STALLET

mötesplats

för Hästar & Hästfolk

Blogg

Nästan som en deckare av ex-jockeyen Dick Frances...

2022-02-02


Produkterna som inte kunde upptäckas vid dopingtester!

Jaså, det var inte meningen att någon skulle upptäcka att alla dessa hästar som vunnit varit dopade? Man tar sig för pannan! En veterinär på sitt eget läkemedelsföretag skapade vinnare i mängder vid trav och galopp-löpningar. Vart fan tog veterinäretiken och moralen vägen? Veterinärt ”kall” byttes mot dollar.

Hur är det möjligt? Floridaföretaget Equestology skar guld med täljkniv när doktor Fishman skapade ett dopingmedel som inte kunde upptäckas i hästar vid dopingkontroller efter lopp, hupp!

Foto: ewsf fix - Seth Fishman

Bolagets ägare doktor Seth Fishman står inför skranket, nyligen startade förhandlingar i domstolen i New York. En segsliten och lång roman utan minsta tillstymmelse till quickfix.

Fishman är efter gediget jobb av FBI inför rätta, efter att ha brutit mot en mängd lagar. Upphottade dopingprodukter blev förutom negligering av dopning även läkemedelsförfalskning och missbruk av varumärke. Doktorn är anklagad för att ha producerat och sålt illegala prestationshöjande droger. Vinstbringande preparat direkt utformade för att undvika positiva svar på hästars dopingprover.

Populär produkt med köpare (dopare) i flera delstater, inklusive häst-täta Florida, New York och Kentucky. Spaning på hög nivå av FBI, avlyssning av doktorns utvecklingssamtal med 27 olika personer gav utdelning.

En ”Köpt” proffstränare fick straffbefrielse för att jobba undercover och ”sätta dit” doktorn. Kan inte låta bli att fundera och jämföra med Svensk Travsports senaste satsningar. Knarkhund, visselblåsarmottagning och nyanställd spaningsledare i det ”operativa” antidopningsarbetet. Hade nog varit enklare att ha smyganställt några stycken från stallbackarna, som redan vet var eller hos vem man ska leta.

Foto: Hovtramp/Lasse

Hur kunde utredarna ”sätta dit” den populära doktorn?

Trav och galoppsportfolk är svårflörtade och håller oftast ihop, på gott och ont. Två proffstränare, Adrienne Hall och Jamen Davidovich vittnade (erkände) i hästdopningsrättegången att de tävlat med hästar som intagit illegala, prestationshöjande droger, införskaffade direkt från den anklagade veterinären Seth Fishman.

Samtliga vittnesmål i Fishmans-rättegången handlade om intygsförfalskning, anklagelser om veterinärt missbruk, försäljning av dopingpreparat och konspiration. Fishman är den första av 27 personer som åtalats och blev först inför rätta. Bland de åtalade är två framstående tränare – Jason Servis, som väntar på rättegång, och Jorge Navarro, som redan erkänt sig skyldig och dömts till fem års fängelse.

Vittnen (tränare) från New Yersey och Florida berättade för juryn (åtta kvinnor och fyra män) hur de tog kontakt med Fishman 2017 och 2018 med en enda avsikt, att få tag på PED:er som inte skulle synas i dopingtester på hästar efter lopp. "Hans rykte kom före honom," sa tränaren Jamen Davidovich från Pennsylvania.

Foto/am.press - Adrienne Hall


Tränaren Adrienne Hall gjorde en deal med åklagaren, strafflindring för vittnesmål mot Fishman. Hon vittnade om att Fishman gett henne en PED som heter VO2 Max, som användes för att dopa starthäst och vinna lopp i mars 2019. Åklagaren har fått höra flera vittnesmål om hur VO2 Max ökar hästarnas syrenivåer så att de kan springa snabbare och längre, trots att samtliga var medvetna om risk för hästarnas hälsa och välbefinnande.

Juryn fick höra delar av FBI-avlyssning mellan Hall och Fishman, där tränaren upphetsat berättade för Fishman om vinsten direkt efter loppet. "Jag önskar att du kunde ha sett loppet", "Han var så fantastisk, dominerade hela loppet och var som en helt annan häst, jag blev så glad." Hall vittnade om att PED:produkterna var en gåva från Fishman, hon trodde gåvan berodde på att Fishman ville att hon skulle koppla honom till två stora tränare som hon kände väl. En av dem var Todd Pletcher som driver ett stort stall. Hans namn avslöjades under korsförhör av Fishman-advokaten Maurice Sercarz.Man måste ju ställa sig frågan hur tränare som valt oskyldiga hästar som yrke och livsstil kan vara så skrupelfria! Innan Adrienne Hall fick tränarlicens arbetade hon på två olika fullblodsstall och för Todd Pletchers stall med administrativa sysslor. Hall vittnade mot Fishman som en del av strafflindringsavtalet med åklagaren. Överenskommelser var att inte åtala henne för dopning av hästar om hon vittnade. Någon förnyelse av tränarlicens skulle det ju ändå inte bli, vilket bedömdes som tillräckligt straff, eftersom de letade efter de största skurkarna.

