STALLET

mötesplats

för Hästar & Hästfolk

Blogg

Femhundra spänn för två minuter?

2021-12-30

 

Hovtramp/Lasse - kusktrio

Vad handlar det om?

Ungefär lika mycket som det kostar på massagesalongerna. Nä, det handlar om hur mycket lånekuskar ”tjänar” på sina uppsittningar i lopp. Beror ju helt på vilka hästar de får köra, hästarnas dagsform, kapacitet och deras egen popularitet.

Som en mindre tränare sa – det är ju inte så lätt att köra om en Porsche med en folkvagn. Nä, så länge Redén tillåts starta i svenska travlopp kan du fortsätta att pilla navelludd. Han och Ågerup kan köpa precis vad de vill, inte ens lönt att anmäla till samma lopp. Att inte fler kollegor reagerat är en gåta. Väntar de på ett frikännande och sen tas strikt tränaransvar bort från reglementet.

Det är lätt att göra bort sig som lånekusk, så jäkla styva i korken ska de nog inte vara. Här kan Erik Adielsson ha en kurs för de obehagligaste. De yngsta har ju oftast ingen aning om alla umbäranden som mindre tränare får stå ut med. Undantag finns givetvis. Men ungtuppar som går genvägar, knappt har jobbat sig svettiga innan kurserna, får fantastiska chanser och tror sedan att de är odödliga.

Hovtramp/Ilse - får göra allt själv...

De vet förmodligen inte ens hur trav-Sverige i gemen ser ut, i stallen hos de som jobbar på riktigt och inte ens kan fuska. Hästarna ska ut oavsett om de har Corona eller ryggskott efter alla skoningar. Nä, det finns ingen annan. De mokkar sina boxar själva, hagar hästarna och kör träningsjobb, vårdar och har kompetens som sparar in på veterinära utgifter. Hästarna har oftast både bättre kläder och mat än de själva. Javisst kan man lämna tillbaks licensen, men hästar är faktiskt ingenting man bara slutar med. Hästar är ett sätt att leva. Borde få mycket mer respekt av lånekuskarna, somliga dög ju inte ens som tränare.

Flera av nämnda lånekuskar som höjer till en femhundring på nya året har definitivt råd att lägga av direkt, och bara titta på trav-lopp på tv. Gnäll från de som bara åker runt med en väska? Eller kostnadsökning (indexreglering) som gör det lönsamt att åka runt och ”bara” köra lopp?

Påslaget som ST lägger på hästägarnas oplacerade hästar från 2022 ska alltså ätas upp direkt av lånekuskarnas prishöjning? Oavsett A eller B-tränare. Då hoppas jag innerligt att lärlingar får fler chanser och mindre tränare kör sina hästar själva! Ser fram som fan mot sommarens tävlingar på Skrubbs redan nu. Hejdå lånekuskar med rockstjärnestatus. Äntligen!

Tog fram räknesnurran på skoj. Nu ska vi se vem som har råd att gnälla!

Stefan Persson A-tränare (född -73) har initierat höjningen av uppsittningsavgiften i lopp. 500 spänn vill han ha, för det mesta kör han så många lopp en tävlingsdag att det finns ingen tid att varken värma hästen, prata med tränaren om dagsform, hämta och lämna hästen i stallet, femhundringen avser minuterna han lånar hästen på travbanan.

Persson har 2021 kört 1.385 lopp (162-147-146) 16.280.721:- Perssons ”lön” blir då med 5/10% på intravat belopp (beräknat på 7%) 1.139.650:- Om man som Persson kört 1.385 lopp under året x 500 i uppsittningsavgift blir det 692.500:- något mindre under 2021, 350:-? X 1.385 lopp, ojdå det blir ”bara” 484.750:- Stackars lånekusken Persson. 

