STALLET

mötesplats

för Hästar & Hästfolk

Blogg

Nä, inte nu igen!

2022-01-03

 


Svensk Travsport känns som danska ölet ”Hvergang!” Eller i alla fall med återkommande planeringsproblem varje vinter…

Isbanor, tjäl-lossning och vinterväglag är svårt att planera och förutse, det vet vi och kan vara överens om. Men, som ansvariga för travtävlingar, planera för helskotta i tid, hästar åker från hela landet för att tävla. Inget man gör på en kafferast. 

Åker man från Gotland för att tävla på Eskilstuna vill man inte få ett sms precis när man anlänt från ön till Nynäshamn med Destination Gotland över havet, med häst…

  

Idag tisdag skulle det ha travats V64 på Eskilstuna, men…

Klipp från tränare:

På väg från Gotland till Eskilstuna för att tävla på v64. Då detta sms kommer!! Festligt av ST och Eskilstuna kl 09.34- när man redan sitter på båten. Så nu hemresa då Romme inte är aktuellt. Tycker ST borde införa en 24 h regel gällande banflytt. Känns inte roligt och stackars häst som får åka båt en hel dag, kostar både tid och pengar.

 

 

Travbanorna måste omgående börja ta ansvar, ställa in tävlingar med ett dygns marginal, hur svårt kan det vara! Hoppas inte på att det ska ske ett under och förstör inte massor med dagar för aktiva i trav och galoppsport. Att åka och tävla är inte bara att stoppa in hästen i transporten. Verksamhet hemma (stallet!) måste fungera när du är borta, med personal, tid, pengar….

Klipp från ST/Svensk Travsport:

Ersättningar. Enligt Svensk Travsports allmänna bestämmelser får hästägare kompensation för inställda travtävlingarna. Nä. Inte riktigt så. Det är en sanning med modifikation!

 

 – Hästägarna får transportersättning på 3 kronor per kilometer tur och retur, räknat från hästens hemmabana och den avståndstabell som finns.

För gotlänningar utbetalas däremot enbart resan på VÄG, sträckan över VATTEN betalas INTE. Hur står det till, mig veterligt är det bara Jesus som gått på vattnet. Gör om och gör rätt!

 

Kompensation betyder väl att du blir nöjd?

Nähä, inte det, inte alltid. Vädrets makter rår ingen på, djurskydd går alltid först och så ska det vara! Jordbruksverkets banveterinär bestämmer enhälligt och kan stänga vilken tävling som helst och även stryka häst trots att du själv tycker hästen är i tävlingsmässigt skick. Däremot hur travbanornas ansvariga sportfolk agerar inför inställda travtävlingar är en helt annan sak och varierar stort.

Vid rena misstag som drabbar starthästar betalas oftast ut ett fjärdepris till hästägaren, men själva starten, eventuella poäng och allt jobb inför loppet går ju åt skogen.

Foto: Hovtramp/Ilse

V75 Bollnäs 1/1 20222 lopp 10 blev Jamaica Boko struken.

I resultatlistan står transporthinder, inte ens sant. Här har ”någon” halkat med pekfingret, hästen var laddad och skulle starta. Alla ändringar i datorn görs av behöriga med egen inloggningskod, så vems finger som tryckte på nödbroms är inte svårt att upptäcka.

Hästägare och tränare blev naturligtvis inte glada, så jäkla ofta är det inte V75 på Bollnäs, Jamaica Bokos hemmabana.

Tränare Mikael Cedergren fick i alla fall sin V75-seger, med Tale of Jacks som hade Linus Lönn i sulkyn. Självklart svider säkert tanken på att det kunde ha blivit en dubbel, två V75-segrar.

Micke Cedergren har jag träffat på Skrubbs och under festligare former. Varför han flyttade från Gotland till Runemo Gård utanför Bollnäs (ägare Erik-Olov Parhans) vet jag inte, men kan ju gissa att det finns betydligt fler hästägare än på ön och Skrubbs.

Det fåtal uthålliga proffs som finns på ön har ständigt sjå med att ta sig över vattnet, mot Kalmar eller Nynäshamn och vidare, det är varken billigt eller bekvämt. Sommartid skickas hästar till ön för att gå på sommarkollo och förhoppningsvis få lite tätare starter och enklare motstånd. Så har det alltid varit. Vintertid känns det inte speciellt trångt på Skrubbs travbana...


Har det hänt förr att hästar stryks av misstag ur travlopp? Jadå. Häst ”glömdes bort” vid anmälning till Kriteriet på Solvalla, det blev ett jäkla liv. Självklart, här väntar man och hoppas i tre långa år, har för en gångs skull en hyfsad häst, och vad händer…

Tvärtom har faktiskt också hänt. En häst i ett av uttagningsloppen till Svenskt Trav-Oaks (Fanny Chenal) kom med i loppet trots att inte fjärde insats var betald. Vid anmälningar skulle hästen ha fått ej-godkänd-stämpel i datorn, eftersom inte sista insats var betald. Detta var en utlandsägd häst, där betalningar matas in manuellt. Hoppas det inte var en italienare som ägde hästen, eftersom ingenting mer hände. Hästen blev givetvis struken när startlistor publicerades.

En häst som rest från Bollnäs till Östersund för att starta ropades ut som struken i högtalaren precis när tränaren skulle värma hästen – struken! Ingen visste varför. Tränaren gick vid ankomst in på inskrivningen för att hämta vojlock och kolla läget, ingen andades något om att hästen var struken. Just den här gången kompenserades med ett fjärdepris (5.300:- ) dessutom lovades hästägarna något extra nästa gång de kom till travbanan. Förhoppningsvis blev det mer än en fruktstund eller varmkorv.

När häst stryks från lopp blir det tio dagars startförbud. Vid det här tillfället stod det struken för hälta, lite värre, eftersom det blir både startförbud och behövs veterinärintyg. Travbanan borde ha betalt veterinärkoll och stilleståndsersättning under tid för anmälningsförbud.

Välj in rätt folk på rätt stolar så uppstår inte problem i onödan.

Hovtramp/Ilse

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)