STALLET

mötesplats

för Hästar & Hästfolk

Blogg

Djurskydd eller bara ett spel för gallerierna?

2020-05-04

 

Hovtramp/Lasse - den här märren tog ingen skit!

Djurskydd, kanske bara ett ord i någon trist lagbok?

Med anledning utav, skulle man kunna kalla den här veckan som travat iväg. Många har tyckt, gjort uttalanden på (o)sociala media och undrat hur Svensk Travsport egentligen hanterar ärenden.

Det har jag undrat i många år, speciellt då det inte händer något. Travsporten ska hållas fri från idioter, dopning, fusk och uppgjorda lopp. Då är det nog dags att börja jobba nu.

Jordbruksverket är högsta chef över hästsporten och banveterinärerna, inte minst under travtävlingar. En banveterinärs ”makt” är oinskränkt och kan stänga en hel travbana för otjänligt underlag (dåligt fäste) och kan även stryka hästar som inte är i tävlingsmässigt skick, helt efter sin egen bedömning, utan att någon enda person kan påverka beslutet.

Banveterinären på Örebro borde få medalj för snabbt agerande under v75 i lördags. Hästen som fick ordentligt med stryk i värmningen av en medarbetare till gul italiensk tränare/kusk ströks omedelbart och piskrappen dokumenterades. Hästskötaren (lärling är borttaget) har bett om ursäkt offentligt och tränaren var faktiskt 230 mil därifrån vid tillfället. Vem tog ansvar för starthästarna då?

Jori Turja i mitten, tippar och managerar gul kusk stall?

Medpassageraren Jori Turja kanske, som dessvärre saknar licens i alla berörda länder (Finland, Sverige, Italien.) Nä, har inte glömt varken Varenne eller maffian i Italien. Tål att utredas ordentligt.

Som grädden på moset blev trav-Sverige upprört och krävde att tränaren skulle stängas av från svensk travsport och den av Solvalla inbjudna Elitloppshästen i tränarens stall, där skulle biljetten dras in!

Hovtramp/Lasse

Nu ”ordnade” det sig snabbt, då Björn Goop direkt fick in Elitloppshästen i träning. Om jag minns rätt jobbade väl Jori Turja hos Olle Goop  tidigare, så bra, då känner de redan varandra. Slutet gott allting gott.

 

Hur insatta banveterinärerna är i travsport och hur bra koll de har på utselningsgarderoben, varierar starkt efter person. Hästar som utrustas med huvudstänger, pullnät och elaka bett behöver en extra koll, eftersom hästar varken föds ”heta” eller halta. Tävlingsmässigt skick, då ingår inte hästar som måste få två enhandare i värmningen och folk i sulkyn som helt saknar vanligt folkvett.

På Solvalla finns oftast en banveterinär som har eget stuteri och ibland även delägda starthästar. Lite lagom jäv så där, vilket är banans ansvar att övervaka. Risken finns alltid, att en skruttig, halvhalt häst passerar nålsögat om den har rätt kennelnamn.

Lika svårt som att ge sig på elefanterna i travsporten, vilket liv det blir! Ingen väljs någonsin in i styrelser som har både erfarenhet och något vettigt att komma med, då blir vederbörande ett hot istället för en tillgång. Bättre att välja in folk som inte kan något och bara vill marknadsföra sig själva, då blir det inga ringar på vattnet.

 

Hovtramp/Lasse - många utselningsdetaljer...

Mindre trav och sommarbanor använder sig ofta av ”allmänpraktiker” långt ifrån specialiserade på travhäst och travtävling. Idag finns fortfarande travbanor som saknar ambulans för tvåbenta, veterinärklinik för hästar och stordjur och möjlighet till akuta operationer.

Hovtramp/Ilse - Solvallas ambulans.

Känns ju sådär, med tanke på det stora hästantalet på exempelvis Gotland och vatten som omgärdar ön. Likaså finns inget slakteri, slaktdjur transporteras på Gotlandsbåten en sista resa? Allvarligt, vem kör en kolikhäst i hästtransport från en ö till fastlandet (tre-4 timmars timmars bil och båtresa?) Ja, jag har påpekat detta för Jordbruksverket. De konstaterade att så var fallet. Hästen dör, slutet gott allting gott. Och eftersom den sprutades full med överlevnadsvätska innan den dog måste den även destrueras (brännas) vilket kostar multum och några slaktpengar är det då inte heller tal om. Tre olyckor i en smäll.

