STALLET

mötesplats

för Hästar & Hästfolk

Blogg

Det går inte lika bra med selleri, eller?

2020-05-17

 

 

Foto: Hovtramp/Lasse - Lucky Jim

En bild säger mer än tusen ord?

Ja, ibland. Åtminstone för oss som jobbar med fotografering och har ett långt liv med fotografiska verk, oavsett om vi står bakom kameran eller hanterar bildarkivet är detta inget man lär sig på en kafferast!

Det finns regler som alla måste följa som använder andras bilder, det är inte bara att ”låna” en fin bild utan lov utan att ange fotografens upphovsmannens namn, varken om det handlar om bilder från något inköpt bildarkiv eller någon kul bild från nätet..

Låna utan lov är förbjudet även om fotografen är DÖD, fatta.nu.

Foto: Hovtramp/Lasse - EAP/Einar Andersson (chefen) och Ilse

Hovtramp/Ilse - Lasse fotograferar

Hovtramps bildarkiv är numera ett av de största hästsportarkiven i Sverige, och där vaktar jag på våra egna mödosamt inhämtade fotografiska bilder, från 1970-talet och framåt, i synnerhet från trav och galopptävlingar. Bilder som funnits med i hundratals hästsportreportage, våra egna och andras böcker, annonser, reklam.

Har även tillbringat åtskilliga år med att registrera dessa fantastiska bilder som andra hästsportfotografer fotograferat, genom att ha krupit, smugit, svettats och frusit för att lyckas fånga rätt bild med kameran. Bilder från ett historiskt bildarkiv (EAP/Einar Andersson Pressbild, P&R) numera uppköpt av först Kanal75 och senare TR-Media (Travronden) där merparten idag finns hos Årjängs Travmuséums bildarkiv.

  

Hovtramp/Lasse - Mats Hansson

Ja, fotografen och grundaren av EAP/Pressbild&Reklam Einar Andersson är död, likaså den unika hästsportfotografen Mats Hansson, vilket inte betyder att man kan strunta i att skriva ut deras och övrigas namn under bilder som publiceras. Inte i Travronden, inte på Årjängs Trav-arkiv, inte i dagspress, inte någonstans!

TR-Media och ATG/Kanal75 är inga fysiska personer och har aldrig hållt i en kamera. Däremot har de hästsportfotografer som jobbar åt dem, och de bilderna kan de göra precis vad de vill med utan att jag bryr mig.

Hovtramp/Lasse - Eva Franke

Einar Anderssons, Mats Hanssons, Eva Frankes med fleras odödliga bilder ska märkas under bilden i många år framåt, oavsett om det är Expressen, Aftonbladet eller Travronden som använder bilderna. Under åren i Silvvergrisen (Hästsportens Hus) var detta en kamp jag dagligen förde mot dinousarierna (Aftonbladet, Expressen, DN, Svenska Dagbladet, Landsortspressen, veckotidningar...när de glömde fotografens namn. Inte ens Min Häst kom undan. De som inte förstod allvaret fick snabbt en faktura, och tänk...de lärde sig snabbt!

Hovtramp/Lasse - fotograferna är fler än hästarna på Elitloppet...

Så här lyder de regler som främst ATG och TR-Media borde få skrivna på näsan:

BLF/Bildleverantörernas Förbund är en branschorganisation för de som arbetar professionellt med bild, film och video. Branschledande när det gäller frågor om praktisk upphovsrätt, prissättning och leveransvillkor. En viktig del av arbetet är juridisk rådgivning, som medlem i Bildupphovsrätt i Sverige – BUR, främjas bildskapares ekonomiska och upphovsrättsliga intressen.

Blir fortfarande vansinnig varje gång jag ser bilder användas utan att man namngett fotografen, speciellt då jag vet vem som tog bilden!

Har man rätt att få sitt namn angivet när bilderna används?

Ja! En upphovsperson har ideell rätt till sitt verk även om bilden är såld. Köparen ska se till att ditt namn anges när bilden används. Verket får inte ändras utan upphovspersonens godkännande eller göras tillgängligt på ett kränkande sätt. Din ideella rätt kan aldrig säljas eller överlåtas!

När ett företag eller en privatperson använder någons bilder utan att skriva ut fotografens namn, vad kan man göra? Enligt upphovsrättslagen krävs tillstånd för att publicera någon annans bilder. Även om fotografen är död, bildarkivet är SÅLT ska fotografens namn skrivas ut under bilden.

Foto: EAP/Einar Andersson  - fotograf, häst och kusk är döda...

 

Hovtramp/Ilse

Hur länge är en bild upphovsrättsligt skyddad?

70 år efter det år upphovspersonen dog. Fotografiska verk skyddas i 70 år efter det år upphovspersonen dog, fotografiska bilder är skyddade i 50 år efter bildens framställningsår. Det upphovsrättsliga skyddet omfattar även bilder på Internet och samma regler gäller även om bilden ursprungligen fanns i en bok.

 

 

Foto: historiska, unika bilder från EAP/Einar Andersson - framgår inte tydligt!

Travrondens sportbilaga dunsade ner i brevlådan, då satte jag mig tillrätta för att njuta av ett reportage, skrivet av en av de skribenter jag tycker allra bäst om att läsa. Döm om min förvåning när de unika bilderna publicerades utan att tydligt ange fotograf! Även texten haltade på sina ställen, nedan ska jag förklara varför.

Einar Andersson blev ofta (dagligen) upprörd under mina år på företaget. Det enda som hjälpte var att skicka en faktura, DET förstod de flesta.

Einar Anderssons historiska bild av Lyon blandades lite granna bort med Einars bild av Une de Mai, travdrottningen som tjusade en hel värld och förevigades av Einar Andersson med sitt långsträckta travsteg. Den bilden tjusades även Salvador Dali av, och lånade den utan lov. Några fjärilar på fotografiet och vips var ett nytt surrealistiskt konstverk skapat.

Foto: Einar Andersson - fjärilar av Salvador Dali

Nä, Einar Andersson blev varken glad eller förtjust, han blev arg. I dylika fall är det lätt att stämma bildtjuven, men slutet gott allting gott, den förlikningen gynnade båda parter.

Här kommer några exempel ytterligare på felriktade maktutövanden som inte ens är juridiskt riktiga. Samtliga travsällskap som arrangerar travtävlingar har överlåtit ljud och bildrättigheter till Svensk Travsport, som i sin tur överlåtit rättigheterna till Kanal75.

Vilket inte innebär att Kanal75 kan utestänga övriga. Travbanor är en allmän plats, där det är tillåtet att fotografera och filma så länge en ackrediterad utövare står bakom kameran.

Hovtramp/Lasse - BAROCKT är ett användbart ord...

2018 röstade EU-parlamentet om ett barockt förslag som handlade om att det skulle vara olagligt för publik att filma och dela egna klipp och bilder från sportevanemang, men det har som tur är inte hörsammats ännu! Snacka om olagligt monopol och inskränkande av rättigheter.

Hovtramp/Ilse

 

 

 

 

 

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)