STALLET

mötesplats

för Hästar & Hästfolk

Blogg

Orka.se

2022-02-16

Foto. Hovtramp/Lasse - barockt, ur led, urspårat...

Ja, jag vet, tjatar om alla dessa "experter" travade på varandra i trav-TV. Nä, är inte ett skit avundsjuk, vill bara ha kvalite´mindre tjafs, bort med gälla eller pipiga röster som går upp i falsett, putslustiga kommentarer från små husmorstyper och mer fokus på HÄST, TRÄNARE, HÄSTSKÖTARE!

Foto: Hovtramp/Lasse - Adielsson

Uppstart för barockt mindre tjafs med lånekuskar.

Allergisk snart av alla dessa intervjuer med Erik Adielsson, väluppfostrad, mediatränad och används som galjonsfigur för schysst travsport, alltid väl tillrättalagda svar som går hem oavsett om han har fel eller rätt. Han kan väl för bövelen inte veta varenda tränares planer med alla hästar han kör! Sluta genast!

Hur många experter går det på ett enda trav-tv-program?

Svar, en jäkla massa! Vilka är de egentligen? Vad gör alla de som slutat förgylla vår tillvaro, saknar vi någon? På riktigt?

Många har varit kallade, få har sluppit kritik. Inte undra på. Kan ju knappast vara aktiva travmänniskor de vänder sig till. Vad har vi fått stå ut med? Buskis, badmössor, svammel, damorkestrar, lek med plastkossor i studion. Buskis kunde man inte beskylla Loket för, hängiven travälskare som levererade Bingo-Lottohästen varje vecka.

gammal skärmdump - Benny Haag och Sven Melander

Sven Melander, Benny Haag och Brandeby rådde väl delade meningar om, professionalism var nog inte prio 1 i studion just då.

Så fort nån av travkanalerna kopplas upp, trängs de där.Behövs allihop? Micke Nybrink, Sandra Mårtensson, Jennifer Tillman, Elin Gustafsson, Kajsa Gustavsson (Daniel Olsson har precis börjat jobba på Menhammar Stuteri istället.) På stallbacken kutar Åsa omkring, Mattias koncentrerar sig på kuskar, på Lajven trängs Åke Olsson med Fredrik Widman och några till, Hultman är just nu sjukskriven. Vad är en expert? En specialist kunnig inom ett specifikt område. Praktisk travbakgrund? Inte nödvändigt.

David Neves, spelexpert i Expressen och travTV. Styrkan är att jag vet vad som krävs. Jag är duktig på det matematiska. Svaghet är att jag har svårt att spela på gamla hästar och dåliga stammar. (Ja då blir det inga vinster under vinterhalvåret!) Neves analyserar V75 men betonar att han kan ändra sig under veckan. Inte säkert jag kommer fram till de hästarna jag valde i Tv när jag tänkt i flera dagar, säger han. Det märks. Då vet vi varför hästarna han tipsade om i början av veckan, inte vann.

Skärmdump 2014

2014 den 8:e mars på Internationella kvinnodagen satt fem kvinnor i Tv-rutan under V75-Direkt, då  skrevs sport-tv-historia. Jessica Almenäs, Sandra Svensson, Åsa Elmroth, Ewa Idemar och Jennifer Tillman

Vårt sätt att uppmärksamma och markera kvinnodagen och vad den står för, sa Björn Ekmark, initiativtagare och redaktör på Kanal 75.

Vad gör tjejerna idag 8 år senare?

Foto: Hovtramp/Lasse - Jessica Almenäs

Jessica Almenäs har varit programledare i Lets Dance och Trav-tv. Förmodligen den mest lämpade hittills. Tog betydligt mindre plats i Trav-tv än nuvarande Pär. Jessica krev en hälsobok om löpning som medförfattare, blev utbränd, tog timeout och 2022 programledare för OS-kväll med Almenäs, kanal 5 sportprogram.

 

Foto: Hovtramp/Lasse - Sandra Mårtensson

Sandra Svensson, Mårtensson numera, har slutat rida och köra lopp, jobbar som expert i trav-Tv. Gedigen bakgrund i travsport och har tuffat till sig lite mot tidigare lite blekare insats. - Gör något oväntat, säg åt Micke Nybrink att hålla ...tyst, tillrättavisa och använd din kompetens!

 

Foto: Hovtramp/Lasse - Åsa

Åsa Elmroth, inventarie i Trav-Tv och Kanal 75. Springer över stallbackar med sin mikrofon, har bra koll på aktiva och hästar och ett gediget intresse, gick till och med  en kurs på Travskolan Solvalla.

Ewa Idemar gör vackra, intressanta reportageprogram för trav-Tv.

Foto: Hovtramp/Lasse - Jennifer historisk med Pelle Eriksson

Jennifer Tillman, tidigare flitig i sulkyn, red även några montelopp, blev historisk som första kvinna att vinna Elitlopps-försök. Bor på anrika Erikssund med sambon Henrik Larssons proffstränarverksamhet.

