STALLET

mötesplats

för Hästar & Hästfolk

Blogg

Kan doktorn komma?

2022-01-22

Kan man lita på dagens veterinärer?

Har de purunga (nykläckta och okläckta) tillräcklig kompetens att avgöra om hästen är halt eller inte? Men för bövelen, hon som kom i Distriktsveterinärens bil såg ju ut som en skolflicka? Böjprov öh...pfuiii. Fick lust att hjälpa till. Hade hon verkligen hunnit med examen och praktiserat på fältet? Sporthästar är inget för vem som helst att fundera över. Jo tack, jag har upplevt dem, de nykläckta och okläckta.

privat foto från reportage 1980-tal

Erkänner att med gamla gardet som Lars-Erik Ullberg (död) Åke Åsheim (död) Odd Knudsen (död) Gunnar Nilsson och Claes Rulcker (lever tack och lov!) i bagaget, inte många nya som får godkänt, sitter i ryggraden. Alternativbehandlare som Sven Lindblom (död) ersatt av kvackare som inte ens borde få tillträde till stall. De som passerar nålsögat vid odiagnostiserade problem är främst de som gått i klinikveterinärernas lära. Anders Ekfalck, Lars Åslund, Nisse Ronéus och några få till. Tackålov!

En ung Lasse Åslund (praktikant) springer...

För ett antal år sedan könskvoterades ett gäng damer till SLU:s veterinärutbildning, under lång tid hade examinerats överskott på manliga veterinärer! Blev det bra? Nä, många killar (män) fick söka veterinärutbildning i Ungern och Polen, känner ett par som trots fullmatade betyg och brinnande intresse fick ge sig iväg till länder de knappast valt annars. Damerna stod ju före i SLU-kön så platserna fylldes snabbt. Idag svämmar marknaden över av unga, kvinnliga veterinärer, få med arbetslivserfarenhet ändå färre har varit ute med fältskäraren, fått ta eget ansvar för svårare fall med stordjur (hov och klövdjur.)

Veterinärutbildning omfattar 5,5 år sista terminen innehåller examensarbete och fördjupning. Efter avslutad utbildning ansöks om veterinärlegitimation, som utfärdas av Jordbruksverket.

 

Kan veterinärer som ”misslyckas” prickas?

Ansvarsnämnden 2021 - tre varningar och 26 erinringar (påpekanden.)

2021 fick Jordbruksverket 129 ansökningar från veterinärstudenter som sökte särskilt tillstånd att få arbeta som veterinär, ökning med 43 % jämfört med 2020.

Veterinärstudent som inte genomfört examen, kan alltså få arbeta som veterinär med särskilt tillstånd. Studenten arbetar i en verksamhet som  legitimerad veterinär har huvudansvar för. Förhoppningsvis inte som när elektrikerlärlingars handledare försvinner och nybörjarna får googla för att hitta lösningar på problem som uppstår...

 

Hovtramp/Ilse - SLU Veterinärhögskolan

SLU:s ansvariga ser positivt på möjligheten och att antalet studenter som söker tillstånd ökar.

Klipp: veterinärstudenterna kommer ut och arbetar så mycket som möjligt i veterinär verksamhet innan de blir klara med sin utbildning, för att få erfarenhet och kan även fungera som vikarier.

Anmärkning: Icke att blanda ihop med praktikanter som följer veterinär.

 

Det kan vara ett sätt för veterinärstudent att prova på område de tänkt arbeta inom senare, skaffa kontakter och erfarenheter inför yrkeslivet. Det kan även vara en möjlighet att prova på ett kliniskt område som man inte primärt tänkt arbeta med efter examen”,

säger Johanna Penell, vicedekan med ansvar för utbildning på grund- och avancerad nivå fakultet för veterinärmedicin/husdjursvetenskap vid SLU.

Ps. var faktiskt tvungen att ta reda på Penells ålder (48 år) Hon lät inte som en person som kan inkludera veterinära konsekvenser. Ds.

När goda råd är dyra!

Minns som igår hur min farfar (lantbrukare och bonde) drog i kalven som hamnat i fel läge, vände på den själv och drog ut den i frambenen. Stod bredvid och kikade rätt in i kon som kved i högan sky. Tror knappast han hade långhandskar, inte ens glidmedel. Enda veterinär var långt bort, det handlade om kons eller kalvens överlevnad och minuter. Minns ännu idag kalvens dramatiska ankomst och att kon överlevde utan förlamning.

Foto: EAP/Einar Andersson - Ilse röntgar på Solvalla kliniken 70-tal

Under klinikåren hände självklart en hel del dramatik, vissa olycksfall med hästar glömmer man inte. Hur låter sulkystång av metall genom halsen på hästen efter krock? Röntgade när veterinär höll upp huvudet. Upplevde även extremsnabb avlivning efter krock på travbanan, pang. Den veterinären sket fullkomligt i försäkringsbolaget som ville ha både dittan och dattan. Röntgades efter avlivning.