Hovtramp/Lasse

Under travtävlingar tvingas hästar ofta springa rakt fram med hjälp av huvudstänger och även barfota trots att hovens hornkvalite´ inte alltid tillåter detta.

De aktiva har i gemen lyssnat på media, dravel som åtskilliga tipsnissar utan hästbakgrund ”experter” saluför på bästa sändningstid i Trav-Tv. Nya prylar från det ”förlovade landet” säljs för hundra tusentals kronor, vagnar blir ”jänkarbike” och måste till och med redovisas för att spelmaffian ska veta vilka hästar som ska med på kupongen.

Att en ”bike” inte är optimalt i voltstart begriper de inte, som Stenmark sa – man kan int förklara för den som int begrip. En häst med skor och gammaldags sulky har alltså ingen chans att hävda sig längre. Vilket kompetenslyft. För många aktiva med enklare kundkrets (hästägare) är det svårt att stå emot tjatet om bike och barfota. Blodpudding hemma en månad så räcker det till en ”begagnad bike.” Om hästen ändå inte vinner kan man ju byta tränare.

I januari 2009 tog Länsstyrelsen över ansvar för djurskyddskontroll från kommunerna. Under de första åren ”pysslade” Länsstyrelserna nästan enbart med ”gamla outredda ärenden.”I vissa kommuner fanns inte ens fungerande djurskyddstillsyn, Länsstyrelserna fick börja från grunden. Under tiden både svalt och vanvårdades hästar (och andra djur) ihjäl.

Hittade faktiskt själv en stendöd häst i en hage vid en hundpromenad, inte så trevligt när det inte ens fanns ett fungerande djurskydd i kommunen att anmäla till. Efter idogt letande fick jag tag i en före detta djurpolis (lades ner) i närheten och gav mig inte förrän hästgården fick skyddstillsyn och kraftig varning, 25 hästar kan inte dricka i tomma vattenhinkar och livnära sig på osynligt bete (vatten och foder.)

Länsstyrelserna hade under sitt första år (finns dokumenterade rapporter) till stor del bestått av att hantera tidigare anmälningsärenden, planerade kontroller höll absolut lägsta nivå, närmast noll. Med andra ord, djur svalt ihjäl eller fick utstå tortyr på grund av inkompetens att organisera skrivborden. Länsstyrelserna prioriterade ärenden där det var störst risk att djurskydd inte efterlevts, resten lämnades åt sitt öde.

 Sammanlagt utfördes drygt 12 700 djurskyddskontroller första året, 2009. Under 2008 genomförde kommunerna själva totalt drygt 23 000 djurskyddskontroller. Däremot har Länsstyrelserna gjort fler omhändertaganden av djur, 629 st jämfört med 424 st år 2008. Antal omhändertagna djur ökade från 6 st 2008 till 422 djur 2009! Äntligen fick de som har lön tummen ur……Papperskvarnar mal otroligt långsamt och beslut tar fortfarande alldeles för lång tid.

En förklaring kan vara att gamla ärenden från kommunerna hade omhändertagande som slutpunkt. Majoritet av hämtningar är sällskapsdjur, främst katter. Sällskapsdjur dominerar de anmälningsärenden Länsstyrelserna får in från allmänheten.

Antal personer som arbetar med djurskyddskontroll har minskat från 467 (kommun) till 365 hos Länsstyrelserna. En förklaring kan vara att djurskyddspersonal på Länsstyrelser i högre grad arbetar heltid, medan kommunpersonal kunde ha andra arbetsuppgifter samtidigt. Endast 26 ärenden lämnades över från djurskyddsenheten till åklagare 2010. Hur många ärenden som utreddes vidare och ledde till fällande domar är oklart. Att det tar tid att utreda är faktum, samtidigt riskerar fortfarande djurskyddsbrott att preskriberas.

Tingsrätter runt om i landet ser olika allvarligt på djurbrott. En hundägare i Sjöbo dömdes för djurplågeri och villkorlig dom. I Norrbotten yrkade åklagaren på fängelsestraff för att en djurägare låtit 14 får svälta ihjäl och 21 avlivas. Villkorlig dom och böter. Hade det blivit samma dom om 14 hästar svultit ihjäl och 21 hästar fått avlivas? Brott mot djurskyddslagen ska kunna leda till fängelse i upp till två år.