Många är det som testat sin opularitet i trav-tv. Några är kvar, de flesta har lämnat. Minns vi Sven Melander. Lydia Capolicchio och Lasse Brandeby? Benny Haag, Gry Forsell? Petra Nordlund? Travjournalister och underhållare 1990-tal i Tv 4.

– Vi hade så jävla roligt, sa Sven Melander. Lasse Brandeby med Damorkestern, som Kurtan, i julkalendern och trav-Tv. Brandeby avled 2011 (prostatacancer) minns speciellt hans dialekt och dråpliga frisyr. Är inte säker på att alla tv-tittare uppskattade underhållningen lika mycket.

Sven Melander drabbades av cancer 2018, är ambassadör för Cancerfonden, många tänker säkert på honom som en av trav-tv:s mest utskällda, buskis i badmössa med Benny Haag, skådespelare.

– Travet har förändrats väldigt mycket. Det är inte samma glädje längre. Att vara på plats är något speciellt, doften och spänningen i luften… Det är synd att färre ägnar sig åt det, sa Melander nyligen. Det är inte så jävla mysigt längre. 

Vad tror du det beror på? 

– Travet är extremt exponerat. Spel marknadsförs så in i helvete. Hästarna är bara till för att spelas på. Jag tror det är förödande, sorgligt att vi tappar bort sporten och hästarna. Sedan tycker jag att travpubliken under många år behandlats jävligt illa. Det är inte så jävla mysigt för de som inte vill lägga jättepengar på restaurangen och så vidare. Jag tycker inte riktigt man har hängt med.

Ralf Raffe Vadsmo, syns i ny regi efter långt uppehåll i trav-tv-rutan, spelare av stora mått med diffusa sidohobbies. Raffe hoppade av trav-cirkusen och tog en extremlång time-out. Sålde för många lägenheter? fick ett gäng hot efter sig. Tillbaks i rutan idag hos Svenska Spel.

Ingvar Oldsberg, avled nyligen 2022, stallbacksreporter en period.

Foto: Hovtramp/Lasse Thomas Nilsson

Lennart Kusken Forsgren är bisittare i hytten, han och Thomas Nilsson båda super-proffs, satt i studion ett bra tag, men var nog lite för duktiga för folket i stugorna, som är största målgrupp hos ATG. Kusken är tillbaks emellanåt, och behövs, tro mig.

Foto: Hovtramp/Lasse - Hultman och "bästa hästen"

Staketkuskarna lyssnar helst på Stefan Hultman, extränare Menhammar och Travkompaniet, fantastiska tränarmeriter tack vare Wallenius-Klebergs all inclusive. Vilket inte betyder att allt det skojas om och skrattas åt i studion på Lajven passar alla tittare. Någon hältutredare är han definitivt inte, det kan Menhammars hingstarmada intyga. På Lajven trivs främst kill och gubbgäng, samt många "delägare" från gamla Travkompaniet, som fortfarande ser upp till sin stora idol.

Gry Forsell ”häst-tjej” började som flätlisa i trav-tv, slutade lika snabbt och passar bättre i RixMorronZoo och som programledarinhopp i diverse sammanhang.

Spel, spel, spel det är allt travsporten numera går ut på och inget annat, men hur tippar experterna egentligen?

Expressen travbabbel. För så värst mycket cash in blev det ju inte med hjälp av vid en nylig omgång. Gjorde en snabbkoll på hur Eskils och Pärs tips i Expressen såg ut, efteråt.

Hittade ingen intervju med Kjell Svanstedt, vann V86 med Bastian Boom och Morgan Ivarssons Kosgi rankades bland de sista, trots att han själv varnade i intervjun för form och chans. Kjell Svanstedt var tydligen inte ens värd att jaga rätt på, han kanske hade tvättstugan? Fyra (4) rätt på ett stort (dyrt) system, nä det duger inte. Eskil Hellberg och Pär Gustafsson, skärp er!

Eskil är förresten son till oraklet Hellberg, han som kan rabbla varenda tennismatch i sömnen och har gett ut mängder av deckare. Eskil har haft B-tränarlicens (avslutad 2019) och vunnit lopp... för länge sen, senaste vinst 2003. Till skillnad från Micke Nybrink

Trevlig V86-kväll i spöregnet!

Hovtramp/Ilse

 

 

Antal kommentarer: 1

2022-02-17 15:52:49 - Kurt Gradling, kurt.gradling@gmail.com

Bästa Ilse
Travsportsändningar i TV finansieras av spelbolaget ATG, vars enda syfte är att skapa ökad spelomsättning. Därav noll känsla för travet som sport, vilken går mot sin undergång med denna spelfocusering och fördärvet med "liggkuskar". Bättre förr när tränaren och dennes lärlingar körde de egna hästarna. Nu en massa snabbexaminerade tränare/kuskar utan kunskap om häst och trav.
M v h
Kurt G
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)