STALLET

mötesplats

för Hästar & Hästfolk

Blogg

Bjuda in med armbågen och svågerpolitik

2022-04-03

 

Hovtramp/Ilse - ska man skratta eller gråta?

Vilka är det egentligen som går våra ärenden i trav och galoppsporten? Är det någon aktiv som bryr sig? Hur fungerar det? Sitter rätt folk på stolarna i styrelserummen, om inte måste det ju bero på något, eller hur?

Medlemsorganisationer, Styrelser och klubbverksamhet i all ära, men när seriösa, kompetenta människor startar verksamhet utan att sno åt sig en enda krona, blir de inte sällan överkörda och bortkörda. Det som såtts i svett och möda skördas av näringsmoguler och i sämsta fall uppviglerskor och intrigmakare, som får en handfull beundrare med sig på tåget.

Och vad händer sen? Ingenting och ingenting. I trav, monte’ och galoppstyrelser trängs styrelseproffs, som ”röstats” in av valberedning med inte sällan sittande galjonsfigurer, som vill sola sig i glansen och ta del av ”nätverket.” Vilket knappast gynnar de aktiva, fotfolket, gräsrötterna, som svettas ihop arvoden åt styrelseproffs och svansen.

 

Foto: lånad bild

Svensk Galopps styrelse tar priset? Pärlbandet av VD:n och Ordföranden som "lämnat" börjar bli ett skämt. Finns inga seriösa, kompetenta och insatta galoppmänniskor kvar?

Galoppens Bo Gillberg delade med sig av egna åsikter i en ”blogg” med påhopp på namngivna personer. Jodå, det fanns brist på Code of Conduct. Såvida inte värdegrundsarbetet också är ett spel för gallerierna. Halleluja, hur ska det sluta, kanske i Överdomstolen?

Svensk Galopps styrelse: Anders Lilius, Åsa Edvardsson, Roland Johansson, Jan Ohlsson och Anders Östberg.

Suck, vilka är då alla dessa VD:n som bara galopperat förbi, varför slutar de? Avsked på grått papper? Gjort egna affärer, nyttjat egna kontakter vid upphandlingar? Inblandade vet svaret. Senaste tillskott i Svensk Galopp som Bo Gillberg (blogglänk) verkar ha ett ont öga till: Anders Lilius.

Nä, jag har inte träffat honom. Solvallas VD kutade jag däremot förbi häromdagen, han hade inte ens tid att heja, fast det gör inget.

Anders Lilius (66år) är senaste tillskott Svensk Galopp. CV:t är så proppmätt på rika befattningar att man undrar hur karln hunnit med. Parallellt med VD-jobb finns rådgivningsföretag som hanterar rättigheter inom idrott. Så lämpligt. Då kan han ju börja med Licenskommittén. Sitter även nöjd i ett antal styrelser i hotell och restaurangbranschen, ett styrelseproffs. Jag letar efter hästar, fullblod och lite jord under naglarna i den digra akten, men nää, hittar inga. Hopaps jag har fel. Så synd.

Tidigare VD Jan Ohlsson lämnade sin tjänst som tf. VD för Svensk Galopp i augusti 2021. Trivdes inte han heller på VD-stolen? Det är ju så himla fint och flashigt på Bro Galopp, vem skulle inte vilja sitta där med utsikt över tracken. Han svarade själv på varför han inte ville fortsätta... 

– Företrädare för ett av våra sällskap har visat prov på en värdegrund som jag inte delar. Därför lämnar jag som tf. vd för Svensk Galopp AB, men kvarstår som ordinarie styrelseledamot.

Vilken soppa!

21 dec. 2020 Styrelsen för Svensk Galopp utsåg Lill Gusén Hammar till ny VD för Svensk Galopp AB. Lill tillträdde den 1 februari 2021.

17 maj 2021 Svensk Galopps VD Lill Gusén Hammar avslutade sin tjänst. Tillförordnad VD blev då Jan Ohlsson. Men…hon hann ju knappt värma upp stolen! Helena Gärtner blev t.f administrativ chef, Jan Ohlsson t.f VD.


I samråd med styrelsen avslutas min tjänst som VD för Svensk Galopp.

Det har varit en kort men spännande och intressant tid. Det finns ett stort engagemang och vilja inom sporten och jag vill tacka alla som bidragit i mitt arbete. Jag tror på en positiv framtid för Svensk Galopp men just nu står sporten inför ett antal utmaningar både på kort och lång sikt.

Jag känner att jag inte är rätt person att driva dessa frågor och väljer därför att lämna min tjänst. Jag avslutar även mitt uppdrag som styrelseledamot i Svensk Galopp. Med tillönskan om en positiv utveckling för vår sport.

16 januari 2018 Styrelsen i Svensk Galopp bestämde efter en lång rekryteringsprocess att Fredrik Reuterskiöld blev VD, en av landets mest framgångsrika proffstränare, välkänd profil inom svensk galoppsport.