Travsporten nedrustar i praktiken men påstår i press och media att djurskydd är deras främsta fråga, en sanning med modifikation. Banveterinärer har fått rida ut stormar själva utan minsta uppbackning, efter att ha försökt genomföra sitt jobb under tävlingstid (hindra tränare att starta halta och icke tävlingsmässiga hästar.)

Travtränare och aktiva som inte gillade att banveterinärerna strök hästar vid tävling blandade ihop sak och person och dessvärre understöddes vid tillfället av Aftonbladets Trav365, som upplät plats åt folk som spydde galla över ett par banveterinärer som enbart gjorde sitt jobb. Det kändes (i detta fall) som om vissa travtränare såg sin chans att få strålkastarljus över sina infantila uttalanden, utan att förstå sin egen roll i sammanhanget. Usch.

Samma banveterinärer fick sent omsider plåster på såren från Djurskyddet i Sverige, men då var det knappt någon press och media som kommenterade detta, speciellt inte de som borde ha gjort det!

Pressmeddelandet som publicerades från Djurskyddet:
Banveterinärerna har inför journalister och andra påtalat bristerna inom djurhållningen inom hästnäringen. Att föra fram och stå för dessa åsikter i ett sammanhang där etablissemanget är starkt och stora ekonomiska intressen styr har de visat stort mod och prov på civilkurage när de valt att outtröttligt stå på djurens sida. Det vill Djurskyddet uppmärksamma och belöna med ett djurskyddsstipendium på 10.000kr att dela på.

Rapportering av orent trav har minskat betydligt och ersatts med fler huvudstänger, murphybländare och mildare reglemente för elak, teknisk utrustning. Tänjandet på gränserna i behandling och medicinering får djurvänliga människor att kräkas. Utan att blinka. Hur många travhästar behöver förresten huvudstång fäst på insidan av huvudet, vill de bada i ån på innerplan? Att en och annan unghäst ”som inte lärt sig gilla” travbanan vill kuta hem i närmsta grindhål är ingen nyhet, men då bör väl huvudstången sitta på utsidan?

Anne Haglund (veterinär) och chefredaktör för EquiLibris sa vid ett tillfälle att travsportens tidigare goda rykte solkats ner i onödan, ST/Svensk Travsports vet.avdelning bör agera kraftigare redan då ”rykten” kommer i omlopp. Hon påpekade också att alla som ”fuskar”och begår övergrepp mot hästar ska bort, oavsett om de har framgång eller inte på tävlingsovalen. Med Olle Rols hemma i stallet vet hon säkert vilka konkurrenter hon möter i loppen.

Det var i alla fall ovanligt klokt sagt, var röstar man in henne i Svensk Travsport? Där kan hon dela bås med Anders Ekfalck (Solvalla) som åtskilliga gånger tagit strid för hästarnas väl och ve. Inte minst denna vecka, mot gul italiensk kusk och hans många galenskaper på svensk travmark, som även omfattar de medarbetare han anställer.

Storm i ett vattenglas?

Att djurskyddsinspektörer har mycket att göra förstår vi ju, speciellt när petitesser prioriteras före rena övergrepp. Ett exempel kommer här. Den fem cm långa akvariefisken Sten har nu för tiden mycket mer vatten att simma i, allt tack vare en djurskyddsinspektör på genomresa. Ulla Sobestiansky, djurskyddsinspektör i Tierp gillade inte vad hon såg när hon checkade in på hotell. – Alla djur ska ha en möjlighet att känna sig trygga. En fisk måste förvaras i akvarium minst en 40-60litersbehållare. Hotellets VD trodde först att det var ett skämt när han öppnade kuvertet från Miljö och Hälsoskyddskontoret, men det var det inte.

En annan djurskyddsinspektör från Hudiksvalls kommun (är det inte där jägarna bor?) blev nerslagen när han tillsammans med en kollega skulle kontrollera ett tips om djurplågeri.

Inspektörerna försökte fotografera ett djur med brutet ben då djurägaren blev rasande och slog en av inspektörerna medvetslös, den andra lyckades fly och larmade polis. Djurägaren blev misstänkt för olaga hot och våld mot tjänsteman, förutom djurplågeri. Det enda som är säkert är att ”djurets” ben var brutet och att fler djur var i behov av hjälp, akut. Lång handläggningstid för dylika ärenden förvärrar givetvis för djuren och allt för ofta finns det ingenting att utreda när det äntligen är dags. Åtminstone inget som lever.

