STALLET

mötesplats

för Hästar & Hästfolk

Blogg

Storebror ser dig!

2022-03-28

 

Svensk Travsport bestämde tidigt att lördagens Guld-hästar skulle sova i ett övervakningsstall på Solvalla, en travtävling med övernattning.

Att sova borta inför tävling kan vara vinst eller förlust, för hästen.

En travtränare fick förhoppningarna grusade redan när påbudet kom, hans (tre) hingstar har alla box i varsin ände hemma på gården, vid start på samma travbana transport i olika transporter. Hingstar på riktigt. 

Hur gick det för dessa tre Guldklimpar i Final-loppet då?

Två oplacerade, en tredjeplats när det äntligen var dags att skörda i Guld-Final C Th Ericssons Memorial med täcke, krans med 300 i förstapris.

 

Hovtramp/Ilse - Who´s Who fick också sova borta....

Det blev säkert inte ett dugg bättre av att det var vår i luften, brunstpip från ston slapp de åtminstone i stallet, åtta hingstar och fyra valacker delade stall under natten. Vad som hände i hingstboxarna törs man inte ens tänka på. Klättrade de på väggarna eller sparkade sig trötta? allt kan hända med så många konkurrenter om samma revir.

 

Hovtramp/Ilse - gamla stallbacken från 1927

Solvalla tömde för ett par år sedan tränarnas stallar, blev det för dyrt att renovera? Äldre stall hade inte EU-anpassade mått, ventilation och luftintag höll inte måttet, men är långt ifrån oanvändbara. Ett enda stall med verksamhet finns på travbanan idag,Travskolans stall. Övriga stall är Solvallatränarnas tävlingsstall, för gästande hästar finns ett antal gäststallar av skiftande facilitet. Undrar hur övriga landets travbanors stallar, på sina håll riktigt risiga, har klarat sig från EU-stängning?

 

Hovtramp/Ilse - vakt

Stallet som användes i Svensk Travsports regi under lördagen ligger precis innanför grindarna till stallbacken, en länga med stall där ventilation och utrymme inte hamnar på stjärnskalan precis, oavsett årstid. Vintertid står ”vattenångan” tät som vid Lutzendimman, kyla ben efter lopp kan man fetglömma, allt för många hästar ska duscha. Nä, någon frisk luft, lugn och ro går inte att uppleva i den stalllängan, såvida inte hästen liknar tjuren Ferdinand och skiter i allt runt omkring.

Vägrar att stå där, fast vid Finaldags och övervakning går det ju inte att vägra. Är glad att övervakning sker, men bygg ett övervakningsstall som fungerar, det här är ju ingen engångsföreteelse. Hälsade nyligen på en god vän från landsorten i just det stallet under tävling, ett nervigt sto som hade behövt mycket mer lugn och ro. Dessutom blev det box närmast duschen. Redan innan start var täcket genomblött! Det fanns inget sätt att slippa bli blöt i den boxen. Ja, det var svinkallt ute.

Har stått med familjen i samma stall med klättrande hingst i sin bästa ålder, brölade som en tjur med filt över gallret fastsatt med klämmor. Filten? blev småsmulor, han skulle se och höra allt som hände. För vissa hästar kan det vara katastrof att övernatta, en presumtiv Final-vinnare kan förvandlas till en trist typ som liknar nån som sovit i torktumlaren.

Hovtramp/Ilse - övervakningsstall Solvalla

Avundas knappast tränaren som hade tre hingstar i Finalen, han som dessutom anpassar sina travresor för att kunna åka samma dag till tävlingar. När övervakningsstall tas i bruk finns det givetvis anledning, var så säker. Tror inte att allt som sker redovisas, kanske om det är nån liten amatör eller oseriös stortränare man vill bli av med på studs. Självklart ska vi ha ett övervakningsstall, men Solvallas gäststall håller inte måttet! Bygg om eller nytt, gör om och gör rätt, då kan vi ha övervakningsstall varenda tävlingsdag.

Övervakningsstall – detention barn - behövs. Alla som kämpar i det tysta och agerar seriöst ska inte ens riskera att behöva möta travtränares hästar som slangats samma morgon innan de åkte. Det är bara ett fungerande stall som saknas. Måste ju vara en fjärt i världsrymden för ATG/ST, eller måste de söka EU-pengar? Och låt för bövelen ingen gembärare designa stallet, då blir det som i Svensk Travsports styrelse. Ett övervakningsstall kräver betydligt mer än några boxar i en länga...

 

Tarzan Stefan Melander tyckte i sin senaste Expressen krönika att han ville se bevis för att övervakningsstall i Sverige behövs, så inte ST enbart jagar spöken. Det kommer inte att hända, men var så säker på att det finns bevis. Har ett par analyser i lådan som ingen skulle bli glad av.

Den kurir som försörjt kunder i travsporten med Kobolt, han finns på riktigt, han är inget spöke. Inte den han hämtade godsakerna hos heller, han har haft ett antal polisbesök hemma och figurerat i fransk press utan namn.

Hovtramp/Ilse - Mack Lobell sista veckan i livet på Menhammar.

Redan när Mack Lobell tävlade i Sverige för Goya (Magnusson) var det stort pådrag med eget stall och vakt utanför stalldörren. Inget konstigt eller onödigt när det handlar om spel, så länge det finns oseriösa aktiva. Genom sig själv känner man andra, eller hur? Nä, mig lurar dom inte, den information som trillar in från goda vänner i Frankrike, USA och våra grannländer är inget för söndagsskolan

Hovtramp/Ilse

 

 

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)