STALLET

mötesplats

för Hästar & Hästfolk

Blogg

Skrattar bäst som skrattar sist?

2022-01-31

 

Foto: Hovtramp/Lasse

Sen stenåldern har hästägare skickat hårprov från man och svans till Homeopathuset i Söderala, där Söderströms Lab och apotek ”släckt de värsta bränderna”. Håranalys, kostråd och tillverkning av foder och kost-tillskott värt namnet. Det som ”modernt” foder och filosofiska ideér om häst-träning ställt till hos flock och betesdjur. I många fall resultat av träning utan att ha anatomiska och träningsfysiologiska kunskaper. Hårprov skrattades det länge åt, inte minst i Tv, press och media.

Homeopathuset fick ta emot hårprov från en stendöd historisk häst, i syfte att avslöja detta ”humbug och lurendrejeri.” Nä, det gick inte så bra och upptäcktes omgående. Hur Homeopathuset arbetar är inte många som känner till. Hovtramp är nog ett av få reportageteam som varit på plats. Visserligen länge sen, analysmetoder och produkter har säkert förfinats i takt med allt extremare foder, tillskott hästar tvingas äta, om de inte vill svälta ihjäl. Vad väljer hästen om den får välja? naturligt foder utan kemikalier och tveksamma bindningsmedel eller färdigfoder i pelletsform?

Vad letar en bortsprungen hund efter i skogen? Torra pellets? Var god vän många år med en distriktsveterinär som i sin examensuppsats avslöjade ”katt-knark” och varför katten vill ha just den burken. Hon fick hotbrev i flera veckor. Men. Därför väljer katten enbart Pussy eller Whiskas.

Foto: Hovtramp/Lasse - Hans Söderström

Hans Söderström, Homeopathuset avled nyligen och otroligt många häst och hundmänniskor kommer att sakna honom. Verksamheten fortsätter tack vare Elisabeth Söderström med personal. Kunskapen som samlats under åren är unik. Många djurägare har fått hjälp med det som inte hittats på annat håll. Ett exempel var en håranalys från tvåbent med stark migrän, som tack vare hårprov överlevde hjärntumör. Bad för inte så länge sen som ombud Elisabeth och Hans om hjälp att analysera ett hårprov från importerad häst. Den analysen vill ni inte se.

Minns än idag hur TV3:s Insider, Ridsport och flera travmagasin slog upp fläskiga rubriker där håranalys från ”ohalta” Victory Tilly sågades vid fotknölarna. Nä, de bad aldrig om ursäkt, inte någon av dem. Usch!

Foto: Hovtramp/Lasse - Victory Tilly

Foto: Hovtramp/Lasse - Söderströms

Nestorn i svensk travsport Stig H:s världs-stjärna Victory Tilly var huvudingrediens i såpoperan. Hälta och skadeproblem, vilket givetvis inte var ett dugg sant. Dessvärre var det sant. Men då hade redan publikfriarna i media rapporterat om hur idiotiskt det var att använda sig av analysmetoder som hårprov, vilka kvackare Söderströms var.

Foto: Hovtramp/Ilse - Sven Lindblom

Samtidigt besöktes nu bortgångna Svenne Lindbloms Alyose i Sala av varenda travtränare och hästägare som ville ha naturliga påfyllningar i trötta hästben och apotekets vegetabiliska varor på burk och flaska. Skillnaden mellan naturligt och naturligt? Massan är dum. Idag har de flesta slutat skratta åt håranalys. Inte minst efter att mördare hittats femton år senare med hjälp av några hårstrån och DNA-analyser.


Sedan 2010 använder Svensk Travsport hårprov för kontroll av anabola steroider, inte minst hos importerade hästar från USA och Kanada, där anaboler är tillåtna. Anabola steroider medför livstids avstängning i Sverige. Hårprov tas även i samband med att föl chipmärks för härstamningskontroll. Med hårprovs DNA-typning upptäcks substanser långt efter att de tillförts hästen. Tidigare gjordes test genom urin och blodprov.

I Frankrike december 2021 togs 1.054 dopingprover på franska travbanor. Markant ökning efter Fabrice Souloys ökända Kobolt-dopning. Frankrike är ett stort land med många hästar och fler dopningshärvor är på väg att rullas upp. I Sverige togs 30 prov samma period (pre-race och out of competition prov) Förutom Souloy har Salvatore Campolo, Philippe Bengala och Dominique Raf hårdgranskats, och en av de största tränarna finns med i kontakthärvan som mellanhand (enligt fransk press.)

Inget nytt under solen, Koboltanvändning har pågått länge, ända sen de första svenskarna öppnade filial i Frankrike, utom nån stortränare som valde USA. I Frankrike är antibiotikaanvändning och karenslagar generösare, annorlunda, precis som i USA. Svenskar som startar i Frankrike är inte alltid hästvänligare än fransoserna, det finns exempel på svenskar som acklimatiserade sig extremt snabbt, passade på att fylla på sina hästar, vilket specificeras till och med på tränarens fakturor.

Prispengarna är så mycket högre  utomlands att det går att hanka sig fram på matlappar. Nä, det är inte alltid kul att veta vem som hade hatthyllan full av slangar och lådor med bikarbonat. Då måste man ha varit på plats. Annars blir det som när Svanstedt var på väg till USA och inte hade råd med nån dom i Svensk Domstol, för då kommer man inte in i det förlovade landet! Silly-Billy (advokat) bevisade hans oskuld genom att ingen enda kunde bevisa att det fanns batteri i grisfösaren. Suck.

