STALLET

mötesplats

för Hästar & Hästfolk

Blogg

No money no honey

2022-02-18

Foto: Hovtramp/Lasse - en olycka händer så lätt, men sen då?

 

Smakar det så kostar det (Del 1)

Advokat och juristhjälp är inget för vanliga hobbyhästägare, småtränare eller enklare tvistemål. Juristbyråer kan rådfrågas 15 min till 1 timme kostnadsfritt på telefon. Vägledning för hur man ska gå vidare (själv.) Hästvärlden är full av tingsrättsärenden, många onödiga förenklade tvistemål, ärenden som lämnats över från Kronis till Tingsrätter.

I försäkringar och licenser finns rättsskydd, v(ä)rkligen en sanning med modifikation. Svensk Travsport lägger över ansvaret du betalt för i licensen/försäkringen på sina ”partners”. Rena komedin.

ST/Svensk Travsport hade tidigare exklusiva Lindorff som partner, men vid senaste kontakt som jur.ombud för A-tränare skickades ärendet vidare från ST till SKARP:s jurist, som svarade att ärendet (hästägarskuld) var för liten för att hjälpa till med. Beror nog på vem man frågar. En månads havre till stallets 10 hästar? Juristarvodet passerade "skuld" efter två timmar, vilken fantastisk hjälp! Nä, nån annan hjälp finns inte via vår egen organisation.

 

Ett av många dåliga exempel nedan när hästfolk inte fått juridisk hjälp inskriven i licensen/försäkringen....

Hästägaren vill inte följa sitt undertecknade avtal med tränaren. Han vill helt enkelt inte betala. Den här ”gubbtjyven” ska stoppas, speciellt som han under många år satt i system att inte betala träningsavgift till ett antal småtränare. Överklagar fakturor från ST/tränare, hittar på ursäkter och bestrider. Travränare har valt att arbeta med häst, inte jobba med papperstigrar, och det VET den här typen av hästägare. Många småtränare är rädda för kostnad att driva tingsrättsmål, har inte heller kunskap att bestrida juridisk text. Det VET också hästägaren. Usch!

Fast ibland går de på pumpen, det finns omständligt, tidsödande, energikrävande facit. Startförbud på häst som flyttat till ny tränare utan att hästägaren har gjort rätt för sig. DET har fungerat bra, även hos större ”hästägargäng”. En riktigt arrogant typ hos en lika arrogant stortränare hade inte ens tid att svara i telefon när skulden ville diskuteras.

Företrädaren för stjärnhästarna stod konstant i duschen. Måste vara renaste hästägaren ever. Skuld till bekant (hovslagare) motsvarade hans månadslön. Med startförbud på den dagens starhäst gick det fort! Tränaren skrek, han i duschen ringde och ville ”göra upp.” Svarade att jag stod i duschen, men han kunde gå in på banken, pröjsa och faxa kvittot (var några år sen) på insättningen. Det gick fort, hästen startade på Solvallas kvällstävlingar.

 

Just nu ligger en ”hästägare” på skrivbordet som inte vill betala tränaren, gömmer sig bakom sitt företag. Företag har alltid en fysisk företrädare, då gör man bara om hela processen, underlag finns ju redan klart att kopiera till både Kronofogdemyndighetenm och Tingsrätten. Skillnad är att det tar längre tid och blir dubbelt jobb. Bara att lägga på 8% skuldränta. Jobbigt? Nä, det är det värt!

 

Försäkringsbolag är de värsta skurkarna och största vinnarna.

Som ombud för en travtränare skickades bild och kvitton in på en tävlingssulky med knäckta skaklar till ST:s partner IF. Handläggaren ifrågasatte försäkringsutbetalning? Tränaren hade ju redan ”fått”en vagn av oss tidigare i år! Hörde jag rätt? Förstår att fortsättningen inte direkt gynnade handläggaren eller lämpar sig i text...

Så vad gör hästfolk när olyckor inträffar och ärendet läggs ner?

Vid allvarligare olyckor blir katastrofen större, medicinskt och ekonomiskt. Då krävs jurist som kan trolla, eller publicitet i press och media, tredje statsmakten. Inte ens stora försäkringstigrar vill ha ”dålig reklam”.

 

Foto: Hovtramp/Lasse - bild har inget samband med nedanstående text

Att störta i ett fält med hästar mitt i ett lopp, filmat och dokumenterat av arrangör, men ändå inte lyckas få ut sina försäkringspengar! Det som ska täcka inkomstbortfall, hästskador, utrustning och egen rehab, horribelt!

ST, TR SMR och övriga medlemsorganisationer har bevisligen ingen förhandlare som brinner för sin uppgift när avtalsförsäkringar ska shoppas! Det är jäkligt lätt att glömma hur det fungerar utanför kontorsfönstret, med utsikt över travbanan.

Det hade gått åtta månader, där satt ryttaren med nack-krage, ensam och inte en försäkringskrona på kontot. Delvis sängliggande, beroende av hjälp med det mesta, avlivad häst, sjukskriven på obestämd tid, kraschat förhållande...hur låter det?

Ett samtal senare med en otroligt schysst redaktör på Trav-tv som uppmärksammade fallet på bästa sändningstid. Ett ytterligare samtal till handläggare på försäkringsbolaget, katjing! Vad lärde vi oss? Den s.k underorganisationen fick berätta för ryttarna att de måste teckna en egen försäkring, den som de TRODDE ingick i licensen.

Många olycksfall i travsport har inte fått någon hjälp alls, handläggare pekar på finstilta klausuler i försäkringar som sett till att skadan inte ersätts. Efter diverse påpekanden har upplysning till de aktiva gjorts om att de måste komplettera sina försäkringar, och översyn har gjorts av TR/Travtränarnas Riksförbund, på uppmaning av ST:s jurist Göran Walman. Välj själv, ligg kvar i fosterställning eller ta STRID!

Hovtramp/Ilse

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)