I travsporten anmäls oftast anonymt. För det mesta är det någon väl insatt person som inte vill stå med namn på grund av repressalier. I travsporten håller vi nämligen ihop, eller hur. Tänk bara hur det gick i Grisfösarrättegången där Kung Åke (om han hade blivit fälld) inte fått inresetillstånd till landet där han passar så bra. Silly Billy (svindyr advokat) såg till att trolla och somliga emigrerade snabbt. Advokaten är nog den enda (kända) som lyckats få någon hästskötare fälld (böter) för att ha angett på heder och samvete att han sett elpinnen användas, i ett fall där alla övriga blev frikända. Han blev alltså fälld för något som inte hade hänt. Den hästskötaren fick nog och studerar numera juridik. Det andra vittnet, jobbade halvtid i det gröna stallet och halvtid på kliniken, där hon blev uppsagd! men…tuff tjej, tog facket till hjälp och fick upprättelse utan att behöva gå tillbaks till det jobbet.

Ytterligare exempel på mesighet och handlingsförlamning i svensk travsport är väl Estlandsfärjan där hästägarna förlorade rättegången mot ansvarig tränare som helt plötsligt inte var ansvarig varken för hästarna som dog eller för samarbetet med estländaren (numera Solvallatränare.) Man tar sig för pannan. Dyrt blev det i alla fall, för hästägarna som både förlorade rättegången och fick betala den, förutom att hästarna inte kunde återuppväckas. Utredningens ”överhuvud” figurerar fortfarande i toppen för svensk travsports utredningar. Inget fel att jobba som pensionär, men han borde uppgraderas lite i hur travsport fungerar.

Hovtramp/Lasse

…för att inte tala om alla dessa infantila utredningar som gjorts och setts mellan fingrarna med, bortsett från Cobolt-fransosen, den enda tränare som fått ett riktigt straff. Låsa in sig i vedboden när Svensk Travsports representanter kommer på besök och skylla på nån annan gick bra, likaså att gömma undan Elitloppsdeltagare på gård tillsammans med en säck slangar och godsaker för intravenöst bruk, med den plånboken klarar man sig. Nä, jag är inte avundsjuk, möjligtvis på hästen som v(ä)rkligen inte hade förtjänat detta.

Tildren-historien som upprepade sig enbart på att tränaren och veterinären läst på för dåligt, sånt kan faktiskt hända även om det är tveksamt att över huvud taget använda medlet. Den första kringresande kvackaren hann ju behandla hela Gotland, Malta och fastlandet innan tullen slog till. Tullen! Förbjudet att föra in och ut det medlet blev smuggling, inte dopning. Att bara en enda vinnare ertappades med Tildren i kroppen, beror nog mest på att resten inte anmälde sina hästar till loppen eller tog en nattlig transport och gömde undan eländet som kvackaren misslyckats med vid behandlingen.

Senaste rykten avser givetvis ”gul kusk” och hans personal. Personal har han själv anställt och borde ha gett en översättning av svenskt travreglemente. Efter åtskilliga textrader i press och media av negativ karaktär blev belöningen en filial i Sverige på en välkänd gård. Korkskallen som både hade pullnät på hästen i värmningen inför V75 och samtidigt bankade på med enhandare är ju bevisligen inte utbildad i travsport. Svensk Travsport kommer med ett svar innan veckan är slut. Fortsättning följer.


Hovtramp/Ilse

Resten av rykten är än så länge diffusa, osynliga papperstigrar i Silvergrisen på hästhälsans högsäte. Hoppas att uppföljande besök görs utan att tränaren hinner städa och köpa kaffebröd. En vanlig sketen fortkörningsdag, smyg i diket och ta reda på hur hästarna ser ut och trivs. DET är ert jobb efter en anmälan av allvarligare karaktär där även husveterinär är inblandad och snabbt städar upp i röran. Nä, det är inte jag som anmält, men jag skulle ha gjort det direkt om jag upplevt samma spanking som dessa tidigare hyresgäster på gården sett ett otal gånger. Antingen flyttade de därifrån för att de inte stod ut, eller också blev de uppsagda för att de agerade.

Det finns ett antal av varje sort även i travbranschen, licensierade personer utan tillräcklig kunskap om varken anatomi eller träningsfysiologi, och framför allt utan insikt om sin egen avsaknad av kompetens. En upprepning är på plats, hästar föds inte ”heta” och halta. Eller som salig Kjell P sa – jag känner igen en idiot när jag ser den.

 

Hovtramp/Ilse

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)