STALLET

mötesplats

för Hästar & Hästfolk

Blogg

Solvalla i förändring

2022-03-11

Solvalla i förändring? Ja, det kan man lugnt säga.

Memory Lane. Sanningen är här, marknadsmoguler har sålt nationalarenan till Mammon. Bara stallbackar och tävlingsbana kvar snart.

 

Bällstaån flyter genom innerplan, som den alltid gjort, nya bostadshus med ”sjöglimt” har växt upp strax utanför publikentre´ precis där tidigare koloniområdet låg. Precis utanför entrén pågår ett större byggprojekt, så man undrar ju självklart om vår gamla skola Bällstalund stryker med av bara farten? En fantastisk byggnad att titta på, där gick många av de som senare blev en del av travsporten på Solvalla. ”Skolan” har under senare år använts av Maranata med galningen Molle Lindberg i spetsen, som inte betalade hyran och ersattes av diverse flyktingförläggningar och hotellverksamhet.

Backen upp till gamla ”sekris” är såld, liksom parkering och sista delen av skogsslingan. Så värst mycket slinga finns alltså inte kvar att ”träna” häst på, duger möjligtvis till Travskolans shettisgäng. Ridhuset som vi kämpade oss till med näbbar och klor, där vi ordnade både hopp och dressyrtävlingar, tränade, longerade och inrymde även auktionen under en period. Idag är det äntligen ett ridhus igen för travskole-eleverna som behöver ramla mjukt. Länge användes ridhuset av banpersonal som sandlåda, och de som opponerade sig mötte mycket motstånd.

Gamla BG-banan (namn efter en gubbes initialer) blev parkering med betalning under storloppsdagar, resten av veckan bussparkering. Slut på trevliga skrittrundor med hästar sedan länge. Där fick man reda på allt om alla under långsamturerna, varv efter varv.

Foto: Hovtramp/Ilse - gamla stallbacken, guidegäng.

Stallarna på Solvalla tömdes redan för några år sedan, både kulturmärkta på gamla stallbacken och senare tillbyggda där Stig H, Jim Frick och Ulf Nordin höll till. Jan Nordin var sist ut på ”nya” stallbacken, han vägrade länge att flytta, överklagade ett par gånger men fick till sist ge sig. Solvallas tjänstemän och miljöbalken hittade brister i både det ena och andra i Nordin stallet. Så var den epoken slut och sista Nordinaren åkte ut. Köpte han inte en pizzeria utomlands? Minns faktiskt bäst hans hundflock, som ofta gick lös på stallbacken och bötfälldes ett par gånger.

Självklart att en stallbacke från 1927 inte håller moderna EU-mått, men senare tillbyggda stall var definitivt inget fel på.Taken rasade inte in och ventilation går faktiskt att byta ut, men travbanan skulle tömmas på hyresgäster istället för att renovera, pronto.

 

Foto: Hovtramp - Solvallastallar med snickarglädje  - Björn Goop

Idag används stallarna bara under tävlingstid, förutom ett stall på gamla stallbacken mitt emot kliniken, som Anders Ekfalck veterinär använder för sin verksamhet. Stallet bredvid, på hörnet, egentligen ett gäststall, är idag Björn Goops stall? Upplåts när Goopstallet tävlar i V86 på onsdagar. Jodå, han har en egen parkering också, Björn Goop från Färjestad i Kil. Där har jag stått på tisdagar.

Mitt minne av just det där hörnstallet var när råttorna (större än katten) utrotades och sprang ut allihop på det hörnet...inte kul att möta 150 storråttor om man kör ut med häst just då. Inte heller glömmer man lyktstolpen på väg ut från gamla stallbacken, där en ryttare överlevde genom att ramla av när hästen trampade på en elkabel, strömförande och blottlagd, och den tidigare stjärnhästen smälldog! Vi var några stycken som såg olyckan från klinikens labfönster på övervåningen, men fick aldrig veta hur i h-e det kunde hända, kanske nån elektriker gått på lunch?

Har även varit högst delaktig i ett av stallen (80-tal) på gamla stallbacken, målat i våra stallfärger och komplement till gården vid fortkörning och tävling. Minns att en av våra hästägare med järn och färgaffär renoverade det slitna och avskavda stallet med färg, innan vi flyttade in. Då kom Solvallas gembärare nummer ett med en faktura ! för både färg och målning, vet inte hur stolpskottet kom på den ljusa idén, det måste ha snurrat till ordentligt. Samma ekonomiknutte som senare gömde bokföringen när det blev intern revision i Solvallapärmarna.

Envåldshärskare många år som åtskilliga var rädd för. Jo, jag var ofta uppe på sekris i ärenden, hade lön därifrån under kliniktiden, med Tage Jacobsson att löneförhandla med. Längre fram, under Einar-tiden, var det många reklamprodukter och program som tillverkades och skulle godkännas av Solvallas VD med sitt direktörsrum där blankfernissade möbler och heltäckningsmatta låg längst in.