3 feb. 2021 En av Sveriges framgångsrikaste galopptränare gjorde comeback. För tre år sedan lämnade Fredrik Reuterskiöld in sin galopptränarlicens och blev VD för Svensk Galopp AB. I somras lämnade han VD-uppdrag, är tillbaka som tränare på Jägersro Galopp.

 

Hovtramp/Ilse - gubbmaffia i vinnarcirkeln på Solvalla travbana

Hur ser det ut i travsportens korridorer, är det lika illa där? Valberedningens förslag till ny styrelse blev ett ramaskri i aktivas skara. TR/Travtränarnas Riksförbund tog bladet från munnen och röt för en gångs skull till ordentligt. Äntligen kanske man ska tillägga. Här har det saknats handlingskraft och förmåga under ett långt antal år. Konstateras kan, att de inte ens lyckats få in en representant för de aktiva (travtränarna) i Svensk Travsports styrelse. Man tar sig för pannan.


VALBEREDNINGENS FÖRSLAG TILL NY STYRELSE I SVENSK TRAVSPORT

Anders Källström, 63, ordförande, (omval, nyval som ordförande)

Kerstin Peterson-Brodda, 70, vice ordförande

Remy Nilson, 72 (omval)

Saila Quicklund, 60 (omval)

Anders Jonsson, 63 

Marie Dellhag, 51

Marita Arvidsson, 50

Mikael Melefors, 52

Hanna Norring, 28

Vilka är de föreslagna representanterna? Har vi sett dem på nån stallbacke? Är det någon av dem som kan skilja på gamasch och ganash? Ja, faktiskt, ett par stycken, men bara två har ”hästar hemma” och är aktiva i travsport.

Anders Källström, VD. Bakgrund som koncernchef för Lantbrukarnas Riksförbund, VD för Allehanda Media Ångermanland, Ordförande i MODO Hockey och nu ska det gnäggas i Silvergrisen.

Kerstin Peterson Brodda har lång hästbakgrund och mängder av styrelseuppdrag.

Hovtramp -Hästsportens Hus, ingen platsbrist där...

Remy Nilson med bakgrund från Expressen och många år som ATG-chef har gediget intresse för travsport och vågar säkert både tycka och peka med hela handen. Har egna uppdrag som mentor i större sammanhang, men är van att ha många bollar i luften. Kom ofta klampande och ryckte upp dörren med ett brak på Einars Pressbild, när han inte var nöjd. Hoppas han sätter fart på församlingen.

Saila Birgitta Quicklund, politiker (M) riksdagsledamot sen 2010, jobbar som konsult, har varit Vård-Omsorgschef i Bräcke Kommun, ledamot i både Socialförsäkringsutskottet och Socialutskottet, sitter i Kulturutskottet. Ja, det finns mycket kulturhistoria i travsporten...

Hovtramp/Lasse 

Anders Jonsson, journalist som bevakat och analyserat svensk inrikespolitik sen 1981, driver hästgård med 25-30 hästar, föder upp travhästar och är amatörtränare och Ordförande i Dalarnas Travsällskap. Då borde han veta att prispengarna inte räcker och att propositionerna över lag är åt helvete, både geografiskt och efter indelningar i lopp.

Marie Thelander Dellhag är VD vid MKB, har ingen susning om varför hon sitter i den här gruppen, hoppas hon gillar hästar…

Marita Arvidsson B-tränare Årjäng VD Travmuseet, många år i Sleipner. Skönt med åtminstone en representant som vet vad det handlar om.

Mikael Melfors Styrelseproffs.

Hanna Norring projektledare på TR Media

Foto: Hovtramp/Lasse 

Jaha, då vet vi vilka som företräder oss vanliga dödliga i trav och galoppsvängen. Hade Styrelserummet i Silvergrisen varit fullt av ledamöter som Jörgen Westholm, Lutfi Kolgjini, Thomas Uhrberg och några till, hade man kunnat skippa långbänk i förhandlingsrummet, solförmörkelse i dokumentarkiven och fått aktiva att tro på en framtid på travbanan. Men nu sitter de ju inte där, och hade nog aldrig kunnat kommit dit heller. Erik Adielsson hade under en period två stolar samtidigt, ATG och ST, men var trots detta inte särskilt pådrivande, ungefär lika transparant som i Trav-Tv.

Hovtramp/Ilse - besvärlig häst att handskas med...

I galoppsammanhang behöver det rensas luft, städas i licenskommittén och hittas tillbaks till människor som brinner för sporten, inte skor sig på andras bekostnad och överutnyttjar sina befattningar, för att sedan kliva ut bakvägen. Galopp är en fantastisk upplevelse på plats och med bättre framförhållning på Bro Park hade många misstag kunnat undvikas.

Både trav och galoppsporten är värda ett mycket bättre öde än det som serveras i nutid. Finns det något att titta på så kommer publiken tillbaks, breddsport måste underhållas underifrån, med rätt folk på rätt plats. Inte gembärare och nickedockor. Det går inte lika bra utan social sammanhållning och öppna dörrar.

Ska det vara så jäkla svårt att fatta!

Hovtramp/Ilse

 

 

 

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)