STALLET

mötesplats

för Hästar & Hästfolk

Blogg

Rättsskydd? Nä, det har du inte råd med.

2022-01-06

 

Hovtramp foto 

Rättsskyddet i travlicensen, nä det ingår inte för vanliga dödliga.

Svensk Travsports utvalda ”rättsskyddspartner” SKARP Advokatbyrå AB. Kanske var Lindorff alldeles för dyra? eller också fick de inga kunder. Aktiva travmänniskor har normalt inte råd att anlita juristhjälp för 800:-/tim, de flesta köper hellre hö och havre och går vidare trots förlusten.

Vad kan Svensk Travsports ”hjälp” advokatfirman SKARP hjälpa dig med?

En travtränarfaktura på 4.445 spänn som en hästägare vägrade betala sin anlitade A-tränare, dras senare av Svensk Travsport tillbaks från tränarens avräkning (TDS) vilket betyder att tränaren förlorar 4.445 kronor. Eftersom Svensk Travsport förskotterar och kvittar, som alla factoringbolag gör. Här fanns både avtal om uppsägningstid och utfört travtränarjobb. Jaha, vad gör man då? 

Tackålov att det inte var ett högre belopp. Tränaren ringer jurist på ST som hänvisar till ST:s TDS-handläggare, som i sin tur hänvisar till advokat på ST:s partner SKARP. Om Kronofogden hade hanterat skulden hade den för 300 spänn hamnat i Tingsrätten som ett småmål, förenklat tvistemål. Timtaxa enligt rättshjälpslagen är 1.425:- + moms.

Vill man anlita SKARP:s advokat kostar det 1.525:-/tim, exkl.moms. Hur många timmar tror ni att det kan bli innan advokaten är färdig? Schysst hjälp från Svensk Travsport? I ett mål där tränaren max kan ”vinna” tillbaks sina 4.445 kronor + 1.445:- för ombud. Fast, den part som "vinner" småmål har begränsad möjlighet att få tillbaks ombudskostnaden.

Sammanfattningsvis kommer travtränaren att få betala mer för ST:s partners hjälp än den summa skulden handlar om. Är aktiva nöjda med den rättsskyddshjälp de kan få via Svensk Travsport och licensen?

Ett brev betyder så "mycket"

En professionell travtränare vände sig som kund till kontoret som sköter bokföring, LRF, numera Ludwig&Co. Akut hjälp önskades för att kontakt med tidigare hyresvärd som sagt upp kontrakt utan laga skäl, inte ens berättat att stallet var utlagt till försäljning.

Juristen på Ludwig&Co expedierar ofta hästfolk och åtar sig ”fallet” för travtränarens räkning. Travtränaren skickar in sitt underlag via mail (hyreskontrakt och kvitton betalda hyror) och inväntar råd från juristen.

Då kommer chocken, för ett (1) enda brev som skickats av juristen till motparten/hyresvärden debiteras/faktureras för detta brev på 1,5 sida travtränaren 8.169,86. Vad göra? Bryta ihop i fosterställning eller vägra betala? Vad skulle det ha kostat att driva målet med den juristen ända upp i Tingsrätten, det törs man inte ens tänka på...

När tränaren inte omgående kan betala 8.169 kronor och 86 öre för BREVET skickas ärendet vidare av juristen till Kronofogdemyndigheten och brevet kostar nu istället 9.583,74. Ska man svimma eller skrika högt? Är det så man behandlar sina hästsportkunder på Ludwig&Co?

Självklart låter man inte dylika dumheter passera obemärkt. Börja med att bestrida kostnaden. Avsluta bokföringshjälp med LRF/Ludwig&Co fort som fan. Finns säkert nån liten gembärare som kan göra det minst lika bra och dessutom brinner för sin uppgift. Det egentliga ärendet avhandlades senare i Tingsrätten som ett förenklat tvistemål och travtränaren fick sin upprättelse. Utan ombudskostnader.

Däremot återstår att se vad som händer när Advokatsamfundets Konsumentgrupp granskat klart ”brevet” från juristen.

Enligt advokatsamfundets riktlinjer skall arvode vara skäligt. Skäligheten bestäms utifrån följande faktorer; tidsåtgång, uppdragets art, storlek och svårighetsgrad, tidspress och uppnått resultat.

Om det inte är möjligt att nå en lösning i samförstånd kan klienten få saken prövad inom ramen för Advokatsamfundets konsumenttvistnämnd. Advokat är skyldig att medverka i Konsumenttvistnämndens prövning, om en lösning i samförstånd inte kunnat uppnås.

Stalltips – be alltid om en offert (kostnad) innan du anlitar advokat i ett juridiskt ärende.

Hovtramp/Ilse

Hovtramp/Lasse foto

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)