Catchdrivern tycker det blev dyrt med bilkörning mellan de olika travbanorna. Han körde tydligen 11.000 mil 2020, men glömde? att i deklaration får han ju faktiskt dra av 18,50 per mil (9,50 diesel) och allt över 11.000:- i utgifter är avdragsgillt, så någon ren förlust är det inte i slutänden, och vem behöver inte ha en bil att ta sig till jobbet med?

Stefan Persson är ett utmärkt exempel. Han får 5% av A-tränare som lånekusk på det han kör in, av B-tränare 10%. Örebro V75 29/12 körde han i 9 lopp, resultat inkört 227.500:- (d0-0-dgu-1-3-4-3-4-2) Hästarna i de nio loppen tränades av 6st  A-tränare (5%) och 3 B-tränare (10%)  inkört i procentandel på Örebro för Perssons del blir 7.275:- + uppsittningsavgift 9x 350? = 3.150:- + milavdrag senare för bilresa. Hyfsad dagsförtjänst för Persson trots 3 oplacerade hästar. Fast enbart utgifter för de tränarna med oplacerade hästar.

 

Hovtramp/Lasse - Björn Goop

Björn Goop (född -76) A-tränare och lånekusk både i Sverige och utomlands (FR) Björn har 135 hästar hemma i stallet! Hur i helskotta hinner han ha kontakt med alla hästägare, hästskötare och ta ansvar för 135 hästar? Hmpff, jag hade ett jättejobb med bara en (1) bra starthäst, 30/12 har Björn kört 1.198 lopp (190-173-150) 33.564.904:-

Mamma Annika (bilhandlardotter) har förmodligen jättekoll på vartenda kvitto och bomullstuss, är säker på att det inte går någon nöd på Björns fakturering. Har tagit del av hans hästägarfaktura en gång av misstag, häst som tävlat utomlands i Björns regi. Ska man skicka hästen dit måste man nog vara miljonär, åtminstone om det tillkommer ca 60.000 enbart för franska veterinärtjänster, många påfyllningar som nästan gick jämt upp med insprungna prispengar.

 

Hovtramp/Lasse - Örjan Kihlström, alltid med en växel kvar...

Örjan Kihlström A-tränare (född -62) hade häst i träning senast 1996,enbart  lånekusk. 30/12 har Örjan kört 1.021 lopp i Sverige och utomlands. Resultat 213-148-105 och 53.981.400:- Örjan intervjuades senaste V75-dag om uppsittningsavgift och tyckte han klarade sig bra och hade inte så mycket att tillägga.

Som Solvallatränaren Walman sa – om Stefan Persson ska ha 500 spänn för att sitta upp i sulkyn vågar jag inte ens tänka på hur mycket Örjan vill ha, då får vi fundera. Walman, alltid lika frispråkig och påläst.

 

Hovtramp/Lasse - stalljobb på riktigt

Carl-Johan Jepson (född -77) A-tränare men har inte tränat häst sedan 2011, har kört 1.346 lopp 2021 (166-168-155) 20.524.749:- En populär lånekusk, men vid ett par tillfällen när jag varit närvarande riktigt jäkla otrevlig, arrogant och nedvärderande. Det har han inte råd med, tappade min respekt för honom redan i grisfösarmålet, har inte ändrat uppfattning. Han borde varit mycket mer rädd om kontakter med tränare, speciellt de som kan betydligt mer än han nånsin kunnat. Sen finns det ju alltid omständigheter i vartenda travlopp, men den här jeppen varken lyssnar, kommunicerar eller är intresserad. Bara min åsikt och bara de som varit närvarande håller med, resten trycker gilla oavsett vad han gör. Det kommer ju nya lopp hela tiden, och köra häst det kan han.

 

Ulf Ohlsson, Rikard N Skoglund, Magnus A Djuse, Carl Johan Jepson och Stefan Persson kommer att ta ut en avgift på 350-500 kronor – oavsett om de kör en amatör- eller proffstränad häst från 2022.

