STALLET

mötesplats

för Hästar & Hästfolk

Blogg

När är det roligt på travbanan?

2022-04-26

 

Hail Mary, snart på banan igen, roligt?

Roliga travtävlingar, finns det?

Ja, ute i landet på småbanorna och nån enstaka gång på V75 och V86. Främst känns det roligt (tycker jag) när helt otippade hästar vinner till höga odds! När amatörkuskar, lärlingar och montéryttare vinner till odds som pekar rakt upp i skyn. Experter, tipsnissar och storspelare sitter där med sin ogarderade spik, och undrar hur fasen gick det här till!

Förutsägbara lopp blir man lätt trött på. Alldeles för många såna. Urvattnat, glädjelöst. Underhållning, det är när snabbutbildade experter i Tv-rutan, på Live-dravlet och alla flåshurtiga med mikrofon på stallbackarna  tappar masken. Samma personer som för nån timme sen tyckte att det var bara att ställa ut skorna, så skulle spiken vinna. Här gullas det till förbannelse med samma jäkla stortränare och lånekuskar varenda travdag, oavsett resultat. Vart tog breddsporten vägen?

Värsta uttrycket? Skyldig att vinna. Det finns inga hästar som är skyldiga att vinna, alla lopp ska köras. Lånekuskar som byter häst med varandra från storstall med 200 hästar, blir jag lätt trött på. Ändå tröttare när man råkat hälsa på i fabriken, för att titta till en häst åt bekant som bor i andra änden av landet, och hittar något helt annat än man tänkt sig. I förhållande till fakturorna alltså. 

En söndag i november med snålblåst. Hämta en ung, bil-lös helg-jobbare på travgård utan ordentliga bussar. Nä, här får de tydligen ta eget ansvar, för allt. All inclusive. Ingen personal, försteman i sikte när ”hästar” ska in från hagarna. Skolösa unghingstar vill gå på två ben på glansis över stallbacken. Sandat? Banpersonal har inte sandat innan de gick till helg, inte ett sandkorn i sikte. Ansvarslöst är bara förnamnet, att låta oerfarna tonnisar ta ansvar för hästägares dyrköpta travhästar. Följdes upp.

Skyller på att det finns inget folk att få tag i, personalen måste vara ledig ibland. Men jobba själv då, du behöver svettas och ta reda på hur dina 150 hästar mår. Har tjocka stortränaren aldrig hört talas om ansvar och kompetens. Tror knappt nån enda skulle ha hört ett rop på hjälp, om unghingsten slagit omkull helgjobbaren och sen dragit runt med svansen i vädret för att leta efter ston. Blev förskräckt. Nä, så var det fan inte på min tid. Då hade man helgjobb en gång i månaden och var aldrig helt ensam i ett storstall, det fanns alltid nån på plats som tog ansvar.

  

Hovtramp/Ilse - Elin Larsson

Lite roligare var det i lördags!

Elin Larsson åkte ända till Gotland för att rida en montéhäst. Fick ett sent sms av tränaren och vann sitt första lopp. DET var roligt. Att i sin 59:e start få vinna lopp och äntligen få sitta på en häst som dög att vinna med två längder. Segerintervjun, den glömmer vi sent. Hästen hade ett passande namn, She´s My Secret (b-tränare Fredrik Gränefjord) Flitiga montéryttare som får rida det andra inte klarar av och underskattas eftersom de aldrig syns i press och media. Grattis på riktigt!

Även vinsten samma dag för Nidalee i sista loppet på Skrubbs var jättekul! Isprinsessan Nidalee, familjens uppfödning som såg ut att må bra och trivas med livet. Stod faktiskt upp och skrek när hon lyckades peta in huvudet först över mållinjen med Moa Jakobsson i sulkyn.

När är det roligt att titta på travlopp? Jo, när alla tipsexperter har fel och åker ut med badvattnet, som Micke Nybrink spolat i för en vecka sen. När Paw Mahony storskrällde på Romme i Diamantstoet V75 med sin egen R.K Queen, då blev det dödstyst i studion. Experterna såg ut som fiollådor i fejan. Femte största skräll i V75, odds 156,55 och 0,25% på V75. Där stod de, chockade i studion, Tjong i medaljongen!

Nä, mindre tränare finns inte i press och medias värld, varför? Enkelt, det är svårt att vinna lopp med sönderkörda smulor som blivit över efter fabrikstränare. Sånt tar tid att laga, kostar pengar som ingen hästägare vill satsa, och stortränaren sa ju att det var en skithäst! Inte bara en stackars häst som går ut bakvägen, det vimlar av halvtrasiga starthästar.

Fart dödar, det vet vi, men inte hela sanningen. Kompetent personal saknas, kanske inte kul att vara gift med jobbet och ta ansvar för något man kanske inte ens hunnit lära sig. Lättvindiga licenser delas ut, vem tar ansvar för alla halta, uppdrgana, avmagrade hästar som knuffas ut i lopp? Den utbildning som erbjuds är långt ifrån tillräcklig!

  

Hovtramp/Ilse - häst efter 3 månader        samma häst, till salu från licensierad

Även om travsport måste ha rejäl påfyllning underifrån, är det inte försvarbart att stämpla ut kreti och pleti från tränarutbildning och dela ut b-tränarlicenser till folk som inte ens vet hur man sköter en travhäst. Kursverksamheten i travskolorna lär inte heller alltid ut tillräckligt för att köra ponnytravlopp. Vad är puls, tidtagning, distans? Fakturera mera. Har några riktigt dåliga exempel på lager. Usch!

Nu tar jag semester från skrivbordet och bloggverkstan. Ska umgås med ”bara häst” och kommer hem om nån vecka med kameran full...

Hovtramp/Ilse

 

Antal kommentarer: 1

2022-05-01 16:52:13 - Elin Larsson

Tack för de fina orden, den här segern lever jag länge på.
Ha det så fint, så ses vi i sommar! :-)
Mvh Elin
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)