STALLET

mötesplats

för Hästar & Hästfolk

Blogg

Alla tycker och pressen trycker...

2022-02-14

 

Skandalveterinären Fishman (USA) kommer inte att ha nån havsutsikt de närmaste 20 åren. Fuskare av stora mått med ett kundreskontra som pekat ut många dopare, men även seriösa hästaktiva har hamnat där. Listan omfattar nämligen samtliga veterinärkunder (ca 1300 namn).


Foto: Hovtramp/Lasse - lunch hos Jimmy i USA

Jimmy Takter blev ursinnig när hans namn fanns med på listan och påstod att han inte ens visste vem veterinären är. DET tror jag definitivt inte på, just den kvackardoktorn är ökänd i trav och galoppvärlden i både USA och Kanada. Däremot kanske Jimmy inte har lust att figurera med sitt namn i dylika sammanhang.

Kan man kasta sten i glashus? Ja, det kan man. Kan vi vara säkra på att svenska tränare är så oskyldiga som de utger sig för? Finns visserligen inga bevis om motsats, beror förmodligen på att svenska dopingprover inte hittar nån sökträff i dopinglabbets lyckohjul.

Foto: Hovtramp/Lasse - Bergh på travgala

Några svenska tränare som vågat tycka och trycka?

Självklart, bra reklam för alla som är oinsatta i travsporten.

Robert Bergh krönikör i Expressen


Tror vi svenskar att övriga världen ska lyssna på vad vi tycker?

Den svenska självbilden kan även få en törn efter en spännande utveckling i USA:s anti-dopingarbete där FBI fått stora namn dömda i härvan kring dopingdoktorn Seth Fishman. Utredning rullar vidare och ihärdiga rykten gör gällande att det finns förgreningar till Europa. Det känns bra att utredningen är på polisiär nivå och inte kan stanna av eller mörkläggas av ST.

 

Proffs i Sverige får inte ha betalningsanmärkningar, gått i konkurs eller hittas i belastningsregistret. Tjoflöjt.

Lite dubbelkoll vid intagning till proffsutbildning på Wången hade besparat oss senare dålig travreklam där bedrägeri, pedofili, tidelag, koppleri och djurplågeri ingår. Suck.

 

Foto: Hovtramp/Lasse - Stefan Tarzan Melander

Stefan Melander, krönikör i Expressen

I USA har en olustig härva kring veterinären Seth Fishman nått domstolen.

Fishman har tillverkat och försett ett stort antal inom hästsporten med avancerade dopingpreparat. Det hela ser inte bra ut, för trots att de haft spaning på de misstänkta har inte dopingproven gett några utslag. Jag förstår inte hur det kan vara så illa? Men har man FBI behöver man inte positiva prover för att nå fällande domar.

Wops! Räcker det inte med att de åtalade har erkänt?

Jag tycker det är bra. Fuskarna ska tas! Här hemma satsar Svensk Travsport på en före detta polis och hunden Lykke. Som tur är har vi ju historiskt i stort sett varit förskonade från medvetet fusk inom svenska sporten.

Wops igen! Har vi? Inte lika säker på det. Ett antal positiva dopingfall finns ju i ST:s databas, där det bevisats att godsaker tvingats i hästar med berått mod. Finns två påvisade dopingfall i avlidna obducerade hästars lista (föregående blogg). Varsågod och skölj.

Att spela seriös och oskyldig gör inget intryck på mig, har varit med alldeles för länge på insidan.Man blir även fundersam över vem krönikor riktar sig till? Är det folk i stugorna eller presumtiva kunder?

Foto: Hovtramp/Lasse - Hambletonianvinnare, USA

När svenska tränare tävlar utomlands fylls det på ordentligt i hästkropparna, visserligen enligt franska och amerikanska godkända karensregler, men hur seriöst är det? Man måste inte ta seden dit man kommer, och hur går det med hästen när den återvänder till Sverige och inte får påfyllning? Ibland får de säkert påfyllning hemma också, fast då har personalen gått hem.

DET har jag bra koll på, tyvärr. Det finns ju fler laboratorier än de travsporten använder, det går faktiskt att,skicka in egna prover. Dyrt men intressant, speciellt om hästen är importerad, har sprungit fortare än blixten och kostat mycket mer än den var värd! Känner sig någon personligt utpekad så återkom mellan fyra ögon. 

  

Jeff Gural, USA (foto: Bloodstock)                        Veterinär Seth Fishman

Jeff Gural äger travbanan Meadowlands, och mängder av fastigheter och Casinon. Han har råd att säga och tycka precis vad han vill!

När Gural tog över Hambletonianbanan Meadowlands städade han upp rejält. Samarbetet med delstatspolisen i New Jersey upplevde han som tandlöst och anlitade själv före detta FBI-agenter som privatutredare. Gural var inte ens överraskad av det stora tillslaget mot veterinär Fisman.

I utredningsmaterial finns listan som fått stor spridning, med många välkända tränare och veterinärer som efteråt kunnat åtalas. Främst från travsport men även galoppfolk.

Jag antar att FBI vet vad alla köpte sa Gural, då kommer vi snart att få reda på vem som köpte vad, otillåtna preparat, då är det slut. Jag ger blanka fan i om de grips eller inte, men de kommer inte tävla på mina banor i alla fall.

Varför är det här så viktigt för dig?

– För jag är hederlig. That’s it. Jag hatar ohederlighet. De här killarna ger hästarna godsaker utan att ha nån aning om effekterna, biverkningar.

De testar till och med att ge dem cellgifter.

Springer hästen snabbare då? De vet ingenting., men vi vet från avlyssning att hästar dog. Det finns alltså hästar som de dödade.

Det finns bara ett enda betyg , för djävligt!

Trevlig kväll, om det går...

Hovtramp/Ilse

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)