Davidovich fick vittna utan överenskommelser och åberopade femte tilläggsrätten, att inte behöva vittna, men blev tvungen att vittna efter ett beviljande av immunitet. Vilket betyder att vittnet inte kan åtalas för brott han/hon erkänner. Både Hall och Davidovich stöter däremot på patrull från tillsynsmyndigheter efter sina vittnesmål. Jason Servis och Jorge Navarro har stängts av från allt tävlande, liksom flera andra åtalade personer. Davidovich vittnade om att Fishman började förse honom med PED:s efter ett möte på en sushibar i Fort Lauderdale, Florida, en tredje person deltog och beskrevs som "hästägare".
"Vi pratade om olika metoder för att få hästar att springa bättre."

Foto: Hovtramp/Lasse - Monmouth Park


Davidovich vittnade att Fishman klagat på Navarro som han levererat mängder av PED till. Navarro var skyldig Fishman stora summor, leveranser skulle avbrytas om han inte betalade. Fishman sa också att han inte litade på Navarro, en skvallerbytta som inte kunde hålla tyst. Andra vittnade om att Navarro skröt öppet efter att hans häst vunnit lopp på Monmouth Park, en hästägare kallade honom "Juice Man". Davidovich sa att han slutat dopa hästar 2018 efter möte med Dr. Steve Allday, välkänd fullblodsveterinär. 

"Han var den första person i branschen som tog mig under sina vingar och lärde mig ett annat sätt att vara involverad i hästkapplöpning," .
"Jag vet att det jag gjorde var fel, och jag ville gå vidare."

Dopingrättegången mot Seth Fishman och övriga pågår i dagar vid U.S District Court, Manhattan, New York. Fishmans frånvaro en av dagarna i rätten skapade stor oro. Frun Hanna satt i rättssalen på morgonen påtagligt upprörd. Fishman var fri mot $100 000 i borgen och hade infunnit sig vid rättegångens tidigare åtta möten. Fishman-advokaten Maurice Sercarz dök upp i rättssalen efter att juryn fått ledigt och berättade för domaren att Fishman var på väg till sjukhuset.

Fishmans försvarsadvokat Sercarz sa att det hans klient anklagats för utfördes för att skydda hästarnas hälsa och välbefinnande, i enlighet med hans ed som legitimerad veterinär. Åklagaren hävdade att Fishman var en del av en stor konspirationshärva, avsedd att dopa kapplöpningshästar. En dopinghärva som inkluderade topptränare som Jorge Navarro och Jason Servis, plus två dussin andra tränare! New York U.S. Attorney's Office utlyste samtliga 27 anklagade med namn i mars 2020.Åklagaren hade bevis för att Jorge Navarro betalat Fishman tiotusentals dollar för PED. Juryn fick se en video där Navarros dopade häst X Y Jet vann Dubai Golden Shaheen med 2,5 miljoner dollar i förstapris, sponsrad av Gulf News (G1) 2019. Efter loppet tackade Navarro Fishman för hans hjälp. Hästen X Y Jet dog senare av en hjärtattack, januari 2020. Åklagaren spelade upp FBI-avlyssningen där Navarro spelats in när han pratade med Fishman efter loppet.


Foto: Hovtramp/Lasse - Sh. Mo i Dubai (reportage Hästsport)


Ett välbekant namn i en avlyssning var Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum, Dubai, ägare till imperiet Godolphin. Någon kontakt med ”the ruler of Dubai” lyckades inte domstolen etablera.

Ett annat samtal som spelades upp från 2019 i Florida var med tränaren Adrienne Hall. Där vittnade hon  i rätten om att Fishman tog med henne på ett program med sina PEDs, och att hon gett droger till en häst som inte presterat och sedan vann lopp. Under avlyssningen med Fishman diskuteras ett "program" värt 2 miljoner dollar, med ledare för Dubai Equine veterinärsjukhus (byggt av Sheikh Mohammed 1995.)


"Det här är ett program" hörs Fishman säga på avlyssningsbandet. "Det program som Dubai Equine  spenderade runt 2 miljoner dollar på för att ta fram till sina fullblod, du vet? Det är en del av ett program som eh, du vet... det finns andra saker också."Fishman tillägger, "Det här är vad de gör med alla sina hästar och totalt sett är de väldigt nöjda. Sheikh Mohammed Maktoum sa att det här var de bästa tre åren, du vet, under de 30 år han tävlat och de är väldigt glada.

Fishman fortsatte: Så jag delar grejer med dig Adrienne. Men det är för fullblod, så vi måste finjustera några saker, eftersom vissa komponenter jag designar är gjorda för travhästar, det fungerar inte. Så det är därför jag debiterar dig en bråkdel av vad jag normalt tar ut, låt oss bara gå små steg i början, så tar vi oss därifrån, okej."

Avlyssning som spelades upp var del av 55 inspelningar som juryn hört. Nästan alla samtal involverade ”doktor” Fishman.

Har vi några motsvarigheter i svenska tränarkåren, eller har de flyttat till USA allihop? Har vi några skrupelfria veterinärer som skördat stora framgångar som husveterinärer i storstall, balanserande på en smal lina?

Snart vet vi, när hunden Lykke och nya spaningsledaren opererat klart. 

Amerikanska länkar för er som vill granska källa...

https://www.thoroughbreddailynews.com/more-trainers-testify-against-fishman-as-trial-continues/

https://www.bloodhorse.com/horse-racing/articles/256508/fishman-trial-delayed-a-day-with-defendant-hospitalized

 

Fortsättning följer, var så säker!

Hovtramp/Ilse

Foto: Hovtramp/Lasse - Newmarket stall

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)