STALLET

mötesplats

för Hästar & Hästfolk

Blogg

Läget i travsporten?

2022-01-08

Foto: Lasse/Hovtramp

Läget i travsporten just nu?

Vad tycker jag? Känns som det är mycket onödigt tjafs på sociala media, sånt som borde stannat inom stallet. Tränare tjänar nog mer på att önska lycka till när hästägare flyttar sina hästar. Vissa hästägare får ju dessutom ångra sig bittert. Men, så länge det är hästägarnas häst och inga andra överenskommelser finns, så flytta på. Lycka Till!

Robert Bergh har över en natt "tappat" hästar, men har ändå 117 stycken kvar i stallet. Vem fan har 117 hästar? Jaja, han är duktig. Måste vara första gången så många flyttar på en gång från Bergh-stallet. Tre tunga hästägare - Rune/Mellby Gård, SRF Stable och Hail Mary gänget med sina 9 hästar har flyttat. Personligen tror jag inte det är särskilt lätt att ”få till” Bergh-produkter på ett nytt ställe. Tränarens tunga, hårda träningsfilosofi, backe upp och backe ner ger många utslitna kroppsdelar. Som ska underhållas på rätt sätt och av rätt kompetens. Näpp, i det här fallet går det inte lika bra med selleri. 

Förslitningsskador är oundvikliga, carpus (framknän som inte finns) sen och gaffelbandsskador. Dessutom, jäkligt trist när elithästar som presterar i storlopp tvingas byta miljö och (kanske) förlora sin trygghet i onödan. Vilket givetvis helt beror på hur hästen trivts med hästskötare, närmiljön och den vård och skötsel de fått. Travhästar som presterar får det bra överallt, men resten?

Hovtramp/Ilse - köper många hästar...

Press och media dreglar över travtränares uttalanden om hästägare som ”jag har aldrig gillat dom”. Diamanten är ett utmärkt exempel, Hail Mary kan bli nästa slöseri med en extremt duktig häst, åtminstone om allt ska gå reglementsenligt till. Nä, litar definitivt inte på hästens nya tränare.

Hovtramp/Simon Hoas - Nahar, vilken häst, en riktig Bergh-produkt

Robert Bergh ”tappade” ju tidigare Stall Forspro AB:s Diamanten, som skulle få flytta runt hos tre olika tränare innan Foppas farsa lugnade ner sig. Vem vill flyttas runt som en möbel? Daniel Wäjersten har fått ärva Berghs Fifty Cent Piece och Rome Pays Off.. Moonstone (SRF Stable) packar också väskan från Berg-stallet. Något stämmer inte, läget?

Hovtramp/Ilse - Untersteiners buss

Untersteiner x 2 ( nybildat popstall) har 254 hästar tillsammans! Stackars den som morgonfodrar. Äsch, de har säkert maskinell utfodring, lucka öppnas i boxen och pang kommer fodret i krubban. Nä, gillar inte det. Vill att alla hästar ska ses av en hästskötare innan de äter morgonfoder. Det finns faktiskt hästar som skiter i krubban, då blir ju inte morgonfodret så gott. Nån av de 254 hästarna kanske är sjuk, har ont i magen, inte ens ska ha sitt foder. Allt kan hända och händer.

Huvva, hur ska Johan och Peter kunna hålla reda på namnet på personalen, 28-29 stycken, för att inte tala om hästarnas namn...hur kul låter det? Vad svarar Peter när jag ringer och frågar -hur mår Brunte idag?
Tänk om alla 254 hästägarna ringer samma dag och frågar hur hästen mår, då blir det ingen tid att träna precis...

Hovtramp/Lasse - Svante Båth med fru


Svante Båth har just nu 122 hästar i stallarna och ger intryck av att ha ett välsmort maskineri med pålitlig personal. Fast vid ett par besök på gården kändes en smula opersonligt, stressigt, utom i en enda avdelning där två elithästarna bodde. De fick allt och lite till. Vad fick resten?

Hovtramp/Lasse - Roger Walmann

Roger Walmann har ca 40 hästar i stallet, SRF Stable hade tidigare dubbelt så många under flera år hos tränaren men har flyttat till trendiga tränare, som inte skyr några medel för att vara först i mål..Man undrar ju ändå hur det skulle kännas att fakturera 84 hästar till samma hästägare under lång tid och helt säkert veta att de betalar! Läget?

För storhästägare är det säkert strålkastarljuset som är huvudsaken, först, störst och bäst. Skit i hur hästen mår. Gillar definitivt inte när slipsnissar och miljardärer vill bestämma vilka dojor hästen ska ha i lopp eller hur den ska tränas. Anlitar man professionell travtränare så vet man både premisserna och konceptet. Kommunikation borde vara information. Gå hem och lek på skrivbordet. By the way, SRF Stable har nu 140 hästar hos ett 20-tal olika tränare.

Hovtramp/Lasse - Timo Nurmos

Timo Nurmos har 135 hästar och massor av finsk dygnetrunt personal. Känner ett par stycken som slavat (jobbat) hos Nurmos, halvt utbrända och saknade liv utanför travbubblan under lång tid. De levde häst.

Liljendahl Reijo har 21 hästar i träning och säljer gården på Julmyra, flyttar till gamla arbetsplatsen Alby i Upplands-Väsby hos Stig H Johansson...undrar vem som köper Julmyra, förstår faktiskt att han flyttar, av ganska många orsaker. Var faktiskt med och hjälpte till vid bygget av stall och hus. Bättre fly än illa fäkta.

Hovtramp foto - flytta?

Travtränare har i alla tider ”tappat” hästar till kollegor, speciellt elithästar. Alla hästägare vill stå i vinnarcirkeln och som Stig H:s forna hästägare sa - det ska vara ITTOR i raden. Inte ens Nestorn i svensk travsport slapp dessa krävande gubbar i långrock och hatt.Minns 2010 - Kari "Korpen" Lähdekorpi tappade miljonhästen Quantum Joyride till Fleming Jensen. Korpen hade stallarna fulla och bytte hästar (köpte in) som andra byter underbrallor. Den absolut största hästtjuven i svensk travhistoria blev av med en bra häst! Inte vanligt på den tiden. Den fantastiska tränaren "slutade" och försvann lika fort som en avlöning, nä inte riktigt sant. Skymtas fortfarande på familjegården i Holm och har häst hos dottern.

TR-bild - välj rätt tränare, så undviks problem...

Hästägare köper en tjänst av vald travtränare, en tjänst som de inte kan utföra själva. Lika säkert som Amen i kyrkan, så fort det går lite för bra, då börjar eländet! Tro mig. Inget nytt under solen, det finns mängder av forntida exempel, precis som färska. En sak är säkert, i travsport finns alltid en pågående cirkusföreställning.

Hovtramp/Ilse

 

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)