STALLET

mötesplats

för Hästar & Hästfolk

Blogg

ORKA!

2022-04-07

 

Hur länge ska man behöva orka?

När ska alla som kämpar med vanliga, dödliga travhästar (ägare, tränare, hästskötare, uppfödare) kunna andas ut och sova lugnt inför travlopp? Vem f-n vill möta "konkurrenter"  i överljudsfart, hästar som saknar mjölksyretröskel och vinner med hela upploppet. Beundrarna står i kö, oinvigda  trycker på gillaknapp och ”ingen” aktiv är förvånad?

Utom i tränarnas omklädningsrum, eller vid skvallret och morgonfikat nästa dag på hemmabanan. Massan är dum? de tror på sagor, gillar och gratulerar. Ska man spy eller spy?

Är svenska tränare så oskyldiga som de försöker verka?

...många oförklarliga prestationer även på svenska travbanor, och en handfull tränare som kastar sten i glashus. Gör de? Ja, när de uttalar sig i press och media och spelar oskyldiga. Glöm inte att kuriren med Kobolt-säcken och franske tränaren finns namngivna på säker censurerad plats. Spännande fortsättning följer, eller inte, om inte nån släckte lampan.

Nisse från Kolmården var bland de första att skapa stora rubriker, han erkände ju åtminstone och stängdes av från travsport med Opal Vikings ca 25 mkr på kontot. Opal Viking var inte dopad, däremot tre andra hästar i stallet (anaboler.) Från 2015 har misstankar haglat som spön i backen, det såg Koboltgänget till, och är inte uppklarat än (fransk press). Norska travförbundet har kraftigare nypor än svenska mespottor, som diskuterar strikt tränaransvar under två (2) års tid och uppehåller sken av läsförståelse och att reglementet fökljs. Nä, det gör det inte.


Hovtramp/Lasse - Propulsion när det begav sig...

Om inget radikalt och reglementsenligt händer när slutligt beslut kommer 19 april från Svensk Travsport (ärende Stall Zet/Daniel Redén, Propulsion) betyder det i klartext att det är fritt fram för alla aktiva att undkomma strikt tränaransvar!

ST:s Maria Croon fick frågor i Trav-Tv:s V75-sändningar, om fakturan/skulden på 26 miljoner kronor som Stall Zet med strikt ansvarig travtränare har till Svensk Travsport (de aktivas pengar).

Fakturan skickades till stall Zet dec. 2020, när prispengar betalades ut till övriga hästägare, som flyttats upp ett pinnhål i prisskalan då Propulsions resultat ströks. Anstånd med betalning beviljades tills STAD/Överdomstol prövat fallet, sen gick anstånd ut och inkommande prispengar började kvittas hos ST/TDS. Strikt tränaransvar har alltid funnits och ska alla med licens vara medvetna om. Hästvälfärd, spelsäkerhet och tävling ska ske på lika villkor. Om ingen tar ansvar för hästen, vem ska då göra det? Finns det något alternativ till strikt tränaransvar? Nej.

Om stall Zet/Daniel Redén vägrar betala ST-faktura ska de behandlas som alla andra, eller hur. Det finns olika scenarion, använt sedan urminnes tider, även på STC:s tid. Men de verkar inte tillämpas i detta fall. Startförbud för stallets hästar? Fast då kommer det ju inte in några kvittningspengar från stall Zets starthästar. Inbjudning till Elitloppet, i år igen. Enda förmildrande omständighet är att det kan inte utdömas startförbud så länge civilrättslig process pågår. Två års väntan blev det för kollegorna (de aktiva) innan de får veta om de har något ansvar, eller inte.

Det som göms i snö kommer upp i tö?

Det finns alltid någon som vet, sett eller hört i travsporten, större är den inte. När svenska tränare är inblandade i oegentligheter tar det tid, lock läggs på hos ST? ( i alla fall hörs det ingenting) medan press och media slår knut på sig själva. Alla har bara en enda fråga – VEM? Istället för att fundera på hur många tränare som kan ha nyttjat samma preparat, tjänst/kurir. Lika villkor i travsporten, knappast.

Hovtramp foto - Ludde

Ludde (Lutfi Kolgjini) har alltid vågat säga precis vad han tycker, räds inte sitt rykte. Vem minns inte när han sa åt Fabrice Souloy att – go and fuck yourself. Tror knappast ST använt Code of Conduct i hans fall, under alla år han varit aktiv. Det hade säkert inte ändrat på någonting. Skrapa med foten inför ”överheten” har han aldrig gjort. Tänk bara tanken om Ludde hade varit representant för TR/travtränarna i ST:s styrelse, Bingo! Nu för tiden har han dessutom råd att ”säga upp” hästar ägda av ”fel” hästägare. En avundsvärd position.

 


Hovtramp foto - Fabrice Souloy

Souloy igen!

I Norge är travförbundet och veterinärstaben inte lika mesiga eller tystlåtna. De gillrade till och med en fälla i koboltfallet, ser allvarligt på aktiva som inte släpper in utsända vid ”oväntade besök.” Här ryker licens utan att ärendet blir en roman, träningslistor lusläses och målvakt för skurken sätts i utvisningsbåset direkt! Seriösa aktiva belönas med att slippa båda två. Åtminstone ett tag, så länge de omfattas av reglementet.

I Norge stänger man alltså av både fuskare och djurplågare (mattpiskare) de får helt enkelt inte vara med och leka. I Sverige får man tillbaks körlicens efter att ha satt på (våldtagit) både häst och hund, filmat och lagt upp på nätet. Så chickt. Här bjuder vi även in skurkar till Elitlopp och beviljar tillstånd för sommarfilial, under bästa tävlingsperiod med flest penningstinna lopp. Nä, det är ingen förmildrande omständighet att tränare/kusk har ”andra” traditioner, värderingar? när det handlar om hästar (djur) i sitt eget hemland. Den kulturkrocken ska vi väl inte ha!

Dags att dra huvan? Ja, har sett eländet bakom kulisserna i diverse travländer. Höll till och med på att flytta till Italien, med häst. Nä, de har v(ä)rkligen inte samma värderingar som de flesta svenskar.

Stackars oskyldiga hästar.

 

Välj lopp till hästen med omsorg, annars blir det bara 1500 eller 2500 spänn, på grund av oseriösa deltagare i samma lopp. Pfuiii!

Trevlig torsdag! Hovtramp/Ilse

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)