STALLET

mötesplats

för Hästar & Hästfolk

Blogg

P(t)roooo...mille

2022-04-14

 

 

 §39 i travsportens tävlingsreglemente

Berusningsmedel 39 § Ändring: Tillämpningsanvisning: Samtliga körsvenner/ryttare ska underställas alkoholtest före första lopp hen ska delta i under tävlingsdag. I ponnytrav gäller detta endast person som under kalenderår fyller minst 13 år. För yngre deltagare är alkoholtest frivillig.

 

Avstängd efter positivt drogtest

Rubriken fick förmodligen aktiva och skvallerpressens läsare att höja ögonbrynen minst ett snäpp. Va fasen, var kusken "hög"? Hade han snortat koks eller svalt uppiggande piller före tävlingarna? Riktigt så var det ju inte, men i vanlig ordning fick snaskpressens skribent fler läsare, för alla ville ju veta VEM. Bakom varje fylla ligger minst en tragedi. 

Kan bara minnas en enda gång som aktiv kusk visat positiv drogtest, och givetvis förklarade omgående att "någon" drogat honom i drinken kvällen före. Mycket möjligt. Kanske nån som tyckte ungtuppen var styv i korken när han stod där vid bardisken med sin blonda flickvän. Välkänd från media och trav-Tv. Vid uppsluppna tillställningar går det absolut inte att lämna glaset utan tillsyn, däremot borde kusken väl känt åtminstone någonting? helst avstått från krogronda kvällen före lopp. Riktiga elitidrottsmän laddar inte på krogen.

Veckans rubrik – avstängd efter positiv drogtest  luras läsarna direkt. Fel ordval, visst kan beroende av alkohol bli en ”drog” men varför inte skriva travkusk stängdes av för fylla! Nä, det säljer inte lika bra.

Johan Östres avstängning 220412-220711 är för att ha brutit mot bestämmelser angående berusningsmedel. Frågan kvarstår, var han dyngrak, full eller bara hamnade nån liten promille över gränsen? Självklart ska han inte köra lopp, bäst hade varit att sjukskriva sig eller ha en alkoholmätare hemma, knappast bra reklam för någon...

 

Har det hänt förr?

Självklart, tränare, kuskar, ryttare är bara människor med ett liv utanför travbanan. Nä, jag tar inte påverkade aktiva i försvar, men har på nära håll sett hur alkohol kan förändra logiskt tänkande.

En A-tränare blev för något år sedan avvisad från travbanan efter att ha uppträtt berusad. Då hamnar ärendet hos Svensk Travsport, även om inga lopp skulle köras av tränaren/kusken den dagen.

Minns faktiskt när en duktig montéryttare blåste ballong dagen efter fest, och hamnade på fel sida av promillegränsen. Vilket jäkla liv det blev både i press och hemma hos tränarsambon. Som inte precis själv var känd för att spotta i glaset. Det är många som lockas att fira och leva rockstjärneliv när det går ”för bra” på travbanan. Precis då omgivningen och de så kallade "vännerna" borde stötta istället för stjälpa.

Har hänt ytterligare en gång, att ryttare blåste ett ynka promillestreck för mycket, tävlingsdag efter en rolig kväll. Vid det tillfället följde jag faktiskt med ryttaren upp i domartorn, som moraliskt stöd. Ryttaren var verkligen inte full, synbart påverkad eller ens upprymd. Hade givetvis sovit för lite. Det där lilla strecket på alkoholmätaren efter sill och nubbe kvällen innan ställde till det rejält, tro mig.

Elaka, avundsjuka konkurrenter i SMRS:s dåvarande styrelse ville omgående bli av med ryttaren. Deras egna misstag, förutom inkompetens i många sammanhang var det inte många som vågade diskutera. Blev till och med ombedd att inte skriva i min månatliga montéspalt i gamla Hästsport, om ett bedrövligt lopp där person figurerat med sin tredje? avsittning till häst, i rad. Sprang ifatt mig vid stallgrind och försökte bestämma vad jag skulle skriva. Istället för att träna, så det blev mindre incidenter i loppen. En sån person gör man ofta till chef. I allt för många sammanhang slickas uppåt och sparkas nedåt. Usch!

