STALLET

mötesplats

för Hästar & Hästfolk

Blogg

Var är ljuset i tunneln?

2022-03-04

 

Foto: Hovtramp/Ilse 

Mattpiskare och lögnare i samma person? 

Alternativt banveterinärer som ogillar vissa kuskar? När ska eländet sluta? Det kommer ju nya ”spöfall” ideligen, vad är det kuskarna inte fattar? Travsporten behöver något helt annat. Det räcker nu!

Hur ska det nya drivningsreglementet tolkas?

”Körspöet är ett viktigt verktyg ur säkerhetssynpunkt för att kommunicera med och korrigera hästen. När körspöet används för att mana hästen ska det användas utan att kraft läggs i rörelsen. Vid bedömningar ska måldomarnämnden göra en helhetsbedömning av situationen” .

privat foto/banveterinär

Samma regelverk ska givetvis gälla för alla aktiva, men gällde bevisligen inte en lånekusk som helt slapp straff utdömt av banveterinär? Han skulle nämligen köra i ett större lopp strax efter med egentränad häst. Hade han åtminstone inte blåljugit och hittat på egna sagor i press och media kunde man ha nöjt sig med att klappa till honom och lagt på locket. Men det gjorde han inte, och då blev banveterinärskan förbannad på riktigt. Svensk Travsport ska inte helelr ha mandat att kunna ignorera en banveterinär anställd av Jordbruksverket, högsta röst på travbanan.

Jordbruksverket bestämmer banveterinärernas arbetsinstruktion och befogenheter, statens kontrollanter som har till uppgift att se till att djurskyddet efterlevs.

Inga travlopp får köras utan att banveterinär finns på plats. Uppgift är att granska hästar innan lopp, i värmningar, defileringar och provstarter. Banveterinär har mandat att ställa in tävlingar när djurskydd riskeras, vid dåliga banförhållanden eller sträng kyla.

Foto: Hovtramp/Lasse - harmonisk häst?

Hur kan regelverk från Svensk Travsport drabba travtränare så olika?

Reglementet ändrades visserligen efter att banveterinär på mindre bana dömde böter och långt straff för lånekusk, men ignorerades (kördes över) av Svensk Travsport, som friade kusken helt, alla aktiva fattar ju varför. Han skulle köra Kallblods-Kriteriet några dagar senare!

Fast det skiter väl jag i som hästägare, ingen ska få spöa en häst på det sättet ! Efter veterinär anmälan förutom polisanmälan ändrades reglementet snabbt. Man undrar ju. Hade kusk som smet från mattpiskarbrott med hjälp av ST:s tjänstemän fler kompisar i Silvergrisen än de som senare fått kännbara straff, för samma brott? Lex Dino Dollar.

 

Foto: Hovtramp/Ilse - Bro Galopps veterinär kontrollerar starthästar

Det finns banveterinärer och banveterinärer. Många minns med fasa både Ringmar, Skrubbs mångåriga banveterinär och Örebros skräckinjagande dito. Ständigt i klinch med tränare som ville starta sina hästar och banveterinärer som ville stryka. Oftast hade de rätt, hästar som stryks är ju inte enbart halta, de kan ju strykas för att ej vara i tävlingsmässigt skick.

Hovtramp/Lasse - tävlingsmässigt skick?

På stenåldern när man åkte lastbåt till Gotland med starthästar var det ju inte kul om hästen blev struken, men samtidigt måste ju tränaren ta ansvar för alla hästar de har i träning, inte bara kanonerna, eller hur.

Jägersrotränaren Joakim Lövgren polisanmäldes av Åbys banveterinär Anders Bergqvist (för felaktig drivning) av hästen Jairo redan 2016. Sen var det dags igen, Lövgren förbjöds att använda pisk under ett års tid, blev avstängd och fick böter, men har överklagat.

Jag är den första att bli förbannad på tränare och kuskar som inte kan uppföra sig i lopp, men ibland måste man tillstå att det verkar som just den där banveterinären inte ”gillar” vissa tränare. Han hackar på dem så ofta att de till och med bojkottat Åbys travbana under en period. Lövgren är inte den enda tränaren som polisanmälts av Åbys banveterinär. Tränare Robert Bergh råkade ordentligt i luven på samma veterinär och har varit stenhård i sin kritik mot Anders Bergqvist i media.

 

Ryttaren Jenny Brunzell fick lida länge (2017) när hon anmäldes för djurplågeri efter ett montélopp, som senare blev en lång mardröm. Efter extremt lång väntan friades hon helt, spöanvändningen i loppet kunde inte betraktas som aga i djurskyddslagens mening, i den slutliga domen.

Veterinärbild senaste häst som fått smaka pisk

Senast ut, men säkert inte sist är travkusken Pierre Nyström, åtalas för djurplågeri och blev för yvig med pisk i stundens hetta. Böter och lång avstängning har nu resulterat i att advokat Jesper Arvenberg får slita sig från Propulsion och även bistå Eskilstunatränaren som riskerar högre böter och upp till två års fängelse för djurplågeri. 


Värsta mattpiskaren hittills var lärling hos italiensk Gul Kusk med filial i Sverige. Den här omgången av hästen ledde till upplopp hos både häst och travälskare, men samtidigt visade det oss hur olika moraliska och etiska värderingar som skiljer mellan olika länder. Tröst i eländet, det är alltid tränarens ansvar, så blev det också i detta fall.

Banveterinären Anders Bergqvist toppar listorna för anmälan av spödrivning, alltså när kuskar använt spö på felaktigt sätt i lopp. Kollegan Claes Nydahl håller jämna steg, under en enda lunchtravomgång fick 13 hästar diverse startförbud och anmärkningar.

Det finns många tokskallar inom hästsporten, inte enbart i travvärlden. Nyligen uppdagades (film) med barrering (vassa piggar på hindret) där dyrbara miljonhästar ska hoppa över med världsberömd tränare i sadeln. Låter inte som något man skulle vilja betala för.

Hovtramp/Lasse målfinish i Dubai.

Likaså på en av galoppbanorna. Där står bevisligen ett gäng fullblod med bulor mellan öronen, efter att ha fått pisk i träning av papperslösa ryttare, som dessutom sover i stallet.

Fattar inte att inte fler fattar. De som fattar håller käften och är rädda för repressalier. Därför inte minst har visselblåsartjänst inrättats hos både trav och galoppsportens högsäten. Ska det verkligen behövas? Har ”hästfolk” tappat all empati och talförmåga, eller mörkas anmälningar om grymhet mot häst som kommer in?Tja, åtminstone i ett fall enligt anmälare.

Nu ser vi fram emot runda blanka hästrumpor utan piskrapp, imorgon är det V75 på Kalmar med många barfotahästar och taggade kuskar.

Trevlig fredagskväll!

Hovtramp/Ilse

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)