Undrar om o-examinerade veterinärstudenter vid akut behov skulle kunna använda ”elaka väskan” ? såg ut som en verktygslåda i stuteriveterinärens bilskuff. Vet de ens vad den var till för? Stuteriveterinären packade in den, ifall oturen var framme vid fölning.

Lag (2009:302) verksamhet inom djurens hälso- och sjukvård (2010.) Grundläggande bestämmelser om behörighet, skyldigheter och läkemedelsanvändning, mer detaljerade bestämmelser finns i Statens Jordbruksverks föreskrifter.

 

Vem granskar djursjukvården? anmälningar som lett till Tingsrätt:

Domarutlåtande av veterinär: "Försumlig, oförståndig eller oskicklig”

Hur bedöms anmälda veterinärer?

Veterinäranmälningar till Ansvarsnämnden ökade 2020.

Av ca 200 anmälningar har 30 veterinärer kritiserats för felbehandlingar och en (1) enda blev av med veterinärlegitimation under senaste nio år.

Ansvarsnämndens handläggare pekar på bristande kommunikation mellan djurägare och veterinär, främst när det gäller häst, hund och katt.

Hovtramp/Ilse

Hur bedöms veterinära anmärkningar hos Ansvarsnämnden?

I första hand är det veterinärer på slakterier som gjort anmälningar. 2021 kom 141 ärenden till Jordbruksverket från OV-veterinärer. Flest anmärkningar gäller djur som saknar ID-handlingar, en ökning med 78% från 2020. Är vi så slarviga när djur gör sista resan till slakteriet? Det finns ju inte slakteri att åka till överallt. Hästrika Gotland saknar slakteri men nödslakt finns via distrikstveterinär vid akuta olyckor. Sista resan för avlivning av (häst, kor, getter, grisar…) går alltså över vattnet med båt, låter det rimligt?

Bristfälliga ID-handlingar, främsta orsak till anmärkningar. Vart tog förresten alla trav och galopphästar vägen som finns i databaserna registrerade och firar sin 50:e födesedag? Dessvärre vet jag svaret. Sista hästägare ska avsluta häst hos sin organisation när den avlivats. Konsekvenser vid slakt? Kostnad (destruktion/bränning) av häst som medicinerat (ca 6.000 spänn) då hästen inte kan användas i livsmedelsproduktion, alltså noll återbäring och bara utgifter. Finns ett elakt svar på vart alla dessa hästar tagit vägen, de gick inte upp i rök.

När det inte går att identifiera slaktdjur är det upp till veterinär att utreda och besluta om djuret ska ingå i livsmedelskedjan (enligt handläggare på Djurregisterenheten Jordbruksverket.) Smittspårning, medicinering, tänk om vi faktiskt käkar grisar, kor och hästar utan rätta ID-handlingar, fullproppade med både dopning och antibiotika? Veterinären som bestämmer om det ska bli korv eller inte kanske var trött och gick och fikade istället. Jodå, det finns central nötkreatursregisterbas, klövdjur har brickor i öronen, om de inte kommit bort på vägen.

Vad händer vid anmälan från OV-veterinär?

Länsstyrelsen kontrollerar märkning och registrering med djurhållaren. Upptäcks brister hos djurägare kan beslutas om flyttförbud på djuren i besättningen. Vad händer om djurhållaren bryter mot flyttförbud?Vitesförfarande (böter.)

Kritik från djurägare har förekommit om att det sitter veterinärkollegor i Ansvarsnämnden. Sveriges veterinärförbund (självklart) tycker att nuvarande system fungerar bra och ser nämnden som opartisk instans. Ungefär som Svensk Travsport och Svensk Galopp då…

Ansvarsnämnden

EU-anpassad djurläkemedelslagstiftning

Så här många slarviga djurägare finns det...

Bristfällig märkning Jordbruksverket från Livsmedelsverkets veterinärer:

2018 = 58st  2019 = 79st 2020 = 141 ärenden!

Anmälningar till Ansvarsnämnd:

2018 =128st  2019 = 196st  2020 = 225 ärenden!

Varningar, erinringar Ansvarsnämnd delat ut:

2018 = 6st varningar 18 erinringar

2019= 1st varning 31 erinringar

2020 = 3st varningar 26 erinringar

Ansökningar om särskilt tillstånd att verka som veterinär utan examen:

2019 = 90 ansökningar, 1 ärende särskilt tillstånd från tredjeland. 

2020 = 129 ansökningar, 3 ärenden särskilt tillstånd från tredjeland.

Kanske...eller inte undra på att hästägare blir utfattiga och gråhåriga.

Trevlig lördag!

 

Hovtramp/Ilse

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)