STALLET

mötesplats

för Hästar & Hästfolk

Blogg

Här krävs mer än möten...

2022-01-14

KÄRA SVENSK TRAVSPORT OCH ATG

Ni har varit mina bästa vänner sen mitten på 60-talet.

Vilka hästar jag träffat, vilka segrar, vilken prestations och vinstpress man minskat i vikt av, vilka långa dagar och korta nätter det blev under en lång tid. Fantastiska travresor, med häst och kamera. Men vad hände sen?

De aktiva är missnöjda i parti och minut.

Utan att få gehör. Alla i hästsporten vill ha mer pengar, otroligt mycket mer medinflytande, självklart innan beslut och reglementsförändringar. Nä, det hjälper inte att be om ursäkt efteråt! Tyder enbart på obefintlig respekt från ST:s budbärare Robert Karlsson mot de aktiva. Hur kan en hel församling ”glömma bort” att nya påhitt borde sanktionerats av de två invalda för tränarnas räkning, Örjan Kihlström och Johan Untersteiner?

Ska de där två bara vara galjonsfigurer?

Så jäkla trött på att ST:s gembärare kör över aktiva och gör precis som de vill! Fast till slut blir missnöjet för stort ochTR/Travtränarnas representanter blir tvungna att lyfta på arslet.

Hovtramp/Lasse - Westholm i köptagen...

Jörgen Westholm gjorde ett skarpt uttalande i veckan, han satt ju faktiskt (14 år) i TR:s toppskikt, men lyckades inte få så värst mycket gehör för sina många gånger vettiga förslag.

Vettigaste hittills, ända sen Kurt Kyrk gick omkring och domderade på Solvalla stallbacke som tränarboss. Där vilade inga ledsamheter och sparades inte på ord.

Vet ni hur många de aktiva är tillsammans?

Tänk bara tanken - om alla med licens strejkar från att anmäla, köra eller rida häst samma dag? Om ingen enda anmälde nån av de där 15.928 hästarna i träning! Om alla 4.282 med licens tog en sovmorgon istället för att lasta transporten, tog en fika i lugn och ro och funderade på vad en gemensam aktion skulle betyda, inte minst för ATG och ST.

  

Kära ST, ni kommer förmodligen att sitta kvar på era stolar, oavsett vilka hitte-på-lekar ni tvingar aktiva att delta i. Nä, inte för att ni är så jäkla kompetenta, utan för att oppositionen (travtränarna) är så urbota usla på att göra gemensam sak. Alla pratar bara i egen sak, vill ha strålkastarljus och gillamarkeringar. De skiter säkert i hur det går för sämre lottade kollegor. Även om de skulle vara de sista stortränarna med hästar i stallet och utan motstånd. Många kör säkert så länge lampan lyser och saknar helt vi-känsla.

Landets journalistkår har konverterat till speljournalister och tipsexperter, skrapar med foten och följer manus. Många mickbärare gullar hellre med skattesmitare och dopare istället för att värna om travsport!

Är ni som sitter där i Tv-kanalerna medvetna om hur många aktiva det finns i travsport? Nähä, inte det. Antagligen därför ni envisas med att intervjua samma kuskar och tränare oavsett om de är först eller sist i mål. Några få tränare och catchdrivers som turas om att svara på samma trista frågor. Mickbärarna verkar tro att det är lånekuskarna som planerar hästarnas framtid, för helskotta släpp fram tränarna! Även om det skulle råka vara en bonnläpp i leriga gummibrallor som just medverkat till att ni åkte ut på V75 eller V86. Alla kan vinna, eller hur?

 

Nä. Ni kommer inte undan med allt. Vissa beslut sätter djupa hål i ekonomin för de som håller er med hästar och lön. Vad ska ni jiddra om när fotfolket ledsnat? Redan nu är det glest med anmälningar till många lopp, det finns lediga platser titt som tätt. Inte undra på, med V75 åtta dagar i rad, V64 och V86 förutom Lunchtrav och ramlopp som ska fyllas med starthästar. Kortsiktiga lösningar som bara gör en förbannad!

Förmodligen finns en baktanke även med 1500-lappen. Kanske nåt ljushuvud kläckte idén att slänga åt de där gnällspikarna och utfyllningarna i loppen en allmosa. Under förutsättning att de är oplacerade och inte galopperat. Helt säker på att finns nån skatteteknisk uträkning med höjningen (oms, moms, förskott, kvittning) som innebär ökad förtjänst... till kassavalvet.Den ”valda” styrelsen har år efter år satt sig vid dukat smörgåsbord av arvoden och trevliga fikastunder, utan att ens tillfråga fotfolket hur de vill ha det! Ibland har gjorts rena missbedömningar följda av infantila bortförklaringar. Även när det handlat om viktiga beslut. Hårresande senfärdighet med rejäla klavertramp har ”drabbat” styrelsen som de gemensamt blundar för. Nån fick visserligen foten med omedelbar verkan, nån sa upp sig självmant.

Ludde Kolgjini har råd att säga vad han tycker...

Fast det handlar ju inte om att hitta en syndabock, snarare att täppa till felaktigheter de själva skapat. Hade hoppats på betydligt mer av en handfull ”valda” styrelsemedlemmar. Skulle aldrig ha förekommit i civila näringslivet. Inte en vecka ens. Har faktiskt varit näringslivsjournalist under ett antal år och träffat betydligt mäktigare personer än handläggare och gembärare. Så varför lyssnar inte ST? Saknar verklighetsuppkoppling? Välj in rätt folk som företräder de aktiva, är inte Jörgen Westholm intresserad? Kanske Ludde Kolgjini skulle gilla att sätta sprätt på tillställningarna, har någon frågat?

Ibland funderar man ifall det handlar om ointresse eller inkompetens? På riktigt. Enkla saker blir segslitna årslånga förhandlingar, löften flyttas och skjuts upp vecka efter vecka. Att någon enstaka får sparken är ingen tröst, när egentligen hela avdelningen borde ha lättat på rumpan. Jurister hoppar av mitt i värsta förhandlingen svensk travsport någonsin haft och nytillsatta verkar ha somnat på sin post. Nä, det finns knappt ingen aktiv som glömmer eller är nöjda med dessa kurragömmalekar. De flesta vågar inte säga vad de tycker, och det handlar definitivt inte om tystnadskultur, de pratar nämligen med varandra. Nästan allihop. Undantag är de som har något att tjäna på eländet.

Hovtramp/Lasse - fantastisk häst...räv bland hermelinerna

De dagar jag vaknar upp snäll, efter att ha tittat på bilder av alla fantastiska hästar man lärt känna, försöker jag skyla över med att ni där i Silvergrisen inte förstår bättre. Jag satt ju faktiskt i huset hela sju år och såg er varje dag i trapphusen, deltog i meningslösa möten men trevliga aktiviteter. När jag inte tittar på fantastiska bilder av gamla passhästar blir jag svart i ögonen och tror att ni faktiskt vet vad ni gör, struntar i resultat och konsekvenser bara ni får behålla ert rum med utsikt över travbanan.

Grattis till makten och härligheten!

Hovtramp/Ilse 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)