STALLET

mötesplats

för Hästar & Hästfolk

Blogg

Den som inte syns finns inte...

2022-04-05

 

 

De aktivas skara i trav och montésport gör inget större väsen av sig. För vem vill bli obekväm, mycket bättre att vara tyst. Utom på Facebook.

Veckans ”brott” handlar om det som borde hänt för länge sen.
Inte som i Kalla Fakta och Uppdrag Granskning, mer som Efterlyst. Det handlar kanske om inkompetens eller handlingsförlamning?

  

TR/travtränarnas Riksförbund och SMR/Svensk Monte Riksorganisation vittnar om halvslumrande budbärare som företräder aktivas ärenden. Intresse, förhandlingsteknik och retorik? Medlemsorganisationer som bevisligen inte fått gehör för aktivas önskemål.

Travtränarnas Riksförbund efterlyser representant i Svensk Travsports styrelse. En travtränar representant är ju facit till hela travsportens behov och regeländringar. Ett måste. Hur kan sittande styrelse negligera en hel yrkesgrupp utan straff? Här behövs en stark person med pondus. Förmodligen inte någon i nuvarande styrelse, som haft chansen att förhandla i åtskilliga år.

Travtränarnas kunder representerar uppfödare, hästägare och hästskötare, men har ingen stol att sitta på när det ska upphandlas, förhandlas eller beslutas. Man tar sig för pannan. Vet dessa  styrelsemedlemmar vem som travar ihop deras lön och vilka de är beroende av? Spelarna? Fast måste de inte ha något att spela på? Tror knappast dessa sportchefer staplade på varandra skulle behövas, om hästar byttes ut mot sniglar, dromedarer eller animerade hästar.

A-tränarnas Riksförbund/TR har i åratal bedrivit ovillig ”kundservice”. Som jur.ombud för olycksdrabbade (de som inte har råd med ST/Svensk Travsports juristpartners Lindorff och Skarp) och behöver hjälp att hitta rätt ”blanketter” och överklaga beslut från försäkringsbolag. Pfuii, inte bara en drabbad. ST:s juristpartners kan knappt stava till arvoden under 50 tusen, vem har råd med det?

Då kanske man borde slippa bli kallad kärringjävel när man jobbar Pro Bono (gratis) och hjälper olycksdrabbade som ST/TR inte "orkat" hjälpa. Suck. Äntligen har kompetens köpts in till TR, visserligen många år för sent, men välkommen att visa övriga hur man gräver, Lars Dahlgren. Vilket lyft. Borde vara rätt man att sitta med på beslut för TR:s och de aktivas räkning i Silvergrisen. Ljuset i tunneln.

TR nominerade själva Ordföranden Jan Halberg till valberedningen men han fanns inte med när förslaget presenterades. Vad gör man då? Ställer till ett helvete naturligtvis, slipsnissar och styrelseproffs ska väl inte kunna bestämma oavkortat om landets proffstränare. Vilkas ärende går styrelsen i svensk travsport? Tror knappast att de skulle ha något att fakturera utan travtränarkåren. Fast då hittade de väl på något annat förstås. Hästsportens Hus är gigantisk och ”staben” är väl uppe i ca 400 stycken med sina skalbolag som allihop ska ha lön.


Hur SMR ska kunna fortsätta att driva något som egentligen inte finns utom på travbanorna, är många som undrar. Nä, man kan inte cykla utan cykel eller sitta nöjd när det mesta ebbat ut eller lagts ner. Sociala nätverk med aktiva innebär mycket mer och fler än en handfull nöjda i en klubb för inbördes beundran.

Totospel på Monté (premiär) infördes Lindesberg 5 juni 2004, norska Liv Pedersen och J.R Bonanza vann, 2.140m 1.16,2. Hovtramp var där men såg inte så värst många från press och media. Hade trott att det skulle bli trångt, men vi var nästan ensamma på plats.

Hovtramp/Lasse - historisk målgång Lindesberg

SMR/Svensk Monté Riksorganisation bildades först 2010, sex år efter totopremiär, del av BAS-organisation i Hästsportens Hus. Premiär för monté V75 kom 2017 (Monté SM på Åby.)  Monté-Eliten under Elitloppshelg på Solvalla, Åby Stora Montépris, Åby Nordic Monté Trophy och Olympia-Monté Åby berättar väl i klartext vilken travbana som satsat mest på monté. Övriga 36 travbanor då?