Växeltelefonisten kopplade vidare alla proppsamtal ner till stallbackens tränare, och minns speciellt en växeltant. När samtalen avlöste varandra och alla frågade efter Vargen, Korpen, Osten, Blixten och resten av menageriet slängde hon telefonluren ifrån sig - är det nån jävla djurpark det här, och försvann.

  

                                                   Foto: Hovtramp/Lasse - Silvergrisen

STC blev ST och Silvergrisens gigantiska byggnad med kontorsvåningar i fem plan bredde ut sig innanför entrén. Eftersom det inte räckte med utrymmet kom ”Pinnen” upp strax bredvid, där ATG:s Kanal75 huserade tills Niclas Andersson åkte ut med buller och bång och Kanal75 flyttade till Värtahamnen i ny studio. Pinnen ser faktiskt ganska tom ut idag. Synd.

Baksidan av E-läktaren högst upp inrymde länge en gratis inlämning av travfolkets barn under tävling, en fantastisk service när föräldrarna for runt i stallen på travbanan.

Men nu är det slut!

Solvalla har sålt mark och blir snart en hästlös travbana. Ett avtal med Fastighets AB Balder undertecknades, som ger dem rättighet att bygga bostadshus med ytor om totalt 83.400 kvadratmeter. Hoppsan!

- Den dag kapitalet kommer in möjliggör det en utveckling av hela arenan, sa Stockholms Travsällskaps ordförande Markus Gustafsson. Vad i hela friden ska han utveckla när hela marken runt omkring är avvecklad?

Planerna har funnits i många år, nu har örsta steget mot Solvallas framtid tagits. Framtid utan travhästar, en ren tävlingsarena. Hur länge kan Travskolan stanna? Försäljningen av mark ger plats åt en ny stadsdel döpt till Solvallastaden och samtidigt kan Stockholms Travsällskap casha in stora pengar. Utan att vara pessimist har man ju svårt att tro på att Solvallas ledning vill säkra framtiden för travsportens nationalarena. Ursäkta mig, en nationalarena utan hästar? Hur mycket pengar det rör sig om avslöjas inte, men det är mycket pengar.

I avtalet som undertecknats ska Stockholms Travsällskap stå för infrastruktur i bostadsområdet. Hupp! El, vatten och avlopp…inga småpotatis precis. Står inte köparen för det normalt?

Budgivarna som slogs om marken krävde tydligen att Solvalla stod för de kostnaderna. Hade inte Solvalla bekostat infrastruktur hade priset blivit betydligt lägre. Frågan är hur mycket lägre, och vad kostar det totalt?

Solvallas tidigare ledning sa vid en pressträff 2016 att försäljningen av mark kunde ge runt en miljard kronor i nettovinst, fast då finns ju inget el, vatten och avlopp för nybyggarna förstås.

Foto: Hovtramp/Lasse - Elitlopp målgång

Så värst mycket häst lär det ju inte bli för nybyggarna, det finns ju inte ens några hästar att borsta på. I kåkarma mellan Solvallas baksida, mot Sundbyskolan, där man red och körde förr bor numera många allergiker som inte förstått att de är granne med en kulturmärkt hästanläggning. De kommer inte ens att förstå om nån förklarar. Då undrar man ju förstås som gammal inventarie, vilken mark Solvallas ledning sålt?

Kan det bli värre? Området till vänster om backen upp mot entrén till Kongressen och övre parkeringen är sålt. Då kvarstår en kort slinga för de som behöver lufta hästar utanför travbanan. Mark längst bort mot Bällstavägen ägs av Stockholms stad, i planarbetet har utrymme för ett antal kvarter upplåtits som kommer att bli nya Solvallastaden. Såja.

Ska Solvalla sälja ytterligare någon mer mark? Ja, området till höger om backen upp till Kongressen, som ingår i området Solvalla syd. Och det lilla området där traktorerna kör av travbanan, den väg som leder under Ulvsundaleden fram till Annedal, ska säljas om det finns några hugade spekulanter. Detaljplan för markförsäljningen har vunnit laga kraft 2021.

Foto över såld mark Solvalla travbanas ytterområden

Hur blir det för eventuell publik och de aktiva då?

Sekretariatet på Solvalla kämpar kontinuerligt enligt dem själva med att förbättra arenan och Travsällskapet kommer att diskutera vad ”man ska göra med pengarna" Ska vi darra eller glädjas åt att sitta där en gång om året under Elitloppet? En epok går i graven och namnet National-arena kan knappast behållas på en häst-tom travbana. Många minnen att titta på i fotoalbumet. Tack å hej leverpastej.

Hovtramp/Ilse

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)