Konstigast av allt? Drängen som bar elpinnen till träningsbanan fick dagsböter, för något som aldrig hade hänt. Slutade som hästskötare och började plugga juridik. Nä, sånt glömmer man inte. Och inte Proppen-Gate heller. Det som göms i snö kommer upp i tö.

Frankrike leder dopingtoppen, eftersom USA har ändå generösare lagar och Italien gör precis som de vill. Tidigare dömdes Patrick Lavanchy till 30.000 euro i böter och 1 års avstängning. Black Jack Sport lämnade positivt Kobolt-prov efter vinst i Prix d´Anglet (Biarritz.) Även Aquiles Duran efter sin vinst i Prix d´Alencon, Auch. Några B-prov begärdes aldrig av tränaren, när positiva dopingprover blev offentliga svarade tränaren att alla hans hästar fått produkten Mega Blud, men bara två visat positiva prov. Någon ljuger, frågan är vem. Lavanchy stod som ansvarig för hästarna men var egentligen målvakt för Guillem Adrovers, som tidigare figurerat i dopning med anabola steroider.

Foto: Hovtramp/Lasse - Conny Nobell "vann" Elitloppet...

Vad lärde vi oss av det här? Bär aldrig väskan åt någon annan genom tullen. Installera övervakningskameror i stallet, fodra hästarna själv. Vilket i praktiken är omöjligt hos fabrikstränare med 254 hästar på träningslistan. De får skylla sig själva, alternativt handplocka personal som brinner för sina passhästar. Se till att ge duktiga hästskötare redigt betalt eller procent på passhästarnas insprungna.

I Sverige var tidigare vanligt med svartträning (målvakt, ansvara för hästar man inte tränar.) Med ökat strikt tränaransvar, fler påsar och burkar på fodermarknaden, men framför allt, enkelheten att få B-tränarlicens är det inte värt besväret längre. Dessutom, ”svenska” tränare som inte får licens i varken USA eller Italien (hupp!) skördar ju stora framgångar i Sverige. Välkomna. Precis som licenslösa extränare, figurerar trots att de fått avsked på grått papper. Andra storheter blir filialansvariga för ovälkomna italienare. Fast man blir aldrig av med dem. Är helt säker på att dessa typer inte kan låta bli att doppa fingrarna i syltburken. Det går inte att måla om en zebra.

Foto: Hovtramp/Lasse - Jag de Bellouet

Det är stor skillnad på medveten dopning och positiva dopningsprover efter latenta (kvardröjande) effekter av tidigare veterinärbehandling. Alternativt tillskott och foderprodukter som visat sig varit lite "för bra" och har gett utslag på dopingprov. 

Extrema fall av positiv doping har varit exempelvis häst som hade käkat upp box-kaninens bröd med "svarta prickar" på varje dag. Uppdagades via uteslutningsmetoden och stämde. 

Chauffören som smög in i en tom, öppen gästbox och pinkade. Hästen nosade givetvis direkt i just det hörnet, chauffören hade feber och var fullproppad med Ipren...uppdagades.

Hästägaren (rullstolsbunden) som pussade och smekte sin häst på nosen. Hade ett flertal mediciner i kroppen, vika givetvis gav utslag på vinnaren. Uppdagades efter uteslutningsmetoden. 

Foto: Hovtramp/Ilse

Det finns inte en svensk travtränare som inte är rädd för att bli anklagad för dopning. Den marknadsföringen kan man vara utan. Ansvarsbiten strikt tränaransvar är större än någonsin. Måste ”vaktas .” Travbanornas rengjorda? gästboxar, transporter, inte lämna starthäst utan tillsyn (vakt) ingår numera. Allt kan hända. Och händer.

 

     Franska kuskar in action...

Svenska hästar som tävlar i Frankrike ses inte av alla fransmän med blida ögon. Inte minst därför måste tränare vara medvetna om ökat ansvar. För några år sedan tävlade svenska Jocose med två otillåtna substanser i kroppen när han vann Europaderbyt i Laval. För fransoserna var det efter det positiva dopingprovet ur världen. 3000 euro i böter och hästägare som blev av med förstapriset ca 2 miljoner kronor. Någon klarhet i hur Jocose fått i sig ketoprofen och betametason kom aldrig fram, trots gedigen utredning från svenskt håll. Kan faktiskt ha varit ett sätt för ”någon” att komma åt förstapriset. Avundsjuka finns överallt.

När Jag de Bellouet visade positivt dopingprov efter seger i Prix d´Amerique uppdagades att foderfirmans vitaminer innehöll förbjuden substans. Vilket inte hjälper ett dugg, men det blev förmodligen dyrt för foderfirman. Efter Jag de Bellouets positiva dopingprov i svenska Elitloppet var det tränaren Christophe Gallier som inte uppfattat karenstiderna i svenskt reglemente. Vilket kostade tränaren 100.000 kronor i böter och hästägarna prispengarna. Ganska billigt? För att inte kontrollera reglerna i ett av världens största travlopp. Lets Go, 2:a i samma Elitlopp var däremot regelrätt dopad av sin ökända tränare Holger Ehlert, som erkände sitt ”misstag.”

Nu får vi hoppas att det dröjer länge till nästa katastrof i travsporten. Svensk Travsports VD Maria Croon tycker i senaste brev till sina undersåtar att det viktigaste att jobba med 2022 är spödrivningen. I min värld är det en enkel sak att åtgärda. Viktigaste punkt nämnde hon inte ens? För helvete, det börjar på P och slutar N.

Trevlig kväll!

Hovtramp/Ilse

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)