– Vi har alltid tagit ut avgifter för amatörtränade hästar och jag tycker inte det är mer än rätt att vi tar ut en avgift av proffstränare också, sa Ulf Ohlsson.

Mikael Melefors, ordförande för Travhästägarna kallar tränarnas prisökning för ”kartellbildning”.

– Vi försöker göra det bättre för svensk travsport. Jag tycker det är osmakligt. Att catchdrivers ska stå först i kön och ta del av den här prisökningen som äntligen höjt femhundringen för oplacerade hästar i travlopp. Det tycker jag är direkt osmakligt.

TR/Travtränarnas Riksförbund (ideell förening för travtränare med professionell tränarlicens) passerar för det mesta obemärkt och vill bara att allt ska rulla på som vanligt. Ordföranden Jan Halberg har i Expressen berättat att beslutet väckt starka reaktioner bland medlemmarna. Tja, om alla som tränar häst drog åt samma håll och vågade tycka skulle resten (ST, lånekuskar...) få stå där med fingrarna i munnen.

Magnus A Djuse (född 2000) med körlicens K1 (25 mkr 2021) uttalade sig lite kryptiskt om att det finns tränare som har A-licens för att slippa betala en avgift till lånekuskar. Fakta – A-tränare betalar normalt 5% om inget annat överenskommits med lånekusken.

 

Klipp Expressen: – Det är många tävlingsdagar man går back på. Jag tror inte det finns någon annan bransch där du gör ett arbete och inte får betalt, säger stjärnkusken Carl Johan Jepson.

Carl Johan Jepson tar från 1 februari en avgift om 350 kronor för att sitta upp bakom en häst under lopp.(Ja, nåt annat lär man ju inte få hjälp med, värmning, värdefull information…nä glöm det, superproffs gör inga fel.)

– Jag kör runt 9000 mil om året och tar inte ut någon reseersättning. Jag har kört in över 20 mkr senaste två åren, det låter jättemycket. Men tar du ut en mediumlön blir det ingenting över. Det är många tävlingsdagar man går back på.

Klipp SulkySport: Stefan Persson  

– Det är arbete kvällar och helger. Som det är nu flera gånger man åker hem, räknar i huvudet och inser att man fått betala för att arbeta. Det är inte jätteofta det händer, men det är dyrt att hålla sig med bil och diesel.

Stefan Persson kommer att ta ut en uppsittningsavgift om 500 kr för att köra både proffs- och amatörtränade hästar.

– Jag står inför det här valet och har bestämt mig. Jag behöver framför allt täcka resekostnader och kunna stoppa undan lite pengar till pension. Är det så att det här utmynnar i att jag inte längre får några uppdrag som catchdriver så får det helt enkelt bli så.

Carl Johan Jepson och Stefan Persson är inte ensamma.

Ulf Ohlsson och Rikard N Skoglund väljer samma väg liksom uppstickaren unga Magnus A Djuse.

Personligen tror jag inte det blir någon större skillnad. Någon tränare kanske hellre sätter upp en lärling i stället för mig i vissa lopp. Det tror jag dock är positivt för travet i stort, konstaterar Skoglund.

Magnus A Djuse jämför med att det är normalt att ta uppsittningsavgift i andra travländer. Allt har blivit dyrare, både transport och bötesbelopp i loppen. Nu har jag tur att det går så pass bra så jag personligen behöver inte ta en avgift men jag vet att det underlättar för många i branschen, säger Djuse som kommer ta ut en avgift om 350 kr, som Carl Johan Jepson, Rikard N Skoglund och Ulf Ohlsson.

Återstår att följa de första månaderna på nya året och kuskarnas uppsittningar. Spännande fortsättning följer.

Hovtramp/Lasse - Dino Dollar

Nä, barnbarnet får definitivt köra Dino Dollar i loppen, lägger inte en spänn på arroganta, ointresserade kuskar. Det är jag klar med.

Trevlig kväll!

Hovtramp/Ilse

 

.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)