STALLET

mötesplats

för Hästar & Hästfolk

Blogg

Slut på "gillaklick" för överjordiska hästar?

2022-02-03

 

Slut med gillaklick nu när det finns ett facit?

Förhoppningsvis både i det "förlovade landet" och i vårt eget land. Finns ett antal trav och galopphästar som lämnat frågetecken efter mål. Jodå, vi kan flyga till månen, blocka HIV och forska fram vaccin i parti och minut. Men, har det inte dröjt ovanligt länge innan första läkemedelsföretaget som tillverkat dopingneutraliserande blockpiller avslöjats?

Med hjälp av denna nya "vetskap" om VAD man egentligen letar efter, hoppas man ju att svenskt dopinglaboratorium sparat lite fantastiska hårtussar och några extra blodrör från lika fantastiska vinnare. Eller inte. För oss som vill ha en ren trav&galoppsport är det nog lika bra att slänga (mörka) resultat, annars rasar hela hästsporten som ett korthus. 

Det vi länge misstänkt finns snart vetenskapliga belägg för.

Sheikh Mo (Sheikh Mohammed Bin Rashid Al Maktoum, Godolphin, Dubai) ville inte infinna sig till förhandling i domstolen, jag trodde inte man fick välja själv. Får du välja om det blir aktuellt?

Klipp från amerikansk press!            

Uppdatering av rättegång mot veterinär Dr.Fishman m.fl.

Senaste förhandling var Fishman frånvarande i rättssal, låg på sjukhus. Kanske fick han en chock eller plötsligt insikt om vad i helvete han hade skapat för låtsasvärld, i jakten på dollar. Det är nu nästan två år sedan Fishman, sex andra veterinärer, 11 tränare och nio personer ytterligare med hästanknytning identifierades som PED-distributörer.

FBI har gjort ett fantastiskt jobb, hoppas ST:s nya spaningsledare kan få prya nån vecka i New York. Samtliga 27 kallade åtalades för att ha deltagit i konspiration avsedd att dopa hästar, vinna stora prissummor på både spel och i lopp. Efter en två år lång utredning av FBI/ Federal Bureau of Investigation och New Yorks federala åklagare har det ljusnat betydligt på avbytarbänken, skurkarna är på väg att få sina straff.

Åtalade var bland annat topptränaren Jason Servis, en käftsmäll för hela fullblodssporten. Federal åklagare har bland mycket annat ifrågasatt mångmiljonären Maximum Securitys förstaplats i Kentucky Derby 2019, Woodford Reserve (G1), som efter loppet degraderades till 17:e plats, för störning av en annan häst i loppet. Vilket hade en helt annan bakgrund och anledning. Jason Servis väntar på rättegång och Jorge Navarro har redan dömts till fem år i kurran.

 

*Maximum Securitys tränare Jason Servis åtalades i mars, efter flera anklagelser om dopning, främst för att ha dopat Maximum Security med prestationshöjande designdrog (SGF-1000) som ansågs ”oupptäckbar.”

*Drogen anses reparera vävnader, öka snabb och uthållighet. Helt enkelt flytta fram mjölksyran ända tills hästen är hemma i boxen igen…Ett av de samtal FBI avlyssnade, var tränaren orolig för att hästen skulle testa positivt efter ett slumpmässigt drogtestprov som tagits efter vinst.

Jason Servis fick information från Fishman att det inte fanns något test för SGF-1000 i USA, men att prov kunde visa positivt på grund av ett annat läkemedel kallat Dex (Dexametason. En annan veterinär gick då med på att ändra i hästens veterinära register, vilket (felaktigt) skulle förklara ett sådant resultat...

Hästen flyttades till tränare Bob Baffert och vann strax efter två större lopp i rad. Förhoppningsvis utan droger i kroppen. Efter denna trista soppa känner man sig färdigvaccinerad ett bra tag framåt...

Foto: Hovtramp/Lasse - Dubai galopp

Tänker på alla dessa lopp och träningar man sett i Dubai, inte minst Sheikh Mo:s och Godolphin tränarnas överjordiska hästar som knappt kameran hann fotografera. Var allt detta bara på låtsas?

Somliga går över lik, andra får ingenting.

Hovtramp/Ilse

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)