Monte’ har sedan inträdet i Svensk Travsport och bildandet av SMR mest handlat om brister och oförmåga att tänka utanför boxen, med för få aktörer. 2010 - 2019 dalade ryttarskaran från 668 till 198. Suck.Fystest (införd 1/11 2017) av sportiga monte’styrelsen och har äntligen tagits bort och ersatts av ridprov. Kanske hopblandning med besök på galoppbanan, alternativt för många egna avramlingar i lopp - davs i resultatlistan - diskad, avsutten.

Ryttare kan givetvis springa vid behov, men utformning av fystestet fick många ryttare att lämna in licens, precis som avsaknad av tidigare social gemenskap som raserats till obefintlig. Ett osynligt intresse från ST att övervaka SMR:s handlingskraft och marknadsföring har bidragit rejält. Anskrämlig behandling av en sportdisciplin som knappt uppmärksammats utanför kontorsfönstret på SMR.

Att bredda intresse för monté görs inte hos redan initierade, de är ju redan med på tåget! Presumtiva kunder och fler ryttare hittas utanför travbanorna, alternativt uppgradera utbildning i travskolorna. Där saknas ofta handledare med kompetens och erfarenhet. Rida kan många, men resten? Nödvändiga ingredienser och baskunskaper som SMR skulle vaktat bättre på under alla år de suttit nöjda. Träning, träning och träning, arrangerad varje vecka på travbanan av de som har lön.

lånad bild

Skulle galoppryttare haft samma uteblivna möjligheter att öva och träna hade ambulanserna stått uppradade på Bro galopp varenda tävlingsdag. Att stå vid ett mässbord och dela ut ”lappar” fångar inte mångas intresse, gör man dessutom allt det som betraktas som roligt själv, jobbar man mot en strikt undergångsstatistik.

Travskolor får bidrag för varje ny licenstagare, när det gäller monté saknas mycket på många håll. För att lära ut något måste man ha både kompetens och erfarenhet. Har sett ett antal fåfänga, ibland helt oacceptabla försök till träning och licenstagning, betalda av kursdeltagare. Handledarens praktiska kompetens, mentala ryttarfeedback och pedagogiska ådra saknades.Tråkigt men sant. 

Värsta scenariot hittills? 

Mindre travbana där licensansvarig nu tackolov har ”slutat”. Duktig kusk med lång ridvana från proffs-stall ville komplettera med montélicens, då ryttare saknades på travbanan och hästar erbjöds. Ett antal (inte full pott) licenslopp genomfördes, bara teori och fystest (löpning) återstod. Sportchefen bestämde tid med ryttaren för fystestens springuppvisning, Ryttare infann sig utsatt tid. Travbanan var då mörklagd, inga strålkastare tändes! Flåsandet hördes från bortre lång, ryttaren fick klocka sig själv, sprang med blodsmak i mun för att klara tid. Satan, trillade omkull, skrapade upp knä i mörkret, reste sig med blod rinnande och sprang i mål med klockan i hand. Just in time!

Men vart fan hade sportchefen tagit vägen? Nä, det blev ingen omplåstring trots avklarat styrkeprov. Sportchef försvunnen, sekreteriat med sjukvårdslåda låst, i släckta stallar hördes bara hötuggande. Jodå, ryttaren fick sin licens, travbanan sitt bidrag och ryttaren red ett antal lopp med framgång. Nä, så får det definitivt inte gå till. Har det hänt? Bevis? Ryttaren och sjukhuskvittot för omplåstring av knä samma kväll.

Hovtramp/Lasse - så här ska monté se ut...

Åtskilliga travskolor behöver uppgraderas. En handfull måste bli mycket bättre på att köpa in kompetens, om de nu ska bedriva licensutbildnng. Handledare som kan sålla agnar från vetet och begriper vad kundservice och monté handlar om. Man måste förstå vad som händer när man släpper lös 500kg på travbanan, vilka krav som måste uppfyllas innan licenser delas ut. Bespar er bilder från arkivet montélicenslopp diverse travbanor, det är ju definitivt inte ”ryttarnas” fel. De är ju faktiskt bara kunder, som dessutom har betalt för något de inte fick.

Trevlig tisdag! Hovtramp/Ilse

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)