritik.

Kom just på att jag faktiskt är utbildad dekoratör. Nä, jag ville aldrig kliva omkring i NK:s skyltfönster, fixar privat istället när andan faller på. det behövs även lite uppgradering på fler håll på Solvalla travbana. Ett tjusigt glasmonster till sekreteriat finns at beskåda på Solvalla en trappa upp och en välkomnande inskrivning, men den förlåter inte bristerna av resten...

 

Hovtramp/Ilse

Gäststallet innanför grindarna på Solvalla, katastrof ända sen eldkvarn brann! En starthäst som ska förberedas och värmas behöver lugn och ro, avskildhet och vila innan det är dags. Står aldrig i det stallet själv, men var hantlangare nyligen med två hästar. Vid besöket var det iskallt i hela stallet, skramligt, ånga som värsta Lutzendimman efter dusch så man knappt såg hästarna!

För många spolierar miljön säkert resten av kvällen. Boxar på båda sidorna om duscharna, herregud vilken hästlös arkitekt ritade det här? Den stackars hästen närmast duschboxen hade ett helt vått täcke, långväga starthäst! Som om det inte var nog så räckte inte med bomull och huva på den lilla nervösa märren som skulle debutera för en landsortstränare.

Hon skakade som ett asplöv av allt liv runt omkring och mådde definitivt inte bra varken av skrammel, stress, flyttanden av vagnar, ut och in i dörrarna, kallt och stökigt! Är det ingen som märkt att detta är allt annat än acceptabelt, inte minst nu när boxhyran går upp! Hade aldrig stått där med starthäst, finns inte på kartan.

Hovtramp foto

En dusch ska väl för helskotta inte ligga inne i ett gäststall, bygg duschar på utsidan. Nu. De som redan finns kan vara kvar till kylning med slang efter lopp. Vilket inte kan ske idag, för få duschar. Vi kan ju faktiskt flyga till månen. 

 

Hovtramp foto

VD Croon på ST behöver förmodligen en Synsamundersökning i julklapp? Senaste nyhetsbrev handlar mer om världsfrånvända floskler och drömmar – rubrik: med blicken framåt och titt i backspegeln. Vi lever nu. För bövelen, ryck huvan och tussarna!

FB:s nättroll och påhejare till dumheter på travsidorna börjar bli pinsamt värre. Ja, man kan sluta titta. Staketkuskar kan man stå ut med men rena personpåhopp, kränkningar och allt annat än relevanta diskussioner. Välj ut de värsta, ge dem en obligatorisk kurs i etik och moral, resten av dumbommarna som trycker gilla på rena påhopp kan få en läsförståelsekurs på SFI, det finns säkert plats även för svenskar som inte kan uttrycka sig utan att kräkas samtidigt.

 

SVT (våra pengar!) som lät producent Jana begå våldtäkt på nationalskalden Evert Taube, inte i bara ett program utan tre. Fyllskallar och barfotapajaser blandade med barnbarnet Kleerup som inte kunde ta en ren ton. Varför inte låta Evert sjunga själv, eller Sven-Bertil! Vakna SVT, här behövs mer än urryckare, smack on the head (som John Cleese sa.)

 

Hovtramp foto

Winter burst? Engelsmän kliar sig säkert i huvudet, vintern sprack?

Åtta omgångar V75 på nio dagar? När ska aktiva fira jul? När hästarna tar slut i Sverige stoppar ATG in bistånd till Skive och Bjerke, istället för att lägga extra pengar på svenska hästar? De enda som spricker i detta sammanhang är väl spelarna, alla dessa V75 dagar i rad gläder väl mest ”experterna” i tv-rutan sm ”jobbar” och aktiva som normalt inte har poäng tillräckligt att komma med i V75-lopp. Skit i julen, julklappar, gemenskap, lägg de surt förvärvade pengarna på V75 istället! Alla kan ju vinna enlgt ATG. Spricka, sprack spruckit, jaha, men nästa gång!

Det går att spela på nästan allt! Spelade du på om Gävlebocken skulle brinna upp i år? Ja, den brann upp.

 

Hovtramp/Lasse

Nä, vi är inte riktigt så bittra, frustrerade som det kanske verkar i bloggarna! Men då i stort sett samtliga "kollegor" ingår i tystnadsklubben och hellre spelar på hästar än bevakar det som händer i hästsporten, medan de aktiva har fullt upp att hinna med stalljobbet innan det blir mörkt, kan det ju vara skönt att få lite information från down under.

God Jul och Gott Nytt Häst-År!

Hovtramp Foto&Reportage

Ilse och Lasse

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)