Hovtramp/Lasse - Jos Verbeek

Vete tusan om det funnits nån enda kusk som levt upp till ryktet om playboy, diva och bråkstake mer än kusktalangen, belgaren Jos Verbeek. Skandalrubriker så fort han visat sig efter vunna storlopp. Alltid med nån yngre donna i armvecket, men vad man lätt glömmer skilja på, är att mellan lopp han kör finns ett privatliv. För press och media är ingenting heligt, tvärtom.

Ibland måste man undra hur alkohol kan förvrida huvudet på en person så fullständigt. Vid ett tillfälle bröt sig en man in vid tretiden på natten på Östersunds travbana och fortsatte upp i domartornet. Ja, full var han, en överförfriskad norrman, men hittade högtalaranläggningen gjorde han i alla fall. Grannarna till travbanan undrade givetvis vad som hände klockan tre på natten på travbanan och polis beväpnad med hund tillkallades. Ingenting blev förstört eller stulet i domarbåset – den redigt berusade norrmannen reffade högt och ljudligt ett TRAVLOPP…

   

Hovtramp/Lasse - Josefin Ivehag och Sofia Aronsson

Bettans Bar i Tylösand fick massor av gratis reklam i press, media, TV. Två licensierade trav-tjejer rök ihop och dispyten eskalerade till barstol i huvudet på den ena, enligt sportbladet. Travkusk/ryttare och A-tränare och TV-profil. Det kan man kalla fel tillfälle, många aktiva travmänniskor var på samma ställe efter stora travtävlingar i Halmstad.

Klipp -– Jag har blivit misshandlad. Först blev jag slagen med en handflata i ansiktet, jag vände mig då om och sedan fick jag en barstol rakt i huvudet. Jag blev otroligt chockad,

Klipp - Flera vittnen såg vad som hände.

– Det gick så jävla snabbt, det hände precis framför mig. Jag pratade med en kompis i kön till toaletten och såg hur hon gick i backen och hörde något glas krossas. Sedan såg jag hur tv-profilen sprang från platsen, berättade ett vittne.

I efterhand uppdagades att det som hände på Bettans Bar bara var toppen på ett isberg och inget som grott över en natt. TV-profilen fick omgående sluta i Trav-TV och händelsen avslutades i Tingsrätt. Catfight.

När unga människor får för stora skor är det bara en tidsfråga hur länge de ska orka. Prestationsångest, ett och annat misslyckande, för stora sammanhang, för lite arbetslivserfarenhet. Värst?

Travpressens paparazzistuk så fort "stjärnorna" visar sig på travbanan, varken nyttigt eller rättvist. Den tid som behövs innan lopp för att ladda psyket i lugn och ro finns knappt. Populära lånekuskar förföljs som ”rockstjärnor” av springande, hurtiga stallbacksreportrar, hästar störs i boxarna av kameramän, mickar sticks upp under näsan på både kusk och häst, inte lika ofta på tränaren som gjort jobbet (hupp!)

Hovtramp/Lasse

Vid misslyckanden i travlopp flåsar reportrar ikapp kusken på väg ut från travbanan – hur känns det? Bästa svar hittills kom från en av landets skickligaste kuskar, efter galopp i ett Elitloppsförsök – vafan tror du, jag är lycklig!

Lika illa som när en viss lånekusk tar tränarens misslyckande i smörigt försvar, på ett sätt som lämnar allt övrigt att önska. Det finns inga förmildrande omständigheter för en tränare  som startat rejält halt häst i storlopp. Inte för banveterinären heller. Usch!

Lite vettig mediaträning, kundvård och social kompetens hade inte varit fel att ha med på tränarutbildningen, släng gärna in lite repmånad för de äldre också, där etik och moral ingår. Bristvara hos alldeles för många idag, med tanke på hur berget av sönderkörda hästar växer. Usch igen!

Trevlig påsk utan pjåsk!

Hovtramp/Ilse

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)